View Full Version : Koje studio monitore
crisis.dub
01-04-2009, 02:31 PM
E ovako ja produciram dubstep i bitan mi je jekao low end jer se dubstep dosta svodi na subove, znaci od 30,35hz pa na gore :)
E sad zanima me od ovih monitora koji su najbolji po vama
Znaci cjenovni rang mi je do 5000 kn (nek bude 700 eura)
Yamaha HS80M
Mackie MR-8
Tapco S-8
Event TR8 XL
KRK RP8 G2
Dodao bih tu jos i adama A7 (al mi se freq response ne svidja, a nemam para za sub)
Hvala
Rhino
01-04-2009, 02:40 PM
Mackie hr624, Mackie hr824:)
Ne obaziri se previse na to sto pisu proizvodjachi
crisis.dub
01-04-2009, 02:44 PM
Mackie hr624, Mackie hr824:)
Ne obaziri se previse na to sto pisu proizvodjachi
Ma joj i ja bi te mackie al nemam toliko para, omi su komad 5000-6000 kn, vrlo rado, da imam para bez razmi?ljanja bi njih uzeo.
Ja imam 700 eura za par :(
Ma ne obazirem se na to sto proizvodjaci pisu, zato se i raspitujem uokolo :)
Monroe/Rampart
01-04-2009, 03:18 PM
ovisi na sta si vise prijentiran, na pravljenje dubstepa ili njegov mix...ako je za mix, mozes komotno uzet a7ice ili hsm80, cut ces bassa koliko treba, fino i utegnuto, ali neces bas cut subove pretjerano...al kako se kaze "neke stvari nemoras cut, vec osjetit"
ako je pak samo za "beatmaking" i pravljenje dubstepa, onda mozes proc i s jeftinijom varijantom pa poslije "slat na mix"...iako, kao nekakva zlatna sredina mi se cini Krk VXT6...sub bi ti se relativno ok cuo, a imao bi i fin midrange...cijena mu je kao i a7icama, a za nesta malo vise mozes uzet i VXT8 koji su na istom tragu samo s malo boljim responseom...glupa usporedba, al meni recimo vxt6-icene odudaraju toliko od a7ica...bass je malo opusteniji, ali ga ima vise, a midrange nije toliko kirurski precizan, iako u tom cijenovnom rangu bih te vxt6-ice smjestio odmah iza adama, vjerojatno i ispred bm5-ica...u svakom slucaju probaj ih poslusat u ducanu...znam kolika komplikacija to moze biti kod nas, al eto, bar znas da si uzeo sta ti se dopadalo i da u tom trenutku nisi zajebao zbog lose preporuke, neznanja ili neceg treceg
crisis.dub
01-04-2009, 03:57 PM
ovisi na sta si vise prijentiran, na pravljenje dubstepa ili njegov mix...ako je za mix, mozes komotno uzet a7ice ili hsm80, cut ces bassa koliko treba, fino i utegnuto, ali neces bas cut subove pretjerano...al kako se kaze "neke stvari nemoras cut, vec osjetit"
ako je pak samo za "beatmaking" i pravljenje dubstepa, onda mozes proc i s jeftinijom varijantom pa poslije "slat na mix"...iako, kao nekakva zlatna sredina mi se cini Krk VXT6...sub bi ti se relativno ok cuo, a imao bi i fin midrange...cijena mu je kao i a7icama, a za nesta malo vise mozes uzet i VXT8 koji su na istom tragu samo s malo boljim responseom...glupa usporedba, al meni recimo vxt6-icene odudaraju toliko od a7ica...bass je malo opusteniji, ali ga ima vise, a midrange nije toliko kirurski precizan, iako u tom cijenovnom rangu bih te vxt6-ice smjestio odmah iza adama, vjerojatno i ispred bm5-ica...u svakom slucaju probaj ih poslusat u ducanu...znam kolika komplikacija to moze biti kod nas, al eto, bar znas da si uzeo sta ti se dopadalo i da u tom trenutku nisi zajebao zbog lose preporuke, neznanja ili neceg treceg
Pa iskreno treba mi i za pravljenje dubstepa,a i za njegov mix.
Ne znam, al meni su nekako ove yamahe upale u oko i cine mi se sasvim ok, freq response je od 35hz pa nagore.
S obzirom da sad radim na zvucnicima koji su stari 14-15 godina i to su technics 2.1 sustav (oni olrugli sateliti dupli onaj veliki crni sub s 2 rupe, ne znam kako da objasnim:)
I srecom dosta dobar zvuk mogu izvuci iz toga(moje misljenje i misljenje nekih poznatijih producenata i vlasnika labela)
Al nije mi to to, dobrano se namucim dobiti ok sound
Mozete provjeriti kak mi zvuci mjuza na my spaceu mom http://www.myspace.com/crisisdotdub
Ima drugi player ispod prvog, na njemu je bolji zvuk.
Al hvala na ovako podrobnom odgovoru
crisis.dub
01-04-2009, 10:17 PM
Jos netko?
yanprawda
01-04-2009, 11:24 PM
http://www.alesis.com/monitors
ja jako zadovoljan-ima i basa i suba do mile volje.
za te pare...:wink:
Ne bih nikom preporucio da kupi Alesise, ni ja sam ih ne smatram za dobre monitore, ali ja sam dosta dobrih mikseva (kako su rekli drugi ljudi) uradio na njima i naucio sam im zvuk, imaju rupa i te kako, ali mislim da za elektronsku muziku,kao resenje sa malo para vrse posao, sta vise radio sam par puta na KRK Rp8, i posle sam te mikseve popravljao na Alesisima, nekako vise disem sa njima nego sa KRK, na KRK imam utisak da je bas nekako kamen, govorim o RP8-icama...
Opet, ne preporucujem ih, nego se nadovezujem na prethodni post, a ako hoces poslusaj ih, i imaju basa kolko oces
Geronimo
02-04-2009, 04:08 AM
za te pare tesko da ces moci da uzmes neke dobre, ne znam mozda gresim.
Skupljaj jos para pa kupi dynaudio bm15a/bm6 ili genelec-ove. Opet zavisi kakvom vrstom muzike se bavis.
E ovako ja produciram dubstep i bitan mi je jekao low end jer se dubstep dosta svodi na subove, znaci od 30,35hz pa na gore :)
E sad zanima me od ovih monitora koji su najbolji po vama
Znaci cjenovni rang mi je do 5000 kn (nek bude 700 eura)
Yamaha HS80M
Mackie MR-8
Tapco S-8
Event TR8 XL
KRK RP8 G2
Dodao bih tu jos i adama A7 (al mi se freq response ne svidja, a nemam para za sub)
Hvala
crisis.dub
02-04-2009, 04:25 PM
Da ti Dynaudio BM15A su super al im je i cijen super, mislim ne treba mi nest toliko skupo, sad kad sam malo vise surfo i raspitivao se, mislim da bi trebao jos ustedjeti pa uzeti neke za do 12000 kn par, st mislite o tome, npr
Mackie hr824 mk2
ili
Adam P22A (znam da su prek 12k oni su 14k)
Ili neka vasa preporuka
Znaci birtno mi je da imaju realan bass,a al naravno da mi je i ostalo bitno jako
karingalo
02-04-2009, 04:59 PM
Da ti Dynaudio BM15A su super al im je i cijen super, mislim ne treba mi nest toliko skupo, sad kad sam malo vise surfo i raspitivao se, mislim da bi trebao jos ustedjeti pa uzeti neke za do 12000 kn par, st mislite o tome, npr
Mackie hr824 mk2
ili
Adam P22A (znam da su prek 12k oni su 14k)
Ili neka vasa preporuka
Znaci birtno mi je da imaju realan bass,a al naravno da mi je i ostalo bitno jako
po onome sto vidjeh, mackie824 koristi najmanje gotovo 1/3 od svih home-studija koji se bave elektronskom ili bass-heavy mjuzom u sad-u, ali mackie nema realan bass, kao ni bilo koji drugi spomenti par monitora. zapravo, nisam siguran da ijedan setup nearfield montora bez dobrog sub-a (a tu prica postaje jaaaako skupa) ima realan low end (ali, znam da tebe zapravo zanima nerealan low end!) . to rekavsi, preporucio bi ti da prvo sredis prostor akusticki (znam: najdosadniji i daleko najmanje sexy dio posla) i sredis bass probleme u sobi u kojoj radis. onda predji na monitore.
uzmimo da si uvazio savjet o akustici. razlika izmedju adam i mackie monitora je, a govorim iz iskustva mixanja na oba para u istoj sobi, u tome sto adam mijenja tvoj odnos prema zvuku, a mackie ga afirmira. recimo: radis na nekom beatu. dobijes prejeben ritam. onda tom ritmu dodajes bassline. e, sad, ako ne zelis da ti stvar zvuci kao neki generic preset iz reasona, svakako ces htjeti definirati odnos izmedju kika i bass-generirajuceg uredjaja (synth, bas gitara, whatever). ono sto definira karakter iliti texturu tvog zvuka je podrucje od 250 Hz pa na gore. adam, po mom iskustvu, ti dozvoljava da lakse nadjes pravi balans izmedju ta dva zvuka ili da ih jos ostrije odvojis, recimo putem nekog EQ-a. adam te pritom tjera na istrazivanje i experiment. s druge strane, mackie ce ti polaskati i dati ti manje diferenciranu ali sladju sliku onoga sto cujes. nijedan par ovih monitora nece biti dovoljni (ne odmah) da skuzis kako ce ti miksevi zvucati u klubu ili na ipodu, ali adam ce ti manje laskati.
crisis.dub
02-04-2009, 10:00 PM
Jel ima jos tko kakv savjet ili prijedlog?
crisis.dub
02-04-2009, 10:07 PM
po onome sto vidjeh, mackie824 koristi najmanje gotovo 1/3 od svih home-studija koji se bave elektronskom ili bass-heavy mjuzom u sad-u, ali mackie nema realan bass, kao ni bilo koji drugi spomenti par monitora. zapravo, nisam siguran da ijedan setup nearfield montora bez dobrog sub-a (a tu prica postaje jaaaako skupa) ima realan low end (ali, znam da tebe zapravo zanima nerealan low end!) . to rekavsi, preporucio bi ti da prvo sredis prostor akusticki (znam: najdosadniji i daleko najmanje sexy dio posla) i sredis bass probleme u sobi u kojoj radis. onda predji na monitore.
uzmimo da si uvazio savjet o akustici. razlika izmedju adam i mackie monitora je, a govorim iz iskustva mixanja na oba para u istoj sobi, u tome sto adam mijenja tvoj odnos prema zvuku, a mackie ga afirmira. recimo: radis na nekom beatu. dobijes prejeben ritam. onda tom ritmu dodajes bassline. e, sad, ako ne zelis da ti stvar zvuci kao neki generic preset iz reasona, svakako ces htjeti definirati odnos izmedju kika i bass-generirajuceg uredjaja (synth, bas gitara, whatever). ono sto definira karakter iliti texturu tvog zvuka je podrucje od 250 Hz pa na gore. adam, po mom iskustvu, ti dozvoljava da lakse nadjes pravi balans izmedju ta dva zvuka ili da ih jos ostrije odvojis, recimo putem nekog EQ-a. adam te pritom tjera na istrazivanje i experiment. s druge strane, mackie ce ti polaskati i dati ti manje diferenciranu ali sladju sliku onoga sto cujes. nijedan par ovih monitora nece biti dovoljni (ne odmah) da skuzis kako ce ti miksevi zvucati u klubu ili na ipodu, ali adam ce ti manje laskati.
Puno hvala na ovak podrobnom odgovoru, u biti necu se zeznut niti s jednima od navedenih, iako mi se po ovoj tvojoj prici vise svidja prica o adamu zbog toga djela istrazivanja i trazenja zvuka i to mi je ok, jer ne zelim da mi sve zvuci uvijek super, neg da svojim trudom dobijem taj sound.
Hvala Puno
voomighty
04-04-2009, 02:29 AM
Mackie hr824 mk2 sam slusao u dva akusticki sredjena prostora i u par nesredjenih....ono.... malo azmafona i to je to....
skromno misljenje je.. nikako ne uzimati Mackie hr824 mk2 ako nemas sredjenu prostoriju..... bass trapove i cuda....nikakooo....
ispravite me ako gresm ali ONO CUDO zahteva super sobu.....
pozzzzzzzzz
Rhino
04-04-2009, 05:19 PM
Nisam nikad cuo mk2, ali to sto pricas ima smisla i za 'classic' HR seriju...
Sto se adama tice, moze naravno na njima da se radi ok, mada ja nisam neki veliki fan onih njegovih tweetera... Ali to sam opet samo ja:)
Kad sam preporucio covjeku mackie HR seriju, pomislio sam da proba da iskopa neke polovne (uzimajuci u obzir cijenu koju pominje, a i da zeli da cuje bassa)...
Mackie u basu znaju da 'polaskaju' to je istina, ali isto tako ih naviknes i naucis posle izvjesnog perioda. (kao i sve kutije)
Ja imam trenutno hr624+Ns10, i na monitoring nemam neke vece zamjerke:)
U sv. slucaju nemoj da uzimas nista na slijepo (gluvo):D... To ti je moja preporuka.
Pozz
voomighty
05-04-2009, 02:40 AM
mislio sam i ja na klasik seriju... sorrrryyyyyy
Hollywood
05-04-2009, 11:58 PM
Genelec 8030
.
Krk rp8 G2 ako ti soba nije premalena ako jeste RP6 recimo...
Poz
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.