Log in

View Full Version : Novi Zakon Za muzicare ?

alavuk
30-03-2009, 01:39 PM
http://www.new.facebook.com/group.php?gid=59725389610&ref=nf

jel neko ovo moze da potvrdi ???

razlog zasto nisam odradio copy paste zbog "glagolskih radnji" i sl. ovo se ne dotice DJ-inga ili bilo ko ko se bavi noise, elektronskom ili avangardnom muzikom , ali oprez nije na odmet

Plonk
30-03-2009, 02:44 PM
ako je ovo istina:).....onda ja nesto bedastije nisam odavno cuo:rotfl:

(pritom se pod muzicar ne podrazumeva DJ ili bilo ko ko se bavi noise, elektronskom ili avangardnom muzikom)....:confused::confused::confused::rotfl:

zlobisha
30-03-2009, 02:56 PM
http://www.new.facebook.com/group.php?gid=59725389610&ref=nf

jel neko ovo moze da potvrdi ???

razlog zasto nisam odradio copy paste zbog "glagolskih radnji" i sl. ovo se ne dotice DJ-inga ili bilo ko ko se bavi noise, elektronskom ili avangardnom muzikom , ali oprez nije na odmet

Pa, zna? kako. Sla?em se da ne mo?e svako da svira u klubovima.
Evo kod mene u Mladenovcu, npr. ima dosta klinaca koji su skupili neke ''bendove'' i ''sviraju''. Moj bend već du?e vreme puni lokale i uvek je bila dobra atmosfera. I onda dođu ta deca i sviraju za duplo manje pare, ?to se gazdi isplati, jer dovedu gomilu svojih drugara. A kada bi ih čuli, ne bi ste verovali svojim da neko to mo?e da dopusti i sebi i drugima. Tako da...

Color
30-03-2009, 03:02 PM
HAHAHA...to je clanak iz Treceg Oka?? :shock:

Cekaj cekaj malo, ako je to istina onda nesto debelo nije u redu i ko ce uopste da ti naredi tako nesto? I kako hrvatski carinik moze da ti lupi zabranu ulaska u zemlju zato sto nemas neku xy legitimaciju?? Sta je taj armonikas u dealu sa hrvatskom Vladom!??? o cemu se ovde radi? Moze neko da mi pojasni, jer ja ne mogu da poverujem u jednu takvu nebulozu koja verovatno nema nikakvog ni pravnog osnova....ako se varam, dajte mi pojasnite...

hvala lepo :-)

Color
30-03-2009, 03:04 PM
Evo kod mene u Mladenovcu, npr. ima dosta klinaca koji su skupili neke ''bendove'' i ''sviraju''. Moj bend već du?e vreme puni lokale i uvek je bila dobra atmosfera. I onda dođu ta deca i sviraju za duplo manje pare, ?to se gazdi isplati, jer dovedu gomilu svojih drugara. A kada bi ih čuli, ne bi ste verovali svojim da neko to mo?e da dopusti i sebi i drugima. Tako da...

Pa sta? Moraju i deca negde da sviraju da bi kasnije postali kao sto ste vi sada.... Boze gluposti, pa nije vama publika ista...oni imaju svoje drustvo koji dodju a vi verovatno svirate i punite lokale zbog dobre svirke.... u ovome ne vidim nikakav problem... A pogotovo neka imbecilna legitimacija nista nece promeniti po tom pitanju...

shashko
30-03-2009, 04:57 PM

ma daj............ pa kvalitet uvek ima publiku.. niti si ti ugrozen zbog njih, niti oni zbog tebe..
tom logikom nijedan bend ne bi imao svirku dok ne navezba.... kao za cd.... ili ne bude polularan i st aja znam
pa tako se gradi bend tako se stvaraju sviraci, muzicari.... ne u studiju nego sviranjem... a gde je spontanost a gde je mladalacka buntovnost.. i slicno tome :)

pa realno... tvoj bend nikad nije zvucao ...... RANIJEEE, kad ste bili mladi...kao raspad.. ni na jednoj svirci????
daj molim te ko moze da mi zabrani da sviram... aj pohapsite sve ulicne svirace, sve ljude koji pevushe a nemaju sluha....

nista licno.. samo mislim da je ovo gomila budlastina..... gomila.. ako nesto ne moze da se primeni na sve "vrste (ako je delimo na vrste... iz ne znam kog razloga)" muzike.. onda ga i ne primenjuj.. sta cemo sa DJevima i noise "umetnicima"... gluposti...... teske.......... da makar oni nesto pruzaju zauzvrat pa i da kazes OK, i zakon i sve ali od cega tebe kao muzicara stiti taj zakon???

POZDRAV

darkstar
30-03-2009, 05:53 PM
prica je bolno istinita,momke su vratili sa granice...

lesha
30-03-2009, 05:53 PM
znaci za dj-e ne vazi ovaj zakon..

player
30-03-2009, 06:09 PM
Pa nije ovo nista novo...Kad sam 2000-te god dobio kanadsku radnu vizu(kao muzicar) trazili su samo obicnu potvrdu nekog lokalnog udruzenja da se bavis muzikom. Sledece god su vec iskljucivo trazili tu takozvanu "licencu" Udruzenja estradnih umetnika Srbije.Na moje pitanje otkud promena dobio sam odgovor da je to na zahtev pomenutog udruzenja.I tada se morao da bi se dobila ta licenca polagati "ispit" pred komisijom.Doduse ispit je bio samo za nove clanove.Nista novo samo izgleda neko opet ceprkao...

DaBear
30-03-2009, 07:30 PM
strava!
s'druge strane...treba neka regulacija....he,he..
Ma zezam se!

quake
30-03-2009, 07:49 PM
Proradice ovde govnava motka,kad tad:mad:.

Jan
30-03-2009, 08:08 PM
Cekaj,i sta sad ja i moja grupa, nas petorica repera, nijedan od nas nije muzicar, niti smatra sebe muzicarem, ako budemo bili pozvani na show negde u HR ili tako negde mozemo da sviramo u koznu frulu i da otkazemo nastupe?

Bambino
30-03-2009, 08:27 PM
E pa dragi prijatelji,ja sam o tome pisao pre otprilike godinu dana,kad je bilo price o uvozu instrumenata.Kao sto sam i tada napisao,poenta je u tome da svi muzicari u Srbiji,sta god da sviraju i bilo kojom vrstom muzike da se bave,treba da placaju licencu,clanarinu,REKET,ili nazovite to kako god hocete,udruzenju koje predvodi Branimir Djokic,opet ga nazovite kako god hocete,mislim na udruzenje.Opet poenta:mi cemo da svirkamo,po kafanama,klubovima,koncertima,hotelima,restoranima ,satorima,halama,dvoranama,itd.,gde god,a oni ce da sede,i da ubiraju procenat od svakog nastupa,ili svirke,nazovite kako hocete,a koji nece biti mali.Naravno,postoji i udruzenje pop,rok,dzez muzike,izvinjavam se sto ne znam tacan naziv,i clanovi tog udruzenja su smatrali da se ovo njih ne tice,jer ne spadaju u resor udruzenja pod patronatom Branimira Djokica.E pa,kao sto ste videli,stvari su generalizovane,tako da svaki nastup moze da se stavi u njihovo pravno tumacenje.Za sprovodjenje zakona je zaduzena je INSPEKCIJA RADA,u pratnji POLICIJE,trazi se ugovor i licenca svite Branimira Djokica,a ako to nemate,za kaznu vas nece zakrpiti ni prodaje licnog instrumenta!Oni se bore za taj zakon vec 10-ak godina,ali je uvek bio problem sto je Branimir radikal,pa je nailazio na zatvorena vrata u svim ministarstvima.Ocigledno je situacija sazrela,pa ce uspeti nekako da proguraju zakon,a onda drugari,berimo kozu na siljak!Ja sam se nadao da ce drzava biti ozbiljna,i da nece dozvoliti da ti lopovi uspostave monopol,i da ce liberalizovati stvaranje udruzenja muzicara,ali,kao sto vidite,na nasim prostorima se uvek ostvari ono najgore!!!

Bambino
30-03-2009, 08:32 PM
Naravno, ATA CARNET ili ti privremeni izvoz instrumenata,ili tako nesto,ali bez toga ne mozete na svirku preko grane,spada u pogodnosti ovog zakona.U prevodu,ako nemate licancu,nista od Ata Carneta.

Arthur
30-03-2009, 08:53 PM
ata karnet može da se izvadi, ali nije dovoljan bio momcima iz Consecrationa da pređu granicu. Kao ni Darkwood Dub-a, Dža ili Bu, Kandi Kodži i Nebojši. Svi su vraćani i samo su KKN uspeli da ipak pređu uz intervenciju nekog iz ZG. Cela priča je nebulozna i traje već nekih godinu i po dana od kad je Đokić sam od sebe poslao taj dopis CRO ambasadi koja nije proverala da li on uopšte ima osnove za takvo nešto. Inače, Ata karnet koji su momci uzeli se plaća nekih 5-6k dinara, plus su dali oko 110e za kombi prevoz do granice. A stvarno niko od njih nema iole ozbiljnije prihode, i ovo im je bila jedina prilika da svoje umeće pokažu i preko.
http://www.youtube.com/watch?v=GJaaWk2yejA&feature=player_embedded

allegrosteva
30-03-2009, 10:17 PM
Ovako, moj bend krece u skupljanje papira za vizu za germaniju. Ne znam za prelazak preko granice( i iskreno malo mi je neverovatno da su na granici trazili clansku kartu udruzenja muzicara, to je daleko od onoga sta treba da interesuje carinike, ako i jeste bilo tako onda su trazili dlaku u jajetu, carinici mogu da te ne puste samo ako nemas ata krnet, radnu ili boravisnu vizu, dokumenta i, ako prenosis nedozvoljene stvari), ali znam da za vizu(i za ata karnet za prevoz instrumenata) za svako sviranje u inostranstvu treba clanska karta udruzenja muzicara. E, tu pocinje moje nerviranje. Ne znam kakva je sad situacija stvarno se nadam da se promenila. Pre su audicije izgledale tako sto bi doticni gospodin iz hodnika probrao jednog gitaristu, jednog bubnjara, harmonikasa...i terao ih da sviraju-naravno dvojke iz raznih tonaliteta. Decka sa konzevatorijuma u Budimpesti je oborio kad mu je ovaj rakao da se instrumentalnim kompozicijama ne menjaju tonaliteti(ne zove se dzabe tokata i fuga u d molu)da ne pocinjem da pricam koje je sve muzicare oborio, a kad ti trazi da odsviras nesto sam, ako odsviras nesto sto nije narodna pesma i sto je mladje od 20 god-odsvirao si svoje.Verovatno ce sad promeniti kriterijum, treba uzeti sto vise parica.Uglavnom jednom sam napisao kako kod nas u mozici vladaju lobiji i jos uvek stojim iza toga. I ovo je primer. Ko postavi onog, da ocenjuje necije muzicko znanje i da ubira harach? GGGGRRRRRRRR bre mnogo sam besan odo da pocepam koje pivo

silicon science
30-03-2009, 10:28 PM
Nista me vise ne moze zachuditi u ovom dupetu od drzave :banghead::banghead: Lepo ja stalno pricham da sve normalne zemlje u svetu imaju teroristichke organizacie, i to nama fali :wink:Ali u nasem sluchaju organizacija koja uklanja politicharchice..
..:wink::):grin::da:

Arthur
30-03-2009, 10:33 PM
@steva
da, defintiivno carinike zanima taj papir, ljudima je to tražio i pre ATA Karneta. Prosto i jednostavno. I onda ih držao 2 sata na granici lupajući im zabranu ulaska u zemlju. Pa ti veruj ili ne.

Bitch
30-03-2009, 10:35 PM
Nista me vise ne moze zachuditi u ovom dupetu od drzave :banghead::banghead: Lepo ja stalno pricham da sve normalne zemlje u svetu imaju teroristichke organizacie, i to nama fali :wink:Ali u nasem sluchaju organizacija koja uklanja politicharchice..
..:wink::):grin::da:

Kuzmu za predsednika :drink:

silicon science
30-03-2009, 10:49 PM
Dobro, u pravu je Artur sto je editovao moj post, malo sam preterao :ups::ups: Ali stvarno, ne vidim kraj ovom ludilu ovde ljudi, i kao da postoji neki nevidljivi entitet koji se trudi (i uspeva mu) da unisti sve iole vredno u ovoj "drzavi".:banghead::banghead::mad::mad::( Aaarrrggghhh, poludet cu a vec sam lud

silicon science
30-03-2009, 10:50 PM
Kuzmu za predsednika :drink:

Pusti to matori, garant bi me ubili u roku od 2 nedelje 8-)8-):rolleyes::mad:

yoloko
30-03-2009, 10:54 PM
a sta se desava sa ovim ako se nekeko desi pa udjemo u EU narednih 10ak gdina?:confused:

silicon science
30-03-2009, 11:26 PM
a sta se desava sa ovim ako se nekeko desi pa udjemo u EU narednih 10ak gdina?:confused:

Mora da se shalish :rotfl::rotfl: Dobra ti je ta...:wink:

Bambino
30-03-2009, 11:30 PM
Zamislite samo koliko svirki ima svakog vikenda u Srbiji,bilo koncerata pop,rock,jazz,satorske,klasicne,ili bilo koje vec muzike,bilo opste narodnih veselja,puta 4 vikenda,puta 12 meseci,plus licence,polaganja za licencu,plus clanarine,puta 10 godina...Koga je briga sta ce biti za 10 godina...Ata carnet traze vec dugo,ali su carinici uglavnom bili puni razumevanja, pa su pustali bendove i bez toga,ali,ocigledno da su se pod pritiskom novog zakona svi uozbiljili...Mislim da kad je licni instrument u pitanju, moze da prodje na staru foru,popunjavanje nekog papira na carini u kome se navodi proizvodjec,model i serijski broj instrumenta,to se overi na carini, i pokaze u povratku.Znam da to prolazi za harmonike,gitare,violina,jedan sintisajzer,za bubnjeve nisam siguran... Znaci, pogodite tezgu preko,organizator nadje ozvucenje,pojacala,bubanj,pa kad stignete,podesite koliko mozete...

Coconut
30-03-2009, 11:30 PM
Ovo je ludilo...2003-e god. je doticni Djokic organizovao "polaganje ispita" pozorisnom klubu u Novom Sadu, toliko silikona na jednom mestu do tada nisam video... toliko su falsirale odredjene danas popularne umetnice da smo nas nekoliko doslovno padalli sa stolica (bio je tu i onaj lik sa tv duge :banghead:).
Anywayz, svi pre mene su svirali narodnjake, a ja seo za klavijaturu i odsvirao im nesto od Incognito-a, neki evergreen i jedan ragtime... sve u svemu gledali su me kao da sam pao sa Marsa. Tada je reket bio 2000 din.
U svakom slucaju protiv ovog se treba boriti :shock:

Bambino
30-03-2009, 11:36 PM
Zaboravih da kazem da udruzenja uzimaju 5% od svakog ugovora za uslugu posredovanja...pa sad ide ono svirka puta 4 vikenda, puta 12 meseci, puta 10 godina, puta 100 godina...pa onda EU...

yoloko
30-03-2009, 11:36 PM
pa ljudi, mi zivimo u Diznilendu :banghead:

Oggy
30-03-2009, 11:39 PM
Ja ne znam zasto se sada digla galama oko ovoga kada se ovo godinama vec razvlaci, tacnije od onog perioda za vreme bombardovanja kada su radikali bili u vladi, pa je njihov harmonikas uspeo kroz sluzbeni list da provuce svoje udruzenje kao "glavno, legitimno", iako se jako dobro zna da "udruzenje gradjana" (koje se btw registruje u SUP-u...) ne moze da organizuje ispite, izdaje licence i sl. jer je to NEZAKONITO!
Ako mi neko kaze da jeste, ja odmah registrujem udruzenje gradjana za kontrolu prometa nafte i naftnih derivata i pocecu da izdajem licence svima koji trguju naftom!
Ima jos tih udruzenja, ali je sve to isti k...
Udruzenje muzicara treba da stiti interese muzicara i vid je sindikalnog delovanja, ali to funkcionise tako sto zastupa interese muzicara kod njihovih poslodavaca uslovljavajuci najmanju zagarantovanu cenu rada i sl.
Ovde u Zrenjaninu kada se osnivalo jedno od takvih udruzenja pod patronatom nekog novosadskog udruzenja, skupili se mahom kafanci koji su dosli da plate sta treba i da beze nazad na tezgu, a kada sam ja postavio pitanje: "Kako ste sistematizovali ispitni program i na osnovu kojeg programa se sprema ispit" oni su bili u fazonu "Pa skupimo se mi, pa ti kazemo sviraj malo rok, malo rumbu, malo ovo, malo ono i onda te ocenimo"

EEEEEEEJJJJJJ!!!!!

Ja ih opet pitam : "Ali kako ste to sistematizovali, kako ce ljudi da spremaju ispit? Svi moraju da polazu pod istim uslovima, da bi ispit bio validan..."

Niko nije ni pokusao da razume sta sam pitao.
Onda je jedan lokalni gitarista pitao "Da li to znaci da Kit Ricards nikada ne bi polozio za licencu, jer ne zna da svira rumbu?"
:)
Dakle, tuga velika. Tu sam se zarekao da necu nikada nista vise polagati (jer cemu sam onda polagao ispite iz instrumenata dok sam se skolovao?!), tacno neko dosao da me uhapsi.
A stvar je vrlo ozbiljna, samo sto niko ne prica vec 10 godina o tome.
Ocigledno da u svim zemljama postoji neka regulativa na tu temu i zahtevaju neki vid institucionalizacije, ali ovo kod nas je pljacka, jer tebi ne treba ispit da bi ti neko potvrdio da si muzicar, niti tolike pare godisnje da bi ti neko izdao parce papira.
Ovo je pitanje za drzavu i zakon jer se ocigledno grubo krse sve zakonske norme time sto se pojedina privatna lica favorizuju i dodeljuje im se uloga nekoga ko mora biti "drzavna institucija".

Bambino
30-03-2009, 11:49 PM
[quote=Coconut;240336]Ovo je ludilo...2003-e god. je doticni Djokic organizovao "polaganje ispita" pozorisnom klubu u Novom Sadu, toliko silikona na jednom mestu do tada nisam video... toliko su falsirale odredjene danas popularne umetnice da smo nas nekoliko doslovno padalli sa stolica (bio je tu i onaj lik sa tv duge :banghead:).
Anywayz, svi pre mene su svirali narodnjake, a ja seo za klavijaturu i odsvirao im nesto od Incognito-a, neki evergreen i jedan ragtime... sve u svemu gledali su me kao da sam pao sa Marsa. Tada je reket bio 2000 din.
U svakom slucaju protiv ovog se treba boriti :shock:[/quot

Reket je bio 2000 din.,ali 100 ljudi na polaganju,od kojih polozi pola,cetvrtina dobije licencu na 6 meseci ili godinu dana,pa opet polazu,to im je strasna fora,malo moraju da navezbaju...Pa posle 2 meseca sve ponovo...A lova naravno ide clanovima komisije,naprave oni lep raspored da se to lepo izdeli,a clanovi komisije su predsednici,zamenici,sekretari pod udruzenja,i ostali poltroni Baneta Djokica.A zamislite kad odu u Vranje gde izadje 100 trubaca...Ima uslova za obaranje koliko hoces,a ljudi samo zele da sviraju za narod i hrane svoju decu...

Bambino
31-03-2009, 12:01 AM
I ja sam se Oggy nadao da je sve nebulozno sto te dijabole rade i pricaju,ali...Cela prica se zasniva na zakonu iz 1993.god.,i tu su protnuli recenicu "SEMUS je jedini nadlezan za izdavanje licenci,a niko ko nema licencu i nije clan SEMUS-a ne moze da izvodi umetnicki program"...pa jos nesto tako u tom smislu,i oni se drze toga kao pijan plota,i ne popustaju,bila je jos neka uredba pre par godina koja im je dala prolaz za zakon,i sad su verovatno dosli do cilja.Moram da potrazim "Sluzbeni Glasnik" iz februara ove godine da vidim u okviru kog zakona je to izaslo.

Oggy
31-03-2009, 12:08 AM
Pa nema tu sta ko da se nada.
Nebulozno je iz aviona, samo je pitanje ko pristaje na to, a ko ne.
Ja ne pristajem, tacno se svi okrenuli naglavacke. Ko ih jebe. Nije muzika ni pocela od njih, pa se nece ni zavrsiti sa njima. Ako bude potrebno, postacu drzavljanin neke druge zemlje i mogu svi da se slikaju... :wink:
Ovde nije prica "o njima" jer "oni" postoje i rade to jako dugo, vec je prica "o nama" koji to dozvoljavamo.

Bambino
31-03-2009, 12:34 AM
U pravu si, ti mozes da postanes drzavljanin druge zemlje, ja ne, i ne zelim, jer sam lokal-patriota, volim KG. Nazalost, KG ima najjacu bazu Banetovih poltrona u Srbiji...Zamisli kad je harmonikas jednog Boru Dugica terao da polaze,naravno Boru su svesrdno prihvatili u jednom drugom Udruzenju, jer je cast imati takvog umetnika za clana...Mozda niko nije doziveo da mu inspekcija dolazi na svirku,ali ja jesam,i zato govorim iz iskustva.Verujte,nije ni malo prijatno dok se raspravljete sa njima u prisustvu policije...Naravno,ja sam to doziveo u kafani,a zamisli da te neko posle koncerta,kad na tebe deluju adrenalin,publika,i neko dodje da ti trazi licencu,a ocigledno da novi zakon to donosi.Nisam rekao da protiv Baneta Djokica stoji tuzba za utaju,mahinacije,kradju,ili sta vec,ali ga stiti poslanicki imunitet vec par godina...

zlobisha
31-03-2009, 01:44 AM
Pa sta? Moraju i deca negde da sviraju da bi kasnije postali kao sto ste vi sada.... Boze gluposti, pa nije vama publika ista...oni imaju svoje drustvo koji dodju a vi verovatno svirate i punite lokale zbog dobre svirke.... u ovome ne vidim nikakav problem... A pogotovo neka imbecilna legitimacija nista nece promeniti po tom pitanju...

Nisam ja govorio o legitimacijama, samo o tome da se sla?em da ne bi trebao svako da svira svuda. I daleko od toga da deca ne treba da sviraju, Bo?e sačuvaj. Samo ne sva deca, u svim lokalima... If you know what i mean. ;)

Jan
31-03-2009, 01:46 AM
Niko mi ne odgovori, oce li nas petoricu kao hiphop bend, koji ne svira, "peva" ako tako moze da se kaze, mada ne peva, neko maltretirati po klubovima, ili ne davati nam vizu (tipa za Sloveniju) i tako to zato sto nismo niti cemo ikada biti clanovi tog udruzenja?

zlobisha
31-03-2009, 01:54 AM
ma daj............ pa kvalitet uvek ima publiku.. niti si ti ugrozen zbog njih, niti oni zbog tebe..
tom logikom nijedan bend ne bi imao svirku dok ne navezba.... kao za cd.... ili ne bude polularan i st aja znam
pa tako se gradi bend tako se stvaraju sviraci, muzicari.... ne u studiju nego sviranjem... a gde je spontanost a gde je mladalacka buntovnost.. i slicno tome :)

pa realno... tvoj bend nikad nije zvucao ...... RANIJEEE, kad ste bili mladi...kao raspad.. ni na jednoj svirci????
daj molim te ko moze da mi zabrani da sviram... aj pohapsite sve ulicne svirace, sve ljude koji pevushe a nemaju sluha....

nista licno.. samo mislim da je ovo gomila budlastina..... gomila.. ako nesto ne moze da se primeni na sve "vrste (ako je delimo na vrste... iz ne znam kog razloga)" muzike.. onda ga i ne primenjuj.. sta cemo sa DJevima i noise "umetnicima"... gluposti...... teske.......... da makar oni nesto pruzaju zauzvrat pa i da kazes OK, i zakon i sve ali od cega tebe kao muzicara stiti taj zakon???

POZDRAV

Aman čoveče, pa potpuno si pogre?no razumeo. Niko nikome ne mo?e da zabrani da svira i pevu?i, ali isto tako ne mo?e bilo ko da se time bavi, zar ne? Naravno da sam i ja protiv ovih gluposti, samo sam dodao opasku da ne mo?e svako da se istripuje i da preko noći postane muzičar. Mislim da je to i doprinelo propasti muzičke scene u ovoj zemlji.

Daleko od toga da i dan danas ne zazvučimo kao raspad, i kakav crni cd. Cela koncepcija svirke na?eg benda se zasniva ba? na spontanosti i mladalačkoj buntovnosti.
Moj bend je ''u?asno bučan i lo?''. ;)
Pogre?no ste me razumeli!

alavuk
31-03-2009, 02:00 AM
Niko mi ne odgovori, oce li nas petoricu kao hiphop bend, koji ne svira, "peva" ako tako moze da se kaze, mada ne peva, neko maltretirati po klubovima, ili ne davati nam vizu (tipa za Sloveniju) i tako to zato sto nismo niti cemo ikada biti clanovi tog udruzenja?

mislim da zakon ne dotice hiphop jer moze da se svrsta u avangardnu muziku

elem ko misli da ce imati problema moze da se uclani u udruzenje muzicara dzez zabavne i rok muzike

Bircaninova 36a. 011 3067 044

Arthur
31-03-2009, 08:49 AM
hiphop bendovi ako se sastoje samo od mc-jeva mogu da prođu gde oće, samo kažu da su pošli na neku žurku ili simpozijum i piči. Problem nastaje kad iz gepeka vire bubnjevi, les paulovi i mesa boogiji :banghead:

zlobisha
31-03-2009, 09:43 AM
To za Hrvatsku je tačno. Skoro mi je Mikica (Alogia) pričao da su trebali sa sviraju negde, na nekom festivalu. I na granici im tra?ili ''umjetne dozvole'', koje nisu imali. Reakcija na to je bila poziv organizatorima, koji su to poku?ali da srede, ali im graničari lupe zabranu ulaska u paso?...

shashko
31-03-2009, 10:01 AM
Aman čoveče, pa potpuno si pogre?no razumeo. Niko nikome ne mo?e da zabrani da svira i pevu?i, ali isto tako ne mo?e bilo ko da se time bavi, zar ne? Naravno da sam i ja protiv ovih gluposti, samo sam dodao opasku da ne mo?e svako da se istripuje i da preko noći postane muzičar. Mislim da je to i doprinelo propasti muzičke scene u ovoj zemlji.

Daleko od toga da i dan danas ne zazvučimo kao raspad, i kakav crni cd. Cela koncepcija svirke na?eg benda se zasniva ba? na spontanosti i mladalačkoj buntovnosti.
Moj bend je ''u?asno bučan i lo?''. ;)
Pogre?no ste me razumeli!

sooooooryyyyyyy.. greska u komunikaciji...nismo se razumeli... nego, eto bezveze...
ma plasim se da su te TAKVE komisije i one sa Sasom Popovicem na celu... dogural situaciju do ovde.....

ma nebitno....

zlobisha
31-03-2009, 10:05 AM
sooooooryyyyyyy.. greska u komunikaciji...nismo se razumeli... nego, eto bezveze...
ma plasim se da su te TAKVE komisije i one sa Sasom Popovicem na celu... dogural situaciju do ovde.....

ma nebitno....

Ma sve ok, bitno danisam ispao deco-mrzac i zabrano-svirac... :D
Mo?da od toga i ne bude ni?ta, nadajmo se... :(
?iveli! :)

Color
31-03-2009, 10:08 AM
To za Hrvatsku je tačno. Skoro mi je Mikica (Alogia) pričao da su trebali sa sviraju negde, na nekom festivalu. I na granici im tra?ili ''umjetne dozvole'', koje nisu imali. Reakcija na to je bila poziv organizatorima, koji su to poku?ali da srede, ali im graničari lupe zabranu ulaska u paso?...

Pa ovo je ljudi moji strasno! Sve mi je jasno da u nasoj drzavi prolazi i da muzu ljude kako god im se digne, al mi nije jasno kako moze neko da ti lupi zabranu ulaska u zemlju! Pa nisi ti prekrsio zakone Hrvatske, niti si pocinio nikakav prekrsaj ako nemas neku kvazi legitimaciju... Po meni maximalno mogu da te vrate sa granice! Ispada da je veci zlocin nemati tu legitimaciju nego npr. nemati zeleni karton pri prelasku granice! Zamislite kad bi ljudi dobijali zabrane zato sto nemaju zeleni karton!? Po meni Hrvatski carinik ili bilo koji, moze maximalno da te ne pusti da udjes u zemlju ali da ti lupi zabranu...to mi je malo previse, pogotovo ako ti ne krsis njihove zakone i ne ugrozavas nikoga...

Sve u svemu sam zgrozen....i da kojim slucajem spadam u grupu ljudi koja bi morala da vadi tu legitimaciju, ne bih je vadio ni po koju cenu! Sta oni nude muzicarima za to clanstvo osim sto uzimaju harac?

Kladim se da bi dobar pravnik mogao da ih pocisti dok trepnes...

Sve ovo me podseca na one izlazne takse bez kojih devedesetih nije mogla da se napusti zemlja...pljackasi!!

shashko
31-03-2009, 10:47 AM
Министар Небоjша Брадић за заштиту права младих музичара џез, забавне и рок музике

Београд, 30.3.2009.
У вези са проблемима младих музичара коjи се баве џез, забавном и рок музиком, а коjи се односе на њихов ангажман у иностранству, Министарство културе Републике Србиjе обавештава jавност да ће новим Законом о култури, у наjскориjе време, на системски начин бити регулисан начин стицања статуса самосталних уметника. У међувремену, и даље jе на снази Уверење, издато 10. маjа 2004. године, коjим се Удружењу музичара џез, забавне и рок музике Србиjе одобрава да утврђуjе своjство лица коjа се баве џез, забавном и рок музиком.
Такође вас обавештавамо да ће се Министар културе Небоjша Брадић, у вези са тим питањем обратити Министарству културе Републике Хрватске, како би се нашло решење за регулисања права наших музичара на несметано обављање ове делатности на териториjи Хрватске.

awacs
31-03-2009, 12:24 PM
Министар Небоjша Брадић за заштиту права младих музичара џез, забавне и рок музике

Београд, 30.3.2009.
У вези са проблемима младих музичара коjи се баве џез, забавном и рок музиком, а коjи се односе на њихов ангажман у иностранству, Министарство културе Републике Србиjе обавештава jавност да ће новим Законом о култури, у наjскориjе време, на системски начин бити регулисан начин стицања статуса самосталних уметника. У међувремену, и даље jе на снази Уверење, издато 10. маjа 2004. године, коjим се Удружењу музичара џез, забавне и рок музике Србиjе одобрава да утврђуjе своjство лица коjа се баве џез, забавном и рок музиком.
Такође вас обавештавамо да ће се Министар културе Небоjша Брадић, у вези са тим питањем обратити Министарству културе Републике Хрватске, како би се нашло решење за регулисања права наших музичара на несметано обављање ове делатности на териториjи Хрватске.

Evo sad sam zvao pomenuto Udruženje i kažu mi da zaista oni izdaju licence. Tako da ta Đokićeva firma može da se preskoči.

Koga zanimaju detalji, evo telefona:

011 30 67 044
063 80 76 129

Arthur
31-03-2009, 09:48 PM
može da se preskoči, ali samo do CRO granice. Tamo i dalje vlada Đokić. Neki dil il šta, tek ne biva da moeže preko.

nESbo
01-04-2009, 08:51 AM
Februara
2009. godine Ministarstvo Kulture Republike Srbije usvojilo je zakon o
tzv. "estradnim vizama" koje kao posledicu imaju direktnu
diskriminaciju i eksploatisanje svih ljudi koji se bave alternativnim i
underground formama muzike u Srbiji. Prema ovom zakonu:

1. Niko
od muzičara ne mo?e da izađe iz zemlje i odr?i nastup vani ukoliko ne
poseduje posebnu licencu ("estradnu vizu") izdatu od strane Udru?enja
Estradnih Umetnika Srbije (UEUS). Takođe, uskoro bi se primenjivanjem
ovog zakona moglo očekivati da svako ko se bavi muzikom i ima srpsko
dr?avljanstvo a nije član ovog Udru?enja samim tim neće moći ni da
nastupa po klubovima u Srbiji.
2. Dobijanje
ove licence je naravno nemoguće ukoliko osoba nije član UEUS-a. Za
članstvo u ovom udru?enju potrebno je da svaki muzičar ima polo?en vrlo
diskutabilni "ispit muzikalnosti" pred njegovom komisijom.
3. Ukoliko
se ispiti i prođu, za dobijanje ove licence je svakom muzičaru potrebno
da izdvoji 11.500 dinara godi?nje, ili 5.800 ukoliko je reč o studentu.
4. Od
stupanja ovog zakona na snagu, ambasade već ne priznaju dosada?nje
ata-karte (odnose se na instrumente i opremu koju muzičari nose sa
sobom) bez ovih "estradnih viza".

Iz
svega ovoga se jasno vidi da je uloga koju UEUS ovde ima uloga mutljive
(mafija?ke) strukture kojoj je ovim zakonom dodeljen status legalnog
birokratskog tela preko kojeg će se sprovoditi očigledna kulturolo?ka
diktatura u Srbiji. Ovaj represivni zakon će za sobom povući
mnogobrojne posledice koje će dovesti do jo? većeg osiroma?enja i
su?avanja celokupne kulturolo?ke slike u Srbiji.

bajagaOvaj
zakon će naravno najte?e padati muzičarima u sferama alternativnih i
underground scena i usmerenja (rock, heavy metal, punk, hip-hop,
reggae, elektronska, eksperimentalna muzika itd.) jer se najče?će radi
o malim, neprofitnim sastavima
i muzičarima iza kojih ne stoji nikakva elita i finansijska ma?inerija
(menad?eri, sponzori, veliki izdavači i mediji, PR lobisti itd.) ?to je
slučaj samo sa estradnom sferom koja se kroz ovaj zakon potencira.
Osobe koje se bave muzikom u sferama alternative i undergrounda se
naravno manje-vi?e susreću sa istim tro?kovima sa kojima se susreću i
estradni muzičari (tro?kovi opreme, organizovanja nastupa, tro?kovi
studija za ve?banje, snimanja materijala, produkcije, izdavanja itd.).
Međutim, ovaj zakon u potpunosti zanemaruje posve bitnu razliku između
njih a to je da su muzičari koji pripadaju sferama ne-komercijalnog
(alternativa i underground) uglavnom u potpunosti prinuđeni da sve
navedene tro?kove plaćaju sami iz svog d?epa,
budući da se svojom muzikom ne bave kao pozivom kojim će zarađivati za
?ivot već se njome bave iz hobija koji moraju finansirati od svojih
ličnih prihoda radeći najče?će obične, ne-muzičke poslove.

Kao
jasna posledica ovog zakona mo?e se uskoro očekivati odumiranje malih
alternativnih i underground muzičkih scena u Srbiji, ili pak u
najoptimističnijem slučaju njihova jo? veća izolovanost u ovom ionako
već vrlo getoiziranom stanju. Ovakav zakon kojim je odlučivanje o bilo
čijem bavljenju muzikom u potpunosti u rukama jedne sumnjive i
korumpirane agencije kakva je UEUS ne postoji gotovo nigde u svetu.
Jedan od malobrojnih izuzetaka je bila Mađarska za vreme staljinističke
diktature pre pada Berlinskog Zida. Naravno, ovaj zakon je odavno stvar
pro?losti i odavno van snage u Mađarskoj, a recimo nikada nije ni
postojao u biv?oj SFRJ (bez obzira na postojanja drugih manjih oblika
cenzure), tako da je ovde sasvim očigledno reč o velikom represivnom
koraku unazad.

Napomenuti zakon
inače počiva na prilično jasnim osnovama korumpiranog elitizma, a sam
po sebi projektuje evidentan kultur-rasizam. Ukoliko ovaj zakon ostane
na snazi, vrlo brzo bi se moglo očekivati i?čezavanje "muzika kao hobi"
principa, odnosno, bilo kakvo bavljenje muzikom i bilo kakav nastup
vani (a uskoro i u samoj Srbiji) će postati samo privilegija malog
broja bogatih ili onih koji se bave najkomercijalnijim stilovima koje
konzumiraju naj?ire narodne mase. Iz svega toga je sasvim logično
očekivati gu?enje kreativnosti i ogromno kulturolo?ko osiroma?enje,
jednoumlje i kulturolo?ku diktaturu.

awacs
01-04-2009, 10:46 AM
može da se preskoči, ali samo do CRO granice. Tamo i dalje vlada Đokić. Neki dil il šta, tek ne biva da moeže preko.

Nisam bio lenj pa sam opet zvao Udruženje da mi potanko objasne, i oni vele ovako:

Da bi mogao da nastupaš u Hrvatskoj nužno je da ti organizator (dakle "privremeni poslodavac") obezbedi privremenu radnu dozvolu za HR, i to je to. Ako to imaš moraju da te puste (pod uslovom da nije raspisana poternica za tobom, mada će i onda da te puste, ali samo do pritvora :wink:). Ovo sa Darkwoodima je očigledno bio nečiji hir iz ko zna kojih razloga, a vala i ne znamo da li su imali radne dozvole. To najbolje da ih pita neko ko je u kontaktu sa njima.

Pozdrav

Arthur
01-04-2009, 11:09 AM
nope, nikom od navedenih bendova (a nabrojao sam ih više), niko na carini nije pominjao radne dozvole niti ijedan jedini papir osim UEUS. I moj bend koji je prošao zapravo 3 puta do osijeka, nije imao ništa osim ATA carneta, a za radne dozvole nikad nisam čuo. Tojest jesam, kad je ortak išao da radi kao boom operator u ZG, vozom, skinuli ga i poslali kući. A mogao je mirno da im kaže da ide kod devojke, i prošo bi.

awacs
01-04-2009, 11:51 AM
nope, nikom od navedenih bendova (a nabrojao sam ih vi?e), niko na carini nije pominjao radne dozvole niti ijedan jedini papir osim UEUS.

Pa ja samo prenosim ?ta su mi ljudi rekli. Dodu?e, to ?to su mi rekli i meni zvuči logično.

?to se tiče DD, D?B i KKN, to je očigledno bio neki trip konkretnog carinika (ako si već ti tri puta uspeo da pređe? granu), po?to ako ima? radnu dozvolu te?ko da će da te vrate. To ?to im carinik nije pominjao radnu dozvolu ne znači da ih ne bi pustio da su je imali. Valjda. Ali time treba da se bave menad?eri bendova i organizatori koncerata.

Pozdrav

Maiv
01-04-2009, 11:55 AM
Pa to je otprilike legalizirana mafija.
Sama ideja ukidanja slobode izrazavanja (u ovom slucaju muzickog) nema veze s mozgom.
Bas me zanima tko se to usudi biti veliki sudac koji ce procijeniti koja glazba valja a koja ne.
Bilo je bendova koji nisu imali pojma svirati a ostavili su enormni utjecaj na glazbenu i popularnu kulturu, neki od njih se danas nalaze i u enciklopedijama.

E a sad u vezi offtopica o bandovima koji ne znaju svirati i njihovim prijateljima:

Daleko sam od bilo kakve zabrane ikome da svira i nastupa ali sto je je, postoji problem da klinci sviraju za malo para ili nist para a gazdama je klub i ovak i onak pun pa ce uvijek radije uzet bend za djabe nego neki kvalitetniji koji mora platiti. Taj problem se posebice javlja u manjim sredinama gdje je klincima najbitnije da odu van, cugaju i da im nesto tresti pod uhom, kvaliteta uopce nije bitna. U tom slucaju se moze zaboraviti na razvoj kvalitetnije glazbene scene...

Arthur
01-04-2009, 06:00 PM
biće vaso da je obrnuto, da su ovi moji imali neku varijantu da uđu, jer ostatak bendova, ko god je pokušao, nije uspeo. i isključivo traže UEUS licencu, pa ata karnet pa ako sve to imaš onda te gleda onako, kako se češljaš i sl.

awacs
01-04-2009, 06:07 PM
biće vaso da je obrnuto, da su ovi moji imali neku varijantu da uđu, jer ostatak bendova, ko god je poku?ao, nije uspeo. i isključivo tra?e UEUS licencu, pa ata karnet pa ako sve to ima? onda te gleda onako, kako se če?lja? i sl.

Ma verujem ja tebi, ali rekoh: da neko poka?e cariniku privremenu radnu dozvolu dobijenu od HR ministarstva sumnjam da bi taj isti carinik insistirao na UEUS "licenci".

gorjan
01-04-2009, 06:29 PM
zanimljiva tema...

mozda to treba sagledati sa svetle strane, u smislu,- dobro da se nisu setili fiskalnih kasa
pa tek fiskalna za studio
sreca pa je ministar mekog srca prema muzicarima

awacs
01-04-2009, 06:45 PM
zanimljiva tema...

mozda to treba sagledati sa svetle strane, u smislu,- dobro da se nisu setili fiskalnih kasa
pa tek fiskalna za studio
sreca pa je ministar mekog srca prema muzicarima

Uopšte ne kapiram kakve veze sve ovo ima sa (ovdašnjim) ministrom? Nije da ga nešto gotivim (mislim da je klasičan demagog i tezga-političar, kao i svi ostali), ali ovo stvarno nema veze sa njim.

gorjan
01-04-2009, 06:54 PM
Uop?te ne kapiram kakve veze sve ovo ima sa (ovda?njim) ministrom? Nije da ga ne?to gotivim (mislim da je klasičan demagog i tezga-političar, kao i svi ostali), ali ovo stvarno nema veze sa njim.
ma,sala na racun bivseg ministra finansija, uz kojeg je, bar meni, prva asocijacija PDV.i fiskalne kase. kao i bavljenje muzikom.voli covek da zasvira.
nista bitno, ne diram ja bivseg ministra finansija i sadasnjeg ekonomije, oduvek mi je bio simpa
no hard filings
pozdrav

awacs
01-04-2009, 06:56 PM
nista bitno, ne diram ja bivseg ministra finansija i sadasnjeg ekonomije, oduvek mi je bio simpa
no hard filings
pozdrav

Ma diraj ti kog god hoće? ministra, ja neću - svi mi gadni :rotfl:

Pozdrav

gorjan
01-04-2009, 07:04 PM
Ma diraj ti kog god hoće? ministra, ja neću - svi mi gadni :rotfl:

Pozdrav
setili su se licenci, setice se i fiskalnih kasa, pa ces onda pozeleti da ih diras:)
zavrsi bend tezgu, pa fino gazdi uruci fiskalni racun
smixas pesmu, pa urucis bendu fiskalni itd....
al to je ok, imas garanciju automatski godinu dana
kazes producentu, jebiga, ovo moje nece niko da slusa- mixaj ponovo inace zovem trzisnu inspekciju
i tako godinu dana
pozdrav

awacs
01-04-2009, 07:24 PM
smixas pesmu, pa urucis bendu fiskalni itd....
al to je ok, imas garanciju automatski godinu dana
kazes producentu, jebiga, ovo moje nece niko da slusa- mixaj ponovo inace zovem trzisnu inspekciju
i tako godinu dana

:rotfl:svaka čast:rotfl:

Pozdrav

Oggy
01-04-2009, 11:10 PM
Izmedju samih udruzenja postoji uzasan raskol i svako izdaje licence, ali je ziva istina da su ove harmonikasko-radikalske jedine vazece, jer su provucene kroz neki sluzbeni list.
I svako udruzenje kaze "Da, naravno, mi izdajemo licence", ali je cinjenica da ljudi imaju problema.
Takodje je cinjenica da NI JEDNO "UDRUZENJE" ne bi smelo da izdaje licence, jer to je kao da ti udruzenje gradjana izda saobracajnu dozvolu, registarske tablice ili potvrdu o drzavljanstvu...

slowstar
02-04-2009, 12:39 AM
Prvi put cujem za ovo (licence za prelazak bendova preko granice, i SOKIRAN SAM!!!!)
Sto se ATA karneta tice, to je po medjunarodnom pravilniku, i bojim se da je obavezan, ili ga je veoma tesko izbeci, ali sto se nekih "licenci" tice, pogotovo za odlazak u inostranstvo, to je NECUVENO!!!
Clan sam tzv "JAZZ" udruzenja (skraceno) veeeeliki broj godina, i niko mi u sekretarijatu u Bircaninovoj nije ni pomenuo nekakvu :Licencu" pogotovo ne licencu koju bi odobravao izvesni Branimir Djokic, ali tim povodom moram da vam kazem da je doticni Djokic kriv sto imam 3 godine staza manje, iz njegovog hira. Naime, meni kao nekom tzv. "Istaknutom" umetniku, po odluci ministarstva kulture valjda (ima nas jos 30-ak) grad placa penzijsko i zdravstveno osiguranje (trebalo mi je preko 25 godina sljake i dobrovoljnih nastupa, kao i nagrada da zasluzim to) grad to placa na osnovu spiska koje moje (Jazz) udruzenje salje, ali do sada to nije bilo direktno, nego je sve islo preko SEMUSa. Od kada je grad trazio "reviziju" spiska umetnika (likovnih, muzickih, raznih nadobudnih pesnika i knjizevnika) doticni harmonikas se razgoropadio i izjavio da ako ne mogu svi koji su bili do sada, ne moze NIKO, i tako nije prosledio spisak muzicara gradu, koji je inace bio spreman da uplati novac po tom spisku. To ce, kada bude vreme da odem u penziju, da me kosta oko 3000 evrica, ako ne i vise, da bi platio te 3 propustene godine. Toliko da znate o famoznom harmonikasu. Moje se udruzenje (valjda, kako cujem) izborilo da ne salje spiskove preko SEMUSa, nego direktno, ali sta da radim sa te 3 izgubljene godine?
Sto se licenci tice, mislim da je to glupost, ali takodje mislim da bi svako ko zeli iole profesionalno da se bavi muzikom, to jest da svoju muziku, svirku, nastupe naplacuje, morao da poznaje neku najosnovniju teoriju muzike, kao sto je notni sistem,skale, osnovni solfedjo, rudimentarnu harmoniju i kontrapunkt, ne zbog neke glupave licence, nego zbog svog estetskog pristupa muzici, koja je i pored sve kreativne slobode, koja nekima sluzi kao opravdanje za neznanje, ipak, dobrim delo i nauka, nadam se da cete se sloziti.
Sto se SEMUSa i Branimira Djokica tice, i pored toga sto ga postujem kao instrumentalistu, mislim da nema nikakvo pravo da bude arbitar ili ispitivac muzickog znanja i talenta, ni on, a ni njegov SEMUS. To je moje misljenje. ponavljam, ATA karnet je medjunarodni propis, i mora se postovati, ali neke licence....kojesta!!!

alavuk
02-04-2009, 12:46 AM
:shock: po prvi put se slazem sa Vama 100% !

hvala Vam sto ste nesto korisno rekli na ovu temu :]

milance
02-04-2009, 02:01 AM
Malo cu da odem u Off Topic,ali imam jednu svezu informaciju od DANAS!!! Moj drugar,klavijaturista je otisao za Kotor,jer je pozvan da nastupi sa OT ekipom (citaj, Operacija Trijumf),ali razlog njegovog prisustva tamo je bitna cinjenica...zasto??? Zato sto je pozvan da (citiram) "IH ISPRATI ZA BLOK NARODNJAKA"!!!!!!!!!!!
Naravno,on samo svira,tako da...pogodite ko ce da ih peva???

Ljudi,odavno smo krenuli u P...U M......U i ja neznam dal je trenutno gore kad u pauzi "DJ-evi" pustaju "90-te" ili kad vidim decu iz osnovne kako im tresti sa telefona Stoja,Ceka,Meka,Peka,al su pritom nabacili i slican "Outfeat" a la "Sunset Strip" ili kad procitam ovo o cemu ste dosad pricali?!
TUZNO...odavno preslo smesno i zabrinjavajuce...i ne bih nikog direktno da napadnem,ali neznam sta bi nas dragi predsednik ili ko je vec zaduzen za ovo pitanje,rekao kad bi mu sin,cerkica doneli kuci "novi hit" od gore pomenutih da se malo pohvali kako je "IN"...bi li se malo trgao?????

Jos jednom sorry za OFF Topic....Aj drz te se!!

alavuk
02-04-2009, 02:07 AM
malo si omasio ali dobro toga smo svi veoma svesni tj to sto si naveo , do sad cemo da se drzimo teme ukoliko je moguce , raspravu o drustvu mozemo o nekoj drugoj temi mada smo kroz milion postova i milijardu topic-a pricali o tome , necemo opet ...

goran-goran
02-04-2009, 03:20 PM
Kako vec neko rece..ATA karnet je obaveza ok ali licence.?????Najobicnija izmisljotina da neko uzme pare!!Ne bih se slozio ni sa misljenjem da muzicar mora da ima zavrsenu muzicku skolu ili da poznaje note ili....( ja licno sam skolovan)..mislim da jedan "estradni" umetnik treba da ima nesto drugo- Da zna da peva ili svira i da ga publika voli odnosno prepozna to znanje ili jednostavno da se svidi publici. Ne verujem da bi neki pevaci ili pevacice prosle taj famozni test pevanja (nijedan profesor pevanja ne bi potpisao prelaznu ocenu) ali oni na svoj nastup dovedu par hiljada ljudi.????...To je shou biznis ne samo u Srbiji..
Znaci samo otimacina para kojekakvih iskompleksiranih politicara-citaj harmonikasa

zlobisha
02-04-2009, 10:37 PM
Ma, da je samo harač, nego nije...
Dotični se u?iveo u ulogu sudije, koliko sam čuo, pa je gomilu valjanih muzičara oborio na ispitu muzikalnosti.
Npr, dođe harmonika? sa ''klavirnom'' harmonikom i ovaj mu ka?e da svira neko kolo, i on čovek svira neko kolo iz A, a onda mu on ka?e, aj sad iz F#, i tako te fore. To je daleko ozbiljnija stvar od 11500 dinara godi?nje.
Isto tako, u Valjevu, ako se ne varam je nalupao neke silne poreze, i cifre su bile nenormalne, da je gomila muzičara prestala da radi, jer im se nije isplatilo... To su neke priče koje sam čuo od proverenih ljudi... E sad.

Mika Technika
05-04-2009, 03:51 AM
nesto slicno u engleskoj bilo 94-te, Autechre povodom toga izbacili "Anti Ep"

opsirnije:
http://en.wikipedia.org/wiki/Anti_EP

The profits from this release went to the British NGO, Liberty (http://en.wikipedia.org/wiki/Liberty_%28pressure_group%29) (the National Council for Civil Liberties) with this last statement: "Autechre is politically non-aligned. This is about personal freedom."

alavuk
05-04-2009, 11:05 AM
flutter bese pesma gde ima milion bitova (ne bpm) a 3 4 melodije ?

Mika Technika
05-04-2009, 07:25 PM
pa ne znam kako mislis ali da :)

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/v4OvHLdnRI8&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/v4OvHLdnRI8&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

Mika Technika
11-04-2009, 06:38 PM
polaganje ispita, za muzicare, koliko imas sluha :D

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/WnYkmR9TnZQ&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/WnYkmR9TnZQ&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

i za repere :

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/oP9hbW3Ftz0&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/oP9hbW3Ftz0&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

igorxp
18-04-2009, 12:41 AM
A jel se odnosi ovaj hoh?taplerski zakon na domaće festivale - Exit, Guča i ostala bratija? Znači, mogu li da nastupim s bendom na bilo kom domaćem festivalu (Gitarijada, lupam) a da me ne cima neka baraba za tupavu licencu?

Oggy
18-04-2009, 06:06 AM
Pa ako u Guci zasviras neki HC, nece te spasti ni licenca ni "srpski radikalni harmonikas" licno... Mada, ako na Exit doneses neko peceno prasence, verujem da ce gledati vrlo blagonaklono... :D

alavuk
18-04-2009, 09:47 AM
ZAPOSLEN(A)/ NEZAPOSLEN(A):
PENZIONER: A) FOND ZAPOSLENIH, B) FOND SAMOSTALNIH DELATNOSTI
DA LI STE ČLAN UDRU?ENJA MUZIČARA:

evo sta sam u predugovoru za ovogodisnji exit dobija medju pitanjima koje je ujedno i poslednje pitanje

dawid
18-04-2009, 03:19 PM
Jbt pa Cane iz Partibrejkersa nece proci ovo polaganje 100% :D

slowstar
18-04-2009, 11:43 PM
Mislim da u tim navedenim pitanjima koje je Alavuk postovao, nema zle namere, niti birokratije. Kapiram da oni (Exit) to rade zbog razlicitih poreskih kvota za isplatu honorara za nastupe, koje zavise od tvog statusa, o kome te i ispituju.
Poz.

Dushan_S
23-04-2009, 03:46 AM
Drugarica koja radi kao webmaster na pe?čaniku je dogovorila da se ne?to napi?e na zadatu temu, zbog radi oko obave?tavanja ljudi koje ne zanima kojekude muzikanata, pa sam na?iljio olovku:
http://www.pescanik.net/content/view/3024/58/
Koga interesuje nek pročita, ka?u da nije lo? članak.

zlobisha
23-04-2009, 04:06 AM
Drugarica koja radi kao webmaster na pe?čaniku je dogovorila da se ne?to napi?e na zadatu temu, zbog radi oko obave?tavanja ljudi koje ne zanima kojekude muzikanata, pa sam na?iljio olovku:
http://www.pescanik.net/content/view/3024/58/
Koga interesuje nek pročita, ka?u da nije lo? članak.

Ja to čitao pre par dana... A da si na?iljio, na?iljio si... :D

VukP
04-01-2017, 08:23 PM
Izvlaèim prepisku staru 8 godina jer sam nedavno došao u situaciju da mi neko traži nekakvu licencu prilikom sklapanja ugovora. Kako sam i sam jednom imao glupu situaciju na granici sa Hrvatskom jer nisam imao èlansku kartu udruženja Estrada(ili kako se veæ zove) pomislio sam da su opet pokušali da izvedu isti trik. Meðutim, ovaj put je u pitanju Udruženje muzièara džeza, zabavne i rok muzike. Prvo sam pokušao da dobijem informacije telefonom ali sam od nekoga ko je zadužen za informacija u navedenom udruženju dobio odgovor da "ne zna koji je zakon u pitanju ali da sigurno postoji". Nakon prepiske i konsultacija na fb (https://www.facebook.com/vuk.pardjovski/posts/10211421327787474) poslao sam mail i Udruženju i Ministarstvu kulture i dobio sledeæe odgovore:

Odgovor umjazzpoprock:

PO*TOVANI !

1.UVERENJE O BAVLJENJU MUZIÈKOM DELATNO*ÆU IZDALO JE MINISTARSTVO KULTURE NA OSNOVU ÈLANA 64 STAV 1. ZAKONA O KULTURI ( ,,SLUŽBENI GLASNIK RS,, BROJ 72/09, A IZDAJE GA REPREZENTATIVNO UDRUŽENJE U KULTURI U OVOM SLUÈAJU ,,UDRUŽENJE MUZIÈARA DŽEZA, ZABAVNE I ROK MUZIKE SRBIJE,, UVERENJE KOJE IZDAJE UDRUŽENJE IMA ZNAÈAJ JAVNE ISPRAVE.
2. LICE KOJE NE POSEDUJE UVERENJE , NEMOŽE JAVNO DA NASTUPA, TAKOÐE NEMOŽE DA POTPI*E UGOVOR SA POSLODAVCEM. POSLODAVAC JE DUŽAN DA HONORAR IZVOÐAÈU NA OSNOVU UGOVORA ISPLATI NA ŽIRO RAÈUN IZVOÐAÈA PROGRAMA U KULTURI.
3. OBAVEZE SVIH DRUGIH MUZIÈARA SU SLEDEÆE: DA SU ÈLANOVI REPREZENTATIVNOG UDRUŽENJA I DA POSEDUJU UVERENJE O BAVLJENJU MUZIÈKOM DELATNO*ÆU.
4. ÈLAN UDRUŽENJA JE LICE KOJE REDOVNO PLAÆA ÈLANARINU UDRUŽENJU. LICE KOJE NIJE IZMIRILO ÈLANARINU NE MOŽE DA DOBIJE UVERENJE O DELATNOSTI.
UPRAVNI ODBOR UDRUŽENJA DONEO JE OLAK*AVAJUÆU OKPLNOST ZA ÈLANOVE KOJI NISU NA VREME IZMIRILI ÈLANARINU. TEKUÆA GODINA JE CELA- IZNOSI 5.000,00 DINARA.
SVE NEIZMIRENE GODINE UNAZAD IZNOSI PO 2.000,00 DINARA/ZA SVAKU GODINU UNAZAD./
5. SAMO ÈLANOVI UDRUŽENJA SA REDOVNOM UPLAÆENOM ÈLANARINOM MOGU DOBITI UVERENJE ZA IZDAVANJE VIZA. OSTALI NEMAJU PRAVO NA TO.
6. OVO PITANJE JE NEJASNO . ÈLANOVI NA*EG UDRUŽENJA MOGU DOBITI GORE NAVEDENA UVERENJA ZA GOSTOVANJE U INOSTRANSTVU, ZATIM REDOVNI ÈLANOVI UDRUŽENJA MOGU PREKO NAS DA UPLAÆUJU DOPRINOSE ZA PENZIONO I ZDRAVSTVENO OSIGURANJE/ DA SE PENZIONO I ZDRAVSTVENO OSIGURAJU/, MOGU LEGALNO DA POTPISUJU UGOVORE O DELU SA SVIM POSLODAVCIMA GDE ŽELE DA NASTUPAJU. ÈLANOVI DRUGOG UDRUŽENJA OSTVARUJU PRAVA PREKO SVOG MATIÈNOG UDRUŽENJA!!!

SRDAÈAN POZDRAV, REPREZENTATIVNO UDRUŽENJE U KULTURI UDRUŽENJE MUZIÈARA DŽEZA, ZABAVNE I ROK MUZIKE SRBIJE

Odgovori Ministarstva:

Poštovani,

Èlanom 56. Zakona o kulturi („Službeni glasnik RS”, broj: 72/09, 13/16 i 30/16-ispr.) je propisano da ukoliko u jednom podruèju kulture postoji više registrovanih udruženja, status reprezentativnog udruženja u kulturi za teritoriju Republike Srbije, na predlog Komisije za utvrðivanje reprezentativnosti udruženja u kulturi, za najviše dva udruženja rešenjem utvrðuje ministar. Èlanom 62. istog zakona propisano je da po zahtevima lica za utvrðivanje statusa lica koje samostalno obavlja umetnièku ili drugu delatnost u oblasti kulture, reprezentativna udruženja donose rešenja za kulturno podruèje za koje su upisana u registar reprezentativni udruženja.

Bliže uslove, merila i kriterijume, kao i postupak po zahtevima lica za utvrðivanje statusa lica koja samostalno obavljaju umetnièku ili drugu delatnost u oblasti kulture, kao i postupak provere uslova za lica koja su upisana u evidenciju lica koja samostalno obavljaju umetnièku ili drugu delatnost u oblasti kulture za èetvorogodišnji period, za sve oblasti kulturnih delatnosti na predlog reperezentativnih udruženja, propisuje ministar.

Iz svega gore iznetog, proizilazi da reè „licenca” ne postoji, veæ da na zahtev lica,za odreðenu oblast kulture samo reprezentativna udruženja mogu doneti rešenje za utvrðivanje statusa lica koja samostalno obavljaju umetnièku ili drugu delatnost u oblasti kulture. Lice koje podnosi zahtev ne mora biti èlan tog udruženja. Ukoliko ne bude postojalo rešenje reprezentativnog udruženja podnosilac ne može imati status lica koja samostalno obavljaju umetnièku ili drugu delatnost u oblasti kulture.

U zavisnosti kojoj oblasti muzièkog stvaralaštva pripadate, zahtev možete podneti jednom od sledeæih reprezentativnih udruženja: Savez muzièkih estradnih umetnika Srbije, Udruženje muzièara džez, zabavne i rok muzike, Udruženje muzièkih umetnika Srbije, Udruženje kompozitora Srbije, Meðunarodni muzièki centar Maestro internacional, Udruženje kompozitora Srbije i Udruženje kompozitora Vojvodine.

Pravilnik o bližim uslovima, merilima i kriterijumima, kao i postupaku po zahtevima lica za utvrðivanje statusa lica koja samostalno obavljaju umetnièku ili drugu delatnost u oblasti kulture, kao i postupak provere uslova za lica koja su upisana u evidenciju lica koja samostalno obavljaju umetnièku ili drugu delatnost u oblasti kulture za èetvorogodišnji period, trenutno je u postupku izrade i uskoro po upuæivanju na Republièki sekretarijat za zakonodavstvo i objavi u Službenom glasniku æe stupiti na pravnu snagu.

S poštovanjem,

Dragana Mitroviæ
savetnik za muzièku umetnost
i diskografiju

Sektor za savremeno stvaralaštvo
i kreativne industrije

Ministarstvo kulture i informisanja
Republike Srbije

i

Ustav Republike Srbije daje pravo na rad svakome, Vi možete da sklapate ugovore u vezi sa umetnièkim poslovima, kao nezaposleno lice.

S poštovanjem,
Dragana Mitroviæ

Pitanja na koja sam pokušao da dobijem odgovor od Udruženja:

1. Na osnovu kog pravnog akta su licence za vršenje muzièke delatnosti neophodne?
2. Koje su pravne posledice neposedovanja licence i/ili èlanske karte udruženja i na osnovu kog pravnog akta?
3. Kakve su obaveze klasiènih muzièara koji izvode i džez, zabavnu, rok i narodnu muziku?
4. Po kom osnovu se zahteva od èlanova izmirenje zaostalih èlanarina, ukoliko èlanovi u tim periodima nisu koristili usluge udruženja, nisu vršili delatnost muzièara ili su bili èlanovi drugog udruženja ?
5. Da li postoje razlike prilikom postupka dobijanja vize za gostovanje u inostranstvu i realizacije istog za èlanove udruženja i one koji to nisu?
6. Kakve benefite imaju èlanovi vašeg udruženja u odnosu na izvoðaèe koji nisu pri udruženju ili su èlanovi drugog udruženja?

Da li je neko, zapravo, imao bilo kakav problem ili iskustvo u poslednje vreme u vezi sa ovim "prodavanjem dozvola"?

P.S. Premestio sam temu ovde gde i pripada. :)

awacs
05-01-2017, 02:43 PM
Vuče,

Zaboravi sve što piše u dopisu od džez udruženja. Kao što ti je rekla ova ženska iz ministarstva, kod sklapanja ugovora niko ne može da te uslovljava ni članstvom, ni formalnim statusom, ni uverenjima ikakvih udruženja.

Uverenje o bavljenju delatnošću ima sasvim drugi smisao, i on je isključivo poresko-finansijski. Naime, ako nisi prijavljen Fondu za PIO (tj. nezaposlen si) i ne poseduješ uverenje odbiće ti veću sumu od ugovorene bruto vrednosti ugovora nego što bi ti odbili kada bi imao to uverenje/licencu. Takoreći, na račun će ti leći manje para. Ako si nezaposlen, a imaš uverenje na račun će ti leći veća neto suma, ali ćeš biti u obavezi da na kraju fiskalne godine sam uplatiš jedan deo tog honorara u PIO fond. Za ovo poslednje (da platiš PIO fondu) pouzdani izvori mi tvrde da je mrtvo slovo na papiru, tj. da niko živi ne proverava da li si to platio ili ne. Makar zasad.

Preko svoje supruge, koja je istoričar umetnosti i vodi umetničku asocijaciju Remont (udruženje građana, nikakvo strukovno udruženje), iskopao sam ovaj link gde su navedeni tačni procenti koji se tiču neto sume honorara.

http://www.asmracunovodstvo.rs/sr/racunovodstvo/obracun-autorskog-honorara

Pozdrav,

Vasa

Znak
05-01-2017, 05:03 PM
Preko svoje supruge, koja je istoričar umetnosti i vodi umetničku asocijaciju Remont (udruženje građana, nikakvo strukovno udruženje), iskopao sam ovaj link gde su navedeni tačni procenti koji se tiču neto sume honorara.

http://www.asmracunovodstvo.rs/sr/racunovodstvo/obracun-autorskog-honorara

Koja je patnja ukapirati sve oko ovih poreskih osnovica... Kad sam konačno mislio da mi je sve jasno i da neke svoje uratke mogu da naplaćujem preko autorskog ugovora ispostavilo se da to može samo ako su ta "dela" registrovana negde, tj. ako su zaštićena autorska prava, a onda ispada skuplja pita nego tepsija. Na kraju, preko ugovora o delu mi uzimaju skoro 50%, iako inače (nevezano za ovaj honorarni rad) imam stalni posao i tamo već plaćam nekakav porez.

awacs
05-01-2017, 07:39 PM
Koja je patnja ukapirati sve oko ovih poreskih osnovica...

Užas. Lakše mi je da uplaćujem staž u Fond za PIO nego da mislim o tome. Onda odbitak od bruto honorara izađe nekih 13,x% i bar se ne zalamam računicama, pošto mi se čini da su obračun računa za struju i obračun poreske osnovice za honorar komplikovaniji od proračuna verovatnoće da upadnem u crnu rupu koja će me potom ispljunuti u vidu Lemija Kilminstera.

Pozdrav,

Vasa

VukP
05-01-2017, 09:52 PM
Vuèe,
Zaboravi sve što piše u dopisu od džez udruženja. Kao što ti je rekla ova ženska iz ministarstva, kod sklapanja ugovora niko ne može da te uslovljava ni èlanstvom, ni formalnim statusom, ni uverenjima ikakvih udruženja.

Javljaju se kolege na prepisci kod mene na fb i potvrðuju da neki lokali uslovljavju sve èlanstvom u umjazzpoprock.

awacs
06-01-2017, 11:28 AM
Javljaju se kolege na prepisci kod mene na fb i potvrðuju da neki lokali uslovljavju sve èlanstvom u umjazzpoprock.

Ne sumnjam da zakone svako tumači kako mu dune. Moguće je i da ljudi iz džez udruženja idu okolo i plaše kafedžije da bi napabirčili još članova (tj. članarine). Ovo je, naravno, moje nagađanje, ali ništa me ne bi čudilo.

Vrlo je čudno to udruženje. Ja oduvek preko njih regulišem radni staž i negde početkom devedesetih sam već imao i dovoljno staža i mnogo više nego dovoljno rezultata (izdanja, nastupa, trtmrt...) da dobijem status slobodnog umetnika, tj. da mi Grad Beograd plaća doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje. Ali komisija Udruženja se uporno nije sastajala, a jedino preko nje si mogao da podneseš dokaze o radu i zahtev za status. Na kraju sam digao ruke. I ja se pitam čemu oni uopšte služe. Ajd da se ne vajkam, javi šta si uradio.

Pozdrav,

Vasa