PDA

View Full Version : Ribbon mikrofoni

Shot
29-03-2009, 07:49 PM
Pozdrav!

Nesto me zanima. Cuo sam od nekih poznanika koji te znaju da dosta koristis ribbon mikrofone za snimanje gitarskih pojacala. Za pocetak, jel to istina? Ako je, daj malo detalja. Koji mic, pozicija, preamp... kako to u usporedbi s drugim micovima zvuci...

Ja se neckam dal da uzmem neki jeftini Cascade, da probijem led i probam to. Nemam nigdje za poslusat kako u praksi zvuci, za razliku od ostalih stvari koje sam kupovao ipak tek nakon sto sam ih cuo na djelu.

I drugo usputno pitanje... gitarsko pojacalo - na jedan ili dva mikrofona?

Thanx!

Denyken
30-03-2009, 11:19 AM
pozdrav cijenjenom kolegi :)

jeste ..imam ribon Royer 121
nekada zajedno sa 57-com u omjeru 70/30 u korist ribona..nekad na kalotu (sami centar) nekad malo prema periferiji..u osnovi ga na taj nacin prirodno equilajziram....rijetko kad u trackingu koristim EQ tako da mi ovakav nacin vise pase..nakon svih tih godina u ovom poslu ( ove godine slavim 20:)) sve vise sam poceo paziti na fazne relacije...apsolutne i relativne..i prilikom samog usnimavanja a i prilikom miksa naravno...
ukoliko zelis probati Royera slobodno mi se javi pa ti ga posudim za session...ukoliko volis natur sound za neke stvari...to je to....jedini mikrofon koji se ponasa slicno ljudskom uhu...u smislu da kad nadjem poziciju na guitar ampu gdje mi dobro zvuci..tu stavim majk..odem u reziju i to je to..nema neugodnih iznenadjenja...
sto se tice ; gitarsko pojacalo - na jedan ili dva mikrofona?
hi gain soundove uvijek drito na kalotu ili inch prema periferiji..121/57ica

crunch soundovi...samo Royer uglavnom...blizu zvucnika..

clean : ako je open back...Royer napred a Neumann KM84 straga...paziti na faze obavezno !!

diviner
30-03-2009, 11:41 AM
EDIT: Preteche me nas gost :) . No nema veze. Post ostaje kao mali info o ribbon micovima.

Ovo je dobro pitanje, posto sam slicna rijetko vidjao na forumu (u vezi ribbon mic), tako da i mene interesuje isto. Ja bih samo kao uvod, za one koji malo slabije poznaju ovu vrstu mikrofona, dodao sledece (da iskoristim to sto sam sebe upravo malo potsjetio o osnovama rada ovih mikrofona):

Ribbon mikrofoni su mikrofoni kojima je zajednicka sledeca konstrukcija: jedna traka (ribbon) postavljena izmedju polova magneta osciluje pod pritiskom talasa nadolazeceg zvuka, pri cemu pomenuto oscilovanje generise/indukuje elektricnu struju (zavisno od izvedbe, ta struja moze da se indukuje ili u samoj traci, ili u polovima elektromagneta). Zbog ovoga su najcesce bidirekcionalne izvedbe ("hvataju" najbolje zvuk iza i ispred samog mikrofona). Posto traka prihvata talas pod pravim uglom i ne sadrzi neravnine (nije oblikovana kao kupa u dinamickim mikrofonima) pri tom je veoma male mase, zajednicka osobina prvih ribbon mikrofona (koja se zadrzala i danas) jesu dobar frekventni odziv na gotovo svim udaljenostima snimanja i veoma vjerno "prenosenje" visokog spektra zvuka.

Mane su osjetljivost same trake (nisu za otvoren prostor, i cesto se koriste pop filteri kako se disanjem/izdisajem ne bi ostetili kada se npr snima vokal), niska impendansa i nizak nivo signala (barem u prvim verzijama), kao i nesto visa cijena.

Denyken
30-03-2009, 11:50 AM
Hvala divineru na iscrpnom objasnjenju..drago mi je da praksa potvrdjuje teoriju ( a nekada i marketinske quote :)) ...sto se tice ribona
to je taj ljepotan http://www.royerlabs.com/R-121.html

Shot
31-03-2009, 03:59 AM
pozdrav cijenjenom kolegi :)

jeste ..imam ribon Royer 121
nekada zajedno sa 57-com u omjeru 70/30 u korist ribona..nekad na kalotu (sami centar) nekad malo prema periferiji..u osnovi ga na taj nacin prirodno equilajziram....rijetko kad u trackingu koristim EQ tako da mi ovakav nacin vise pase..nakon svih tih godina u ovom poslu ( ove godine slavim 20:)) sve vise sam poceo paziti na fazne relacije...apsolutne i relativne..i prilikom samog usnimavanja a i prilikom miksa naravno...
ukoliko zelis probati Royera slobodno mi se javi pa ti ga posudim za session...ukoliko volis natur sound za neke stvari...to je to....jedini mikrofon koji se ponasa slicno ljudskom uhu...u smislu da kad nadjem poziciju na guitar ampu gdje mi dobro zvuci..tu stavim majk..odem u reziju i to je to..nema neugodnih iznenadjenja...
sto se tice ; gitarsko pojacalo - na jedan ili dva mikrofona?
hi gain soundove uvijek drito na kalotu ili inch prema periferiji..121/57ica

crunch soundovi...samo Royer uglavnom...blizu zvucnika..

clean : ako je open back...Royer napred a Neumann KM84 straga...paziti na faze obavezno !!

E super odgovor! Bas precizno! Hvala ti!
A hvala i oko ponude za posudbu! Kao da jesam! Ipak, malo me frka uzeti ti mikrofon koji je toliko fragilan. Ne da bi ja njemu nesto napravio, nego bi me bilo toliko frka da ga ne sprzim da se ne bi usudio nista s njim napravit! Hehe! Al ako se jednom sjetis, i ako ti se da zajebavat, aj stavi jednom 57icu i Royera na isti amp pa posalji mailom/forumom (ili zovi da cujem) snimke. Nemam uopce predodzbu kako to zvuci suho prije miksa i koja je razlika od 57ice.
Mene ta 57ica toliko vec nervira. Stvarno trazim promjenu i zato sam poceo razmisljat da uzmem Cascade FatHead2 koji svi hvale a malo kosta. Imam 421, 441, Oktave 012 (koje zacudo lijepo leze, i to na omni kapsulama!), zatim Brauner Phantom... sve sam ih probavao al uvijek se vracam nekako 57ici, makar joj psujem majku na high gain distorzijama kad dodju do miksa. Uvijek mi malo zatamni ono krckavo na vrhu spektra... Al kako uzme tako i daje... cak me pali ideja da jednom riskiram jednu 57icu i icupam joj trafo (ima uputa na netu kako se to radi, navodno da se onda otvori zvuk, malo se stanji ali da daje vise brzine u tranzijentima)

Hvala ti!

:)

Arthur
31-03-2009, 08:42 AM
@shot
si pokušavao sa 441 snimati high-gain? Ja jesam, i nije mi nešto uspelo, pa se pitam dal propuštam nešto?

Shot
31-03-2009, 10:47 AM
@Arthur

jesam, probao sam sa 441... i nije nista posebno... nije me odusevilo...
signal uđe, signal izađe, sve se cuje al nema ono nesto...

OFF
31-03-2009, 12:02 PM
Jel' koriatio neko ove jeftine ribbone.....? Ja imam onaj SMpro, pa cu ga probati (kad budem imao gde:()...... Btw i ja sam svasta probao i uvek se vracao na sm57, u kombinaciji sa md421... mada cu sledeci put probati i betu 57, mozda ona malo otvori pricu..

@Shot.... kog Braunera phantoma imas, kako si sa njim zadovoljan?

Shot
31-03-2009, 04:13 PM
Brauner Phantom AE...onaj najjeftiniji :(
Dobar je mikrofon. Malo je mozda presvijetao za neke soprane, al okej je... Radi! Sve snimam na njega.

Denyken
31-03-2009, 04:21 PM
Cestitam na nominacijama za Porin kolega :)

OFF
31-03-2009, 04:38 PM
Cestitke Shot!:)

Jesi imao prilike porediti AE sa mikrofonima u toj klasi cene?

konkretno ja imam c414 zlatni i Violet amhetyst standard, pa me zanima da li bi dobio nesto sa nekim braunerom u setu

Shot
31-03-2009, 07:04 PM
Cestitam na nominacijama za Porin kolega :)

Hvala hvala!
I to s Elementalom dvije i s Postolar Tripperima jednu imam! A to znaci da ce se dva benda naci na okupu i fino to sve zapit! Predivno! Romantika alkoholne kapljice, tko bi to ikad odbio.

FrankoPanko
31-03-2009, 08:05 PM
Cestitke stari prijatelju i s moje strane!:beer:

diviner
01-04-2009, 08:11 AM
Cestitke i sa ove strane :) .

Shot
01-04-2009, 11:03 AM
:grin: :grin:
hvala!

sad smo vec malo offtopic!

Ad Fines