View Full Version : Daw + hdtv
Zanima me da li neko ima neka iskustva sa koriscenjem HDTV-a umesto monitora za DAW...?
Koja je maksimalna rezolucija? Kako se pokazalo sa prakticne strane?
I jedno jos pitanje... Ima li razlike u grafici, tj.prikazu izmedju Win i MacOS-a u slucaju da se koristi HD??? pitam zbog sistemskih fontova i sl. jer sam primetio da su na Win-u recimo fontovi (mislim na menije, interface, itd.) slabije citljivi. Probao sad i sa onim podesavanjima koja postoje za prikaz fontova, ali nema bitne razlike... kako je to uradjeno na Mac-u???
Geronimo
29-03-2009, 08:10 PM
Ja sam HDTV koristio davno i izbacio ga iz upotrebe radi ogromnih glavobolja koje sam dobijao redovno. U pocetku nisam mogao da ukapiram zasto me je toliko bolela glava lol znaci rasturala je!!!! Koristio sam 32 " Samsung HDTV 720p znaci nije bio full HD i imao sam probleme sto se tice razvlacenja ekrana konkretno Logic 8 Pro-a jer nije full HD. Ako uzimas HDTV obavezno uzmi Samsung FULL HD i gledaj da na njemu smanjis kontrast jer od toga sam provalio da cepa glava. Verovatno ovi noviji su blazi za koriscenje. Ja iskljucivo radim na OSx-u pa nebi znao da ti kazem za Pc verovatno slicno. Iz Mac-a je isao DVI-HDMI Monster kabl u Samsung i slika je bila stvarno fantasticna i mnogo cistija nego na mom 22" Samsung monitoru koji naravno nije bio HD. Fontovi nisu citki jer nije bio Full HD ekran. Ako koristis HDTV za mixing to je super ideja, ali ako ga budes koristio za editing ne preporucujem radi te glavobolje, naravno moje misljenje.
Hvala na odgovoru:) Imam fullhd Panasonic TV i terao bi ga preko HDMI izlaza...
E sad... jel zna neko kolika je maksimalna rezolucija koja moze da se koristi na ovaj nacin?
I jel ima neko iskustva sa Macom ili sa PC na FullHD?
Geronimo
02-04-2009, 01:14 AM
Zmaje ako koristis MAcBrook Pro ili MacPro veliki teras do maksimuma sto je 1920 x 1080 i obavezno monster kabl veruj miiii!!!!
Hvala na odgovoru:) Imam fullhd Panasonic TV i terao bi ga preko HDMI izlaza...
E sad... jel zna neko kolika je maksimalna rezolucija koja moze da se koristi na ovaj nacin?
I jel ima neko iskustva sa Macom ili sa PC na FullHD?
slowstar
02-04-2009, 02:00 AM
U studiju V PGP RTS teraju dva full HD TV od 40 incha sa MAC PRO, rade u PRO TOOLSu, i bar meni je slika fenomenalna! Nisam probao LOGIC, ali odnecu ga da ga i tamo instaliram, pa cu da javim, ali mislim da tamo koriste adapter sa DVI na HDMI...
Geronimo
02-04-2009, 04:06 AM
pa ja sam to i rekao gore sve.
U studiju V PGP RTS teraju dva full HD TV od 40 incha sa MAC PRO, rade u PRO TOOLSu, i bar meni je slika fenomenalna! Nisam probao LOGIC, ali odnecu ga da ga i tamo instaliram, pa cu da javim, ali mislim da tamo koriste adapter sa DVI na HDMI...
Hvala vam puno...
Moram da smislim nacin da sve to probam da se ne zaj... ipak sve kad skupis nisu male pare da bi bilo komromisa...
Za sada sam probao Nuendo na MSI notebook-u, preko HDMI izlaza... Ne mogu da kazem da sam preterano odusevljen... najveca rezolucija koju mogu da koristim a da slika ne igra je 1300 x xxx sto i nije bas najprakticnija rezolucija za sekvencer, bar meni... a nuendo mi izgleda malo ''aljkavo"... cekam jos da probam Mac i Logic... oslanjam se ovaj put na Macovu sofisticiranost sto se tice tih takvih detalja i nadam se da ce bolje raditi...
awacs
02-04-2009, 01:35 PM
Za sada sam probao Nuendo na MSI notebook-u, preko HDMI izlaza... Ne mogu da kazem da sam preterano odusevljen... najveca rezolucija koju mogu da koristim a da slika ne igra je 1300 x xxx sto i nije bas najprakticnija rezolucija za sekvencer, bar meni...
A sa kojim ekranom si to probao? Po onome što pričaš izgleda da je neki ekran sa interlaceom ("poluslikama"), 720i ili 1080i, pošto inače ne bi smelo da "igra". Najvažnije je da ekran bude "progressive scan", to je ona oznaka "p" koju Geronimo navodi. Inače je da poludiš...
Pozdrav
TV je Panasonic Vierra 32" 720p i 1080i
evo sta pise jos u uputstvu za HDMI ulaz...
- This input terminal is not intended for use with computers;
i kaze da je Wide XGA 1366 x 768
Molim te objasni mi sta je to P i I i na sta to utice... tj. kada budem kupovao televizor na sta da obratim paznju da bi slika bila sto bolja i da bi rezolucija bila sto veca... naravno bez treperenja:grin:
Geronimo
04-04-2009, 06:33 PM
Zmaje zmaje ocigledno nisi detaljno citao kada sam ti pisao lol :banghead::banghead: :D ali dobro evo sada cu da to pojasnim.
Razlika izmedju interlaced i progressive je ogromna. Na interlaced
imas taj cuveni "flickering" efekat a na progressive-u nemas jer je
mnogo cistija/jasnija/vislja rezolucija pored mnogih drugih stvari.
Po meni ako hoces da kupis neki dobar LCD tu nema neke velike
mudrosti ili samsung ili sony ali samo 1080p sto znaci rezolucija
1920 x 1080 sto je inace FULL HD rezolucija i rezolucija koju ces
dobiti ako imas powermac kompjuter (kuciste), mac-mini ili iMac. Ako imas macbook pro onda ce maksimalna rezolucija da bude 1440 x 900 na tvom mac racunaru a maksimalna rezolucija na tvom HDTV-u koji kupis 1920 x 1080 uzimajuci u to da si kupio FULL HD HDTV. U tom slucaju nebi ti preporucio da koristis DUAL-screen mode nego da sibas sve na HDTV a nista na macbook pro ekranu. Ako zelis da koristis DUAL-screen mode onda ces morati da vidis kako ces se organizovati sa ekranima jer ce imati razlicite rezolucije.
Inace 720p znaci HALF-HD a ne FULL-HD tako isto 720p znaci
HDTV ready sto je mamac za nekoga koji nema pojma sta je tacno
HD i tu se vecina ljudi upeca i ukapira kasnije da su se zajebali.
Razlika u ceni izmedju 720p i 1080p je ogromna a pogotovu ako ces
da uzimas samsung ili sony-eve ekrane koji su dosta skuplji od ostalog
"djubreta". Neko ce mozda da me popljuje sada za ovo "djubreta" ali realno
zna se u industriji koji se ekrani koriste i zasto.
Eto sada tacno znas sve sto ti je potrebno da kupis jedan dobar FULL HD
HDTV sa kojim ces da pravis nove hitove :D
Zelim ti puno srece :wink:
pa da nam pises svoje iskustvo.
TV je Panasonic Vierra 32" 720p i 1080i
evo sta pise jos u uputstvu za HDMI ulaz...
- This input terminal is not intended for use with computers;
i kaze da je Wide XGA 1366 x 768
Molim te objasni mi sta je to P i I i na sta to utice... tj. kada budem kupovao televizor na sta da obratim paznju da bi slika bila sto bolja i da bi rezolucija bila sto veca... naravno bez treperenja:grin:
Razlika u ceni izmedju 720p i 1080p je ogromna a pogotovu ako ces
da uzimas samsung ili sony-eve ekrane koji su dosta skuplji od ostalog
"djubreta". Neko ce mozda da me popljuje sada za ovo "djubreta" ali realno
zna se u industriji koji se ekrani koriste i zasto.
...pff... koji je to auto bolji od mosvicha :confused:... ni jedan ni drugi pomenuti ne mogu da prismrde Toshibi 8-):wink:
Hvala puno... jbga, pojma nisam imao o tv-ima, sada mi je vec sve jasno... to je ono sto mi treba... javljam utiske i jos jednom hvala:wink:
Geronimo
05-04-2009, 03:52 PM
:wink:
Hvala puno... jbga, pojma nisam imao o tv-ima, sada mi je vec sve jasno... to je ono sto mi treba... javljam utiske i jos jednom hvala:wink:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.