View Full Version : domaci gitarski instrumental
lesha
23-03-2009, 12:14 PM
nikako ne mogu da se setim kako se zove, na pocetku idu i talasi u pozadini, mislim da je iz sedamdesetih, ubismo se celo jutro, ne mogu ni na youtube da je nadjem...
pomagajte :D
kejkz
23-03-2009, 12:20 PM
ne'am pojma, a pitao si me irc-u, pa cisto da ti javim... mada i nisi dao neke preterane informacije :)
lesha
23-03-2009, 12:56 PM
akusticna gitara je u pitanju, jedan akord na pocetku, dalje ne znam :)
lesha
23-03-2009, 01:13 PM
e sad, vrlo je moguce da nije domaci... :confused:
Tunisian
23-03-2009, 07:24 PM
http://www.youtube.com/watch?v=ZJVZV6GQj5c ?
lesha
23-03-2009, 08:00 PM
hm, mislim da je to u pitanju, hvala :)
samo ne znam gde sam cuo talase :D
Tunisian
23-03-2009, 08:50 PM
to i jeste interesantno,i ja ih cujem kad god slusam ovo :))
allegrosteva
23-03-2009, 09:10 PM
Ja sam ih vido svojim ocima
Dva komada
dawid
23-03-2009, 09:50 PM
I meni se mota da sam cuo verziju sa talasima. Mozda je neka spica u pitanju bila ili sl. pa su talasi bili ubaceni. Mozda radio emisija...bem li ga
LACKY
23-03-2009, 09:58 PM
Pa prava verzija je sa talasima sa redovnog albuma.
Albatros?
edit/
sad videh link..... pa da, jes albatros
slowstar
23-03-2009, 11:23 PM
Prava, originalna verzija je bila "Hit"(Albatros) kada vecina, velika vecina forumasa nije bila ni u planu, a kamoli se rodila, za ovaj instrumental, koji je u svoje vreme bio redak, i neobican, sam CAK I JA premlad....Secam se svojih ranih odlazaka u legendarnu diskoteku "Lanterna" u Rovinju, kada se kao numera za "stiskavac" pustao taj instrumental, a i nekadasnji "Dinamiti" su ga svirali, bas u Rovinju, na letnjoj tezgi - pitajte matorog Jozu Boceka, svirao ga je zaista lepo...(Tada sam se ja palio da kupim HAMMOND orgulje, slusajuci ELP i NICE, kasnije i YES), to su bili divni dani, ne samo zato sto sam u to doba bio mlad, klinac preciznije, nego sto su ljudi po grupama uglavnom znali da sviraju - kol'ko tol'ko
LACKY
23-03-2009, 11:30 PM
Prava, originalna verzija je bila "Hit"(Albatros) kada vecina, velika vecina forumasa nije bila ni u planu, a kamoli se rodila, za ovaj instrumental, koji je u svoje vreme bio redak, i neobican, sam CAK I JA premlad....Secam se svojih ranih odlazaka u legendarnu diskoteku "Lanterna" u Rovinju, kada se kao numera za "stiskavac" pustao taj instrumental, a i nekadasnji "Dinamiti" su ga svirali, bas u Rovinju, na letnjoj tezgi - pitajte matorog Jozu Boceka, svirao ga je zaista lepo...(Tada sam se ja palio da kupim HAMMOND orgulje, slusajuci ELP i NICE, kasnije i YES), to su bili divni dani, ne samo zato sto sam u to doba bio mlad, klinac preciznije, nego sto su ljudi po grupama uglavnom znali da sviraju - kol'ko tol'ko
A bilo je Slowstare i onda, onih koji nisu znali da sviraju a dizali veliku prasinu!
Onog Mazareka., sad' kada bih ga sreo, obe bi mu ruke prebio!
lesha
24-03-2009, 01:04 AM
Pa prava verzija je sa talasima sa redovnog albuma.
dobro je, nisam lud :D
btw. nisu pravi talasi, ali dovoljno blizu :)
Aleksandar Filipovic
24-03-2009, 02:50 AM
I moja prva asocijacija kad cujem ''Albatros''(sa sve ''talasima'') je najavna spica za neku radio emisiju,ali ko ce se setiti... Nas Slowstar je tad vec bio zreo za ''stiskavac'' , a ja ne znam (u zavisnosti da l' je instrumental nastao pre ili posle 75-te) da li sam bio u ''pachjoj shkoli'':grin: ili sam vec bio ''ozbiljan osnovac''8-).Umeo je ovaj slatkasti instrumental da me ''prevari'' tamo negde 83-84-te kad sam sa burazerom ''mrtav ozbiljan'' :hm: pravio prvi ''srednjoskolski bend'' ,a gitarista(drugar iz kraja) se ''kvalifikovao'' svirajuci bas njega.Covek mnogo voleo ''Albatrosa'' pa ga i dobro ''navezbao'' ,ko bi znao da mu je sve drugo... problem:confused:.Da ne bi na prvoj svirci svirali ''Albatros'' u 10 verzija:rolleyes: resimo da se na vreme ''rastanemo ko' prijatelji''.Covek otisao u lekare, a danas kad se vidimo dovoljna je samo jedna rec-''Albatros'' za padanje od smeha:rotfl:.
lesha
24-03-2009, 05:59 PM
I moja prva asocijacija kad cujem ''Albatros''(sa sve ''talasima'') je najavna spica za neku radio emisiju,ali ko ce se setiti... Nas Slowstar je tad vec bio zreo za ''stiskavac'' , a ja ne znam (u zavisnosti da l' je instrumental nastao pre ili posle 75-te) da li sam bio u ''pachjoj shkoli'':grin: ili sam vec bio ''ozbiljan osnovac''8-).
izgleda da je nastala '69.
http://en.wikipedia.org/wiki/Albatross_(composition)
awacs
24-03-2009, 06:10 PM
dobro je, nisam lud :D
btw. nisu pravi talasi, ali dovoljno blizu :)
Dakle, ovo je jedna od zanimljivijih tema u poslednje vreme. I meni je prva asocijacija bila "Albatross", uprkos tome ?to nije domaća kompozicija, nije u pitanju akustična gitara, nema talasa (nego činela), ne počinje sa jednim nego sa dva akorda i pritom formalno nije iz sedamdesetih (singl iza?ao 1969). Ali mi je "Albatross" ipak bio prva lampica koja se upalila.
Mnogo zanimljivo sa stanovi?ta psihologije sluha. Zapravo su "talasi" glavni ključ. Ima jo? jedna kompozicija u kojoj su "talasi" fora - "Okean" od Bate Kovača. Ali iz nekog razloga kada mi neko pomene "Okean" imam jasnu ideju o roze ?umu i ručno kontrolisanom VCF-u, a u slučaju "Albatrosa" sam morao da se pozabavim ponovnim slu?anjem, po?to uop?te nisam bio siguran da li se radi o pravim ili "plehanim" talasima...
Uprkos tome ?to "Batini talasi" sami po sebi zvuče mnogo autentičnije, "Albatross" je kompozicija koja bi me mo?da čak i bez tih činela ubedila da postoje talasi... Psihologija je čudo.
balthazaar
24-03-2009, 07:10 PM
He he he...bogami si, Leševiću dao debeo kompliment domaćoj muzici kad si za remek-djelo poput "Albatrosa" pomislio da je naše:D...taj instrumental je skoro duplo stariji od mene ;), ali mi to nikako ne smeta da mu se divim i da ga slušam :D...Albatros....definitivno jedno od provjerenih remek-djela prošlog vijeka...tako prosto, a tako dobro ...umalo da zavara čovjeka , pa da pomisli da je muzika možda nekad i bila umjetnost:rotfl: ..al, dobro...pustiš, legneš i uživaš...:D
Dakle, ovo je jedna od zanimljivijih tema u poslednje vreme. I meni je prva asocijacija bila "Albatross", uprkos tome ?to nije domaća kompozicija, nije u pitanju akustična gitara, nema talasa (nego činela), ne počinje sa jednim nego sa dva akorda i pritom formalno nije iz sedamdesetih (singl iza?ao 1969). Ali mi je "Albatross" ipak bio prva lampica koja se upalila.
Mnogo zanimljivo sa stanovi?ta psihologije sluha. Zapravo su "talasi" glavni ključ. Ima jo? jedna kompozicija u kojoj su "talasi" fora - "Okean" od Bate Kovača. Ali iz nekog razloga kada mi neko pomene "Okean" imam jasnu ideju o roze ?umu i ručno kontrolisanom VCF-u, a u slučaju "Albatrosa" sam morao da se pozabavim ponovnim slu?anjem, po?to uop?te nisam bio siguran da li se radi o pravim ili "plehanim" talasima...
Uprkos tome ?to "Batini talasi" sami po sebi zvuče mnogo autentičnije, "Albatross" je kompozicija koja bi me mo?da čak i bez tih činela ubedila da postoje talasi... Psihologija je čudo.
Bash tako.... i ja sam odmah pomislio, bez obzira sto je Lesha sve pokusao da nas zbuni:)
Kada sam video ,domaci instrumental ,pocinje sa talasima,meni je prva asocijacija bila "okean" K.Kovaca,secate li se toga, kako lepa i emotivna melodija, a ime pogodjeno 100%
LAMPASH
07-04-2010, 11:34 PM
Ovo je jedan od onih instrumentala za koje se covek zapita zasto imaju kraj.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.