Log in

View Full Version : Sony ECM-959 DT pitanje

ProkDu
17-03-2009, 12:02 PM
Slično pitanje sam postavio i o (http://www.bozoel.com/component/option,com_fireboard/Itemid,0/func,view/id,1214/catid,6/lang,en/)vde. Imam priliku da uzmem ovaj mikrofon veoma povoljno ...

http://www016.upp.so-net.ne.jp/dat/tcd-d10s.jpg

... za snimanje ambijentalnih zvukova.

Ovo su neke od tehničkih karakteristika koje sam uspeo da izvučem:

Electret Condenser Microphone
Frequency Response : 50 - 18,000Hz
Directivity : Uni-Directional (stereo); Directive angle 90 or 120? (switchable)
Output Impedance : 550 ohms ?20%, unbalanced
Maximum sound pressure level input : >117dB SPL (at 1kHz, 1% distortion)
Effective output level : -51,4dB ?3dB (0dB=1mW/Pa, 1kHz)
Power Requirements : DC 1.5V from AA Battery (x1)

Da li ovo mo?e da ide u ... tj. kompatibilno je sa ulazima zvučne kartice na laptop-u ... ('line in' ili 'mic in')?

awacs
17-03-2009, 12:31 PM
Slično pitanje sam postavio i o (http://www.bozoel.com/component/option,com_fireboard/Itemid,0/func,view/id,1214/catid,6/lang,en/)vde. Imam priliku da uzmem ovaj mikrofon veoma povoljno ...
... za snimanje ambijentalnih zvukova.

Da li ovo mo?e da ide u ... tj. kompatibilno je sa ulazima zvučne kartice na laptop-u ... ('line in' ili 'mic in')?

Nije ba? kompatibilno. Za početak (bar koliko ja znam) integrisani MIC ulazi na laptopovima su mahom MONO, tako da ti je slaba vajda od povezivanja stereo mikrofona. A Line In... pa... ne.

Inače znam taj mikrofon (ne mislim na konkretan primerak, mada mo?da znam i njega). Snimao sam kroz njega na MiniDisc (sa adapterom na 1/8" stereo jack), DAT, profesionalne portabl kasetofone (Marantz, Sony) i to je u tom domenu radilo odlično.

Sad, kako smo već svi navikli na "be?umne" 24bit snimače mislim da bi te smarao njegov interni ?um. Ali, to nisi ni pitao, pitao si za kompatibilnost sa laptopom. Na?alost, odgovor je - ne :cry:

Pozdrav

ProkDu
17-03-2009, 01:22 PM
Nije ba? kompatibilno. Za početak (bar koliko ja znam) integrisani MIC ulazi na laptopovima su mahom MONO, tako da ti je slaba vajda od povezivanja stereo mikrofona.

Iz ovoga zaključujem da bi radilo sa MIC IN varijantom na laptop-u, ali samo u MONO varijanti, ako je ulaz mono. Proveriću mic ulaz na laptop-u za mono/stereo kompatibilnost.

Evo detalja sa uređaja kome je ovaj mikrofon dodatna oprema (sony tcd-d3 (http://www016.upp.so-net.ne.jp/dat/tcd-d3.htm)) i njegovih input vrednosti:

ProkDu
17-03-2009, 01:35 PM
Nikako ne mogu da nađem koje su vrednosti u mV i Ω za standardne ulaze (MIC IN, LINE IN) na zvučnim karticama (jeftinijim).

Jedino ?to sam uspeo da pronađem je ovo ovde (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25642&highlight=milivolti):

mikrofonski ulazi su dovoljno osetljivi, ali im je ulazna impedanca tipicno 150 - 600 Ω, linijski ulazi idu do 10kΩ,

awacs
17-03-2009, 01:55 PM
Nikako ne mogu da nađem koje su vrednosti u mV i Ω za standardne ulaze (MIC IN, LINE IN) na zvučnim karticama (jeftinijim).

Integrisane zvučne kartice i sve ostale consumer varijante koje imaju mikrofonski ulaz su dizajnirane za slu?anje muzike na multimedia zvučnicima, a njihovi mikrofonski ulazi su predviđeni za Skype i slične akcije (headset i udri Miki).

Dakle, sve je to namenjeno korisnicima koji ne obraćaju pa?nju na količinu internog ?uma pretpojačala, elektromagnetne interference sa hardverom (neizbe?no kod laptopa) i slične stvari.

Ne znam na ?ta tačno misli? kada ka?e? da bi snimao ambijentalne zvuke. Ako se radi o "urbanim" zvucima, manje-vi?e sve će ti biti dobro po?to je urbani ?um sam po sebi jak, ali ako bi da ide? u prirodu i da snima? ptice... to je sasvim druga priča.

Da ne pominjem to da ako ulazi? mikrofonom direktno u laptop (dakle nebalansiranom vezom) mora? da koristi? ?to kraći kabl, a onda će? da kupi? sam ?um kulera od laptopa, HD i slično. I sve to kroz pretpojačalo koje samo po sebi ?u?ti.

Koliko povoljno ti se nudi taj mikrofon?

Pozdrav

ProkDu
17-03-2009, 02:21 PM
Urbane varijante su u pitanju, a takodje i snimanje proba sa bendom.

Koliko povoljno ti se nudi taj mikrofon?

Veoma povoljno, tkrć "za D?". :)

awacs
17-03-2009, 03:24 PM
Urbane varijante su u pitanju, a takodje i snimanje proba sa bendom.

Veoma povoljno, tkrć "za D?". :)

Pa ?ta se misli?, kupi brate, sigurno je bolji od karaoke mikrofona po computer shopovima :wink:

Rhino
18-03-2009, 10:03 AM
Uzmi, vjeruj mi... Ja sam nekad probao neki (ne sjecam se tacno koji) iz te ECM serije i bio vrlo prijatno iznenadjen

ProkDu
18-03-2009, 10:43 AM
Upravo naručio, sutra bi trebao da stigne, ako sve bude kako treba. 8-)

ProkDu
19-03-2009, 08:09 AM
Uzmi, vjeruj mi... Ja sam nekad probao neki (ne sjecam se tacno koji) iz te ECM serije i bio vrlo prijatno iznenadjen

Sony ECM-672, evo upravo čitam (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=15344). :wink:

phil.milmax
19-03-2009, 10:33 AM
Ukoliko se ne varam to je kondenzatorski mikrofon za koga je neophodno fantomsko napajanje.Cisto sumnjam da neki lap top na integrisanoj kartici ima fantomsko napajanje.Znazi trebao bi ti neki audio interfejs koji ima dva preampa sa fantomom da bi iskoristio taj mikrofon.
Moguce je i da radi na svoju internu bateriju al to moras da proveris. U svakom slucaju po meni je to povezivanje na laptop losa ideja jer kako god da ga povezes imaces mnogo suma.Pricam ti to iz licnog iskustva jer sam i sam pre par godina to pokusavao.

awacs
19-03-2009, 10:39 AM
Ukoliko se ne varam to je kondenzatorski mikrofon za koga je neophodno fantomsko napajanje.

ECM-959 je electret condenser. Toj sorti ne treba fantom. Napaja se baterijom koja se stavlja u njegovo kući?te.

Rhino
19-03-2009, 10:39 AM
Ukoliko se ne varam to je kondenzatorski mikrofon za koga je neophodno fantomsko napajanje.Cisto sumnjam da neki lap top na integrisanoj kartici ima fantomsko napajanje.Znazi trebao bi ti neki audio interfejs koji ima dva preampa sa fantomom da bi iskoristio taj mikrofon.

Ovaj o kome sam ja pricao je mogao na 2x 1.5v baterije:)

phil.milmax
19-03-2009, 10:42 AM
ECM-959 je electret condenser. Toj sorti ne treba fantom. Napaja se baterijom koja se stavlja u njegovo kućište.
Today 11:33 AM

to mi je promaklo:)
u svakom slucaju drugi deo mog odgovora i dalje vazi:)

ProkDu
19-03-2009, 11:42 AM
Mikrofon stigao. Radi, dobro je. :wink: :)
Lepo zvuči, kako sam ga platio duplo skuplje od onih Genius mikrofona od 2,5?, mislim da je barem duplo bolji.
Sony ECM-959DT -> u MIC IN na laptop-u
Evo snimka i slike: :rotfl:

awacs
19-03-2009, 12:01 PM
Mikrofon stigao. Radi, dobro je. :wink: :)
Lepo zvuči, kako sam ga platio duplo skuplje od onih Genius mikrofona od 2,5€, mislim da je barem duplo bolji.

Čestitam. Ja bih dao i 50€ za njega. Ovo što je mono znači da mic in na laptopu ipak nije stereo? Šteta, dobar mu je stereo field inače...

Nie on baš neki mic za close-mike snimanje pojačala, ali u nedostatku boljeg sve je dobro. Eksperimentiši malo sa uglom pod kojim ga postavljaš.

Pozdrav

P.S. I ne preteruj sa puštanjem prevelike galame u njega iz blizine, naravno. Te electret kapisle su dozlaboga osetljive, 'oće da se smore....

ProkDu
19-03-2009, 12:17 PM
Čestitam. Ja bih dao i 50? za njega. Ovo ?to je mono znači da mic in na laptopu ipak nije stereo? ?teta, dobar mu je stereo field inače...

Jo? nisam probao stereo/mono ??? u vezi sa MIC IN-om na laptop-u. Nemam odgovarajuće priključke, sutra ...

?to se tiče ?um-a, on je na -54db, tako da priča o integreesanim laptop zvučnim karticama itekako stoji.

... da, neću da preterujem. 8-)

awacs
19-03-2009, 12:53 PM
Jo? nisam probao stereo/mono ??? u vezi sa MIC IN-om na laptop-u. Nemam odgovarajuće priključke, sutra ...

?to se tiče ?um-a, on je na -54db, tako da priča o integreesanim laptop zvučnim karticama itekako stoji.

... da, neću da preterujem. 8-)

Nemoj da se zezne? pa da kupi? onu "pijačnu" varijantu adaptera, to je tek kr?, a pride su mahom lo?e povezani :banghead: Ne zaleći se, sine :wink:

Nađi nekoga ko ima neki terenski snimač sa 1/4" mic ulazima, proveri da li obe strane rade dobro i počni da tra?i? koju spravu će? da kupi? da u nju gura? mikrofon. Već si u?tedeo do j..a.

ECM-959 jeste "stara generacija mikrofona" (S/N mu je manji od 70dB), ali je zaista dobar (pogotovo za te pare) i ipak zaslu?uje malo bolji ulaz od laptopa :wink:

Pozdrav

ProkDu
20-03-2009, 09:34 AM
MIC IN na laptop-u je stereo. :) Laptop je definitivno zaslu?io ovaj mikrofon i za sada će biti jedini korisnik ovog mikrofona. Moraću da nađem neki terenski snimač, ako ne nađem u neko dogledno vreme, ovaj mikrofon će postati imigrant (http://www.sonystyle.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=10551&storeId=10151&langId=-1&productId=11028618&XID=A:1319015:10549974::CJ&ref=http://209.85.229.132/search?q=cache:ibABiWcZVLcJ:www.epinions.com/t-sony-ecm-957-review+ecm-957+ebay&cd=3&hl=en&ct=clnk&client=firefox-a). ;)
Nemoj da se zezne? pa da kupi? onu "pijačnu" varijantu adaptera...
Isključivo "inostrane" varijante adaptera kupujem, a moguće je da 'izvor' ima jo? ne?to zanimljivo od uređaja, pa sad čekamo.
Probao sam da snimam glas i mislim da je pop shield (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=239138#post239138) neophodan.
Takođe probah i akustičnu gitaru.

Evo improvizacije sa priključkom (samo za probu) i stereo snimka. :D