Log in

View Full Version : dali moze???

stacato
15-03-2009, 08:31 PM
Hoce li mi neko od iskusnijih kolega reci dali mogu da napravim Hackingtosh sa ovom konfiguracijom:

HKC 630W Power Supply
ASUS P5QL-E
Intel Core 2 Duo E 8400
Kuler je : Hyper 212 Triton 77
RAM: APACER 2x2gb
2x320GB HDD u Raid 0
1 HDD 1TB 32mb CACHE
graficka karta je : 9400GT 512mb PCI-E
DVD-RW 2x

Znaci hteo bih da znam dali na njemu mogu da instaliram OSX i da radim sa Logic 8.0??
Hvala pozdrav svima koliko vas ima...;)

kravadinka
16-03-2009, 01:22 AM
Koji ti je controler na Asusu?! Bilo je ranije problema sa Jmicron controlerima...

korenjak
16-03-2009, 01:48 PM
kakve veze ima kuler i napajanje sa hakintoshom?

pitno je da je sata hard i da nije jmicron chip na prikljucku.....

kod nekih hakintosha ne prepoznaje PS2 port za misa i tastaturu pa moras imati usb misa i tast.

stacato
17-03-2009, 07:51 AM
ja uopste neznam kakav je taj JMICRON CHIP....
dajte malo objasnite mi o ovom hackingtoshu...jel vredi to da uradim na mom compu...hoce li raditi isto kao MAC ili ima velike razlike??
hvala jos jednom svima koliko vas ima!

kravadinka
17-03-2009, 10:36 AM
Ne vredi!

lesha
17-03-2009, 10:44 AM
neces znati dok ne probas :wink:

stacato
17-03-2009, 11:21 AM
neces znati dok ne probas :wink:

Pa dali mogu 2 sistema da imam na jednom kompjuteru a da ne smetaju jedan drugome i kako...koji OSX da nabavim i kako se instalira da ne skinem WIN XP???
dajte malo ljudi pomozite hteo bih da malo radim neke stvari i sa Logic PRO8...
hvala vam jos jednom ....
da nije vas nebih nista znao..:(

kravadinka
17-03-2009, 11:30 AM
Ako ne znas kako sam to da uradis, niko ti to ne moze objasniti, zato lepo mani se corava posla...

lesha
17-03-2009, 11:49 AM
Pa dali mogu 2 sistema da imam na jednom kompjuteru a da ne smetaju jedan drugome i kako...koji OSX da nabavim i kako se instalira da ne skinem WIN XP???
dajte malo ljudi pomozite hteo bih da malo radim neke stvari i sa Logic PRO8...
hvala vam jos jednom ....
da nije vas nebih nista znao..:(
http://www.insanelymac.com/

potrazi malo po njihovom forumu..

korenjak
17-03-2009, 12:54 PM
u specifikaciji ploche mozes videti koji chip je ugradjen na kontroleru harddiskova tj. koji chip operira hard diskovima......

jmicron je stari i ne verujem da je kod tebe taj.....al ipak proveri

imas dosta verzija osx-a za pc uglavnom skini neki noviji verzija 10.5.6 ili 10.5.5

pri instalaciji bitno je da odaberes tvoj chipset koji imas na ploci tvoju graficku....i tip procesora kako bi se instalirali driveri za pc arhitekturu

imena chipseta ces takodje naci u specifikaciji ploche
svaka ploca im dva chipa veci i manji tj. northbridge i southbridge...zapisi oznake tih chipova i selektuj njih pri instalaciji

od tipa procesora zavisi koji ces kernel da izaberes

uglavnom moras sam da dodjes do tog koraka da bi video o cemu se radi

na insanely mac forumu imas sve

meni je uspelo iz 5-og puta, i kad uspe to radi zaista odlicno...

ako nece pokusaj da instaliras bez drivera za graficku ....pa posle kopasd po netu i nadjes drivere za doticnu ali u glavno ne bi trebalo da bude problema...

mozes da imas dva sistema, ali moras prvo da instaliras acronis disk selektor na particiju gde tui je xp

pri dizanju sistema stisnes F8 i biras koji ces

ja sam se makljao mesec dana dok sve to nisam namestio da perfektno radi i onda sam odustao od logic-a i vratio se xp-u i sx-u, jer sam skontao da mnogo vremena gubim navikavajuci se na novu platformu

pozz

DaBear
17-03-2009, 01:28 PM
ja sam se makljao mesec dana dok sve to nisam namestio da perfektno radi i onda sam odustao od logic-a i vratio se xp-u i sx-u, jer sam skontao da mnogo vremena gubim navikavajuci se na novu platformu

pozz

[/QUOTE]

lepo ti kaze covek, sto se mlatis dzabe....opredeli se na jednu platformu i jedan software i RADI MUZIKU!
Ovako ces samo da se frustriras, gubis vreme itd....ako hoces Logic - kupi Mac i ne razmisljaj nista i RADI MUZIKU !!

Ljudi nikako da shvate koje su mogucnosti i nemogucnosti PC-ja...a pogotovo PC-ja koji su DIY verzije (uradi sam - odnosno BUDZOLOGIJA!) :(

korenjak
17-03-2009, 02:47 PM
lepo ti kaze covek, sto se mlatis dzabe....opredeli se na jednu platformu i jedan software i RADI MUZIKU!
Ovako ces samo da se frustriras, gubis vreme itd....ako hoces Logic - kupi Mac i ne razmisljaj nista i RADI MUZIKU !!

Ljudi nikako da shvate koje su mogucnosti i nemogucnosti PC-ja...a pogotovo PC-ja koji su DIY verzije (uradi sam - odnosno BUDZOLOGIJA!) :(

Ma DaBear doslo je alarmantno vreme sto se tice produkcije softvera!!!

Ako se covek ne opasulji , zivot mu lako moze proci u probanju.....sto ubija kreativnost....
Jedno vreme sam sve probavao ko manijak dok nisam skontao da odkad me uvatila ta manija nisam mako u projektima, aranzmanima, nakupilo se brdo nerazradjenih ideja....

ovde ljudi raspravljaju o tome sta je bolje i mlate se po mesec dana u dokazivanu , a razlike su tako male

sto je meni jednom reko Dejan Vuckovic , bitno je da radis stvaras muziku bilo kako na bilo cemu...da pravis pesme....a kad imas pesme sklopice se vec kockice gde ce da se snimi dobro...

treba biti pazljiv moderno doba vrti slikovnicu ponude kataloge razne a mi sa zapanjenoscu listamo...i probavamo.......a vreme ide

svi smo manje vise zrtve toga

pozz

slowstar
17-03-2009, 02:50 PM
Da, tacno je da se mnogo vremena potrosi, ali zato kada shvatis da je sve pre LOGICa, ukljucujuci i pro tools bukvalno IGRACKA u odnosu na mogucnosti i sistem LOGICa, onda ti i nije zao. Logic je ubedljivo i daleko najbolja i najsofisticiranija platforma za DAW koja je ikada smisljena...A da i ne racunam koliko je sam sebi dovoljan obzirom na bundled plug/ins i virtual instruments. Otuda i moja "pristrasnost" prema vocno - jabucnoj platformi, zato sto LOGIC sada radi SAMO na MAC OSX-u, a koliko je meni poznato, mozda nisam u pravu, jos niko nije uspeo da na "apotekaru" 100% "potera" OSX, LOGIC, kao i sve externe sprave i hardowe na FW i na USB...Ispravite me i uputite ako gresim, man'te se pokretanja OSXa na P.C. platformi, nije to dovoljno, mora da radi PERFEKTNO, zar ne?

korenjak
17-03-2009, 03:00 PM
meni je sve radilo perfektno i logic i presonus preko firewire i cubase LE i vsti i plugovi.....sve bez greske...

ali vrhunski zvuk se zaista moze dobiti na obe platforme, tako da prelazak na nesto nepoznato i prolagodjavanje od par meseci zaista nije nuzno....

najbitniji faktor je ko je sa cime zadovoljan....neko trazi dlaku u jajetu izda jedan album (u karijeri npr)koji moze biti kultni i ne mora...

neko se zadovolji sa malo slabijim zvukom al izbaci gomilu albuma kao stulic recimo...
od kojih pak neki mogu biti loshi, a neki genijalni uprkos losoj produkciji...

zavisi sta kome treba nema pravila

uzgred ako je usnimak dobar (sto najvise zavisi od prostorije mikrofona preampa i konvertera....) posle moze da se mixa bilo gde

moje misljenje je da produkciju (mix) ipak treba da rade producenti...

a oni koji su stvaraoci dovoljno e da imaju osnovno znanje da dovedu posao do pola sto se tice mix-a (levels, pan, editing)

posle je uvek bolje odneti negde u dobru reziju

moj jedini razlog zasto radim sam je taj sto nemam novaca da odem i platim nekome mix....i ne poznajem nikog ko bi mi ustupio neki dobar prostor

da sam imucniji svakako bi odlazio u ozbiljan studio da mixam, jedini uslov bi bio da prisustvujem mixu da bi mogao da predocim sta sam zamislio

poz

DaBear
17-03-2009, 03:25 PM
Da, tacno je da se mnogo vremena potrosi, ali zato kada shvatis da je sve pre LOGICa, ukljucujuci i pro tools bukvalno IGRACKA u odnosu na mogucnosti i sistem LOGICa, onda ti i nije zao. Logic je ubedljivo i daleko najbolja i najsofisticiranija platforma za DAW koja je ikada smisljena...A da i ne racunam koliko je sam sebi dovoljan obzirom na bundled plug/ins i virtual instruments.

necemo da (opet) pocinjemo raspravu....ali ne slazem se.
..najbolja platforma za DAW..hmmmmm!

Pogotovo sad sa PT8 (i svim plugovima i soft instrumentima koji dolaze sa njim...ne znam...)
Jedino zasta mu skidam kapu je cena! Dobije se tona stvari i sve radi uz
MINIMALNO opterecenje po dzepu! (ako se uporedi sa PT HD)..
(al moras da kupis MAC..!)

Ja licno, probao Logic dva puta (davno) i nisam se primio....:(

alavuk
17-03-2009, 03:33 PM
poludeo sam juce dok se ucitavao pt le 8 sa svim tim plagovima ... elem "decace" lepo su ti rekli ... radi i na fastrackeru ako te to inspirise :]

kravadinka
17-03-2009, 04:54 PM
Slowstar, lupkas malo, pa malo vise, sve naizmenicno... :wink: Evo ispravljam te jer gresis i to debelo...
Mani se ti pametovanja i pricanja napamet...

Korenjak, prilagodjavanje na software sest meseci?! Za toliko vremena bih provalio NASA Space Shutle, a ne jedan priprosti DAW... Tri aktivna dana i software je provaljen, a onda jedna nedelja i to je to, potpuno si funkcionalan...

korenjak
17-03-2009, 05:30 PM
ne provaljivanje nego navikavanje, expeditivnost brzina ....istovremeno odvikavanje od starog

gde sam napisao 6 meseci???

par meseci jer stgnem da cackam jednom sedmicno ...kako kad....

lesha
17-03-2009, 09:58 PM
Da, tacno je da se mnogo vremena potrosi, ali zato kada shvatis da je sve pre LOGICa, ukljucujuci i pro tools bukvalno IGRACKA u odnosu na mogucnosti i sistem LOGICa, onda ti i nije zao. Logic je ubedljivo i daleko najbolja i najsofisticiranija platforma za DAW koja je ikada smisljena...A da i ne racunam koliko je sam sebi dovoljan obzirom na bundled plug/ins i virtual instruments. Otuda i moja "pristrasnost" prema vocno - jabucnoj platformi, zato sto LOGIC sada radi SAMO na MAC OSX-u, a koliko je meni poznato, mozda nisam u pravu, jos niko nije uspeo da na "apotekaru" 100% "potera" OSX, LOGIC, kao i sve externe sprave i hardowe na FW i na USB...Ispravite me i uputite ako gresim, man'te se pokretanja OSXa na P.C. platformi, nije to dovoljno, mora da radi PERFEKTNO, zar ne?

ok, i vrapcima na grani je jasno.
samo sto nema veze sa zivotom, svi poznatiji sekvenceri su sad manje vise tu negde, cak se zamera apple-u na nerazvijanju logic-a na ustrb garageband-a !

a sto se tice rada na osx86, opet cu da ponovim, MAC koji koristis je u stvari apotekar, samo maskiran.

poz

milos
17-03-2009, 10:33 PM
Da da, cuo sam da ako imas najnabudzeniji sekvencer - on ce raditi muziku umesto tebe...:rotfl::banghead:
Vidim da je dosta nahvaljen Logic - po cemu je on toliko bolji od recimo Cubasea?Neka Logic korisnici nabroje 5 karakteristika koje zivot znace a nema ih u recimo PT ili Cubaseu ...
Najbolji je onaj sekvencer koji PLATIS i cenis svaki je...i dinar koji si ulozio u njega i vreme da ga naucis a onda posle toga ne skaces sa platforme na platformu...
Logic=Mac
Cubase=PC
PT LE = nema se za HD :D

lesha
17-03-2009, 11:08 PM
Najbolji je onaj sekvencer koji PLATIS i cenis svaki je...i dinar koji si ulozio u njega i vreme da ga naucis a onda posle toga ne skaces sa platforme na platformu...

potpisujem!

samo se ne slazem za pc i cubase, ali to je vec stvar ukusa :wink:

kravadinka
18-03-2009, 12:13 AM
To je sad pomalo i pitanje ideologije, ipak smo mi svi podlozni pripadanju ovome, ili onome, ali u globalu sve je to vrlo slicno, pa kome se sta svidja, na kraju se svede na to znas li Marinko kosit' livadu, il' ne znas... :wink:
Malo mi je dosta nekih baljezgarija koje se redovno izgovaraju, ali dobro, sto ljudi-sto budala, sto zena-dvesta sisa... 8-)

Radite ljudi na cemi god hocete, platformu mozete da menjate, ali glavu tesko, zato uzalud vam glupava prica, sad kad bi mi dali SSL i jos stosta sve bi to opet bio ja, a ne neko drugi, sto je u neku ruku dobro, a opet u drugu ruku i lose... :D

milos
18-03-2009, 09:03 AM
potpisujem!

samo se ne slazem za pc i cubase, ali to je vec stvar ukusa :wink:

Mislim naravno, Cubase je i stvar izbora na Mac OS X ali ja sam generalizovao stvari da bi olaksao izbor nekome ko zaista misli da kupi soft.

Znaci ko sastavi dobru PC DAW masinu , preporuka je Cubase ili cak i Studio varijanta koja u verziji 5 manjka za svega par plugova.
To super shljaka uz jedan UAD2 i narodne Sonnox,SSL,API...:D

Nego vidim i da se MBox2 i Mini mogu naci povoljno a sa njima ide PT LE8 .
Jel vrede ove sprave necemu?

kravadinka
18-03-2009, 10:41 AM
Sad ako nazem "naravno da vrede" bice opet hvalim svoga konja... :wink:

Ono sto Mbox 2 cini odlicnom kupovinom je izbor izmedju nekoliko kartica sa razlicitim brojem ulaza i izlaza, imenom koje nesto znaci u ovom poslu i mogucnoscu izbora da radis na bilo kom drugom softveru pored PT koji dolazi po default-u sa njom. Tu mogucnost daje samo jos M-Audio, ali naravno razlika u kvalitetu je ocigledna i osetna...

Mbox family (http://www.digidesign.com/index.cfm?navid=104&langid=100&itemid=23596)

"7"
18-03-2009, 12:17 PM
Sad ako nazem "naravno da vrede" bice opet hvalim svoga konja... :wink:

Ono sto Mbox 2 cini odlicnom kupovinom je izbor izmedju nekoliko kartica sa razlicitim brojem ulaza i izlaza, imenom koje nesto znaci u ovom poslu i mogucnoscu izbora da radis na bilo kom drugom softveru pored PT koji dolazi po default-u sa njom. Tu mogucnost daje samo jos M-Audio, ali naravno razlika u kvalitetu je ocigledna i osetna...

Mbox family (http://www.digidesign.com/index.cfm?navid=104&langid=100&itemid=23596)

Sprava super radi i generalno je odlicna kupovina ali ja moram jos jednom da pomenem jednu, za mene, veliku manu, a to je da moze da je koristi samo jedan program u isto vreme. Za one koji se pitaju zasto je to bitno, to znaci da mora da se gasi Cubase (ili PT) da bi se otvorio Winamp ili SF ili WaveLab i sl.... znaci ne mogu dva programa istovremeno da koriste karticu... meni je to bila velika mana, nekome mozda to i nije bitno...

Pozz

kravadinka
18-03-2009, 05:57 PM
Sve se da resiti... :wink:

milos
18-03-2009, 06:30 PM
Koliko je MBox 2 Mini sa PT8 Le?

kravadinka
18-03-2009, 06:37 PM
Nesto oko 250 eura... Nemas MIDI na njemu, imas dva preampa sa dva nebalansirana ulaza, dva nebalansirana izlaza i izlaz za slusalice, ide na USB...

milos
18-03-2009, 06:54 PM
Pa to nije skupo kada pogledas da ide legalan sekvencer uz njega. Mora da ima neke krs konvertore :D

kravadinka
18-03-2009, 07:07 PM
Konverteri su isti, samo je broj ulaza i izlaza manji, nemas XLR balansirane ulaze, nemas MIDI, imas samo jedan izlaz za slusalice, sve to u Mbox 2 kosta nesto oko 330 eura...