View Full Version : PT vs. Steinberg \samo konstruktivno/
Arthur
14-03-2009, 12:56 AM
evo imao sam prilike zadnja tri dana (na silu!) da se koristim PT-om, sa kojim nisam ranije imao radnih susreta. Posle pola sata, uspeli smo da nađemo neki zajednički jezik i da koliko toliko funkcioni?emo, i kroz 2 dana već sam bio veoma operativan, barem ?to se trackinga tiče. I sad naravno, kao dugogodi?nji Nuendo user, imam svoje zaključke i objektivna opa?anja (koliko je moguće), pa me zanima, koja su va?a mi?ljenja? ?ta vam se sviđa kod jednog a ?ta kod drugog? Brisaću postove koji samo imaju za cilj da ka?u da je jedan do jaja a drugi totalno sranje, jer me zanimaju konkretne argumentovane pohvale i kritike.
my 2 cents - jako mi se dopada kod PT group managment, to mi jako mnogo fali u steinbergu, gde se mo?e napraviti samo jedan tip grupa, i nisu tako lepo pregledne kao u PT (mix i edit grupe su odvojene). Mixer je skroz ok, intuitivan, ni?ta mi preterano nije smetalo. Editing mi je već dosta konfuzniji, ili mu bar ja nisam uspeo ući u logiku, po?to sve gledam iz vizure Nuenda. Takođe moram da napomenem da sam radio sa PT LE verzijom 7.3, a ne full hd ili tdm, tako da ne znam ?ta jo? propu?tam.
u zadnje vreme, glavne prednosti tojest osobine nuenda koje mi ?ivot znače su Control Room, zatim otvaranje 3-4 odvojenih mixera, track archive export i import, pool managment, i prokleto brz i svemoguć editing.
izvolte vi, i podsećam da ću biti o?tar ka pristrasnom i neargumentovanom pljuvanju. Naravno da ne morate biti poznavalac oba sistema da biste napisali ?ta vam se kod va?eg sviđa, naprotiv, evo prilike da na licu mesta proverimo ?ta jedan i drugi mogu, ili ne mogu.
alavuk
14-03-2009, 01:47 AM
ovaj samo da dodam da te muke koje si naveo oko grupa i editinga da je to isto reseno u 4-ici i mozda petici (nisam probao) cak i ova osakacena verzija cetvortke moze da svasta , sto se tice pt vs nuendo/cubase se slazem sa tobom sami mi se cini da cubase postaje jos brzi i laksi za rad sto sa audio sto sa midijem tj vstI-jevima ... ovih dana se bacam na instalaciju 8-ice pa cu
Moritz
14-03-2009, 09:45 AM
Pre 3 dana mi je stigao Cubase 5, jednostavno receno sam odusevljen.
Sve stvari koje su ranije falile (ukljucujuci i cuveni sistem PT rutiranja signala) su sada tu. Ruting sve u sve, VST3 koji omogucava da svi pluginsi nije bitno sta su VST instrument ili comp/eq mogu biti side chainovani. Rutiranje audio kanala direktno u VST sint zarad nekog procesinga ako je potrebno, Audio slicing i Pitch kvantizacija rade sjajno.
Ukupan zvuk progama ( sto je najcesca zamerka Nuendu 3 ili Cubaseu SX3) je potpuno druga prica, stvarno zvuci bolje . Isto se odnosi i na pluginse koji dolaze standardno u paketu, ima ih po prilicno i koliko sam do sada isprobavao sve mi zvuci ako ne odlicno onda barem vrlo dobro, jako prijatno sam iznenadjen Reverence convolution reverbom, kazu da jako lici na Altiverb i zvucno i vizuelno, ne bih znao da kazem da li je tako posto nikada nisam koristio Altlverb ali meni se jako svidja. Da skratim, za tu cenu ( oko 550 euro dinara) mislim da je vise nego odlicna kupovina. Naravno fale stvari koje se ticu videa ( edit mode :( ) sto je zadrzano kao privilegija za Nuendo.
PT, ono sto sam primetio jeste da je zvucno bolji i sistem rutiranja signala ( to je vazilo u odnosu na N/C3 ). Nisam ga koritsio dovoljno da bih zasao dublje u njegov sistem da bih tacno znao da kazem sta valja a sta ne. PT jednostavno nije moj nacin rada, sto naravno ne govori da je los samo je koncipiran onako kako meni ne odgovara. Ono sto mogu da kazem sa sigunoscu da jeste minus ( po meni ) je to da je PT samo HD a sve ove LE i M audio verzije su samo bacanje para, posebno ako uzmemo u obzir Logic 8 i Cubase 5 i sta sve dobijate i u kom kvalitetu za te pare. U tom svetlu dobar PT rig kosta blizu 20.000 eura sto je za danasnje pojmove u ovoj krizi preozbiljna investicija.
korenjak
14-03-2009, 10:09 AM
Gledao sam Demo Video za Cubase 5 i video da ima mogucnost da audio oskenira kao midi note, i onda se audio moze editovati u MIDI (piano roll) editoru.....
sto je mene odusevilo!
dakle nesto kao melodyne samo se note vide kao kockice i lako se produzuju skracuju, mrdaju gore dole....
e sad mislim da ovo moze samo za solo instrumente....mislim da su ovi audio analyzeri jos uvek slepi za harmonije (akorde)
Ono sto meni nedostaje u SX 3 je recimo da uzmem makazice presecem recimo 5 audio kanala na istom mestu i kad upalim time stretch i zelim da pomerim svih 5 traka (da ih skratim ili produzim na mestu gde sam seko)...
nedostaje mi to da kad deo ispred reza skratim(sabijem), da se deo iza reza produzi(rastegne) i obrnuto...
mozda to i moze al ja jos nisam nasao gde se to ukljucuje
ono sto mi smeta kod SX3 je i to sto kazu da ne koristi vise od 2 gb rama (da lije to tacno?) a ja dva gb napunim lako
pozz
Arthur
14-03-2009, 10:13 AM
nisam skonto tačno šta želiš sa tim stretchingom? Definitivno možeš da selektuješ koliko god kanala i da jednim potezom sabijaš i rastegljuješ kolko god oćeš.
Moritz
14-03-2009, 10:19 AM
Zaboravih , definitivno su ubacili Melodyne u C5, ono stvarno radi jako dobro.
Izmenjao sam celu pesmu ( u pitanju je bio vokal solo pevacice, dakle samo glas) do te mere da nije imala nikakve dodirne tacke s originalom a da je pri tome zvucala potpuno prirodno kao da je tako otpevano, impresivno.
korenjak
14-03-2009, 10:23 AM
nisam skonto tačno ?ta ?eli? sa tim stretchingom? Definitivno mo?e? da selektuje? koliko god kanala i da jednim potezom sabija? i rastegljuje? kolko god oće?.
To znam! Medjutim ja sam mislio na to da kad rez pomeram u levo (sabijam levi event) recimo da se drugo parce koje je sa desne strane reza autimatski pomera (prati) event koji ja sabijam....tako da odmah dobijem da kolko sam levi sabijem tolko mi se desni rastegne (krene za njim)...
valjda sam pojasnio malo?
do sad sam radio ovako recimo levi event sabijem onda mi ostane rupa izmedju......pa onda namestim da mi se kursor lepi za evente pa onda desni event povucem ka levom , on se razvuce i rupa se popuni
toxic_codex
14-03-2009, 12:38 PM
To znam! Medjutim ja sam mislio na to da kad rez pomeram u levo (sabijam levi event) recimo da se drugo parce koje je sa desne strane reza autimatski pomera (prati) event koji ja sabijam....tako da odmah dobijem da kolko sam levi sabijem tolko mi se desni rastegne (krene za njim)...
valjda sam pojasnio malo?
do sad sam radio ovako recimo levi event sabijem onda mi ostane rupa izmedju......pa onda namestim da mi se kursor lepi za evente pa onda desni event povucem ka levom , on se razvuce i rupa se popuni
a sto seckas uopste kada imas warp mode :) ako na to mislis
http://www.youtube.com/watch?v=tsEOI2HRmxQ&feature=related
silicon science
14-03-2009, 01:05 PM
Izmenjao sam celu pesmu ( u pitanju je bio vokal solo pevacice, dakle samo glas) do te mere da nije imala nikakve dodirne tacke s originalom a da je pri tome zvucala potpuno prirodno kao da je tako otpevano, impresivno.
Prisustvovao sam tom zahvatu i za ne poverovati je kako "prirodno" zvuchi izmenjeni glas, neverovatno... Svaka im chast na tome
kravadinka
14-03-2009, 01:09 PM
Ako vec pitas ovako nesto i kazes da neces da prica ode u tom i tom smeru (a otisla je) onda ne mozes da dozvolis da pricaju oni koji nemaju iskustva iskljucivo sa oba programa, desice se oni diplomatski odgovori:"PT je sigurno super, ali znas nije za mene i bacanje je para, ali znas nikad ga nisam imao..." i slicno!
Sto se tice audio editinga koji ti je bio cudan, pa kad sam prvi put probao PT sve sam gledao iz ugla Steinberg-a, pa mi je falio onaj dvoklik na traku, pa onda mi tek otvara editor, dok u PT to ide odmah i na licu mesta sto je i logicno, onda sam samo shvatio da je sam audio editing logicniji i laksi u PT!
Kako sam radio sa oba i prvo bio Steinberg-ovac, pa presao na PT imam razloga da verujem da sam prilicno objektivan kad je ovo poredjenje u pitanju, a na kraju ce se sve svesti na to da se sa svakim moze, pitanje je navike!
Nisam probao C5 pa cu se ograditi od toga, ali ono sto PT LE cini boljim u odnosu na Steinberg uopste je pregledniji mixer i menadzment pluginovima u njemu, audio editing, i routing!
Ono sto mu ne ide u prilog je cena, nedostatak real-time bouncing, nedostatak freez-a i plugin delay compensation, koja postoji u HD sistemu!
Sto se tice price o HD i LE, malo je neosnovana da je sve osim HD bacanje para jer je to jedan isti software sa manjim razlikama, pod ovim ne mislim na ono cuveno sabiranje o kojem necu pricati...
Imam PT 8 i posle Steinberg-a i Logic Studio 8 sam preselio svoj rad totalno na PT, midi, audio, mix... Sta je bolje, zavisi od onoga ko koristi, nasao bih manu svakom od ovih programa, ali kad sam sve oduzeo i sabrao najmanje mi smetaju mane PT, kao sto mi njegove vrline najvise odgovaraju, pa sam se odlucio! Ovo ne znaci da ne koristim i Logic 8 zbog ovoga, ili onoga, sta vise nisam zadrt, generalno sam na PT, ali koristim prednosti i olaksice svega sto imam da ubrzam svoj rad i da ga ucinim boljim, a price ciji je duzi me ne interesuju, klanovi mi uopste nisu zanimljivi...
analog
14-03-2009, 03:24 PM
Sto se tice audio editinga koji ti je bio cudan, pa kad sam prvi put probao PT sve sam gledao iz ugla Steinberg-a, pa mi je falio onaj dvoklik na traku, pa onda mi tek otvara editor, dok u PT to ide odmah i na licu mesta sto je i logicno, onda sam samo shvatio da je sam audio editing logicniji i laksi u PT!
Zašto bi išao na dablklik u audio editor?
Imaš cut tool, difolt šortkat je '3', pa klikćeš gde hoćeš da sečeš.. Mislim da taj tool nema u PT, već moraš da dođeš timelineom tamo gde hoćeš da sečeš.
A ako u Nuendo hoćeš da sečeš na PT način (na timelineu), pritisni Alt-X.
Ostale stvari koje ne volim u PT:
Ne dopada mi se scrub tool za preslušavanje.. Moraš da veslaš mišem inače će da usporava i pičuje na dole.. što mi je neupotrebljivo. To znači da moram da soliram svaku traku koju hoću da čujem i da dovedem timeline tamo odakle treba da počne da svira.. U nuendu pritisnem '9' i samo klikćem tamo odakle hoću da mi svira ("solirano").. Mnogo brže!
Podvlačenje (pomeranje audiosadržaja unutar eventa/clipa). Ctrl+alt u Nuendu može vrlo precizno da se kontroliše, dok u PT sam ograničen na skokovite segmente. Neupotrebljivo
Offline proces history, nema u PT. Tako da ako procesiram nešto preko audiosuite ne mogu da vratim nazad ili korigujem u kom god trenutku hoću, jedino uz pomoć undo.
Na mixeru ne pišu brojevi na peak metru
Kada preklopim jedan event preko drugog, ovaj ispod će se izbrisati. (predpostavljam da postoji negde u opcijama da se isključi, ali nisam siguran)
nema control room
nema narrow mixer view
Stvari koje mi se dopadaju u PT a nemaju u Nuendu:
hide tracks
'a' = seci i briši levo od timelinea
's' = seci i briši desno od timelinea
kravadinka
14-03-2009, 04:13 PM
analog
Narow Mixer View postoji i tu cu stati sa konkretnim odgovorom na tvoje pisanije koje je definitivno iz neznanja, jer je to osnovna stvar koju petominutni korisnik PT nauci!
Necu te udostojiti konkretnim primerima koje si naveo, sta sve od toga sto si rekao da ne moze ipak moze, jer ne poznajes materiju o kojoj pises, sto za sagovornike nije nista drugo nego uvreda, a i nije ova tema za prepucavanje, bar nije bila tako zamisljena...
Predlazem moderatorima da zakljucaju ovo, a vlasniku teme da se licno pozabavi PT ako ga interesuje i odluci ako je uopste u dilemi, moze se javiti na PM uvek za bilo kakvu informaciju ili testiranje uz prisustvo strucnog lica... :wink:
korenjak
14-03-2009, 05:05 PM
pa sto se uzbudjujes ako ti nesto prija u tome radis. ako neko pogresno izjavi ispravis ga ako imas potrebe, ako ne ostavis ga da sam spozna kad vreme dodje
ja u ovoj temi ne vidim nikakvu tenziju
sem ako je ne naprave oni kojima to manjka
tu smo da napisemo sta je to sto je naj zamisljeno i naj funkcionise na oba sistema
nije nuzno da poznajes oba da bi rekao sta je u jednome dobro
jer sto je dobro dobro je postojao konkurentski ili ne
Bitch
14-03-2009, 05:22 PM
ma ne mora da se zakljuvaca tema, samo pazite kojim tonom pricate.
@analog, omanuo si u dosta toga, vecina toga moze da se radi u PT, kravadinka je u pravu.
e sad, moj point-of-view:
- Svaki od pomenutih (PT, Steinberg) ima svoje prednosti i mane. Svako treba da nadje neki workflow koji njemu odgovara, i TU JE KRAJ PRICE.
Znaci ako ovaj thread vec postoji, molim vas da pricate upravo kako je Arthur rekao - o prednosti i manama, ali ne pristrasno, nego objektivno i realno. Postovi bazirani na neiskustvu mogu samo da skode vasoj reputaciji, manite se bespotrebne polemike, samo konstruktivno :)
- moj scenario:
Mjuz uglavnom radim u Logicu, koji ovde nije pomenut, ali nema veze, cisto da napomenem da mi je tamo okruzenje stabilno, clocking i sync, interni soundi i pluginsi, super.
E sad, editing. De facto je Nuendo mocniji po pitanju editinga, ali opet sve je stvar navike. Nesto je bolji sa opcijama koje su clip-based, doduse najveca prednost po meni (ali samo ako je kompletan workflow Steinberg-only) je Clip Gain. Toga nema u PT. Ali clip gainovi nekad ne rade dobro u OMF varijantama, pa se to izbegava. Moja solucija je audiosuite u tim varijantama, normalizacija ili trimovanje source medije, i to je to.
Visekanalni editing - opet nereseno. i jedan i drugi imaju prednosti i mane.
Protools mikser mi je mnogo pregledniji, pogotovo kada su sesije preko 40 kanala. PT LE nema ADC kompenzaciju, to je malo nekad heavy, i problem sa brojem kanala malo iritira (hello Arthur :D ) ali opet, sve na HD je banja. Odlicna fora kod HD je to sto su ADC parametri kompletno podeseni na interni hardver kada se koristi IO sekcija (tipa slanje u externe sprave i povratak bez flange-a) - to sve automatski radi, doduse samo sa 192 IO. Za sve ostale uredjaje ala Apogee, PrismSound... tu je dijalog koji omogucava da se sve to rucno pegla.
Management traka, settinga, miksera, IO sekcije, posebne Mix, Edit i Mix&Edit grupe, brzina rada i preglednost - to su manje vise stvari koje uticu da mi je PT HD main platforma. Stabilnost da ne pominjem.
Steinberg - svaki put se odusevim kad vidim Feature List svake nove verzije Nuenda ili CB, ali hehe, pouzdano znam da dosta toga radi bagovito, i to je jedini razlog zasto nisam na Nuendu kao main platformi. Stavise izgubio sam dva vazna klijenta zbog bagova Steinberga, plaginova, i moguce samog PC racunara koji je btw bio brendiran...... Jednostavno na PT me ne boli glava (govorim o HD varijanti, LE zna da iziritira :D ) Ono sto je definitivno bolje na steinbergu je MIDI editing, i generalno silni editori i funkcije vezano za offline editing. Opet, PT-u fali Offline Bounce, kada se nekad radi ITB, onda je to stvarno PainInTheAss.
Mali rezime - sve to radi super ljudi moji, samo svako ce sebi da odabere ono sto mu najbolje lezi, sto navikama, sto potrebama posla koji radi. Probao sam midi u PT, i odustao, tu je Logic za to... Kolega i dalje radi odlicne aranzmane na Atariju i Notatoru sa gomilom novih sintova....
Choose Your Weapon :)
pozzz
@Moritz
nisam bas pratio.... C5 radi na 64bit sistemima...?
Mozes ram memorije do besvesti da stavljas?
Kakvo mu je interno sabiranje (jos uvek 32bit?
korenjak
14-03-2009, 05:56 PM
@BITCH
+1
:thumbsup:
DADDY Z
14-03-2009, 06:45 PM
u mom slučaju je veliki minus real time export u PT pošto radim DJ mixeve od 60+ minuta,takođe i delay kompenzacija koju sam računaš i naravno MIDI editor koji je katastrofa čak i u novoj v8..veliki plus je naravno routing(sve u sve) no ako je to u Cubase 5-tici sređeno onda je tu situacija nerešena i još bih dodao da mi PT interni plugovi deluju mnogo bolji nego Cubase-ovi...ostatak je koliko toliko isti
Everbeatz
14-03-2009, 07:23 PM
Po meni je "los" midi u PT prednost jer je orjentisan prevashodno za mixanje audio - sto je dobro. Bolje bi bilo i da potpuno izbace midi. Plugovi za PT su ultracool - McDSP, BombFactory, interni PT plugovi, itd. Nema gomile kao u vst pa ti treba 2 godine da vidis sta ti radi posao...RTAS je vise u pravcu malo i probrano.
Generalno nisam pristalica sirenja DAWa u pravcu glomaznosti i gomile extra funkcija jer to samo udaljava od kreativnosti. PT i Cubase sa novim update-ima samo sto ne peru ves, kuvaju kafu i vode decu u vrtic:) - to me nervira, a nekad sam smatrao da je to super..vremena se menjaju:)
Draze su mi starije/vintage verzije ovih programa
Arthur
14-03-2009, 07:53 PM
evo i mene opet - dakle, kravidinka, ti si jedini koji je malko reagovao burnije, iako je analog bez rezerve izneo svoje tvrdnje. Ako se ovo ponovi, molio bih vas da jednu po jednu od tih zamerki objasnite i razjasnite da li zaista ne može ili može. Ovaj topik nisam otvorio radi sebe, jer se ja definitivno u mom studiu svojom voljom neću vraćati na PT, ali mi je jako drago što sam "progovorio još jedan jezik" pošto radim dosta i freelancinga.
Pročitao sam sve vaše komentare, i jedino mi je zasmetala Bitchova tvrdnja o stablilnosti i Everlastova o suvišnosti izbora pluginova. Prva, jer sam dosta puta bio svedok krahiranja i sleposti PT-a za neki fine tunning, mada priznajem da je Steinberg, barem ove nama dostupne verzije, poprilično nestabilan. Druga, jer je sama po sebi besmislena. Lično, nisam stekao utisak da su pluginovi iz PT-a sami po sebi bolji, već samo lepše nacrtani i to je to. Nuendov stajling je stvarno grozomoran, i tmuran, dok je Digidesign veoma našminkaniji (ko nije primetio Digidesign natpis na wallpaperu kada nije otvoren nijedan projekat :D).
e da, i potpuno sam zaboravio na plugin kompenzaciju, stvarno bizarrno. A midi u PT nisam ni otvarao, nije mi trebalo . e da, i brzina rada, dont get me started, potrebno je bilo vreme ali šokiram samog sebe ponekad, čak sam spreman da tvrdim da sam među bržim nuendo operaterima u gradu, dosta sam imao potrebe za tim .
kravadinka
14-03-2009, 11:23 PM
Evo vam smajli da ne bude da sam nadrkan, dok neki ostrasceni lukavo izigravaju hladnocu... :D
Kao sto rekoh, stvar navike i zelje da pripadas nekom klanu, ili ne...
Generalno o PT se dosta spekulise i prica napamet, kao i za brand iz mog potpisa, ko iole poznaje materiju shvata da vecina uglavnmom voli da bude u pravu, a vrlo cesto nije... 8-)
Sto se tice konstruktivnosti, pa klasican primer da je to nemoguce je ovo vezano za pluginove gde jedan kaze jedno, a drugi posle njega sasvim suprotno i hajde sad, ciji je veci... Mogu da dodam da su pluginovi u PT oni koji u velikoj meri rade u odnosu na malo neozbiljnije iz Steinberga, ali eto vec ce neko posle mene da se ukljuci u raspravu sa:"Ovo cujem prvi put" i slicno... Konkretno Digidesign compressor je jedan od boljih kompresora, a dolazi upravo sa PT LE, novi AIR pluginovi su takodje odlicni, vrlo upotrebljivi... :wink:
Sto se tice MIDI i PT 8, hajde da se ne prica napamet, sasvim je ravnopravan suparnik ako se nalazimo u dimenziji o kojoj Everlast govori, po meni ispravnoj, jer to sirenje DAW-a me opet podseca malo na ono "Coupe sa cetvoro vrata" sto je samo po sebi paradox, a neki pokusavaju da to proguraju kao nesto normalno...
Ja ne koristim ni 30% MIDI opcija u Steinbergu i Logic-u, pa me to ne sputava u radu i ne gusi moju kreativnost, uostalom ko zeli da trosi vreme na upoznavanje sa tim silnim funkcijama moze to da radi, ne sumnjam da one dobro dodju, ali nisu neophodne...
Kada je rec o ADC, zaista zna da bude "pain in the ass" ako su pluginovi sa PC ili UAD-a, inace skoro svi native i rtas pluginovi imaju veoma mali latency, ili je u vecini slucajeva i nemaju pa to ne predstavlja nikakav problem ako se ne koriste ove platforme, a kako za RTAS imamo McDSP, Bomb Factory, pa i Digidesign pluginove skoro da i nisu neophodne DSP kartice...
Ponovicu jos jednom, gde se osetis najbolje tu radi, jer ce svaki od ovih programa da te dovede do cilja ukoliko si ti kreativan i muzikalan, u suprotnom nista to ne moze nadomestiti...
Na kraju ostaje samo da razmislis i priznas sebi je li tvoja odluka donesena realno usporedbom svega sto je bilo ponudjeno, ili zadrtim klanovskim stavom da je nesto bolje od onog drugog jer si ti tako umislio...
Evo ga jos jedan iz razloga pomenutog na pocetku... :)
Everbeatz
14-03-2009, 11:38 PM
Sto se tice konstruktivnosti, pa klasican primer da je to nemoguce je ovo vezano za pluginove gde jedan kaze jedno, a drugi posle njega sasvim suprotno i hajde sad, ciji je veci...
Da, iskreno mi je sad zao jer sam ista pisao...prvo covek pita nesto da mu kazemo iz iskustva, kazes, a on te poklopi kako je to besmislica...
Moritz
14-03-2009, 11:45 PM
@ Kravadinka
Nema potreba da takvim tonom ( malko ostrascenim ) iznosis svoje stavove, koliko ti stojis iza svojih reci toliko i ja stojim iza mojih , dakle ko je u pravu ? Niko i svako , kao sto sam vec rekao PT sistem rada mi ne odgovara sto ne implicira da je los i da ne valja nego da je drugaciji, ono sto ti radis i koje su tvoje potrebe su drugacije od mojih potreba i stoga je iluzorno da uposte i diskutujemo sa takvim tonom...npr. meni je nezamislivo da se jedan DAW softer u danasnje vreme muci sa MIDIjem, sto sa druge strane, da pokrepim tvrdnju Everlasta, bi bilo bolje da naprave samo Audio Daw i da se manu nepotrebnih stvari kada se radi o audio mixanju i snimanju.
@ Bitch
Ne mogu da se slozim sa tvrdnjom o nestabilnosti jer svega nekolicina ljudi na ovom forumu poseduje legalan Nuendo koji je izuzetno stabilan, osim kada mu krekovani plug in zagorca zivot . Dakle nije fer porediti PT koji je po defaultu original i crack .
@OFF
Jeste 64 bita, na instalacionom disku imas i verziju za Vistu 64. Sto se Applea tice cekaju da ovi konacno izbace taj Snow Leopard i da i oni koncano postanu full 64 OS pa ce i za njih da naprave upgrade. Koliko sam citao Cubase u 64 bita modu podrzava neke sulude terabajte RAM memorije :) ...zbogom snimanju na HD.
kravadinka
15-03-2009, 12:06 AM
Moritz samo mi reci kako da ukljucim ton, ja vidim samo slike i slova na forumu...
Vidi... Ako kazem da radim MIDI u PT 8 podjednako dobro kao i u bilo kom drugom programu, objasni mi molim te sta te nagoni da napises ovo:"npr. meni je nezamislivo da se jedan DAW softer u danasnje vreme muci sa MIDIjem, sto sa druge strane, da pokrepim tvrdnju Everlasta, bi bilo bolje da naprave samo Audio Daw i da se manu nepotrebnih stvari kada se radi o audio mixanju i snimanju." Da li citas ceo post, ili samo do onog dela koji se ne slaze sa tvojim misljenjem pa pretrcis ne bi li nesto nekom odgovorio?!
Kao u vreme pohoda Evropljana na Afriku, na sva usta se i najglasnije govorilo da se tamo ide da se crnci civilizuju, iako je to "civilizovanje" znacilo masovno ubijanje i unistavanje jedne sasvim druge kulture, pa tako i ovde najglasniji pobornici konstruktivnosti i diplomatskog tona su zapravo najzesci pobornici onog suprotnog, a mi koji govorimo da su razlike vrlo male, pa i nevazne budemo napadani za netoleranciju od strane Vas koji sve vreme pravite svadju oko toga da li se kaze Irak, ili Iran...
Ne vidim razlog da se otvori jedna ovakva tema i jos da se da sloboda pisanja i onima koji nemaju iskustva sa oba programa, a uz to i reci kako mora biti samo konstruktivno...
Moritz
15-03-2009, 12:17 AM
Vidi ja stvarno ne razumem sta si hteo ovim da kazes ali OK.
Ako je tebi MIDI u PT isto sto i u Nuendu ili Logicu onda stvarno nema sta da pricamo dalje, osim ako pod tom izjavom hoces da kazes da MIDI funkcije u PT tebi zavrsavaju posao sto ide prilog mojoj tvrdnji da svako ima svoje potrebe i nacina na koji radi i shodno tome koristi ono sto mu odgovara.
Definitivno sam stekao utisak da imas neku emotivnu vezanost za PT kad ga toliko bespotrebno branis jer ga niko na kraju svega nije ni pljuvao da bi te isprovocirao da dajes takve "Africke " izjave :)
P.S. nije mi samo jasno ono na kraju o "davanju slobode neiskusnima"...sta to tebe kvalifikuje u iskusne za razliku od nas "neiskusnih " ?
Dexxy
15-03-2009, 12:39 AM
Meni je smesan midi u PT. A ne mogu da nadjem brdo skracenica... Npr. za gain, export selected traks.... Citao sam pdf sa shortcutovima... Nisam nasao.
Sto se tice Nuenda, njega poznajem 90%. PT korisnik sam od skoro. Svidjaju mi se njegovi pluginovi. Ali kasnjenje me ubija. Pa svaki seq radi bez kasnjenja a u PT samo Hd verzija radi normalno. To je stvarno shit.
Pozz
kravadinka
15-03-2009, 12:44 AM
Treci put cu ti reci da MIDI u PT 8 radi savrseno dobro kao i na Logic Studio 8 i Steinberg-u! Da li fali opcija za kuvanje kafe ne mogu da tvrdim, ali znam da postoji sve ono sto meni treba da zavrsim aranzman do kraja...
Mozes naravno postaviti pitanje ko sam uopste ja i kakav je moj rad, to bi bilo potpuno u redu, jer ko zna koja sam ja budala i vrlo je moguce da mojim potrebama moze da odgovori i sporet sa dve ringle, ipak sta ces misliti odluci sam...
Ne pominji emotivnu vezanost, jer koliko vidim samo ja od ukljucenih u "konstruktivnu raspravu" radi podjednako dobro na ove tri platforme, plus sto branim stav da je sve pitanje navike, sto sam evo ponovio treci put...
Ovo bi trebalo da bude odgovor i na ono o neiskusnima, ali i to si pogresno protumacio... Ako zelis cuti lose reci dok neko prica nece mu pomoci ni jajlepsi osmeh na njegovom licu, isto tako si ti ostao uvredjen iako nije bilo ni najmanje potrebe, jer su iskusni oni koji imaju iskustva sa oba pomenuta softvera, a neiskusni oni koji nemaju, sto nikako nije znacilo da ja pripadam prvima, a ti drugima, to je jednostavno plod tvoje zelje da tako cujes...
Poenta svega sto pricam nije PT pa sto godina razlike, vec samo malo borbe protiv jednoumlja, jer sve sto ja govorim je da je PT podjednako dobar, a vi da je Steinberg neprevazidjen... Najcesce sto cujem je da ljudi pricaju napamet, nagadjaju, culi su negde i govore sa nedovoljno iskustva, a to uopste nije realno... Nazovi ti to losim tonom, nekonstruktivnim dijalogom, ali motiv je ispravan, a on je:"Hajde budimo realni malo"... A kako mozemo biti realno je li hladnije na Tibetu, ili u Svajcarskoj, ako nismo bili na Tibetu?!
Arthur
15-03-2009, 12:52 AM
ljudi, stvarno se udaljavate od teme. Ja i dalje vidim samo ocene a ne dokumentovane argumente. Dakle, koja konkretno funkcija ili spisak istih nedostaje MIDI editingu u PT? Verujem Kravadinki kad kaže da mu završava posao, to je veoma konstruktivan stav za nekog ko ne zna ništa ni jednom od ova dva programa, tako da smo tu on topik. Stvarno ne vidim potrebu da iko reaguje ni najmanje burno oko ove teme, i mislim da je ovo prilika da pokažemo zrelu analitičku sposobnost, da napravimo neki meeting ground a ne rovove i tabore. Ja ću eto još neko vreme posmatrati ovo na dobronamernoj bazi, ali stvarno neću dopustiti da se ode daleko od teme, makar editovao.
Tako da,
hajdmo, koje funkcije? Šta je lakše, lepše, brže? Ponavljam da ne pitam zbog sebe već upravo zbog foruma i ljudi koji nemaju iskustva sa nekim od ove dve platforme. I da, kao i uvek, slobodno zaobiđite temu koja vam se ne sviđa.
Moritz
15-03-2009, 12:54 AM
Pogresno si me protumacio, ja se uopste nisam nasao uvredjen ali ni malo :) .
Niti sam ja imao zelje da cujem nesto niti postoji "plod" mog slusanja, jednostavno citam sta pise. Verujem da znas da radis dobro svoj posao kao i da znas da koristis 3 platforme podjednako, samo me cudi da nisi odmah video da pricam malte ne identicnu stvar kao i ti - sve je stvar izbora i sta kome vise lezi.
A sto se MIDI-ja tice , moracu da proverim PT 8 pa da se uverim jer prethodne verzije su bile krajnje zalosne za MIDI, skeptican sam ali cu da proverim.
Jel sad lakse :) ?
Stvarno ne znam gde sam to napisao ili indirektno naveo da je Steinberg ne prevazidjen, da to nije "plod" tvog slusanja/citanja? Na tibetu nisam bio ali sam PT koristio , dakle kvalifikovan sam da kazemda li mi se svidja ili ne sto opet ne govori da PT ne valja,meni ne pase nekom drugom kao tebi savrseno pase jel sad OK !!?
kravadinka
15-03-2009, 01:06 AM
Nikad nije ni bilo tesko... Sve pre PT 8 je bilo prilicno tesko za rad sa MIDI, probao nebrojeno puta i uvek odustao, delimicno zbog navike na Steinberg, a vecim delom zbog samog programa. Sa dolaskom osmice sve se menja iz korena, baratanje samog engine-a sa instrumentima je mnogo bolje, ali mora biti jos bolje i bice...
To je MIDI, sto se tice Audio svugde na svetu vazi nepisano pravilo da je PT suvereni vladar tracking-a i stojim iza toga, sto ne znaci da su svi ostali smesni, samo da mu je to jaca strana kao i setovi pluginova koji postoje samo u RTAS formatu...
Ne postoji jedno i savrseno resenje, kao i trajno, vec se uvek mora ploviti izmedju mnogo raznih ne bi li se stiglo do cilja, bilo da je muzika ili nesto drugo, pa tako i sa ovim programima... Samo ce vreme pokazati da ce vecina onih koji zele ozbiljno da se bave ovim poslom prelaziti sa aplikacije na aplikaciju i da ce morati da se oprosti od odavno deplasiranog patriotizma u bilo kom smislu, vazan je krajnji proizvod, a to je u ovom slucaju umetnost u nekom svom obliku...
Nekada je Steinberg VST32 bio toliko losiji od Logic Audio 5 da se to culo i jednim nagluvim uvetom, pa se situacija izmenila dolaskom novog engine-a i Nuenda, sada je konkurencija velika i nema mesta nekim velikim razlikama, kazem to iz licnog iskustva sa svim ovim aplikacijama...
Manimo se prica, dajte da se pravi malo kvalitetne muzike, pa ako treba i na resou za kafu...
Arthur
Ko god da zeli da udje u ovo sa bilo kojim od pomenutih programa prvi put, nece pogresiti jer su svi bazirani na istim osnovama, privikavanje ce uraditi sve ostalo... Da li ce u Steinbergu pisati Export Audio, a u Logic Studio 8 Bounce, dok u PT pise Bounce to Disk i nije od neke vaznosti, poenta je da skoro sve moze svugde, a ono sto ne moze neka bude presudno u odabiru platforme na kojoj ce se raditi, a o tome smo pisali i nema tu sta vise, koliko god mislio da je to dugacak spisak, to je tek par stavki koje nedostaju ovde, ili onde, a nisu neke bez kojih se ne moze, pitanje je afiniteta i nacina rada...
Moritz
15-03-2009, 01:08 AM
Manimo se prica, dajte da se pravi malo kvalitetne muzike, pa ako treba i na resou za kafu...
Bash tako :)
Arthur
15-03-2009, 01:10 AM
jebote ljudi, oćemo li se maniti demagogije i filozofije i dati neki primer???? Kralj trackinga? OK, daj reci kako i zašto, bre, manite se ocena nego daj imena funkcija i primera korisnosti, to je bre poenta ovog topika na koji me sam đavo natero da započnem :twisted:
kravadinka
15-03-2009, 01:16 AM
Ne preteruj, ono sto je meni lepo i lako, nekom drugom nije i tako bi otisli dodjavola...
Ceo svet prica o PT na taj nacin i to napominjem, slucajno se i moje iskustvo sa tim poklopilo, PT je najjednostavniji za tracking i audio editing od svih pomenutih, to je generalno misljenje ljudi koji se bave ovim poslom svugde u svetu, pa eto i moje usled rada na svemu i svacemu...
Spisak mana i vrlina imas, kao sto rekoh nema toga mnogo, tek po koja opcija manje, ili vise sitna...
Arthur
15-03-2009, 01:20 AM
ma majstore kako to da ti mene ne razumeš? Šta je tu tolko teško za kontanje? Nisam pitao za tvoju interpretaciju tuđeg mišljenja, nego za tvoje iskustvo, kao i iskustvo svih drugih članova foruma. Meni je eto taj čudni Nuendo prokleto jednostavan i za tracking i za editing, ali neću tvrditi da je bolji od PT, jer ga ne poznajem. Mogu samo da razmenim moje iskustvo u brzom i bizarno intuitivnom trackingu i editingu (ko je pomenuo Lanes vs. Playlists?), pa da svi jednom za navek imaju osnovano mišljenje.
korenjak
15-03-2009, 01:26 AM
da ubacimo audio editing od pt , midi editing od fruti loops i cubenda
i dobijemo
Probase Vocni Toolendo
:)
shala mala da uveselimo temu
kravadinka
15-03-2009, 01:34 AM
U bre al' si zapeo... :wink:
Vidi ovako... U zavisnosti od pozicije cursor-a na audio traci mozes da radis fade in, fade out, crossfade, skracivanje i produzavanje trake, kao i automatsko strech-ovanje dok skracujes ili produzavas traku.
Nema potrebe da ulazis u audio event kao u St. vec sve radis na licinom mestu.
Pored toga ono pomenuto ranije da kad preklopis deo trake novom prilikom kopiranja, ili snimanja, da se prethodna brise zapravo nije tacno jer je ona i dalje tu. takodje PT snima od momenta kad pritisnemo play, iako cemo Rec pritisnuti dva takta kasnije, pa ako se desi da pocnemo snimanje malo kasno i presecemo nesto, samo treba ostaviti do kraja i samo produziti traku i audio zapis je tu.
Sto se tice Mix-a, veoma je lak i pregledan, pluginove mozes kopirati tako sto ces ih prevuci misem na naredni kanal, ili ih jednostavno premestiti, tako se kopira i automatizacija i sva podesavanja jednim potezom.
Ne mogu se setiti svega, moze se dosta toga videti, ovde (http://www.youtube.com/watch?v=4T2Vb_owyBc), ovde (http://www.youtube.com/watch?v=TsY_if2bckI), ovde (http://www.youtube.com/watch?v=jEIl92gutlM&feature=channel), ovde (http://www.youtube.com/watch?v=zZ-XqyXA29I&feature=channel), ovde (http://www.youtube.com/watch?v=u8mi8SjGKMY&feature=channel), ovde (http://www.youtube.com/watch?v=RBEXXNvysmo&feature=channel), i ovde (http://www.youtube.com/watch?v=TsY_if2bckI)...
Samo bih dodao da ovo prikazano ovde nije milozvucna reklama, zaista sve radi i jako je lako za upotrebu i integraciju u radu, zato je PT 8 moj izbor pored St. i Logic Studio 8...
Arthur
15-03-2009, 01:41 AM
now we are talkin
nisam skontao baš taj deo sa audio eventom kod ST, ja bogme mišem mrdam ivice, fadeove i stretcheve ručno u svim pravcima jednim pokretom miša. Ne ulazim ni u šta posebno :? Pritom nisam u ova dva dana našo fadeove na PT, mada je to možda jer sam par puta pao na glavu kad sam bio mali, ne zamerite mi ;)
to u mixeru isto nisam provalio u PT al zvuči savršeno - potezom miša prebaciti plugin u sledeći kanal, ludilo, to bi mi olakšalo život definitivno!! :)
uuu, ova 8ica na linkovima izgleda preopako!!
\
Sorry za ot but...
... lol :rotfl:... tek sad sam provalio potpis...:rotfl:
... more little, Cile more little, show me the most important... :rotfl:
... Chachac, Chachac, Shumadian r'n'r, it's a life of me and you, yo Moravo yo... :rotfl:
Moritz
15-03-2009, 01:42 AM
U bre al' si zapeo... :wink:
Vidi ovako... U zavisnosti od pozicije cursor-a na audio traci mozes da radis fade in, fade out, crossfade, skracivanje i produzavanje trake, kao i automatsko strech-ovanje dok skracujes ili produzavas traku.
Nema potrebe da ulazis u audio event kao u St. vec sve radis na licinom mestu.
.....
Sto se tice Mix-a, veoma je lak i pregledan, pluginove mozes kopirati tako sto ces ih prevuci misem na naredni kanal, ili ih jednostavno premestiti, tako se kopira i automatizacija i sva podesavanja jednim potezom.
Ja nikada nisam ulazio u audio event da bih radio bilo koju od tih funkcija, vec sam to radio on the fly dok projekt trci cut, copy ,paste, fade in/out, gain, reorder, split, x fade...sve u relanom vremenu dok ide play.
Konacno i u Steinbergu N/C mozes da pomeras plugove kako zelis i da im menjas raspored unutar samo kanala ili razmena medju kanalima i to opet dok projekt radi tj. svira play :)
Arthur
15-03-2009, 01:47 AM
da, al samo u novijim, čitaj, nedostupnim verzijama. Voleo bih da neko otvori drugi topik šta biva u 4ci i 5ici, a da ovde ostanemo tamo gde je vreme stalo, na 3.2.
Moritz
15-03-2009, 01:54 AM
Pa jbg sad!
Kako nije dostupno, dostupno je samo treba da platis i to je to, ako se investicija od 550 eura cini prevelikom onda treba menjati profesiju.
Nije na mestu komentar. Relativno je kome je vreme stalo a kome ne. Daleko od toga da je 550 eura dzabana ali ako pogledas sta sve dobijes za te pare onda stvarno nema razloga i ne ustedeti i kupiti legalan soft.
Jel to nas koji smo kupili legalan soft smesta u neku grupu privilegovanih i bogatih? I na kraju naslov posta je PT vs Steinberg.
Dexxy
15-03-2009, 01:57 AM
Ljudi koji shortcut za GAIN? Onda ako hocu da exportuje zeljeni track ne bounce nego export kao u Nuendu...?
Da li mogu sam da pravim shortucove kao u Steinbergu?
kravadinka
15-03-2009, 01:58 AM
Jos nesto... Sam routing je vrlo jednostavan, na svakom kanalu jedan klik za input, i samo jedan klik za output, dakle ne postoji ono podesavanje u Device Setup kao u ST, pa onda pravljenje ulaza i izlaza koji ce se posle pojaviti u mixeru, pa onda kad ispadne driver ti onda moras opet da namestas External Effect i External Instrument, jer on sve resetuje, na PT sve to ide mnogo brze i mnogo lakse, sve se nalazi ma Mixer-u i to je to!
Aux-i (grupe) su takodje jednostavnije, ne postoji ona hijerarhija kao kod ST, sve se vezuje Bus-evima kao sto je i logicno, verujem da je tako sada na 5-ici...
Ne mozes praviti svoje shortcut-e...
Nije da sad hvalim svoga konja, ali pitao si me sta konkretno smatram mpozitivnim...
Arthur
15-03-2009, 01:59 AM
ok, no hard feelinz, samo eto, suočimo se sa činjenicom da većina članova foruma ili ne može ili ne želi da kupuje software, a ovaj topik je ipak namenjen široj populaciji. Doduše, nije loše kao reklama, možda neko i revidira svoj stav. Eto mene npr zanima, kad smo već kod toga, ima li u C5 track archive, control room i više od 3 mixera?
Arthur
15-03-2009, 02:02 AM
ok, to sa routingom je posebna prednost zatvorenog sistema, mislim da su VST Connections ipak neophodne kao put u pakao podrške za sve ASIO interfejse ove planete.
A ta glupost sa Group Channel na 3ci ST-a je već poprimila epske razmere ! :mad: već sam se navikao da pravim po 10grupa u startu pre nego i počnem mix, pa da razmotrim šta ću i kako gde. Pa i dalje se dešava da to na pola mixa moram da promenim i skenjam.
Dexxy
15-03-2009, 02:07 AM
J
Ne mozes praviti svoje shortcut-e...
Eto velikog nedostatka ...
kravadinka
15-03-2009, 02:09 AM
Kad prelazis na novi sistem, samo uradis "format:C" i krenes iz pocetka, naucices nove shortcut-e, treba ti par dana, nema potrebe da integrises naucene u novo okruzenje, ja ih sve pamtim za svaku platformu, ustvari ne sve vec one koje mi najvise trebaju, a svakodnevno naucim jos neke...
Poenta je da se brsze uci tako nego da stvaras sam svoje, izgubis se u gomili novih kmbinacija, da li ovako ili onako...
Glavnica je ista kao i svugde, samo je transport drugaciji, record nije na zvezdici nego na 3 i to je u sustini to...
Arthur
15-03-2009, 02:12 AM
Eto velikog nedostatka ...
stvarno jebeno.ja sam sebi mnogo stvari organizovao, po default nuendo komandama ni ne bih umeo da radim, ne ovim tempom. Offline procesi, Batchevi, Control Room shortcuti, hiljadu stvari. Srećom, može da se snimi kao fajl, ceo keymap, pa da se seli sa mnom, i prilikom reinstalacija.
i da, još jedna retardiranost nuenda, ako su ti preferences po defaultu, auto-save je disabled.
@kravadinka
Da, setih se, snimanje preko postojećeg materijala u PT LE, kako da iskopam oono što je ostalo ispod? Niko mi još nije dao lak odgovor, jedino mi pada na pamet da ponovo importujem iz audio foldera, i da se molim da nisam imao jedno 10ak stereo takeova, i opet neću moći da ga stavim na originalni timecod
kravadinka
15-03-2009, 02:15 AM
Sa desne strane se nalaze svi fajlovi koji su snimljeni, potrebno je samo selektovati ga i desnim klikom ga aktivirati, a mozes i da ukljucis opciju playlist, pokazace ti sve take-ove koji se nalaze na toj traci...
Ovi linkovi na YT koje sam postavio o svemu tome govore ukratko...
http://www.youtube.com/watch?v=jEIl92gutlM&feature=channel
Pogledaj ovde na 1:10 sta klikne i tu isto mozes da vidis sve take-ove...
Arthur
15-03-2009, 02:17 AM
jesi li siguran da je to prisutno u PT LE 7.3? Ne videh nikakv spisak fajlova koji su snimljeni. Mada proveriću sutra opet.
Dexxy
15-03-2009, 02:17 AM
Kad prelazis na novi sistem, samo uradis "format:C" i krenes iz pocetka, naucices nove shortcut-e, treba ti par dana, nema potrebe da integrises naucene u novo okruzenje, ja ih sve pamtim za svaku platformu, ustvari ne sve vec one koje mi najvise trebaju, a svakodnevno naucim jos neke...
Poenta je da se brsze uci tako nego da stvaras sam svoje, izgubis se u gomili novih kmbinacija, da li ovako ili onako...
Glavnica je ista kao i svugde, samo je transport drugaciji, record nije na zvezdici nego na 3 i to je u sustini to...
Za snimanje 3 ili F12....Kako da exportujem zeljeni fajl bez bounce? Da ne cekam koliko traje pesma, nego da ga jednostavno iskopiram...na desktop ili...drugde..?
kravadinka
15-03-2009, 02:19 AM
U Edit Window-u sa desne strane imas da otvoris mali odeljak gde se nalazi ono sto je "pool" u ST, tu su svi fajlovi...
Kako to mislis da Export-ujes?!
Arthur
15-03-2009, 02:21 AM
biće da nema offline exporta, niti audio bouncea kao što je u nuednu slučaj kad slepiš ceo fajl od 15 delova u jedan i to lokalno, a on se pojavi kao nov fajl u pool-u. Genijalno kad treba da iščupaš npr iz koncertnog sessiona od 3h bez prestanka samo jednu pesmu i da je teraš negde dalje, sec na svim kanalima levo i desno, bounce, i eto pesme.
Dexxy
15-03-2009, 02:27 AM
biće da nema offline exporta, niti audio bouncea kao ?to je u nuednu slučaj kad slepi? ceo fajl od 15 delova u jedan i to lokalno, a on se pojavi kao nov fajl u pool-u. Genijalno kad treba da i?čupa? npr iz koncertnog sessiona od 3h bez prestanka samo jednu pesmu i da je tera? negde dalje, sec na svim kanalima levo i desno, bounce, i eto pesme.
Na to sam mislio...kad hocu zeljeni track da exportujem (kopiram) bez ikakvog fx-a na HD. To ima u Nuendu i jako je prosto. Namestis precicu koju zelis i ceo track se iskopira. Npr. treba mi samo VOX iz pesme da ga uvezem kasnije u Nuendo ili...Kako da ga izbacim iz PT bez cekanja da odradi bounce to disk i da traje koliko i cela pesma...
Pozz
kravadinka
15-03-2009, 02:33 AM
Naravno da ima, obelezis ceo take koji hoces da exportujes, onda sa desne strane gde je "pool", a ovde se zove REGIONS, kliknes desnim klikom i iz menija odaberes Export Regions As Files...
Sto se tice Control Room-a, nema ga pod tim imenom, ali sve sto moze Control Room, mozes i sa PT routing-om...
Dexxy
15-03-2009, 02:35 AM
Naravno da ima, obelezis ceo take koji hoces da exportujes, onda sa desne strane gde je "pool", a ovde se zove REGIONS, kliknes desnim klikom i iz menija odaberes Export Regions As Files...
U File ima export ali nije u funkciji za PT Le...
Neka skracenica za to? I kako da slepis iseckane fajlove u jedan da bih ga exportovao u komadu?
Pozz
kravadinka
15-03-2009, 02:43 AM
Ne slusas me, ne FILE, nego sa desne strane, ako ga nema otvoris ga na malu strelicu, zove se Regions i tu se nalaze fajlovi koje mozes exportovati desnim klikom, pa onda Export Regions As Files...
Ako hoces da spojis take-ove u jedan fajl, obelezis ih i onda Edit-Consolidate i napravice ti novi u Regions, a zadrzace i stare, pa radi sa njima sta ti je volja...
Dexxy
15-03-2009, 02:52 AM
Slusam...Probacu sutra. Thanx na odgovorima.
Stvar navike..Posle toliko godina sa Steibergom...Ali jednostavan je PT osim tih skracenica.... Ali sve je stvar navike...
Btw imam PT 8 i mnogo je bolji od 7.4... Manje trosi cpu, neka moja zapazanja :)
PoZz
kravadinka
15-03-2009, 02:55 AM
Ma sve moze, samo treba provaliti... Na YT su svi zvanicni snimci osmice i odande se sve lepo nauci...
Dexxy
15-03-2009, 03:00 AM
Naravno da moze....I dalje neznam shortcut za GAIN...:wink:
kravadinka
15-03-2009, 03:06 AM
Kakav GAIN?!
Dexxy
15-03-2009, 03:10 AM
Selektujes neki deo koji hoces da pojacas. U nuendu ga mozes normalizovati, pojacati gain....i sve sa skracenicama naravno. Ima gain u PT ali klikcem misem par puta...treba mi shortcut a nema ga u pdf-u.
I da koji je shortcut za Edit-Consolidate....
Ja sam opsednut shortcutovima. U nuendu ne koristim misa ....
kravadinka
15-03-2009, 03:24 AM
Vidi ovako, za Gain i Normalize nemas shortcut, ali ih uvek mozes drzati kao float windows i samo selektujes take i apply normalize, ili gain...
Consolidate ti je Alt+Shift+3 (trojka iznad slova, ne desno), tako je na Mac-u, verujem da je isto na Win, ako nije pokusaj kombinaciju tih tastera...
Ne znam vidis li, ali imas shortcut-e ispisane odmah pored svake opcije u meniju...
Dexxy
15-03-2009, 03:32 AM
Vidi ovako, za Gain i Normalize nemas shortcut, ali ih uvek mozes drzati kao float windows i samo selektujes take i apply normalize, ili gain...
Consolidate ti je Alt+Shift+3 (trojka iznad slova, ne desno), tako je na Mac-u, verujem da je isto na Win, ako nije pokusaj kombinaciju tih tastera...
Ne znam vidis li, ali imas shortcut-e ispisane odmah pored svake opcije u meniju...
Da vidim da ima napisano....I znam da mogu da drzim gain otvoren dok god mi je potrebam. Steta sto nema skracenicu. Ok....
Uradicu kad budem stigao jedan test u nuendu i PT sa uad pluginovima...
Pa cu okaciti ovde..
Mada sam probao i ispalo je skoro isto, cak misli da je nuendo zvucao malo bolje...
POzz
milos
15-03-2009, 07:37 AM
Ja sam na freeware Cubase AI4 i planiram da uzmem makar Studio varijantu...
Ovo recimo volim u midi sekciji kod Steinberga :
1. Dissolve from midi part
Odlicna stvar za drum trekove ako se midi part rastavi po pitchu.
Kasnije mozes editovati svaki kick ,snare... mute,solo...
Isto tako se moze rastaviti po midi kanalima .
2. Midi se moze sacuvati u ram memoriji tako da ukoliko neobavezno nesto svirate u playback modu , to ostaje snimljeno - samo da bi se pojavilo na midi traci treba pritisnuti SHIFT+*
Dexxy
15-03-2009, 09:04 AM
Da to su super korisne funkcije..neznam da li to moze u PT?
Color
15-03-2009, 10:17 AM
čak sam spreman da tvrdim da sam među bržim nuendo operaterima u gradu, dosta sam imao potrebe za tim .
Hocemo jedan okrsaj? 8-)
Ti na Nuendu ja na PT-u? Biraj vreme i mesto :D
Da ne zalazim u dubinu, bilo je vec prica o ovome i uvek se sve na isto svede.....mnogo je tesko podvuci crtu i izvesti konkretne zakljucke... Stvar je poznavanja materije, nacina koriscenja, svrhe itd... za nekoga je neka funkcija bespotrebna te ga uopste ne zanima prednost neke kod jednog ili drugog sistema. Svako bi trebao sam da udje u dubinu ako ga to zanima pa da pronadje sebi najbolji workflow...
Ja se necu izjasnjavati jer bi to bilo samo moje subjektivno misljenje a ono ne mora da se poklapa sa misljenjem drugih...
Mozda bi pametnije bilo napraviti malu anketu, obuhvatiti sve bitne funkcije i na kraju podvuci crtu :-)
Dexxy
15-03-2009, 10:20 AM
To bi bilo zanimljivo :)
Bitch
15-03-2009, 01:23 PM
@ dexxy
- spajanje vise audio regija se zove Consolidate. Na Macu je shortcut Alt Shift 3.
- taj export koji zelis je ultraprost. klik na regiju i Command Shift K. na PC je to verovatno Ctrl Shift K. vazi i za multiple selection.
- Nema GAIN kao u Steinbergu, napisao sam to pre 5 strana ovog threada, samo treba citati... Potrebno je raditi offline processign. znaci audiosuite, pa Trim (Gain).
- User Manual je cudo, jos samo da se cita :D
pozz :)
Dexxy
15-03-2009, 04:55 PM
Prelistao sam na brzinu :) Naravno da treba vremena. Napomenuo sam da sam nov korisnik PT. Tako da sam postavio par pitanja koje nisam znao...ustvari ukapirao sam da nema skracenica za taj GAIN.. ali sam hteo da pitam iskusnije korisnike.
U svakom slucaju hvala na odgovorima...
Pozz
Rasta
15-03-2009, 06:03 PM
Takodjer, clip gain kod nuenda se u PT radi sa shortcutom "-". Otvori se trim linija i potezom misa cijeli gain clipa ide gore-dolje, a istovremeno je to i automatizacija mixera. Druga metoda je spomenuto pisanje novog audio filea sa audiosuitom.
Moj point of view:
Poceo sam na Nuendu 1.0 i odradio odredjenu kolicinu raznog audio posla (sikronizacija crtica, reklame, glazba, film...). Instalirao sam masu DAW-ova baziranih na steinbergu i zaradjivao masnu lovu zahvaljujuci neznanju uvoznika koji u to vrijeme nije znao pruziti nikakvu podrsku. Negdje u vrijeme verzije 1.6 sam presao na PT silom prilika. PT su bili 5.1. Ovdje cu samo nabrojati stvari koje mi olaksavaju zivot kod PT. Midi koristim samo za snimanje, neki sitni editing i reprodukciju. Ne programiram.
Posjedujem:
PT HD 7.3
PT LE 7.4 na 003
PT MP 7.4 na M-audio Mobile Pre
Ono sto najvise mrzim kod PT je upravo ovo gore. Tri verzije i tri (ajd, dvije) licence za isti program. Upravo se svadjam s njima oko toga, hocu za jedan upgrade na 8 sva tri. I za svaku verziju hardwera moram paliti posebnu verziju softa...
Manipulacija fileova: Moze se sve raditi, ali na krajnje nelogican nacin za PC usera. Vidi se da je soft odrastao na macu. To se vidi i kod nacina koristenja desne tipke misa. Ide mi na zivce sto se Digidesign Database nasere na svaki disk koji prikljucis. Ujedno je to skupa sa Preferences najbugovitiji dio PT.
Sto se tice ADC u LE, to je stvarno sramota. Sramota je i ogranicenje kanala. Medjutim ljudi nisu glupi pa izmisle plugin koji to radi. I prodaju ga sa UAD-2. Cini mi se da bi UAD-2 i PT LE mogli biti ubitacna kombinacija...
Ono sto me odusevljava:
Playliste: drzanje razlicitih verzija u layerima. Kod snimanja takeova posebno upotrebljivo, a 8 ima i mogucnost ocijenjivanja takeova od 1 do 5.
Grupe
Aux Input i routing opcenito. Master Fader, koji sam po sebi ne trosi nikave resurse.
Editing: @Arthur, ti si nesto spominjao da ne mozes naci fadeove. Fadeovi se ili rade misom ili selektiras regions koje zelis fadeovati ili crossfadeovati, ctrl + f i kazes duzinu i oblik fadea i pustis mashinu da ti napravi i 1000 fadeova. Fadeovi su zasebna jedinica u regions i mozes s njima jos svasta raditi. Opcenito brz i intuitivan editing. S visekanalnim editingom nemam problema. Bubanj po prosjecnoj pjesmi, svaki dobos i kasu staviti na grid, bez promjene zvuka i glitcheva u sat do dva.
Tab To Transient: Genijalna fora.
Slip, Grid, Shuffle, Spot: prva dva moda ima steinberg, druga dva mislim da nema, a genijalni su.
Resource management.
Naravno, snimanje, monitoring, mixanje i automatizacija su mi super rjeseni i nemam nikakvih primjedbi.
Solo modovi.
Manipulacija regionima.
Loop record.
Scrub filozofija: Doslovno kao na magnetofonu, buduci da sam poceo i dosta vremena editirao trake, vrlo korisna stvarcica.
Shift+space, Shift+CTRL+Space: play i record u pola brzine. Genijalno za snimiti brzi solo oktavu nize ili preslusati pazljivo dulji komad nego sa scrubom.
Odvajanje record mixa od play mixa.
Streching s misem.
Mono - multichanel filozofija.
Smart Tool: Nesto najgenijalnije ikad izmisljeno.
Preciznost grafike waveforma.
BOJE!
Zasto ovdje ljudi koji koriste Steinberg spominju potrebu za 3 ili vise mixera? Cemu to korisnom sluzi?
kravadinka
15-03-2009, 07:32 PM
Zasto ovdje ljudi koji koriste Steinberg spominju potrebu za 3 ili vise mixera? Cemu to korisnom sluzi?
Hahaha... :rotfl: Ma sve necemu sluzi, zavisi samo kome i koliko... :wink:
Samo da se nadovezem za desni klik, pa sve je identicno i na Mac-u i na Win, desni klik se malo koristi u odnosu na Steinberg, verovatno bas zbog starijih Mac-ova odakle PT potice, gde isti nije postojao, mada mi to nimalo ne smeta, stvar navike...
Color
15-03-2009, 08:13 PM
Editing: @Arthur, ti si nesto spominjao da ne mozes naci fadeove. Fadeovi se ili rade misom ili selektiras regions koje zelis fadeovati ili crossfadeovati, ctrl + f i kazes duzinu i oblik fadea i pustis mashinu da ti napravi i 1000 fadeova.
Ima jos jedna varijanta za fadove.... Stavis timeline na region, pritisnes "F" - napravi Fade-in do pozicije timeline, pritisnes "G" napravi Fade-out od kraja regiona do pozicije timeline...
Arthur
15-03-2009, 08:58 PM
nisam danas uspeo da u PT LE 7.3 nađem način da iskopam materijal koji se nalazi ispod ponovo snimljenog materijala. Jednostavno, nigde nikakav pool, na matches mi daje samo jedan fajl, a Playlistama ni traga ni glasa. Ovo samo komentarišem povodom intuitivnosti, da nije sve baš toliko jednostavno i očigledno. Isto važi za Fade-ove, nigde nisam pročitao da postoji shortcuti koje ste mi sad predočili, što im zameram, ne smatram intuitivnim programom onaj za koji MORAM da čitam manuale (koji kod nuenda nisam 2put video), sutra ću probati kako im radi fade, živo me zanima. Pošto se na ST proizvodima on automatski pojavi kao ponuđena opcija čim selektuješ audio part koji želiš editovati (ovo važi i za clip gain).
Da, jako je bedna ta priča sa više verzija softa, naročito za legalne korisnike. Eto mene zanima, ako bih želeo da posedujem PT sa recimo DIGI002, koju verziju bih mogao da dobijem i za koliko novca?
@RASTA
Milina jedna kad podesiš shorcute za više mixerana F2-F5 dugmad, pa rasporediš, na jednom samo WAVE kanali, na drugom samo grupe (presudno kad ti broj grupa veći od 10!), na trećem samo FX (isto važi, neretko opizdim preko 10FX kanala u mixu), na poslednjem samo VST kanali (retko koristim, ali znači)
DaBear
15-03-2009, 09:31 PM
U File ima export ali nije u funkciji za PT Le...
Neka skracenica za to? I kako da slepis iseckane fajlove u jedan da bih ga exportovao u komadu?
Pozz
e, pa ti nista neznas!? To su neke od osnovnih stvari....:wink:
Rasta
15-03-2009, 10:28 PM
nisam danas uspeo da u PT LE 7.3 nađem način da iskopam materijal koji se nalazi ispod ponovo snimljenog materijala. Jednostavno, nigde nikakav pool, na matches mi daje samo jedan fajl, a Playlistama ni traga ni glasa. Ovo samo komentari?em povodom intuitivnosti, da nije sve ba? toliko jednostavno i očigledno. Isto va?i za Fade-ove, nigde nisam pročitao da postoji shortcuti koje ste mi sad predočili, ?to im zameram, ne smatram intuitivnim programom onaj za koji MORAM da čitam manuale (koji kod nuenda nisam 2put video), sutra ću probati kako im radi fade, ?ivo me zanima. Po?to se na ST proizvodima on automatski pojavi kao ponuđena opcija čim selektuje? audio part koji ?eli? editovati (ovo va?i i za clip gain).
Da, jako je bedna ta priča sa vi?e verzija softa, naročito za legalne korisnike. Eto mene zanima, ako bih ?eleo da posedujem PT sa recimo DIGI002, koju verziju bih mogao da dobijem i za koliko novca?
@RASTA
Milina jedna kad podesi? shorcute za vi?e mixerana F2-F5 dugmad, pa rasporedi?, na jednom samo WAVE kanali, na drugom samo grupe (presudno kad ti broj grupa veći od 10!), na trećem samo FX (isto va?i, neretko opizdim preko 10FX kanala u mixu), na poslednjem samo VST kanali (retko koristim, ali znači)
Dakle... Ono sto je pool u ST u PT imas jednu malu strelicu u donjem desnom uglu. Kliknes na to i otvori ti se Regions. Tu ti je sva manipulacija sa fileovima. Kliknes na region na koji zelis iskopati a prebrisao si ga. Desno u regions ti poplavi taj region sa odredjenim imenom. Pogledaj koji se jos fileovi ili regioni zovu jednako, ali sa drugim krajem imena. Probaj vidjeti datum snimanja, pa otprilike skuziti koji region trazis. Drag and drop taj region u timeline bilo gdje na kanal na kojem zelis da ti ostane. Odaberi Spot mode. Klikni na region. Pokazati ce ti timecodove, gdje je kraj, pocetak, sync point i originalna pozicija. Pored originalnog time stampa imas strelicu. Klikni na nju, reci OK i region ce ti leci tocno u originalnu poziciju. Nemoj se zaboraviti vratiti u Slip ili Grid mode.
Ima jos metoda ali su ovisne o drugim stvarima, kako si snimao i editirao. Npr, probaj Duplicate u edit windowu desna tipka na ime kanala, probaj samo povuci region sa gornjeg u duplicirani kanal, moze se desiti da se pojavi stari "obrisani" region u gornjem kanalu. Preporuka je da kada nesto zelis snimiti na isto mjesto gdje vec imas region, otvori novu playlistu i snimaj na nju. Poslije slusas razlicite takeove tako da samo vrtis playliste.
Kod ST ti sve pise kad kliknes desnu tipku misa. Kod PT toga nema, pa treba citati manual. Nakon pocetne stagnacije, kad se prokuzi osnovna filozofija learning curve krene naglo prema brzem.
Ok, natanane da ti objasnim fadeove. Dakle, odaberes smart tool. Znaci kursor ti mijenja funkciju, ovisno iznad kojeg dijela regiona se nalazi. Ako je na sredini dolje, mozes selektirati i pomicati region. Sredina gore - playhead i edit cursor (mogu se odvojiti i spojiti u Options). Blizu ruba sredina - manipulacija sa rubovima regiona. Blizu ruba gore - fade. Povuces rub misom koliko ti dug fade treba. Na rezu izmedju dva regiona dolje - crossfade. Klik misem na fade - izadje dijalog kakvu vrstu fadea zelis. Ako puno rezes i onda hoces napraviti hrpu identicnih fadeova ili crossfadeova. - ctrl f.Mozes i obrisati sve selektirane fadeove u Edit- fades...Kada obrises fade (select - delete) region se vrati u prvobitno stanje prije fadea. Gore spomenuta skracenica od Colora isto vrijedi.
Cijene imas na netu. Mbox je negdje oko 500 ? skupa sa softom, ovisno o verziji, 003 (002 se ne proizvodi vise) je nesto preko 1000 ? skupa sa softom, najjeftinija verzija.
PT ima potpuno drugaciju filozofiju mixera, routinga i grupa (grupe se jednako zovu, ali su potpuno razlicita stvar), pa nema ni potrebe za nekoliko mixera. Organizacija workspacea je mozda najveca razlika izmedju ST i PT. Mane i prednosti u teoretskom smislu imaju jedan i drugi sistem. PT je blizi tradicionalnom analognom mix pultu.
kravadinka
15-03-2009, 10:46 PM
Arthur manje nervoze i sve legne na svoje, vidim da u startu imas lose predubedjenje i to te koci da brzo napredujes, sto nije bio slucaj sa mnom, trebalo mi je par sati da provalim najosnovnije stvari...
Sto se tice Fade-ova, najjednostavnije je da u gornjem uglu regiona pravis In i OUT Fade tako sto ce se pojaviti kockica ako ti je cursor u Smart Mode, i samo povuces levo ili desno, u odnosu na to zelis li Fade In, ili Fade Out!
CrossFade se pravi tako sto spustis cursor dole na regoinu i to bas na mestu spajanja dva regiona i samo kliknes i povuces na dole, videces kako pravi croosfade, vuces onoliko koliko zelis da bude veliki!
Dakle nema potrebe za skracenice, sve se radi misem...
Regions (Pool) je vrlo jednostavan, ako si presnimio neki take, on se i dalje nalazi u Regions List, samo ga pronadjes, nalazi se odmah ispred tog koji je naknadno snnimljen, bice ti selektovan u Regions List, sve sto treba da uradis je da drzis CTRL, ili Alt key i kliknes na take koji hoces da vratis i prevuces ga u edit window, vratice se sam na svoje mesto upravo tamo gde je i bio, a mozes i onako kako je covek u prethodnom postu objasnio, mada mislim da je ovako malo brze...
Filozofija PT je malo drugacija i to je ono na sta se treba navici i pre svega dopustiti sebi da se naviknes, onda sve ide mnogo brze, upravo kako Rasta kaze... Ne poznajem nikoga ko je sa PT presao na ST, dok je obrnuta situacija vrlo cesta... ;)
Sto se tice 002 rack mozes je pronaci za oko 600 eura ako ti je mnogo 1k i nesto za 003 rack...
Arthur
15-03-2009, 11:16 PM
ok ljudi, sutra ću pokušati svakako ponovo, al ti moram reći da nisa imao u startu predubeđenja naprotiv, prihvatio sam posao van grada u PT u nadi da svi koji pričaju o intuitivnosti PT nisu pali sa marsa. I naravno da ne mislim da nisu pali sa marsa, ali eto, dovoljna je ta činjenica da je neophodno studiranje manuala pa da bih našao neke stvari koje su u drugom softwareu meni bar bile očiglednije (nemate pojma koliko dugoo sam odbijao da uopšte radim na kompu, i da naučim išta osim vegasa i reasona, i ja sam odrastao na mixeru). Javljam sutra uveče kako sam se snašao, imam još uvek posla sa tim projektom na PT, a bogami od ključne važnosti može biti upravo editing. Znači, nisam u fazonu da pokušam pa da ppljujem posle 5minuta, nego ja to moram savladati (nevezano za ovaj projekat, duboko verujem da je dobro biti fleksibilan u radu), samo ću ovde malko deliti sa vama barem moje, nadam se, objektivno mišljenje. Hvala na trudu Rasta! ;)
kravadinka
15-03-2009, 11:19 PM
Znas kako, najbolje da pozoves nekoga da radi sa tobom, platis mu veceru, a ti se ucis kvalitetno i brzo...
Dexxy
16-03-2009, 03:01 AM
e, pa ti nista neznas!? To su neke od osnovnih stvari....:wink:
Da znam ne bih pitao. Sada znam. Napomenuo sam da sa od skoro korisnik PT.
DaBear
16-03-2009, 06:44 AM
Sve je u percepciji I nacinu razmisljanja! U Pro Toolsu, kad we provali, sve je prosto ko boza. Meni je na pr. Live dugo bio nelogican, jer sam razmisljao u drugom pravcu!! Ja jos nisam presao na PT8..uskoro cu.
Dexxy
21-03-2009, 02:29 AM
Meni PT8 LE radi stabilno, brze, trosi manje CPU i sa UAD 2 sto se tice kasnjenja je super stvar ATA plugin. To je sada mnogo lakse, jos samo za PoCo da to naprave i ne treba mi nista vise :wink:
Arthur
21-03-2009, 01:26 PM
U ponedeljak pazarim M-Audio ProFire 2626, i dižem PT M-Powered 7.4 (8ica mi još nije "dostupna). Ništa radikalno, al eto kad sam već savladao osnove, da mi i to stoji u ponudi studija ;) A tu kartu kupujem iz bar još 2 razloga koji se složiše :)
kravadinka
22-03-2009, 02:05 PM
Jos jedna stvar...
Steinberg i Logic imaju problema sa pojedinim pluginovima, na Logic-u nece da pamti podesavanje za Omnisphere, Atmosphere ponekad, Stylus RMX, BFD i jos po nesto, na Steinberg-u RMX i BFD takodje ne pamti podesavanja snimljena sa projektom, dok u PT sve radi najnormalnije, nevezano za konfiguraciju i sistem, svugde je isto...
Jednostavno RTAS verzija istog plugina radi, dok VST i AU negde glave, takodje su i verzije pluginova poslednje...
Onda Roger Nichols takodje u RTAS rade, ali kao VST znaju da zadaju muke, ne mogu se setiti svih pluginova koji prave smetnje a da rade sa PT, dopisacu naknadno...
Ako neko zna resenje mogao bi da podeli saznanje sa svima...
Moritz
22-03-2009, 03:00 PM
Jos jedna stvar...
Steinberg i Logic imaju problema sa pojedinim pluginovima, na Logic-u nece da pamti podesavanje za Omnisphere, Atmosphere ponekad, Stylus RMX, BFD i jos po nesto, na Steinberg-u RMX i BFD takodje ne pamti podesavanja snimljena sa projektom, dok u PT sve radi najnormalnije, nevezano za konfiguraciju i sistem, svugde je isto...
Jednostavno RTAS verzija istog plugina radi, dok VST i AU negde glave, takodje su i verzije pluginova poslednje...
Onda Roger Nichols takodje u RTAS rade, ali kao VST znaju da zadaju muke, ne mogu se setiti svih pluginova koji prave smetnje a da rade sa PT, dopisacu naknadno...
Ako neko zna resenje mogao bi da podeli saznanje sa svima...
Na original Nuendo 3 sve radi :wink:
kravadinka
22-03-2009, 03:36 PM
Malo nepazljivo od tebe kako si napamet prosudio da ja nemam original software...
Plonk
22-03-2009, 04:01 PM
Steinberg i Logic imaju problema sa pojedinim pluginovima, na Logic-u nece da pamti podesavanje za Omnisphere, Atmosphere ponekad, Stylus RMX, BFD i jos po nesto,
da Logic ima problema sa nekim pluginima...pogotovo spectrasonic ekipa, ja ih ne koristim pa mi i ne smeta, mada sam mislio da isprobam Omnisphere, ali ako ima problema sa Logic-om:banghead:
ja sam vecinu raznoraznih plugina zamenio sa Reaktor-om 5, user library je fenomenalna stvar...ljudi rade raznorazne instrunente koji su bolji nego neki komercijalni pluginovi:)
Arthur
22-03-2009, 04:02 PM
mnogo defanzivno sve čitaš, kravadinka. Čovek je samo rekao da ima legalni i da nema nijedan od tih problema. Nema veze sa tobom.
kravadinka
22-03-2009, 04:17 PM
Mislis ofanzivno?! :wink:
Citam onako kako jeste! :) Ako sam rekao da su problemi ti koji su, najmanje sto je trebalo je pitati je li mi software originalan, a na ovaj nacin se samo ispoljava nepostovanje prema sagovorniku, bio to ja ili bilo ko drugi! :)
Ako neko na moj tekst doda:"Na original Nuedno 3 sve radi" podrazumeva se da sam ja govorio o neoriginalnom softveru...
Kako se ovde preteruje sa tim da je izricito zabranjeno pricati o nelegalnom softveru, tako se podrazumeva da se ovde vodi razgovor oko legalnog, pa je svako dodavanje tog "original" malo degutantno i suvisno, i samo ono predstavlja nepostovanje sagovornika, a da je nekim slucajem odgovor :"Kod MENE sve radi normalno", sve bi bilo u redu... :)
nenad
27-03-2009, 11:50 PM
PT..... izvikan..... STEIN.... radi isto to sto i ovaj izvikan......... cuju se isto....... a o samom "prolazu" kroz jedan ili drugi...... stvar navike... Dajem prednost STEIN-u za rad sa audiom.... lako, brzo i logicno........ A i sa midi-jem je rame uz....
najkonstruktivnije je kada sam uradis jedan song u jednom a bogme i u drugom sekvenceru ( najbolje sto umes... bez kompromisa ) a onda lepo poslusas jedan dan...pa drugi dan..... pa treci ..... i onda trazis da cujes razliku.... pa ako je uocis ti se priklonis carstvu koje ti lepse zvuci.....
Vise bi paznje posvetio samom usnimku nego sredjivanju i miksanju istog u pomenutim sekvencerima. Oba rade... dobro !
po meni izmedju njih je jedan veliki konstruktivni znak jednakosti.......
Na original Nuendo 3 sve radi :wink:
I kod mene takodje! :wink:
LACKY
29-03-2009, 03:07 AM
Na neorginal Nuendo 3 (na PC) kod kuce mi sve radi!
A na orginal 4, na Mac pada koliko oces!
Sta cemo sad?
Nema to veze Original ili Narodni, druge su stvari u pitanju (plugovi i optimizacija sa OS-om)!
dvuckovic
29-03-2009, 03:09 AM
Na neorginal Nuendo (na PC) kod kuce mi sve radi!
Sta cemo sad?
Pa, ispada da ti je definitivno vrijeme da predjes na Pro Tools :)
LACKY
29-03-2009, 03:13 AM
Necu u inat!
Prelazim na Digital Performer.
Nemozete me zajebati, radi i na HD-eu!
Koristi i TDM plugove kao i RTAS!
Tim govnarima iz Digi Design-a necu dati pleasur, makar zavrsio na groznom Logic-u, na kome nikada necu zavrsiti!
dvuckovic
29-03-2009, 03:20 AM
Oces, oces, samo jos ne znas...
LACKY
29-03-2009, 03:25 AM
E necu pa makar se vratio na 2 Cola!
Moritz
29-03-2009, 03:29 AM
I kod mene takodje! :wink:
Moritz
29-03-2009, 03:34 AM
Moram da priznam da od kada sam presao na MAc mnogo sam nezadovoljniji performansama Steinberga nego na PC. Cubase 5 mi se u toku jednog dana srusio 5 puta iz cista mira, na matorom PC za sada sjlaka ko bombonica. Apple-u dajem jos jednu sansu sa Snow Leopard-om da poprave skrnavluke i nepotrebni zderacki fenseraj koji mi u idle modu jede 600MB RAM memorije, i gde mi Absynth4 sa obicnom farbom pojede 30-40% oba procesora!!????...dakle kao sto kaze Lacky OPTIMIZACIJA!!!!?!
zlobisha
29-03-2009, 02:15 PM
Pa, na te?ke muke pročitah ceo thread, budući da malo pričate o materiji, pa malo odlutate, pa se malo kvazi-svađate. :rolleyes:
Čuo sam od mnogih, da PT ima mnogo bolju sabirnicu i da ''zvuči bolje'' od Cubase ili Nuenda. E sada, ono ?to mene interesuje je da li je ta sabirnica zaista vredna prelaska na PT(koja nije HD, a ni LE :) ) i jebade sa ADC?
Pa, na te?ke muke pročitah ceo thread, budući da malo pričate o materiji, pa malo odlutate, pa se malo kvazi-svađate. :rolleyes:
Čuo sam od mnogih, da PT ima mnogo bolju sabirnicu i da ''zvuči bolje'' od Cubase ili Nuenda. E sada, ono ?to mene interesuje je da li je ta sabirnica zaista vredna prelaska na PT(koja nije HD, a ni LE :) ) i jebade sa ADC?
Kazu da je tako,ali ako mi je sabirnica jedini problem u nekom softveru a sve drugo mi je ok i poznajem ga u sitna crevca,pre bih kupio dobru analognu sabirnicu(sto sam i uradio) nego menjao softver na kom brzo i bez problema uspevam da uradim sve sto zamislim...
zlobisha
29-03-2009, 05:23 PM
Kazu da je tako,ali ako mi je sabirnica jedini problem u nekom softveru a sve drugo mi je ok i poznajem ga u sitna crevca,pre bih kupio dobru analognu sabirnicu(sto sam i uradio) nego menjao softver na kom brzo i bez problema uspevam da uradim sve sto zamislim...
I tata bi sine... Ali to ćemo malo kasnije... :)
Sada je ekonomska kriza. :p
alavuk
29-03-2009, 05:32 PM
Na neorginal Nuendo 3 (na PC) kod kuce mi sve radi!
Sta cemo sad?
Nema to veze Original ili Narodni, druge su stvari u pitanju (plugovi i optimizacija sa OS-om)!
si ti poskidao sve one hotfixeve i update-ove ???
kravadinka
29-03-2009, 09:54 PM
Moram da priznam da od kada sam presao na MAc mnogo sam nezadovoljniji performansama Steinberga nego na PC. Cubase 5 mi se u toku jednog dana srusio 5 puta iz cista mira, na matorom PC za sada sjlaka ko bombonica. Apple-u dajem jos jednu sansu sa Snow Leopard-om da poprave skrnavluke i nepotrebni zderacki fenseraj koji mi u idle modu jede 600MB RAM memorije, i gde mi Absynth4 sa obicnom farbom pojede 30-40% oba procesora!!????...dakle kao sto kaze Lacky OPTIMIZACIJA!!!!?!
Pa vidi, ako PT i Logic rade kako treba onda nije do Leoparda, zar ne?! Istina, malo se poneki zale na vise zauzete memorije na grafiku, ali to i nije tako bitno jer na Leopardu nemas ono ogranicenje sa 2.3 gb, mozes gurati do 4 gb po aplikaciji, tako da to i nije toliko bitno... Pre ce biti da je C5 malo bagovit, ali lagano tek je izasao...
Ali, u pravu si za Snow Leopard, on ce biti Full 64 bit-a, tada ce sve da legne na svoje mesto, Apple retko kad omane...
Necu u inat!
Prelazim na Digital Performer.
Nemozete me zajebati, radi i na HD-eu!
Koristi i TDM plugove kao i RTAS!
Tim govnarima iz Digi Design-a necu dati pleasur, makar zavrsio na groznom Logic-u, na kome nikada necu zavrsiti!
Uuu, ali si ostrascen... :) Opusti se, nije Logic grozan, a i sta imas protiv DigiDesign-a?! Nemoj mi reci da si jedan od onih koji ce biti i destruktivan, samo da ispuni neki svoj hir... ;)
Srecom pa DP ne lici na PT... :wink:
LACKY
29-03-2009, 10:00 PM
Ne, nego sam ostao na onoj verziji sa instalacionog diska!
Znam da sam mator, ali sam uspeo skromno da savladam internet.:da:
fosnex
29-03-2009, 10:24 PM
Ne, nego sam ostao na onoj verziji sa instalacionog diska!
Znam da sam mator, ali sam uspeo skromno da savladam internet.:da:
Vrati se na atari!!!!!
LACKY
29-03-2009, 10:54 PM
Bi ali, neradi Auto Tune!
Moritz
29-03-2009, 11:49 PM
Pa vidi, ako PT i Logic rade kako treba onda nije do Leoparda, zar ne?! Istina, malo se poneki zale na vise zauzete memorije na grafiku, ali to i nije tako bitno jer na Leopardu nemas ono ogranicenje sa 2.3 gb, mozes gurati do 4 gb po aplikaciji, tako da to i nije toliko bitno... Pre ce biti da je C5 malo bagovit, ali lagano tek je izasao...
Ali, u pravu si za Snow Leopard, on ce biti Full 64 bit-a, tada ce sve da legne na svoje mesto, Apple retko kad omane...
Ocigledno je da si ti nasao DAW svojih snova i da na sve ostalo vise ne sija sunce. Tvoj izbor. Ne znas da li je C5 bagovit jer samo nagadjash, a sto se tica Apple-a omanuo je. Absynth je pokrenut kao standalone aplikacija, isto vazi i sve ostale NAtive Instruments koje pokrenem. Drugo, ako ce usrani flash i java na web stranicama da mi zderu procesor onda jebem ti taj OSX Leopard. Apple je sam priznao da imaju taj problem sa flashom i javom na leopardu...i da ne nabrajam dalje. Sve su to ista sranja samo drugacije pakovana. Svi koji ne moraju nisu ni prelazili na Leoparda nego su ostali na Tigru iz sasvim razumljivih razloga, tamo sve radi kako treba!
kravadinka
30-03-2009, 12:28 AM
To sto si platio C5 ne znaci da trebas biti nerealan... :) Nema tu nagadjanja, cista je logika, ako ti radi na MS a ne na OSX, dok je sa Logic-om i PT sve u redu (manje-vise), onda je problem sa nekom bagom... Uostalom, nisi ga ti pravio pa da se zestis tako, prosto me zabole za ove i one, cinjenice su bitne... :)
Inace Flash i Java su mnogo bitni, pogotovo za DAW... :wink:
Vidis ono sto zelis da vidis, ako si zamislio kako je Win $ranje tako ce ti i biti, kao i suprotno... Sto se tice DAW-a iz snova, pa budi nepristojan koliko hoces, ali sve mi je uvek radilo dobro, osim kad nisam tehnicki onemogucen, vezano za memoriju na Win 32, a to i nema veze sa DAW-om koliko sa onim ko radi sa njim... Imam Win i OS X, Logic, PT i Steinberg, sve ih koristim manje, ili vise, ne robujem klanovima kao vecina ovde, zato upasi svoj jatagan, na pogresnog si se namerio... :)
Rdjavom Qrcu i dlaka smeta, pa tako Flash i Java imaju veze sa bilo cim... :wink:
alavuk
30-03-2009, 02:27 AM
pobedio si druze , a da se sad lepo vratimo na topic ...
@lacky
otkud znam , meni je krahirao dok pametnjakovic nije skinuo te hotfixeve i sl. a imam skromniju verziju cubase-a i sad radi super ... blablablaaa
Moritz
30-03-2009, 08:47 AM
To sto si platio C5 ne znaci da trebas biti nerealan... :) Nema tu nagadjanja, cista je logika, ako ti radi na MS a ne na OSX, dok je sa Logic-om i PT sve u redu (manje-vise), onda je problem sa nekom bagom... Uostalom, nisi ga ti pravio pa da se zestis tako, prosto me zabole za ove i one, cinjenice su bitne... :)
Inace Flash i Java su mnogo bitni, pogotovo za DAW... :wink:
Vidis ono sto zelis da vidis, ako si zamislio kako je Win $ranje tako ce ti i biti, kao i suprotno... Sto se tice DAW-a iz snova, pa budi nepristojan koliko hoces, ali sve mi je uvek radilo dobro, osim kad nisam tehnicki onemogucen, vezano za memoriju na Win 32, a to i nema veze sa DAW-om koliko sa onim ko radi sa njim... Imam Win i OS X, Logic, PT i Steinberg, sve ih koristim manje, ili vise, ne robujem klanovima kao vecina ovde, zato upasi svoj jatagan, na pogresnog si se namerio... :)
Rdjavom Qrcu i dlaka smeta, pa tako Flash i Java imaju veze sa bilo cim... :wink:
Ti bash volis da si pametan i upravu. Cestitam :wink:
zlobisha
30-03-2009, 09:08 AM
Ti bash volis da si pametan i upravu. Cestitam :wink:
Pro tools that... :p
Hallo
moje je skromno misljenje da je Pro tools naj bolji program za live mixanje.
Znaci za nekoga ko snima sve uzivo.
jer je taj programm za takav rad optimiran. i kako se zna ubiti se u svakom studio koristi.
Ja sam sam imo Cubase 4 i sada 5 i jako sam zadovoljan i vise od toga.
Ali kada bi iskljucivo radio live snimke bih odmah preso na Pro tools. Jer ima neke stvarno zanimljive detalje. koje olaksavaju poso.
Pozz
Denis
Arthur
06-04-2009, 12:00 AM
možda samo nisi otkrio gomilu zanimljivih detalja koji olakšavaju poso u nuendu ;)
opominjem ponovo učesnike da isključivo argumentuju svoja mišljenja a ne da daju generalne ocene
symbiont
06-04-2009, 02:34 AM
Dugo sam bio steinberg sada sam Digi i Steinberg.Dat cu komentar samo na jednu stvar koja se proteze temom.Nepraktican midi u PT.Dok sam bio na steinbergu moj midi kontroler Roland EM55 je kupio prasinu jer me mrzilo da sviram pa sam cak i solo dionice crtao jer je Key editor u cubaseu nesto sto je moja cura naucila za sat vremena,iako nema pojma o muzici :) kad sam presao na pt obrisao sam cubase da bih bio primoran raditi u pt da bih prije savladao i pazite sad ovo.Poceo sam da sviram!!!Ja mislim da je cinjenica da je midi jako tezak u PT ali isto tako mislim da je to super stvar za mene i za moju muziku jer svi znamo sta je odsvirano a sta nacrtano :D prema tome,stvar koju najvise zamjeraju pt-u uopste nije za zamjerku,a kad se midi odsvira,sredjivanje u pt je isto jako jednostavno pogotovo sad u 8ici.Od sitnih detalja automatsko prilagodjavanje tool selectora mi je strasna stvar u 8ici.Ne moram da klikam 1 za olovku,2 za gumicu,3 za makaze itd. on razmislja za mene to mi se svidja kod pt-a
Moritz
06-04-2009, 09:35 AM
Dugo sam bio steinberg sada sam Digi i Steinberg.Dat cu komentar samo na jednu stvar koja se proteze temom.Nepraktican midi u PT.Dok sam bio na steinbergu moj midi kontroler Roland EM55 je kupio prasinu jer me mrzilo da sviram pa sam cak i solo dionice crtao jer je Key editor u cubaseu nesto sto je moja cura naucila za sat vremena,iako nema pojma o muzici :) kad sam presao na pt obrisao sam cubase da bih bio primoran raditi u pt da bih prije savladao i pazite sad ovo.Poceo sam da sviram!!!Ja mislim da je cinjenica da je midi jako tezak u PT ali isto tako mislim da je to super stvar za mene i za moju muziku jer svi znamo sta je odsvirano a sta nacrtano :D prema tome,stvar koju najvise zamjeraju pt-u uopste nije za zamjerku,a kad se midi odsvira,sredjivanje u pt je isto jako jednostavno pogotovo sad u 8ici.Od sitnih detalja automatsko prilagodjavanje tool selectora mi je strasna stvar u 8ici.Ne moram da klikam 1 za olovku,2 za gumicu,3 za makaze itd. on razmislja za mene to mi se svidja kod pt-a
Veoma subjektivno. Nikada nisam koristio crtanje u Steinbergu iako radim na njemu od Atari doba, iskljucivo sviranje ( cak i bubnjeva). Tako da ...
mo?da samo nisi otkrio gomilu zanimljivih detalja koji olak?avaju poso u nuendu ;)
opominjem ponovo učesnike da isključivo argumentuju svoja mi?ljenja a ne da daju generalne ocene
Hallo Arthur
Znam da si u poslu i da stalno radis. Ja sam imo prilke gledati i malo raditi na PT ali sigurno ne toliko da bi se osudio ocjenivat software.
Velika prednost su definitivno TDM pluginovi jer se mogu koristiti live.
Tako da mi se vec svidja. Stim da neznam kako se to ponasa sa LE verzijom.
Nuendo sam imo vrlo kratko prje nego sto sam kupio Cubase 4. I jako je dobar i vrlo ozvbiljan alat.
Nemogu nista drugo reci.
Ali kad gledam detalje PT koje nuendo nije imo( neznam kako je sad)
meni je se svidio PT ali opet kazem ja sam sad na c5 i zadovoljan sam.
i mislim da ce mi biti tesko nema veze na neki drugi program preci.
Ali da te pitam.
Di ti vidis prednoste nuenda na sprema Cubse 5??
pozz
Denis
Arthur
06-04-2009, 03:11 PM
ja nažalost koristim Nuendo 3.2 tako da neznam kuda je dalje otišla steinberg bratija. A pt koristim M-powered 7.4
Velika prednost su definitivno TDM pluginovi jer se mogu koristiti live.
Denis
Sta bi ovo znacilo?
Pa to moze u svakom programu i svaki plugin osim UAD-a koji ima neku svoju latenciju.
To sto ne moze u LE verzijama PT samo govori o nastojanju firme da napravi jasnu razliku za ulozeni novac, tj. da te natera da uvek kupis skuplje.
Kod Steinberga (to sigurno znam, posto ostale odavno ne koristim) moze najsigurnije i to toliko lako da je smesno. Jedan klik.
Sta bi ovo znacilo?
Pa to moze u svakom programu i svaki plugin osim UAD-a koji ima neku svoju latenciju.
To sto ne moze u LE verzijama PT samo govori o nastojanju firme da napravi jasnu razliku za ulozeni novac, tj. da te natera da uvek kupis skuplje.
Kod Steinberga (to sigurno znam, posto ostale odavno ne koristim) moze najsigurnije i to toliko lako da je smesno. Jedan klik.
Hallo
Ja PT nemam niti ga namjeravam kupiti jer nema posla za to.
Ja !!!!! nebi rakao da se sa cubasom moze tako raditi ko sa pt ja pricam o HD3 verziju.
ako pricamo o protools onsa moramo znati da je to ubiti DSP.
Oni su poceli raditi kadsa je comp jako slab bio. i jos niti jedan program i Hardware nemoze postic tu latenciju sa tom kvalitetom.
To je jedan kompletna sprava koja ima svoje mjesto u profesjonalnim studijam tu su potrebne mnogo mnogo spura.
to da su skupi o tome nemoramo pricati. ali La2a je i dan danas skup pa ga savak zeli (karikiram) zasto zato sto je dobar.
Neko ko ima ssl sa 72 kanala nece raditi na Cubase mislim da ces se stim zloziti.
Ja sam zadovoljan stim sta imam i nezelim bolje.
Zapravo cu zeljeti kada mognem kupiti jos mnoga toga.
pozz
Denis
Ja PT nemam niti ga namjeravam kupiti jer nema posla za to.
Ja imam posla, ali nemam nameru da ga kupujem jer nije ni mrvicu bolji od Nuenda, cak mi se (onoliko koliko sam bio u prilici da vidim) da Nuendo/Cubase imaju gomilu naprednijih i korisnijih opcija za editing sto audio sto midi traka.
Oni su poceli raditi kadsa je comp jako slab bio. i jos niti jedan program i Hardware nemoze postic tu latenciju sa tom kvalitetom.
Svaki novi kompjuter i gotovo svaka ASIO karta moze postici bez ikakvih problema latenciju od barem 5 ms, sto je i vise nego dovoljno.
To je jedan kompletna sprava koja ima svoje mjesto u profesjonalnim studijam tu su potrebne mnogo mnogo spura.
Svaka sprava je danas kompletna, a ta prica je vazila do '98. dok je PT prakticno bio jedina ozbiljna solucija za studio.
to da su skupi o tome nemoramo pricati.
Takoreci "preskupi" za ono sto dobijes, jer im konvertori nisu "top" ponuda, procesorska snaga zanemarljiva u poredjenju sa novim kompjuterima, a sve ostalo ima svaki sekvencer danas...
Neko ko ima ssl sa 72 kanala nece raditi na Cubase mislim da ces se stim zloziti.
Ne bih se slozio. To na cemu ce raditi neko ko ima SSL sa 72 kanal zavisi samo od njegovih afiniteta i ni od cega vise. To nema veze ni sa PT ni sa Logicom ni sa Steinbergom.
Ja sam zadovoljan stim sta imam i nezelim bolje.
Takodje :)
I samo jos jednom da iskoristim priliku da ti odgovorim...
SVAKI plugin u Nuendu mozes koristiti u real time-u. Dovoljno je samo da kliknes na onaj mali zvucnik na kanalu i da nisko podesis latenciju :wink:
Pozdrav i ne zameri mi na ovoj raspravi.
kravadinka
10-04-2009, 08:53 PM
Ne mozes nikako porediti smanjenu latenciju na 5 ms i no latency na HD, to je najblaze receno nespretan zakljucak. Naravno, i HD ima neku svoju latenciju, na 44100 khz 16 bit iznosi 102 sempla, sto bude nesto oko 2.3 ms.
Iskreno, mislim da ne mozes dobiti realno nista ispod 6 ms sa 64 sempla latencije na bilo kom mocnijem kompjuteru, ali mozes svakako probati opciju sa 32 sempla, treba samo videti sta ce se desiti sa procesorom.
Gotovo svaki software osim PT HD ima latenciju kad ukljucis monitoring, osim ako ne koristis direct monitoring, ili no latency monitoring, kako se gde zove, ali tada nema slusanja kroz software i pluginove kroz koje signal prolazi.
Mozes tvrditi da je 5 ms dovoljno, to je relativna i individualna stvar, pojedinim ljudima koji su se nasli pred mikrofonom ni 512 semplova nije nista znacilo ni smetalo, pa tako i nekom moze tih 5 ms biti i vise nego dovoljno, ali poenta je da ne moze biti isto, kako za slusanje, tako i za sam rad procesora i njegovo zauzece, pa i slobodu da napunis projekat maximalno na tih 64 sempla latencije.
Kako god okrenes uvek ces imati za i protiv kako za jedan, tako i za drugi software ovde pomenut, pa ne vidim svrhu ovog produbljivanja jaza sta je bolje, ciji je veci i ko je veci tehnicar, kao i nepsretne izjave da je nesto neuporedivo bnolje od neceg drugog, ili da nesto ne valja nista, to pomalo podseca na ono ciji je tata jaci, a i spada u taj period odrastanja.
Ipak, najopasnije su izjave onih koji govore bez dovoljno iskustva o nekim stvarima, kao sto se u ovoj temi moglo videti na dosta mesta gde su neki uporno tvrdili da nesto ne moze, a ustvari je sve to moglo i slicne stvari.
Malo manje ostrascenosti i vise realnosti vezanih za, nista drugo do, alat kojim upravlja tvoj mozak i njegova kreativnost, ne vidim zasto bi se vodile ovolike polemike je li turpija proizvedena u Rumuniji, ili Tadzikistanu, ako radi kako treba.
Da se niko ne uvredi, ali kad ljudi izgube prave vrednosti i sadrzaje u svom zivotu o kojima bi razmisljali i uposljavali svoj mozak, onda pocinju da se predaju patriotizmu, ko je sta, odakle je, za koga navija i kome i cemu pripada, a sve su vec odavno deplasirane discipline...
U ovom slucaju ako vec muzika ne nastaje iz toga sto se ima, onda se sve okrene ka tome dokazati da li se kaze Irak, ili Iran...
Nasiroko, a bez potrebe. Vrlo dobro znam sve sto si napisao, kao sto i ti znas da ispod 7ms uopste nema veze, jer ne mozes da registrujes latenciju, pa je sve jedno da li plavusa zna za Irak i Iran. Nema zaista potrebe za ovakvom komunikacijom ;)
kravadinka
10-04-2009, 10:40 PM
Pre nego moju komunikaciju obelezis kao losu, procitaj sta si sam napisao i kako to zvuci, a posle svega zar upravo ja nisam pozvao da se svi manu tih prepirki oko nevaznih stvari?! :wink:
Za moja cula, osetna je razlika na 64 sempla i bez ikakve latencije, tek na 32 bih mogao raditi nesmetano, a to je extremno nisko, zato pricaj u svoje ime, nismo svi isti. :)
Moritz
11-04-2009, 12:41 AM
Pre nego moju komunikaciju obelezis kao losu, procitaj sta si sam napisao i kako to zvuci, a posle svega zar upravo ja nisam pozvao da se svi manu tih prepirki oko nevaznih stvari?! :wink:
Za moja cula, osetna je razlika na 64 sempla i bez ikakve latencije, tek na 32 bih mogao raditi nesmetano, a to je extremno nisko, zato pricaj u svoje ime, nismo svi isti. :)
Btw ja poterao N3 sa starim P4 ispod 1 milisekunde sa RME kartom, tako da mi nije bas skroz jasno to sto pricas o PT i njegovoj latenciji.
I u potpunosti se slazem sa Oggyjem, oci cine cuda kad gledaju u monitor.
"Gotovo svaki software osim PT HD ima latenciju kad ukljucis monitoring, osim ako ne koristis direct monitoring, ili no latency monitoring, kako se gde zove, ali tada nema slusanja kroz software i pluginove kroz koje signal prolazi."
Potpuno netacno, svaki digitalni sistem ima latenciju, to je jednostavno surova realnost. A da li je mi cujemo ili ne to je drugo pitanje.
kravadinka
11-04-2009, 02:19 AM
Uveliko se prica napamet... :) To sto sam rekao o latenciji HD govori o tome da ta 1 milisekunda nije bas samo 1 realno, a poslusaj sam svoj savet pa ne veruj svemu sto pise na monitoru, osloni se vise na usi. ;)
Vrlo ste ostrasceni kad je ova tema u pitanju, a opet kazem da nema razloga, umesto da oni koji nemaju iskustva sa PT postavljaju pitanja a iskusni odgovaraju, ovde se daju neke pausalne ocene i prica se napamet i sta se zna i sta se ne zna, hajde opustite se malo. :)
A nekima ne treba ni mikrofon, niti da bilo sta kazu, da bi culi glasove... :rotfl:
Ti se sada vec kao malo salis sa nama dvojicom...? :)
Po tvojim komentarima ispada kao da Vlada i ja sedimo kod kuce, drndamo SB live na Genious zvucnicima i siljimo kite o PT... Jel tako? :)
Evo, ja ti se javno izvinjavam sto sam se usudio da pretpostavim da niko ne cuje razliku izmedju 1, 3, i 5 ms i drago mi je sto smo konacno nasli coveka sa najboljim sluhom u univerzumu. Verujem da ce i ostali podeliti moje ushicenje ovakvim otkricem. Sada ti fali jos samo PT HD i bices savrsen...
Evo, ja necu vise na ovu temu i ne zamerite mi zbog laickih komentara :)
milos
11-04-2009, 08:55 AM
Po tvojim komentarima ispada kao da Vlada i ja sedimo kod kuce, drndamo SB live na Genious zvucnicima i siljimo kite o PT... Jel tako? :)
Vrh :D:rotfl:
Mogli
11-04-2009, 09:16 AM
A nekima ne treba ni mikrofon, niti da bilo sta kazu, da bi culi glasove... :rotfl:
Ma ovo je vrh:D:rotfl:
Moritz
12-04-2009, 08:05 PM
Ti se sada vec kao malo salis sa nama dvojicom...? :)
Evo, ja ti se javno izvinjavam sto sam se usudio da pretpostavim da niko ne cuje razliku izmedju 1, 3, i 5 ms i drago mi je sto smo konacno nasli coveka sa najboljim sluhom u univerzumu. Verujem da ce i ostali podeliti moje ushicenje ovakvim otkricem. Sada ti fali jos samo PT HD i bices savrsen...
Evo, ja necu vise na ovu temu i ne zamerite mi zbog laickih komentara :)
@Oggy, javi se kad budes u NS pa da siljimo kite zajedno :rotfl:
@ Kravadinka
Evo i ja cu da se postidim mojih ostrascenih laickih komentara :ups:
Btw. da te podsetim da ovo nije thread o PT nego PT vs Steinberg :wink:
@Oggy, javi se kad budes u NS pa da siljimo kite zajedno :rotfl:
Hahahahahahaahahahaha!!!! :rotfl:
Boles'.... :D
Ajde da ne trujemo ovde vise... Ko zna ko sve cita i sta ce ljudi misliti o nama... :)
Pozdrav :wink:
Moritz
12-04-2009, 08:28 PM
Hahahahahahaahahahaha!!!! :rotfl:
Boles'.... :D
Ajde da ne trujemo ovde vise... Ko zna ko sve cita i sta ce ljudi misliti o nama... :)
Pozdrav :wink:
Hahahahh , boles' jashta :rotfl:
Izvin'te nas drugari na "malom" OT, necemo vise :)
sms_boy
17-04-2009, 03:51 AM
Dali mo?e? postaviti negde ovo ?to si naveo da čujemo kako to radi ?
Evo sta meni smeta najvise, za sad,
Sto nemam shortcut za gain, sto nema silence dugme nego moram uvek da idem na gain i da pravim ono tisinu...
Sto nemam ocitavanja na mikseru u koliko db je najveci trenutni pik koji udara, sto u edit window-u na trakama nemam neku mrezu koja mi pokazuje decibele, tako da predstavu nemam dokle ide vrh nekog peak-a...
To je to za sada, sto mi se ne svidja.
Prednosti: McDSP plaginovi, bomba su, znaci uz njih sto se tice eq-a i kompresije i saturacije mi nista ne treba...Routing, definitivno sjajno uradjen u odnosu na Nuendo 3...Ostale prednosti za sada ne uocavam
Jel mozhe neko da mi da odgovor na pitanje: "Da li mi se isplati da uzmem neki interface iz Mbox serije i koristim ga sa LE-om, uz dopunjavanje sa Nuendom 3 i Fireface 400,a sve na istoj mashini,tj PC-u?
Naizmenichno-za editing i neke VST-ove Nuendo,a za mix LE? :confused:
Hvala svima unapred za odgovore.
Bockie
18-05-2009, 01:53 PM
Mislim da se veoma isplati! Znam da ce me mozda ljudi napljuvati,ali, svestan rizika, tvrdim da LE ima brutalnu farbu i da je bolja od Nuenda 3 (barem one crack verzije) i to se znacajno oseti u mix-u!
Za VST ti kazem da jedino sonnox ima iole upotrebljive vst, i uz povremene izuzetke,sve ostalo je uglavnom smece! Cak mi EQ-7 onaj obican iz LE-a 5X bolje radi od svih wavesa i sl... Odlican kompresor u LE-u,D-verb tu i tamo,ali nista manje nego neki najhvaljeniji VST-ovi...
Sve u svemu,odlican izbor bi bio i neki od UAD-a jer ove karte zaista dobro rade a mogu se veoma povoljno nabaviti i to bi u kombinaciji sa LE-om radilo na veoma zavidnom nivou,ako se uzme u obzir FF400 koji je vec dokazano - odlican! U Sustini,realno ti je dovoljan M-box micro koji je izuzetno povoljan,a uz njega standardno ide originalna verzija LE-a i kazem,razmisli o UAD-u...
Postoji i nova verzija Cubase-a koja isto tako ima poboljsanu farbu,ali i neke druge opcije ,koliko cujem program je sjajan,ali i logicno vise kosta...
Pozdrav!
Arthur
18-05-2009, 02:04 PM
au jebemti
vasko
18-05-2009, 05:01 PM
da ne otvaram temu samo za ovo....da pitam:
kako u cubaseu sa tastature sortkat da pusta od pocetka,od nule,znaci space da pusti odakle se vec nalazi,a meni treba od nule
Bockie
18-05-2009, 05:12 PM
Ima jedan divan novi sajt za te stvari,ne znam da li znas...?
www.google.com
pa tamo recimo ukucas "cubase shortcut keys" pa dobijes:
http://www.keyxl.com/aaa4eb2/398/Steinberg-Cubase-4-keyboard-shortcuts.htm
Pozdraw!
:~)
au jebemti
Baci i ti neko mishljenje,znachi mi shto vishe utisaka... :wink:
Znam prednosti PT HD-a,ali o LE-u nishta ne znam,niti sam ga probao...
Npr. da li dobijam isto sabiranje kao u HD-u?
vasko
18-05-2009, 07:42 PM
u hvala,pa to je dosta poznat sajt
mada medju ovih 100 sortkata ne znam koji tacno je onaj sto meni treba,valjda alt + leva strelica?
Moritz
18-05-2009, 07:55 PM
u hvala,pa to je dosta poznat sajt
mada medju ovih 100 sortkata ne znam koji tacno je onaj sto meni treba,valjda alt + leva strelica?
Na numeric delu tastature pored nule ti je tacka, nju pritisnes i vrati ti kursor na nulu
vasko
18-05-2009, 08:17 PM
hvala!!
to dugme sam trazio :)
Arthur
19-05-2009, 01:47 AM
ne, nisam našao u PT spravu tipa eqium, ili ti rogernichols uniqelizer. Ne nisam našao reverb poput uadovog plate140. Niti eq tipa Pultec sa Uad-a. Teško da stoji da je PT sam po sebi dovoljan za mix. A ako već ideš na VST-RTAS bratiju, nisam siguran da jako opravdano rešenje favorizovanja PT-a kao superiornog. Ja se upravo kanim da pređem na PT za tracking, zbog elastic audia i beat-detective-a, a da ostanem u Nuendu na mixu.
ne, nisam na?ao u PT spravu tipa eqium, ili ti rogernichols uniqelizer. Ne nisam na?ao reverb poput uadovog plate140. Niti eq tipa Pultec sa Uad-a. Te?ko da stoji da je PT sam po sebi dovoljan za mix. A ako već ide? na VST-RTAS bratiju, nisam siguran da jako opravdano re?enje favorizovanja PT-a kao superiornog. Ja se upravo kanim da pređem na PT za tracking, zbog elastic audia i beat-detective-a, a da ostanem u Nuendu na mixu.
Zanima me da li je sabiranje u LE-u isto kao u HD-u?
Znam da je osnovno to da chujem oba,isprobam,ali znachice mi i kompilacija razlichitih mishljenja i stavova.:)
RetroMan
19-05-2009, 06:49 AM
Zanima me da li je sabiranje u LE-u isto kao u HD-u?
I jeste i nije, algoritam je (verovatno) isti, ali LE koristi floating point aritmetiku (kao i Steiberg, i ostale native platforme), a HD fixed point. Diskutabilno je sta je bolje.
RM
kravadinka
19-05-2009, 09:53 AM
Kad se obrnu faze ima razlike, ali je ona recimo neprepoznatljiva u A - B slusanju, bar do nekih 25-30 kanala, dok preko toga HD manje guzva snimak kao sto to obicno bude sa Nuednom, LE i ostalim floating point softverima. Ima specifikacija u pdf formatu na netu o HD sistemu i njegovom radu na 48 bita, evo ga ovde za download (http://akmedia.digidesign.com/support/docs/48_Bit_Mixer_26688.pdf). E sad, nije da se i to cuje ne znam kako i koliko, ali je sve to jako sugestivno, pa je verovatno i ta razlika vise psihicka nego fizicka, pa sama predstavlja razlicitost u radu i mixanju, a ne samo razliku u A - B slusanju jednog istog mixa na dve platforme, verujem da najvise pruza kad se na HD mixa, a ne samo importuje projekat sa LE da bi se videla razlika.
Realno, razlika je tolika da je LE sa nekim bitnijim spravama kupljenim za taj ostatak novca do cene HD po meni zanimljivija opcija od samog HD, ali sve zavisi sa koliko se kanala radi, ja nekako volim minimalizam pa mi i ne smeta, sve stane na 40-ak kanala...
Shta znam,ako cju izbecji guzhvu u stereo slici preko 20ak kanala,mozhda cje mi pomocji LE?
A Logic?Jel on isto funkcionishe sa floating pointom ili sa fixiranim?
Arthur
19-05-2009, 11:49 AM
uz dužno poštovanje, mislim da je malo nas na forumu toliko vešto mixanju da bi mu gužvanje stereo slike digitalne sabirnice na određenom broju kanala u par procenata stvarno pokvarilo mix.
Ok,samo pokushavam da proverim mit...
Trebaju mi chinjenice a ne procena tudjih sposobnosti.Poenta je da proverim koliko je bolji ili nije na osnovu razlichitih mishljenja.Neshto mi nisi pomogao takvim stavom...A ovaj forum koliko kapiram sluzhi da se neshto sazna...
Uzdravlje.
milos
19-05-2009, 12:04 PM
Shta znam,ako cju izbecji guzhvu u stereo slici preko 20ak kanala,mozhda cje mi pomocji LE?
A Logic?Jel on isto funkcionishe sa floating pointom ili sa fixiranim?
Logic je floating...
Ne znam sto se toliko opterecujete oko sabirnice...
E sve prebaciti na mixing desk, pa to je vec nesto :)
Hvala za info Milose...A polako i pochinjem da se drzhim onog- dobar snimak je najbitniji...
Arthur
19-05-2009, 12:20 PM
nemoj me shvatiti pogrešno, namera mi je samo da skrenem pažnju na to da se ljudi previše bave tom mitologijom, i pitanjima dal je nešto bolje ili lošije, a da se u realnom radu to ne oseća u toj meri da zaslužuje toliku buku. Znači paranoišu se ljudi da će sabirnica da im zgužva mix, koji bi inače bio kao od toni maseratija. Činjenica je da su te razlike do te mere suptilne i nečujne za većinu korisnika, a naročito publike, da se svode na pitanje ukusa. Ja sam nekoliko puta radio mythbusting sabirnica, i dolazio upravo do tog zaključka. Razlika ako i postoji, nije postavljena u poziciji - ovo je bolje, ovo je lošije. Samo je drugačije. A ja ni u jednom slučaju nisam uspeo da odlučim koja mi se više sviđa. Koliko se ja sećam Nuendo i Logic daju kontrafaznu tišinu, odnosno šum na -132dB (što je verovatno dithering). Nuendo i PT M-Powered daju kontrafazno daju neku razliku, po centralnoj osi, ostane nešto tranzijenata, za koje nemam pojma odakle su (na uvo nisam uspeo da ocenim koja verzija je tranzijentnija). I opet mi nije bilo očigledno da je neka sabirnica bolja. Tako da, bez ljutnje, ali manite se ćorava posla, radite gde vam se više sviđa flow rada, jer ćete tako lakše doći do onog što vi želite da čujete od svojeg mixa, pa ako to bude samo za 0.1% lošije od Andy Wallaceovog mixa neke pesme, onda budite srećni što ste carevi i to uradili na oko 100 puta jeftinijoj opremi.
awacs
19-05-2009, 12:24 PM
razlika ako i postoji, nije postavljena u poziciji - ovo je bolje, ovo je lo?ije. Samo je drugačije.
+11
I jo? ne?to (u skladu sa Milosevom primedbom) - (analog) mixing desk je tata i mama dobrog miksa, i to ne zbog analogne sabirnice. Fora je da ti jedan pogled na radnu povr?inu d? uvid u to ?ta si gde uradio, i da mo?e? da utiče? na EQ, send, routing, ?tagod bez da ?ibicari? mi?em po stolu ili da assignuje? dugmiće na digitalnom mikseru.
Jedino tako čovek mo?e da se koncentri?e na ukupnu zvučnu sliku a da nakon par sati ne izgubi svaki kriterijum. Pa onda - 'ajde ispočetka :banghead:
vasko
19-05-2009, 12:40 PM
da li je frutijeva sabirnica stvarno toliko losa kao sto vladaju mitovi?
nemoj me shvatiti pogre?no, namera mi je samo da skrenem pa?nju na to da se ljudi previ?e bave tom mitologijom, i pitanjima dal je ne?to bolje ili lo?ije, a da se u realnom radu to ne oseća u toj meri da zaslu?uje toliku buku. Znači paranoi?u se ljudi da će sabirnica da im zgu?va mix, koji bi inače bio kao od toni maseratija. Činjenica je da su te razlike do te mere suptilne i nečujne za većinu korisnika, a naročito publike, da se svode na pitanje ukusa. Ja sam nekoliko puta radio mythbusting sabirnica, i dolazio upravo do tog zaključka. Razlika ako i postoji, nije postavljena u poziciji - ovo je bolje, ovo je lo?ije. Samo je drugačije. A ja ni u jednom slučaju nisam uspeo da odlučim koja mi se vi?e sviđa. Koliko se ja sećam Nuendo i Logic daju kontrafaznu ti?inu, odnosno ?um na -132dB (?to je verovatno dithering). Nuendo i PT M-Powered daju kontrafazno daju neku razliku, po centralnoj osi, ostane ne?to tranzijenata, za koje nemam pojma odakle su (na uvo nisam uspeo da ocenim koja verzija je tranzijentnija). I opet mi nije bilo očigledno da je neka sabirnica bolja. Tako da, bez ljutnje, ali manite se ćorava posla, radite gde vam se vi?e sviđa flow rada, jer ćete tako lak?e doći do onog ?to vi ?elite da čujete od svojeg mixa, pa ako to bude samo za 0.1% lo?ije od Andy Wallaceovog mixa neke pesme, onda budite srećni ?to ste carevi i to uradili na oko 100 puta jeftinijoj opremi.
E pa upravo to i skapiram kad malo bolje razmislim...Mnogo me ljudi smorilo sa prichom "Ovo je bolje,ovo je gore,znam,chuo sam to i osetna je razlika,itd..." Onda pochnem da razmihljam da i se uplicjem iz pitanja u pitanje koja verovatno nisu ni potrebna... E a kad poslusham mix koji sam uradio i uporedim sa nekim referentnim snimkom tog zhanra skapiram da uopshte nisam toliko daleko i da naravno ima josh greshki koje treba da ispravim ali da cela ta pricha oko software-a ne pije mnogo vode... :-)
Osim kad je PT HD u pitanju! :rotfl:
p.s. Videcju da uploadujem neshto uskoro...
Arthur
19-05-2009, 09:42 PM
ne vidim zašto taj HD držiš ko svetu kravu al dobro. a argumentacija ostaje ista.
Ne znam...Slushajuci tudja mishljenja stekao sam taj utisak...
Probacu uskoro jednostavno da smiksam neshto sa identichnom postavkom na tri platforme.Nuendo i FF400, Logic i FF 400 i PT HD ako ga se dokopam u skorije vreme...Ne verujem ni ja da cu chuti neku bitnu razliku,ali chisto da razbijem predrasude...
Btw,evo nekog primera http://www.sendspace.com/file/mv2ub4
Sugestije su,naravno,uvek dobrodoshle...
Arthur
19-05-2009, 11:04 PM
poslušaj još jedno tuđe mišljenje - nemoj više slušati tuđa mišljenja ako ti ona bude isprazne zablude da će ti oprema promeniti kvalitet tvojeg umeća. HD nije svetinja, već jedan lep i nadasve skupo upakovan sistem, sa dosta podrške od strane 3ćih proizvođača, gde on sija u punom sjaju. Ne čini da ti bolje radiš.
Ma daleko bilo da sam toliko ogranichen da mislim da cju ja bolje raditi ako imam HD... :banghead: Samo me zanimalo da li je opravdana njegova cena i da li mozhe dovesti do nekog poboljshanja u kvalitetu finalnog proizvoda.Ikako...
Arthur
19-05-2009, 11:20 PM
cena mu svakako nije opravdana, sa obzirom na ponudu na tržištu. Više je posledica monopolizma koji Avid uspešno ovih dana zavodi do krajnjih granica legalnosti.
Poslushaj primer ako mosh btw... :)
Arthur
19-05-2009, 11:57 PM
lepo zvuči.. malko tamno za moj ukus, al mega punchy. odličan posao ;) ja sam više fan živih bubnjeva na ovakvoj svirci.
Hvala,hvala! :grin:
A znam za bubnjeve,i ja sam uvek za zhiv bubanj,ali sam snimao na faxu pa nismo imali vremena da radimo bubanj,poshto nije samo jedna pesma u pitanju...Ali uskoro krecjemo da radimo album pa cje tu biti zhiv...
I da...da ne odemo u off mnogo,mislim da je najbolji odgovor na pitanje: "od svega po malo"... :D Mislim da cju ipak da isprobam LE pa ga mozhda i zadrzhim a mozhda i prodam...Ne mogu da se oslanjam vishe na rekla-kazala...:wink:
chelos
26-07-2009, 01:52 AM
MOJ PRVI POST!!! XEXE
Drugari, godinama sam rabio onaj Nuendo TRAJ BIFOR JU BAJ 3.2.0 Build 1128
i to je za mene bio avion (do tada IMPULSE TRACKER:rotfl:) jednog dana kod drugara koji me je zamolio da mu napravim komp za atelje iz zezanja uzmem 20ak wavova neke pesme koji su bili negde na hardu, ubacim ih u nuendo i pljunem stereo wav, ributujem drugi windows, udjem u pt 7,5 le, pljunem stereo wav, pustim jedan, pustim drugi, ugasim komp, odem i kupim mbox2.
PROBAJTE LJUBI VAS BRAT...
I dan danas bitove lomim na pentijim tri dos mashini koja tera IMPULSE TRACKER, Midi sviruckam u Nuendu, a miksam u PT8 LE. Sve to ima smisla...
Everbeatz
26-07-2009, 02:48 AM
MOJ PRVI POST!!! XEXE
i to je za mene bio avion (do tada IMPULSE TRACKER:rotfl:) jednog dana kod drugara koji me je zamolio da mu napravim komp za atelje iz zezanja uzmem 20ak wavova neke pesme koji su bili negde na hardu, ubacim ih u nuendo i pljunem stereo wav, ributujem drugi windows, udjem u pt 7,5 le, pljunem stereo wav, pustim jedan, pustim drugi, ugasim komp, odem i kupim mbox2.
I dan danas bitove lomim na pentijim tri dos mashini koja tera IMPULSE TRACKER, Midi sviruckam u Nuendu, a miksam u PT8 LE. Sve to ima smisla...
ma sta kazes!! aj, bas cu probam
Fala, buraz
Everbeatz
26-07-2009, 02:52 AM
Mislim da se veoma isplati! Znam da ce me mozda ljudi napljuvati,ali, svestan rizika, tvrdim da LE ima brutalnu farbu i da je bolja od Nuenda 3 (barem one crack verzije) i to se znacajno oseti u mix-u!
Bockie sta reci nego da imas uho sokolovo:):):)
Aj probaj ponovo, ali ovog puta bez gledanja:D
Dexxy
26-07-2009, 03:50 AM
MOJ PRVI POST!!! XEXE
A kad si to pljuvao jel si radio neki mix, jel ti bilo sve isto podeseno i na nuendo i na pt???
Arthur
26-07-2009, 07:50 AM
kontrafazno poništavanje.
Next please.
Bockie
26-07-2009, 01:52 PM
Eh...
Mene u sustini aplikacije jako smaraju i ide mi na zivce svako kliktanje,jer sam ovo sve ucio na MCI + Studer A80...
Nisam posebno zaljubljen ili ogorcen ni na jednog proizvodjaca softwarea i potpuno me briga kako se ko zove,niti tvrdim da sam samo ja iskljucivo u pravu...
Dakle,MENI zvuci bolje,kada pustim negde drugo zvuci onako kako sam ga kuci uradio a ne plasticno i tanko i uopste drugacije,oni najusraniji osnovni plagovi u LE rade MENI lepse,pocev od EQ pa na dalje...
Jedino sam na UAD plugovima primetio da izuzetno slicno rade i u PT i u nintendu. E sad, da bi nintendo imao onaj "musicality" kao i PT (opet MOJE misljenje), trebalo bi 'iljade ewara za UADe pa na svaki kanal po plug da bi to bilo to.
BTW, i dan danas ipak drzim nintendo na masini, koristim ga za visekanalno usnimavanje i taj deo price obavlja fantasticno! Mix je druga prica...
Ipak treba probati i jedno i drugo,raditi i u jednom i u drugom...!
Novi kukubase i novi nintendo su, cujem, potpuno druga prica,a i sami korisnici tvrde da IMA BOLJU farbu od predhodnih! Dakle IMA BOLJU farbu (sound) I to sam cuo od zakletih steinbergovaca...
Dakle prica o farbama nije bezveze....
Aj, sad pljujte...
Everbeatz
26-07-2009, 02:42 PM
Matori o kakvoj ti "farbi" pricas u digitalu tj DAWovima?
Kazem ti opet da je to subjektivno
Ta prica bi i pila vodu da su uzeo, izmerio i pokazao egzaktne podatke da postoji razlika u linearnosti tj nelinearnosti kada wav prodje kroz PT ili Nuendo fader
Dakle uzmi i izmeri - glavne stvari po kojima se "cuje" razlika u zvuku analognih konzola i to se smatra da je "karakter" i "farba" iste su - crosstalk, distorzija i phase shifting
Niko jos nije pokazao te razlike izmedju "digitalnih konzola" i one po defaultu nemaju tu vrstu karaktera. Potpuno "na miru" ostavljaju ono sto prolazi kroz njihove kanale.
Perfektno rade sabiranje i tu je u stvari "mana"...kako kome
Bockie
26-07-2009, 03:38 PM
farba,ukupan dojam muzikalnosti,kako god...
Ne bitno,da to ne postoji, svi bi i dalje koristili "cool edit" i "acid"za produkciju i "sound recorder" za mastering...
Nema veze, ja razliku cujem, jasno i nedvosmisleno,i u dovoljnoj meri da stojim iza svega sto sam ovde rekao. Nije da mi se cini ili da sam skontao vremenom vec kada sam instalirao i pustio gole trake - zvuk! Nazovi ili izmeri kako hoces.. Ja koristim usi a ne digitron...
Cak mi je komplikovaniji,sporiji od nintenda za editing...
O ovome sam pricao sa mnogo ozbiljnih ljudi koji zive od ovoga i tamo naisao na opsteprihvacenu frazu "farba"... Nisam izmislio nista...
Ovo nije moje pitanje,vec sam samo izneo SVOJE misljenje bez namere da budem u pravu ili ne i ne trazim recenziju...!
Everbeatz
26-07-2009, 03:49 PM
Ono sto hocu da kazem da taj sound i "farbu" sto cujes u najmanjoj meri ima veze sa PT i njegovom sonicnom superiornoscu, a vise sa svim ostalim sto postoji izmedju PT-a i tvojih usiju, dok zvuk ne doputuje do tebe...u podosta velikoj meri i sa samom soundcard
I ja sam imao MBox 2 kod sebe i tripovao kako PT ima do jaja sound i skapirao da je to do samog MBox-a, ne do PT-a
Zasto govorim o merenju? Zato sto je to puno objektivniji pristup od nasih usiju
Pogotovo u danasnje doba, kad se puno laze u specifikacijama opreme, kad su GUI jako lepi za oko i preko 50% "analognog zvuka" dolazi od njih
Da ne pominjem izvikanost DAW sistema, marketing, monopol, itd
Po meni, ako neko hoce da raskrsti i demistifikuje kompletan problem o "razlicitosti" zvuka digitalnih sekvencera, mora da upotrebi puno ozbiljniji pristup analize, nije dovoljno samo "meni to zvuci puno bolje", kao ozbiljan argument
Bockie
26-07-2009, 05:11 PM
Evo vam Topalovici :
Ovo je neki mator snimak, a uskoro cu i kanale da okacim,pa se igrajte. Dakle uzeo 2 programa,razvukao kanale i u oba napravio identicnu postavku,opisanu ispod dokaza da razlike postoje i kada pogledate dokaz,bice vam jasno da se cuju...! Ako ni to nije dovoljno okacio sam i fajlove,pa downloadujte...
http://files.getdropbox.com/u/1458656/New%20Folder/Dokaz%20razlika.JPG
A sad uploadujem ta dva fajla pa sami analizirajte...
...za decibel glasniji mix u PT...
...u gotovo svakom segmentu se cak i matematicki razlikuju...
...crossover...rms...peak...sve....
evo:
save target/link as
Nuendo (http://files.getdropbox.com/u/1458656/New%20Folder/Nuendo%20-%20flat%20%28-3db%29.wav)
Pro Tools (http://files.getdropbox.com/u/1458656/New%20Folder/Pro%20Tools%20-%20flat%20%28-3.1db%29.wav)
U PT je koriscen redovni "bounce" metod renderovanja, a ne neki analogni ili slican nacin...
Podaci za mix:
VOLUME:
svi kanalil: -3.1db
PAN L/R:
Overhead pan: L,R, 100 %
Keyboard pan: L,R, 100 %
Rack tom 12": 30 % Left pan
Rack tom 13": 0 %
Floor tom 16": 30 % Right pan
To je sve, nikakvi plagovi,na suvo sve!!!!
lesha
26-07-2009, 07:01 PM
da li je isti panning law?
RetroMan
26-07-2009, 07:19 PM
Evo vam Topalovici
Uf, sad ce te (Topalovici) sahraniti.
...za decibel glasniji mix u PT...
Znaci po tome si zakljucio da je bolji?
da li je isti panning law?
E, tu sam te cek'o.
RM
P.S. Da ne bude nesporazuma, ne koristim Nuendo, ali ne zbog predrasuda, vec cisto stvar navike.
Everbeatz
26-07-2009, 08:11 PM
Osim sumnje da je pan law isti, ne vidim dokaz nikakve "farbe", osim ako ne podrazumevas da je 1db dodatka "farba", a i to se desava zbog pan law
Glasnije je bolje?:) Oce to u danasnje vreme
Probaj da sve fadere stavis na 0db(unity gain), pan centar - render, import, pa okreni fazu na jednom fajlu
Mnogi su ovo radili i nisu usli u istoriju
Vrati se opet na definiciju farbe koja dolazi iz analognog sveta, pa probaj da analiziras da li se to desava u PT
Everbeatz
26-07-2009, 08:31 PM
Mozda bi nekog moglo interesovati
http://www.davincistudio.no/dokumenter/analogue_vs_digital_summing.doc
Bockie
26-07-2009, 09:44 PM
Elem, pan law sam na zalost zapostavio... ...jeste, eto gresan sam...ali sumnjam da je ovo glavni razlog netacnosti ovog testa... no nema veze...
"A ja sam govorio da pseto treba ubiti..." :grin:
Drndao sam se sa UADom i reinstalirao sistem (sto Lesha zna...) i sve programe,pa samim tim i nintendo i nisam obratio paznju,na staru foru jer ga vise ne koristim za mix vec PT (cije korisnike ne zamaraju ovakvim glupostima:rotfl:) ...sorry,morao sam...
Stanje je jos gore jer stoji u kod mene u nintendu "equal power"...
U helpu kaze da kada je tako nema promena snage na L/R...
(sto bi trebalo da znaci da je glasniji u sredini od PT...(jel?))
Cim budem kuci uradicu ponovo test,sad pokusavam da resim neki upload na drugom threadu hocu da stavim kanale da se mogu skinuti za vezbu,ali stavicemo i to...
S druge strane,ovo je SAMO MOJE misljenje i ne kazem da je ispravno i sve ovo radim da bih pokazao da razlike postoje, a ne da bi jedna aplikacija bila bolja od druge...i.t.d...
Radim sa zvukom dovoljno dugo da glasnije nije bolje...!
Nuendo i Pro Tools su ravnopravno dve produkcijske gromade i nismo jedini forum sa ovakvim temama, naprotiv, i rasprava o "boljem" gubi smisao...
Ostaje samo ko i kako i da li uopste radi...
kejkz
27-07-2009, 08:57 AM
rasprava o "boljem" gubi smisao...
Ostaje samo ko i kako i da li uopste radi...
Tako da je ustvari sve ovo bilo besmisleno
Bockie
27-07-2009, 10:45 AM
Probaj da sve fadere stavis na 0db (unity gain), pan centar - render, import, pa okreni fazu na jednom fajlu
Mnogi su ovo radili i nisu usli u istoriju
Aha... Oce to tako u danasnje vreme...
Probao! Poslusao kao dobar pionir... Sve kao sto si rekao... :grin:
Aj sad ti to probaj... ...slobodno,nemoj da se stidis...
Sta je sad izgovor...??
Bockie
27-07-2009, 01:29 PM
Evo ti i kanali (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=251425#post251425) pa probaj sam...
Everbeatz
27-07-2009, 02:30 PM
Brate sve si skapirao, sve znas, a sad u nove pobede..ja ti zelim sve najbolje
Poz
Bockie
27-07-2009, 02:51 PM
Thanks.
Everbeatz
27-07-2009, 02:52 PM
no probs
InsaneEyes
27-07-2009, 02:56 PM
1+1= 2
2/2 =1
$FFFF + $FFFF = $1FFFE
&1FFFE / 2 = $FFFF
ali bolji je pokretni zarez, on stvara hitove!
"muzikalnost" - odlika ljudi, a ne softvera
"farba" - Koriste je razni moleri, farbari za obavljanje svoje delatnosti
Cela ova prica ispocetka, po hiljaditi put je nepotrebna.
InsaneEyes
27-07-2009, 03:12 PM
evo chovek je objasnio sve o sabiranju
http://www.youtube.com/watch?v=hr_c_GE3KN4
show me the master - in math and emotion
how to subtract - love from distortion?
how to add - death and peace
if you find the formula - i?ll get release
did you know - the common denominator?
is the creature - greater than the creator?
we created numbers - to seize soldiers and land
but you can?t say in numbers - the loss of a friend
is there a structure - all depends on?
what is the reason, - the total, the sum?
is there a teacher? - cos maybe i?m wrong?
can?t be all - the square root of one?
math and emotion
love and distortion
death and peace
i want release
math and emotion
love and distortion
death and peace
i plead for release
soldiers and land
the loss of a friend
the total, the sum
maybe i?m wrong?
creature or creator?
the common denominator
it seems all depends on
the square root of one
is there a master key, a unicode,
a melody in a perfect mode?
to clarify this misery
insanity and overload
if you?re the master - in math and emotion
would you subtract - love from distortion?
would you please - add death and peace?
run the math - and i?ll get release
free us from numbers - the knowledge we praise
we cannot control - the spirits we raise
all that remains - is torture and pain
we erase ourselves - in a zero-sum game
kejkz
28-07-2009, 01:00 AM
a sada, tacka na i...
Arthur
28-07-2009, 01:06 PM
e jebiga, toliko o konstruktivnosti na ovom forumu
no dobro, valjalo je pokušati
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.