View Full Version : Lap-top i racunar
Mogli
11-03-2009, 02:05 PM
Kako pravilno da povezem racunar i lop tap, pa da zaobidjem usb? Moze li to?
alavuk
11-03-2009, 02:25 PM
mreznom kartom
Mogli
11-03-2009, 02:40 PM
To mi je spansko selo, jer obicno kad mi nesto treba to apsolviram, a ostalo me ne interesuje. Treba li samo jedan uredjaj da ima mreznu kartu?
alavuk
11-03-2009, 03:52 PM
oba naravno
ukratko
desktop ti je host
laptop klijent
prvo sto ces da uradis jeste da napravis lan konekciju tj ms home ili sta ti windows ponudi mshome/workgroup i oba moraju biti pod istom "Grupom" znaci ako ti desktop napise mshome a laptop workgroup ti na laptopu prepravi tj prepisi identicno kako je napisao mshome , desktop ti se kaci direktno na net (ne stvarno) a laptop ona druga opcija valjda residental network ili connect preko drugog kompa , e sad kad sve to zavrsi imas na kraju wizarda da sacuvas na disku disketi i to i samo idi na zadnju opciju just let me finish resetuj kompjutere kad se taj korak zavrsi , trebalo bi nakon resetovanja da se nadju ali nista se nece desavati , e sad sledi konacno prava stvar , u obe lan konekcije idi na properties pa na Internet Protocol TCP/IP selektuj tu opciju pa properties :
DESKTOP :
KLIKNES NA USE FOLLOWING IP ADRESS
IP ADRESS : 10.0.0.5
SUBNET MASK PREKOSCI TREBALO BI DA TI SE DESI DA SAM UPISE BROJEVE NESTO SLICNO OVOME 255.255.255.0
DEFAULT GATEWAY : 10.0.0.5 (moze i ne mora)
LAPTOP :
KLIKNES NA USE FOLLOWING IP ADRESS
IP ADRESS : 10.0.0.6
SUBNET MASK PREKOSCI TREBALO BI DA TI SE DESI DA SAM UPISE BROJEVE NESTO SLICNO OVOME 255.255.255.0
DEFAULT GATEWAY : 10.0.0.5
pa imas sledece polje
(ovo je samo za lapotop podesavanje i dalje)
Use the Following DNS Server Adress :
10.0.0.5
resetuj i ako si sve dobro odradio to je to i ostaje ti da shareujes foldere za kopiranje i sl. i naravno mozes pokrenuti fx teleport npr.
Mogli
11-03-2009, 09:21 PM
Bas ti hvala! To cu prostudirati polako!:shock:
alavuk
11-03-2009, 09:58 PM
ma nema sta da prostudiras , deluje ti naucna fantastika malo "kompjuterske logike" i 15 minuta slobodnog , elem zaboravio sam da ti kazem jednu takodje veoma vaznu stvar jeste to da moras da imas kros iliti ukrsteni mrezni kabl a verovatno ga imas uz kablovsku ili adsl ...
phil.milmax
11-03-2009, 11:53 PM
Evo ti tutorijal koji sam ja koristio pri povezivanju.Mozda ti bude od pomoci.
Umrežavanje dva racunara u suštini je isto kao i umrežavanje mnogo racunara.Racunari mogu da se vide medusobno po svim uobicajenim protokolima što znaci da ih možete koristiti za najrazlicitije nacine komuniciranja, od najprostijeg djeljenja datoteka i printera, do igranja igara, pa i korišcenja lokalnih servera ako ih postavite u mrežu , kao i da djelite internet konekciju.
Svaki racunar treba da ima mrežnu karticu. Potrebni su mrežni kablovi (po pravilu UTP CAT5) sa konektorima i jedan svitch(za vise racunara).
Mrežna kartica je uredaj koji omogucava da se racunar povezuje sa drugim mrežnim aparatima (drugim racunarima, štampacima i slicno).
Mrežni kabal služi za prenos signala od jednog do drugog mrežnog uredaja.
Svitch je uredaj koji služi za medusobno povezivanje više racunara.
Ako se povezuju dva racunara potrebno je da svaki ima po mrežnu karticu i jedan kabal potrebne dužine koji je napravljen kao crossover kabal.
Ako povezujete više od dva racunara, potreban vam je i svitch, uredaj kome je baš to namjena. Ukratko, svi racunari se spoje kablovima sa svitch-em (ovde kablovi ne moraju biti crossover, novi svitch-evi uglavnom rade bez obzira da li je kabal crossover ili ne. Zapravo , po standardu se koriste patch (straight ) kablovi.
Po specifikacijama, UTP kabal u jednom segmentu ne treba da bude duži od 100m. Jedan segment predstavlja jedan neprekinuti kabal koji povezuje dva mrežna uredaja. (dva racunara).
Tek kada se na fizicki postavljenu mrezu instaliraju mrežni protokoli mreža postaje funkcionalna. Protokoli se instaliraju na racunare. Ima ih raznih, za razne potrebe, ali ono sto je najcešce potrebno to su internet protokol (TCP/IP) i Microsoft Networks. Prvi omogucava internet konekcije kako izmedju lokalnih racunara tako i prema Internetu, a Microsoft Networks omogucava djeljenje datoteka i štampaca u Windows mreži. Oba protokola su instalirana prilikom instalacije Windows operativnog sistema i najcešce mreža sama proradi cim se izvrši fizicko povezivanje. Takva mreža predstavlja upravo ono što se i ocekuje od male mreže povezanih dva do pet racunara. Ovako može da radi i više racunara ali vec kod dvadesetak dolazi do usporenja i mreža se mora ozbiljnije projektovati.
Racunari u TCP/IP mreži su odredeni svojim mrežnim adresama (IP). Te adrese se predstavljau brojevima i to: jedna adresa ima dužinu od cetiri bajta ,a piše se kao cetiri broja (za svaki bajt po jedan) odvojena tackama. Tako, recimo, adresa nekog racunara može da bude 68.32.1.87. Da bi ste kontrolisali mrežu treba da dodjelite adrese racunarima koji su povezani. Kod malih mreža za pocetak najprakticnije je koristiti staticke adrese. Šta to znaci? Prakticno, samo to da svakom racunaru odredite i rucno podesite adresu.
Za racunare koristite adrese 192.168.0.1, 192.168.0.2, 192.168.0.3 i tako sve do 192.168.0.254. Ne možete korsititi adrese 192.168.0.0 i 192.168.0.255 jer one imaju specijalnu namenu. Takode ne možete dodeliti istu adresu za dva racunara u istoj mreži. Ako to uradite racunari ce prijaviti konflikt i jedan od njih ce biti iskljucen iz mreže dok mu ne dodjelite slobodnu adresu. Bitna stvar, mrežna maska (net mask) za ovakvu mrežu je 255.255.255.0. i ukucajte je u polje Network mask.
Kupi crossover kabal.
1. Provjeris da li ti je to "ukrsteni kabal".
2. Odes u My Computer->Properties->Computer Name->Change i na oba racunara stavis isti "workgrup" a razlicit "computer name"
3. Zatim odes na "My Network Places"->properties pa na "Local Area Connection"->Properties pa tamo nadjes TCP/IP
Na jednom racunaru stavis:
IP Address: 10.0.0.1 ili recimo 190.0.0.1 nebitno
Sub. Mask :255.255.255.0
A na drugom
IP Address: 10.0.0.2 ili recimo 190.0.0.2 (mora ti se razlikovat zadnji broj a ostali da budu isti kao na prvom racuanru.)
Sub. Mask :255.255.255.0
Restartujes.
Podjes na My netowrk places. Kliknes na View workgorup computers i trebalo bi da se vide obadva kompjutera.
Ako se ne vide neki od kokraka si pogrijesio.
P.S. Ova podesejna nisu da oba racunara mogu internet. Ako ces da oba racunara idu na internet, ona racunar koji nije konektovan, treba da pored IP, Subnet i DNS uneses i gateway sa prvog racunara koji se konektovao na net.
Evo ti i primer kako da postavis za oba racunara.
prvi racunar
ip adress: 192.168.1.25
subnet mask: 255.255.255.0
default gateway: 192.168.1.1
preferred dns server: 77.105.0.2
alternate dns server: 77.105.0.17
drugi racunar
ip adress: 192.168.1.26
subnet mask: 255.255.255.0
default gateway: 192.168.1.1
preferred dns server: 77.105.0.2
alternate dns server: 77.105.0.17
Pozdrav
Mogli
12-03-2009, 07:14 AM
Extra! Hvala drugari!:grin:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.