Log in

View Full Version : Bestbuy diktafon

dexyco
05-03-2009, 04:20 PM
Razmisljam da uzmem neki diktafon do 50e, jel postoje neki solidni za taj novac? Znacilo bi mi ako bi postojao dobar ulaz za eksterni mikrofon... Inace bih sa njim radio snimanje razgovora, tako da kvalitet zvuka jeste bitan, ali samo u domenu glasa, tipa - izuzetno visoke i izuzetno niske frekvencije mi nisu bitne, posto se ne snima neki dogadjaj, muzika i sl...

awacs
05-03-2009, 04:41 PM
Razmisljam da uzmem neki diktafon do 50e, jel postoje neki solidni za taj novac? Znacilo bi mi ako bi postojao dobar ulaz za eksterni mikrofon... Inace bih sa njim radio snimanje razgovora, tako da kvalitet zvuka jeste bitan, ali samo u domenu glasa, tipa - izuzetno visoke i izuzetno niske frekvencije mi nisu bitne, posto se ne snima neki dogadjaj, muzika i sl...

Vidi neki Olympus, ima? ih po (malo boljim) prodavnicama foto opreme. Raspon cena je od X do Y, ali to su zaista dobri uređaji. Pritom su zaista krajnje ergonomski pravljeni. A ni integrisani mikrofoni im uop?te nisu lo?i za to ?to ti treba. Dodu?e, mahom se pune xD karticama, pa ne znam da li ti to odgovara.

Glupo je da pominjem modele, jerbo je to ipak consumer roba pa se i ponuda i cena menjaju iz dana u dan.

Pozdrav

dexyco
05-03-2009, 05:42 PM
Hmm, xd kartice jesu dosta skuplje, ali ako postoji neki adapter micro sd - xd da se kupi, to bi resilo problem. Mada u principu, meni je potrebno dva sata snimka maksimalno (za sada), tako da cu biti zadovoljan ako nude neku test karticu uz njega...

ChoME
05-03-2009, 07:40 PM
ima za 50 evra u oglasima neki olympus-noviji burazer ima neku stariju verziju, ali sasvim je dobar...

didovzub
05-03-2009, 09:25 PM
neće? nigdje sigurno naći SD-> xd adapter...
olympusi su preporuka u svakom slučaju...

korenjak
05-03-2009, 09:49 PM
sad je bio pre neki dan ovde u oglasima jedan olimpus pa pogledaj

slowstar
05-03-2009, 11:04 PM
Ja kupio ZOOM H2, nisam mogao da verujem svojim usima, kada sam cuo kako kvalitetno zvuci snimak simfo orkestra koji sam snimio na probi u "Kolarcu". Srdacno ga preporucujem, mali, ima super stereo mikrofone i u MS i u kvadro kombinaciji, snima i 96khz 24 bit, kao i mp3, radi sa SD memorijama koje su skoro dzabe.Jes' da kosta malo manje od 200 evrica, al' vredi svaki cent!!!

awacs
05-03-2009, 11:16 PM
Jes' da kosta malo manje od 200 evrica, al' vredi svaki cent!!!

Hehe, još kad bi mogla da se kupi četvrtina toga za 50 evrića taman bi se uklopio u dexycov planirani budžet :wink: Ali što jes-jes, i ja bih uzeo istog tog Zooma da se prethodno nizam zaje..o kupivši M-Audio MicroTrack za 300€ :banghead:

korenjak
05-03-2009, 11:34 PM
Ja kupio ZOOM H2, nisam mogao da verujem svojim usima, kada sam cuo kako kvalitetno zvuci snimak simfo orkestra koji sam snimio na probi u "Kolarcu". Srdacno ga preporucujem, mali, ima super stereo mikrofone i u MS i u kvadro kombinaciji, snima i 96khz 24 bit, kao i mp3, radi sa SD memorijama koje su skoro dzabe.Jes' da kosta malo manje od 200 evrica, al' vredi svaki cent!!!

Slow

gde ima da se pazari?

dexyco
06-03-2009, 01:03 AM
@Sloba

Uhh, o tako necemu i razmisljam, samo sto sam sad zaglibio da mi hitno treba bar snimac od opreme, jer mi je vise muka od pozajmica... Jos razmisljam da li da to ostavim za kasnije ili da uzmem neku varjantu koja solidno sljaka za sad...

Btw, da, bas videh u oglasima da je na prodaju olympus za te pare... Hajd razmislicu za koji dan da li sad uzimam ili ostavljam za nesto kvalitetnije kasnije... :) Vi, ako imate neku preporuku, javite, interesuju me razlike izmedju olimpusovih modela, posto vidim da ih prave za razlicite namene. A i nesto sam video po forumima da hvale i Sony-jeve diktafone?

awacs
06-03-2009, 01:34 AM
Uhh, o tako necemu i razmisljam, samo sto sam sad zaglibio da mi hitno treba bar snimac od opreme, jer mi je vise muka od pozajmica... Jos razmisljam da li da to ostavim za kasnije ili da uzmem neku varjantu koja solidno sljaka za sad...

Čuj, jeftini diktafoni su upravo to što sama reč kaže - diktafoni. Mogu da prođu kao korisne reporterske sprave za snimanje izjava na terenu (radio, TV, tako nešto). Frekvencijski odziv jeftinih diktafona je na nivou veoma kvalitetnog telefona, i to ti je to...

E sad, ako postoji mogućnost da uložiš 50€ i ekspresno zaradiš recimo 100€ onda se to itekako isplati. Ako ti je pak zarada na dugom štapu, onda bolje zajmi i čuvaj pare za (recimo) Zoom ili tako štogod.

Pozdrav

P.S. Baš se nerviram što dadoh pare za svoj M-Audio, ali bejah brzoplet i tog momenta mi zinulo dupe da odma' kupim snimač za teren. A još mi u Artistu dobronamerno rekli: "sačekajte malo, biće svašta", ali ne - Vasiljević zapeo odma' pa odma'... i zajebo se :banghead: Nemoj i ti tako :wink:

RAJKO
06-03-2009, 01:44 AM
Pozdrav drustvo

Pre neki dan videh ovaj proizvod i definitivno odlucih da ga kupim. Ne znam kako su se setili ali svaka im cast.

http://alesis.com/protrack

korenjak
06-03-2009, 06:21 AM
Hmm ali Zoom H2 ima quad mikrofone?!?!?

deksiko za prvu pomoc i obican mp3 plejer moze da ti odradi poso diktafona ako ne trazis neznam kakav kvalitet ...pa posle skupi za nesto stvaro dobro

pozz

korenjak
06-03-2009, 06:33 PM
Vaso a shto nisi zadovoljan sa Microtrack to bi trebalo da je sve tu negde ta klasa?

pozz

awacs
06-03-2009, 07:26 PM
Vaso a shto nisi zadovoljan sa Microtrack to bi trebalo da je sve tu negde ta klasa?

Paaaa... odakle da počnem?

Sve što pišem odnosi se na MT 24/96, na na MT II. MT II ima svoje probleme koji su malo drugačiji, ali ne i manji.

1. BATERIJA - katastrofa. Ima integrisanu (proprietary) bateriju koja u slučaju mog primerka traje oko 2,5 sata BEZ FANTOMA. Malo srećnijim vlasnicima (koje lično poznajem) baterija uspeva da radi i cela 3 sata (i malo jače bez fantoma), a sa fantomom oko 2 sata. Onda - ili na punjenje od jedno 45min ili moraš da kupiš neki 5V USB Battery Pack (ili da ga napraviš, što planiram). Nominalno bi ta baterija trebalo da traje oko 5h bez fantoma, a oko 4h sa njim. Ali dobro, to Kinezima na dušu... Opet, ideja sa integrisanom baterijom je stvarno... Ako ne koristiš spravu jedno deset dana pa se baterija skroz iscrpi treba da igraš ratnički ples oko sprave da bi uopšte počela da se puni... Bože me sačuvaj

2. PHANTOM POWER - nije +48V nego cca +30V, tako da ne možeš da koristiš baš sve kondenzatorske mikrofone nego samo one koji nominalno rade u "proširenom režimu". Mislim, naravno možeš da koristiš i one koji striktno zahtevaju +48V, ali po cenu dodatnog šuma.

3. MIKROFON - dobiješ ono T govance od stereo mikrofona koje je skroz u redu za "diktafonski" rad, ali ta sprava se ne vodi kao diktafon, niti joj je cena bila baš "diktafonska". A i"stereofonija" mu je otprilike 45%... Ajde manje više taj mikrofon, nije mi ni bila ideja da ga ikada koristim.

Sve u svemu - MicroTrack nije ni jeftin (a naročito koristan) kao diktafon, a opet nije ni dovoljno dobar (i skup) da bi bio pravi terenski snimač... Pritom ne okrivljujem baš previše M-Audio, Artist ne okrivljujem uopšte, kriva je jedino moja histerična brzopletost u izboru.

Pozdrav

P.S. Da ne bude da baš gadim spravu na pasja kola - njom može da se snima, i to zvuči dobro, ali čovek prosto ne može da radi a da se stalno ne osvrće oko sebe i pogledom traži utikač u zidu :(

korenjak
06-03-2009, 08:09 PM
Hm pazi odkad sam kupio moj Creative ZEN nano Plus mp 3 player (koji ima na sebi mikrofon), neprestano belezim na njega neke ideje , zive svirke probe....stihove.....i on mi je sve i svja....pravi mali dnevnik, a da ne pricam koliko bi ideja bilo zaboravljeno da nije njega.....

Ali cesto na prejaku svirku sve vreme boostuje i kvalitet je inace skoro pa ocajan...

A kolko mi se samo puta desilo da nesto odsviram uzivo sa puno zanosa i neponovljivo a zbog loseg kvaliteta usnimka ne mogu to kasnije da upotrebim...
stoga sam frlo zainteresovan da kupim spravicu koja bi radila kvalitetan zapis, jer da sam to imao do sad bi mogo i live cd da objavim :)

i sad bash gledam ovaj H2 je skroz zanimljiv jer ima 4 mikrofona
evo ovde se mogu chuti demosi kako on snima (ako ne lazu)...(prvo pogledajte video)...
http://www.portlandmusiccompany.com/h2.html
on takodje ima izmenljive 2a ili 3a baterije...sto je super

ali takodje se mogu naci i sledece sprave:

http://www.portlandmusiccompany.com/r09.html

http://www.portlandmusiccompany.com/pocketrackG2.html

http://alesis.com/protrack

e sad ima i ovi koji su kao audio interfejsi u 4 kanal rekorderi

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/fiLy_BBOQEQ&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/fiLy_BBOQEQ&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

mada i za H2 se pominje da moze da radi kao interfejs

e sad da li su ovaj:
http://www.zoom.co.jp/english/products/h4n/
i ovaj:
http://www.zoom.co.jp/english/products/h4/

skuplji od h2 samo zato sto su ujedno 4 kanal + interfejs
ako to zanemarimo i uzmemo u obzir samo spravu kao spravu....nekeko cenim da je bolje uzeti H2 zbog 4 mikrofona nego H4 koji ima 2 mic-a?

uzgred ako H2 ima fantom i ako mogu da zabodem RODU u njega onada mi i ne treba nista vise!... al izgleda da nema phantom... :(

ima i ova perverzija koju bi najradije uzeo kad bi imao od cega:
http://www.thomann.de/gr/sony_pcmd50.htm

btw ni on nema phantom

slowstar
06-03-2009, 10:11 PM
Ljudi, naravno da H2 nema fantom, ali ima VEOMA PRISTOJNE mikrofone, to sam se licno uverio. Snimao sam onako, iz zezanja diplomski ispit moje drugarice, inace fenomenalan sopran, uz pratnju klavira, a u nekim numerama i violina i cello, sve sninao iz nekog petog - sestog reda u sali skupstine grada, sa mnogo (suvise) reflektivnih povrsina, a po prirodi stvari, nije dolazio u obzir nikakav close miking, jasno je...
Kada sam prebacio snimke u moj verni G5 (Logic) jedino sto sam uradio je normalizacija, ali ne potpuna, nego samo "change gain" da bi se razlicite stilske numere usaglasile, a da ne upropastim prirodnu dinamiku kao sto to rade "danceri" i hip-hoperi (sve crno u waveform display) dakle ovde nije bilo sve crno, nego neka normalna, siroka dinamika, stereo lokacija iznenadjujuce dobra, pogotovo imajuci u vidu los polozaj Zoom-a (stajao na stolici ispred mene). Dakle, ako verujete mome iskustvu, bio sam bukvalno sokiran koliko dobro zvuci snimak bez ikakvog procesiranja osim gaina, a da bi sve bilo jos bolje, dodao sam "siroko" 12,5 khz negde 2 ili 2,5 db, da bi malo smanjio gornjomidlastu "zvonjavu" prostora, i that's it! A propo, H2 ovde nema da se pazari, doneo mi ga jako pouzdan covek iz Nemacke, za manje od 200 evra, saljite mi PM ko zeli da ga "uputim" ali sprava mnoooogo ozbiljnije radi nego sto kosta i izgleda.
Poz, sve naj.

korenjak
06-03-2009, 10:20 PM
Slow
okachi koji sekund snimka da cujemo?

pozz

slowstar
06-03-2009, 10:33 PM
'ocu, samo ako se strpis do sutra, sada sam pozvan da nesto hitno "odradim"
Poz.
P.S. a i ne bih voleo da "kacim" neki smesan mp3...

korenjak
06-03-2009, 10:47 PM
vazi

dexyco
09-03-2009, 04:35 PM
Pratim ja vas preko mob-a, samo sto me mrz? da kucam na ovoj tastaturi, pa cekam komp da napisem komentare..

slowstar
10-03-2009, 08:49 PM
Mislim da je ovo odgovarajuce, samo je malkice veliko za net, al' jbg sto http://www.sendspace.com/file/n0v45h
Evo Korenjak, ako te ne mrzi da "skidas", to je oko 20 mega, i NISTA mu nije radjeno, osim sto je dignut gain jedno 3-4 decibla...
Ako ti se smatra, javi na PM da ti preporucim "donosioca" vrlo pouzdanog.
Poz.

korenjak
10-03-2009, 09:47 PM
Hvala Slowstar :wink:

korenjak
11-03-2009, 12:01 AM
Slow super je snimak ....ako moze jos i bolje od ovog onda je to fantasticno!!!

Posebno mi se svidja sto se sibilanti super cuju jer to je pouzdan znak da su visoki dobro uhvaceni.....
a upravo mana vecine hendi snimacha je u tome sto ne hvataju visoke te su snimci mutni....

i to sto nema shuma je super
bash mi se dopada spravica

Imas li neko misljenje o H4?

pozz

slowstar
11-03-2009, 03:09 AM
Nemam, posto ga nisam drzao u ruci, niti koristio, ali H4 nema 4 mikrofona, nego samo 2, a ovaj "mali" snima razne kombinacije sa ta 4 mikrofona, stereo 90 stepeni, stereo 120 stepeni, MS, koji se posle softverski dekodira, a snima i kvadro, koji se pojavljuje kao 2 stereo ili 4 mono fajla u kompu, baterije (alkalne) traju dugo, moze da snima 96/24, sto sam probao u kolarcu, zvuci mrak, ali sam obrisao, jer je to 10 sekundi proba. Skini sa neta instruction manual, pa procitaj, dosta ambiciozno zamisljen, a jeftin.Kazem ti, snimio sam to sto si cuo iz krajnje nepovoljne pozicije, sa niske stolice, i najmanje 10 metara udaljen od pevacice.

slowstar
11-03-2009, 03:11 AM
P.S. ako hoces da ga probas, dodji kod mene, dacu ti ga na par dana, pa eksperimentisi.

dexyco
11-03-2009, 05:28 PM
@Slow

Ova spravica sjajno snima... Cini mi se da mi je i inovative_kg spominjao zoom, ali nisam siguran, u svakom slucaju mislim da mi je to sjajna varjanta, jer sam ja ionako mislio da mi diktafon koristi samo kao snimac zvuka, a da uvek kacim neki eksterni elektret mikrofon, a ovo mi dodje odlicno bas iz razloga sto ima dobre integrisane mikrofone. Nista, znaci kupovina ceka neke lepse finansijske prilike, a sad se snalazim kako znam :)

Ljudi, svima hvala na savetima, ako neko nesto novo sazna, neka obavezno javi. :) Korenjak, u tebe se uzdam, znam da si gora picajzla od mene kad kupujes nesto, raspitaj se ako saznas za nesto slicno, verovatno cemo uzeti istu stvar. :D

Khan
28-03-2009, 07:18 PM
Ja sam od nedavno ponosni vlasnik microtrack II porta snimaca, toplo preporucujem! Jedina mana je bedna plastika koja zaista ne uliva poverenje, ali zato kvalitet zvuka, lakoca koriscenja, konekcije, CF memorija, izuzetan omni stero mic, FANTOM!!!, da- izvadis igracku iz dzepa, ukljucis neumann-a direkt i snimis 3h u 24/96, zvuci dobro?
Elem, zato prodajem olympusa...

dexyco
28-03-2009, 09:21 PM
Ahaaa... A koliko si generalno bio zadovoljan Olympusom? Koliko kontam za one koji snimaju govor i prebacuju to u tekst je dobro, ali kakve su mu sanse da izvuce dobar kvalitet kad je buka u pitanju i uopste sto se sibilanata i snimanja svirki tice?

Khan
29-03-2009, 12:46 PM
druze, najbolje da cujes, right? Elem, evo ti par primera iz zivota: lisa je snimak off-a za pozoriste uradjen u noisy hodniku. Nokia je snimak oud-a iz blizine, soba, bez mnogo buke, spell je snimak iz zvucnika. Snimao sam probe benda za arhivu, sasvim ok, osim bass-a koji je bio prilicno pojeden. Mikrofon je omni tako da ce sigurno uhvatiti puno nezeljene buke sa strane. (NPR> Snimas genijalnu ideju, a cerke ti se tuku u susednoj sobi...da, ulazi u snimak... ne mnogo, ali je tu. Poz.

sira
01-04-2009, 05:38 PM
Često koristim Zoom H4 za snimanje proba i moram reći da je stvarno odlična stvar. Odlični su ugrađeni mikrofoni, a dobra je i opcija s miksanjem i dosnimavanjem, iako se nisam igrao s tim, ima i ugrađen emulator da ugrađeni mikrofon "imitira" AKG 414, Shure SM57 i Sennheiser 421, meni najljep?e zvuči bez tih emulatora. Duracell baterije izdr?e bez problema dva sata snimanja na 24-bit wav.
Ima i phantom napajanje ako ćete koristit neki ekterni mikrofon koji treba napajanje.

Evo par primjera, jedan je s probe, zanemarite ?ta mi bend ne zna svirat, i jedna kučna snimka akustične gitare, zanemarite ?ta ja ne znam svirat :D