View Full Version : Rok Studiov studio [Gde nabaviti?]
RokStudio
04-03-2009, 09:46 PM
Poku?avam par dana, bez mnogo uspeha, da pronađem za nabavku u Srbiji neke stvari, pa ako imate informacije bio bih zahvalan:
1. Gumeni podmetači za ispod greda u konstrukciji plivajućeg poda ("neoprene pads" - sa gumenim proizvodima koje sam na?ao kod nas, nemam nikakve informacije o upotrebljivosti za sprečavanje prenosa vibracija, preporučenom opterećenju i trajnosti)
2. Kuke za viseći plafon bez dodirivanja metala ("acoustic hangers" - mo?da obične mogu da se pretvore u takve uz malo majstorisanja?)
3. Masa za zaptivanje spojeva i pukotina ("acoustical caulk" - najbli?e ovome ?to sam na?ao su Sikaflex tube, da li neko ima iskustva s njima?)
Sve ove stvari se mogu naručiti iz inostranstva i to će biti, naravno, opcija u slučaju da ne uspem da nađem odgovarajuće zamene, tako da bi bilo od pomoći ako neko zna za neku firmu u odakle ?alju ovakve stvari bez većih komplikacija u Srbiju.
P.S. Ovo su, za sada, nedostajući elementi u projektu "sobe u sobi" za studio koji planiram u prostoru koju sam iznajmio u zgradi BIGZ-a. Ako vas zanimaju detalji ili biste bili voljni da mi pomognete kritikama i sugestijama, recite, pa da objasnim detaljnije.
grada27
05-03-2009, 09:38 AM
Mene zanima,samo ne znam koliko se to sve isplati raditi (soba u sobi) u iznajmljenom prostoru i zasto je to neophodno raditi,koliko znam tamo ne smetas nikom sto se tice buke.To sto govoris za pod, imas li nekog ispod tebe i kome ce smetati vibracije ili sve to radis da tebi ne smeta buka koja je spolja?
pozz!
Grada
RokStudio
05-03-2009, 10:19 AM
BIGZ je, kao što mnogi znaju, masivna predratna zgrada u Beogradu kod mostarske petlje koja je napravljena da u njoj bude državna štamparija, a sada je prodata i vlasnik izdaje te stare hale i kancelarije. Mnogi bendovi zakupljuju tamo prostor za svoje probe, a ima i nekoliko studija, mada ne znam ni za jedan predviđen za snimanje živih instrumenata. Svi prostori koje sam video tamo su netretirani ili poptuno neadektvatno traterani (tipa: zavesa na prozorima, zalepljen azmafon za zid. Svaka bučnija aktivnost čuje se prilično glasno po hodnicima, napolju (što je problem komšijama na Senjaku koji se bune) i, kako kažu, onima ispod i iznad. Ja sam imao sreću da nađem prostor u kome se jedna soba nalazi na samom uglu zgrade; jedan zid je bez prozora a drugi sa. Treći zid je zajednički sa požarnim hodnikom. a četvrti sa ulaznom sobom - dakle nemam direktnih komšija. Međutim, ne samo da se prilično čuje (probao sam s dobošem), već postoji i ubeđenje ljudi koji rade u izdavanju prostora da se to MORA čuti i da zato treba da koristim prostor samo od 17h (kad nemuzički biznisi prestaju da rade pa možemo da lupamo mi ostali) do 22h (posle čega bi komšije u susednim zgradama počeli da se bune). Oni to, naravno, ispravno govore iz iskustva jer niko se nije potrudio da adektvatno izoluje svoj prostor. Naravno da će bubanj da probija i na donji sprat i u hodnik, bez obzira što su to debeli betonski zidovi. Takođe, kada drugi sviraju zvuk dolazi i do te sobe, a tu je i konstanto brujanje saobraćaja sa petlje, tako da bez izolacije ne bi bilo tišine potrebne za bilo kakav ozbiljniji rad.
Dakle, ja sam rešio da uradim šta mogu po tom pitanju kako bih napravio prostor u kome ne moram da mislim na problem buke i u kome, nadam se, može da se svira 24h. Moguće je da je bilo lakše naći prostor u podrumu neke zgrade sa manje potrebe za izolacijom, ali ovo mi odgovara i po lokaciji i po drugim kriterijumima i mislim da je izvodljivo, a i imam veliku želju da uradim takav projekat, nešto što nije samo da "drži vodu". Prostorija je veličine 6.35 * 5.40 (visina 3.60) uz prijemnu sobu 6.00 * 3.28 (njom ću se baviti kasnije).
dawid
05-03-2009, 03:42 PM
1. Gumeni podmetači za ispod greda u konstrukciji plivajućeg poda ("neoprene pads" - sa gumenim proizvodima koje sam našao kod nas, nemam nikakve informacije o upotrebljivosti za sprečavanje prenosa vibracija, preporučenom opterećenju i trajnosti)
Prdavnica Energynet , Novi Sad, Rumenacka 49, a materijal koji mislim da bi ti odradio stvar (i ja sam ga koristio u iste svrhe) zove se Armafleks AC. 021/510-699. Ima ga u tablama, u trakama, a imas cak i samolepljivi. Nazovi pa pitaj jer se ja cene stvarno vise ne secam.
To ti je nesto kao ovo na slici.
RokStudio
05-03-2009, 10:43 PM
HVala na savetu, ja sam uspeo da nađem neku malo tvrđu gumu koju pravi Vulkan doo iz Ni?a - imaju veleprodaju u Bgd, treba samo da smislim kako da preko neke firme nabavim. Deluje mi kao da je to to ?to mi treba jer tu gumu i reklamiraju za sprečavanje vibracija ispod ma?ina, gumene podove i sl. Sada ostaje problem na ?ta okačiti grede... takođe, ba? sad je morala da bude nesta?ica gu?će (80) kamene vune...
grada27
05-03-2009, 11:14 PM
Posto radim nesto slicno,dobro razmisli da li ti se isplati finansiski tako nesto, jasno mi je za pod i plafon sta nameravas,a sta mislis sa zidovima?Evo da te podsetim samo masa sprecava zvuk jos bolje masa(blok)+ kamena vuna sto teza(apsorber), pa ponovo masa,ali takva akcija stvarno i kosta dosta jer se rade dva zida, zato jos jednom dobro razmisli,stavi sve na papir pa odluci.Inace mislim da ces zidove moci u tom slucaju(da li ce dozvoliti,zidanje) samo da tretiras sa nekim rostiljem.U njega stavi sto tezu kamenu vunu pa ga zatvori sa obe strane, sa sto vise sloja debljih gips ploca ili OSB ploca u svakom slucaju puno uspeha u poslu.Jos nesto zanima me radis li studio ili prostor za vezbu?Ne zameri mi na moje predloge, kako da uradis celu stvar,sigurno si vec sam odlucio o svemu.
Veliki Pozz!
Grada
RokStudio
06-03-2009, 04:17 AM
Plan je da se uradi komplet soba od drvene konstrukcije unutar postojeće prostorije:
- Pod će biti od greda 10*12 na 60 cm razmaka sa 3 sloja na njima (drvo, gips, drvo). Grede le?e na gumenim kockicama a prostor do poda između greda je ispunjen kamenom vunom.
- Zidovi su sa po 2 sloja gipsanih ploča sa obe strane, na uglovima soba su pričvrćeni za vertikalne grede ?irine 15 cm, a unutar zida su grede 5 * 10 cm naizmenično pričvr?ćene za ploče sa jedne i druge strane na 60 cm razmaka, dok je ceo prostor ispunjen kamenom vunom. Ovako se dobija odvajanje spoljnjeg i unutra?njeg dela zida.
- Plafon su grede postavljene na zidnu konstrukciju ispod kojih su za?rafljene jedna iverica i jedna gipsana ploča. Grede imaju dodatnu potporu od akustičkih kuka kojima su zakačene za plafon originalne sobe. Iznad ploča je kamena vuna, s gornje strane nema ploča (ne mogu ni da se ?rafe odozdo a i nemaju mnogo efekta ako su ploče s obe strane za?rafljene na grede)
Svi spojevi ploča se dihtuju nepropusnom masom. Ploče su debljine 15-18 mm. Koristim ivericu umesto osb jer je znatno jeftinija a ima slično dejstvo, a uop?te koristim i drvo a ne samo gips jer je bolje me?ati materijale zbog različitih osobina na različitim frekvencijama.
Nere?ena pitanja:
- Ventilacija: ne znam da li da idem na poor man's re?enje da samo sprovedem 2 ?iroke, dugačke fleksibilne cevi koje bi od prozora vijugale na plafonu i bile oblo?ene i tako ote?ale put buci i zakačio ih na sobu negde gore i dole i obezbedio strujanje vazduha... ili da idem na pravu ventilaciju.
- Nisam sasvim siguran kako tačno da vr?im spojeve na ivicama sobe da bude ?to manje prenosa npr sa spoljneg dela zida na pod i plafon unutra?nje sobe. Takođe ne znam najbolji način pričvr?ćivanja greda jedne za druge. Moraću jo? da istra?ujem.
- Vrata: moram da vidim gde se kod nas mogu nabaviti najzgodnija vrata koja neće da upropaste celu stvar
Ima tu jo? gomila sitnica - struja, kablovi... ali to su formalnosti i na tome jo? radim.
Orijentaciono sam sračunao da će me ova sama soba ko?tati oko 5000 evra, posle čega sledi, naravno, uređenje njene unutra?njosti akustičkom obradom, ?to će biti poseban projekat.
Ako neko vidi rupu u ovom planu, recite mi.... jo? nije kasno :)
spidermusic
06-03-2009, 03:38 PM
Ventilaciju je, po meni, najbolje resiti klima uredjajem koji izmenjuje vazduh. To bi ujedno bila i najjeftinija investicija, jer svi ostali sistemi sa cevima prenose buku sa kojom je tesko izboriti se na jeftin nacin. Ujedno bi dobio i adekvatno grejanje i hladjenje studija. Narocito je hladjenje, odnosno odvlazivanje, bitno u dobro zvucno i toplotno izolovanim prostorijama.
Iako bi klima zavrsila posao, ja se ne bih odrekao prozora, ne samo zbog ventilacije, vec i zbog prirodnog svetla. Ne treba ni pominjati koliko je prirodno svetlo bitno u radnim prostorijama. Mislim da bi kvalitetna Tyssen-ova PVC stolarija sa dvostrukim dihtovanjem, postavljena u konstrukciju nove sobe koju gradis u postojecoj sobi, bila dovoljna da izoluje buku, kako onu koja dolazi iznutra, tako i onu koja dolazi spolja. Za vrata, takodje mozes koristiti Tyssen-ova PVC balkonska vrata. (Vazno je da budu balkonska, jer imaju prag i bolju izolativnost.)
Spajanje greda se vrsi posebnom metodom zljebljenja koju poznaje svaki tesar ili stolar. Bice mi zadovoljstvo da ti tu metodu demonstriram.:wink: Mogao bih ti dati i izvesne sugestije i savete oko kablaze, jer sam, manje-vise, slicne probleme imao u sopstvenom studiju.
Veliki pozdrav i srecno.
RokStudio
07-03-2009, 12:01 AM
Da, slazem se da kad vec radim sve valjano odradim i ventilaciju kako treba - tra?io sam danas po netu i na?ao sam u Novom Sadu firmu Avit koja izgleda ima ono ?to mi treba, pa ću ih kontaktirati. ?to se tiče spajanja greda sa podom i plafonom, tu ću stvarno morati jo? da se edukujem, ali imam prijateljicu koja je arhitekta pa ćemo se naći za vikend da mi pojasni te stvari. Napravio sam detaljni proračun i potvrdio da materijal za konstrukciju ko?ta oko 5000 evra. Ukupna povr?ina je oko 28 kvadrata (25 velika prostorija i 3 vocal booth). Te?inu cele konstrukcije sam procenio na oko 6.5 tona, ?to je takođe sigurno ok jer su ploče između spratova u BIGZ-u zaista debele. Uostalom, i u stanu u običnoj zgradi mo?e da se skupi 100 ljudi na ?urci, ?to je otprilike ista te?ina.
Patalo
15-03-2009, 12:44 AM
Ventilaciju je, po meni, najbolje resiti klima uredjajem koji izmenjuje vazduh....
Na koji tacno klima uredjaj mislis i kolika mu je cena? Hvala
DzoniPFC
15-03-2009, 02:13 AM
Na koji tacno klima uredjaj mislis i kolika mu je cena? Hvala
E to i mene zanima. . .
pozz
RokStudio
15-03-2009, 02:46 PM
Koliko sam ja ukapirao, te split klime sa izmenom vazduha ne rade ventilaciju već samo izbacuju vazduh napolje, a ulaz je uvek u sobi. Klima koja uzima spoljašni vazduh i ubacuje ga u sobu košta oko 1000 evra i kači se na plafon ili stoji na podu u nekoj pomoćnoj prostoriji, dok njen spoljašni deo koji služi samo da kruži klimatizacionu tečnost izgleda kao spoljašni deo običnih split klima i stavlja se napolju. Na unutrašnji uređaj se priključuju cevi koje vode napolje i u sobu (min po 2 komada, da vazduh kruži), pa su tu rešetke, prigušivači buke, ugrađivanje.... bez 2000 evra ni pomisliti na ventilaciju s klimatizacijom.
Ako se radi SAMO o ventilaciji, onda ima da se kupe ventilatori na koje se kače isti kanali kao za ove gore klime i takav ventilator košta oko 200 evra. Sa sve kanalima i dodacima može da ispadne više nego duplo jeftinije od kompletne ventilacione klime, ali onda ostaje problem kako klimatizovati prostor kad vazduh stalno struji - obična klima računa na to da će koristiti isti vazduh (tj vazduh koji se sporo zamenjuje onim od spolja) i postepeno ga klimatizovati, dakle mora biti jača - to košta a i pravi buku, pa smo opet došli kad se sve sabere do uporedive cene, a dobili problem buke...
btw da li iko zna gde kod nas mogu da se nađu "resilient channel", sličnih onima Auralex RC8. Znam da ima u Rijeci, da li ima negde u Srbiji nešto slično da je neko nekad otkrio?
grada27
15-03-2009, 07:55 PM
Mogu ti reci kako sam ja resio problem provetravanja,sada da li ce to raditi kako treba tek treba videti.Ugradicu dva kanalna ventilatora, jedan ce ubacivati svez vazduh a drugi ce izbacivati,naravno klima ce raditi,a ventilatore cu ukljucivati po potrebi,trebalo bi da funkcionise isto kao kada bih otvorio prozor da provetrim prostoriju.Mislim da je to najjednostavnije, cilj je izbaciti ustajao vazduh i zameniti ga svezim,onda ukljucis klimu i regulises temperaturu.:wink:
Pozz!
RokStudio
15-03-2009, 08:51 PM
Da, tako ću i ja u prvoj fazi... uspeo sam da napravim deal sa ovima ?to mi prodaju klimu da uradim prvo samo kanale i kanalni ventilator (jedan, za ubacivanje), pa ako se ispostavi kao nedovoljno, skinem ventilator i stavim klimu/ventilator (i doplatim soma evra).
... a ne?to kao to:
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=230759&postcount=79
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=230785&postcount=84
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=230788&postcount=86
?!
RokStudio
16-03-2009, 04:34 PM
Jedina split klima tog tipa koja se sad prodaje je Daikin Ururu Sarara čiji najjeftiniji model, s ugradnjom, ko?ta 1500 evra, ?to je sasvim uporedivo sa profesionalnim, tihim re?enjem sa kanalima koje ima 20 puta veću izmeni vazduha. Na ?alost, ne mo?e se proći jeftino :( Takođe, nisam uspeo da nađem resilient channel pa idem bez njih. Radovi počinju ove nedelje.
spidermusic
16-03-2009, 05:35 PM
Kada sam govorio o klima uredjajima koji izmenjuju vazduh nisam mislio ni na jedan konkretan uredjaj, niti na nekog konkretnog proizvodjaca, ali sam hteo skrenuti paznju da takvi uredjaji postoje, i da se mogu upotrebiti ukoliko se nece ili ne moze obezbediti prirodno provetravanje kroz prozor ili vrata.
Neke Panasonic-ove klime su imale mogucnost provetravanja i koliko mi je poznato njihove cene su se kretale u rasponu od 600 do 900 eura bez montaze.
Ako postoji prozor, a postoji i zelja da se on ostavi i koristi za provetravanje, siguran sam da se adekvatna izolacija moze postici za manje od 600 eura, pa samim tim treba i zaboraviti na klima uredjaj koji izmenjuje vazduh.
Bilo kako bilo, nema jeftinih resenja, vec samo pravih koja ce i vlasnicima studija i okruzenju omoguciti da zive normalno, bez buke i u miru.:wink:
RokStudio
16-03-2009, 07:44 PM
Otvaranje prozora je svakako dobro i jeftino re?enje u opu?tenijoj, kućnoj varijanti. Međutim, za komercijalni studio čini mi se da je neprihvatljivo da kako ko uđe ka?em - e ljudi, kad osetite da vam nedostaje kiseonika, ?to će biti na svakih 10 min, otvorite prozorče i iskulirajte malo... to je isto kao da ?tedim na izolaciji pa im ka?em da treba da sviraju tiho. Jednostavno, takav tip prostora tra?i ventilaciju. Ali, nije va?no - nisam hteo da započnem raspravu, samo sam otvorio temu kako bih mogao da postavljam pitanja o materijalu koji mi nedostaje. Hvala na dosada?njim informacijama.
sigurno ima vi?e proizvođača.
Najlak?e je nači daikin koja je jedna skupljih firmi.
Probaj da nađe? na internetu direktno od proizvođača odgovarajuči model, provjeri cijenu na internetnim trgovinama i naruči je kod zastupnika u tvom gradu.
Sigurno če je naručiti ako polo?i? predujam ili slično po dogovoru.
spidermusic
17-03-2009, 06:41 PM
Ok, polemika je zavrsena. Sve izreceno je bilo iz najboljih namera i licnog iskustva. Ukoliko budzet dozvoljava svakako treba napraviti propisnu klimatizaciju sa provetravanjem, sto je podjednako vazno kao i izolacija i akustika.
Veliki pozz i srecno.
quake
21-03-2009, 01:23 AM
A sunceva svetlost?Dzabe mi je savrsena akustika ako se dok radim ne osecam dobro.Kompromisi...kompromisi....kompromisi....poe nta je u nesavrsenstvu.
RokStudio
22-03-2009, 04:55 PM
Evo par slika... sema studija i 2 faze u konstrukciji vocal booth-a
quake
23-03-2009, 12:04 AM
Sta ce na ovoj shemi studija da bude control room?Ne vidim nigde simetriju:confused:
RokStudio
23-03-2009, 06:44 AM
Sta ce na ovoj shemi studija da bude control room?Ne vidim nigde simetriju:confused:
Dobro pitanje :) Lleva soba će da slu?i kao kancelarija i za usnimavanje - eventualno grubi mix na licu mesta, a mixovanje će da se obavlja u mom već postojećem kućnom studiju. Problem te sobe nije toliko u simetriji (to bi se moglo re?iti) već u tome ?to se čuju kom?ije brejkdenseri, bend koji ve?ba 2 sobe pored, konstantno brujanje kola sa mostara... morao bih i tu sobu da komplet izolujem da to re?im. Sve ovo će najpre biti prostor za probe, pa tek onda za snimanje. Vocal booh postoji kao odvojena soba radi kompletnosti, zbog pogodne geometrije sobe i kako bih isprobao zami?ljene, samo u knjigama naučene tehnike pravljenja izolovane sobe pre nego ?to pređem na veliku. Odoh da radim - danas radimo od 8 do 8... srećom i majstori deluju zagrejani za celu ideju, zanimljivo im je i ?ta god da rade stalno misle (po?to sam im kao papagaj ponavljao) - "da li zvuk ima sad gde da prođe ili nečim da se prenese" :)
quake
23-03-2009, 07:41 PM
Ahaa...e onda puno srece na poslu,da brzo napredujete pa da nam javis rezultate.I mene zanima kako ce da se ponasa ova soba u sobi.Pozdrav
RokStudio
05-04-2009, 03:46 PM
Vrata za gluvu sobu u fazi izrade:
5077
Gluva soba sa vratima, dok jo? nije bila gotova... sad jeste (grubi radovi), ali nisam slikao:
5078
Pravljenje polovine glavnog studija (ide po polovinama da bismo mogli da ih mrdamo kad napravimo leđa, pa ćemo posle da ih spojimo u jednu sobu):
5079
5080
lejpo bome
samo tako dalje ovo ce mislim biti dobro.
pozz
Denis
Malo gledam: vrata ne trabaju da budu napunjena vunom, nego bi bilo bolje da bi bila puna iz čistog drveta... znači: kad ?eli? blokirati zvuk onda treba? masu, masu i opet masu!
RokStudio
05-04-2009, 11:45 PM
Prete?ka bi bila, a drvo dobro provodi zvuk... kompromisi, kompromisi... takođe, za?to bi vrata bila bolja od zida, koji je takođe napravljen od iste debljine vune između dve mase...
da, to su vrata za tu gluvu sobu koja ima jednaku konstrukcijo onda nema smisla, pardon.
Ako bi bila vrata za ulazak u studijo i morala bi blokirati jo? vi?e onda bih predlagao barem puna (a "prava studijska" su limena pa iznutra popunjena sa ponekad sipkom masom...).
RokStudio
26-04-2009, 08:13 AM
Radovi na izolaciji su skoro završeni, ostalo je još par sitnica i gletovanje, pa kad budem radio akustiku staviću neke slike o tome. Ovaj post, u stvari, služi da javim onima kojima možda treba da sad kod nas ima da se nabavi MLV (mass loaded vinyl), ploče od teškog ali nerigidnog materijala koje značajno pomažu u izolaciji kada se stave između slojeva gipsanih ploča. Na žalost, ja sam već stavio drugi sloj ploča pa ne mogu to da upotrebim, ali ako neko tek sad planira da pravi studio... našao sam ih na sajmu građevine pod imenom TOPSILENT Duo i rekli su mi da košta oko 500 din/m2, što je fantastična cena, ako je tačna. Ne znam koja je firma, ali nalaze se u hali 2, od ulaza sa 'ulice' odmah desno par štandova. Ja sam, inače, išao tamo da nađem neko rešenje za pod, ali sve je suviše fensi i skupo... uzeću ipak običan itison.
Detalji o produktu: http://www.index-spa.com/IndexSPACOM/Tecnoplan/pdf/469.pdf
RokStudio
15-05-2009, 09:24 PM
Studio je proradio i danas je imao prvu plaćenu probu :) Imam slike pravljenja panela itd. pa ću okačiti kad sredim.
RokStudio
31-05-2009, 08:20 PM
Prvo sam uz pomoć ?ičane mre?e koja slu?i (valjda) za armaturu napravio oblik panela koji mi je potreban
5547
zatim sam unutra?njost napunio mineralnom vunom oko koje, da ne bi ispadalo, ide plastična folija koja se kupuje u farbarama i slu?i da ?titi pod tokom radova.
5548
5549
na prednji deo panela sam stavio sloj azmafona i pričvrstio ga selotejpom koji ide skroz okolo - tako se napravila ravna povr?ina na koju mo?e da ide platno
5550
na kraju sam prekrio ceo panel tkaninom koja se u prodavnicama "metra?a na kilo" prodaje vrlo jeftino jer je izuzetno lagana i slu?i za postavu. Pritom je potpuno propusna za vazduh. Lako se cepa (zamislite ne?to između vate i tkanine), ali kad se stavi na panel to vi?e nije toliki problem.
5551
plastičnu foliju si pustio omotanu oko absorbera?
RokStudio
01-06-2009, 09:53 PM
Ne. Ide samo pozadi i sa strane, napred je vuna pokrivena samo azmafonom, bez te plastike. A i radi se o ugaonom bas trapu. Panele sam radio malo drugačije, s tanjom folijom koja ide samo na leđa. Soba nije ispala savr?eno (već samo prihvatljivo), ali i metode su bile priručne. Nisam jo? ni?ta merio, kad to budem uradio videću ?ta i da li dalje da ne?to jo? radim. Čini mi se da ima nodova i neki flutter echo... mo?da će trebati neki difuzori i ne?to na plafon.
... pa folija sa strane i za leđima supechunksova nije baš posrečena odluka.
Bolje bi bilo da bi bila frontalno izpostavljena...
RokStudio
02-06-2009, 03:47 PM
Da? Meni je izgledalo logično upravo suprotno, ali očigledno nisam dovoljno logično razmi?ljao :) Dakle, logično mi je bilo da zvuk svih frekvencija slobodno prolazi iz azmafona dalje u unutra?njost, a ono ?to se ne apsorbuje dok stigne do leđa gde je folija je svakako dovoljno niske frekvencije da je nebitno da li ima folija ili ne. Folija napred je nepotrebna, bar sa stanovi?ta zadr?avanja čestica mineralne vune, jer tu stoji azmafon u tu svrhu. Kao ?to rekoh, proveriću uskoro fr. odziv cele sobe pa ću videti ?ta bih mogao da ispravim - nije te panele te?ko rastaviti i ponovo sastaviti.
Par puta smo več pričali o tome...
... ključne riječi su "absorber", "velocity" i "pressure":
http://209.85.129.132/search?q=cache:sUfq3Ro3FdIJ:www.ethanwiner.com/acoustics.html+ethan+winer+velocity+pressure+absor ber&cd=1&hl=sl&ct=clnk&gl=si&client=firefox-a
... znači membrana (u tvom primeru folija) bi imala neku funkciju tamo gdje je maksimalna brzina i minimalan pritisak a to nije uz stijenu.
Isto stoji za obične panelne absorbere da nije vuna direktno uz zid nego ima airgap...
RokStudio
02-06-2009, 09:42 PM
Nije vuna direktno uza zid, ima 10 cm praznog prostora između zida i svakog panela/trapa - stavio sam odbojnike. Neki domaći zadatak sam ipak uradio pre nego što sam se upustio u ovaj projekat. Izvinjavam se što nisam objasnio sve detalje, samo sam stavio faze pravljenja panela u mom studiju u nekoliko slika, bez daljih objašnjenja, pa je to možda izazvalo utisak da je sve urađeno nepromišljeno.
Govorio sam samo o superchunksovima ovitima u foliju.
Kako si napravio druge stvari ne znam, da.
RokStudio
02-06-2009, 10:51 PM
Oni su trouglasti, ali ugao je takav da kad se naslone na zid samo ivica se naslanja, a ugao je tuplji od ugla zida (koji inace nije svugde 90 stepeni, pa sam upotrebljavao malo trigonometrije da izracunam gde savijati zicu ;) ) tako da je odvojeno od ugla... mozda bi bilo bolje da nacrtam, ali... eto, nisu uza sam zid. Samo, iskreno, isao sam na srecu sto se tice svega i mora jos da se dotera soba da bude bolja od 'zadovoljavajuce'.
mislim da nisi pročitao što sam linkovao:cry:
http://www.rumski.com/forum/newreply.php?do=newreply&p=247538
RokStudio
02-06-2009, 11:33 PM
Taj tekst je bio jedan od onih koje sam pa?ljivo proučio pre nego ?to sam krenuo da radim studio. Plastična folija u mojim panelima nema nijednu akustičku (planiranu) funkciju, već slu?i da spreči vlakna mineralne vune da ispadaju. Izvestan akustički uticaj koja ta (tanka i opu?tena, a ne zategnuta) folija ima na odbijanje visokih frekvencija je, po mom skromnom mi?ljenju, sasvim nebitan jer se između izvora zvuka i nje nalazi sloj od 12 cm apsobirajućeg materijala (vune i azmafona), a s druge strane 10 cm vazduha prema zidu. Ako bi uklanjanje te folije značajno unapredilo akustičke osobine panela, rado ću je iseći i ostaviti panele bez nje, ali u onom tekstu nisam video, kada sam ga nekoliko puta ranije i?čitavao, ni?ta ?to bi na to ukazivalo. Nadam se da nisam ne?to va?no prenebregnuo.
Arthur
03-06-2009, 02:25 AM
simpa ti je prostorija, bejah večeras sa Petrom ;)
RokStudio
03-06-2009, 10:05 AM
E hvala... da nema njih da dolaze svaki dan, nakupila bi se paucina :) Idem da napravim myspace...
Taj tekst je bio jedan od onih koje sam pa?ljivo proučio pre nego ?to sam krenuo da radim studio. Plastična folija u mojim panelima nema nijednu akustičku (planiranu) funkciju, već slu?i da spreči vlakna mineralne vune da ispadaju. Izvestan akustički uticaj koja ta (tanka i opu?tena, a ne zategnuta) folija ima na odbijanje visokih frekvencija je, po mom skromnom mi?ljenju, sasvim nebitan jer se između izvora zvuka i nje nalazi sloj od 12 cm apsobirajućeg materijala (vune i azmafona), a s druge strane 10 cm vazduha prema zidu. Ako bi uklanjanje te folije značajno unapredilo akustičke osobine panela, rado ću je iseći i ostaviti panele bez nje, ali u onom tekstu nisam video, kada sam ga nekoliko puta ranije i?čitavao, ni?ta ?to bi na to ukazivalo. Nadam se da nisam ne?to va?no prenebregnuo.
Pa ima absorbera koji imaju membranu da ide absorbcija i ni?e nego to mo?e da ponudi sam porozan materijal da (i obična PVC membrana doda absorbciju ka ne?to ni?im frekvencijama).
Ali je membrana na prednjoj fronti.
Od pozadi nema funkcije, bolje bi bilo da je propustno (tkanina recimo) i da zvuk kad udari u prednju membranu visoki se odbijaju ni?e frekvence idu kroz rigidnu vunu, ide kroz air gap, odbija se od zida ide opet kroz air gap, opet u vunu i prednju membranu.
A sad ima? zatvorenu vunu, neke vrste kvazi resonator i ne znam da li je to pametno.
RokStudio
03-06-2009, 11:46 AM
Hm... nije zatvorena vuna, samo je prekrivena sa zadnje strane tom folijom, ali ako je i to problematično, izbu?iću je ili zameniti tkaninom.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.