Log in

View Full Version : Snimanje fretlessa

swrbassamp
26-02-2009, 11:53 AM
Pozdrav! Nedavno sam sa bendom snimio par stvari i kasnije se ispostavilo da smo napravili nekoliko gre?aka u ozvu?avanju zbog neiskustva i sad se od tih snimaka mo?e izvu?i vi?e-manje dosta toga, ali je daleko od savr?enog. Mene sada jako zanima nekoliko stvari, koje su bila uglavnom moja gre?ka i ?elio bih znati kako da ih ubudu?e ne ponovim.
Radi se prije svega o fretless basu. Na basu sam imao nebru?ene ?ice i mislim da su one osnovni uzrok agresivnog i iritantnog prizvuka, zujanja, tj. neke vrste prirodne distorzije na odre?enim pozicijam na vratu, koju ranije nisam primje?ivao, ili sam je ignorirao jer nije bila tako jaka. Ja pretpostavljam da je u tome stvar, ali ako netko zna bolje i ima vi?e iskustva molim ga da mi objasni u ?emu sam jo? pogrije?io. Druga stvar je na?in na koji smo postavili mikrofone: jedan smo stavili iza boxa, izravno na bass reflex, a drugi ispred, na nekih par centimetara od boxa. Za onaj prvi nije bilo vi?e mjesta iza i ne bi se mogao postaviti dalje, ali ideja je bila da se on koristi poprili?no manje i da se doda u mix tek toliko da da malo "safta". Me?utim, prednji mikrofon je trebao stajati dalje, jer ovako kako je stajao dao je previ?e tvrd zvuk i ono zujanje od ranije je previ?e dolazilo do izra?aja. Opet, to su sve moje pretpostavke i volio bih kad bi mi netko iskusniji mogao napisati da li je to bio uzrok toga kakav zvuk smo dobili, da ne bih takvu gre?ku ponovio. Na samom snimanju to smo jednostavno previdjeli i sad je tako kako je, izvu?i ?e se iz toga najbolje ?to se mo?e u miksu.

Khan
01-04-2009, 02:46 PM
Uf, nije lako iz daljine biti precizan, tu je svasta moglo da se desi, svako snimanje je nova prica. Malo vise detalja ne bi bilo na odmet. Koji mikrofoni, koje pojacalo, koji bass, ...? Ako je nesto nalik Jazz B. ,predpostavljam da je koriscen samo bridge, sto po prirodi stvari pravi MNOGO zujanja i neki noise supressor je obavezan. Sto se 'tvrdog' tice, da li je bilo nekig comp.-limitera? (zasto ne?) Mozda je bila losa EQ pojacala, dobra za prostor, losa za mix. U tom slucaju, splituj signal pa preko DI snimi cist signal, pa ga farbaj sa mic/amp signalom. Moglo bi dugo na ovu temu, nadam se da sam rekao bar nesto novo... iz perspektive nekog ko svira fretless i snima i producira vec neko vreme...

alfom
01-04-2009, 03:02 PM
Pa daj okači 15-20 sekundi tog usnimka. ?ivo me zanima, iako se u to ne razmijem ; ali ima ljudi na forumu koji to odlično znaju, pa će ti vjerovatno i dati savjet ; a i lak?e je razumjeti to ?to si opisao kada se čuje, makar u tolikoj sekvenci. :)

Boki_R
02-04-2009, 12:36 AM
Kako su fazirani ti mikrofoni (s obzirom da je jedan ispred, drugi iza)?
Fretless normalno bolje i mekse zvuci sa brusenim zicama.

Ono sto mi se definitivno ne svidja jeste postavljanje mica na sam basreflex jer zatvaranjem tog otvora gubis funkciju istog. Pre sam za malo udaljeniju postavku sa prednje strane, kako bi uhvatio boju samog kabineta.

Uvek sam voleo imati direktan signal sa DI boxa u rezervi jer je daleko cistiji od onoga koji dobijamo ozvucavanjem pojacala. Pogotovo ako nije kvalitetno uzemljenje, + ekran televizora ili monitora koji zraci i stvara svoju interferencu

Caksi
13-04-2009, 11:40 AM
Prvo su na redu zice... iz mog iskustva, najbolje za snimanje su THOMASTIC tapewound... to su roundwound presvucene najlonom, imaju sve karakteristike roundwounda i sve prednosti flatwounda. Naravno, i klasnicne flatwound su ok, ali sa isecenim visokim! Roundwound ne bih ponovo koristio...
Takodje, ako ti smeta "mwahhh" (ume da smori u mix-u), podigni malo akciju (visinu zica)!

Dalje, Khan je pomenuo JazzBass... singlovi zuje kao ludi, moras naci nacin da cancel-ujesh shum (ako je single coil bass, naravno)!

Flat signal koji dobijes kroz D.I. je definitivno najupotrebljiviji...
+1 za DI!