PDA

View Full Version : Shta koristite na bubnju?

shashko
25-02-2009, 04:12 PM
pozdrav!

sta od vst EQ i Kompresora navise volite da stavljate na nogu, dobos, overe??? koliko grupa pravite koliko kopresujete odredjene delove bubnja?

HVALA!

Arthur
25-02-2009, 06:14 PM
ajd na brzaka :
Grupe : Kick, SD, Timpani, OH pa sve u grupu Bubanj
EQ - Equim, UAD Cambridge, UAD Pultec
Kompresori - UAD 1176, WAVES API-2500

Kompresujem doboš i nogu onako, a overe baš onako!

zlobisha
25-02-2009, 09:24 PM
Kompresujem dobo? i nogu onako, a overe ba? onako!

:)
Za'ebano...

alfom
25-02-2009, 09:36 PM
Kako kad :

a/ noga i dobo?i na zasebne kanale, ostalo u grupu (sa ili bez subgrupa),
ili
b/ 1 grupa sa subgrupama po 'srodnim' elementima (fusevi, krasevi, ridovi, timpani, ?u?ke, zvecke, ... , ..., kik, dobosi & side, ... ),

FX slično kao Arthur, uz jo? neke, a opet, kako kad.

c/ par puta sam koristio EZ i njegovu miksetu i sve iz midija na jednom kanalu :); ali to samo za demose kada nisam imao vremena (i da podvučem : to ne valja ni?ta :grin:).

OFF
25-02-2009, 11:41 PM
noga - eq 1073, kompres najcesce la2a, mada i ne mora, a na pocetku lanca obicno neki Eq za skidanje (oxford ili equium ili cak i SSL channel str, koji ima i gate po potrebi)

SD - 1176 kao kompr u 90% situacija u 9% api 2500, Eq obicno API 550A, i na pocetku SSL ch.

tomovi - SSL, pa onda obicno API 550a i neki kompres (slicno kao na dobosu)

Overi - u jednu grupu pa onda NEVE kompresor (onaj 5ocifreni). Eq- obicno pultec pro, i na pocetku za low cut - oxford

BTW

imam ruznu naviku da obicno na svakom kanalu koristim 2 razlicita EQa - jedan za skidanje (equium, oxford) i jedan sa nekim karakterom (API, Neve, pultec......) naravno, sto manje pojasa palim, nekad je samo low cut ukljucen.....

e, da ..... obavezno na Auxu 1 ili 2 kompresora (kad je malo agresivnija mjuza) .... ili 1176 u all-butt modu ili 2500

shashko
26-02-2009, 09:58 AM
:)

-meni nesto 1073 ili 1081 u poslednje vreme na nogu ide uvek (neki put stavim onaj waves vintage eq...neki put...), neki gater ako ima potrebe pa waves API kompresor,
-na dobos ide cambridge ili neki sonnox za skidanjepa pultec i 1176.. a nekad i nece taj 1176 jednostavno mi ne radi...i previse je.... nemam pojma... tvrd....
-prelazi pultec, 1073 ili 1081

grupe za dobose (ako ima donji i gornji), za overe, za prelaze, pa sve u grupu bubanj gde je ili precision komprsor pa neki limiter da pobije pikove ako ih ostane :)

Hellios 69 mi se jako svideo na bubnjevima na nozi pogotovo... ili je samo tad legao vrhunski, ali nazalost istekao demo :)

pozzzzzz

allegrosteva
26-02-2009, 11:38 AM
Meni je instant resenje-
kik ne jednu subgrupu-ssl chanel strip(preset "kik") pa u subgr. za ceo bubanj
snare na drugu subgrupu-ssl c.s.(preset "snare" s tim sto mu iskljucujem gate)pa u subgr. za ceo bubanj.nekad razlicito kompresujem gornji i donji mikrofon sa snara
hh urs chanel strip pa u subgr. za ceo bubanj
tomove-najcesce u jednu subgrupu izotope ozone (jer mi za tomove cesto treba vrlo usko secenje nekih frekvencija a njegov eq mi se za to najbolje svidja)pa urs pa u subgr. za ceo bubanj
overhead(ssl, istoimeni preset) i room (ssl, istoimeni preset) mics u subgrupu, u njoj urs pa u subgr. za ceo bubanj
u glavnu drum subgrupu najcesce ssl comp sa blagom kompresijom i waves l3(da mi odreze najvece pikove)

Boki_R
05-03-2009, 08:21 PM
1# dobrog bubnjara po mogucstvu
2# dobro nastimane koze
3# denf na pravim mestima
4# mala igra sa samom postavkom mikrofona (mada je to vise preslo u rutinu)
5# gate, kompresije -> EQ ako bash treba i to samo za eliminaciju ociglednih problema
6# vec 10 godina omiljena igracka - alesisov non_linear reverb, distorzija i flanger za malu pomoc snaru i na sve to reverb

i da ne zaboravim, pazljivo osluskovanje rezultata.

PS, kad procitas sve ove recepture, pokusaj sve to lepo da zaboravis i da se pridrzavas jedino onog poslednjeg saveta -> SLUSANjE

kravadinka
06-03-2009, 02:36 PM
Ceo bubanj na Aux pa kroz kompresor, brz attack, release oko 80 ms, 4:1 i kad se nemeste odnosi mikrofona 70% posla je gotovo, onda ide gate-ovanje i poneko kompresovanje ako zatreba, korekcije frekvencija na tomovima koje su gotovo obavezne i to je manje-vise to, ceo bubanj bude jedan kompaktan instrument, a ne pojedinacno pa na kraju zvuci kao skup zasebnihn komponenti koje igraju jednu ulogu...

shashko
06-03-2009, 05:31 PM
korisni saveti, nema shta!

pozdrav

awacs
06-03-2009, 05:52 PM
Ceo bubanj na Aux pa kroz kompresor, brz attack, release oko 80 ms, 4:1 i kad se nemeste odnosi mikrofona 70% posla je gotovo, onda ide gate-ovanje i poneko kompresovanje ako zatreba, korekcije frekvencija na tomovima koje su gotovo obavezne i to je manje-vise to

Čekaj, jel' ovo pričaš o paralelnoj kompresiji ili...? Naslućujem o čemu pričaš, nego bi zarad manje iskusnih bilo dobro da budeš malo precizniji u objašnjavanju procesa.

Nije da nikada u životu nisam snimao i miksao bubanj, ali ovo što sam pročitao mi je malo ukovrdžalo mozak. Mogu misliti šta se dešava sa mozgom nekoga ko nema nikakvo (ili malo) iskustvo :wink:

Pozdrav

kravadinka
06-03-2009, 08:18 PM
Ukovrdzalo mozak... :wink:
Nije paralelna kompresija, mozes i nju da koristis ako ti je volja, mada se meni ne pokaze uvek kao dobra, pogotovo kad hocu da zadrzim real drum sound...
Ono sto sam mislio je ustvari kompresija celog bubnja, svih mikrofona kroz Aux-Bus-Grupu, kako koje ime vise odgovara, sve iz razloga da bi ceo instrument sastavljen od dosta komponenti, pa zajedno sa sobom, dobio pravu boju, temperament i karakter... Nakon toga nema potrebe mnogo kompresovati pojedine komponete, osim radi doterivanja zeljenog efekta, kao i EQ zarad boje svakog mikrofona ponaosob...
Gubi se potreba da se ciste trake do besvesti, kao i to da se Gate-uju ostro (osim Kick-a naravno) radi kompresovanja dobosa i tomova i dodavanja reverba na njih zbog sto cistijeg signala koji ce se slati u efekat... Slati na Bus-Aux-Grupu, whatever, snare i tomove zasebno i jako ih Gate-ovati, pa na njih dozirati reverb je opet nesto drugo, mada nema potrebe za dodatnim kad su tu najmanje dva para mikrofona za sobu pri usnimavanju, slicna je stvar i sa BFD, osim ako nije neko wow effekat ili slicno...
Dobija se mnogo manje procesiranja pluginovima i mnogo konsolidovanija slika celog bubnja kao celine, izbewgava se onaj osecaj da deset razlicitih ljudi svira jedan bubanj i to nasnimavan...

Mogli
07-03-2009, 07:51 AM
Eh kad bi ovakva diskusija bila svuda...

redwater
07-03-2009, 10:31 AM
trenutno,zahvaljujucji prosvetljenju nasheg chlana gorana....najvishe chachkam room mikrofone-close je super ali ogroman bubanj dolazi iz sobe(jel da goro?:grin:) tak da kompresija na room majkovima-koju/koje chini mi se niko nije pomenuo chini veliku razliku....neki api 2500 ili slichno na shto vecji sustain...i ako vam je dobra soba i lepo postavljen majk(majkovi)-CHUDO !!!

nenad
07-03-2009, 01:44 PM
Nogu radim mono na posebnom kanalu, ostale "delove" bubnja saljem u grupu gde ih docekuje nomadov SC-226. u principu za produkciju i koristim samo nomada i talase. Nogu trazim da radi sa bassom, ponekad koristim sidechain, narocito ukoliko se poklapaju negde oko 80Hz a dobos radim onako kako song trazi. I tu je izuzetak, obicno stavljam URS A10. Nekako najbrze sa njim "trazim' dobos. I naravno malo cvikam kompresorom. Dobosu uvek dodam na aux-u malo reverba "sa strane". ROOM i OH idu na zasebne kanale, svaki na svoj a tamo volim da ih cackam sa SSL talasima.
E a sto se tice prostora..... uf to nabadam......cas mi je previse pa spustam ROOM mic, cas mi je malo pa pravim neke kerefeke gde ni sam neznam sta radim..... samo slusam, pa koliko cujem to mi je. Prilicno sam trazio prostor za bubanj u SIR-ovim impulsima... i to mi je izgledalo o.k.

Odprilike ja to tako radim......

awacs
07-03-2009, 02:07 PM
trenutno,zahvaljujucji prosvetljenju nasheg chlana gorana....najvishe chachkam room mikrofone-close je super ali ogroman bubanj dolazi iz sobe(jel da goro?:grin:) tak da kompresija na room majkovima-koju/koje chini mi se niko nije pomenuo chini veliku razliku....neki api 2500 ili slichno na shto vecji sustain...i ako vam je dobra soba i lepo postavljen majk(majkovi)-CHUDO !!!

Pa da, ustvari to ?to ti i <kravadinka> pričate je slično po ideji. Su?tina je u tome da se bubanj tumači kao jedan instrument, a ne kao zbir elemenata. Onima koj imaju dobru sobu za snimanje toplo preporučujem taj tvoj princip (John Bonham), ko nema - eto mu kravadinkinog saveta.

Evo jednog off-topica na temu tumačenja instrumenta kao instrumenta, a ne skupa elemenata. Kapiram za?to neki ljudi vole da snimaju koncertni klavir sa dva closeupa + ambijent, ali nikada mi nije bilo jasno za?to imaju potrebu da u miksu ra?ire levu i desnu ruku na levu i desnu stranu.

Pozdrav

kravadinka
07-03-2009, 02:22 PM
Pa ne bas... Ako nemas dobru sobu onda ne pomaze nista, osim da bubanj tretiras u skladu sa mogucnostima u kojima je sniman, a mozes uvek i da simuliras sobu...
Sustina je manje-vise ista, samo je pitanje sta kompresujes i na koji nacin... Ovde (http://www.mediafire.com/?5ytyemxzyzk) mozes cuti razliku...
Javlja se problem usled relativno dugog reareas-a pa tomovi pobudjuju kompresor predugo nakon prelaza sto se cuje i ovde, ali i za to postoji resenje... :wink:

Inovative_kg
07-03-2009, 02:58 PM
Ovako.. Zavisi sta radim, ali ustaljena su mi dva nacina rada..

1) Ako kompresija ide na ceo bubanj, koristim Waves Vcomp ili E-chanell .. Ponekad i API 2500, ali obicno ova dva zavrse posao.. Kao EQ ide API 550.. Ovaj Vcomp posebno dobro radi na doboshima, koji dobijaju crisp zvuk koji ja volim..

2) Grupe :

Kick, SD, tomovi, cinele.. Kompresori.. API 2500, Vcomp, Voxengo chunchessor.. EQ- Api 550, VEQ...

P.S.

Mogli bismo da napravimo ovakve threadove i za gitare, duvache... :)