View Full Version : Video Produkcija u Nuendu?
disco violence
22-02-2009, 05:53 PM
Evo poceo sam da montiram neki spot u avi formatu.
Prvi put radim tako nesto pa ne znam ni da li sam odabrao pravi format(koji je najbolji format za montazu spota?).
-Zatim me interesuje project setup na kojoj bitazi 16 ili 24kao i semplrate 41000 ili 48000?
-Kao i eksport gotovog spota koji bi se kacio recimo na youtube,da li mora biti mono ili moze i stereo?Kako ustvari treba da izgleda gotov spot za youtube?
-Poceo sam da montiram spot i zapeo sam kada sam hteo da isecem i iskopiram jedan deo.Nuendo to nije hteo da odradi,gde sam pogresio?
O svemu ovome nemam blage veze pa mi nemojte sta zameriti.Pozdrav!
Arthur
22-02-2009, 06:11 PM
nuendo ima samo video preview, nisam siguran da išta osim raspoređivanja delova hoće da radi.
Tako da upali vegas ili premier, pa montiraj a muziku samo podvuci.
Inače, beta standard (najčešći po televizijama) jeste 48khz, 24bit. E sad za youtube ne znam. Ali siguran sam da može da bude stereo.
dandi
22-02-2009, 06:38 PM
Nuendo ne sluzi za video montazu i to se ne moze raditi u njemu..
U njemu mozes raditi dizajn zvucne slike, recimo uvezes gotov video fajl. ranije izmontiran i onda sredjujes zvuk...
awacs
22-02-2009, 09:29 PM
Inače, beta standard (najče?ći po televizijama) jeste 48khz, 24bit. E sad za youtube ne znam. Ali siguran sam da mo?e da bude stereo.
Mada, kako gomila televizija koje nisu RTS i Pink pu?taju i DVCAM i Mini DV, neće te glava boleti ako bude? radio 16bit 48kHz. To je inače (Mini) DV standard, i pride je ultrakompatibilan sa YouTube-om.
Kao ?to reče Arthur- Vegas ili Premiere, Nuendo jok. Javi za koji si se program odlučio pa ti napi?em detaljna uputstva za preference.
Pozdrav
Arthur
22-02-2009, 10:19 PM
samo da napomenem, u nuendu je moguće izvršiti neke osnovne radnje nad slikom - cut i move, ali ne i copy-paste. Tako da je moguće izvršiti skraćivanje, ili zamena mesta scenama (čest slučaj kod mene :()
disco violence
23-02-2009, 01:04 PM
Mada, kako gomila televizija koje nisu RTS i Pink pu?taju i DVCAM i Mini DV, neće te glava boleti ako bude? radio 16bit 48kHz. To je inače (Mini) DV standard, i pride je ultrakompatibilan sa YouTube-om.
Kao ?to reče Arthur- Vegas ili Premiere, Nuendo jok. Javi za koji si se program odlučio pa ti napi?em detaljna uputstva za preference.
Pozdrav
Vegas ili Premiere sta preporucujete?
nenad
23-02-2009, 01:12 PM
Vegas ili Premiere sta preporucujete?
slicno je to... meni je vegas "prijateljskiji" za rad. Tako da glas za vegas.....
disco violence
23-02-2009, 01:23 PM
Malo sam procesljao po netu i vidim da ima vise glasova za Vegas.Uglavnom ljudi kazu bas to da je malo jednostavniji i ''prijateljskiji'' za rad.Videcemo.
awacs
23-02-2009, 03:57 PM
Malo sam procesljao po netu i vidim da ima vise glasova za Vegas.Uglavnom ljudi kazu bas to da je malo jednostavniji i ''prijateljskiji'' za rad.Videcemo.
Odličan je Vegas. Kojom kamerom je snimano (DVCAM, Mini DV, HD, HDV) i kako si grebovao materijal? Firewire ili...?
Pozdrav
disco violence
23-02-2009, 04:10 PM
Nisam nista sam snimao,nego sam jos odavno uradio jedan remix Beastie Boysa za svar check it out(bilo u promociji radova) pa sam je pre neki dan malo doterao i reko ajd da probam da je umiksujem u njihov spot cisto da eksperimentisem.Skinuo sam njihovo izvodjenje ove stvari iz emisije Laterma night live Beastie Boys killing it live on Letterman '04
Snimak je u flv formatu(prvi put cujem i nije nekog kvaliteta,ali nisam nasao bolji.
awacs
23-02-2009, 05:30 PM
Nisam nista sam snimao,nego sam jos odavno uradio jedan remix Beastie Boysa za svar check it out(bilo u promociji radova) pa sam je pre neki dan malo doterao i reko ajd da probam da je umiksujem u njihov spot cisto da eksperimentisem.Skinuo sam njihovo izvodjenje ove stvari iz emisije Laterma night live Beastie Boys killing it live on Letterman '04 (http://Beastie%20Boys%20killing%20it%20live%20on%20Letter man%20%2704)
Snimak je u flv formatu(prvi put cujem i nije nekog kvaliteta,ali nisam nasao bolji.
E, onda ni?ta :wink: Inače, .flv je Flash video format, onaj koji se koristi ba? za strimovanje sa mre?e i samim tim naravno da nije neki. Nema veze.
Danny Lou
23-02-2009, 10:15 PM
total konverterom ga prebaci u .mpeg ili .mov (zavisi sta preferiras mada meni se mpeg pokazao jednostavnijim, mozda zato sto ne radim na meku :wink:) i ubaci u slobodan prostor u aranzman. bitno je da izaberes pravilan video player i da nadjes preko total konvertera koji ti format najbolje radi. sto manje to bolje, znaci .avi mpeg 4 v2 u low quality sasvim je odgovarajuci a ne opterecuje ram i sl. e sad hoces li muziku na stari spot ili gotovu muziku na premontiran spot bitno je da svaka sirovina budes sto bolje sacuvana (tj. sto manje razno-raznih kompresija)
nuendo apsolutno nije za video produkciju samim tim sto ne moze da postavi dva video fajla na dva razlicita video kanala (samo jedan video kanal po projektu)...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.