View Full Version : Ergonomija
Postoje li preporuceni standardi za polozaj monitora (ekrana)? Kako ih vi drzite.... npr u standardnoj 2x22'' varijanti?
Dalje.... kako je najbolje resiti postavku misa i tastature..... konkretno, gde oslanjate laktove - na stolicu ili na deo radnog stola?
Kakvih se jos pravila pridrzavate ili ne pridrzavate ?
Arthur
22-02-2009, 05:45 PM
posle godinu i po dana inteznivnog 12očasovnog rada, nakupilo se opažanja : monitore držati što je višlje moguće, nikako na radnoj površini jer ćeš kriviti vrat da ih vidiš. Takođe nije loše da budu bliže, da se ne bi naginjao za detalje vizuelne (sve ovo mi se dešavalo, doduše na 2 x 19 inča wide).
Stolicu sam spustio u najdonji položaj, ne bi li mi ruke bile u što vodoravnijoj ravni, primetio sam da me mnogo bole leđa, vrat a naročito lopatice, ako su mi ruke prenisko, naročito leva, koja ide na tastaturu. Laktovi su mi uglavnom van stola, uglavnom se ne naslanjam na njih, jer sam zavaljen u par položaja (imam odličnu stolicu).
Toliko od mene, mada najbolje je baviti se nekom aktivnošću koja jača mišiće leđa, ovo pomaže jaako mnogo.
Sa akustičkog vidika je nabolje da radna površina bude čim manja, da ne omogučuje prevelike refleksione površine koja odbija prve refleksije u uši/ glavu.
Ekrani ne bi smjeli zakrivati zvučnike.
Ako zakrivaju onda ih treba spustiti izpod radne površine za dužinu "vrata"/ nosioca monitora, tako da se vidi samo LCD matrica i malo okvira.
Ako još zakrivaju zvučnike onda ih možeš nakositi u više vodoravniji položaj ali tek tada češ imati probleme sa kičmom...
Da.... najvise zbog toga i pitam... sve su to dosta kontradiktorni zahtevi, i mora se naci kompromis. Pokusavam da svedem radnu povrsinu na minimum, da sto manje trpe i usi i ledja. Monitore cu najverovatnije staviti u visini slusne ose, tako da dok radim, gledam i slusam pravo (znaci na 110-120cm visine). Takodje je ogroman problem velicina ekrana i nezaklonjenost zvucnika..... kad bi mogli jedan iznad drugog da se redjaju, bilo bi super:(
Arthur
22-02-2009, 10:22 PM
ortak je imao uspeha sa zvučnicima okačenim o plafon na nosače, i usmerenim u njega.
SumAnuT
23-02-2009, 10:32 AM
Postoje li preporuceni standardi za polozaj monitora (ekrana)? Kako ih vi drzite.... npr u standardnoj 2x22'' varijanti?
Dalje.... kako je najbolje resiti postavku misa i tastature..... konkretno, gde oslanjate laktove - na stolicu ili na deo radnog stola?
Kakvih se jos pravila pridrzavate ili ne pridrzavate ?
Mozda je najbitnije od svega da cesto menjas polozaj, jer i najpravilniji polozaj ce te smoriti posle nekog vremena i "ukocices" se.
Kratke pauze su korisne i za telo i za usi i za oci i za mozak, tako da na svakih sat mozes odvojiti po 5 minuta da prosetas, popijes vode ... sta god.
http://www.ergonomicrescue.com.au/images/Products/st-ergonomics.gif
Arthur
23-02-2009, 10:43 AM
jes, još kad bi ja ličio fizionomski na ovog lika ;)
boggy
23-02-2009, 10:55 AM
.... Takodje je ogroman problem velicina ekrana i nezaklonjenost zvucnika..... kad bi mogli jedan iznad drugog da se redjaju, bilo bi super:(
Pristojan kompromis je koriscenje LCD televizora jako visoke rezolucije (1024x768 su prakticno neupotrebljivi!) umesto LCD monitora, i montaza istog u ravni sa zvucnicima.
Tada mogu da se stave i dva, jedan iznad drugog, ako budzet to dozvoljava, a prohtevi prave potrebu.
Sadasnja cena takvih je oko 1kEUR po komadu, a cene ce sigurno vremenom padati.
pozdrav
bogi
SumAnuT
23-02-2009, 10:59 AM
jes, još kad bi ja ličio fizionomski na ovog lika ;)
Ima i za tebe resenje:
http://www.treehugger.com/Ergonomic-Office-Personal-Workspace.jpg
Samo jos drzac za pivo da nabavimo :)
Arthur
23-02-2009, 11:12 AM
bome je i ovo tanko, se ti dobro sećaš kako ja izgledam :D
SumAnuT
23-02-2009, 11:13 AM
Izgledas mi mrsaviji tu na slici :)
Arthur
23-02-2009, 11:23 AM
ha ! Magija uglova ;) vidiš da sam držim aparat :da:
Bob Katzov ležerni princip konfiguracije, sve je nizko a imaš i kauč:)
Pristojan kompromis je koriscenje LCD televizora jako visoke rezolucije (1024x768 su prakticno neupotrebljivi!) umesto LCD monitora, i montaza istog u ravni sa zvucnicima.
Tada mogu da se stave i dva, jedan iznad drugog, ako budzet to dozvoljava, a prohtevi prave potrebu.
Sadasnja cena takvih je oko 1kEUR po komadu, a cene ce sigurno vremenom padati.
pozdrav
bogi
LCD-jima je cijena več na granici isplativosti, ka?e ?ef marketinga Samsunga...
Sad kad u EU po regulativima mora da se potpuno aktivira HDTV signal u 2010 godini, očekuje se jo? ozbilniji pad cijena LCD-ja...
... ?ivi bili pa videli:D
boggy
23-02-2009, 11:38 AM
Bob Katzov le?erni princip konfiguracije, sve je nizko a ima? i kauč:)
Da, da... BRAVO! :)
Bio je jednim delom inspiracija za studio "Pressed Lizard"... koga sad pravimo... :da:
pozdrav
bogi
Ne znam, meni sad monitori stoje prilicno daleko, i to mi ne smeta previse. Ionako nosim naocari:shock:
boggy
23-02-2009, 12:01 PM
LCD-jima je cijena več na granici isplativosti, ka?e ?ef marketinga Samsunga...
.....
jbg... nije samo njemu cena na granici isplativosti.... to je danas moderno :rolleyes:
pozdrav
bogi
jes, jo? kad bi ja ličio fizionomski na ovog lika ;)
+1 :rolleyes::)
jbg... nije samo njemu cena na granici isplativosti.... to je danas moderno :rolleyes:
pozdrav
bogi
Da... ali ovaj ?ef iz samsunga se vozi sa maybachom, pliva pored svog pershinga i leti sa privatnim falconom...
... a mi u kolima koja raspadaju...
dobra moda da.
jes, jo? kad bi ja ličio fizionomski na ovog lika ;)
Pa i ja sa svojih 110 nisam ba? lagan:) pa i moja visina me pomalo ograničuje na udobnost ali uvijek sam uspio napraviti max. i za dobru ergonomiju i za akustiku.
Samo neka monitori ne "iskaču" ispred zvučnika.
boggy
23-02-2009, 02:57 PM
Da... ali ovaj ?ef iz samsunga se vozi sa maybachom, pliva pored svog pershinga i leti sa privatnim falconom...
...........
Onda on ima problem sa isplativoscu, ne Samsung.... odnosno... on se ne isplati... :p
pozdrav
bogi
Pa i ja se slažem ali niko ne sluša nas "budale":D
Pa i ja sa svojih 110 nisam ba? lagan:) pa i moja visina me pomalo ograničuje na udobnost ali uvijek sam uspio napraviti max. i za dobru ergonomiju i za akustiku.
Samo neka monitori ne "iskaču" ispred zvučnika.
Ne znam da li cu spretno formulisati pitanje..... da li mislis da ekrani najblize moraju biti na liniji izmedju zvucnika, ili se njihov uticaj sme zanemariti ako i udju malo napred?
Pa ako ne ide drugačije onda čim manje da su izpred zvučnika...
... ja ne bih zanemario taj utjecaj.
SumAnuT
24-02-2009, 09:00 AM
...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.