View Full Version : pomoc oko lepka za fretboard!
milanCHE
21-02-2009, 02:16 AM
dakle,nikako ne mogu da nadjem adekvatan prevod za termin "hide glue",a upravo to mi je potrebno da završim jedan instrument,tačnije da zalepim konačno fretboard na vrat.za druga lepljenja sam koristio druge lepkove,hoću da isteram celu proceduru kako valja...
zna li neko šta je taj "hide glue"(po naški) i postoji li neka alternativa tom "hide glue-u":confused:
po onome što sam video na net-u,najviše me podseća na (nekada) ručno mešano tutkalo...
unapred hvala
poz......
dvuckovic
21-02-2009, 03:08 AM
Tutkalo
boggy
21-02-2009, 03:33 AM
....
po onome ?to sam video na net-u,najvi?e me podseća na (nekada) ručno me?ano tutkalo...
unapred hvala
poz......
Da.. kozni ili koshtani lepak, postoji "hot hide glue"... i to je upravo ovo na sta te podseca (vruce tutkalo) ali postoji i hm... "modernija" varijanta, "liquid hide glue", rastvor tutkala u urei... nema grejanja, zezanja i mesanja... kupi se na flashicu...
pozdrav
bogi
milanCHE
21-02-2009, 10:32 AM
Da.. kozni ili koshtani lepak, postoji "hot hide glue"... i to je upravo ovo na sta te podseca (vruce tutkalo) ali postoji i hm... "modernija" varijanta, "liquid hide glue", rastvor tutkala u urei... nema grejanja, zezanja i mesanja... kupi se na flashicu...
pozdrav
bogi
hvala obojici...
Boggy,a da ne znaš pod kojim našim imenom da tražim taj lepak u urei,mislim jel ima neki proizvodjač ili sl...?pošto prodavci mahom bledo gledaju na sve što im se traži (sem drvofixa):confused:
jel imaš ideju gde bih mogao da ga nadjem?
poz.....
boggy
21-02-2009, 10:54 AM
hvala obojici...
Boggy,a da ne znaš pod kojim našim imenom da tražim taj lepak u urei,mislim jel ima neki proizvodjač ili sl...?pošto prodavci mahom bledo gledaju na sve što im se traži (sem drvofixa):confused:
jel imaš ideju gde bih mogao da ga nadjem?
poz.....
Kao prvo, preporucujem ti prastari nacin, jer obicno tutkalo u zrnu (mozda) mozes naci lakse i jeftinije...
recimo, ovde: http://microcer.rs/Lepkovi/Tutkalo-500gr.html
i ovde: http://www.waysha.com/tutkalo.htm
Upozorenje: nikad nista nisam probao da kupim na navedenim linkovima.
Ako bas zelis da koristis hladno tutkalo, onda jedino mesto koje mi pada na pamet je Furnex Trading na Dorcolu, Dubrovacka 4, (011) 2639 014, pa da pitas imaju li (slucajno) na lageru Titebond Liquid Hide Glue (http://www.titebond.com/ProductLineTB.asp?prodline=5&prodcat=1) (proizvodi Franklin International)
Sa njima saradjujemo uspesno, mada standardne Titebond lepkove za drvo na bazi polivinil acetata (nesto kao "drvofix") mozes naci i u bolje opremljenim prodavnicama stolarskih potrepstina (kao sto je Centar za stolare u Ivicevoj ulici u Zemunu) ... dok spomenuti Liquid Hide Glue najbolje trazi direktno od uvoznika, koga sam vec naveo.....
Ni ne ocekujem da toga ima po prodavnicama, isto kao ni tutkala u zrnu... na zalost... tako je izgleda odavno.... do skora sam mislio da se tutkalo u zrnu mora uvoziti ako zelis da kupis... srecom nadjoh ova dva mesta gde moze da se proba... jedino nisam probao.
Nadam se da sam pomogao.
pozdrav
bogi
p.s. ocekujem da Korenjak moze dati jos koju informaciju....
boggy
21-02-2009, 11:14 AM
.... i postoji li neka alternativa tom "hide glue-u":confused:
.....
Po pitanju alternative, ... nema je. Poenta tutkala je da otpusta na visoj temperaturi i u prisustvu vodene pare. Time se omogucuje laksa reparacija drvenog muzickog instrumenta.
Ako koristis bilo sta drugo i dostupnije, na bazi PVA, polivinil acetata (Titebond II i III, recimo, ili neki drugi beli/zuti lepak za drvo, Henkel, Bison, Ponal)... reparacije nema, osim da "oderes" stari fretboard potpuno, i pri tom moras da zakopas jos onoliko koliko je drvo upilo prethodni lepak, jer... karakteristika PVA lepka je da ne moze da lepi na vec sasuseni i stegnuti stari PVA lepak.
Zato mora tutkalo.
pozdrav
bogi
milanCHE
21-02-2009, 11:22 AM
Po pitanju alternative, ... nema je. Poenta tutkala je da otpusta na visoj temperaturi i u prisustvu vodene pare. Time se omogucuje laksa reparacija drvenog muzickog instrumenta.
Ako koristis bilo sta drugo i dostupnije, na bazi PVA, polivinil acetata (Titebond II i III, recimo, beli i zuti lepak za drvo)... reparacije nema, osim da "oderes" fretbord potpuno, i pri tom moras da zakopas jos onoliko koliko je drvo upilo prethodni lepak, jer... karakteristika PVA lepka je da ne moze da lepi na vec sasuseni i stegnuti stari PVA lepak.
Zato mora tutkalo.
pozdrav
bogi
upravo zbog te opasnosti sam i pitao.jer unapred razmisljam i o kasnijem "odrzavanju",tj.eventualnoj zameni fretboard-a(jednog lepog dana,ako se abonos istrosi:rolleyes:...).te jake lepke(bison super wood d3 i sl.sam koristio u inicijalnoj fazi slepljivanja laminata,gde vise NEMA kasnijeg odlepljivanja)..
hvala ti veliko na vise nego korisnim informacijama,a pogledacu i tamo u Dragoslava Srejovica 1b (blizu hale pionir),oni su imali razne varijante.
pozdrav
boggy
21-02-2009, 11:30 AM
.....te jake lepke(bison super wood d3 i sl.sam koristio u inicijalnoj fazi slepljivanja laminata,gde vise NEMA kasnijeg odlepljivanja)..
.....
Ako ti to nesto znaci... PVA lepci (lepkovi, kako se kom vise svidja)... nisu mnogo jaci od tutkala... cak za neke tipove drveta (javor, mahagoni), moze se reci da su slabiji.
pozdrav
bogi
milanCHE
21-02-2009, 11:38 AM
Ako ti to nesto znaci... PVA lepci (lepkovi, kako se kom vise svidja)... nisu mnogo jaci od tutkala... cak za neke tipove drveta (javor, mahagoni), moze se reci da su slabiji.
pozdrav
bogi
znaci tutkalo 4 ALL!:)
e,sad,sta je-tu je...."gruba" lepljenja su vec gotova,drzace i ovaj bizon,nadam se...vec sam ga probao na nekim dr.stvarima i vredi ....
uglavnom,sa fretboard-om necu da se zezam i zato sam trazio savet strucnjaka...
pozdrav
boggy
21-02-2009, 11:43 AM
....i zato sam trazio savet strucnjaka...
pozdrav
Ma bre, strucnjak za gradnju instrumenata ti je Korenjak! :shock:
Vidi:
http://www.bozoel.com/component/option,com_fireboard/Itemid,61/func,view/id,941/catid,7/lang,en/
http://www.bozoel.com/component/option,com_fireboard/Itemid,61/func,view/id,955/catid,7/lang,en/
Ja sam trazeci najbolji lepak za nase zvucnike... svakakve informacije jos iskopao... vise kao "usput"... pa samo to navodim. :ups:
pozdrav
bogi
milanCHE
21-02-2009, 06:51 PM
Ma bre, strucnjak za gradnju instrumenata ti je Korenjak! :shock:
Vidi:
http://www.bozoel.com/component/option,com_fireboard/Itemid,61/func,view/id,941/catid,7/lang,en/
http://www.bozoel.com/component/option,com_fireboard/Itemid,61/func,view/id,955/catid,7/lang,en/
Ja sam trazeci najbolji lepak za nase zvucnike... svakakve informacije jos iskopao... vise kao "usput"... pa samo to navodim. :ups:
pozdrav
bogi
uhhh,pogledah upravo slike,Boggy.
sta reci za Korenjaka(Acu) sem- RESPECT! kontaktiracu i njega na p.m.ako se vec ne oglasi.
bez obzira na njegovo evidentno umece i talenat,i tvoje "usputne"(a i Dejove)informacije su mi od velike pomoci.
pozdrav
radsoul
26-07-2016, 02:32 PM
Koji onda lepak koristiti, ako se planira ponovno odlepljivanje fretboarda u daljoj buducnosti?
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.