PDA

View Full Version : Audio interface

BODAL
18-02-2009, 12:00 PM
Htio bih uzeti neki usb interfejs za laptop, a koristio bi za kvalitetno snimanje gitare, bas gitare i da ima midi (vsti kontrola na nastupima)
Cesto cu trebati otici do gitariste da usnimim gitaru (ili bas) pa bih htio da to bude st kvalitetnije i jos da mogu na nastupima svirati preko laptopa neki vst sint... Kod kuce imam emu 1820m a ovo bi bila mobilna varijanta.

Trazeci malo po forumu vidim da se spominje Tascam US-122L (ili US-144),
EDIROL UA-25, ili neki M-AUDIO...

Ima dosta komentara na stranim forumima za probleme sa tascam-om zbog stabilnosti i drajvera, ali vecinom se radi o ljudima koji imaju vistu ili (po onome sto mi se cini iz njihovih postova) o tome da ne znaju nista sami podesiti na racunaru... Pa me zanima sad ima li nekih iskustava ili mozda nekih drugih prijedloga?

ne kontam kakve ulaze i izlaze ima ECHO INDIGO IOX? Kakva je to karta i da li bi mogao snimiti gitaru ? (nema veze ako nema midi)

Tiki the Boyler
20-02-2009, 07:38 AM
Ako ti je primarna gitara (a za malo novca) pogledaj Line6 TonePort interfejse.
Ili ako insistiraš na MIDIju pogledaj malo M-Audio Fast Track Pro ili ako imaš nešto više novca M-Audio Fast Track Ultra. (ne toliko zbog broja kanala koliko zbog internog DSP-a)
Navedene karte provjereno dobro šljakaju i predstavljaju Best Buy opciju u toj klasi. Ne zanosi se nekim WoW kvalitetnom, ali da ćeš za 100-200EUR imati kompletnu soluciju - imaćeš!

Standardno dobra karta ti je i E-MU 0404USB, ali sam ja lično imao problema sa instalacijom na nekoliko laptopa (jednostavno se nije voljela sa nekim pločama).

dr.Ru
20-02-2009, 08:28 PM
@tiki:
da te pitam nesto, a da ne otvaram novu temu:
meni treba usb ili firewire karta za notebook, samo za live. Treba mi najmanje 2 stereo outputa (jedan za matrice na razglas, drugi bubnjaru klik u slusalice). Nije mi bitan kvalitet, niti latenca, necu raditi sa midijem, niti cu ista snimati, pravicu projekte sa 2 stereo kanala (jedan kanal pripremljene matrice, drugi kanal bpm klik), dakle nije mi ni input bitan. Bitni su mala cena i broj outputa. Imas li neki predlog?

lesha
20-02-2009, 09:44 PM
mozda emu 0202, m-audio mobile pre usb, novation nio 2/4, m-audio fast track pro, itd..

Tiki the Boyler
20-02-2009, 10:20 PM
Budući da ti treba 2 x stereo, iliti 4 x mono
ja bih išao na USB varijantu. Mislim da nema pretjerane potrebe za FW koji zna biti itekako bugovit!
Mislim da ti je tu početak priče (što se cijene tiče) E-MU 0404USB ili M-Audio Fast Track Pro.

yanprawda
21-02-2009, 12:45 AM
@tiki:
meni treba usb ili firewire karta za notebook, samo za live. Treba mi najmanje 2 stereo outputa (jedan za matrice na razglas, drugi bubnjaru klik u slusalice). Nije mi bitan kvalitet, niti latenca, necu raditi sa midijem, niti cu ista snimati, pravicu projekte sa 2 stereo kanala (jedan kanal pripremljene matrice, drugi kanal bpm klik), dakle nije mi ni input bitan. Bitni su mala cena i broj outputa. Imas li neki predlog?

mackie onyx satellite (http://www.mackie.com/products/satellite/index.html) - čista petica! upravo to radim s njom(karticom)

http://www.zzounds.com/item--MACONYXSAT

funksoulbrother
22-02-2009, 10:56 AM
novation nio, e-mu 0404 i po meni najbolji i nesto skuplji odabir - native instruments audio kontrol 1.
usb m-audio kartice ne bih preporucio nikome.

zlobisha
22-02-2009, 11:06 AM

Za?to? :confused:

InsaneEyes
22-02-2009, 01:25 PM

takodje

gricko
22-02-2009, 04:06 PM
Evo i ja sam u istoj potrazi. Mislim da bi suzio izbor na emu 0404usb i ni audio kontrol 1... E sad... Ono sto mene brine je to koliko je NI audio kontrol 1 provjeren, mislim, kako radi, da li se stvarno isplati... EMU 0404usb je dosta puta spominjan i isproban... Mene privlači taj NI, pa ako ga neko ima neka napise nesto. Cijene su im tu negdje...

funksoulbrother
25-02-2009, 12:13 PM
koliko je NI audio kontrol 1 provjeren, mislim, kako radi, da li se stvarno isplati...

itekako se isplati. za koji dan mi dolazi ta kartica. konnekt 24d mi malo prevelik za live, i laptop mi nema TI firewire (nisam uspio nac takvog), pa sam uzeo audio kontrol 1. uzeo sam jer sam s vise strana saznao da je stvar izvrsna. kvaliteta izrade - tenk. izuzetno stabilna - svi s kojima sam pricao je koriste za live i nikad im nije zastekala. konverteri - kazu, za te pare - ludilo!
za dva dana stize pa javim osobne utiske. do tada, baci oko na reviewue po netu, ima toga za procitat. npr. http://www.soundonsound.com/sos/mar07/articles/niaudiokontrol.htm

funksoulbrother
25-02-2009, 12:17 PM
Zašto? :confused:

zato sto sam koristio m-audio usb karticu, a koristio sam i ostale usb kartice. pa mislim da ne trebam suvise objasnjavat. :D
zvuk je u odnosu na e-mu i novation losiji. NI audio kontrol 1 jos nisam probao, ali po onom sto su mi rekli - nemjerljivo bolje. kvaliteta izrade m-audio kartica je smijesna u usporedbi s ostalim proizvodjacima. stabilnost usb m-audio kartica za uporabu u live nastupima - ne bih preporucio.

gricko
25-02-2009, 03:02 PM
Moze li se kupiti negdje kod nas taj NI (BIH, HR, SRB)?

alavuk
25-02-2009, 09:03 PM
@tiki:

imas esi maya 44 usb , veruj mi razbiiiiiiija bolji je input i output latency 2 stereo / ulaza + optika sve to za 100e tj 99e , stabilni su drajveri ko majka zemlja , jedino sto moze da ti rikne jeste samo karta ako su neki problemi u pitanju nema ih ... kvalitet zvuka bolja od bilo koje pci/usb/fw m-audio karte

toliko

koristim je za razne svrhe laptop/desktop i nema problema ...

zlobisha
25-02-2009, 09:35 PM
zato sto sam koristio m-audio usb karticu, a koristio sam i ostale usb kartice. pa mislim da ne trebam suvise objasnjavat. :D
zvuk je u odnosu na e-mu i novation losiji. NI audio kontrol 1 jos nisam probao, ali po onom sto su mi rekli - nemjerljivo bolje. kvaliteta izrade m-audio kartica je smijesna u usporedbi s ostalim proizvodjacima. stabilnost usb m-audio kartica za uporabu u live nastupima - ne bih preporucio.

Pih... A ja sam ba? sutra hteo da pazarim jednu... :(

BODAL
02-03-2009, 11:16 AM
itekako se isplati. za koji dan mi dolazi ta kartica. konnekt 24d mi malo prevelik za live, i laptop mi nema TI firewire (nisam uspio nac takvog), pa sam uzeo audio kontrol 1. uzeo sam jer sam s vise strana saznao da je stvar izvrsna. kvaliteta izrade - tenk. izuzetno stabilna - svi s kojima sam pricao je koriste za live i nikad im nije zastekala. konverteri - kazu, za te pare - ludilo!
za dva dana stize pa javim osobne utiske. do tada, baci oko na reviewue po netu, ima toga za procitat. npr. http://www.soundonsound.com/sos/mar07/articles/niaudiokontrol.htm

Jesi li dobio karticu? Ako jesi daj malo komentara, i ja sam se zainteresovao za nju.
Pozz

Rasta
03-03-2009, 08:47 AM

Imam M-audio Mobile pre vec nekoliko godina. Sto se tice stabilnosti i upotrebljivosti - fenomenalna. Koristio sam je ustekanu u hrpu raznih laptopa i desktopa i uvijek je radila bez greske. Koristim je za tri namjene: kad treba pustati zvuk sa laptopa u raznim live varijantama i partyjima, kad treba snimati nesto na laptop bez struje u blizini (orkestar nasred livade ili nekog otoka, atmosfere za film) i kad treba nesto editirati ili preslusavati u ProToolsima a neda mi se vuci sa sobom 003. Ima i kombinacija koju namjeravam upotrijebiti kada dodju topliji dani - ljeskarenje na barci nasred mora, nekoliko udica bacenih i dok riba ne zagrize editiranje u ProToolsima :-).

Losa strana joj je stvarno los zvuk u odnosu na slicne kartice. Output nije nista kvalitetniji od integriranog zvuka s maticne ploce, a snimanje - upotrebljivo, ali daleko od dobrog. Prednost u odnosu na integrirani zvuk su kvalitetni konektori i phantom napajanje. Medjutim za editing - dusu dala.

funksoulbrother
03-03-2009, 06:31 PM
Jesi li dobio karticu? Ako jesi daj malo komentara, i ja sam se zainteresovao za nju.
Pozz

Stvarčica je prava mala beštija. Prvo i osnovno, jako je mala, samim time ultra prakticna. Kvaliteta izrade je :shock: - tenk!! Gledao sam na youtubeu video u kojem su ubijali boga u njoj skejtajuci po njoj, bacajuci je, ubijajuci je itd. i stvar je na kraju i dalje radila. Tako i izgleda.
Ono sto me najvise odusevljava je to sto u traktoru i abletonu uz dascratch midi controller i koristenje pluginova u abletonu imam latency od 1.5ms. 8-) Beat that M-audio. :D
Druga stvar koja odusevljava je zvuk. :da: Ludo dobro zvuči. Ne čujem baš neku razliku u odnosu na konnekt 24d.
Preamp nisam koristio za sada tako da po tom pitanju ne mogu nista reci.

Što se tiče M-audio usb kartica. Možda nisam bio dovoljno jasan. Ne kažem da ne postoje stabilne kartice, ali postoji velik broj korisnika koji su kupili usb m-audio karticu s kojom su imali samo muke, narocito po pitanju stabilnosti, kasnjenja, a o zvuku necu ni govoriti, dovoljno je već rečeno.

Nadam se da sam pomogao. Ako te još nešto posebno zanima, slobodno pitaj.

BODAL
04-03-2009, 02:44 PM
Mozda uspijem dogovoriti da mi interfejs dostavi jedan poznanik iz Njemacke. Dacu mu upute da naruci preko Thomann-a, kod njih je dostava besplatna a cijena bi bila (kako pise na sajtu) 259 eura. Koliko si ti platio, da li je ovo realna cijena i sta si dobio u paketu? Ako je problem ovdje mozes mi poslati PM...
POZZ

funksoulbrother
04-03-2009, 03:50 PM
platio sam je 250e u sloveniji. cijena koju si naveo je realna. meni je s postarinom do ljubljane doslo 257e.
u kutiji dobio usb kabel, dvd s driverima i softwareom - traktor 3 le, kore player, guitar rig 3 le, kore soundpack. takodjer, upute za instalaciju i papir sa serijskim brojevima kartice, traktora i guitar rig-a.

BODAL
04-03-2009, 10:48 PM
A ono sto pise da se dobije vaucer pa se sa njim skida jedan sint sa njihovog sajta po izboru?

Ako budes nesto snimao onda javi kako ti se cini po tom pitanju.
Ja cu svoju dobiti najvjerovatnije do kraja mjseca. :)

funksoulbrother
05-03-2009, 12:19 PM
A ono sto pise da se dobije vaucer pa se sa njim skida jedan sint sa njihovog sajta po izboru?

voucher je za 29$ popusta na jedan od kore soundpackova, posto s karticom dobijes kore player.

bokimusic
28-08-2010, 02:05 PM
ako kog interesira, ja imam Audio Kontrol 1 i prodajem za 1200 kn.
javiti se na bokimusic@hotmail.com