View Full Version : Katarina Kovac - Streets of Mine
Almond
11-02-2009, 12:55 PM
...dobrodosli.
<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/WDqInyK70Bg&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/WDqInyK70Bg&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>
http://www.youtube.com/watch?v=WDqInyK70Bg
www.myspace.com/katarinakovac
HeatMan
11-02-2009, 01:20 PM
koj uzas ne verujem
korenjak
11-02-2009, 02:27 PM
koj uzas ne verujem
u cemu je stvar?
awacs
11-02-2009, 02:30 PM
u cemu je stvar?
Ajde i ja ću da ispadnem glup u dru?tvu pa da pitam ?ta je u?as?
didovzub
11-02-2009, 02:36 PM
ko da svaki instrument le?i u svom mixu,vokla mi je previ?e "naprijed"...khm,ovo moje je čisto subjektivno...:confused:,nisam pametan
zlobisha
11-02-2009, 02:42 PM
Pa, mo?da čoveku smeta, ovaj neuredni post...
A mo?da mu smeta ?to vokal konstantno ''di?e''...
:)
zlobisha
11-02-2009, 02:45 PM
Evo, post vi?e nije neuredan, sređeno... Vi?e nema u?asa. :wink:
korenjak
11-02-2009, 03:40 PM
lepa muzika
zvici kompaktno
vuce malo na gothic
lose smixan glas treba bolji reverb
i izgovor engleskog da se popravi , cuje se
pozdrav
awacs
11-02-2009, 04:45 PM
Čudan je taj engleski jezik - svi ga znaju a niko ga kao "ne izgovara dobro". Ali, ko ga uop?te izgovara "dobro"? Likovi iz Mančestera? Ili Alabame? Ili NY? Ili Kingstona? Kako bi trebalo da ga izgovara neko ko ne ?ivi u anglofonskoj zemlji? Kao njujorčanin ili kao jamajkanac ili kao alabamac ili londonac?
Nema veze izgovor, va?no je ono ?to se izgovara. Dobra je pesma, devojka dobro peva tu pesmu, odličan je video, sve skupa ima atmosferu - super :):grin::D
A da bi moglo malo da se interveni?e u domenu reverba - moglo bi. Malo vi?e pre-delaya (ili malo manje ER, te?ko je provaliti detalje na YT). Ali nema veze - dobra je pesma, devojka dobro peva tu pesmu, odličan je video, sve skupa ima atmosferu - super :):grin::D
Pozdrav
Almond
11-02-2009, 04:45 PM
Hvala na komentarima.
Izvinjavam se zbog prvih pola sata neispravno postavljenog posta. Moja greska.
korenjak, hvala na konstruktivnoj kritici. Svakako cu jos raditi na zvuku vokala (koliko mi to mogucnosti dozvoljavaju), kao i na izgovoru.
Uskoro cu dati i link za mp3 download, jer reprodukcija zvuka preko YouTube-a nije nista narocita. Spot sam prvo 'okacila' zato sto sam ga skoro snimila i za sada okupira paznju.
Almond
11-02-2009, 04:51 PM
Wow, awacs! Sada sam tek videla vas post.
PUNO hvala!
Na reverbu cu svakako raditi. Treba mi jos puno iskustva, jer sve radim bez ikakvih putokaza i saveta... znaci 'u mraku'. Vase sugestije mi svakako mnogo znace.
korenjak
11-02-2009, 04:57 PM
no problem
meni se svidja mjuza, samo mi je malo hod po ivici izmedju darkvejva goth-a i popa....
svidja mi se muzika skladna je........nije lako otpevati one delove bez ritma a ipak u ritmu....
jesi li ovo sama aranzirala svirala i mixala ilije bila kakava ekipa u projektu...
glas je prejak.......daj mu malo daljine reverbom....da bude malo misaon prizvuk zamisljen
i jos nesto po liku nikad ne bi rekao da imas ovakvu boju glasa :rolleyes:
malo je ovakve muzike kod nas
pohvale sa moje strane
HeatMan
11-02-2009, 05:05 PM
juj izvini..
prochitao sam kristina kovach.. i ona mi se kao i njena seka popela na vrh glave sa tim "tripujemo da pevamo na engleskom"..
inache, i dalje stojim iza mishljenja, s tim shto cu sad da argumentujem.. i bicu malo blazi.. al takav sam jbg..
engleski. awacs moze da pricha shta hoce, ali ovo ne vuche ni na jedan naglasak.. ovo se zove broken english.
drugo, slogovi slogovi i samo slogovi... ko god da je pisao tekst nije ga napisao kako valja.. shetash se, neprijatno ubrzavash i usporavash.
matrica.. shta ja znam.. ne znam na koju vrstu muzike pucash.. malo mi vuche na domacu muziku iz 60/70ih..
drugo, samo padovi i po koji sintesajzer koji nimalo ne lezi? pa ne radi bash..
bubnjevi su previshe zavucheni, vokal previshe izbachen.. ma dobro, da se ne bacam na mix, poshto mi se chini da se niko nije ozbiljnije ni bavio time..
i tako.. bolje idi na chasove engleskog i fokusiraj se na izgovor. promeni tekstopisca, ili ako si ti pisala, nauchi da pishesh tekst..
eto, to je najblaza varijanta.. :)
sori al takav sam ti ja..
pozdrav
RetroMan
11-02-2009, 05:28 PM
Dobra je pesma, devojka dobro peva tu pesmu...
:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:
Nisam znao da si ti saljivdzija.
RM
awacs
11-02-2009, 06:17 PM
engleski. awacs moze da pricha shta hoce, ali ovo ne vuche ni na jedan naglasak.. ovo se zove broken english.
He, vidi?, mnogo davno sam studirao taj jezik u Novom Sadu (iz nekih razloga bilo mi je lak?e da upi?em fakultet tamo nego u Bgd).
Jeste da je bilo davno, ali sećam se kada je profa (Jakov Salečić, moram da ga pomenem) pitao:"What language do they speak in Jamaica?", a neka riba koja je odrasla u Australiji mu onako iz topa odgovorila: "Broken English!". A profa je pita: "Very well... now: which English do they speak in Australia?" A riba zastala, pa se smorila od smeha....
There is no thing as broken English, dear HeatMan. That is, as far as one's thoughts and emotions are translated properly, any English will do. Otherwise, Marlene Dietrich, Arnold Schwartzenegger and Rade Sherbedzia would have never made it :wink:
All the best,
Vasa
vasko
11-02-2009, 06:26 PM
nije losa pesma
utisaj glas malo
rokaj
HeatMan
11-02-2009, 06:31 PM
[QUOTE=awacs;234761]That is, as far as one's thoughts and emotions are translated properly, any English will do. :wink:/QUOTE]
but in this case, they were not.
btw, meni je mnogo lakshe da napishem tekst na engleskom.. i napisao sam dosta pesama.. nisam snimio ni jednu.. iako znam kako to treba da zvuchi u mojoj glavi, nije mi to native tongue.
inache, u svakom jeziku postoji pun k**** naglasaka/dijalekta. i arnold shvarceneger ima jedan te isti, stalno. ne varira.
pogotovo kada slushash muziku. ne mozesh da uradish pesmu u kojoj cesh da pevash malo na hrvatskom, malo bosanskom, malo srpsko/makedonskom. osim ako to nije poenta. i ako nemash izuzetnu prichu i muzichku podloshku.
pozdrav
Sale
awacs
11-02-2009, 06:38 PM
Nisam znao da si ti saljivdzija.
Nisam ni ja znao da ti ne zna? da prepozna? pesmu i interpretaciju čak i kroz (lo?) miks, al' nema veze. Ionako smo ovde samo radi dru?enja. Inače bismo verovatno bili konstruktivniji :wink:
awacs
11-02-2009, 06:43 PM
pogotovo kada slushash muziku. ne mozesh da uradish pesmu u kojoj cesh da pevash malo na hrvatskom, malo bosanskom, malo srpsko/makedonskom. osim ako to nije poenta. i ako nemash izuzetnu prichu i muzichku podloshku.
Osim ako se ne zove? npr. Manu Chao :) ...ali onda odosmo debelo u OT.
Pozz,
V.
alfom
11-02-2009, 07:22 PM
utisaj glas malo
rokaj
:confused: Pa ona je mezimče :). Ne roka ti ni Sinan Sakić :D
RetroMan
11-02-2009, 07:51 PM
Nisam ni ja znao da ti ne zna? da prepozna? pesmu
Lepa pesma, pesniku je dika...
RM
awacs
11-02-2009, 10:33 PM
Lepa pesma, pesniku je dika...
...kada ima kod Tita vojnika?
Retro, imaš li neku sugestiju ili...? I ja inače volim da gadim, no uglavnom one koji se q..če (bivam i banovan zbog toga, što da ne). Hoću reći - samo ti rokaj cinizam, nego ne bi bilo loše da ga ponekad i obrazložiš...
Pozdrav
Rhino
12-02-2009, 02:53 AM
Osim ako se ne zove? npr. Manu Chao :) ...ali onda odosmo debelo u OT.
Pozz,
V.
Da... Ali je manu chao prilagodio engleski jezik svojem 'na neki nachin native prizvuku' i izgovara onako kako izgovara, ne sto ne moze bolje vec sto zeli tako.
A ovdje se trazi neki 'kapitalisticko moderni' zvuk, stoga ne bi trebalo isto da se vrednuje... Ali to je samo moje misljenje.
Sori za OT!
Almond
12-02-2009, 10:36 AM
Znaci, doslo je i do trazenja kapitalizma u pesmi. Gospode. Kakav besmisao.
Moje 'dobrodosli' na pocetku teme koju sam zapocela je trebalo da znaci - opustite se i slusajte muziku. Ne, nikoga nisam provocirala pitanjem koliko mi je perfektan engleski izgovor. Cemu tolika polemika? Dokle seze ljudska opterecenost svemu sto ne prica/ne peva na maternjem jeziku?
Jos jednom hvala korenjku i awacs-u koji su se potrudili da daju konstruktivne kritike, ali mislim da mi apsolutno nije potrebna ova kolicina bezrazlozne sprdnje.
Zamolicu administratora da sto pre izbrise ovaj 'topic'.
Arthur
12-02-2009, 10:47 AM
što bi ga brisali? Ne prija ti kritika ljudi kojima se nije dopalo tvoje delo il šta?
Arthur
12-02-2009, 10:54 AM
evo sad i ja poslušah.
Definitivno očajan mix, kao karaoke. Melodija i osnovna ideja pesme bi još bili i sasvim prihvatljivi da nije nekoliko ozbiljnih distrakcija - ritmička neparnost osnovnih delova pesme, prilično rogobatan refren, i preterano konfuzna melodijska linija. Aranžman je još uvek u stadijumu rane skice, jedino mi se beat sviđa, vuče na nešto zanimljivo, ali pridavljeno pri rođenju.
Da, naročito je iritantan spot. Diletantski home-video koji je autor bez blama proglasio spotom.
OVo ti je potpuno objektivna i dobronamerna kritika, jer mi se čini da si je premalo dobijala u životu, a da jesi, verovatno bi imala viši kriterijum prema svojem radu, a naročito javnom predstavljanju istog.
Almond
12-02-2009, 10:57 AM
?to bi ga brisali? Ne prija ti kritika ljudi kojima se nije dopalo tvoje delo il ?ta?
Ljudima koji su dali kritiku sam se zahvalila. Ono sto mi nije potrebno je nicim izazvan cinizam i izvrtanje cele teme na nivo koji mi vise nije jasan.
Nadam se da ce te me razumeti.
redwater
12-02-2009, 11:22 AM
fali ovakve mjuze....da je malko amaterski-jeste ali meni to ne smeta(svako ima neki svoj trip koji zheli,u suprotnom bash bi bilo dosadno-ovakav punch mora,sad ovaj pad,pa ovakvi backinzi....ZASHTO?)....vishe mi je cloZZZZZzz my eyes iZZZZ i to....izgovor je malko oshtar...vokal svakako malo nizhe ali to je sve od mojih zamerki....samo napred !!!!:wink:
DaBear
12-02-2009, 11:24 AM
Ljudima koji su dali kritiku sam se zahvalila. Ono sto mi nije potrebno je nicim izazvan cinizam i izvrtanje cele teme na nivo koji mi vise nije jasan.
opet frka !!
Ajd i ja da malo prozborim...dosta toga sto je Arthur rekao stoji...
meni odma zasmetalo to lose brojanje, to su amaterske greske, kad se ne zna gde pocinje pevanje itd..
Engleski - onako... izvedba - vokal..onako (za pohvalu sto se radi nesto u tom fazonu, ali moze jako bolje)
miks - demo faza...daleko od dobrog
evo jedan (slicni ) primer ,,,,iako je ubijen mp3, i na njemu se cuje sve lepo jer je dobro smiksano izproducirano itd a i vokal (koji pliva u reverbu) opet super radi
Coldcut - autumn leaves
http://www.youtube.com/watch?v=z4_9PZ-_EAA
korenjak
12-02-2009, 01:13 PM
Ma opusti se na ovom forumu je sve to normalno, ne shvataj licno neki su se clanovi sukobili oko licnog misljenja po odredjenom pitnju ....pa je ispalo da se tice tvog rada...a ustvari je vec posle par recenica pocelo da se tice licnih misljenja....
Sve u svemu samo napred.....licno nemam nista potiv lo fi muzike kao ni protiv DIY produkcije......neke pesme nekih autora koje su meni mnogo drage i koje i danas slusam nikad nisu ni snimljene profi.........jdnostavno snimili ljudi kako su mogli u zenitu svoga nadahnuca ili nekog zivotnog perioda .....i posle nestali........al ostala pesma.kakva takva dovoljna da se pozna ideja njen kvalitet i emocija....
nazalost mnoge takve pesme su drugi otkrili i preradili proslavili se.....a autor - onaj koji je u svom socio ekonomsko emotivnom stanju iznedrio pesmu je na zalost bio progutan ......verovatno drugim zivotnim nedacama......
neki svoj zenit dozive u jednoj pesmi u jednoj svetloj tacki zivota a posle samim zivotom i okolnostima budu progutani...
Elem meni je bitan koncept.....e sad dijamant treba brusiti.....a ako ostane i neobrusen i dalje je lep.........jer se koncept cuje i vidi......
Treba sada ici na sledecu lestvicu....
Sto se spota tice moje misljenje je malo drugacije od Arturovog : ima mi to neku pricu.....ko je prosao underground lo-fi DIY i fanzine znace o cemu pricam....al dobro mi takvi smo nostalgicni za tom podzemnom Art estetikom...gde je ideja jaca od kvaliteta i sjaja produkcije....
No sigurno vecina ima jace kriterijume.....i kritickiji stav..
za mene prijatno iznenadjenje...ako mozes digni to sad na jos bolji nivo
pozdrav
Rhino
12-02-2009, 01:14 PM
.
Izvinjavam se na 'kapitalizmu'... Budi sigurna da nisam mislio bukvalno... Nije dobro opisana misao... Mislio sam da stvar tezi da zvuci onako 'zapadnjachki'....
Pozz
vasko
12-02-2009, 02:07 PM
almonde,to sto te malo ostrije kritikuju,to je jer ti se malo udvaraju,dzabe se frchish :)
nema tu nista lose,shvati stvari na pravi nacin :da:
awacs
12-02-2009, 02:11 PM
meni odma zasmetalo to lose brojanje, to su amaterske greske, kad se ne zna gde pocinje pevanje itd..
Pa dobro, to je stvar navike. Ja taj 2/4 takt ne kapiram kao gre?ku nego kao autorsku odluku. Uostalom, nije to ba? tako retka pojava ni među profesionalcima. Bitlsi imaju pun kufer pesama sa "u?tinutim" brojanjem, a ima li smisla da pominjem Led Zeppelin i Black Dog? Nego valjda to Bitlsi i Cepelini smeju da rade, a mi gologuzija jok?
Mislim, brojanje k'o brojanje - ako prija frazi, ?to da ne bude skraćeno? A miks... pa, nije dobar miks, ali popraviće se (valjda).
Engleski - onako... izvedba - vokal..onako (za pohvalu sto se radi nesto u tom fazonu, ali moze jako bolje)
Kapiram da je i autorki jasno da sve to mo?e bolje. Opet, za nekoga ko sam za sebe ka?e da ne zna i da tek uči - ovo je odlično. ?to naravno ne znači da autorka treba da prestane da uči, ali nekako sam sklon tome da ka?em svakome ?ta valja, pa tek onda ?ta bi (po meni) moglo da se popravi.
Pored miksa bi mogao malo da se popravi onaj vibrato u pevanju, prebrz je pa na momente zvuči kao trema, a ne kao vibrato. Ali opet, dobro je ?to je diskretan.
Video? Ma, ja sam matori lo-fi manijak pa sve to ?to Arthuru smeta (home video fazon) meni ba? radi. No, i to je stvar ukusa.
Pozdrav
HeatMan
12-02-2009, 04:43 PM
Moje 'dobrodosli' na pocetku teme koju sam zapocela je trebalo da znaci - opustite se i slusajte muziku. Ne, nikoga nisam provocirala pitanjem koliko mi je perfektan engleski izgovor. Cemu tolika polemika? Dokle seze ljudska opterecenost svemu sto ne prica/ne peva na maternjem jeziku?
Jos jednom hvala korenjku i awacs-u koji su se potrudili da daju konstruktivne kritike, ali mislim da mi apsolutno nije potrebna ova kolicina bezrazlozne sprdnje.
Zamolicu administratora da sto pre izbrise ovaj 'topic'.
ako vec kachish na net ochekuj iskrene komentare. a to da li je kritika konstruktivna je do tebe i kako cesh je primiti.
yanprawda
12-02-2009, 05:02 PM
ne posustaj dok god tebi to godi!
'oprashe' i mene sa mojim uratcima al sam se pripremio kol'ko sam mog'o!
i od tad ne postah ni jednu stvar! :D
al da se radi,radi se! i to u inat svima! sve bolje i bolje! a onda jednog dana...:wink:
a ovaj coldcut-megaodličan!, bijahu tamo devedesetih cijela ekipa u klubu orlando u dubrovniku nekih 15 dana dok je triphop bio na vrhu i ljudi(Jonathan More&Matt Black) odr?ali par radionica i koncerata i sva?ta ne?to nama amaterima(gledasmo ih ko marsovce-extraprofije i sl.) i samo nas pogura?e jo? dalje! skroz kuleri! jbg-malo OT, izvinte, morao sam jer nije sve u "konstruktivnoj" kritici-treba malo i podrske
HeatMan
12-02-2009, 06:59 PM
pa niko joj nije rekao da prekine da radi, ili da prekine da kachi snimke na net... a siguran sam ni tebi...
kolko sam ja stvari okachio, i naravno da se nece svima svideti..
na ovom forumu ti je uglavnom ovo pravilo: kome se ne svidja uopshte i nece da pomogne nikako, ni ne odgovara na temu ili odgovara sa potpunom sprdnjom. onom koji bi da pomogne, nije teshko da otkuca odgovor i recenziju.. kakva god ona bila
korenjak
12-02-2009, 07:13 PM
pa niko joj nije rekao da prekine da radi, ili da prekine da kachi snimke na net... a siguran sam ni tebi...
kolko sam ja stvari okachio, i naravno da se nece svima svideti..
na ovom forumu ti je uglavnom ovo pravilo: kome se ne svidja uopshte i nece da pomogne nikako, ni ne odgovara na temu ili odgovara sa potpunom sprdnjom. onom koji bi da pomogne, nije teshko da otkuca odgovor i recenziju.. kakva god ona bila
jest
treba ivreme da se ljudi naviknu na nas ovde i vremena da se skapira da iza cuchi mahom dobra namera
sve vatreni internetashi debatashi retoricari forumashi....svi na jednom mestu....sve je ovo stoga sasvim normalno...
e da Almond cim se pricha znaci da vredi...ima ljudi okace rad ne javi se niko ziv
:D
Superhill
30-03-2009, 08:52 PM
Prvo, da se izvinim sto ponovo aktiviram stari post ali tek nedavno sam ga uocio.
S obzirom da poznajem osobu koja je postavila pesmu, mogu da kazem da su mnogi od vas promasili sustinu ili da jednostavno nisu u pravu. Vecina je kritikovala los mix ali snimak je nastao u kucnim uslovima i kao takvog ga treba tretirati. Da ne pominjem da je u pitanju snimak sa you tube-a.
Druga stvar je jos bitnija, Katarina ima akademsko obrazovanje, predaje violinu u jednoj novosadskoj muzickoj skoli, bavi se kompozicijom i sigurno zna kako se pravi pesma. Neki pominju lose brojanje, ritmicku neparnost... Verujte mi, ako je ona tako uradila - onda tako i treba da bude. Takva kritika odaje neznanje samog kriticara.
Izgovor engleskog jezika je stvar sluha, ali mi je cudno da je toliko komentara na Katarinin izgovor doslo sa jednog foruma iz Srbije. Koliko od vas ima engleski kao maternji jezik? Kako to da su ljudi iz Srbije uvek toliko "pametni"? Pouzdano znam da niko iz inostranstva nije ni u jednom slucaju pomenuo njen "los" engleski. A dobijala je stotine komentara, vecinu upravo iz Engleske.
Heatman je napisao: "ko god da je pisao tekst nije ga napisao kako valja... shetash se, neprijatno ubrzavash i usporavash". Malo je cudno da kritika dolazi od coveka koji u svojoj pesmi ima stih "ljuljaj bulju" ili tako nesto... Nemam nista protiv takvog urbanog izraza, ali onda treba da se kaze da nije razumeo tekst ili da mu se ne svidja, a ne da nije dobro napisan.
Ubedljivo najbesmisleniji komentar je dao jedan od moderatora, Arthur. Mislim da se necim uvredio jer nije bilo razloga za takvu zestinu, cisto dolivanje ulja na vatru. Koliko sam shvatio, Arthur je postovaoc heavy-metala i hip-hopa; ne bi bilo lose da se usresredi na te muzicke forme umesto da ostavlja maliciozne komentare. Ja nikad ne komentarisem muziku koja mi se ne svidja ili koju ne razumem, ne vidim potrebu za tim.
Ono sto mi najvise smeta jeste sto veoma malo ljudi uopste slusa ovakvu vrstu muzike koju Katarina pravi (uopste nije bitno koji je to pravac), to je odraz stanja u kulturi ove zemlje a ona je na niskom nivou. Nadao sam se malo boljem odzivu clanova ovog foruma jer su, ipak, vezani za muziku pa makar i samo tehnicki.
Nadam se da ovim nisam nekog uvredio, mada vidim da su clanovi navikli na takve dijaloge.
Pozdrav svima!
liman021
12-04-2009, 09:29 PM
bas danas izlazim iz stana sa prijateljem i sretnemo dve njegove drugarice sa kojima je isao u osnovnu.jedna od njih me je prepoznala posle 20 godina.njeno ime je katarina kovac.ispostavilo se da mi je njena majka predavala violinu u muzickoj skoli isidor bajic.sram da me bude sto je nisam prepoznao u trenutku kao ona mene.dala mi je njen ep pod nazivom only the moment.moram priznati da nisam upoznao u svom zivotu bas mnogo ovakvih milih,inteligentnih,divnih i neznih bica kao sto je ona.ono sto mi se svidja u njenoj mjuzi je atmosfera koju nije mogla da pokvari ni produkcija kao ni "chudni ritmicki ispadi" koji se ocigledno ne svidjaju nekim slushaocima i to je sasvim ok.moje skromno misljenje je da bi uz kvalitetnu studijsku produkciju ljudi definitivno promenili misljenje na bolje.ovo je kucna produkcija i ja bih licno promenio neke stvari ali to je najmanje bitno.spot mi je super neopterecen holivudskim sranjima u kojima uvek mora nesto zajebano da se desava.glas mi se svidja takodje
InsaneEyes
12-04-2009, 10:49 PM
skroz mi se svidja stvar i super bi legla na neki a-la silent hill soundtrack, bash ima taj SH fazon - minimalna spooky orkestracija i vokal sa akcentom. ne znam da li si igrao silent hill, ako jesi slusao akira yamaoku znas na sta mislim
i ne sikiraj se puno, ne moze svakome da se svidja sve :)
EDIT: a totalno si u pravu da nema bas puno culture vulture-a (poput mene ;) :guitar:) koji slusaju i vole skoro sve sto postoji od muzike
InsaneEyes
12-04-2009, 10:56 PM
lepa muzika
pozdrav
nikad ne bih menjao ovakav vokal, akcenat mu dadne na trazenom osecaju alienacije i otudjenosti.
btw jedan od najbitnijih trademarkova italo pravca je bash "akcenat" i on daje posebnu draz tom pravcu, npr
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.