View Full Version : Hum, buzz, hiss?
Doomcore
10-02-2009, 07:46 PM
Dobar dan....
Evo kupio prvi par monitora, Mackie MR8....za pocetak, zvuk odlican....ja sam i vise nego zadovoljan. Prikazuje lose i dobre mixeve....dakle obavlja svoju duznost....jako je glasan i freq response je zadovoljavajuc....Mozda se reverb tailovi ne cuju dobro ko na Adam-ima i Dynaudio-ima ali ovo je sasvim zadovoljavajuce. :D
Planiram uskoro ubost neki monitor kontroler i preko toga kontrolirati volume, sad ih kontroliram preko M-Audio Monitor Mixera, malo komplicirano i neprakticno ali izdrzat cu....
Ali imam jedan problem....povezao sam ih direktno preko balansiranih trs kabela (klotz/neuman) na M-Audio Audiophile 192....i kad ne svira glazba i sl, cujem sumove. Dakle, kad god ja pomaknem mis...ili hd nesto vrti....ili scrollam s misem po web stranicama, cujem neke sumove koji se pitchaju gore dolje. Kako to uklonit? Sto je to uopce? Kad ne radim nista, sve je super tiho....
Nadam se odgovoru.
Puno hvala....
didovzub
10-02-2009, 08:28 PM
samo da priupitam,jel te ?umove mo?da dobija? kad scrolla? stranice ?
lesha
10-02-2009, 08:49 PM
to je uobicajeno za integrisane kartice, ne bi trebalo da se desava na boljim..
Doomcore
10-02-2009, 08:49 PM
samo da priupitam,jel te šumove možda dobijaš kad scrollaš stranice ?
Da, kao sto pise....cudno skroz....
didovzub
11-02-2009, 02:50 PM
pogledaj da nije do kablova,ako su lemljeni pogledaj lemove i vidi da tamo negdje nije neki nekavlitan lem,khm, mo?da mo?e biti do struje,jer je normalno da u električnoj mre?i postoje ostilacije u naponu koje mogu uzrokovat to da ti ?ume,a mo?da su i o?tetili membranu zvučnika,sad nisam siguran da mo?e biti bilo ?ta od navedenog,imao sam isti problem i nakon nekog vremena jednostavno je prestalo ?umit...
dvuckovic
11-02-2009, 03:04 PM
Najvjerovatnije graficka kartica, probaj da promijenis PCI slot od zvucne
awacs
11-02-2009, 03:19 PM
Najvjerovatnije graficka kartica, probaj da promijenis PCI slot od zvucne
Moglo bi da upali - mrdni audio karticu što dalje od grafičke. Opet, ne mora da znači da će to ukloniti interferenciju sa HDD-om...
diviner
11-02-2009, 08:34 PM
Mislim da je i ovdje slucaj sa ground loop-om (uzemljenje)...
Konsultovati ovu temu:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=26100&highlight=uzemljenje
Poz...
didovzub
11-02-2009, 09:15 PM
da,struja je najvjerojatnije u pitanju, probaj onaj trik s alu folijom awacs je obajsnio postupak...
lesha
11-02-2009, 11:21 PM
da,struja je najvjerojatnije u pitanju, probaj onaj trik s alu folijom awacs je obajsnio postupak...
:banghead::banghead::banghead::banghead:
ne sa alu folijom, vec sa obicnom pvc folijom.
awacs
11-02-2009, 11:31 PM
lepo ja rekoh: "ne alu folijom", al' d?aba :wink::wink::wink::shock::shock::shock:
boggy
12-02-2009, 04:25 AM
strasno! ... :banghead::banghead::banghead::banghead:
NE ALU FOLIJAAAAAA!!!! :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
CELOFAAAAN od cigara!!!
ZNACI, ono providno, ne srebrnasto!!! :rolleyes:
pozdrav
bogi
awacs
12-02-2009, 11:28 AM
ZNACI, ono providno, ne srebrnasto!!!
Jedna slika vredi hiljadu reči :wink:
P.S. (edit) Koliko se već nagomilalo threadova sa manje više istim problemom (brum), izgleda da bi trebalo da se postavi neki Sticky tipa "šta raditi u slučaju brujanja".
boggy
12-02-2009, 11:59 AM
........
P.S. (edit) Koliko se već nagomilalo threadova sa manje više istim problemom (brum), izgleda da bi trebalo da se postavi neki Sticky tipa "šta raditi u slučaju brujanja".
DZABA! Iskustvo sa podforuma "dizajn i konstrukcije studija" mi govori da sticky threadovi nece spreciti onoga koga mrzi da lista forum, da postavi pitanje... verovatno misli da je ovo igrica za pc, i da iza postova nisu ljudi nego masine... pa ce nesto da se zalomi, i lakse ce doci do odgovora...
Iskreno, nemam nista protiv sticky-ja, na podforumu gde sam urednik... uskoro ce popuniti celu stranu... nece biti mesta za ostale threadove... i opet se ponovo postavljaju ista pitanja, cak uz pricu "procitao sam sve sto ima... nisam nasao"... a ja ipak nadjem bas to sto mu treba... i to na "sticky" ;)
Inace BRAVO za sliku i hvala!
pozdrav
bogi
p.s. Samo da dodam, bez uvrede za sve one koji znaju, da se dve rupice za viljusku od utikaca, u celofanu buse zarom od (upaljene) cigare! :rolleyes:
dvuckovic
12-02-2009, 01:10 PM
Za nepusace:
Sasvim dobro obavlja posao i izolir traka, ne morate da pocnete da pusite :)
boggy
12-02-2009, 01:12 PM
EEEE DA! HVALA kolegi Vuckovicu za to sto mi je pokazao ovu improvizovanu metodu, dobru kad se nema ni vremena, ni uslova, za nesto mudrije.
pozdrav
bogi
dvuckovic
12-02-2009, 01:14 PM
Meni je to davno nekad prodao Aca Hari, hvala deda!
awacs
12-02-2009, 02:42 PM
Za nepusace:
Sasvim dobro obavlja posao i izolir traka, ne morate da pocnete da pusite :)
Nikome ne preporučujem da počne da puši, naprotiv... Nego, izolir traka (pogotovo loša) hoće da ostavi tragove u vidu lepljive sline, što je mnogo bez veze, pa nepušačima preporučujem kesu iz lokalne prodavnice ili neku sličnu plastičnu tvorevinu. Da i od plastike bude neke vajde.
lesha
12-02-2009, 09:33 PM
ili bilo kakav izolator..
awacs
12-02-2009, 09:36 PM
ili bilo kakav izolator..
Mo?e azmafon? :wink:
didovzub
13-02-2009, 09:15 AM
awacs Re: Hum, buzz, hiss?
<hr style="color: rgb(169, 171, 161); background-color: rgb(169, 171, 161);" size="1"> Quote:
<table width="100%" border="0" cellpadding="6" cellspacing="0"> <tbody><tr> <td class="alt2" style="border: 1px inset ;"> Originally Posted by lesha http://www.rumski.com/forum/images/rupro/buttons/viewpost.gif (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=234812#post234812)
</td> </tr> </tbody></table>
lepo ja rekoh: "ne alu folijom", al' d?aba :wink::wink::wink::shock::shock::shock:
:ups:
agrh,ispričavam se,ma jo? razmi?ljam kako nesmije sa alu jer bi ga ubilo i nipi?em sa alu folijom..:grin:
isprike
Arthur
13-02-2009, 09:33 AM
ja koristim obične kese, one , ce-market. I radi.
Doomcore
13-02-2009, 11:06 AM
Ja pojma nemam o struji....niti o uzemljenjima i sl....dakle, je li sigurno ovako zamotat kabel od pc napajanja na ovaj nacin s celofanom? Hoce se to zapalit? :D
Netko je vec rekao da ti sumovi dolaze od graficke, tako da sam ja instalirao (za test) neku igricu i cim sam je upalio sum se pojacao za 20 do 30%....pokusati cu je maknuti sto dalje od zvucne....
Ali meni i dalje nije jasno zasto cujem sum (noise, ne hum) od misa kad scrollam....i od hd-a....kako se toga rjesit....Hoce ovo zamotavanje s celofanom pomoci (ako je to sigurno, da mi ne bi kuca izgorila lol)? :D
Arthur
13-02-2009, 11:09 AM
neće biti ništa opremi, uzemljenje je izmišljeno za ljudsku bezbednost. Ja sam ceo studio otkačio sa uzemljenja, i ništa ne fali opremi, samo meni kad se uhvatim za par metalnih stvari istovremeno.. al nije strašno, više je zabavno
dvuckovic
13-02-2009, 11:17 AM
neće biti ništa opremi, uzemljenje je izmišljeno za ljudsku bezbednost. Ja sam ceo studio otkačio sa uzemljenja, i ništa ne fali opremi, samo meni kad se uhvatim za par metalnih stvari istovremeno.. al nije strašno, više je zabavno
To je zato sto imas MASU.
Arthur
13-02-2009, 11:21 AM
imam imam!
Doomcore
13-02-2009, 02:22 PM
Pomaknuo sam zvucnu za slot nize ali i dalje cujem iste pizdarije....onda nije graficka, vec hd-ovi? Jedino ova opcija sa celofanom ostaje.... :/
didovzub
14-02-2009, 03:48 PM
Arthur Re: Hum, buzz, hiss?
<hr style="color: rgb(169, 171, 161); background-color: rgb(169, 171, 161);" size="1"> neće biti ni?ta opremi, uzemljenje je izmi?ljeno za ljudsku bezbednost. Ja sam ceo studio otkačio sa uzemljenja, i ni?ta ne fali opremi, samo meni kad se uhvatim za par metalnih stvari istovremeno.. al nije stra?no, vi?e je zabavno
:D:grin::D:grin:
Arthur
14-02-2009, 04:25 PM
... on a daily basis...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.