View Full Version : Pomoc oko akustike prostorije za bubanj.
Fly888
08-02-2009, 04:08 PM
Pozdrav svima. Nedavno sam poceo da sviram bubanj. Kupio sam ga pre par dana i montirao u podrumu. Svirao sam ga 1 min i otisao sam da popijem lek za glavabolju. Kada udarim dobos zvuk traje 5 sekundi. :shock:
Treba mi vasa preporuka sta da radim. Da li da dovedem nekog akusticara da mi sredi to ili mi preporucujete azmafon? Nisam nesto pri parama tako da ne ocekujem da uradim to nesto profesionalno.
Evo satro neke skice prostorije:
http://img149.imageshack.us/img149/5673/prostorijafm0.jpg
Unapred hvala!
Braca
08-02-2009, 04:26 PM
Ako ne ocekujes da uradis nesto profesionalno zbog toga sto nemas budzet. onda bi akusticaru dzaba dao novac jer akusticari to rade profesionalno. Ako ti prostorija nije vazna za druge namene, nemas novac, onda se snaalazi sam kako umes. Ako ti je podrum veliki onda ce ti trebati puno toga, ali ako nije veliki pokusaj sa kamenom vunom i malo platna preko. Ima dosta postova na tu temu ovde, procitaj. Paket kamene vune ti je nesto manje od 20 eura, a platno je jeftino, jedno 4 do 8 paketa ce ti mozda resiti problem koji imas, prvo coskove uradi, pa ako preostane onda dalje. Ja naravno nisam akusticar ali mi je simpaticno to sto si napisao jer nekad sam i sam po nekim podrumima vezbao sa bendom, pa znam kako ti je, a jos mi je vise drago sto si se odlucio za bubanj jer vas je sve manje. Pogledaj sve sto ima na rumskom, a onda i na ostalim forumima. Samo napred, najvaznija je volja
Fly888
08-02-2009, 11:29 PM
Ako ne ocekujes da uradis nesto profesionalno zbog toga sto nemas budzet. onda bi akusticaru dzaba dao novac jer akusticari to rade profesionalno. Ako ti prostorija nije vazna za druge namene, nemas novac, onda se snaalazi sam kako umes. Ako ti je podrum veliki onda ce ti trebati puno toga, ali ako nije veliki pokusaj sa kamenom vunom i malo platna preko. Ima dosta postova na tu temu ovde, procitaj. Paket kamene vune ti je nesto manje od 20 eura, a platno je jeftino, jedno 4 do 8 paketa ce ti mozda resiti problem koji imas, prvo coskove uradi, pa ako preostane onda dalje. Ja naravno nisam akusticar ali mi je simpaticno to sto si napisao jer nekad sam i sam po nekim podrumima vezbao sa bendom, pa znam kako ti je, a jos mi je vise drago sto si se odlucio za bubanj jer vas je sve manje. Pogledaj sve sto ima na rumskom, a onda i na ostalim forumima. Samo napred, najvaznija je volja
:ups:
Pa znas kako, nakon 23 godine sam dobio 1 uslov da mogu da pocnem da sviram. Zato eto mene, spreman da postanem bubnjar. :da:
Inace, prostorija nije velika. Mozda je 4m prema 7m a visina je oko 2,10 m. Prostorija ce takodje sluziti bendu mog brata za probe.
Mislio sam da ulozim oko 300-400 E bar da suzbijem akustiku koja je totalno nepodnosljiva.
Hvala na savetu, pogledacu ovde po KG-u sta moze da se uradi. :)
bukajenauka
09-02-2009, 02:39 PM
...hey chovek samo napred...super je da u startu razmishljash o tome...totalno mi je neshvatljivo kad odem u neke prostorije ili klubove, koji postoje godinama a zvone li zvone...da li je lenjost u pitanju ili nezainteresovanost nije mi jasno...najbrzhe i najjednostavnije je ako negde skontash debele teshke zavese pa ih okachi....inache stare tepihe madrace chebad i slichno...kartoni od jaja su prefishe komplikacije a nedovoljno efekta...ako zhelish da smanjish level buke bubnja iz prostorije i u njoj...stari trik sa automobilskim gumama josh uvek odradjuje posao...napravish malu binu za bubanj na gumama...uzhivaj:wink:
Daj stvarno brzo prečitaj stickyje, dok još netko ne počne ovdje pričati o kojekakvim mitovima...
A ako več pričamo o tome:
težke zavjese su samo za visoke frekvencije, te možeš ugušiti i sa ručnicima...
srednje i niske frekvencije možeš umiriti sa kamenom, pamučnom, staklenom vunom, treba je dosta.
Pjene i slično su samo efektivne od cca.300Hz nadalje, neefikasne su u niskim.
Isto stoju za madrace, tepihe i jogije.
O kutijama za jaja ne bih tratio reči:mad:
Gume: pa eventualno mogu da postigneš na separaciji prenošenja vibracija iz bubnja direktno na pod ali druge akustičke probleme nisi ni taknuo.
boggy
09-02-2009, 06:14 PM
,,,,...totalno mi je neshvatljivo kad odem u neke prostorije ili klubove, koji postoje godinama a zvone li zvone...da li je lenjost u pitanju ili nezainteresovanost nije mi jasno...
Pre bih rekao da nece da trose novac za to, jer odlican akusticki tretman ima vrednost samo ako sluzi svrsi, ako neko odluci da se seli, ili prestane s radom, akusticki tretman moze prodati samo nekom kome bas tako nesto treba, inace postaje gomila preskupog smeca, za nekog ko bi da se bavi prodajom namestaja u tom prostoru kasnije (recimo).
najbrzhe i najjednostavnije je ako negde skontash debele teshke zavese pa ih okachi....inache stare tepihe madrace chebad i slichno...kartoni od jaja su prefishe komplikacije a nedovoljno efekta...ako zhelish da smanjish level buke bubnja iz prostorije i u njoj...stari trik sa automobilskim gumama josh uvek odradjuje posao...napravish malu binu za bubanj na gumama...uzhivaj:wink:
Kao sto je NLP vec napomenuo, pre nego sto krenes da delis "savete" po forumu, procitaj teme o kojima smo vec pisali, "sticky" i ostale...
btw, dobrodosao na Rumski!
pozdrav
bogi
Nešto bih još dodao: adekvatno primjenjena akustika nije poželjna samo u studijskim prostorijama, kazalištu te filharmoničkim dvoranama!
... nego i u uredima gdje svi rade u jednoj velikoj prostoriji, pregrađene sa mobilnim absorpcijskim stijenama, isto u vrhunskim hotelima i njihovim ulaznim lobijima, restauranima, barovima..., na fakultetama i njihovim amfitejatrima i srednje velikim predavaonicama (ova riječ mi smrdi, nadam da me razumjete:)), školske dvorane za tjelovežbu, u kvalitetnim klubovima i diskačima, muzejima,...
Iako u večini i realnosti to skoro ništa ne drži ali neki daju na to mnogo, tome primjerna je kvaliteta usluge, doživljaja ipd.
boggy
09-02-2009, 08:24 PM
Ne?to bih jo? dodao: adekvatno primjenjena akustika nije po?eljna samo u studijskim prostorijama, kazali?tu te filharmoničkim dvoranama!
... nego i u uredima gdje svi rade u jednoj velikoj prostoriji, pregrađene sa mobilnim absorpcijskim stijenama, isto u vrhunskim hotelima i njihovim ulaznim lobijima, restauranima, barovima..., na fakultetama i njihovim amfitejatrima
Da, i svaki od tih prostora ima svoje probleme koje treba resavati... zajednicko za sve je da tesko moze da se ostvari "univerzalni tretman", upravo zato sto prostori i problemi nisu isti u svakom slucaju.
i srednje velikim predavaonicama (ova riječ mi smrdi, nadam da me razumjete:)),
Ja razumem.
?kolske dvorane za tjelove?bu, u kvalitetnim klubovima i diskačima, muzejima,...
Iako u večini i realnosti to skoro ni?ta ne dr?i ali neki daju na to mnogo, tome primjerna je kvaliteta usluge, do?ivljaja ipd.
Koliko znam, poslednja stvar u Srbiji za koju je "kafedzija" (vlasnik/upravnik/direktor kluba, hotela, restorana ili kafane) spreman da izdvoji ozbiljniji novac je akusticki tretman...
U sustini, bilo ko, ko nije siguran u svoj sadasnji posao, odnosno... nije odlucio da ce se time baviti do penzije, zato sto to jedino zna/voli/mora ... a ima potreba za akustickim tretmanom, po "pravilu" nije spreman ulagati novac u nepoktretnost za koju ne moze izvuci ni deo ulozenog novca, ako zazeli nekad da iz korena menja svoju delatnost u neku, koja nece imati preteranih potreba za akustickim tretmanom.
Prostor moze prodati/iznajmiti ili prestati da placa rentu... namestaj moze prodati ... tehnicku opremu takodje... ali ... akusticki tretman ne... to i dalje nikome "ne treba", barem za sada tako razmislja vecina, po nekom mom iskustvu.
pozdrav
bogi
Fly888
09-02-2009, 09:33 PM
Ko god se potrudio da mi pomogne hvala.
Nista nisam uradio ali vredelo je pokusati.
Poz.
Pa nadam se da čita? več napisano na tom dosta obilnim subforumu i da ima? i več neke ideje!
bukajenauka
09-02-2009, 10:02 PM
uf uf uf...polako uplashiste choveka...a bogami i mene...:shock::D...ja ne delim savete nego spontano komuniciram na temu koja me interesuje, i razmenjujem iskustva....verujem da je vech sve bilo recheno negde, istina nisam proveravao...postavljeno je pitanje kako jednostavno nabrzaka iskulirati prostoriju, a ne napraviti propher recording studio ...jer ako se odluchi na tako neshto...mozdha che biti previshe zanet time da che zaboraviti da je u stvari hteo da chuka...svakako je najbolji potez informisati se ovde o tome...inache sam bubnjar vishe od 20 godina i potreba za lupanjem naterala me je da izolujem mnogo prostorija za vezhbu, studija, barova za svirke...uglavnom bezbudzhetni projekti...
....ok moja greshka...nisam realizovao 300/400 eura unosa u materijal....tachno verovatno vech ima razradjenih i adekvatnijih varijanata ovde i ljude koji su upucheniji u moguche opcije sudechi po cenama itd...
...Fly888...ako ti se lupa za sada uvek mozhesh da pokachish par debelih tepiha na zidove...denfuj snare /chinele gafa tejpom i papirnom maramicom...natrpaj neshto u choshkove i okachi neshto da visi ako josh uvek potrebno da abzorbuje level...jedino shto stvarno radi u neposrednoj blizini za baseve su pesak i pluta na kraju...ali kad je pitanju podrum ti si vech na konju,
mozhda nije ni potrebno....ps...sachuvaj pare ili kupi razglas, da stvari pochnu da se kotrljaju...i da ekipa ima gde da se utakne ...jednom kad krenu svirke u podrumu...imachesh bolju perspekciju, kolko i kakva izolacija ti je potrebna....i onda samo nadgradjuj i usavrshavaj....naravno...ukoliko ti komshikuk ne dodje na vrata posle par dana...jedna stvar...ukoliko se svirka tolko chuje da stvarno mozhe nekom da smeta...onda radje sredi prostoriju najbolje shto mozhesh i stvarno pitaj experte ovde za pomoch...pre nego shto pochnete zapravo da svirate....jer jednom kad nekog istraumirash glasnochom, morachesh mnogo vishe da radhish na izolaciji chak ni trikovi experta neche biti dovoljni....Otprilike da bih imao ideju...kolko se chuje napolju...daj prijatelju da udara snare a ti se promuvaj okolo pa slushaj...
...samo napred...nadam se da ti je ovo dalo par korisnih informacija kao bubnjar, bubnjaru...chao...
bukajenauka
09-02-2009, 10:12 PM
btw...hvala za dobrodoshlicu...bolje vas nashao....:grin:
Fly888
09-02-2009, 10:18 PM
uf uf uf...polako uplashiste choveka...a bogami i mene...:shock::D...ja ne delim savete nego spontano komuniciram na temu koja me interesuje, i razmenjujem iskustva....verujem da je vech sve bilo recheno negde, istina nisam proveravao...postavljeno je pitanje kako jednostavno nabrzaka iskulirati prostoriju, a ne napraviti propher recording studio ...jer ako se odluchi na tako neshto...mozdha che biti previshe zanet time da che zaboraviti da je u stvari hteo da chuka...svakako je najbolji potez informisati se ovde o tome...inache sam bubnjar vishe od 20 godina i potreba za lupanjem naterala me je da izolujem mnogo prostorija za vezhbu, studija, barova za svirke...uglavnom bezbudzhetni projekti...
....ok moja greshka...nisam realizovao 300/400 eura unosa u materijal....tachno verovatno vech ima razradjenih i adekvatnijih varijanata ovde i ljude koji su upucheniji u moguche opcije sudechi po cenama itd...
...Fly888...ako ti se lupa za sada uvek mozhesh da pokachish par debelih tepiha na zidove...denfuj snare /chinele gafa tejpom i papirnom maramicom...natrpaj neshto u choshkove i okachi neshto da visi ako josh uvek potrebno da abzorbuje level...jedino shto stvarno radi u neposrednoj blizini za baseve su pesak i pluta na kraju...ali kad je pitanju podrum ti si vech na konju,
mozhda nije ni potrebno....ps...sachuvaj pare ili kupi razglas, da stvari pochnu da se kotrljaju...i da ekipa ima gde da se utakne ...jednom kad krenu svirke u podrumu...imachesh bolju perspekciju, kolko i kakva izolacija ti je potrebna....i onda samo nadgradjuj i usavrshavaj....naravno...ukoliko ti komshikuk ne dodje na vrata posle par dana...jedna stvar...ukoliko se svirka tolko chuje da stvarno mozhe nekom da smeta...onda radje sredi prostoriju najbolje shto mozhesh i stvarno pitaj experte ovde za pomoch...pre nego shto pochnete zapravo da svirate....jer jednom kad nekog istraumirash glasnochom, morachesh mnogo vishe da radhish na izolaciji chak ni trikovi experta neche biti dovoljni....Otprilike da bih imao ideju...kolko se chuje napolju...daj prijatelju da udara snare a ti se promuvaj okolo pa slushaj...
...samo napred...nadam se da ti je ovo dalo par korisnih informacija kao bubnjar, bubnjaru...chao...
Koicidencija ali bas sam tako razmisljao. Da manje razmisljam o budzenju prostorije a vise u lupkanju. :wink:
Sto se tice komsija, samo je jedna komsinica ima kucu iza mene a podrumski prozor je ispred kuce a ispred prozora je dvoriste pa ulica, a iznad mene kafanica haha. :rotfl:Tako da nikome prakticno ne smeta, jedini problem je taj odvratan zvuk koji me ubija.
Sviras samo 20 god? :shock: Svaka cast!
A sto se tice tepiha po zidovima, istu ideju mi je dao i moj profa.
Ko da nadje sad te silne tepihe? :)
Hvala na savetima, puno znaci!
Ako imas jos nesto pametno pusti PM (a verujem da imas).
Pozdrav!
fipke
09-02-2009, 10:24 PM
sredi cjoshkove, i ako volish cepeline nista ne diraj :grin:
boggy
09-02-2009, 10:52 PM
uf uf uf...polako uplashiste choveka...a bogami i mene...:shock::D...
Jesmo li?
ja ne delim savete
Nisam stekao takav utisak.
nego spontano komuniciram na temu koja me interesuje, i razmenjujem iskustva....verujem da je vech sve bilo recheno negde, istina nisam proveravao...
Ovo je forum, na njemu je nesto vec pisano, a osnovni je red i pravilo prouciti o cemu je na njemu pisano, pre nego sto se krene sa komunikacijom.
postavljeno je pitanje kako jednostavno nabrzaka iskulirati prostoriju, a ne napraviti propher recording studio ...
Temu "proper recording studio" nismo ni dotakli.
jer ako se odluchi na tako neshto...mozdha che biti previshe zanet time da che zaboraviti da je u stvari hteo da chuka...svakako je najbolji potez informisati se ovde o tome...inache sam bubnjar vishe od 20 godina i potreba za lupanjem naterala me je da izolujem mnogo prostorija za vezhbu, studija, barova za svirke...uglavnom bezbudzhetni projekti...
Od svega napisanog, jasnog i nejasnog, pluta ima najmanje smisla...
Slazem se.
pozdrav
bogi
bukajenauka
09-02-2009, 11:20 PM
...budi oprezan...nikom ne smeta jer niste josh svirali full power sa basom, razglasom ect...odavde zvuchi da ti je prioritet da izolujesh plafon zbog kafane i prozor zbog ulice i sredish baki dolby suround stereo tv set audio sistem...ha ha :rotfl:Zvuchi da ne bi trebalo biti big deal i vredno je truda jer dobru prostoriju je teshko nachi....Bolje je odraditi odma kako treba, naravno ako mislish da ima smisla...nego razvaliti punom snagom u
5 puta glasnijoj prostoriji i napraviti sve okolo skeptichne objasnjavajuchi im pravila aqustice kako che se manje chuti jednom kad je ta prostoria izolovana...
...shto se tiche te ogromne buke iznutra...podrum je moguche da je beton...pokrij gole zidove barem nechim...pa chak i kutijama od jaja....okachi gomilu da vise u prostoriji denfuj bubanj stavi tampone u ushi i pichi...:grin:...ukoliko mozhesh/morash...za po kuchi, da totalno denfash bubanj a josh uvek imash filing da stvarno lupash, nadji nekog da ti iseche gume oko 5 mm debljine velichine tvojih bubnjeva(tomovi/dobosh/floor)....
...chekiraj ovde na forumu, koji materijal bi ti odgovarao da tretirash tvoju prostoriju...he he i drzhi ochi otvorene za tepihe...verujem da neche biti na odmet...:wink: ...pozdrav...
"Gume: pa eventualno mogu da postigne? na separaciji preno?enja vibracija iz bubnja direktno na pod ali druge akustičke probleme nisi ni taknuo."
NLP .......pa negde morash pocheti...manje bubnja u prostoriji, znachi manje voluma potrebno za bass/ guitaru i sve ostalo...shto rezoluje manje celokupne buke..:grin:
... jeste ali još je previše buke u tom prostoru koji može da reaktuje sa drugim prostorom u istoj konstrukciji... vrlo relativno i ponekad "nepredvidljivo"...
boggy
09-02-2009, 11:51 PM
....pokrij gole zidove barem nechim...pa chak i kutijama od jaja........
Mozes li odustati od savetovanja "kartona za jaja", barem dok pises na Rumskom, odnosno... ne trazim od tebe da promenis "svoje" misljenje o tom nacinu "akustickog tretmana", nego da to ne savetujes ovde. Najvise zbog toga sto je stvarno (pre)mnogo ljudi tako radilo godinama unazad i nikada nista nisu time uspeli da naprave.... isto sa zavesama, i isto sa tapetarskim sundjerima sa "piramidicama"... koliko god da je sve to "primamljivo" po pitanju cene kostanja, ipak postoji neki trud koji treba uloziti (bezrazlozno), a jos je najgore od svega, sto izostaje bilo kakvo znacajno poboljsanje...
Kako vreme prolazi, sve vise vidim da i pored truda koji ulazemo svi kojima je akustika bitna.... i pisemo, po desetak puta istu pricu, opet ce se pojaviti odnekud "saveti" koji nikome i nikad nista realno nisu doprineli, cak naprotiv ("teske zavese", "kartoni za jaja", "piramidalni sundjeri",... itd)
Da si trgovac muzickom/audio opremom, pa da te donekle razumem... i da ti je interes da klijent da svoj novac "tebi" a ne stovaristu izolacionog materijala...
Na zalost, vecina ljudi koji pocinju, jedva skrpe i za instrument, a kamoli i za pristojan akusticki tretman... e, vidis, toga su trgovci svesni... odatle cesto dolaze saveti koji ukljucuju kojekakve "jednostavne" i "jeftine" kartone, zavese i sundjere (obicni, tapetarski!)... tako se radi vec godinama...
Od svega, drago mi je da si se setio da coveku savetujes cepove za usi, jer... i pored sve "brige" o komsiluku i okolini... u prostoriji koja nije propisno sredjena, prvo ce OZBILJNO nagrabusiti njegov organ cula sluha (ushi, prevedeno). Mislim da ce mu ushi trebati jos neko vreme...
pozdrav
bogi
bukajenauka
10-02-2009, 12:00 AM
[quote=boggy;234534]Jesmo li?
Nisam stekao takav utisak.
Ovo je forum, na njemu je nesto vec pisano, a osnovni je red i pravilo prouciti o cemu je na njemu pisano, pre nego sto se krene sa komunikacijom.
Temu "proper recording studio" nismo ni dotakli.
Od svega napisanog, jasnog i nejasnog, pluta ima najmanje smisla...
Slazem se.
u...Bogi kakve prozivke...sa quotevanjem....
...Izvini Bogi ali ja nepricham iz dupeta, neko to shvati kao savet neko kao proseravanje, ali nadam se da mogu sudelujem u konverzaciji i predstavim svoje mishljenje....
ovde sam bio par puta, i nisam stigao da prochitam sve priche iako verujem da dosta toga pametnog je ovde izneto, nadam se da chu nachi vremena i entuzijazma da prouchim forum detaljnije...
...slazhem se sa tobom...propher nismo ni takli, verovatno svako ima svoje
priorities about propher...
...kolko sam ja informisan pluta je poznata kao najefikasnija a ujedno i najskuplja izolacija...ne govorimo o acustichnim tretmanu....
drago mi je da se u nechemu slazhemo:grin:...pozdrav
dvuckovic
10-02-2009, 12:01 AM
ako ti se lupa za sada uvek mozhesh da pokachish par debelih tepiha na zidove...denfuj snare /chinele gafa tejpom i papirnom maramicom...
Najbolji nacin da potpuno upropasti tehniku, da nikad ne nauci kako da udari dobos i da mu hi hat uvijek bude glasniji od dobosa...ne bih to savjetovao nikome, a narocito ne nekome ko pocinje da uci da svira bubnjeve. I da, da ne pominjemo nevjerovatnu radost skidanja ostataka selotejpa sa cinela onda kad ti trebaju da nesto i ODSVIRAS.
boggy
10-02-2009, 12:03 AM
.....
...kolko sam ja informisan pluta je poznata kao najefikasnija a ujedno i najskuplja izolacija...ne govorimo o acustichnim tretmanu....
....
Izolacija za sta?
pozdrav
bogi
bukajenauka
10-02-2009, 12:20 AM
..ochemo mi zavrshiti sa ovim...nije za nauk nekom ko tek entuzijaski uplivava u vode...neche nas ozbiljno shvatiti, niti tebe, niti mene a i ovaj forum...
...rekao sam "barem nechim pokri gole zidove"....pa chak i jajima ako ne skonta nishta drugo...sve je bolje nego lupati bubanj u praznoj maloj betonskoj prostoriji...dok ne skonta shta che i kako che... :banghead:
bukajenauka
10-02-2009, 12:35 AM
izolacija za zaustavljanje voluma/decibela izvan prostorije, konretno u ovom postu bassa...
Vuckovichu, prvi sam taj koji sam uvek odbijao, denfere pa chak i tvrdoglavo kad bi me ljudi molili....izem ti to kad dok postanu technichari, morache prestati svirati jer im je zvuk oshtechen....ljudi zar nevidite da je beton u pitanju ovde izgleda...i pogledi mogu biti drugachiji...isto tako mozhe lupati jache dobosh jer je tishi, nego obichno....barem trenutno ovako je mrvicu bezbednije
dvuckovic
10-02-2009, 12:47 AM
izolacija za zaustavljanje voluma/decibela izvan prostorije, konretno u ovom postu bassa...
Vuckovichu, prvi sam taj koji sam uvek odbijao, denfere pa chak i tvrdoglavo kad bi me ljudi molili....izem ti to kad dok postanu technichari, morache prestati svirati jer im je zvuk oshtechen....ljudi zar nevidite da je beton u pitanju ovde izgleda...i pogledi mogu biti drugachiji...isto tako mozhe lupati jache dobosh jer je tishi, nego obichno....barem trenutno ovako je mrvicu bezbednije
Pa ako je poenta samo u tome da sacuva usi, onda je najlakse da kupi antifone. Ja imam antifone sa ugradjenim filterom koji zaustavlja sve preko 85 dB SPL, custom izliveni po mojim usima. Ovo uopste nije toliko skupo koliko ljudi misle, kostalo me oko 2000 din.
Fly888
10-02-2009, 08:18 AM
Ja sam mislio da mi neko preporuci neku privremenu soluciju (a to nigde nisam procitao, da jesam ne bih otvarao temu) dok ne skupim pare za konstrukciju, azmafon i azma ploce, kao sto sam procitao. Mada nisam siguran da li cu moci da postavim konstrukciju po plafonu jer je veoma nizak.
Slobodno zatvorite topic.
bukajenauka - hvala za pomoc, isto su mi rekli i neku bubanjari iz KG-a i jagodine. :)
Pozdrav.
:ups:
Pa znas kako, nakon 23 godine sam dobio 1 uslov da mogu da pocnem da sviram. Zato eto mene, spreman da postanem bubnjar. :da:
Inace, prostorija nije velika. Mozda je 4m prema 7m a visina je oko 2,10 m. Prostorija ce takodje sluziti bendu mog brata za probe.
Mislio sam da ulozim oko 300-400 E bar da suzbijem akustiku koja je totalno nepodnosljiva.
Hvala na savetu, pogledacu ovde po KG-u sta moze da se uradi. :)
Za nekoliko stotina eura nabavi vunu veče gustoče, poslaži ploče u pamučne vreče i te stavi u čim više kutova i naloži još na njih druge iste i još dosta vreča oko sebe.
Možeš da bubnje postaviš na gume ako je več bilo o tome govora:)
Sa tim nečeš zaustaviti prenos buke u susjedne prostorije, imat češ dosta ugodniji prostor za vježbu, više izolacije ugodniji prostor dakako...
E sad udaraj i uči:wink:
u cijeloj priči su omenuti i antifoni, pa uvijek dobro dođu pogotovo kod bubnjeva, a možeš da ih nekoliko daruješ i susjedima:D
Ako i kad saznaš da možda nisi za bubanj (ko zna), daj ocu izolacionu vunu (ili susjedu) pa nek upotrebi za dodatnu izolaciju kuče i slično.
... a gume... pa možeš da ih kotrljaš u nekoj strmoj ulici:) - šala.
e, ba? sam ti na kratko napisao.
Pozdrav svima. Nedavno sam poceo da sviram bubanj. Kupio sam ga pre par dana i montirao u podrumu. Svirao sam ga 1 min i otisao sam da popijem lek za glavabolju. Kada udarim dobos zvuk traje 5 sekundi. :shock:
Treba mi vasa preporuka sta da radim. Da li da dovedem nekog akusticara da mi sredi to ili mi preporucujete azmafon? Nisam nesto pri parama tako da ne ocekujem da uradim to nesto profesionalno.
Evo satro neke skice prostorije:
Unapred hvala!
Hallo
Pozdravljam vidim da si voljan Raditi malo na svojoj sobi. Je znam kako je raditi u nezrdjenoj sobi.
Kako ti je Braca napisao i ostale.
Kupi si Kamene Vune i postavi to. Ja kolko vidim ovo je samo za vjesbanje. To ce ti biti za prvo dovoljno.
Nedaj se demorailizirati od nasi stari clanova. Oni su jako temeljiti u poslu. I ako je samo soba za vjesbanje.
evp ti jedna stranica kako bi to moglo izgledati.
http://www.carookee.com/forum/MikasMietshaus/11/Absorber_Bau.14839842.0.01105.html
Ja bi na tvom mjestu cak jedan uzi zid napuni sa vunom. Stim da mislim naj manje 20cm i samo obisio zavjesu pred vunu. ali je ubiti sve pitanje kolko si spreman uloziti para.
Pozz
Denis
evo ti jos jedna Sranica http://www.rocketsound.de/Hallo%20Paul.html
Pozz
Evo plac od jednog mog kolega:
http://www.planetaudio.si/portal/index.php?showtopic=359
To je podrum/ prstorija za vje?banje cijelog benda (sax, 2x el. kitara, bas kitara, vokal, klasični set bubnjeva i jo? ne?to...).
ima toga puno po i-netu.
jo? jedan na brzaka primjer:
http://www.johnlsayers.com/phpBB2/viewtopic.php?t=5928
Jedna slika 1000 rjeci.:wink::wink::wink::wink:
pozz
boggy
10-02-2009, 11:09 AM
Ja sam mislio da mi neko preporuci neku privremenu soluciju (a to nigde nisam procitao, da jesam ne bih otvarao temu).......
Evo ... ovde smo o tome vec pricali, covek je hteo da smiri bass u reziji, a slicno je kao sto je savetovao NLP.
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=15640
Opet, izolacije nece biti, nije resena, niti ijedno od predlozenih "privremenih" resenja moze dati ikakve znacajne rezultate sto se izolacije tice... mozda samo te gume ispod bubnja,... ali skoro zanemarljivo uticu u odnosu na sve ostalo.
Ako mislis da ima smisla stavljati "bilo sta" na zidove, da bi kasnije nekom pokazao vizuelno da si se "trudio", iako su realni rezultati tog truda izostali.... onda radi sta hoces, snaga je tvoja, volja je tvoja, novac je tvoj....
Poenta moje price je da "resenja" koja su predlozena u smislu "stavi bilo sta"... ili slicno... ne vrede truda.... pod uslovom, ponavljam, da ti treba dobar akusticki rezultat, a ne vizuelni "dokaz" komsijama da si ipak nesto kao "radio", kad dodju da se zale, sto mi lici na zamlacivanje.
pozdrav
bogi
Fly888
10-02-2009, 11:57 AM
Hvala puno ljudi, ovog puta ste mi bas pomogli. :)
boggy
10-02-2009, 01:02 PM
Hvala puno ljudi, ovog puta ste mi bas pomogli. :)
E da, ako dobijes bilo kakvu cudnu i cujnu rezonanciju kada budes koristio auto gume za platformu za bubanj... pokusaj da otezas platformu (ozbiljno otezas! dzakovi peska!), ne bi li rezonanciju pomerio nize i smanjio po intenzitetu... ako ne uspes... makni gume... jer su i one onda promasaj!
pozdrav
bogi
p.s. gotovo sam siguran da u tom slucaju unutrasnje auto gume (samo na njih se misli) nece izdrzati teret.. cak i ako spustis rezonanciju nize....
I ja mislim isto oko guma, pijesak i to ?to Boggy ka?e ili jednostavno idi pa kupi pohodnu mineralnu vunu debeline 10cm i preko polo?i plahtu surove pohodne iverice (ili slično) i na to bubanj.
Bud?et varijante, koje su mnogo efikasnije od guma.
boggy
10-02-2009, 01:12 PM
I ja mislim isto oko guma, pijesak i to što Boggy kaže ili jednostavno idi pa kupi pohodnu mineralnu vunu debeline 10cm i preko položi plahtu surove pohodne iverice (ili slično) i na to bubanj.
Budžet varijante, koje su mnogo efikasnije od guma.
Da, NLP misli na tvrdo presovanu kamenu/staklenu vunu za podove i sirovu ivericu (sto deblju... to bolje... jer se uvija inace)
Umotaj u nesto jos tu vunu, inace ce da ti prasina leti po celom prostoru, dok budes "skakao" po platformi.
Mada... budimo realni, tretirati samo platformu bez svega ostalog je opet besmisleno... moram da ponovim!
pozdrav
bogi
Djole1989
11-02-2009, 02:11 AM
I ja sviram bubnjeve, posle raznih kombinacija, menjanja prostorija za sviranje, konacno cu dobiti, i gradim, prostoriju gde cu moci da sviram 7 dana u nedelji, 24h dnevno, a sto se tice "odzvanjanja" to je tek bila muka, u jednom trenutku pomislish ima li smisla sve to sto radis, ali kao sto neko rece samo da ima volje.....azmafon je bash, lako je uociti koliki je on apsorber, stavio sam ga blizu dobosha, malo svirkao i doziveo skroz nepoznatu dimenziju, svoj dobosh nisam nikada onako cuo, mozda ga je dobro koristiti za denfovanje raznih delova hardvera na bubnju....probaj ako nista drugo:)
Fly888
11-02-2009, 12:17 PM
Malo sam se raspitao u Azma radnji koliko cene da oni sve odrade. Ispada 20E po kvadratu. A ja imam jedno 50 kvadrata. Da li je bolje da mi oni odrade ili se vise isplati da ja kupujem materijal i da sam odradim?
Isto tako su mi rekli da ne garantuju da ce to nesto bas pomoci sto se tice zvuka. :shock:
Djole1989
11-02-2009, 01:58 PM
Kod mene radimo otac i ja, nije nesto tezak posao, ali oduzece ti dosta vremena i morash pazljivo da gledash, odnosno isplanirash gde ce sta da ti stoji, od utichnica do namestaja, imash ovde slike mog studija, Djoletov studio mu dadose ime, manji je od tvoje prostorije, ima 20 m^2, ako nista probaj da napravish neki paravan da svirash u trecini te prostorije jer ce ti biti mnogo da izolujesh sve, pogotovo ako ti se ne svidi kako zvuci posle izolovanja, to je sve kinta....a ako imash vremena da se zezas sa tim radi sam jer ce te odrati za kintu, ceo trosak su ti letve, struja koju vuce hilti, ubodna testera, busilica, azmafon, azma ploce, ili sta vec stavljash...
bukajenauka
11-02-2009, 03:51 PM
...hey sorry opej ja sjajima:D....cisto kako bih ja
razmishljao da sredim neku prostoriju na frku...
a da ne moram eventualno 2 puta da radim posao...
i sa minimalno budzhetA..naravno da ima 10 drugih
efikasnijih, boljih i lepshih nachina...
ovo je chisto za extra ideje...
...Ako bih u neshto mislio da ulozhim pare prvo bi bilo drvo...jer nikad nije bacanje para...2. taj krov iznad kafane, zabrinjava...
tu ti ekipa odavde sa ledo kockicama:rotfl::wink: verovatno mozhe pomochi...jer ti treba neki efikasan materijal,... kashesh nisko je...meni najbolja varijanta
dupli visechi tavan...nekad je prazan prostor izmedju njih jako efikasan..no eto nisko je ...Bilo bi super kad bi neko od experata, mogao da da neku ideju...
Za reshenje ovog problema, jer i mene interesuje...
...shto se zidova tiche...2 zida 7m, 2 zida 4m...poshto je podrum nemorash da tripujesh oko spoljashne izolacije puno(ps nadam se)...
za unutra bi bilo super da postoji neka masa...da abzorbuje buku...
...Na ovoj slici...drvene shperploche...odradi vech vishe od pola zida, a unutra trtpaj shta ti volja...od peska, do starih pantalona , shta vech skontash,
mozhda ti ekipa mozhe preporuchiti neki materijal...(na slici su madraci...ect)...
otprilike 10-15 cm od zida ima smisla...gornji deo zida, leyer skrnavih tepiha
+ jedan shminka on top...prozor bih ostavio svakako(mnogo znachi...hehe neshto kao wake up cal)...na slici npr....troduplo staklo, unutrashnje pod uglom..
...and btw...za fanove guma,,,pod na ovoj slici je na gumama...:da:
...drugarski pozdrav svima...:)
... pa ja sam mislio da smo na to sve več odgovorili:rolleyes:
Malo sam se raspitao u Azma radnji koliko cene da oni sve odrade. Ispada 20E po kvadratu. A ja imam jedno 50 kvadrata. Da li je bolje da mi oni odrade ili se vise isplati da ja kupujem materijal i da sam odradim?
Isto tako su mi rekli da ne garantuju da ce to nesto bas pomoci sto se tice zvuka. :shock:
Neka me Boggy ispravi ako grije?im ali kod nas je takva situacija sa knauf ili rigips podkonstrukcijami; izvajači koji prave podkonstrukcije se ne brinu kako da se prekinu svi zvučni mostovi, rijetki to komu i prave, nije ba? studijo ne?to kao obična gradnja pregradnih stijena u stanovima i kučama, pa zato mo?e da je ulo?en materijal skoro uzaludan jer ne naprave kako treba.
Zato je dobro da ili nabavi? ekipu i sam nadzire? projekat (ili neko stručan koji zna) te im ka?e? ?ta i kako, da sam napravi? (opet mora? znati kako bi moralo biti) ili nabavi? stručnu ekipu koja se time bavi.
Takve ekipe mislim da nemaju cijene oko 20?/m2...
Fly888
11-02-2009, 08:23 PM
@ Bukajenauka...svalerski kutak sa tigrastim tepihom. :rotfl:Super nema sta.
Problem je sto nemam sta da natrpam po podrumu. Stavio sam neke silne stiripore sto su mi ostali od spoljne izolacije ali nije pomoglo ni 1%. A i hodnik sa stepenicama mi stvara najveci problem sa bukom. Danas sam stavio vatu u usi i nije lose nego je hladno mnogo. Uh...sve mi fali. A najbolji bubanjri dolaze iz rupa. :grin:
@ NPL ... resio sam da kupim tepih za sad. Zatim cu vremenom da pregradim jedan deo kod stepenica da bih ostavio prostor za kotao (mozda mi sutra zatreba kad ne bude bilo gasa). Pa kad to odradim onda stekam kintu za azmu, azma ploce i rostilj. Necu da bacam kintu na neka privremena resenja, kao sto ste mi jos na pocetku rekli. Bolje i da sacekam a da bude kako treba nego posle da se kajem.
boggy
11-02-2009, 09:33 PM
Neka me Boggy ispravi ako griješim......
Ne gresis. To sto su mu ponudili, jeste prakticno standardni gradjevinski tretman, cekaonica, holova i cega vec jos.... slicna prica je i za kamenu/staklenu vunu i gips ploce.
@Fly888
To sto su ti rekli da ne treba da ocekujes "spektakl", hm... moze se reci samo da su ti dobro rekli, odnosno da su bili iskreni, jer to sto oni znaju da urade, nece napraviti spomenuti "spektakl"
U sustini, za akusticki tretman se koristi slican materijal, postupak je slican, cak vrlo slican za laika... razlika je u "neprimetnim" i "nebitnim" detaljima koje NLP nagovestava, i koji poskupljuju i komplikuju izradu, i cesto se moze imati problema sa izvodjacima, koji ce na svoju ruku "odluciti" da je sve to "petljanje" preterano i nepotrebno, jer ne razumeju zasto se to mora... (imao sam takav slucaj... cak su me optuzili kao "razlog" zasto (oni) kasne... i da ne gnjavim dalje...)... posao zna biti pipav i spor, a ljudima koji su navikli da nesto mogu da "slupaju" za tri dana, cesto ne odgovara da potrose tri nedelje na posao "slicnog" obima... i da se pri tom narade poprilicno.
Dodatna razlika je u kolicini materijala, koja je, opet, ponekad, neiskusnim izvodjacima neshvatljiva i preterana (ima ga vise nego sto ocekuju)....
Zato mislim da je najbolje SAM nauciti principe, projektovati, organizovati i nadgledati radove, ako vec nema para da se plati neko da to radi umesto investitora i/ili buduceg korisnika.
pozdrav
bogi
Fly888
11-02-2009, 09:53 PM
Hvala Boggy. U potpunosti te razumem. Ja sam dosta citao po forumu sta je zasta i zbog cega i + slike koje ste kacili. Tako da je sve mnogo jasnije. Pokusacu za par dana da okacim koju sliku na prvom postu da vidite (ako vas zanima) kako izgleda prostor. Jedino cega se plasim je to sto nisam siguran da li cu znati konstrukciju da postavim kako treba. Ako konstrukcija nije dobra ostalo je propalo.
Nudili su mi Azmafon koji sa jedne strane ima gumu. Kazu da je taj sa gumom mnogo bolji. Jedno je ono sto oni kazu, a drugo sta je ispravno. Inace da li ce Azmafon of 1cm biti dovoljan ili ipak da gadjam na 2cm?
Hvala.
boggy
11-02-2009, 10:05 PM
Hvala Boggy. U potpunosti te razumem. Ja sam dosta citao po forumu sta je zasta i zbog cega i + slike koje ste kacili. Tako da je sve mnogo jasnije. Pokusacu za par dana da okacim koju sliku na prvom postu da vidite (ako vas zanima) kako izgleda prostor. Jedino cega se plasim je to sto nisam siguran da li cu znati konstrukciju da postavim kako treba. Ako konstrukcija nije dobra ostalo je propalo.
Sta god, ako si odlucio da tvoj zanat bude lupanje bubnja, izucavanje teorije potrebnih tretmana za sredjivanje prostora gde ce se to desavati spada u tvoj zanat... pored svih ostalih "nebitnih" stvari, kao sto je recimo stimanje bubnja... itd... nisam muzicar, samo primecujem probleme, usput, hteo - ne hteo. Nisi u situaciji, koliko vidim, da svoje izucavanje zapocnes u najboljim mogucim uslovima, koje imaju velike belosvetske skole za taj instrument, i na srecu ili zalost, svejedno, te skole imaju takve uslove za vezbu zato sto to kod ucenika izaziva najbolji odnos ulozenog truda i vremena prema dobijenim rezultatima i brzini napretka.
Puko ignorisanje tih cinjenica (pogotovo za bubanj) pravi samo stetu i trosi snagu i volju... koje nema u neogranicenim kolicinama. Kao sto vec rekoh... ranije... snaga je tvoja, volja je tvoja...
Nudili su mi Azmafon koji sa jedne strane ima gumu. Kazu da je taj sa gumom mnogo bolji. Jedno je ono sto oni kazu, a drugo sta je ispravno. Inace da li ce Azmafon of 1cm biti dovoljan ili ipak da gadjam na 2cm?
Hvala.
Hm... nisam video taj azmafon sa gumom... kolika je cena u odnosu na obican azmafon?
Da to nije mozda azmafon sa "kondorom" (debeli "ter papir", ili kako jos zovu "shindra", na sajtu ga zovu bitumenska masa).
sto se tice debljine... i 2cm je malo... teraj koliko ti finansije dozvoljavaju i pokusaj da konstrukciono obezbedis da mozes dodavati jos ako ti se dopadne! ;)
pozdrav
bogi
p.s. DAAA! Slike nam trebaju "najstrasnije"! Prakticno smo u deficitu sa slikama... koliko je ljudi samo doslo na forum, dobilo savet... i nestalo bez traga... barem da ostave sliku... zahvaliti se ne moraju!
@ NPL ... resio sam da kupim tepih za sad. Zatim cu vremenom da pregradim jedan deo kod stepenica da bih ostavio prostor za kotao (mozda mi sutra zatreba kad ne bude bilo gasa). Pa kad to odradim onda stekam kintu za azmu, azma ploce i rostilj. Necu da bacam kintu na neka privremena resenja, kao sto ste mi jos na pocetku rekli. Bolje i da sacekam a da bude kako treba nego posle da se kajem.
Dobro, ali tepih ti je uzaludan, potpuno!
Što češ sa tepihom, da ti podrum dekoracijski izgleda drugačije?
Još uvijek češ krvavo trebati antifone, nadam se da to znaš?
Financijski češ bolje proči da nabaviš samo kvalitetne antifone, bez zezanja!
p.s. DAAA! Slike nam trebaju "najstrasnije"! Prakticno smo u deficitu sa slikama... koliko je ljudi samo doslo na forum, dobilo savet... i nestalo bez traga... barem da ostave sliku... zahvaliti se ne moraju!
To je vredno threada za sebe!!!
95% ljudi ovdje upadaju sa prvim postom, pitaju, raspričamo se, nešto malo skica (ako uopšte), neki i crtaju popravke koji se sugerišu, pišeju ti na PM, deo komunikacije je i preko privatnih emaila, dosta puta i po telefonu/skypu/ messangeru,...neke konstrukcije znaju biti stvarno dosta zahtjevne... dođe do nekog zaključka i nema ga više:mad:
Kakva zahvalnost, potpuna bezobzirnost!
Ili sa drugim rečima, jebi se, ko si ti?!? Ako ne bi ti, odgovorio binetko drugi! Kao da smo botovi za njih.
Ovo je doba interneta gdje su sve informacije potpuno besplatne!?
Nije tako samo na tom forumu dakako!!!
Zato podupirem akustike koji uopšte ne maru za forume.
Prvo plačaj pa da ti pokažem što mislim i kako.
Ako nemaš para, onda briši!
... kakve slikice ili bar hvala...
P.S.:ovaj momak Fly888 se barem zahvalio.
Tako da Fly888 nisam mislio na tebe, ako češ čitati threadove ovdje, razumet češ što govorim.
Fly888
12-02-2009, 09:46 AM
Sta god, ako si odlucio da tvoj zanat bude lupanje bubnja, izucavanje teorije potrebnih tretmana za sredjivanje prostora gde ce se to desavati spada u tvoj zanat..
Veruj mi ne bih bacio pare na bubanj da nisam sve ovo shvatio ozbiljno. Zato sam ovde da naucim o akustici sto vise mogu. I veoma sam zahvalan.
Hm... nisam video taj azmafon sa gumom... kolika je cena u odnosu na obican azmafon?
Da to nije mozda azmafon sa "kondorom" (debeli "ter papir", ili kako jos zovu "shindra", na sajtu ga zovu bitumenska masa).
Kazu da je guma. Sad sam ih zvao. Cene se krecu od 330 do 440 dinara.
Samo da nahvatam burazera da uzmem telefon da slikam. To je tesko, obzirom da ima svirku za koji dan. :banghead:
Fly888
12-02-2009, 10:09 AM
To je vredno threada za sebe!!!
95% ljudi ovdje upadaju sa prvim postom, pitaju, raspričamo se, nešto malo skica (ako uopšte), neki i crtaju popravke koji se sugerišu, pišeju ti na PM, deo komunikacije je i preko privatnih emaila, dosta puta i po telefonu/skypu/ messangeru,...neke konstrukcije znaju biti stvarno dosta zahtjevne... dođe do nekog zaključka i nema ga više:mad:
Kakva zahvalnost, potpuna bezobzirnost!
Ili sa drugim rečima, jebi se, ko si ti?!? Ako ne bi ti, odgovorio binetko drugi! Kao da smo botovi za njih.
Ovo je doba interneta gdje su sve informacije potpuno besplatne!?
Nije tako samo na tom forumu dakako!!!
Zato podupirem akustike koji uopšte ne maru za forume.
Prvo plačaj pa da ti pokažem što mislim i kako.
Ako nemaš para, onda briši!
... kakve slikice ili bar hvala...
P.S.:ovaj momak Fly888 se barem zahvalio.
Tako da Fly888 nisam mislio na tebe, ako češ čitati threadove ovdje, razumet češ što govorim.
Kapiram te u potpunosti. Imam ovu recenicu u glavi: " There is never ever enough knowledge! " I mogu ti reci da kad nesto novo naucim, ja sam debelo zahvalan tom od koga sam naucio. Ako budem uspeo u svojim namerama sutra cu pomagati na forumu. :wink:
Ako me nema duze vremen to ne znaci da sam odustao od namere, nego skupljam kintu. (za razliku od nekih koje ste naveli)
(a tepih cisto da ne bude ladno za noge nista vise :D )
Fly888
13-02-2009, 10:22 AM
Jedno pitanje, koliko procentualno (otprilike;ako se prostorija dobro odradi) moze da se spreci prodiranje zvuka van prostorije u kojoj se svira?
Hvala.
(trazio sam po ostalim topic-ima ali nisam uspeo bas da nadjem)
Hallo
ovo tio dio iz ovog Threada http://rumski.com/forum/showthread.php?t=2377
Grdjevincka fizika
Zasto je potrebno imati tezak zid za dobru zvucnu izolacijau?
Osnovno je da znamo da svaki material u raznim frekvencijama razlicito djeluju. Ako imamo naprimjer jedan vajnski zid, koji ima Masu 300 kg/m? onada je je njegova svucna isolacija.
Kod 63 Hz 38dB
125 Hz 38dB
250 Hz 38 dB
500 Hz 43 dB
1000 Hz 52 dB
2000 Hz 60 dB
4000 Hz 68 dB
Evo vam i jedna Formula
R=20*log(f*m)-45,4 dB
R=zvucna izolacija u dB f = Frekvencija m= Masa (tezina)zida u kg/m?
Da ja to skratim,
zvucna izolacija se dize proporcjonalno sa frekvencijom i tezinom materijala.
Znaci 10 puta veca frekvencija jeste 20dB jace smanjene glasnoca, 10 puta veca masa Isto 20 dB.
.
Soba u Sobi
Da tu isto nesto napisem jer su vam vajnski zidovi naj cesce gotovi.
-Pazite na to da vam vajnski i novi zid nemaju nikakvi fizicki dodir jedan za drugim!!!!!
-Ako koristite orginal konstrukciju uzmite minimalno 100mm profil
-Ako radite soba u sobi sistem nemojte zanemariti pod. Jer se priko njega prenosi veliki dio energie.
ubiti bi trebali unutrasnji zid staviti na pod koji je odvojen od vajnskog zida. A sam on mora biti elasticno uradjen.
Ili morate postaviti sami sid elasticno.
-Pazite na tezinu ploce trebalabi imati tezinu 10 kg/m?
-Minimalno staviti duple ploce. Ako satvite samo jednu polcu imacete problem sa rezonancijom samog zida. Posto je to nekontrolirano nije pozeljno. Ali otom kasnije vise.
standarnde rigips ploce i kostrukciju. Koje moraju biti sa obodvje strana poplocane 2x12,5mm dabi se dobijo ovaj rezultat.
Profil debljina zida ukupno Zvucan izolacija
50mm 100 mm 50dB
75mm 125 mm 52dB
100mm 150 mm 53dB
Ako idete na sistem zid, konstrukcija, Gipsploca. Onda imate negdje Svucnu izolaciju ok 10-15 dB.
pozz
Denis
Fly888
19-02-2009, 09:41 AM
Hvala dema0206. (http://www.rumski.com/forum/member.php?u=6464)
Mislim da sam skontao. :)
Imam jos neka pitanja.
1. Da li su mi potrebni "Bass Traps" pored azmafona i azma ploca? (ovaj fino izgleda http://www.cloneensemble.com/basstraps.htm )
2. Da li je azma 2cm dovoljna ili je potrebno vise?
3. Da li azma ploce da zakucavam ili da srafim? Nekako mi je logicnije da srafim ako sutra bude potrebno skidanje istih.
Hvala.
Inace, cim pocne prolece radovi bi trebali poceti i to by my hand. :da:
Slike prostorije cu uskoro okaciti, ne mogu da nadjem aparat. :banghead:
Pozdrav.
rado bi ti pomogo sato se tice Azmafona.
Ali nisam upucen i da ti iskren.
Ja bjezima od taki rjesenja jer milim da ces dobito bolje rezultate za Vunom
i sa slatabsorberima.
Uzmi u obzir da mozes sa Slatabsorberima nakositi zidove sto pomaze stojece walove rjesiti.
pozz
Denis
Fly888
21-02-2009, 12:24 PM
Imam problem sa editovanjem, pa nisam mogao da editujem prvi post. Pa zato moram ovde da okacim slike podruma.
http://img518.imageshack.us/img518/4337/ugao1.jpg
http://img365.imageshack.us/img365/2074/ugao2.jpg
http://img147.imageshack.us/img147/58/ugao3.jpg
http://img15.imageshack.us/img15/2568/ugao4.jpg
Iza tih kutija desno su stepenice koje vode ka izlazu iz prostorije. A iznad mene je ta kafana...I nije da im ne smeta buka.
Poz.
voomighty
22-02-2009, 01:42 PM
ako neces da te komsije ganjaju zbog :drums: moraces da se mnogo potrudis oko prozora. ili da sviras kao CAR pa da se svi nachichkaju oko tog prozora i da te slusaju i gledaju :)
u nasem starom prostoru je bio duplo manji prozor izlazilo je odatle kao da smo svirali ispred kuce :)
Fly888
22-02-2009, 02:31 PM
Hehe. :)
Jedini problem je plafon. Tj. da maximalno smanjim prenos zvuka u prostoriju iznad mene. :banghead:
grada27
22-02-2009, 03:22 PM
Vidim da imas nameru da koristis azmu i ad ploce,to sigurno nece spreciti da zvuk ne ode gore iznad,znam iz iskustva,takodje ni bas trap tu nece pomoci samo ces imati sredjeni zvuk u samom prostoru,ali nece tu i ostati.Zato nemoj bacati lovu na azmu vec jedini nacin da sprecis da zvuk ode gore je da pravis sobu u sobi,ali to puno kosta,jedini nacin je rostilj koji ce biti odmaknut od zida i napuniti ga kamenom vunom sto vece gustoce,po mogucstvu rostilj zatvoriti sa jedne i druge strane u sto vise sloja osb plocama,takodje tako isto uraditi i sa plafonom(spusteni plafon).Treba izracunati sta je jeftiniuje osb ploce+rostilj+kamena vuna ili zidanje ciglom + kamena vuna+ osb.Tako ces jedino malo spreciti da zvuk ne ode gore,ako se koristi i bas gitara to je tek problem zbog vibracija,ja imam isti problem,resavam ga tako sto na postojecem zidu idem sa kamenom vunom 5cm+betonski(sljaka blok)+5cm kamena vuna+osb ploce.Plafon, grede izmedju kojh je kamena vuna 10cm i sve to zatvoreno sa osb plocama sa obe strane,takodje iznat plafona dodatna kamena vuna,da zaboravio sam izmedju svakog sloja osb ploca ide sloj azmafona.Sve to i opet nisam siguran da nece nesto procureti iznad mene,da jos sam odradio plivajuci pod(pod izbetoniran tako da ne dodiruje zidove sobe zbog prenosa vibracija i samog zvuka.Eto, tek posle svega ovog dolazi do sredjivanja akustike u samom prostoru,ali to je vec druga prica.
Veliki pozz!
Fly888
22-02-2009, 10:36 PM
Napokon iskren odgovor. Jos neki ljudi su mi pricali da je jedini nacin da sprecim prodor zvuka u gornju prostoriju "soba u sobi". Ali ipak sam imao nade da to nije istina. Ali obzorom na to da si podelio svoje iskustvo samnom, sam shvatio da su u pravu.
Saznao sam da su mi vertikalni zidovi debeli 50-60 cm i da je kao sto sam rekao plafon jedini problem. Zidovi su prilicno debeli i nadam se da delimicno sprecavaju prodor zvuka. Ali problem je sto je visina prostorije 2m, tako da nista od sobe u sobi.
Akone moze 50% da se smanji prodiranje zvuka, bar da sredim akustiku prostorije i da sviram u odredjenim terminima kad nema guzave. Moram da se snalazim. :banghead:
grada27
22-02-2009, 11:15 PM
Pa to je stvarno nezgodno,jedina varijanta je da kopas pod, ako ima mogucnosti,ali i to je tek zeznuto i veliki posao,nista sredi maksimalno akustiku,pa sviraj u odredjenim terminima, kad ne smetas drugima.
veliki pozz!
boggy
23-02-2009, 12:16 AM
Vidim da imas nameru da koristis azmu i ad ploce,to sigurno nece spreciti da zvuk ne ode gore iznad,znam iz iskustva,takodje ni bas trap tu nece pomoci samo ces imati sredjeni zvuk u samom prostoru,ali nece tu i ostati.Zato nemoj bacati lovu na azmu vec jedini nacin da sprecis da zvuk ode gore je da pravis sobu u sobi,ali to puno kosta,jedini nacin je rostilj koji ce biti odmaknut od zida i napuniti ga kamenom vunom sto vece gustoce,po mogucstvu rostilj zatvoriti sa jedne i druge strane u sto vise sloja osb plocama,takodje tako isto uraditi i sa plafonom(spusteni plafon).Treba izracunati sta je jeftiniuje osb ploce+rostilj+kamena vuna ili zidanje ciglom + kamena vuna+ osb.Tako ces jedino malo spreciti da zvuk ne ode gore,ako se koristi i bas gitara to je tek problem zbog vibracija,ja imam isti problem,resavam ga tako sto na postojecem zidu idem sa kamenom vunom 5cm+betonski(sljaka blok)+5cm kamena vuna+osb ploce.Plafon, grede izmedju kojh je kamena vuna 10cm i sve to zatvoreno sa osb plocama sa obe strane,takodje iznat plafona dodatna kamena vuna,da zaboravio sam izmedju svakog sloja osb ploca ide sloj azmafona.Sve to i opet nisam siguran da nece nesto procureti iznad mene,da jos sam odradio plivajuci pod(pod izbetoniran tako da ne dodiruje zidove sobe zbog prenosa vibracija i samog zvuka.Eto, tek posle svega ovog dolazi do sredjivanja akustike u samom prostoru,ali to je vec druga prica.
Veliki pozz!
HVALA Grada27! :)
pozdrav
bogi
Fly888
24-02-2009, 06:55 AM
Jos jedno pitanje ako moze.
Da li je neko imao iskustvo sa kamenom vunom + rigips?
Hvala.
Evo jednog primjera ovdje: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25103
Fly888
25-02-2009, 10:05 AM
Mislio sam za neku manju prostoriju. :)
Ipak cu uraditi kao sto je Bogi rekao. Azmafon i Azma ploce.
Postavicu slike kada budem poceo sa radom. :)
Poz.
boggy
25-02-2009, 10:12 AM
Mislio sam za neku manju prostoriju. :)
Ipak cu uraditi kao sto je Bogi rekao. Azmafon i Azma ploce.
Postavicu slike kada budem poceo sa radom. :)
Poz.
Sto se tice kamene vune velike gustine i rigipsa, to JESTE jeftinije i isplativije ako se misli samo na buku... Lako je naci majstore za to... ima ih puno...
Azma ploce ne koristim, i realno im ne vidim namenu u bilo kojoj prostoriji u studiju, osim mozda u blejani, hodnicima... ili gde je vec "nebitno".
Azma ploce imaju smisla za trpezarije, cekaonice, banke... gde god je vazno da se malo smanji reverberacija "negde"... a da nije bitno kako to "svira".
pozdrav
bogi
Fly888
25-02-2009, 10:12 PM
Sad mi nista nije jasno. :banghead:
Sta bi mi ti preporucio da uradim?
boggy
25-02-2009, 11:43 PM
Sad mi nista nije jasno. :banghead:
Sta bi mi ti preporucio da uradim?
Pogledaj thread " Mike Vale - od nule do finala (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25103)" i vidi kakvu su izolaciju primenili sa gips plocama i kamenom vunom.... imaj u vidu da i to moze biti slabo za tvoj slucaj. Znaci, govorim o zvucnoj izolaciji. Akustika prostorije za sviranje je drugaciji problem.
Svrati do stovarista, konsultuj se s majstorima, vidi kakve su cene, stavi na papir pa vidi sta ti se najvise isplati...
Jedan ili dva sloja azmafona i azma ploce nisu dovoljna izolacija... nista spektakularno. Nerealno je ocekivati da ces time izolovati buku koju bubanj pravi.
pozdrav
bogi
Fly888
26-02-2009, 06:48 AM
Hvala puno Boggy. Videcu sta mogu da uradim.
Pozdrav. :)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.