PDA

View Full Version : Studio blizanca...

Twin
07-02-2009, 11:44 AM
Skoro sam adaptirao jedan prostor, imao sam nekoliko zahteva koje sam morao da ispostujem zbog drugih ljudi koji ce koristiti isti taj prostor samnom... tako da je doslo do pregradnje istog i napravljena je "gluva" soba povrsine 20 kvm... i rezija koja je nesto manje od 20...

sto se tice gluvaca, videcete kako sam i sta radio tamo, kad stignu slike... ono sto mene muci jeste REZIJA, koja je nepravilnog oblika i tu postoje odredjene stvari koje se moraju ispostovati...
jasno mi je da trebam potrositi nesto para na apsorpciju, al zanima me kako biste vi postavili monitore u istoj... visina plafona je 3,2 metra

bleja je mesto gde ce biti neki kauci i sto, malo je "izolovaniji" pa tu razmisljam da se sedi pre i posle snimanja, ili da sedi neko drugi ko moze da "ometa" snimanje ako je blize...
sto se apsorpcije tice, sve pravim demontazno, da bih mogao da to odnesem sa sobom iz istog prostora nekad... tako ce biti i sa rezijom ;)

svaki predlog oko akustickog tretmana rezije, je dobro dosao!!

hvala ljudi i veliki pozdrav ;)

NLP
07-02-2009, 12:54 PM
Prvo probaj da dobro pročita? stickyje, onda jo? druge teme naokolo u tom subforumu.

Twin
07-02-2009, 01:58 PM
prvo me zanima pozicija i postavka monitora... da li da ih okrenem da gledaju ka wcu ili da ih okrenem da gledaju ka "bleji"...
od simetrije kapiram da nemam vajde al sta da se radi...
mislio sam superchunckse postaviti u uglove, i da napravim jos montaznih apsorbera, za difuziju mi je skucen i mali prostor pa kapiram da nemam mesta...

pozdrav!

NLP
07-02-2009, 03:31 PM
Kažeš da nema mogučnosti, da bi se za režiju upotrebljavala veča simetrična soba?
Ako si baš primoran na ovu manju i nesimetričnu onda imaš dve mogučnosti (jer ne znam sve detalje... vidim da je tu i WC, pa kakav namještaj zahtjevaš...):
- da ti je WC iza leđa kad slušaš monitoring
- da ti je WC na desnoj strani kad slušaš monitoring - najbolja opcija po mom mišljenju
... druge opcije se mi ne sviđaju: zvučnici kod WCja (srušit če netko nešto, pa kablovi pa svašta, samo da se zaletiš u nešto... a da je izza jednog zvučnika stijena i kut izza drugog pa "hodnik" (ne miriše mi dobro:)).

... bar je visina plafona 3.2m ali u tvojem slučaju imaš duplirane dve dimenzije sobe ali to u tom specifičnom slučaju nije baš tako nelagodno jer imaš tu dugu blejanu/ hodnik i to nešto mijenja kod dupliranja modalnih frekvencija u nezatvorenom rektangularnom (pravokutnom) prostoru...

btw: što znači blejana, nisam upoznat sa tim izrazom:(

U svakom slučajo napuni čim više! kutova sa superchunksovima (svaka pravokutna soba ima 12 kutova!).
Onda pokrij prve refleksije sa 10-15cm debelim apsorberima odmaknutih od stijena za toliko koliko je materijal debeo (airgap).
Onaj hodnik zatvori sa debelim mobilnim gobo trapom.

Za apsorbciju bih koristio kamenu, staklenu, pamučnu, poliestersku vunu veče gustine, obučenu u vazdušno propustnu "akustičku" tkaninu (i o tome je več bilo mnogo napisano - funkcija "search") i uokvireno sa perforiranim drvenim okvirima ili perforiranim gvožđenim U profilima... bežan primjer drvene perforacije http://www.gearslutz.com/board/bass-traps-acoustic-panels-foam-etc/87464-how-i-built-my-bass-traps-24.html ili http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=233322#post233322).

Mislim da ako si več ponešto čitao na ovom i sličnim forumima, mali prostor neče biti živ, više če biti mrtav.

boggy
07-02-2009, 03:40 PM
........
btw: što znači blejana, nisam upoznat sa tim izrazom:(

.........

Soba za caskanje, odmor, ispijanje kafe i piva, eventualno za cigaret-pauzu.

pozdrav

bogi

p.s. u doticnim sobama se cesto moze naci shank i namestaj koji su skuplji od akustickog tretmana u studiju/reziji.

NLP
07-02-2009, 03:55 PM
A hvala, pa malo sam pomislio da je to mo?da prostor za blejanje ali nisam vidio ni jedne ovce na skici:D
?ala!

... da akustika je u 95% zadnja briga...

boggy
07-02-2009, 03:58 PM
A hvala, pa malo sam pomislio da je to možda prostor za blejanje ali nisam vidio ni jedne ovce na skici:D
šala!.....

Pa nisi (mnogo) pogresio.... ne raditi nista bitno, odnosno dokolica (dokolicharenje) i caskanje se ponekad naziva i "blejanje"... jedino nisu ovce u pitanju.

pozdrav

bogi

Twin
14-02-2009, 06:45 PM
"finiji" radovi su poceli...

plafon "gluvaca" je uzduzno podeljen drvenim gredama koje smo ispunili mineralnom vunom (najlaksa), cisto da bi bila malo bolja zvucna i termo izolacija jer je plafon uradjen od dasaka... stara shvapska kuca koja je ranije sluzila kao pomocna zgrada ili cak stala... to imanje je staro preko 200 godina...
mineralnu vunu smo stavljali na lesonit (lesonit joj je nosac), ona je odmaknuta 5cm od plafona (airgap) sto se moze videti na slikama...

dalje sledi pravljenje drvenih ramova, u koje cu umetati azmafon i zasrafljivati azma ploce... u coskove ce ici superchuncksi (60cm katete) gustine 80kg/m3...

pocelo se sa secenjem gradje koje ima oko 1,3 m3
tek se pocelo sa "akustickim" radovima, ima malo slika... uskoro jos cim "uslikam"...
cilj je jos jednom... akusticka obrada prostora, sa zahtevom da cela akustika bude MOBILNA u smislu da se moze bez nekih vecih poteskoca preneti u npr neki drugi prostor... sto je i ispostovano sem superchuncksa, koji ce naknadno biti umetnuti u aluminijumske ramove...

file:///C:/Documents%20and%20Settings/Milosina/Desktop/STUDIO/PB210003.JPG

slika 1: montiranje vune i lesonita (airgap 5cm, vuna 5cm) montirane na prethodno ukucane letvice za drvene grede... to je bilo neko "budzet" resenje :)

slika 2: vidi se airgap i vuna

slika 3: vuna :)

slika 4: preko 1,3 kubika drvene gradje... da sam radio rostilj ne bi bilo ni pola utroseno, al mora da bude "mobilno"

slika 5: 170 azma ploca i 80 "tabli" azmafona za gluvac... i naravno jelenak pored :))) ostalo od zidara :)))

Twin
14-02-2009, 06:58 PM
slika 1: merenje i obelezavanje gradje pred secenje... mora biti pod vaser vagu, ramovi ce biti u velikoj vecini dimenzija 120 X 60 cm stim da ce biti i manjih npr 40x 60 i slicno...
debljina dasaka je (tj. ramova) kod uglova (superchuncksa) 11cm a na zidovima 17 cm... stim da na 10 cm od zida ide azmafon montiran na letve prisrafljene za unutrasnje strane ramova i na vrh rama azma ad ploca... slike slede ovih dana, mozda nije lepo objasnjeno...

slika 2: secenje testerom... nismo nasli veliki cirkular koji bi znatno olaksao posao, imali smo neki mali rucni koji nije radio posao, tj isuvise je bilo tesko raditi sa njim...
+moraju se na nesto i misici bildovati :))))

slika 3: vec isecena gradja za ramove koji ce biti u uglovima... daske 120 cm(115,6), daske 60cm i daske 40cm (35,6cm)

sve je projektovano tako da azma ploce (plafonske) budu na visini od 280cm...

LACKY
15-02-2009, 12:15 AM
Ako u forum treba da ukljucimo zidare, tesare, molere i ostale gradjevinske radnike. Nemam nista protiv, ali bar da to bude transparentno!
Recimo da se zovemo GPRA(Gradjevinsko Poduzetnicka Radana Organizacija) Rumski.:kick-goal:

boggy
15-02-2009, 12:48 AM
"finiji" radovi su poceli...

.........

SUPER! :bravo:

Hvala za slike! :)

pozdrav

bogi

Twin
15-02-2009, 03:38 AM
Ako u forum treba da ukljucimo zidare, tesare, molere i ostale gradjevinske radnike. Nemam nista protiv, ali bar da to bude transparentno!
Recimo da se zovemo GPRA(Gradjevinsko Poduzetnicka Radana Organizacija) Rumski.:kick-goal:

kad smo vec kod toga... da sam i stolara unajmio ko zna kolko bih para potrosio...

za sada sam morao da platim samo zidara, da uradi pregradni zid... 40eur dnevnica...

dodao bih GPRA (sam svoj majstor) :)

@boggi: nema na cemu, mislim da je ovo zanimljiva tema, bas zbog "mobilne" (preseljive) akustike, maaalo skuplja varijanta, al tako mora...

pozdrav!

LACKY
15-02-2009, 03:46 AM
Izvini, ja sam mislio da je ovo neki stolar.
Svaka cast na "Uradi Sam"!

Twin
15-02-2009, 03:51 AM
Izvini, ja sam mislio da je ovo neki stolar.
Svaka cast na "Uradi Sam"!

sta sve jedan inzenjer elektrotehnike moze da zna :))) haha... on je multipraktik :))

LACKY
15-02-2009, 03:54 AM
Pravi inzenjer, izgleda mora sve da zna!
Pa neka je sa srecom!

Twin
03-03-2009, 09:27 PM
1. ramovi 60x120x17cm su gotovi...

2. princip usrafljivanja letvi na 10cm dubine rama, kako bi se na njega ukucao azmafon... (da ne bude zabune, ovo je slikan MANJI ram jer nisam imao aparat ranije kada su napravljeni ovi najbrojniji (60x120x17)

3. ovako to izgleda kada se usrafe sve letve na koje se polozi azmafon a onda ukuca u iste... ova letva na vrhu je za azma ploce, kako bi se one lakse montirale i pricvrstile na vise mesta ;)

4. ovako izgleda gotov ZIDNI panel... bez azma ploca, koje cemo na kraju, videcete i zasto...

5. pocelo se sa postavljanjem panela na zidove... vidi se i superchuncks u pozadini ;)

DeMa
03-03-2009, 09:40 PM
dobro si posla napravio.

Samo naprjed.

pozz
Denis

Twin
03-03-2009, 09:42 PM
1. paneli su pricvrscivani medjusobno dugackim srafovima i pricvrscivani za zid pomocu perforirane trake...

2. medjusobno povezani srafovima, u gornjemi donjem regionu... za gornji i za donji panel... najdonji paneli su pricvrsceni za zid na 3 mesta i jedan za drugi... drugi paneli (srednji) su povezani sa donjim i naravno bocno jedan za drugi... poneki je bio trakom pricvrscen za zid (perforiranom trakom) a gornji su povezani za srednje, medjusobno i poneki, gde je bilo potrebe za zid perforiranom trakom... konstrukcija je veeeoma cvrsta, sto je ispalo bolje nego sto sam zamisljao...

3. postavljanje napreduje... superchuncksi su u pozadini (ranije postavljeni), u uglovima... katete su im 60cm do visine od 280cm, 56 trouglova po 5 cm... preko njih su ugaoni paneli 60x120x11... na 4 cm je postavljen azmafon, a na 11 cm azma ploce (tek kasnije ih montiramo)

4. opet viri malo superchuncks... dok ne dodju vrsni paneli koji su dimenzija 30x60x17cm... mozda bih da mogu stavljao chunckse u neki najlon ili mikrofiber cisto iz zdravstvenih razloga... al nadam se da nece nista prolaziti ispod azmafona i azma ploca ;)

5. 2 creva za kablazu... skoro pa u uglu prostorije ;)

sutra mozda jos slika, tj finalne slike, ili blizu finala :)

pozdrav!

Twin
03-03-2009, 09:50 PM
dobro si posla napravio.

Samo naprjed.

pozz
Denis

hvala Denise!

bilo je dosta posla... pogotovo sto smo sve radili sami moj otac i ja.. uz pomoc nekolicine drugara iz benda kad je to bilo moguce... dosta sam umoran... mesec dana proslo, zidalo se, seklo se drvo, uklapalo, razmisljalo, dovlacio materijal, kalkulisalo... sklapalo, padalo, mucilo... greske su nam svedene na miiinimum minimuma... gradja je dobro prokalkulisana, skart minimalan...
jebada je ovo... ko god krece u isto, ja ga ohrabrujem da radi, bice mu drago na kraju, al da zna da nije tek tako, kako izgleda na prvi pogled ;)

pozdrav!!!

boggy
03-03-2009, 10:32 PM
Twin, odlicno izgleda! Samo napred... napor i nevolje se brzo zaborave kada dobijes dobre rezultate, a da se nisi trudio, lose rezultate ne bi nikad zaboravio... svakodnevno bi te podsecali......

Hvala (opet) za slike! :)

pozdrav

bogi

Twin
04-03-2009, 01:26 AM
Twin, odlicno izgleda! Samo napred... napor i nevolje se brzo zaborave kada dobijes dobre rezultate, a da se nisi trudio, lose rezultate ne bi nikad zaboravio... svakodnevno bi te podsecali......

Hvala (opet) za slike! :)

pozdrav

bogi

nema na cemu ;)
princip je vec vidjen, al ja sam to uradio montazno/demontazno... sve se moze lepo skinuti, spakovati i odneti na drugo mesto i tamo po potrebi "doraditi" jer svaka prostorija ima svoje dimenzije...
toliko za sada!
pozdrav!

NLP
04-03-2009, 09:23 AM
Lepo!

Twin
04-03-2009, 07:28 PM
1. kako su postavljena 2 reda panela dimenzija 60x120 i na vrh jedan red 60x30 moglo se preci i na postavku plafonskih panela...

2. ovako izgleda panel na koji su usrafljene azma ploce... taj panel ce se jednim delom oslanjati na bocne panele (zidne panele), perforiranom trakom ce biti ucvrscen sa plafonom tj sa drvenim plafonskim gredama, i plafonski paneli ce medjusobno biti ucvrsceni srafovima ;)

3. ovako izgleda prvi koji je montiran

4. ovako je kad ih je nekoliko postavljeno... postavljali smo azma ploce samo na rubove plafona jer se oni naslanjaju na zidne panele, pa ih kasnije ne bismo mogli kako ugurati i pricvrstiti...

5. zbog grede koja postoji u prostoriji i na nesretnoj je visini, morali smo usecamo ramove koji idu duz nje...

sutra jos slika, nadam se "finalnih" :)

pozdrav!