Log in

View Full Version : Magda

alfom
29-01-2009, 10:30 AM
Mi?ljah baciti. Ali neka i ovako.

http://www.sendspace.com/file/rsikee

awacs
29-01-2009, 11:58 AM
Mi?ljah baciti. Ali neka i ovako.

http://www.sendspace.com/file/rsikee

Imam samo dve primedbe:

1. Bas je previ?e mehanički, tj. oni prolazi u strofama bi ipak trebalo da budu vi?e legato, ovako je svaka nota podjednako nagla?ena pa sve zvuči kao BaBaBaBaBaBaaaaa, a bolje bi bilo da je BaBaUBaUBaaaaaa. Slobodno svi mogu da se smeju ovoj onomatopeji, i ja se upi?am kad je vidim :ups: Dakle - kao kad basista ne odsvira ton desnom rukom nego samo kucne levom :grin: Kakva tezgaro?ka terminologija :rotfl: Aj' valjda je jasno na ?ta mislim :rolleyes: I slobodno du?e note na basu, vrlo je neugodno kad bas zastane pre sledeće note (pogotovo u refrenu).

2. Miks je preglasan!!! Mislim na RMS. Em su ti svi instrumenti (i klavir i solisti) negde oko 3kHz, em si jo? nagruvao kompresiju pa je velika frka da se slu?a malo glasnije. Ne bole u?i, ali je zamorno...

Ali generalno uop?te nije lo?e, naprotiv. Ima nekakvu nostalgičnu "hotelska terasa" atmosferu, ali u pozitivnom smislu. Samo da nije glasno.

Pozdrav

alfom
29-01-2009, 12:08 PM
He, he. Hvala Vaso, ali će? se samnom smijati zajedno kad sada pročita? kako je nastalo :
Tra?io sam mp3 na internetu da poslu?am malko, kad naletim na nekakav sajt, mislim iz Bosanskog ?amca i na njemu nekakvi besplatni midići. Nikada ih nisam koristio ; čak ni na aran?eru, jer sam ga koristio uvijek kao sint.
skinem midić, poslu?am, a ono ko automatska pu?ka - sve prekvantizovano i smije?no. Ali, de, raspakujem midi i ostavim bubanj, a ostalo uradim ponovo. E, kada sam eksperimentisao, onda sam poslo?io sve neke besplatne efekte, gitara k'o Jolana (nek izvini ko jo? trza po tome), pa onda bespl. kompr., limitera, ... , bla, bla bla, ... pa na kraju to sve samo dignem u TR-3. I to je to. stvarno je smije?no kada gitaru glumi? sa izrazitim trzajem - kao da svaki ton otkida? ?icu :rotfl:.
A bubanj nisam htio raspakovati, nego malko popravih da ne bude prekvantizovan, i postavih EZ i smiksah na njegovoj mikseti :rotfl:u jednom traku.
Dobro, htio sam da zvuči starinski ; ali ovo je ba? lo?e i stvarno htjedoh baciti.
Da sam i?ao na du?i bas, puno ima dugih nota u pozadini, a klavir je nedemfovan pa bi se sve pobrljalo. Ionako je ubrljano radi lo?ih VSTi i VST. Opet, mo?e se poslu?ati. :D.

awacs
29-01-2009, 12:34 PM
gitara k'o Jolana

Nemoj da mi vređa? Jolanu - to mi je bila prva gitara. Model Iris, kopija Telecastera sa dva single coil magneta, kupio je od prvog honorara koji sam dobio kao novinar na Studiju B. Bo?e, kakva letva je to bila. Ali prvih par svirki sa ?kripcem sam svirao na njoj.

Dodu?e, nikada nisam gajio feti? prema instrumentima - samo da dr?e ?tim (?to ova nije mogla) i da se nekako čuju. Za one tri ipo note koje umem da odsviram ne treba mi ni?ta vi?e.

Apropo Magdalene - dobro je da si i ovoliko i?čupao iz dotičnog programminga :) Al' do jaja je ?to neki likovi garant uzimaju kintu pevajući po kafanama na "originalnu ?amac" matricu i niko od publike se ne sekira. Ni?ta bez rakije, ona je najbolji mastering tool :)

Pozdrav

alfom
29-01-2009, 02:45 PM
Ih ti si im-o dobru Jolanu. Moji su imalu neku crvenu sa tri bijela preklopnika gore i dva ispod magneta : potpuno isti ko ovi za paliti svjetlo, samo ne?to u?i :rotfl:. Zvuk je bio kao ovo ?to sam snimio, ali sa busterom - onaj ?to je imao metalno dugme odozgo pa ga kresne? nogom. :rotfl:

korenjak
01-02-2009, 12:01 AM
solo instrumenti se nejasno cuju u pojedinim delovima, bubanj preglasan

uzgred

kako bre postizes ovaj retro sound

cini mi se kao da slusam nesto od pre dosta godina

:)

pozz

alfom
01-02-2009, 07:26 AM
solo instrumenti se nejasno cuju u pojedinim delovima, bubanj preglasan

uzgred

kako bre postizes ovaj retro sound

cini mi se kao da slusam nesto od pre dosta godina

:)

pozz

Pa starac napisao sam gore da je sve izexperimentisano : mislim, većina korištenog su odoprave besplatni VSTfx, a bubanj je ezdrummer na samo jednom traku ko fol smiksan samo ezovom mikseticom.

U vezi retro / patine - je li stvarno ozbiljno pitanje? :)

DaBear
01-02-2009, 09:18 AM
Pa starac napisao sam gore da je sve izexperimentisano : mislim, većina kori?tenog su odoprave besplatni VSTfx, a bubanj je ezdrummer na samo jednom traku ko fol smiksan samo ezovom mikseticom.

bas ima dobar fazon..kao muzika iz neke stare TV serije sa nasih prostora.
Zvukovi su bas retro..sem bubnja..mnogo je debeo. U to vreme (rane 70-te) su bubnjevi zvucali mali i tanki , ko kartonske kutije!!
Sa takvim zvukom bi bi bilo 100% retro...

alfom
01-02-2009, 01:24 PM
Pa ako je stvarno ozbiljno pitanje, evo odgovora :
taj sound je duboko u meni ; čak toliko da mi smeta. Prvo, htio sam da zvuči starinski. A za to se moraju znati soundi (kako DaBear napisa) 70-tih i ranije. Uz njega sam odrastao : pok. tata je imao 60-tih najjači amaterski revijski orkestar u Yu (bar tu informaciju sam zadržao jer je poginuo kada sam bio mali). Svugdje me je vodio sa sobom, a to je vrijeme kada su carovali duvači, harmonika, klavir (sve revijska/plesna muzika) i pjevalo se na suvo ili na majušno 'Tesla' suvo pojačalce. Kojekakvim kanalima su se kupovali notni raspisi iz Amerike, Italije, pa je tata radio raspise za čitav orkestar. Malo kasnije, u doba 'Silueta', 'Crvenih koralja' i sl. po podrumima su se pravile prve el. gitare, a lupao bubanj od tri-četiri elementa, sa kožama od, mislim, magareće (ili kozije, zaboravio sam) kože koja se prije svirke kvasila, pa grijala svijećom da se zategne, pa tako na svakoj pauzi.
I tako, bla, bla, bla, ... od prve muzike 'mog uzrasta' uz koju sam učio rifove i harmonije (Prokol Harum, Deep Purple, Leed Zeppelin, ... , ... , ...) pa kad je Jugom carovala mexikanska muzika, italijanska, pa naši festivali (Robići, Zdenka Vučković, Nada Knežević, Elvira Voća, Dijego Varagić, Ivica Šerfezi, Marjana Deržaj, Lado Leskovar, ... , ... , ..., pa do Kiće Slabinca, kada je otišao u mirne pop vode, ... , ... , pa svirke po moru, do 'Magazina', 'Novih fosila', Andrijana Ćelentana, Englberta Hamperdika, Sinatri, itd. itd.
Ovaj zvuk zavisi od izbora instrumenata. Najbliže starinskim instr. (soundima) zvuči onaj prvi ST-1 sa svojim bankama. Onda se to malo na kraju protjera kroz, hoće li biti PSP-Neon, pa se jednom konvertuje u *.mp3, pa ubaci u drugi alat i konvertuje u *.wav, i onda još jednom u *.mp3, i dobije se kao da je rađeno prije 30, 40 godina.
Eto, to je to. Volim taj zvuk, kada se sve trpalo u srednjake i bilo nezamislivo da su sibilanti na vokalima nešto što je sada itekako poželjno kada se dobro izbalansira sa bass područjem na eqovima.
A znam da su tih godina koje pomenu DaBear bubnjevi bili plitki ; naročito je bilo teško snimiti činele. Ali, ne mogu sve potrefiti jer niko ne bi htio slušati radio 'Kosmaj', kojeg sam doskora imao u relativno ispravnom stanju. :grin:

korenjak
01-02-2009, 01:40 PM
Pa starac napisao sam gore da je sve izexperimentisano : mislim, većina kori?tenog su odoprave besplatni VSTfx, a bubanj je ezdrummer na samo jednom traku ko fol smiksan samo ezovom mikseticom.

ozbiljno

alfom
01-02-2009, 01:44 PM
Eto ima? odgovor post prije ovog tvog :).

korenjak
01-02-2009, 01:54 PM
I ja sam rastao na tom zvuku...i danas mislim da nosi skoro najvecu energiju....jer se brate sviralo

kada ljudi sviraju zivo uspostave se medju njima tanane niti energije koje sve povrezuju...

to je neka vrsta organsko duhovnog ''master clock-a'' da se izrazim ovim terminom koji se danas koristi za sinhronizaciju sprava u studiju......

e nekad su muzicari znali da upadnu u klok
a danas kad se sve snima na matricu ta energija se malo izgubila.....

no nemoze svako to ni da oseti pa sad sve prolazi

alfom
01-02-2009, 02:07 PM
Potpuno se slažem sa tobom. Mnogima se danas recimo Pro Arte, rani Indexi, rani Time, Yu rock selekcija i sl. čine kao naiva. Ali, nije bilo tako. Svako vrijeme nosi svoje. Nekada su npr. sola bila sola u pravom smislu te riječi. Imala su kompletnu melodiju i muzičku liniju. To je najbolje, za mlađe, objašnjeno u filmu o Ediju (II dio) kada Edi Vilson uči svog mladog gitaristu da ove skakavice od 32-ojki nemaju blage veze sa muzikom, (nego su skalice kao većina naših narodnih kola) što je sušta istina. Danas malo muzičara ovo shvata i koristi (ali ima da to znanje koriste, kao npr. ekipa oko Vesne Pisarović ili odlične, preodlične Radovićke i još nekih, kao recimo Lipovača kada se ne trudi da slijedi moderne trendove:)). Danas se u turbu slomiš da odmuziciraš često tehnički izvanredne dionice, a melodija pjevača ima manje tonova nego "Ide Tito preko Romanije" ili "Jedna vrana gakala".
No tako je kako je.
Eto patinu napravim kako sam napisao. I detalj oko basa ; i njega je tada bilo teško snimiti. Sada se odlična retro boja dobija kada se bas iz ST napumpa dobrim limiterom (ne brickwall-om) ili dobrano iskompresuje pa limitira ciglenjakom.:)

korenjak
01-02-2009, 03:40 PM
imas u sample tanku efekat lo fi

nije los

inace ja nevolim brzo sviranje nota i kurchenja tog tipa vrtim skalu koja se uklapa u harmoniju ...gore dole sto brze

uvek sam voleo dobru smislenu i lepu melodiju....i smislen solo ....indeksi su tu zakon

kakav je samo naj solo i z ''balade'' na flauti i gitari

alfom
01-02-2009, 04:07 PM
Pa da. I YU grupa je uvijek imala lijepa melodijska sola ; :), a Indexi svakako u onom ?to su svirali kao lagani rock, pa i Generacija 5, i mnogi drugi ; svako u svom vremenu prihvatljiva. Čak i Bijelo dugme, pa i Limić u Stijenama, Hus u Valjku, ...
A čitavu zavrzlamu su započeli Olvin Li (10 godina kasnije), Jan Akerman i kompanija ; ponajvi?e Alvin Lee.
Lijepo je podsjetiti se 'starih vremena' iako odosmo u OT. ?ta ima veze :)?