Log in

View Full Version : Generalno - koliko je komotniji rad na multicore platformama?

Edin
28-01-2009, 01:14 PM
Pozdrav svima,

u eri paralelizma i pojave, prvo Core duo, pa quad core procesora, pod uvjetom da OS podr?ava multicore arhitekture, koliko audio software prati taj trend? Da napomenem, nisam laik kad su računari u pitanju, ali sam potpuni laik kod audio softwarea. ?ta bi ste uzeli od softwarea kako bi iskoristili sve vrline novih procesora? Ili je bolja kombinacija uzeti neku dobru selfprocessing audio karticu???

meka
28-01-2009, 02:17 PM
Uvek zavisi od programera. Sve zavisi kako je program napravljen. Generalno, ?to vi?e procesora, to bolje, ali ne postoji broj procesora na ovom svetu koji će ubrzati iscrtavanje jednog pixela na ekran. Jednostavno, postoje algoritmi koji se ne mogu paralelizovati, ali su, na sreću, oni relativno malobrojni.

lesha
28-01-2009, 02:35 PM
zavisi da li program podrzava vise jezgara i da li je to dobro implementirano. za sada vecina podrzava 2, za 4 ipak treba sacekati neko vreme.

psionic
28-01-2009, 10:31 PM
Pa ja radim sa multicore procesorom... Dobro, danas svi imaju visejezgrene cpuove, ali primetio sam u proces manageru da su sva jezgra aktivna sa npr. nuendom, sto znaci da radi kako treba... A negde sam citao da on u poseban thread onda stavi graficki podsistem, pa mnogo manje zeza sa stucanjem i smetanjem zvuku... Znaci - konfornije je.

lesha
28-01-2009, 10:59 PM
pa da, zavisi od programa do programa.

ima li jos iskustava kod vlasnika quad core procesora osim nuenda?