View Full Version : Traze se novi saradnici rumskog
diviner
27-01-2009, 12:19 PM
Traze se novi saradnici i recezenti na rumskom. Svako ko je zainteresovan da proba novu i aktuelnu audio opremu, instrumente, rekvizite i nesto korisno napise o njoj, moze da se javi na adresu mihajlov@gmail.com za dalje upute.
diviner
03-03-2009, 08:35 PM
Dodajemo i da se traze ljudi za pisanje tutorijala za pocetnike (s tim da to mogu biti i neki namjenski tutorijali za upotrebu ovog ili onog alata, ali za pocetak bi bilo korisno imati barem osnovi set tutorijala za pocetnike) bilo da je u pitanju produkciona strana muziciranja, bilo da je u pitanju sama muzika (osnovi).
Oprosti na offtopicu, ali sam samo htio pitat ?to je bilo sa onom idejom da se otvori novi podforum za početnike. Znam da je bilo riječi o tome, znači nije u planu ni?ta takvo?
diviner
05-03-2009, 10:48 AM
Pa mozda bi se i moglo poceti razmisljati u tom pravcu. Mozda bi mogli probati pa da vidimo kakav ce rezultat biti. S tim da je ovaj apel za pisanjem tutorijala upravo zbog ljudi koji zele da udje u ovaj svijet, a mozda im je neprijatno da o tome stalno zapitkuju starije kolege.
U svakom slucaju apel za pisce tutorijala ostaje, a to je sjajna prilika za mlade ljude koji su i sami u procesu ucenja, i dok su u fazi kada ovo sve biva najzanimljivije, napisu nesto o tome, i pri tom i dobiju koju paru za dzeparac ;) . Eto, dovoljno bi bilo da se neko zalozi i pokupi, probere, prevede i "dokumentuje" upustva i tutorijale koji se mogu naci samo na ovom forumu. Ne treba im nijedan izvor spolja (sto znacajno smanjuje vrijeme za pretragu korisnih informacija).
awacs
05-03-2009, 11:07 AM
Hm... ima argumenata i za i protiv tutorijala i podforuma.
1 - Tutorijali
su zgodni ?to dr?e sve informacije na jednom mestu, ali da bi bili kvalitetni nu?no je da budu i relativno obimni. Čini mi se da retko ko od manje iskusnih novajlija nema ?ivaca da pročita dve rečenice, a kamoli vi?e.
2 - Podforum je zgodan zato ?to mo?e da sadr?i posebne teme, ali opet na svakom forumu (pa i ovom) svaka tema brzo ode u off-topic, tako da će uskoro sve to biti neupotrebljivo "novim novajlijama".
E sad, predla?em da se napravi FAQ sekcija koja ne bi bila forumskog tipa nego klasični FAQ. Ono - "kako da pove?em kondenzatroski mikrofon i računar?", "?ta mi je potrebno da bih snimio gitaru?", tako nekako.
Pozdrav
diviner
05-03-2009, 11:19 AM
Bravo...
Pogodio si poentu same ideje. Teme prepune offtopica i generalno forumi nisu mjesta na kojima se, takoreci, moze lako naci odgovor na neka opsta pitanja (mozda na neka specificna, jer sam ucesnik moze postaviti pitanje i dobiti odgovor). Upravo je poenta ovoga ono sto si ti objasnio pod a i b, s tim da pod a, ja podrazumjevam nekoga ko zaista ima ozbiljne namjere da nesto nauci. Istina takvih ima malo, no nas je cilj da izbrusimo takav podmladak i nacinimo od njih, zasto da ne, buduce administratore rumskog.
Jos jednom svaka cast na opasci i komentaru, a posto vidim da su tvoji postovi sve cesci i sve korisniji na samom forumu, koristim ovu priliku i da ti se izvinim na onomad malo tvrdjim rjecima (ako se uopste sjecas toga, posto konstruktivni i ozbiljni ljudi se malo kad osvrcu na tako sitne i nebitne stvari).
DaBear
05-03-2009, 11:21 AM
Hm... ima argumenata i za i protiv tutorijala i podforuma.
1 - Tutorijali
su zgodni ?to dr?e sve informacije na jednom mestu, ali da bi bili kvalitetni nu?no je da budu i relativno obimni. Čini mi se da retko ko od manje iskusnih novajlija nema ?ivaca da pročita dve rečenice, a kamoli vi?e.
2 - Podforum je zgodan zato ?to mo?e da sadr?i posebne teme, ali opet na svakom forumu (pa i ovom) svaka tema brzo ode u off-topic, tako da će uskoro sve to biti neupotrebljivo "novim novajlijama".
E sad, predla?em da se napravi FAQ sekcija koja ne bi bila forumskog tipa nego klasični FAQ. Ono - "kako da pove?em kondenzatroski mikrofon i računar?", "?ta mi je potrebno da bih snimio gitaru?", tako nekako.
Pozdrav
ovo sto rece Vasa, FAQ je dobra ideja..moze da se grupira, tipa Cubase, Logic, zvucne karte, mixer, mikrofoni, itd..
Svako moze da prilozi nesto (sto zna da radi provereno) i brzo ce se stvoriti nesto korisno..
diviner
05-03-2009, 11:25 AM
Pa eto odlicno, prilazite, i sam cu biti ucesnik u tome, i neko ce vec sve te stvari srociti u jedan pitak i citljiv tekst. Mnogo ce biti preglednije nego da se stavljaju sticky teme.
awacs
05-03-2009, 11:29 AM
koristim ovu priliku i da ti se izvinim na onomad malo tvrdjim rjecima (ako se uopste sjecas toga, posto konstruktivni i ozbiljni ljudi se malo kad osvrcu na tako sitne i nebitne stvari).
Nema potrebe da se izvinjava? - reči su bile tvrde i sa moje i sa tvoje strane. Ali ?to ka?e? - ozbiljni smo pa smo u stanju da shvatimo jedni druge.
Pozdrav
lesha
05-03-2009, 05:03 PM
dobra ideja, mozemo da napravimo rumski wiki :wink:
dr.Ru
05-03-2009, 05:30 PM
dobra ideja, mozemo da napravimo rumski wiki :wink:
odlicna ideja!
SHIVA
06-03-2009, 05:08 PM
Jedan opći tutorial je već "na putu", a imat će i originalne dijagrame koi bi trebali slikovno prikazati ?to koi efekt radi, kako funkcioniraju standardni parametri, kako se isti odra?avaju na signal itd.
No Awacs je djelomično u pravu. Dobar dio ljudi će uvijek radije otvoriti novi topic, nego da čitaju tutorial. Ipak, nas to ne sprječava da takve linkom uputimo na tutorial, koi je u sklopu sajta, i koi nie napisan na stranom jeziku.
S druge strane, dobro napisan tutorial, sa precizno definiranim poglavljima i sadr?ajem, mo?e se čitati i parcijalno. U sadr?aju se potra?i ono ?to vas zanima, scroll down do ?eljene stranice... i to je to.
FAQ je s druge strane odlična ideja za neke specifične probleme, vezane uz specifičan OS, sekvencer, VST, hardware itd.
IMO, idealno bi bilo da imamo oboje!
diviner
06-03-2009, 06:23 PM
Imacemo sve, cim prebacimo sajt u neki bolji engine (joomla), cime ce pisci moci sami da se loguju i ispisuju/edituju artikle/recenzije.
btw. Shiva, tutorijal ce biti odlican! ;) .
Bitno je sam da ti dijelovi budu uocljiviji nego sto su sad. Nekak je svima navika da odu odmah na forum. Recenzije su mi super, fino da napokon mogu citati recenzije na "nasem" jeziku. :wink:
diviner
09-03-2009, 11:40 AM
Potrudicemo se da skrenemo paznju na iste, bez brige :) .
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.