Log in

View Full Version : Maksimum kanala preko usb-a?

HeatMan
25-01-2009, 03:25 PM
koliko moze maksimalno kanala da ide simultano i da ne dodje do glitcheva ili necheg slichnog..?

evo sad gledam allen&heath zed16 itd serije "studijskih" miksera.. kazu da mogu svi kanali da se usnimavaju odjednom preko tog prokletog usb-a..

sad, ono shto mene buni je sledece:

do skoro je bila pricha da preko usba moze maksimum 2 kanala.. znam po mom virus-u..

sad se pitam koliko kanala usb zapravo moze da prebaci i u kom kvalitetu? jer, koliko se secam, meni su oba kanala na virusu bila u 24/44.1 rezoluciji..

pozdrav

btw, shta mislite o toj zed seriji? meni izgleda simpatichno.. mada, malo me buni cena ako su "ugradili najbolje preampe koje imaju"..

lesha
25-01-2009, 07:52 PM
trebalo bi da mogu samo 2 kanala.

Arthur
25-01-2009, 08:49 PM
ja sam bez neke frke snimao bubanj na passport usb2.

HeatMan
26-01-2009, 12:46 AM
pa to i ja kazem.. valjda samo dva

i kako onda moze 16?

na kolko si kanala snimao arti?

Arthur
26-01-2009, 02:18 AM
nešto tipa 8-10

slowstar
26-01-2009, 02:58 AM
Ljudi, propusna moc USB 2 standarda je okolo 400mb/sec, kakva 2 kanala?
Glatko ide 16, i to u OBA pravca, naravno FireWire je tu mnogo sigurniji, mada se tvrdi kako je propusnost ista, ali licno sam se uverio da je FW dosta bolji i pouzdaniji. Dakle ZED R16 moze da snima pod sigurno 16 istovremenih kanala, bez nekih problema, izuzev mozda kompa koji bi to trebalo da "primi" Ta "dva" kanala koje pominjete se verovatno odnosi na davno napusteni USB1 standard...
P.S. A&H izgleda odlicno, kad skupim "vreme" uzimam onaj ZED 436, zbog broja hardverskih sintova koje moram da imam utaknute istovremeno, ali pogledaj pod Alesis, oni imaju neki "dzabaluk" koji istovremeno snima mislim 16 kanala, ali vraca samo 2, nisam sasvim siguran, proveri...

nav
26-01-2009, 02:59 AM
allen&heath zed16
samo 2 i slovima dva kanala, ko kaze vise neka dokaze :D
nije problem u propusnoj moci USB2 vec u konverteru u nutar zeda
edit: slowsrar@ USB2 moze 16 ali ne sa zed16, on salje na USB (AD) samo master = 2 kanala
ili mozda gresim

HeatMan
26-01-2009, 03:06 AM
nešto tipa 8-10

preko usba?

chime?

nishta ne kapiram..

bez ikakvih glitcheva?

Glatko ide 16, i to u OBA pravca, naravno FireWire je tu mnogo sigurniji, mada se tvrdi kako je propusnost ista, ali licno sam se uverio da je FW dosta bolji i pouzdaniji. Dakle ZED R16 moze da snima pod sigurno 16 istovremenih kanala, bez nekih problema, izuzev mozda kompa koji bi to trebalo da "primi" Ta "dva" kanala koje pominjete se verovatno odnosi na davno napusteni USB1 standard...
P.S. A&H izgleda odlicno, kad skupim "vreme" uzimam onaj ZED 436, zbog broja hardverskih sintova koje moram da imam utaknute istovremeno, ali pogledaj pod Alesis, oni imaju neki "dzabaluk" koji istovremeno snima mislim 16 kanala, ali vraca samo 2, nisam sasvim siguran, proveri...

megabajta il megabita?

nisam neshto odushevljen alesisom kao firmom.. a bash taj zed o kom prichate mi je zapao za oko kad sam ga video na netu.. nego mi zed16 lakshe da kucam i pamtim.. :)

btw, Vama opet eplovo bolje.. :) moram malo.. :D

p.s. pitam se kakvi li su zedovi preampi i eq-ovi.. neshto se bojim.. ipak nije neka preterana kinta za sve to shto nudi..

allen&heath zed16
samo 2 i slovima dva kanala, ko kaze vise neka dokaze :D
nije problem u propusnoj moci USB2 vec u konverteru u nutar zeda
edit: slowsrar@ USB2 moze 16 ali ne sa zed16, on salje na USB (AD) samo master = 2 kanala
ili mozda gresim

pa ne vidim koju korist onda iko moze da ima od cele sprave.. onda uzmesh lepo analogni mikser.. ne kapiram nishta sada..

pozdrav svima

nav
26-01-2009, 03:08 AM
zed 16 samo master salje na USB a zed R16 je FW i to je druga prica, on tera 26i/O

zed serije koje nisu sa oznakom R tj nisu FW samo stereo i/o imaju preko USB-a
http://www.allen-heath.com/zed/zed-22FX.asp

HeatMan
26-01-2009, 03:23 AM
glupost.. sad videh taj deo o slanju preko usba..

pa ne znam dal ce 10 komada prodati tako..

a chek, fw kao moze vishe da tera?

valjda je 8 kanala tu maksimum? znam po ff800.. a i ne znam nishta da ide preko 8 kanala..

inache, ja trazim neku valjanu analogniju (:D) sabirnicu.. chisto da upropastim mix sa shumom poshto nemam "vremena" :) nikad, jelte.. plus kao ajd ako mogu da dobijem josh i na inputima.. ne znam vishe ni shta sam hteo da kazem uopshte.. :?

pozdrav

nav
26-01-2009, 03:35 AM
FW tera 24 kanala (provereno) a ovi iz A&H kazu 26 (nisam probao:D )
izbor ti je suzen na A&H iz serije R ,Mackie Onyx ili ona nova Yamaha

nav
26-01-2009, 03:38 AM
glupost.. sad videh taj deo o slanju preko usba..
valjda je 8 kanala tu maksimum? znam po ff800.. a i ne znam nishta da ide preko 8 kanala..
pozdrav

ako ima FW in/out na externoj karti mozes da vezes 3 uredjaja kao na primeru Presonusa studio ili firepodu

HeatMan
26-01-2009, 03:43 AM
ako ima FW in/out na externoj karti mozes da vezes 3 uredjaja kao na primeru Presonusa studio ili firepodu

ee da da da.. jes jes.. zaboravih na to.. ff800 ima fw400 kabl i prikljuchak i fw 800 prikljuchak na sebi..

bravo.. zaboravio sam..

btw, chuo sam da su onyxovi preampi transparentni do jajca.. mada se bojim da sam loshe chuo.. :?

mada opet, realno.. toliko stvari hocu da uzmem i ne znam odakle da krenem. tako je bilo uvek, tako izgleda da ce biti i za 20 godina kad budem pretrpao studio sa opremom. (mada i sad sam realno)

poz

edit: za onyx mora da se uzme posebno fw i/o kartica.. smarachi.. :)

nav
26-01-2009, 03:48 AM
btw, chuo sam da su onyxovi preampi transparentni do jajca.. mada se bojim da sam loshe chuo.. :?
edit: za onyx mora da se uzme posebno fw i/o kartica.. smarachi.. :)

transparentni ???
ako volis malo tvrdji sound, izmedju Onyxa i A&H biraj Onyx. :wink:

HeatMan
26-01-2009, 03:51 AM
tvrdji? :)

poz

btw, mogli bi da predjemo na pp da ne smaramo forum

lesha
26-01-2009, 10:30 AM
govorim samo za taj mixer, posto smo ih vec prodavali.

Arthur
26-01-2009, 11:24 AM
jes vala, sale, pitaš me kolko kanala , ja kažem 8 do 10, šta ti nije jasno? Nisam koristio taj ZED thing, nego sa kompa koristio Passport kao HDD na koji snimam, i radilo je najnormalnije. Dakle, to je odgovor od samom USB standardu (mislim da je tačna cifra 480mBit po sekundi). I da, Onyx FW snima 16ch na komp i to bogami radi i na 88.2khz samplerateu, svih 16ch na komp i 2 nazad (snimao ceo sešn tako u utorak). e da, FF800 slika 10 kanala in i 10 out sa sve 192khz samplerateom, bez veće frke. A na manjim samplerateovima on šalje preko 20 nešto kanala ako koristiš i ADAT input-outpute.

Mackie Onyx preampi rade skroz ok za te pare, čak ni ta konverzija nije uopšte hrđava. Jedina mana je upravo routing (nepostojeći), i nedostatak bilo kakvih digitalnih input-outputa što te tera da koristiš njega kao jedini ASIO, a mega veliko drkanje je to što vraća samo 2 kanala (master) sa kompa na mixer u slušanje, pa i ti i bubnjar npr imate identičan mix u slušanju (ukoliko čovek oće da čuje klik iz nuenda ili neki pilot kanal). Postaje prava zavrzlama organizovati valjan monitoring u tim uslovima.

HeatMan
26-01-2009, 02:36 PM
eh da.. zaboravio sam chime s snimao sori.. nisam video da si pomenuo.. :)

nishta, ipak cu da uzmem ff800 kad pokupim neku lovu.. i necu se pravim pametan previshe.. nabudzicu shto vishe dobrih preampa i to je to.. :)

poz

slowstar
26-01-2009, 04:57 PM
Nemojte ljudi da me pravite budalom, mislim na A&H ZED R16, taj SIGURNO salje i prima 16 kanala, a Alesis i FW i USB takodje moze 16 in/out, mislim da se zove multimix 16 USB, sta vam tesko da "skocite" i pogledate...Valjda toliko razumem Engleski posle tolikih godina citanja
Poz,
S

Evo ga link:http://www.alesis.com/mixers

DaBear
26-01-2009, 05:10 PM
[sto pricate o USB kad ima FireWire?

The ZED-R16 can be employed as a standard analogue mixer while recording multi-track via FireWire or ADAT, a traditional inline mixer recording with send and return per channel via FireWire, or as a MIDI controller via switchable channel faders. It features 16 mono inputs, 2 stereo inputs, a high quality dual mic pre-amp, 4-band fully-parametric EQ, 4 auxes, a stereo bus, 2 stereo returns, and 18+18 FireWire I/O and 8+8 ADAT I/O.

For studio work, there are control room speaker outputs, two separate artist monitor feeds, two analogue recording outputs in addition to the digital interface, and a dedicated internal condenser talkback mic. Each channel has its own independent soundcard channel, so instruments can be recorded simultaneously (pre or post EQ) into the sequencer separately. To minimise clock jitter and provide synchronicity between the ZED-R16 and other devices, the mixer is equipped with the professional JetPLL? digital audio chipset.

ZED-R16 is equipped with a host of MIDI control options. As well as the 4 dedicated MIDI faders, 12 rotary controllers, 12 switches, and 5 dedicated transport switches, all channel faders can also be switched to become MIDI faders. As with all models in the ZED range, the ZED-R16 is also bundled with Cakewalk?s SONAR LE music production software. In addition to multi-track recording, the ZED-R16 allows mixing down in analogue, then recording back into the computer in digital.

HeatMan
26-01-2009, 05:15 PM
ma zato shto sam ja pocheo prichu o zed r16tici iako je na fw-u

a gledao sam neki review na tjubu il tako negde.. nije bio r16 nego neki drugi iz iste linije.. pa su rekli da preko usba mogu svi kanali da se poshalju.. verovatno misleci dva po dva jbg..

nav
26-01-2009, 05:58 PM
Nemojte ljudi da me pravite budalom, mislim na A&H ZED R16, taj SIGURNO salje i prima 16 kanala, a Alesis i FW i USB takodje moze 16 in/out, mislim da se zove multimix 16 USB, sta vam tesko da "skocite" i pogledate...Valjda toliko razumem Engleski posle tolikih godina citanja
Poz

HM je postavio pitanje u vezi miksera A&H Zed i USB konekcije na njima
postoje dve "vrste" Zed mix.. serija ZED FX koja ima USB konekciju i ZED R koji ima FW.
Prvi (ZED FX with USB) tera dva kanala i/o kroz USB
http://www.allen-heath.com/zed/zed-12FX.asp
a ZED R with FW 18 i/o i adat 16 i/o
http://www.allen-heath.com/zed/zed-R16.asp

Arthur
26-01-2009, 11:00 PM
jes drugari, al taj r16 je preko 2k eura. Mislim da je to malo kome ovde isplativo :) Onyx ne izađe ni kilo i po

nav
26-01-2009, 11:54 PM
koliko moze maksimalno kanala da ide simultano i da ne dodje do glitcheva ili necheg slichnog..?
evo sad gledam allen&heath zed16 itd serije "studijskih" miksera.. kazu da mogu svi kanali da se usnimavaju odjednom preko tog prokletog usb-a..

@slovstar
@arthur

ovde nesto smrdi a nisu moje noge :D
tema koju je postavio HM je A&H ZED sa USB protokolom,
a ne A&H ZEDR sa FW protokolom, sto je sasvim drugi svet u slucaju firme A&H

HeatMan
27-01-2009, 02:23 PM
i razmishljao sam o tako nechemu.. o zed R-u.. i jes skupo.. mada, jeftinije izadje od konzole (modularnog miksera) o kojoj sam prvo razmishljao..

al jebesh ga. uzecu ff800, lanch box sa apijem i gr-om i bog da me vidi..

:)

pozdrav

Arthur
27-01-2009, 02:35 PM
pa ako ne kaniš snimati bubanj (u prevodu ako nisi budala ko ja), onda ti ništa jače ni ne treba.

HeatMan
27-01-2009, 02:50 PM
pa nisam budala ko ti jer nemam mesta.. :? jedino, ko shto rekoh, kevu da isteram iz kuce pa u dnevnoj sobi.. :)

al dobro, vlada spider mi je blizu pa mogu kod njega da banem kad zatreba.. :)

meni treba neka valjana sabirnica.. imash neku ideju?

Arthur
27-01-2009, 03:03 PM
ne treba ti, veruj mi.

dede
27-01-2009, 03:15 PM
Ja vec par godina koristim mackie onyx 1640 sa fw karticom i veoma sam zadovoljan (mogu svakom "samo da toplo preporucim ovaj proizvod" :))

18 kanala prenosi na DAW a vraca "samo" 2 kanala. Ali, to nije problem. Sa malo umeca i kreativnosti moze da se napravi dobar headphone-mix za nasnimavanja jer mixer ima stvarno dobre routing mogucnosti. Takodje mogu da se povezu 2 takva miksera "jedan za drugim" tako da mogu da se dobiju 36 in/ 4out
Sto se tice preampa oni su solidni, mada ne uticu na signal koji se salje na DAW (firewire uzima signal odmah na pocetku iza gain-a), ali to je tako valjda bolje da bi se snimak stitio od, na primer, prekomerne (zlo)upotrebe eq,jer bi to sjebalo na par mesta mozda dobar snimak, itd. (kad se snima "live"). Ali ako neko bas zeli da nasnimi sa onyx pre amp...i to moze! Samo se taj kanal (tako obradjen sa preampom) putem routinga posalje na neki drugi kanal(koji se "suv" salje na DAW, ali je na njega routovan vec "obradjeni kanal").
Stabilnost drivera na kartici je takodje odlicna. Sound i latencija takodje. Mogucnost snimanja do 24/ 96...

U medjuvremenu su se pojavili mixeri i od drugih proizvodjaca sa takvim funkcijama. Naravno, ne pricam o High - End uredjajima vec su to uglavnom bili neki jeftniji od mackie ali sa jos dodatnim funkcijama (snimanje sa ili bez pre, slanje svih npr. 16 kanala nazad na miksetu, itd). Ali vidim da je poslednjih nekoliko meseci cena za mackie onyx 1640 (barem u Nemackoj) nasuprot ocekivanju skocila za nekih 200 EUR, sto mislim govori u prilog ovom mixeru.

Ima jos jedna stvar (ako je nekom bitna), a to je da jos nisu izasli driveri za Win Vista, a kad ce....neznamo :)

Arthur
28-01-2009, 01:51 AM
vidim da nisi siguran šta je tačno preamp i gde se nalazi u lancu, naročito na ovom mixeru. To o čemu ti pričaš je equaliser, i da, ne utiče na signal koji se snima, mada se može izrutirati tako da ga ipak snimiš.

OFF
28-01-2009, 03:35 PM
vidim da nisi siguran ?ta je tačno preamp i gde se nalazi u lancu, naročito na ovom mixeru. To o čemu ti priča? je equaliser, i da, ne utiče na signal koji se snima, mada se mo?e izrutirati tako da ga ipak snimi?.

Kako moze da se izrutira? Ako pricamo o visekanalnom snimanju.....

RNT
28-01-2009, 05:33 PM
Za usb ne znam, ali znam da FW ide 32 in /32 out sa Tascam DM-4800.
I vise nego dovoljno...

Pozz.....

Arthur
28-01-2009, 06:15 PM
može preko auxa ili buss outputa, toga ima dovoljno da par komada potrošiš na ekvalizirani kanal koji je tuda prošao do konvertera (ukoliko koristiš externe). Ako misliš na Onyx konvertere, oni se nikako ne mogu naterati da snimaju eq, osim ako ne rutiraš željene kanale na master koji se takođe snima, tako možeš dobiti dva kanala pod eqom.