Log in

View Full Version : pitanje za fender uop?teno

supersonic
24-01-2009, 04:58 PM
Pozdrav svima.
Naime, skupljam ke? za american standard jazz bass.E sad mene buni jedna stvar.

Naime, sinoć pričah sa jednim čovjekom, muzičarom, koji je, koliko sam shvatio iz priče, upućen u stvari, bio muzičar, ima gitara i gitara kući, opreme razne, poznaje neke ljude poznate, balblabla, svirao sa njima...I ka?e mi sinoć kako ne postoji vi?e original američki fender da se kupi.Ne proizvodi se u americi nego u kini.

I sad ja pitam?Kako to da u svim dobrim i poznatim prodavnicama pi?e da je recimo mexico, japan, ili american?
Za?to pi?e american ako ga nema?I onda mi se postavlja odgovor zato ?to moraju da zarađuju.A sad, kao fender je propao, nema ih u americi.

Molim vas prosvijetlite me ?ta da radim.Skupiću negdje 1200 ? i kupio bih tog novog američkog fender standard bass.Ali on mi preporučuje da skupim jo? ke?a i da kupim neki stariji ovo ono-ne samo zato ?to je bolji-jer i jeste-nego zato ?to je to američki, a ovaj ?to bih ga ja kupio nije američki...

Svatate li me ? :confused: :shock:

Mo?e neko prosvjetljenje?

HeatMan
24-01-2009, 05:54 PM
pretpostavljam da je sale iz artista chovek o kom prichash

u svakom sluchaju, ako tebi lezi zvuk uzmi i neki od 100 eura..

sad, slozio bih se sa time da od kako je prebachen fender u kinu da to nije taj zvuk.. za istrenirano uho razlike su ogromne, ali za obichnog slushaoca sam siguran da nema neke velike razlike..

to vazi i za pojachala i za same instrumente.. eto, necesh mi verovati, kada sam trazio bass za sebe gledao sam fendere iako sam znao za celu tu prichu.. al ajd kao da probam.. i na kraju sam uzeo blade tetrastandard od 600 eura.. imao je zvuk koji je po mom skromnom mishljenju bolji od svih novih fendera koje sam probao.. e, sad.. kolko ce potrajati, to je pitanje.. za koliko cu ga prodati ako ga budem prodavao, to je takodje pitanje.. ja bih da sam na tvom mestu jurio music mana, i tu bih zavrshio prichu shto se kupovine bassa tiche.. mada, kazem ti jer ja zelim da posedujem jednog.. kao i les paula.. al otom potom..

sad. zashto je loshiji novi fender od starog? mozda je samo tipichan hmm placebo (?
!) efekat a i mozda zato shto se valjaju apsolutno svakakvi komadi.. to vazi za sve shto je izashlo iz te fabrike, znachi nema veze samo sa bass instrumentima

poz

supersonic
24-01-2009, 06:37 PM
ali ja tebe nisam ništa shvatio.

Dakle moje pitanje je sledeće:

Da li postoje američki standard jezz bassovi da se danas prodaju novi ?

A taj music Man-je skup trenutno- u PM ! :P
Čuo sam da je dobar ali je i preskup.dvije milje nemam trenutno niti ću imati još za ko zna koliko ... tako da ...

Oggy
24-01-2009, 10:49 PM
MM nikada nije bio jeftiniji...
Kada bih birao samo jedan bas, to bi bio MM (sto i uradih)
Kada bi ih imao tri, imao bih i P i J bass i to bih verovatno kupio nove.

Kada sam '98. kupovao ovog MM, vecina "poznavaoca" je imala razne paranoicne price u vezi novih gitara...
te "vise se ne prave kao nekada", pa onda hit " Vise ne postoji dobro drvo zbog kiselih kisa"... I tako... Bilo ih je mnogo da bih sada nabrajao, ali je sustina sledeca...
Ja sam kupio novu gitaru i svaki put bih ponovo kupio novu. Od tada do sada je proslo 11 godina, a da na njoj nisam radio apsolutno nista osim brisanja krpom i menjanja zica.
A tvoj plan da kupis jeftinog Fendera je svakako sulud sam po sebi, jer dobrog Fendera, kao i svaku drugu dobru gitaru mozes naci od 2000 pa navise.
U tvom slucaju bih kupio za tu lovu najboljeg Mexikanca. Franko Panko je uzeo jedan takav bass, pa potrazi snimke ovde na forumu. Zvuk je i vise nego solida, a za 1000 eura, tesko da moze bolje.
eto...

supersonic
25-01-2009, 01:12 AM
Ne bih želio da priča krene u pravcu šta je bolje kupiti i sl.Meni treba jazz bass i to je to.

E sad, fora je što mogu da uzmem jedan jazz bass iz 79', za 1200 €, to bi mi prijatelj dao, jer njemu ono kao više ne treba, blablabla, pa bi mi ga tako praktično poklonio.

Ja vas opet pitam, da li ovaj koji hoću da kupim je američki ili je to sve kinesko sranje ?
http://www.thomann.de/gb/fender_american_standard_j_bass_mn_ow.htm

Oggy
25-01-2009, 02:41 AM
Pa da si pazljivije citao video bi da sam ti posle svog licnog misljenja, napisao i savet, tj. odgovorio na konkretno pitanje.
Ako ces da ulozis 1200 eura u bass, uvek je bolje da kupis "najbolje od losijeg" nego "najlosije od boljeg".
Jazz bass iz '79. za 1200 eura nije nikakav "pokon", vec preplacena gitara, osim, ako nije u potpuno besprekornom stanju, racunajuci tu i drvo i pragove i elektroniku (sto realno ni jedna nije bila koja se prodavala ikada, a da ja znam...). Mozda 800 eeeeeventualno 900, pa da ulozis resto u sredjivanje i to pod uslovom da imas odlicnog majstora koji ti je nece jos vise zeznuti.

Moj konkretan savet za tvoju situaciju je bio ovaj, pa ako vec pitas, ne mrzelo te, pa se malo potrudi i pronadjes stvari koje su ti tu vec na dohvat ruke. Evo, ja sam to uradio u 3 sekunde umesto tebe.
Za 1200 eura, tesko da sta bolje svira i podseca na pravi J bass...

http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=23417

OFF
25-01-2009, 10:43 PM
Zar je moguce da su jazz basovi toliko skupi....... ja sam bio ubedjen da dobar JB moze da se nadje za 800e, a vrhunski za 1000, plafon :confused:

Oggy
25-01-2009, 10:48 PM
Polovan, ishaban, i za sredjivanje kakvi su uglavnom "polovni za prodaju", da. Oko 800 eura,ali J bass "da stvarno vredi" nije uopste jeftin ni polovan, ni nov...

supersonic
25-01-2009, 11:07 PM
Ali postoji li danas da se prodaje u prodavnicama AMERIČKI džez bas ili to više nije američki?
To mene interesuje.Jer ako mogu, kao što link gore kaže, da kupim novi američki standard jazz bas za 1200 € zašto ne bih kupio.A čuo sam da više ništa to nije američko, nego da je made in china i da gitarama počne da se krivi vrat poslije godinu dana i sl. i da je bolje kupiti dobro očuvan jazz bass nego taj novi...

Oggy
25-01-2009, 11:40 PM
Jer ako mogu, kao ?to link gore ka?e, da kupim novi američki standard jazz bas za 1200 ? za?to ne bih kupio.

Zato sto prica o Fenderovom neustaljenom kvalitetu izrade ne datira od pre 3 meseca ili godinu dana, vec desetinama godina unazad.
Postoje vrhunski Fender instrumenti i vrhunska "groblja", takodje Fenderovih AMERICKIH instrumenata.
Neretko se desavalo da oni stariji, japanski skvajeri zvuce bolje od nekog "amerikanca" (ovo je prica za gitare i od pre nego sto su se Fenderi pravili bilo gde osim u Americi...).
Vec ti rekoh, sve da je i "amerikanac", onaj "mexikanac" bi za tu lovu zvucao bolje, jer sam cuo gomilu jeftinih J bass amerikanaca koji nisu bili ni za pomenuti pored onog Frankovog mexikanca. Imas tamo audio fajlove, pa preslusaj. Ako si svirao dobre Fendere, znaces o cemu se radi....

HeatMan
26-01-2009, 12:49 AM
e, da..

sad kad si vec spomenuo.. uzeo sam J bass fendera i njegovu kopiju od squiera..

i squier mi je zvuchao bolje..

neverovatno.. malo mi falilo njega da uzmem, ali sam na kraju naleteo na blade-a i odushevio se..

idekius
26-01-2009, 01:06 AM
Ajd? da malo iznesem svoja iskustva o 7ender bass gitarama, pošto ih dugo pratim, sviram, volim, pa... rekao bih da ih i poznajem.

Tačno je da se 7ender ne kupuje dok se ne proba i da su medjusobno jako različiti komadi čak i iz iste serije. Ali... to je 7ender i to je za njih normalno. USA standard i symbol kao i npr. Levis 501. Ima i lepših i skupljih, ali 501 je 501 i ko to voli, drugo ga i ne zanima. Tako i Fender, Zippo upaljač itd.

Ja bih pogledao taj iz 1979!!! Tačno je i to da su serije iz 60-ih i 70-ih fantastične i da su generalno gledano bolje od novih. Ako je dobar komad i ako nije sjeban, kupuj to!!! Cena od 1200 nije velika za tu gitaru, a napolju su i više. Srbija ima retku privilegiju da se kod nas još uvek da iskopati po neki stari Gibson, ili Fender za znatno manje pare nego što to košta u inostranstvu. Retko, ali da se naći. U konkretnom slučaju, sve zavisi u kakvom je stanju gitara, da li je originalna i kakva se "pogodila"... Sve to ne znaš dok ne probaš.
Ja bih više nešto iz 60-ih, ili 70-ih, nego novog Fendera... Sad... ti sam odluči. Ponavljam: -POGLEDAJ I PROBAJ GITARU!!!

Tačno je i da Mexikanci sviraju za sve pare... rade super, ali ne bih baš poredio Mexikanca sa pravim Fenderom...

Inače, sam sviram Japanskog Fendera iz 80-ih. Model Jazz Bass Special. Danas Fender proizvodi tu gitaru pod imenom "Duff McKagan Model", sa Daff-ovim potpisom, jer je upravo Duff iz Gunsa proslavio tu gitaru , a svirao je baš Japanca. U to vreme su Japanci otkupili celu firmu, posedovali je tih nekoliko godina, pa su je Ameri opet kupili nazad.
Naleteo mi je tada dobar primerak, zadovoljan sam gitarom, čuvam je i ne menjam. Voleo bih, pored nje, klasičan USA Jazz, upravo starije serije... ali... o tom po tom... kada izleti, ako izleti.

Koliko Fender gitare znače u muzici govori i to koliko ih muzičara svira, koliko je albuma snimljeno sa njima (nemoguće je izbrojati), ali i to da se najzastupljeniji magneti na bass gitarama zovu Precision i Jazz magneti, po Fenderovim modelima, a ne npr. Sound Gear, Musician... itd... magneti.

allegrosteva
26-01-2009, 07:28 AM
Ako valja uzimaj tog starog.Ja sam se bio zaleteo da uzmem american deluxe 5 ili M.Miler i onda je u mitros neki momak doneo (ja mislim) 73-ku j bass pored kojih su ovi novi radili kao kanta.I onda sam pao u ocaj jer se tada (70-tih) nisu proizvodili petozicani basovi.I na kraju sam uzeo yamahu trb.A na talkbass forumu neki lik ima dobru izjavu ako hoces dobar novi jazz bass-kupi Sadowsky. I stvarno ove sto sam ih cuo su vise jazz bass nego svi ovi u radnjama koje sam probao i usvojicu jednog sadowsky sirocica do kraja godine pa makar nemo leba da jem

awacs
26-01-2009, 10:55 AM
Ako valja uzimaj tog starog.

Još kedan glas protiv kataloške kupovine Fendera - te gitare/bas gitare nikada nisu smele da se kupuju bez probe. Zato su i bile kudikamo jeftinije od Gibsona. Kod Gibsona se kupuju modeli, a kod Fendera primerci.

Šetaš po prodavnicama, tražiš komad koji ti prija, ili natrčiš na neki instrument u nečijem vlasništvu pa se femkaš pred likom i kukaš kako je izgreban, čivije imaju luft, nalaziš svakakve glupave mane da bi spustio cenu. A kataloški - nikako.

Pozdrav

P.S. nikada nisam imao Fendera, ali sam se po studijima nagledao Anniversary i Signature komada naručenih iz USA, koji su bili na nivou (skupih i lepo ofarbanih) lopata za sneg.

supersonic
26-01-2009, 11:20 AM
Svašta se može čuti ovdje :)

Hvala vam dobri ljudi...
Isto tako se razmišljam donekle da kupim Music Man-a stingray-a, ali otom potom...

FrankoPanko
26-01-2009, 11:37 AM
@ Awacs
Sad kad si spomenuo Anniversary model, imao sam jednog srebrnog strata iz 1979 g. i bio je ocajan (i ja s njim)! Zvuk mutan (sa novim zicama), a finish (lak) kao da je bio od bitumena. Noktom si mogao napravit udubljenje na laku. Strahota! Tada sam ga zamjenio za american standard strata iz 1993. stavio sam na bridge poziciju humbucker od Kent Armstronga (u single kucistu) i zadovoljan sam rezultatom.
Takodjer sam zadovoljan i sa meksickim power jazz basom (sa fishmanovim piezo bridgeom), ali svakako je bitno isprobati gitaru prije kupovine, da li brenchi zica na kojem pragu, kakav je vrat, da li se rastimava, da li bruji (cesti problem kod pasivnih baseva cim se malo stisa jedan od volumen potova)...

awacs
26-01-2009, 12:02 PM
@ Awacs
Sad kad si spomenuo Anniversary model, imao sam jednog srebrnog strata iz 1979 g. i bio je ocajan (i ja s njim)!

Eto, i ja sam susreo jednog srebrnog Anniversaryja, sve ono - metalizirano k'o bronzom za čunkove, pa na gornjem rogu pi?e Anniversary series i čovek ga je platio neke silne novce i bilo mi ?ao da mu ka?em da je gitara smeće - bio je sav ponosan pa nisam hteo da ulazim u bespotrebnu raspravu.

Ali kad valja - opasno je. Zoran Cvetković-Zok je imao nekakvog "trocifrenog" Strata koji bio... ufffff. BTW, ?ta je sa Zokom?

Pozdrav

Caksi
26-01-2009, 12:07 PM
Sve sto ste rekli stoji... Fender se mora probati... ima raznih... ima super Mexikanaca/Japanaca... dobri su i 08 American Series...

Ali mi nije jasno poredjenje Jazz Bass-a i MM StingRay-a... kao da pricate o LesPaul-u i Stratokasteru?! Potpuno drugacije gitare... 1 humbuck vs. 2 singlecoil... active vs. passive (mada postoji active jazz, al nije usual)... 2/3 EQ pot vs. 1 tone... plus jos gomila stvari... (kao i opcione, top-load bridge vs. thru-body...)

Ako neko trazi JazzBass, ne treba mu preporucivati StingRay-a... naravno, ako zna sta trazi... a ako daje 1000+ evra, valjda zna!

offtopic - da li je neko svirao StingRay-a sa fabrickim piezom?

allegrosteva
26-01-2009, 12:56 PM
Kolko sam ja razumeo covek je rekao da razmislja i o stingray-u, a ne da se necka izmedju ta dva( a da jesu dva sveta jesu).Probao sam ja tog mm sterlinga.Ne znam, stvar je ukusa, meni nije legao.Sto se mene tice prva asocijacija na piezo je zvuk slapa Vlade Karadzov-a, on piezo majstorski koristi(kao i sve ostalo sto radi na onom esh-u), to nisam mogao da postignem na sterlingu.Opet moje licno misljenje da piezo na bas gitari ima svrhu da ujednaci visoke na svim zicama i da da bolji atack u visokim tonovima, neki kazu da treba da utegne basove, ali ako je gitara dobra onda joj ne treba piezo da bi "sredio" fundament.To sto sam ocekivao od pieze na sterlingu jednostavno nisam dobio, piezo mu je davao samo-drugaciji ton.Mozda je stvar ukusa ali mislim da u tom cenovnom rangu ima boljig basova sa piezom

FrankoPanko
26-01-2009, 01:59 PM
Jedan moj prijatelj ima MM Sting Ray 5 i jednom mi ga je posudio za zivu svirku i studio. Mislim, radi odlicno, ima onaj "brrrrrrrrrrrrr" zvuk kojeg mozes ekvalizirati kako ti srce pozeli. Cujes zicu, a ne samo "bmmmmmmm" kao kod 5-zicane Yamahe npr. Odlican za zivu svirku i studio, samo ne znam ima li svrhe usporedjivati ga sa jazz basom, mada je krajnji rezultat vrlo slican. Vise je razlika u samom feelingu sviranja.

idekius
26-01-2009, 02:25 PM
Moj kum ima 4 string Sting Ray. I potpisujem ovo ?to ka?e Franko da je gitara ODLIČNA, stvarno odlična i vredi svaku paru.

Ali, ne vidim kako rezultat mo?e da bude "isti"??? Fender Jazz nema tako nagruvan ton, a ni ovaj nema tako mekan ton. Kako bi na Sting Ray napravio tzv. Pastorius farbu? Na Jazz bassu je lako, verovatno zato ?to je na njemu Pastorius i pravio takve boje :) Isključi? magnet uz vrat, ostavi? magnet uz kobilicu, skroz zatamni? toner i svira? prstima bli?e kobilici... Samo jedna od Jazz Bass fora... čisto kao primer.

?Bem li ga... njemu je Jazz Bass bio O.K. http://www.youtube.com/watch?v=i8q6sR6yZCE

allegrosteva
26-01-2009, 02:26 PM
Zavisi kako kod koje Yamahe:grin:
Da zaboravio sam da kazem.Taj musicman sto sam probao je imao perfektnu definiciju na niskim tonovima na b zici

idekius
26-01-2009, 02:33 PM
Sto se mene tice prva asocijacija na piezo je zvuk slapa Vlade Karadzov-a, on piezo majstorski koristi (kao i sve ostalo sto radi na onom esh-u), to nisam mogao da postignem na sterlingu.

Taj nije merodavan, jer čovek nije pri sebi :D Kod njega svaka bass gitara zvuči manje vi?e tako :) Sećam ga se sa Kawai bass gitarom, impresionirao je slap-om, sećam ga se i sa onim ubi Bo?e veslom od Steinbergera... ono čudo ?to se ?timuje na kobilici, nema glavu, ima premalo drveta... e i to je zvučalo kod njega kako treba :)
Sada svira Ash u kombinaciji sa Mark II pojačalom... Kladim se da je Mark II uzeo samo zbog imena, bez obzira ?to pojačalo odlično radi, jer je nekad voleo Mark Kinga i Lever 42, ?ladno svirao one njegove poskočice i non?alantno pevao uz to :D

Caksi
26-01-2009, 02:36 PM
Probao sam ja tog mm sterlinga

Ne Sterling bre:banghead:, StingRay... sa piezom. Piezo je drugacija dimenzija vibracije, nema ulogu utezanja bilo cega vezanog za magnetic puckup... moze samo da otvori novu "paletu" (paralelnu)!

Anyway, probao sam ovog StingRay-a (mada je offtopic, sorry), i moram da kazem da je dojaja fora sa piezom... kombinacija treble pota i piezo moda u jednom trenutno stvarno "izadje" iz stereotipa StingRay zvuka... i divno zvuci... "grickajuci" visoki... Ko ima malo xtra parice (a planira SR), treba da pogleda... nista ne skodi! Ili... Lakland?! Nova tema...

FrankoPanko
26-01-2009, 02:37 PM
@Idekius
Mozda sam bio malo neprecizan, pod "isti rezultat" mislio sam na definiciju zice koja karakterizira ova dva modela. Naravno, sto se tice Sting Raya on ima dosta agresivan eq. Dovoljan je pomak od milimetra i promjena je vec itekako uocljiva, tako da tu nema usporedbe sa jazz basom. Ali opet, kao sto kazes, postoje ti carobni trikovi sa potovima na Fenderu. :wink:
@ Allegrosteva
Probao sam od jeftine BBG5S do TRB-a (sa 5 zica) i stekao takav utisak.

idekius
26-01-2009, 02:43 PM
Sad se ja izvinjavam zbog off topic, ali bio sam ZGRO?EN kada sam video da novi strat ima rupetinu ispod maske!!! Drvo mu nije prorezano za svaki magnet pojedinačno, već fali celo parče drveta kod magneta, pa onda prekriveno maskom!!! :shock::shock::shock:
Neznam o čemu se onde radi, a navodno je USA original :shock:
Svaka im čast ako su onako počeli da rade :(

Oggy
26-01-2009, 06:22 PM
I dalje nastavljamo off topic.... :)
Kod MM je upravo korisna ta njegova moc transformacije i univerzalnost primene. Jer bas nasuprot onome sto Deki rece, na MM postoji mogucnost da se napravi i najmekaniji ton, kao i neki agresivni, ubijacki. Upravo iz tog razloga rekoh "ako je samo jedna gitara, onda MM". Naravno, sve sto nije "ono njegovo", se cuje. Nikada do kraja se ne moze emulirati onaj nazalni ton J bass-a ili osecaj trzalice o zicu ko P bass-a, ali kod Fendera, imas samo "taj" zvuk i nema nista dalje... Naravno, opet uslovno govoreci..
Usput na MM postoji vise rezima rada magneta, tako da nije samo HB u funkciji... :wink:

Dosta njih rekose za probanje pre kupovine. I ja se isto slazem sa time, samo nisam pominjao, misleci negde da se to podrazumeva. Upravo zato sam i rekao da prefix "americki" ne znaci nista...
Nije lako odabrati dobar instrument.