View Full Version : grafička kartica - utječe li na performanse daw-a?
funksoulbrother
24-01-2009, 11:46 AM
čitao sam na netu polemike na tu temu, no mišljenja su podijeljena. što vi mislite?
diviner
24-01-2009, 12:33 PM
Uglavnom ne...Osim ako postoje neke sitne nekompatibilnosti na nivou drajvera ili pak hardvera (desi se recimo da se ne sloze ploca i graficka najbolje).
funksoulbrother
24-01-2009, 04:29 PM
Uglavnom ne...Osim ako postoje neke sitne nekompatibilnosti na nivou drajvera ili pak hardvera (desi se recimo da se ne sloze ploca i graficka najbolje).
hvala!
voomighty
24-01-2009, 08:17 PM
sad jedno extra glupo pitanje....
na staroj masini kad otvorim waves SSL ili ovaj novi T racks dok je na monitoru njihov uredjaj cela grafika kochi i secka. cim ga minimiziram, prestaju svi problemi... napominjem da je i da je ukljucen taj VST.. znaci nije do toga da je preopterecen CPU. jel to moze da bude do grafike ili je to neki 15-ti kretenizam
mozda cu da lupim i ja, ali mislim da to ima veze sa directx instrukcijama za grafiku... :)
korenjak
24-01-2009, 11:16 PM
sad jedno extra glupo pitanje....
na staroj masini kad otvorim waves SSL ili ovaj novi T racks dok je na monitoru njihov uredjaj cela grafika kochi i secka. cim ga minimiziram, prestaju svi problemi... napominjem da je i da je ukljucen taj VST.. znaci nije do toga da je preopterecen CPU. jel to moze da bude do grafike ili je to neki 15-ti kretenizam
Meni se desavalo da mi svetlucaju pixeli zeleno kad poignem SSL....
I kontam da je do kolizije sa grafickom, ali kod tebe je bag pre ce biti vezan za quick time player...
btw
odkad sam instalirao presonus desava mi se da mi se prosto ugasi graficka....i monitor ode na stendby...
i posto nevidim sliku moram da restartujem, ne znam zasto se ovo dogadja...
sa driverom koji sam dobio uz njega nisam ni mogao da podignem mixer a da se ne ugasi graficka...
sa novim driverom se gotovo ne deshava ali se desi ...???
voomighty
24-01-2009, 11:40 PM
ali kod tebe je bag pre ce biti vezan za quick time player...
kakve veze ima QUICK TIME PLAYER???
korenjak
24-01-2009, 11:52 PM
pa cini mi se da vecina vst aplikacija koriste njega za svoj izgled...
znam da je nekima pravilo problem kad quick nije bio up to date ili tako nesto..
...pokusaj
stormwatch
25-01-2009, 12:09 AM
Naravno da ne utice, svi muzicki programi jos uvek rade u 2D modu tako da je brzina graficke tu apsolutno nebitna, jedina kocnica moze biti kao sto je vec neko naveo na polju video drajvera i komunikacije cipseta na vasoj maticnoj ploci sa vasim GPU/VPU-om.
alfom
08-02-2009, 10:15 AM
Slično pitanje sam i ja postavio prije izvjesnog vremena i bio sam spreman zamjeniti grafičku karticu nekom mnogo ?e?ćom od one koju imam. Onda je H-M prokomentarisao da ima dvije super kartice i da ima određene probleme sa nekim software-ima.
Na kraju sam, sasvim slučajno, dobio potvrdu da sam probleme tog tipa, o kojem većina pi?e, imao jer su softowi najobičniji ?derači CPU pri obavljanju određenih kozmetičkih operacija.
Tvorci aplikacija svakako idu na tu kartu da sve izgleda mnogo lijepo. S' druge strane, osim preglednosti u radu, nikoga od nas takvo ?to ne zanima osim da performanse DAW-a budu maksimalno extra.
Magix ima jedan idiotluk : kada hoćete izvesti audio trak iz midija, pojavi se novi okvir za dijalog ; kada na njemu aktivirate snimanje, osnovna maska u vremenu od sekund-dva 'potamni' boje - isti efekt kao kada izlazite iz Win sistema. Međutim, ovdje maska ne biva zasivljena, nego bojice ostaju, samo mnogo tamne.
U momentu kada se to događa, CPU ode u plafon i ne vraća se opet sekund-dva ; sve za?kripi, zapucketa, uspori, i to ostaje na izvezenom audiju.
Sreća pa postoji opcija da se ne koristi ovaj 'mnogo dobar' efekat.
Ljudi skonta?e da nema svako turbo-diesel-intercooler DAW.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.