Log in

View Full Version : Zujanje, brujanje kabla?

disco violence
23-01-2009, 10:24 AM
Imam dva balansirana Van der Hulova kabla razlicite duzine jedan je 1.3 m a drugi 2.7 m
Primetio sam da ovaj duzi kabl,kada nista ne svira na njemu, kada ga pojacam do panja bruji. Do zvucnika sigurno nije, jer sam ih isprobao oba na ovaj kraci kabl koji ne zuji i sve je ok,posto mi je drug lemio ove kablove moguce da je negde pogresio, a meni je palo jos nesto glupo na pamet da pitam pre nego sto raspickam kabl, da nema neke veze duzina kabla sa ovim?Hvala.

awacs
23-01-2009, 02:06 PM
a meni je palo jos nesto glupo na pamet da pitam pre nego sto raspickam kabl, da nema neke veze duzina kabla sa ovim?Hvala.

Koliko ja shvatam, na toj dužini čak ni nebalansirani (Van Den Hul) kablovi ne bi trebalo da ti prave problem. Pre će biti da je do lemljenja.

ELEKTROIVO
23-01-2009, 10:27 PM
jel ti neko gazio po tim kablovima????

baš sam i ja nedavno imao takvih problema sa jednim kabelom kod prijateljaj u studiju.... sve je dobro zalemljeno, provjerio sam instrumentom ispravnost kabela i sve u najboljem redu..... tako dugo dok ga ne ubodeš u mikrofonski preamp...... neko ga je izgazio i negdje izolacija malo "piša"......

disco violence
24-01-2009, 07:42 AM
jel ti neko gazio po tim kablovima????

ba? sam i ja nedavno imao takvih problema sa jednim kabelom kod prijateljaj u studiju.... sve je dobro zalemljeno, provjerio sam instrumentom ispravnost kabela i sve u najboljem redu..... tako dugo dok ga ne ubode? u mikrofonski preamp...... neko ga je izgazio i negdje izolacija malo "pi?a"......
Nije ga niko gazio koliko ja znam,jedino ako ga je zena izgazila kad mene nema?Znaci u tom slucaju je potrebna zamena kabla.Da li je shema lemljenja ovih balansiranih kablova ista kao i kod mikrofonskih i da li je ima negde na forumu?

disco violence
24-01-2009, 08:01 AM
Nasao sam link sa semama kablova http://www.rane.com/note110.html, ali nesto ne kontam koja je moja shema valjda ova pod brojem 7, imam karticu Emu 1212m iz nje ide
1/4 balansirana trs banana, a u zvucnik ide muski balansirani XLR.To je valjda pod brojem 7.

disco violence
24-01-2009, 10:52 AM
Provalio sam sta uzrokuje zujanje.Nekoliko puta sam rastavio balansiranu XLR konekciju, izolovao sam sve zice maksimalno koliko sam mogao i vec se mogao primetiti napredak ali zujanja je jos uvek bilo, opet rastavim da jos bolje izolujem zice kada sam priklucio kabl on je ponovo zujao kao pre cele intervencije, proslo mi kroz glavu da malo otpustim XLR konektor, jer sam ga prilicno jako stegao, kad sam popustio zujanje je nestalo, neverovatno ali istinito.Izgleda da je tacna ona izreka ''pametniji popusta''.

ELEKTROIVO
01-02-2009, 10:29 AM
Provalio sam sta uzrokuje zujanje.Nekoliko puta sam rastavio balansiranu XLR konekciju, izolovao sam sve zice maksimalno koliko sam mogao i vec se mogao primetiti napredak ali zujanja je jos uvek bilo, opet rastavim da jos bolje izolujem zice kada sam priklucio kabl on je ponovo zujao kao pre cele intervencije, proslo mi kroz glavu da malo otpustim XLR konektor, jer sam ga prilicno jako stegao, kad sam popustio zujanje je nestalo, neverovatno ali istinito.Izgleda da je tacna ona izreka ''pametniji popusta''.
nisam se subscibao na ovaj thread pa ti nisam odgovarao ..... ako si ga jako stegnuo, moguće da ti se spojila analogna masa kabela (shield) sa metalnik oklopom XLR-a, pa si dobio groud loop jer se spojila analogna masa sa masom case-a.....neznam kako si napravio taj konektor, ali ?ice u konektoru moraju biti maksimalno kratke da ti se to nebi de?avalo...... barem ona od shielda.... jer je neizolirana

boggy
01-02-2009, 12:04 PM
....moguće da ti se spojila analogna masa kabela (shield) sa metalnik oklopom XLR-a, pa si dobio groud loop jer se spojila analogna masa sa masom case-a.........

Kod balansirane veze (spominjes xlr!) to o cemu pricas da je mozda problem upravo jeste cilj... odnosno, shield kabla, na kraju treba biti vezan u samoj kutiji sa pina "1" na shield kutije neposredno kod samog konektora unutar kutije i nigde vise, barem ako se striktno postuju pravila za balansiranu interkonekciju.... koja su, ne tako davno, malo redefinisana.

Ako postoji makar jedna sprava u sistemu sprava povezanih na gornji nacin, a koja koristi shield kabla za prenos signala, tu se odmah potencijalno otvara problem hum-a.... ali to i nije realna balansirana veza... poenta price kod balansirane veze je da shield kabla bude "produzeni" shassis i "nastavak" shielda kutije, koji se preko kabla spaja sa ostalim kutijama i shieldovima... signal ne treba prolaziti tim putem jer vec ima hot i cold veze za to.

Problemi koji nastaju, o kojima se ovde diskutuje su, na zalost, "normalni"... i vrlo cesto su posledica gresaka samih proizvodjaca u resavanju interkonekcija sopstvenih sprava... narocito su problematicne profesionalne sprave koje imaju samo nebalansiranu konekciju (masa se koristi za "return" signala!).... jako ih je tesko uklopiti u sistem.

Najbolji izvor informacija na temu ovih problema je sajt firme Rane, http://www.rane.com ...

pozdrav

bogi

disco violence
01-02-2009, 02:49 PM
Taman kada sam mislio da sam resio problem,on se opet pojavio.Pomeranjem kabla levo desno brujanje se povecava i smanjuje ali nikada skroz.Najgora moguca varijanta.A ja ne mogu da provalim sta je?

boggy
01-02-2009, 02:51 PM
Taman kada sam mislio da sam resio problem,on se opet pojavio.Pomeranjem kabla levo desno brujanje se povecava i smanjuje ali nikada skroz.Najgora moguca varijanta.A ja ne mogu da provalim sta je?

Da nije neki los spoj (konektor, kabl, sprava,...)

pozdrav

bogi