View Full Version : HDD Setup?
iDSMB
20-01-2009, 11:44 PM
Pozdrav svima!
Trazio sam na forumu postove o konfiguriranju vise HHDova za rad na DAWu al nisam naisao na konkretne odgovore pa bih vas molio za pomoc!
1. Zanima me kako bi najbolje bilo konfigururati rad HHDova(u mom slucaju su to 1x160gb,1x750gb i 1x750gb external)za DAW?
2. Gdje smjestiti(sonar7) gdje Vst instrumente, gdje samplove, gdje spremati projekte i gdje snimiti po koju audio traku?(ima nesto na internetu o tome al bas nerazumijem sve tocno)!
3. Kako konfigurirati BFD2(da li da on i njegovi samplovi budu na master disku ili da vuce samplove sa slavea)?
Hvala na odgovorima!
66musicman
21-01-2009, 04:05 AM
Po mom misljenju za "idealnu" konfiguraciju HDD fali ti jos jedan hard.
1 X 160 za Operativni sistem + VST + Sonar
1 X 750 za audio rad (snimanje audia i rad sa aranzmanima)
1 X xxx (hdd koji ti fali) za semplove i velike VSTi
1 x 750 external za backup.
Moze i ovako:
1 X 160 podeli na dve particije, prva aktivna 40.Gb, druga logichka preostalo.
Prva nek ti bude sistem (OS) + Sonar + VST, druga Audio snimanje i rad sa aranzmanima.
1 X 750 semplovi + veliki VSTi (mozes isto podeliti na dve particije gde bi prva bila veliki VSTi a druga semplovi)
1 X 750 external backup storage
iDSMB
21-01-2009, 10:31 AM
ok, hvala na odgovorima!
zanima me sta ti znaci veliki VSTi?da li pod time mislis BFD2 instalacija na prvom disku a njegovi samplovi na drugom disku?
jos nesto! da li bilo kakvih problema da projekte spremam i loadam sa extrernog diska?
diviner
21-01-2009, 10:34 AM
Po meni je greska koristiti 160GB disk kao sistemski, iz razloga sto su ti manji diskovi najcesce starije generacije, te su nesto sporiji za sam OS. A posto svi ozbiljniji i veci VSTi instrumenti koriste disk streaming, ne bih ga koristio ni za to. Tek za usnimavanje trekova bih odvojio ovaj manji HDD, jer se pokazalo u praksi da je usnimavanje trekova i njihova obrada najmanje zahtjevan task za danasnje hddove (osim ako se snima preko 32 kanala sumultano u 192/32).
Moj poredak bi bio sledeci:
Prvi 750 disk podjeljen na dvije particije. Prva particija manja 40GB i na njoj drzati samo najosnovnije sistemske podatke (cak i VSTi folder prebaciti na drugu particiju, ukoliko se koriste alatake za imaging jer to smanjuje kolicinu podataka na sisemskoj particiji i proces bekapinga moze da se odvija brze). Druga particija za VSTi instrumente....
Drugi 750GB za bekap i audio usnimavanja...
Treci od 160GB izbaciti u potpunosti iz sistema (jer mu je velicina zanemarljiva i zauzima, pishti, zagrijeva se bezveze). Ukoliko se mora iskoristiti, koristiti za audio usnimavanja...
Toliko.
Poz
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.