View Full Version : Fantom vs Roland
ako uspem, uzeo bih rado neki roland modul. Treba mi i za live uz motif ES (nisam najzadovoljniji brass sekcijama, hammondima, marcato violinama i jos nekim sitnicama.....), ali i za studio, pa razmisljam da li Fantom XR ili neki od XV (3080, 5050...). Sampler mi nije potreban, cena igra ulogu svakako.... Cak sam i cuo neka misljenja da je XV (konkretno 5080, a samim tim i 3080) ozbiljnija sprava zvucno od XR. Takodje bih rado vremenom ubacio i neki SRX, sta tu preporucujete
Hvala!
darkstar
17-01-2009, 12:30 AM
Pm ! :)
Dule A
20-01-2009, 10:20 AM
imam xv5080 i xr
xr sam ukljucio jedan dan i u A/B test terminu od 8 sati..... iskkljucio ga trajno..... stvar ukusa ali .....rekao bih da je zvuk XVa hmmm aj da kazem bolji... ukoliko piano/ep sekciju volish sa motifa (a sve su ti sanse je li?) ne bih rekao da bi ti se xr dopao.... medjutim roland (ni xv ni xr) ne briljira po mom ukusu ni za markato ni za brass ni za hemond..... tja
mozda ti je najbolje da probash.... moguce da za te potrebe ne bi kupio ni jedan....
Kad god hoces najavi se ako navrces u BG da probash module..... baci PM
a sad ce slowstar nastupiti..... ahahahhhh
ne,ne big respekt, danas sam u kolima uhvatio ''osloni se na mene sad ti....'' (ako se dobro secam njegov gudacki aranzman??mozda gresim...) daklem.... ako ti sl. kaze da je markato dobar sa neke od ovih sprava potpuno povlacim rec....:wink:ahahahhh pozzzz
Da.... dooosta ljudi koje sam pitao su pre za XV varijantu. Tacno.... roland me nikad nije kupio hammondima u komercijalnim spravama, tu mi je cak nesrecni Extreme najbolji bio.... Piano/ep, solo/ kamerni gudaci, solo duvaci (i wood i brass) na motifu su mi odlicni... oberheim padovi, brass, CS, za boje sa VL necu ni da pominjem, kao i dosta dobre pad/lead..... sve je to dobro.... secam se samo da sam brass sekcije imao bolje cak na JV1080 nego sad na motifu. Verovatno me usralo tad pa sam napravio nesto sto je uzivo zvucalo odlicno (Cocker fazon, kako bih to opisao). Uzeo bih cak i taj 1080, to je sad bas jeftino, ali me malo njegov reverb nervira, a za live bi bilo vimanje vuci jos i neki lex/tc na spravu od 200e:(
miljan
21-01-2009, 02:08 PM
E vidis po mom misljenju Fantom (X7 tacnije) ima fantastican Ac. Brass i Marcato, a o Jupiter, Juno, bojama i da ne pricam.......eto vidis sta ti je ukus......uostalom, svako se na bini pokaze sta zna a ne u prepiskama ...........a nisam neki ljubitelj Rolanda vec Korga....
Fantom X je za mene veliko (pozitivno) iznenadjenje.....i to tek sad kada je izasao Fantom G.....mozda sam malo zakasnio sa reakcijom, ali nikad nije kasno......
Na kraju sam igrom slucaja pazario xv5050. Malo sam ga cackao u prethodna 2 dana, i mislim da je za te novce to odlicna kupovina. Kompletan 2080, malo jd990, i naravno puna kompatibilnost sa 5080...... Editing na modulu je katastofa, ali to je i ocekivano.... nadam se da ce sa softom koji ide uz njega biti lakse.... Zvucno - nije ga bas zahvalno porediti sa motifom, ali ima stvari gde mislim da ce biti cak i bolji (brass sekcije, i na moje iznenadjenje soft pad farbe mi deluju upotrebljivije od yamahe...... takodje, u svakoj kategoriji ima semplova koji zablistaju)
slowstar
04-02-2009, 01:39 AM
Elem, "prozvan" sam, pa i da kazem...
Priznajem, ja sam "kriv" kao autor i producent za "osloni se na mene", ali Oliver je u to doba imao zaista inspirativne pesme, i smatram da je velika steta sto i sada ne komponuje, jer su mu pesme bile ispred vremena. Sto se gudaca tice, kada nemamo mogucnost za zive, dobro placene, koji zbog toga mogu da se "maltretiraju" od strane dirigenta-aranzera dok se ne "izvuce" zeljeno, onda je po meni bar, najbolja kombinacija ROMplera u liku nekog XV5080, ali sa SRX kartom "Symphonic strings" pa layer na sempler sa nekom dobro izabranom Viennom ili JOS BOLJE Kirk Hunter bibliotekom, narocito kada se trazi neki Vivace, Marcato, ili Agitato (ko nije cuo za izraze neka pogleda muzicki recnik) Veoma je vazno na koji nacin se tretiraju ti gudaci. Ako se sviraju "vertikalno" (po harmonskim funkcijama) rezultat ce biti u najmanju ruku los. Potrebno je koristiti ih "horizontalno" i svirati ih u 3-4 dobro odabrana sloja po kontrapunktalnoj metodi (za laike - vise paralelnih melodija, koje ponekad cine i akorde ako se na takav nacin slusaju, ne mogu krace da objasnim) Veoma je bitan i velocity a ponekad i aftertouch pristup, da bi se iskoristio maksimum layerovanih gudaca, koje OBAVEZNO, ponavljam treba svirati "po sekcijama". Sto se poredjenja instrumenata - klavijatura tice, bez ikakvih pristrasnosti, tu Roland, i pomalo Kurzweil nemaju konkurenciju, naravno ukoliko Roland ima instaliranu SRX ekspanziju "Symphonic strings)
mada i u osnovnoj verziji, na XV5080 ima jako dobrih, ali ne ide svaki sa svakim, ima faznih problema (cesto pritiskaj "mono" dugme na mikseru-monitoru!!!) Motif, narocito XS je Sjajna sprava, ali mislim da u pogledu Stringsa i Brassa Roland ipak vodi. Korg je tu prilicno zaostao, naravno ako se izuzme Oasis, i M3, koji su prisli blize, ali i Korg ima svojih dobrih osobina, narocito u "ethereal Pad" bojama i El. Klavirima (Nikako obican klavir, ne valja nista)
Licno, voleo bih da imam sve tri sprave (Fantom G, Korg M3, Motif XS) koji zajedno zaista idu jako dobro. Namerno ne ubrajam Oasis zbog SRAMOTNO VISOKE CENE, ali bih dodao Kurzweil PC3X, i pored zastarelosti sadrzine ROMa, jer je izvanredno svirljiv.
Toliko od mene za veceras, a vala dosta sam i s..o!
Pozdrav,
S.
@ Cika Sloba,
Voleo bih jos puno ovakvih tekstova, oko aranzmana i upotrebe klavijatura, mislim da bi to ovaj forum jaaakoo obogatili, a znam da imate mnogo toga da kazete:wink:
Elem
SRX Simf. strin. - koliko je upotebljiv u popularnoj muzici?
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.