Log in

View Full Version : Apsorpcioni materijali

Davor(Senn)
15-01-2009, 01:35 AM
Kolege, potrebne su mi slike, textovi, podaci o apsorpcionim materijalima koji se koriste u studijima i sobama za slusanje muzike.
Molim vas, samo mi nemojte pisati o onim kartonima za jaja i to..
Radi se o seminarskom radu iz predmeta Akusticki dizajn prostorija, tako da mora biti ozbiljno.
Ako neko ishta ima vezano za ovu temu, nek postavi.
Hvala unapred..

boggy
15-01-2009, 02:14 AM
procesljaj malo bolje po ovoj sekciji foruma, stvarno smo puno pisali o tome, ima i linkova, tabela... svacega... ozbiljno...

pozdrav

bogi

DeMa
15-01-2009, 11:55 AM
Kolege, potrebne su mi slike, textovi, podaci o apsorpcionim materijalima koji se koriste u studijima i sobama za slusanje muzike.
Molim vas, samo mi nemojte pisati o onim kartonima za jaja i to..
Radi se o seminarskom radu iz predmeta Akusticki dizajn prostorija, tako da mora biti ozbiljno.
Ako neko ishta ima vezano za ovu temu, nek postavi.
Hvala unapred..

halo

pri dnu imas tabelu jednu

http://rumski.com/forum/showthread.php?t=23771

pozz
Denis

DeMa
15-01-2009, 03:46 PM
Evi ti jos jedna stranica

http://www.bobgolds.com/AbsorptionCoefficients.htm

pozz

NLP
15-01-2009, 08:12 PM
... da ima dosta toga... i to http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=8085&page=14

DeMa
17-01-2009, 04:19 PM
... da ima dosta toga... i to http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=8085&page=14

Nlp kako si mi. Odavno se nisamo culi.
Ali ja ovdje nevdim nesto narucito o koificjentama.

ostanite na ovoj stranici ona je pouzdana.

http://www.bobgolds.com/AbsorptionCoefficients.htm

zna li iko, kolko je pouzdano mjerenje Azmafona. znaci njihove navodene podatke. vidim da se to cesto koristi, ali u meni valda sumnja da je to toliko efiksno. ali to je samo moje osbobno misljene.
Meni je taj materijal samo poznat iz autoindustrije.

pozz
Denis

Davor(Senn)
17-01-2009, 05:18 PM
Nama su na faxu rekli da je Azmafon (Azma) jedan od boljih zvucnih izolatora, i da se dosta koristi u studijima.
..i ako su lagali mene, i ja lazem vas..

NLP
17-01-2009, 06:43 PM
Ma ne dema nisam mislio sad ba? na tabele, Bobova stranica je super stvar, mislio sam tek to, da je sve ?to treba od materijala jeste: Kamena ili staklena vuna ili pamučna ili poliesterska..., drveni ili limeni okviri za podkonstrukcije ili modularne akustičke elemente, akustička propustna tkanina i mo?da i kakav kvarcni pijesak ili olovo kad mu zatreba masa da zaustavi vibracije, i gips ili kakve drvene ploče (osb, mediapan, iverica,...) da napravi stijene i mo?da i difuzore iz toga.
Samo to sam mislio.

Kako sam; ma pitaj me kako nisam, ?ivot mi se gadno obrnuo na glavu...

boggy
17-01-2009, 07:41 PM
Nama su na faxu rekli da je Azmafon (Azma) jedan od boljih zvucnih izolatora, i da se dosta koristi u studijima.
..i ako su lagali mene, i ja lazem vas..

Davore, koristi search funkciju (http://www.rumski.com/forum/search.php) na forumu, stavi azmafon da pretrazi, pa ces videti u koliko se ta rec spominje... ima cak i cena, i kako moze da se kupi...
Barem stotinak kubnih metara je utroseno za studije samo mojom "krivicom", sto zbog komercijalnih projekata, sto zbog saveta koje sam ljudima davao...
Tako da neki posetioci ovog foruma imaju vise iskustava (konkretno) sa azmafonom, nego sto ti, koliko vidim, pretpostavljas.

Da li je jedan od boljih apsorpcionih materijala? Da, jeste jedan od boljih... nisu te lagali.

pozdrav

bogi

DeMa
17-01-2009, 08:12 PM
Ma ne dema nisam mislio sad ba? na tabele, Bobova stranica je super stvar, mislio sam tek to, da je sve ?to treba od materijala jeste: Kamena ili staklena vuna ili pamučna ili poliesterska..., drveni ili limeni okviri za podkonstrukcije ili modularne akustičke elemente, akustička propustna tkanina i mo?da i kakav kvarcni pijesak ili olovo kad mu zatreba masa da zaustavi vibracije, i gips ili kakve drvene ploče (osb, mediapan, iverica,...) da napravi stijene i mo?da i difuzore iz toga.
Samo to sam mislio.

Kako sam; ma pitaj me kako nisam, ?ivot mi se gadno obrnuo na glavu...

Nedaj se prijatelju. meni se cini da nas ova godina malo tesa nateze nego prosle.

Pozz
Denis

DeMa
17-01-2009, 08:25 PM
Hallo boggy

Vidim da je to jako popularno.
ja sam bio vec na njohov stranici.

PITANJE
ali to sto su napravili je ubiti vise konstrukcija zdracni jastuk i tako dalje nego sto je materijal ili???

mogo isto tako postaviti na prvi konstukciju i vunu?? i kasetne decke od knaufa naprimjer??

pozz
Denis

boggy
17-01-2009, 08:38 PM
Hallo boggy

Vidim da je to jako popularno.
ja sam bio vec na njohov stranici.

PITANJE
ali to sto su napravili je ubiti vise konstrukcija zdracni jastuk i tako dalje nego sto je materijal ili???

mogo isto tako postaviti na prvi konstukciju i vunu?? i kasetne decke od knaufa naprimjer??

pozz
Denis

Ako mislis na sajt Azme iz Kragujevca, paa.... ne... ono sto je tamo nacrtano je pre za arhitekturalnu akustiku nego za studije.... znaci.. ako pricamo o trpezarijama u hotelima, bolnicama... itd... verovatno se azmafon daleko vise koristi u gradjevinarstvu i arhitekturi... jer od studija ce slabo koja fabrika preziveti..

Znaci, ta njihova konstrukcija moze da funkcionise dok je samo ljudski glas izvor buke.. ili cega vec... mozda udarci kasike o tanjir (trpezarije)... itd... za sve ostalo , prema azmafonu se, ja licno, ponasam kao prema bilo kom masovnom apsorpcionom materijalu... tipa kamena, staklena, poliesterska vuna... kad mi je tanko, stavim duplo, troduplo itd...

Realno, kvalitet azmafona potice od samog materijala, koji nije nikakav spektakl, da se razumemo, ali je, kao takav, poznat proizvod u gradjevinarstvu, i ima ga i u inostranstvu u skoro pa identicnom obliku (cak i boja i "tekstura")... tako da je samo dobro sto ga ne moramo uvoziti, jer bi kostao deset puta skuplje... vec ga imamo kao domaci proizvod...
I pored svega toga... on izadje skuplje od kamene vune slicne gustine.... to treba imati u vidu.

Crteze i skice na njihovom sajtu, realno, smatram samo nekim osnovnim primenama, ali ne apsolutno dovoljnim principima na kojim bi se baziralo sredjivanje akustike jednog ozbilljnog audio studija ili rezije... sto nema veze sa kvalitetom materijala, nego informacijama koje firma Azma nudi na svom sajtu, a koje nisu preterano informativne... za pocetak. Do saznanja o karakteristikama materijala, sam dosao sopstvenim iskustvom, ukljucujuci i merenja. Koristim samo "sirov" materijal, na ono sto pise na sajtu ne obracam preteranu paznju.

pozdrav

bogi

kixns
18-01-2009, 01:39 PM
kad je vec rec o azmi...
da li neko zna gde ima u novom sadu da se kupi?

DeMa
18-01-2009, 01:49 PM
pa azmafon nije nista drugo nego pamuk i koristi se u industriji reci auto i cesto je na perilicama.

Boggy
Dali imas technicke podatke od azmafona. To bi me strasno zanimalo kada vec od tome tako pricas.

Pozz
Denis

quake
19-01-2009, 02:41 PM
kad je vec rec o azmi...

Termodom,kod centra Veternika,blizu veternicke crkve.

dawid
20-01-2009, 07:00 PM
kad je vec rec o azmi...
021/466 799
na Limanu u onoj ulici gde je i route 66 (kod keja)

kixns
21-01-2009, 01:01 AM
@ quake
@ dawid

hvla :grin: