Log in

View Full Version : Da li je potreban Di Box

meka
17-12-2008, 03:25 PM
Situacija je jednostavna. Jeo sam gloginje i vodio smeran ?ivot ne bih li kupio gitaru i neću zadugo imati para za pojačalo, pa se bodem u (ne, nijie u venu) muzičku karticu (preko pedala, ali sve jedno). Ono ?to me interesuje je da li mi je potreban Di Box, obzirom da imam M-Audio 1010L i bodem gitaru u linein. Koliko sam ja uspeo shvatiti od čitanja na wikipedia-i i sličnim sajtovima, Di Box slu?i za prilagođenje impedanse sa linein na mic ulaz. Ako sam ja ovo dobro shvatio Di Box i nije potreban u mom slučaju (naravno, nije tako dobar zvuk kao sa nekim lepim predpojačalom). Da li sam u pravu? Hvala!

alavuk
17-12-2008, 06:22 PM
radi trenutno sa cim mozes i ne misli , kad budes imao uslova za di box onda razbijaj glavu :D

Max
17-12-2008, 06:25 PM
Pa valjda 30 e nije na kraj sveta ???

http://www.thomann.de/gb/behringer_di100_ultra_di.htm

http://www.thomann.de/gb/behringer_di20_di_box.htm

Pozdrav

Reinhardt
17-12-2008, 10:19 PM
Di Box slu?i za prilagođenje impedanse sa linein na mic ulaz.. Da li sam u pravu? Hvala!

ne,
sa line levela na mic in bi u stvari bio reamping..

..i da, treba ti nekakav di box ako na interface-u nema? hi-z input,
a o čijoj kvaliteti će ti direktno utjecati kvaliteta snimke

za nekakvu gitarsku, nazovi rock mjuzu, on je IMO, jedan od najbitinijih faktora..

ne ?tedi na njemu

dejankuki
17-12-2008, 10:21 PM
Behringer GDI21 resava sve probleme... kupio sam i prezadovoljan... radi posao 97% kao pojacalo!

"7"
17-12-2008, 10:40 PM
... a zar mu treba di box ako ide preko pedale?

Pozz

Reinhardt
17-12-2008, 11:36 PM
... a zar mu treba di box ako ide preko pedale?

Pozz

zavisi..

koje pedale?

"7"
18-12-2008, 12:37 AM
... pa on rece u prvom postu da ide preko pedale ali nije rekao koje...

Pozz

meka
18-12-2008, 08:19 AM
Pardon, nisam mislio da ima veze kakve su pedale. Evo ih: MXR Dime CFH (http://www.jimdunlop.com/index.php?page=products/pip&id=275), MXR Dime distortion (http://www.jimdunlop.com/index.php?page=products/pip&id=258).

Reinhardt
18-12-2008, 11:43 AM
na tvom mjestu bi uzeo DI, iako su pedale jako fine:)

pedale ti daju boju, ali u osnovi ne mjenjaju impedancu i ne pretvaraju
nebalansirani signal u balansirani (line level input na tvojoj kartici)

jos jedna prednost DI-a je da splita? (odvoji?) od originalnog signala u 2 nova (di+isolated) i kao takve snimas zasebno u komp; jedan dry, drugi wet ,
pa se naknadno ITB igras sa njima

kako god okrenes, dobar DI zlata vrijedi!!

sretno:)

meka
18-12-2008, 01:26 PM
na tvom mjestu bi uzeo DI, iako su pedale jako fine:)
Da me firma nije poslala u Zagreb na kurs, te?ko bih i to iskamčio iz d?epa.

pedale ti daju boju, ali u osnovi ne mjenjaju impedancu i ne pretvaraju nebalansirani signal u balansirani (line level input na tvojoj kartici)
Iskreno, nisam znao da je na kartici balansiran ulaz. Ovo je novost za mene. :D

kako god okrenes, dobar DI zlata vrijedi!!
Nisam mislio da zakinem na Di Box-u, samo rekoh da pitam iskusnije o mi?ljenju i za obja?njenje. U svakom slučaju, ne mo?e da ?kodi. :D

sretno:)
Hvala (i na ?eljama i na informacijama) svima!

awacs
18-12-2008, 01:41 PM
Di Box slu?i za prilagođenje impedanse sa linein na mic ulaz.

ne,
sa line levela na mic in bi u stvari bio reamping..

Molim???

MUzzY
18-12-2008, 02:25 PM
http://www.soundonsound.com/sos/oct07/articles/radialj48JPC.htm

ovo ja merkam.

awacs
18-12-2008, 02:40 PM
pedale ti daju boju, ali u osnovi ne mjenjaju impedancu i ne pretvaraju nebalansirani signal u balansirani (line level input na tvojoj kartici)

Koliko ja znam, M-Audio 1010 ima nebalansirane linijske I/O.

Za?to zbunjuje? čoveka? Isto va?i i za onu priču koju sam malopre pomenuo (o tome kako DI ne pretvara "linijski" signal u "mikrofonski").

@Meka:

U čemu je razlika između 1010L i 1010LT? Ova prva (koju si ti naveo na početku) ne postoji na M-Audio sajtu. Ako pak ima? LT, onda ima? i mikrofonske ulaze, te bi valjalo da kad-tad skupi? pare za DI box, biće bolje, veruj mi.

Pozdrav

meka
18-12-2008, 02:44 PM
@Meka:

U čemu je razlika između 1010L i 1010LT? Ova prva (koju si ti naveo na početku) ne postoji na M-Audio sajtu. Ako pak ima? LT, onda ima? i mikrofonske ulaze, te bi valjalo da kad-tad skupi? pare za DI box, biće bolje, veruj mi.

Pozdrav
Razlika je u mojoj nepismenosti. Izvinjavam se, promaklo mi jedno slovo. :D E sad, moram priznati da sam totalno zbunjen. Nebalansirano na obe strane, nije impedansa u pitanju (koliko sam iz va?ih odgovora skontao), ali mi treba Di Box. Ok, znam da to treba ako ide na mic ulaz, ali mo?e li neko obrazlo?enje za?to ga tamo gurati umesto u line-in, pri čemu je "obrazlo?enje" u vidu nekog linka na howto/tutorijal/dokumentaciju, recimo, sasvim zadovoljavajuće.

RetroMan
18-12-2008, 03:08 PM
nije impedansa u pitanju (koliko sam iz vaših odgovora skontao)
Pogresno si skontao.

znam da to treba ako ide na mic ulaz, ali može li neko obrazloženje zašto ga tamo gurati umesto u line-in
Gitara ima izlazni nivo samo nekoliko milivolti, linijski ulazi 1.5 volti (+4 db), ili 775 milivolti (-10 db), pa nisu dovoljno osetljivi (osim ako je u pitanju gitara sa aktivnom elektronikom), mikrofonski ulazi su dovoljno osetljivi, ali im je ulazna impedanca tipicno 150 - 600 oma, linijski ulazi idu do 10000 oma, dok gitara zahteva ulaznu impedancu od minimum 1000000 oma. Zbog neprilagodjene impedance dolazi do "gusenja" gitarskog signala i dobije se sicusan ton i gubitak visokih. DI box prilagodjava impedancu, a ako je aktivan moze i da digne nivo do potreba linijskog ulaza, ali obicno se samo koristi za prilagodjavanje impedance, pa se bode u mikrofonski ulaz. Pasivni DI to rade preko trafoa, koji takodje doprinosi ("pozeljnom") karakteru zvuka.

Reamp radi obrnuto, linijski izlaz relativno niske impedance i velikog nivoa pretvara u signal identican onom koji izlazi iz gitare, da bi mogao da se ubode u gitarsko pojacalo koje ima ulaznu impedancu bar 1000000 oma i osetljivost nekolikop milivolti, uz to i od balansiranog pravi nebalansirani izlaz.

RM

dadson
18-12-2008, 09:42 PM
Pogresno si skontao.
Gitara ima izlazni nivo samo nekoliko milivolti, linijski ulazi 1.5 volti (+4 db), ili 775 milivolti (-10 db), pa nisu dovoljno osetljivi (osim ako je u pitanju gitara sa aktivnom elektronikom), mikrofonski ulazi su dovoljno osetljivi, ali im je ulazna impedanca tipicno 150 - 600 oma, linijski ulazi idu do 10000 oma, dok gitara zahteva ulaznu impedancu od minimum 1000000 oma..........
RM

Svaka cast. Jasno i glasno.:thumbsup:

meka
18-12-2008, 10:25 PM
Gitara ima izlazni nivo samo nekoliko milivolti, linijski ulazi 1.5 volti (+4 db), ili 775 milivolti (-10 db), pa nisu dovoljno osetljivi (osim ako je u pitanju gitara sa aktivnom elektronikom)
Wikipedia kaže drugačije malo (http://en.wikipedia.org/wiki/Pickup_(music)#Output), pa me i to zbunilo. U svakom slučaju, impedansa se razlikuje ostalo mi je jasno (išao ja nekada davno u elektrotehničku - naglasak na "davno"). :)

Reinhardt
18-12-2008, 11:15 PM
Molim???

:ass:

Reinhardt
18-12-2008, 11:30 PM
Reamp radi obrnuto, linijski izlaz relativno niske impedance i velikog nivoa pretvara u signal identican onom koji izlazi iz gitare, da bi mogao da se ubode u gitarsko pojacalo koje ima ulaznu impedancu bar 1000000 oma i osetljivost nekolikop milivolti, uz to i od balansiranog pravi nebalansirani izlaz.

tocno!

uz dodatak da je reamp malo širi pojam, pa se ondosi na svaku atenuaciju, ili prelaz signala(audio zapisa) sa medija na medij, radi ponovne amplifikacije..
(od tuda i naziv RE-AMP)

balansiranje signala je sekundarno u definiciji reampa,
jer cesto puta se ne radi samo o git.signalu (npr.:synth, kick..)

slowstar
19-12-2008, 02:08 AM
Potkrala se jedna mala greska, naime 775 mv, ili kako neki kazu 0,775 V NIJE -10 db, nego TACNO NULA (0)db, a tih -10db koje pominjes je opko 300 mv.
Kada kazemo NULA DECIBELA (0db) misli se na 775 milivolta a na 600 oma.
Sve ostalo sto si napisao je prilicno tacno...
P.S. Obicno, ponavljam obicno su asimetricni linijski ulazi na polu profi opremi negde na 20 kilooma, dakle ne na 10, mada i takvi postoje. Po nekom (zastarelom) profi standardu, kada se radi o balansiranom (simetricnom) linijskom ulazu, obicno je impedansa oko 600 oma, to je standard ostao jos od stare analogne telefonije, da bi se smanjili gubici nastali zbog duzine kabla, koje je ponekad bila i vise od milje (cca 1620 m)

awacs
19-12-2008, 07:24 AM
:ass:

Uvek su mi bili zanimljivi ljudi koji koriste dupe kao sredstvo izražavanja. Nažalost, nikada nisam naučio da razgovaram sa njima pa ni sada neću pokušavati.

Pozdrav