Log in

View Full Version : Nearfield monitori

VladaNS
15-12-2008, 03:51 PM
Vidim da nema ni jedan topic u kojem se o monitorima uopsteno govori pa odlucih da ga otovrim... :rolleyes:

Uglavnom trazim za sebe aktivne nearfield monitore koji nisu mnogo skupi a koji su precizni. Monitor koji mi se najvise dopao na slusanje (danas sam ga probao) je Dynaudio bm6, medjutim njegova cena je previsoka za moj budzet.
Zanima me kakva iskustva imate sa sledecim monitorima:

mackie hr624
yamaha hs 80
mackie mr 8

I generalno, koji bi monitor preporucili a da mu cena po komadu ne prelazi 350 eura?

spidermusic
15-12-2008, 04:11 PM
O monitorima i mikrofonima se na Rumskom najvise i govori, samo moras malo vise da istrazujes po forumu.

Moj predlog su ADAM A7 monitori. Cena 359 eura po komadu kod Thomann-a. Pozz.

VladaNS
16-12-2008, 05:47 PM
Da, vec su mi preporucivali te monitore. Jedno sto su poprilicno ruzni :wink:

Monroe/Rampart
16-12-2008, 05:58 PM
Da, vec su mi preporucivali te monitore. Jedno sto su poprilicno ruzni :wink:

hahah istina...djelom zbog toga sam se nadao da ce mi se vise svidit neki krkovi ili yamahe na slusanju, ali eto, adam je ipak imao prednost...neznam sta mislis radit na njima, tj. koji zanr, al pisao sam pred tjedan-dva svoje laicke utiske i zakljucak je da su sjajan izbor...nisam imao onaj "maknuo sam deku s lica moment" iako sam slusao a7 spojene na duet nakon godina radjenja na 24/96 i hi-fi zvucnicima, ali to pripisujem tome sto sam slusao svoje mixeve u kojima sam dobro znao mane i prednosti...i svidilo mi se sto ima malo manje bassa u odnosu na ostale monitore jer je bass bio cvrsci i stegnutiji, a nije preplavljivao sliku...to je doduse mozda samo moja objektivna preferenca (mixat s manje bassa, iako radim rap i dramenbejs)...eventualno, ako ne mislis puno mixat, uzmi neke evente ili krkove, cisto jer je zabavnije raditi na necemu sto zvuci ko da si u disku i ima taj smiley curve na freq. chartu, ali ako ti je bitan konacan rezultat - adami tu imaju ogromnu prednost (licno ionako smatram da je gubitak vremena radit muziku na jednom monitoru koji je zabavan, a onda mixat na "preciznom"...samo duplas vrijeme koje radis radi izbora zvukova, levela itd.)

VladaNS
16-12-2008, 11:04 PM
Pa pretezno usnimavam i mixam pop-rock muziku... Ima tu dosta elektro prizvuka ali definitvno nema izrazenog basa niti bilo kakvih ekstremnijih frekvencijskih skokova. Soba u kojoj snimam ima oko 20 kvadrata. Kad bi uzimao KRK jel ima neki provereno dobar model? Kao sto rekoh raspolazem sa max 350 evra za jedan monitor...

kravadinka
17-12-2008, 12:24 AM
Sve oko zvucnika je vrlo relativno i tesko da ce neko moci da odluci umesto tebe, ali pitas za misljenje pa cu ti dati iskljucivo svoje subjektivno, tacnije ono kako ja dozivljavam stvari...

Slusao sas Adam A7 i po meni je to neupotrebljiv zvucnik za bilo kakav ozbiljan rad, ako uzmem u obzir da bi to bio jedini monitor. Ovde ih mnogo hvale, zato sam i otisao da ih cujem, ali pored toga sto ispod 70 hz (castio sam ih) ne cujes nista, visoki sviraju lepo i kad se malo pretera sa njima, pa bih tu sigurno pravio greske, kako dole tako i gore. Ono sto mi se na neki nacin dopalo je taj "kartonski" zvuk, koji malo podseca na NS10, ali nisam mnogo siguran koliko je to bilo relevantno i kako bih to iskoristio. Cak sam slusao i A22 koje su sa dva basa, malo ubedljivije, ali daleko od onoga za sta ja smatram da je minimum za bilo kakav ozbiljan rad.

Takodje sam slusao Krk VXT6, zapravo moj drugar ih ima i jako cesto na njima radim, mogu reci da za taj novac nisam slusao bolje monitore. Brzi su, ne bas kao Dynaudio BM6A, ali doboljno tranzientni utoliko vise sto je u pitanju 6.5 incha zvucnik. Po onome sto pise na papiru sviraju od 49Hz - 22kHz +/-1.5dB sto je upotrebljivo za 6.5 inch zvucnik, sa 60W na basu i 30 W na visokotoncu, pritom slusao sam ih pored BM6A koje sviraju jos 9 hz nize, pa mogu samo reci da razlika u ceni od 700 eura nikako nije opravdana, plus sto je Dynaudio osetno slabiji sto moze cesto da zasmeta kad hoces da pojacas malo vise. Da se razumemo, BM6A je bolji zvucnik, samo ja nisam toliko siguran po cemu, verovatno po imenu, jer se meni VXT6 po svemu vise svidja, ali kako rekoh sve je to subjektivno...
Cena VXT6 je 700 eura za par i po meni je to odlicna kupovina za taj novac kad su u pitanju nearfeald monitori koji ce ti pruziti dovoljan frekvencijski i dinamicki konfor da nesmetano radis, da ne moras da zamisljas pojedine frekvencije ne bi li zavrsio mix.
Naravno, nije VXT6 takodje dovoljan za neki ozbiljniji rad, ali sam si rekao koliko novca imas, mislim da je on pravi izbor za tu sumu.

Sto se tice Mackie HR624, nisam ih slusao ali sam slusao osmice i one su mi se svidele, ali su malo plice nego moje VXT8 sto bi meni u nekim momentima mozda zasmetalo...
Ne bih da koristim prazne fraze u vezi cebeta i ostalo, ali zaista je prilicno lakse raditi sa zvucnikom koji ti pruza informaciju sta se desava tamo nisko dole, ipak za sada mogu samo da zamislim kako zvuce KRK Expos? E8B sa cenom od preko 3500 eura za par i svim oni pozitivnim review-ovima, zajedno sa Klein & Hummel O300D, ATC SCM20, AMC AML1...

Ipak, to je moje misljenje, najbolje je da poslusas sam pa odlucis sta ti najvise lezi...

slowstar
17-12-2008, 12:50 AM
Eto nam dokaza koliko su ukusi razliciti, cak ponekada drasticno.
Ja recimo, NIKADA ne bih mogao da duze radim ista na KRK monitorima, jer mene licno veoma zamaraju, pogotovo ako se "napanje" sto mi se u prvom momentu cini da "traze"Sto se basa na KRKu tice, kod malo skupljih i nije los, ali kod onih iz "rockit" serije, bas je KATASTROFA, gori sam cuo samo na malim PMC monitorima (zaboravih model, mislim neki AML ili tako nesto) sto je POTPUNA LAZ. Svakome bih dao savet da se ne pali previse na te kvazi basove iz jeftinih monitora kao sto su KRK i Mackie, jer ce neprijatno da se iznenadi kada bude slusao na bilo kom drugom sistemu, sam sam par puta tako "zeznuo" stvar i vracao se nazad na mix. zaboravite na bass iz zvucnika ciji je woofer manji od bar 12 inca, a u maloj prostoriji takvi monitori su skoro neupotrebljivi. tu mislim na svaku reziju manju od 80-90 kvadrata, a plafon nizi od 320 cm. Licno mislim da je bolje imati mali, ali iskren monitor, bez "nabudzenog" fals basa, kome se moze u svemu ostalom verovati, a bass tretirati na osnovu iskustva o zvucanju na vecim sistemima. Sto se ADAMa tice, bar meni je A7 veoma dobar monitor, narocito za male rezije, i kada se u obzir uzme njegova pristupacna cena od oko 730 eura.Kada bih licno mogao da biram, premisljao bih se izmedju Tannoy DMT 15 monitora sa FM ACOUSTIC pojacalom,naravno i malih aktivnih ELIPSE 10, i KINOSHITA malih aktivnih monitora, mislim na model KM1, ali cena je deprimirajuca za sva tri resenja.U sirokom luku bih zaobisao BM6 (dynaudio) i ove nove GENELEC, (sampione ruznoce)

kravadinka
17-12-2008, 01:04 AM
Znaci mislis da ne treba kupovati zvucnik koji moze da odsvira "laznih" 40hz, vec uzeti onaj koji ne moze ni "laznih" 60hz pa onda zamisljati sta se dole desava i raditi na slepo...
Pazi, otici cu opet da ih poslusam, imam i gde da to uradim natenane, ne bih da prerano donosim zakljucke, ali ako se moze reci prerano, slusao sam ih desetak puta, uvek sam trazio nesto, a nisam nalazio gotovo nista sto bi me zadovoljilo...
Sto se tice basa na VXT8, daleko je to od lazi, nemoj biti prestrog, to je jedino mesto gde najmanje gresim kad slusam snimke na drugim mestima...
Ipak, moje usi su samo moje, bilo to dobro ili ne, a drugo, koliko para toliko i muzike, ne vidim smisao pominjati ne znam ni ja sta za ne znam ni ja koliko...

Neka covek sedne i provoza, u tome je zapravo sustina, a mi mozemo da iznosimo nase razlicite stavove, nece mu to mnogo pomoci...

lesha
17-12-2008, 11:09 AM
Slusao sas Adam A7 i po meni je to neupotrebljiv zvucnik za bilo kakav ozbiljan rad, ako uzmem u obzir da bi to bio jedini monitor. Ovde ih mnogo hvale, zato sam i otisao da ih cujem, ali pored toga sto ispod 70 hz (castio sam ih) ne cujes nista, visoki sviraju lepo i kad se malo pretera sa njima, pa bih tu sigurno pravio greske, kako dole tako i gore.
jos jednom da ponovim, pusti lagani sinesweep i cuces ih vec od 40 Hz bez problema.

VladaNS
17-12-2008, 08:11 PM
Danas sam slusao Adam A7 i yamahu HS 80 jedno pola sata, i uporedjvao zvuk. I mozda sam blesav ali mi se hs 80 mnogo vise svideo. Jedina zamerka je vise naglasen bas ali mislim da je to delimicno zato jer sam ga slusao u prostoriji sa puno refleksija koje su ga napumpale. A7 mi deluje nekako svileno, posebno u visokim registrima dok HS tu ima tvrd i kompaktan zvuk. Mogu reci da sam najblizi kupovini te yamahe:razmislja:

66musicman
18-12-2008, 04:20 AM
@VladaNS
Grdno ces pogresiti ako umesto A7 kupujes HS80.
Neoporedivo je bolji A7, razmisli jos 10 X.
A7 je za 1.5 klasu bolji monitor.

Everbeatz
18-12-2008, 01:52 PM
I mozda sam blesav ali mi se hs 80 mnogo vise svideo.:razmislja:

To bi i trebala da ti bude glavna vodilja kad kupujes monitor - dzaba preporuke ako ti se ne svidja kako sviraju

adiii
25-04-2010, 06:48 PM
ja prodajem krkove monitore polovne (krk vxt6), cijena je 500eur

Midi
25-04-2010, 09:06 PM
@VladaNS
Grdno ces pogresiti ako umesto A7 kupujes HS80.
Neoporedivo je bolji A7, razmisli jos 10 X.
A7 je za 1.5 klasu bolji monitor.

Nije li bolje kupiti novije modele adama, a5x (koji je po snazi na razini a7) ili a7x koji je jo? jači. Čitao sam na gearslutz da imaju bolji bass od starijih adama. Ja sam mislio ovaj tjedan kupiti svoje A7-mice, kada sam skuzio da su iza?li novi A5X i A7X, naručio sam si A5X, jo? nisu do?li u Hrvatsku.

66musicman
25-04-2010, 11:49 PM
@Midi
Pogledaj datum threda, tad nisu postojali novi Adami.

Bockie
26-04-2010, 12:35 PM
- Monitori ne treba da sviraju lepo nego relativno tacno.
Pogledajmo legendarne Auraton mala govanca koja su zasluzna za gomilu muzike pa im je zvuk ko na "Quatro" televizorima, sad ih pravi Avantone i i dalje imaju takav zvuk ali su za odnose u snimku, neki kazu ne zamenjivi.
- Adam A7 je jedan od najpopularnijih zvucnika u svojoj klasi i to mnogostruko presisava prvi sledeci pa je prica na tu temu izlisna a naopako da se poredi sa bilo cime sto sadrzi "rokit" u nazivu. Mada se u "rokit" i "vxt" kunu hip-trip-elektro-poperi... Meni licno mnogo bolji stari kr'-ci, ali i ja sam out of date...:D
- Na svaki monitor ce se morati navikavati, makar spizdio 7 cifara...

Poz'

Nemania
26-04-2010, 12:39 PM
- Mada se u "rokit" i "vxt" kunu hip-trip-elektro-poperi... Meni licno mnogo bolji stari kr'-ci, ali i ja sam out of date...:D

Poz'

U pravu si...Timbaland koristi(o) KRK...

psionic
26-04-2010, 08:50 PM
U pravu si...Timbaland koristi(o) KRK...

Jos jednom : KRK koristi TDA seriju pojacavackih chipova - najjaci model TDA chipa kosta 200 dindzi u radio klubu!

http://www.fivefish.net/diy/RP8/page7.asp i http://www.fivefish.net/diy/RP8/page8.asp

Doduse koriste 4580 OP AMP za filtere sto je za pohvalu dosta nizak nivo shuma - jedan od boljih op-ampova - takodje oko 100-150 din - proverite :D

Bar se vidi da je stvarno bi-amped... BTW - Bash bi voleo da vidim sta "trosi" M-Audio model...

Bockie
27-04-2010, 09:20 AM
Habl teleskop radi na Intelovoj 486-ici od 13 dinara...

mladjex
27-04-2010, 06:18 PM
pa ko zna sta ima u ostalim monitorima pa i u onim od 800e i vise jel neko otvarao :D ali u principu kakve to ima veze dok to sve lepo i kako treba radi bas me briga sta ima unutra

psionic
27-04-2010, 07:38 PM
pa ko zna sta ima u ostalim monitorima pa i u onim od 800e i vise jel neko otvarao :D ali u principu kakve to ima veze dok to sve lepo i kako treba radi bas me briga sta ima unutra

Pa prosto zato sto moze da se ode na sajt TDA (national semiconductors cini mi se) i pogledaju se svojstva doticnog chipa. Dakle sistem ne moze da radi bolje od toga - to bi otprilike bilo usko grlo sistema... Nevezano za cenu. A iz licnog iskustva - ne volim mnogo bas te chipove, postoje i LA serija i razni hibridi - IC+tranzistori... Dosta je shumovit taj TDA... Zavisi opet od modela samog pojacavaca, ali TDA2005 ima jako veliki THD, shum i tome slicno, a koristi se za visoke u ovom chudu. Mozda bi Boggy mogao to bolje da objasni...

Habl radi sa 486 ali to ne znaci da 486 gresi - on radi onako kako treba, to je digitalno - dok u analognom svetu - veliki nivo shuma moze da predstavlja problem... Mislim, malo je glupo poredjenje...

Tiki the Boyler
27-04-2010, 08:06 PM
?ta god da su stavili u novu X seriju ADAMa dobro su ga stavili jer monitori razbijaju! Nisu za poređenje sa nekom visokom klasom, ali mislim da će ADAM uspostaviti potpunu dominaciju u određenim cjenovnim segmentima.

Danas sam slu?ao A3X i A7X... i... mogu samo reći da sam jako jako prijatno iznenađen! Koliko god mi stara 7-ica nije legla (zbog neke skucanosti i blage predrkanosti u basu) A7X me je odu?evio.

Prvo ?to me je zbunilo je snaga ovog monitora. Prateći specifikacije očekivao sam ne?to veću glasnoću u startu, međutim... pri reprodukciji nekih modernih stvari sa master potom Central Stationa "na pola" bio je identičan A7ici... Tek pri malo jačem inputu X počinje da odskače.
Međutim... kad sam se vratio na neke stare stvari (manji RMS i puno vi?e dinamike) i otvorio A7X... ufff... po svemu sudeći novo pojačalo je zapravo samo stvorilo enormno dobar dinamički odziv ovog monitora. Na momente sam se osjećao kao da stojim pred kvalitetnim koncertnim razglasom. Ponavljam, ne ukupnom glasnoćom već dinamikom koja se posti?e...
Bas područje kod X-a je (suprotno očekivanjima zbog duplog bas refleks otvora) nekako utegnutije i definisanije. Dodu?e... monitor je svje?e izvađen iz kutije i poprilično "tvrd", pa ću konačni sud dati za koju sedmicu. Visoki... standardno lepr?avi, meni malo nerealni (vjerovatno stvar nenaviknutosti na ribbon), ali... ono ?to je bitan pomak je mnogo konkretnije gornje mid područje, tako da na momente vokal i sibilanti znaju da zabole, ?to mi se u osnovi svidjelo i znatno odvlači X seriju od stare 7ice koja je (meni lično) na momente bila u HiFi maniru.

A3X... je malenac o kom će se pričati... Prvo ?to mi je palo na pamet kada sam ga pustio je stari mali Genelec 1029. Za tri puta manje para!!!
Izuzetno fini tranzijenti, odličan odziv u srednjoj lagi zahvaljujući jako brzom drajveru... blagi drop u donjem mid području... i... poprilično nadrkan bass :confused:
E sad... nekome ko tra?i monitor za rad će to vjerovatno zasmetati, ali budući da je primarna namjena malenaca rad u 2.1 sistemu, gdje su odrezani vjerujem da taj druk u basu gubi na značaju! S druge strane, velikom broju hobista i home-recording korisnika A3X će biti ekstremno ugodan za rad, jer ostaje prijatni HiFi karakter (koji godi početničkom uhu), a opet se dobija izuzetno precizan i brz monitor. O linearnosti odziva tako male kutije je malo bezveze i pričati... Kako god... rado bih posjedovao jedan par A3X monitora pored lapotopa, za slu?anje muzike i kontrolno slu?anje!

Toliko za sad...

E da... U Artistu u Banjaluci... par A7X monitora ko?ta 911EUR, dok za par A3X monitora morate iske?irati 348EUR.

mladjex
27-04-2010, 08:06 PM
pa dobro, naravno bolje da ima sto kvalitetnije delove slazem se.
na zalost u srbiiji retko ko ima para za nesto bolje jedva se i za ovo skrpi :cry:
osecam da na zapadu ko ima neki siguran posao vec gledaju monitore one od 2000-3000e :rolleyes: neznam mozda gresim

Bockie
28-04-2010, 09:59 AM
na zapadu ko ima neki siguran posao

Najveca zabluda nas koji vijamo zapad je da ovo tamo postoji!:banghead:

No, u svakom slucaju, i mene zivo zanima kako rade ti maleni Adami...

psionic
29-04-2010, 01:49 AM
Najveca zabluda nas koji vijamo zapad je da ovo tamo postoji!:banghead:

No, u svakom slucaju, i mene zivo zanima kako rade ti maleni Adami...

Sad sam nasao na nekim forummima da Adami A7 daju neki "static noise" kad se pojacaju i napoje basevima do 50hz :confused:

MilTon
29-04-2010, 07:43 AM

E bas tako, ja kad sam otvarao moje Event SP8, umro sam od smeha... Pa to kao da je neki najjeftiniji rucno pravljeni monitor unutra! Ali radi, meni vec godinama daje dobre rezultate, a i spolja je bas onako, fensi. A tek Dynaudio M2 kad smo otvarali... Takodje veeeeliko razocarenje. Moj savet - ne otvarajte, da se ne bi razocaravali dzabe!:wink:

psionic
30-04-2010, 12:05 AM
E bas tako, ja kad sam otvarao moje Event SP8, umro sam od smeha... Pa to kao da je neki najjeftiniji rucno pravljeni monitor unutra! Ali radi, meni vec godinama daje dobre rezultate, a i spolja je bas onako, fensi. A tek Dynaudio M2 kad smo otvarali... Takodje veeeeliko razocarenje. Moj savet - ne otvarajte, da se ne bi razocaravali dzabe!:wink:

Ma dobro, ne znam sad sta tacno ti modeli koriste, koliko god da smesno izgleda, bitno je da su komponente koje su upotrebljene stvarno kvalitete. Za KRK sam video - taj doticni chip ne valja ni za krivog stojka. Stavljao se u jevtine auto kasetofone i slicno. Samo da se ispravim - nije TDA2005 (to je stereo varijanta) pre ce biti neki 2003. A sto se ostalih komponenti na samom KRKu tice, ok su, ali pojacavacki chip je KRSH ! Samo sam hteo na to da ukazem. Ako tvrdite da KRK radi super, onda ili ste bili izlozeni jakoj buci previse dugo ili ne znate za bolje. Ja nisam nikad cuo uzivo KRK i nemam pojma kako zvuci, ali napamet mogu da kazem da nije bas extra jer sam zvuk tog pojacavaca i precesto slusao !

Doduse, necu da gresim dusu - mozda nije infamozni TDA 2003 - mozda je neki drugi, ali svakako iz TDA familije. Ne vidim tacno oznaku, ali po izgledu bih rekao da je to bas taj 2003. Ako je taj - i to jos u visokima, onda bez'te od toga jer ima dosta izoblicenja, shuma i sta ti ja znam cega sve jos! Svakako vredi proveriti...

BTW u HI-FIju, znacajnim se smatra THD (total harmonic distortion) od 1% dok prosecno ljudsko uvo ne detektuje i do 10% THDa. Kvalitetnija HiFi pojacala imaju THD od 0.1%. Ovo opet zavisi i od jacine izlaznog signala gde na TDA 2003 chipu ide i od pocetnih 0.5% pa i do 30% (to je ono - kad se previse "odvrne")

Bockie
30-04-2010, 09:46 AM
Ako tvrdite da KRK radi super, onda ili ste bili izlozeni jakoj buci previse dugo ili ne znate za bolje. Ja nisam nikad cuo uzivo KRK i nemam pojma kako zvuci

Bilo bi ipak korektno pricati na osnovu empirijski sticanog iskustva. Monitor radi ovako - monitor laze u ovom spektru - polijes ga pivom i crkne i tako, to su konstruktivne stvari...
KRK ili volis ili ne, ali je fakat da gomila ljudi tera KRK-ove, a i ovde i napolju ih svaki cetvrti-peti covek ima, jedan je od najpopularnijih monitora i ovakvi stavovi vise govore o onome ko ih postavlja nego o subjektu razgovora.

U svakom slucaju verujem u dobru nameru, ali samo skrecem paznju, uz svo postovanje.

Poz'

Proximus
30-04-2010, 02:34 PM
jel ova prica vazi i za KRK V seriju?

psionic
01-05-2010, 12:22 AM
Bilo bi ipak korektno pricati na osnovu empirijski sticanog iskustva. Monitor radi ovako - monitor laze u ovom spektru - polijes ga pivom i crkne i tako, to su konstruktivne stvari...

Kazem samo da sam CUO zvuk tog pojacavaca i da mi se nikad nije svideo. Mozda su oni to lepo upakovali i kompenzovali mu nedostatke i tako dalje, ali ne moram da cujem KRK, ako znam kako taj ISTI chip inace zvuci. To sto su nalepili oznaku KRK ne menja kako taj chip radi. Mislim - ne moze niko da me ubedi da isti pojacavac koji stoji u LEVY'S auto radiju moze dobro da posluzi kao monitor :D

KRK ili volis ili ne, ali je fakat da gomila ljudi tera KRK-ove, a i ovde i napolju ih svaki cetvrti-peti covek ima, jedan je od najpopularnijih monitora i ovakvi stavovi vise govore o onome ko ih postavlja nego o subjektu razgovora.

Prvo - ne bih se ja bas kladio da svi preko drze KRK u studijima - nebitno.

Drugo - Ljudi miksaju i na obicnom kucnom HIFIju i to uspesno. Vec sam spomenuo da je ljudsko uvo prilicno neosetljivo na taj THD i da ga i jevtiniji uredjaji pokrivaju dovoljno da ono to ne opaza. Opet, u ovom audio svetu, dosta se govori o stvarima koje i instrumenti jedva mere a ljudi se hvataju za te parametre kao da ih cuju ne znam kako.

U svakom slucaju verujem u dobru nameru, ali samo skrecem paznju, uz svo postovanje.

Moja namera je da skrenem paznju ljudima da se ne zalece niko na ime i firmu - 500 puta sam se zeznuo kupujuci "firmiran" proizvod - a unutra mucak... Jel sam vec pricao o PEAVEY gitarskom pojacalu sa "Trans-Tube" tehnologijom(mo's misliti), a unutra isto ovo govanjce od cipa - TDA 2003! Peavey je zvucao - nekako, kako god - ali kad nalepis PEAVEY i kad stavis cenu 500e, odma se cuje EXTRA! To nije ni T od TRANSISTOR a kamo li T OD TUBE tehnologije! Zasto lazu ?!