View Full Version : Primena Hardwerskog EQ u DAW (external FX; Waves Q-Clone)
idekius
12-12-2008, 03:23 AM
Koliko vidim, kada je Nuendo u pitanju, raspoležive su dve opcije:
1. Preko External FX, pa exportovanje (snimanje) kanala.
2. Pravljenje filtera preko Waves Q-Clone.
Koja vam se od ove dve opcije više svidja? Meni Q-Clone deluje kao komfornija varijanta... Ne znam... Jel? Q-Clone ne radi nikakvu degradaciju???
Nisam znao da li da pišem ovde, ili u music software... uklapa se u oba podforuma :)
LACKY
12-12-2008, 03:38 AM
Q Clone ti je impuls.
idekius
12-12-2008, 03:42 AM
Q Clone ti je impuls.
Da... ali Q-Clone , kada se insertuje Q-Capture u prazan kanal i dodele mu se ulazi i izlazi gde je tvoj EQ, ?ladno pravi impuls tvog EQ-a sa tvojim podesavanjima, a EQ ti je slobodan za naredni kanal, naredni impul itd...
Pismena napravica... samo još da uporedim čistih ušiju kako svira taj napravljeni impuls u odnosu na kanal na kojem se nalazi pravi EQ sa istim podešavanjima. U ove sitne sate mi deluje identično... Sad ću da napravim dva ista kanala i napraviću impuls i ostaviću ga na jednom, a drugi ću da izvezem kroz pravi EQ, pa ću onda na jednom da korenem fazu, da vidim šta se tu dešava... ako me nešto u ove jutarnje sate ne zajebe :)
LACKY
12-12-2008, 03:44 AM
Da, ali to je imuls.
idekius
12-12-2008, 03:48 AM
Da, ali to je imuls.
Misli? da napravljeni impuls sa Q-Clone ne mo?e da bude jednak onom kanalu na kom se zaita nalazi isto pode?eni EQ?
LACKY
12-12-2008, 03:54 AM
Ti sa Q Clone-om imas mogucnost da snimis odredjenu krivu Eq-a i sa tom krivom tretiras signal. Ali on funkcionise na bazi impulsa. Tj. on pusti shots kroz tvoj set analognog Eq-a i snimi krivu i onda ti morfuje informaciju. Zaci impuls, kao Altiverb sto radi reverbe.
idekius
12-12-2008, 04:11 AM
Hmmm... evo poredim, za sada pez izvo?enja i okretanja faze. Ovo meni stvarno zvuči identično... preslu?aću i sutra. ?teta je samo ?to mo?e da radi samo jedan Q-Capure. Ne mogu istovremeno npr. tri, a sa ovim bi se uz recimo 3 - 4 različita hardwerska EQ-a istovremeno dobilo ba? konforno zezanje na DAW... ko voli da kombinuje DAW i hardwerske EQ-e...
LACKY
12-12-2008, 04:17 AM
Pa ukaci 3 pluga jedan ispd drugog sa 3 razlicita impulsa, i dobio si to.
idekius
12-12-2008, 04:24 AM
Pa ukaci 3 pluga jedan ispd drugog sa 3 razlicita impulsa, i dobio si to.
Ma mislio sam na simultani rad sa tri različita hardwerska EQ-u, bez prebadanja kabalova u toku mixa... Takav komfor pri "kloniranju" različitih EQ-a tokom rada bi mi mo?da izmamio novce za kupovinu jo? koje globe sa eBay :)
LACKY
12-12-2008, 04:36 AM
Kada dodjes do tri ozbiljna, razlicita hardverska Eq-a! Zaboravices na to govno!
idekius
12-12-2008, 04:43 AM
Kada dodjes do tri ozbiljna, razlicita hardverska Eq-a! Zaboravices na to govno!
Izgleda da se mi negde ne razumemo :)
Ne igram se sa presetima Q-Clone, nego capture-ujem MCI JH500 eq. Naravno, to nije Neve 1073, ali je pristojan EQ. E sad... to što dobijem sa Q-Clone mi zvuči identtično onome što se čuje sa EQ-a sa koga je napravljen impuls (u ovom slučaju, MCI)... Ipak, nisam siguran da je baš potpuno isto jer je dvadeset do 6 ujutru, a ja čačkam podešavanja, poredim... itd.. u nekom starom projectu.
Šta će mi sve to? Ne znam... valjda zato što dokon pop i jariće krsti.. u dvadeset do šest ujutro :) , eventualno može (u mom sličaju) da se primeni ako u projectu hoću da radim neke kanale sa MCI EQ, jer imam jedan MCI, a ne tuce :)
LACKY
12-12-2008, 04:56 AM
Razumem ja tebe, ali izgleda da sam ja bi konfuzan.
Ti si pustio sa Q Clon da snimi krivu na eq-u, i on je napravio impuls krive eq-a koji si postavio po signalu kojio si propustio kroz njega. On je napravio impuls na osnovu shots-a. I onda to primeni na tvoju informaciju, kako to radi? Tako sto uradi morfing tvog originalnog signala sa impulsom. Na prvu loptu to ce tebi da zvuci identicno (naravno kada je jedna informacija u pitanju). Pravi je test, ako uzmes aranzman sa N broj kanala. I za svaki kanal (ili ti instrument) napravis krivu i snims sa Q Clone-om. E onda ne sve te N kanale ukacis Q Clone i pripadajuci impuls (trebao bi da imas rezoluciju,ajde da kazem blizu, kao na MCI mixeru). E probaj to da smiksas, pa da vidis da postoje stvari gore od Rolanda 880!
idekius
12-12-2008, 05:04 AM
Pravi je test, ako uzmes aranzman sa N broj kanala. I za svaki kanal (ili ti instrument) napravis krivu i snims sa Q Clone-om. E onda ne sve te N kanale ukacis Q Clone i pripadajuci impuls. E probaj to da smiksas!
Tako mi je i bila namera da ga koristim :ups: I odmah požalio što ne mogu da rade recimo 3 QCapture istovremeno i da sa tri različita harderska EQ-a smixaš pesmu kao da imaš 3X10 eq-a npr.
Dakle... biju ko neće :D
Preslušaću i uporediću sutra (danas) opet ovo, a ako je tako, vraćam se staroj metodi... MCI na grupu preko external FX... mada ga ne koristim ni tako, već koristim UAD EQ-e, Waves API i Waves SSL... ali ovo... čisto sporta radi, čačkanja i istraživanja :)
LACKY
12-12-2008, 05:14 AM
Cela prica je vrlo stara. Pocelo je sa revolucionarnim Korgom M1. Tj. PCM-ovima. I dan dans su oni (PCM-ovi) zakon za tezge. Ali probaj da uradis ceo arnzman na G1000. sve to lici ne neke zive instrumente. Cak 1 po 1 rekao bi da je jako dobro. Ali napravi ceo aranzman i probaj da ga smiksas, a usput dodaj nesto zivo, recimo vokal. I pusti to da svira u nekim realnim, recimo kucnim uslovima (a nedao bog emitovano radio difuznim sistemom), osta samo vokal (zasto)! Najlon kesu dobijes besplatno uz kilo krompira u Maxi-ju.
HeatMan
12-12-2008, 05:46 AM
chek, aj da vidim dal je moja teorija tachna kad ste vec tu i prichate o tome.
impuls ne moze da reaguje kao prava analogija, iako je dizajniran po istoj, jer se sprava svaki put drugachije ponasha, u zavisnosti od dinamike, kvaliteta signala (harmonika i tranzijenata) i same oscilacije u jachini signala.
impulsni reverb moze da prodje, ali impuls sprava (tipa: eq, studer 2" trakash, neko besno pojachalo itd), koje reaguju potpuno drugachije na svaku promenu u signalu, jednostavno ne moze biti kvalitetan kao sama sprava..
teorija tachna ili netachna?
mislim, po nekoj logici da bi napravio impuls samog ponashanja sprave (sa jednim setovanjem) sam fajl bi morao da tezi bar 1 gb jer bi bio skup shotova, sinusoida (i ostalih wave forma) razlichitih jachina i frekvencija.
mislim, ne znam da bilo koji "konvoluzijski sempler" pushta sweep i slichno na razlichitim jachinama.. uglavnom su to shotovi.. jel tako? :?
pozdrav
LACKY
12-12-2008, 06:04 AM
To sto su uzorci na bazi shots-a, je jedan deo problema. Mnogo veci problem je morfing. Tj. sto ustvari on zvuk generise od shots-a, uzorka (ili ti smpla) a originalna informacija samo modulira sempl. Elem PCM, ili ti, na toj bazi rade svi (nesmem to nazvati sintesajzerima) PCM emulator. A to su ti Japanci, tipa Rolanda, Korgova tj. Profeci, G 1000, itd. Znaci svi oni koji nisu klasicni oscilator sintevi vec PCM-ovi.
Ovde cu pozvati u pomoc Slowstara, da nam podrobnije objasni detalje.
A on ce nam velikodusno pomoci pod uslovom da hvalimo Mac.
Ziveo Mac.
HeatMan
12-12-2008, 06:08 AM
inache, razmishljam da uzmem novi main computer i da to bude mac.. :)
poz
voomighty
12-12-2008, 09:48 AM
Koliko vidim, kada je Nuendo u pitanju, raspole?ive su dve opcije:
1. Preko External FX, pa exportovanje (snimanje) kanala.
2. Pravljenje filtera preko Waves Q-Clone.
Koja vam se od ove dve opcije vi?e svidja? Meni Q-Clone deluje kao komfornija varijanta... Ne znam... Jel? Q-Clone ne radi nikakvu degradaciju???
Nisam znao da li da pi?em ovde, ili u music software... uklapa se u oba podforuma :)
bas bih voleo kad bi neko objasnio ovo za EXTERNAL FX jer sam probao nekolicinu puta sa lexom....preko spdifa ali ne uspeh....
idekius
12-12-2008, 02:04 PM
bas bih voleo kad bi neko objasnio ovo za EXTERNAL FX jer sam probao nekolicinu puta sa lexom....preko spdifa ali ne uspeh....
Ni?ta komplikovano... samo odredi? 2 (4) asio kanala za send i return sprave i klikne? da ti izračuna latenciju.
a u racunanju latencije,na lexiconu ti signal mora biti 100% dry :wink:
DADDY Z
12-12-2008, 02:44 PM
mislim da je tu dynamic convolution tehnologija koju se napravili u syntefex-u a primenili u liquid mix-u otišla najdalje po tom pitanju.Jedini plug koji koristi taj sistem je Nebula ali nažalost ne možeš praviti sam svoje presete a i njihovi ponuđeni su vrlo šturi iako su vrlo dobri.
U svakom slučaju mislim da ti najbolje da radiš external fx opciju pa usnimiš i tačka.
sasaristic
12-12-2008, 03:39 PM
uvek sam imao utisak da Q-Clone zvuci vrlo pristojno
voomighty
12-12-2008, 03:48 PM
realno sam se polomio da namestim da lex 300 radi kao usb vst preko external FXa, ili KAKO GOD!!!!
Neki su bili u fazonu sta ce ti to kad imas impulse imas 1000 reverba dobrih i na uadu, al meni nesto to bilo zanimljivo da probam.
na kraju sam poizbaciovao te zeljene kanale na posebne izlaze iz kartice, poslao u lex, iz lexa u ulaz na kartici i zavrsio posao....dobio full wet signal kji sam posle mixovao sa suhim, ali je muka to... realno....
idekius
12-12-2008, 04:10 PM
realno sam se polomio da namestim da lex 300 radi kao usb vst preko external FXa, ili KAKO GOD!!!!
Neki su bili u fazonu sta ce ti to kad imas impulse imas 1000 reverba dobrih i na uadu, al meni nesto to bilo zanimljivo da probam.
na kraju sam poizbaciovao te zeljene kanale na posebne izlaze iz kartice, poslao u lex, iz lexa u ulaz na kartici i zavrsio posao....dobio full wet signal kji sam posle mixovao sa suhim, ali je muka to... realno....
Ma Lex 300 je super reverb!!! Ako imaš neki pristojan AD/DA, priključi ga analogno i odradi lepo external FX. Dva ASIO kanala (stereo) i to je to...
A impuls 300L ti nikada neće zazvučati kao sama sprava... sam prostor možda i hoće, ali... impuls ne može da beleži modulacije.
Meni se impulsi svidjaju... impulsi realnih prostora, kao što je recimo "Sydney Opera House" impuls u Altiverbu (prirodni prostor nema modulacijskih efekata u sebi, mada refleksija može da bude promenljiva). Po meni super stvarčica za orkestarske instrumente... ali, impulsi sprava.. hmmm.. teško... tj. nikako i to u Altiverbu i ne otvaram. Sad... može i Altiverb da se ulepša dodavanjem modulacijskih efekata, ali to je deseta priča...
Impuls EQ-a po meni ima logike, jer EQ definitivno ne sadrži modulacijske efekte, izuzev možda nekih vrlo prverznih i atipičnih modela :), impuls hardwerskog reverba... po meni...hmmm.. NE! Nisam "neverni Toma" i ne sumnjam ni malo u recimo istovetnost VSS3 i reverba sa m3000, ali VSS3 je algoritam, a ne impuls... kao i EMT 140 sa UAD-a...
Dakle, 300L je 300L, a Altiverb je Altiverb.
Obrati pažnju samo na ono što ti je rekao Alen! Efekt na DRY, pa onda klik na proračunavanje latencije. Ako latenciju računaš pod efektom... dobićeš nešto nerealno veliko... jer, pod efektom je :-)
idekius
12-12-2008, 04:51 PM
Usput... evo malo prseta za Q-Clone sa MCI EQ-a, ako nekoga intresuje :)
http://rapidshare.com/files/172744481/Q-Clone_MCI_JH_500.rar.html
kravadinka
16-12-2008, 12:50 PM
Deki, sta mislis moze li se hardware DeEsser tretirati sa Q-Clone?! Ipak je to vise dinamicka redukcija nego frekvencijska?!
Nesto sam probao, da napravim impulse tod DeEssera, pa ih posle otvorim u nekom od pluginova, ali nisam bio bas zadovoljan, jer primetio sam da ni jedan od tih impulsa ne radi dobro kad je dinamika u pitanju...
A sto se tice hardverskog reverba i impulsa, naravno da moze, samo ukoliko si vec napravio preset na spravi, onda radi gotovo identicno, postavio sam gore u jednoj temi pa probaj... :wink:
Deki, sta mislis moze li se hardware DeEsser tretirati sa Q-Clone?! Ipak je to vise dinamicka redukcija nego frekvencijska?!
Nesto sam probao, da napravim impulse tod DeEssera, pa ih posle otvorim u nekom od pluginova, ali nisam bio bas zadovoljan, jer primetio sam da ni jedan od tih impulsa ne radi dobro kad je dinamika u pitanju...
Daddy Z ti je gore objasnio ..... citaj pazljivije
A sto se tice hardverskog reverba i impulsa, naravno da moze, samo ukoliko si vec napravio preset na spravi, onda radi gotovo identicno, postavio sam gore u jednoj temi pa probaj... :wink:
Na zalost , ne moze .... i o tome je bilo reci .... snimi impuls nekog reverba i okreni faze .....
Pozdrav
kravadinka
16-12-2008, 03:33 PM
Sta je bitnije, da zvuci identicno kad mu okrenes faze, ili drugacije a da bude skoro podjednako upotrebljiv?! :)
Mogu da postujem materijal sa istim reverbom, jedan sa sprave, drugi impuls, pa pogadjaj... :)
Razlike ce biti za iskusno uvo, ali koji je koji... ;)
U svakom slucaju ne tvrdim da je Impuls resenje i zamena za hardware, naravno, samo pratiom poentu da prilicno dobro imitira za vrlo malo novca, cak i za nista novca, a u tome je valjda poenta...
Evo ih...
Rich Plate
http://www.mediafire.com/?akaddtok9z1
Vox Plate
http://www.mediafire.com/?epdm1ljxjws
Uzivajte! :)
Pozdrav...
Tu si potpuno u pravu ..... mozda sam malo grubo shvatio tvoj post .....
Izuzetno su upotrebljivi .....to je velika istina .....
Pozdrav
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.