PDA

View Full Version : Duzina kabela?

Kres7787
08-12-2008, 12:58 AM
Nisam uspio naci nista na ovu temu.

Gluha soba bi mi u idealnoj kombinaciji trebala biti udaljena 15 metara od sobe u kojoj cemo imati setup i u kojoj cemo snimati. Da li je takva duzina problem? Koja je preporucljiva max duzina?

Gledao sam na jednoj stranici listu multicore'a, i max duzina koju imaju je 10 metara. Da li bi to znacilo da dulje od toga nije upotrebljivo?

HeatMan
08-12-2008, 02:07 AM
trazi neki klotzov multicore.. moj je, kolko se secam, 30 metara (provlachio sam ga kroz akustiku) i gledaj da obidjesh strujne kablove, trafoe i bilo koji izvor em talasa koliko je god moguce

poz

ELEKTROIVO
08-12-2008, 03:31 PM
dobro ti govori HeatMan...... nije problem dužina, iako bi ja radije upotrijebio Belden, Mogami ili GAC multicore.....
treba paziti na strujne instalacije, ali ako baš moraš proći pored njih, pokušaj preko njih ići pod kutem od 90 stupnjeva, a ako ideš paralelno sa njima, bilo bi dobro da se od njih udaljiš barem 20 cm......
a ako želiš još bolju izolaciju, možeš upotrijebiti metalni mrežasti bužir kroz koji češ provući multicore i spojiti ga na analognu masu sistema na točki niske impedancije

Kres7787
08-12-2008, 06:17 PM
Hvala na pomoci. Odlucio sam se u medjuvremenu da cemo za sada snimati i svirati u gluhoj sobi. Troskovi vec stišću sa svakih strana a ti multicore'i i njihove cijene su deprimirajuce. Imat cu u vidu da se drzim dalje strujnih kabela kad dodje dan da napravim rewire po kuci.

slowstar
09-12-2008, 06:41 PM
Sto se kablaze tice, mozda je i bolje resenje, posto se radi o fiksnoj instalaciji, ako je moguce - provuci DISKRETNE (pojedinacne) kablove za svaki izvor, a po mogucnosti, zbog duzine, koristiti "quad core" mikrofonske kablove - mislim da je najbolji izbor MOGAMI zbog kvaliteta, a i mnogih misljenja vrlo kompetentnih osoba, institucija a i strucnih casopisa po tom pitanju Elektroivina ideja o pravljenju tzv. "Faradejevog kaveza" za multicore je dobra, ali u slucaju zaista kvalitetnog multicorea ili pojedinacnih kablova moze prerasti u "overkill". Sto se tice izbegavanja blizine energetskih (strujnih) kablova, ako se to ne moze izbeci, dobro je da se "ukrste" pod uglom od 90 stepeni, to jest da sto je manje moguce idu paralelno sa mikrofonskim. Razmotrio bih iz sve snage, kada se o "kablazi' radi mogucnost tzv. "balansiranog" napajanja, ili gotovog, vidi pod www.furmansound.com/product.php?div=04&id=IT-REF_16Ei (sto je prilicno skupo) ili "kucne" izrade, sto i nije nemoguce.
Pozdrav, i mnogo srece i uspeha!

ELEKTROIVO
09-12-2008, 10:12 PM
Sto se kablaze tice, mozda je i bolje resenje, posto se radi o fiksnoj instalaciji, ako je moguce - provuci DISKRETNE (pojedinacne) kablove za svaki izvor, a po mogucnosti, zbog duzine, koristiti "quad core" mikrofonske kablove - mislim da je najbolji izbor MOGAMI zbog kvaliteta, a i mnogih misljenja vrlo kompetentnih osoba, institucija a i strucnih casopisa po tom pitanju Elektroivina ideja o pravljenju tzv. "Faradejevog kaveza" za multicore je dobra, ali u slucaju zaista kvalitetnog multicorea ili pojedinacnih kablova moze prerasti u "overkill". Sto se tice izbegavanja blizine energetskih (strujnih) kablova, ako se to ne moze izbeci, dobro je da se "ukrste" pod uglom od 90 stepeni, to jest da sto je manje moguce idu paralelno sa mikrofonskim. Razmotrio bih iz sve snage, kada se o "kablazi' radi mogucnost tzv. "balansiranog" napajanja, ili gotovog, vidi pod www.furmansound.com/product.php?div=04&id=IT-REF_16Ei (http://www.furmansound.com/product.php?div=04&id=IT-REF_16Ei) (sto je prilicno skupo) ili "kucne" izrade, sto i nije nemoguce.
Pozdrav, i mnogo srece i uspeha!

sad ću vjerojatno ispasti kreten, ali nemogu si pomoći...... inače sam elektroničar po struci, i do sad sam već iz nekoliko izvora čuo izraz "balansirano napajanje" i "balansirana struja"..... ako upotrijebim definiciju balansirane parice, odnosno, da je riječ o dvije signalne linje jednake impedancije prema masi (hot i cold), jednostavno ne razumijem kako takav sistem primijeniti na uređaj koji je predviđen za monofazni priključak na 220V (ili nekog drugog napona, svejedno...)

vođen tom logikom, trebalo bi svaki aparat koji se napaja preko balansiranog napajanja opremiti dodatnim transformatorom koji će "balansiranu" struju vratiti nazad u "normalnu"?????????

ili je mo?da riječ o tome da taj aparat za koji si stavio link jednostavno obični odvojni transformator, naravno, opremljen faltrima, stabilizatorom i PFC-om (tam se navodi da je u igri transformator sa duplim screenom), ali na izlazu ne daje 220V, nego 110V, pa ako ima? u biti dvije faze, pomaknute za 180 stupnjeva, pa transformator u napajanom aparatu zapravo vidi 220 V na primaru (slično kao da spoji? na trofaznom sistemu trafo između dviej faze koji ima primar namotan na 380V)?????

HeatMan
11-12-2008, 02:16 AM
kolko sam ja skapirao to bi bila neka vrsta ispravljacha.. shto od nekog izoblichenog sine wave-a, pravi square na 50-60hz.. naravno, prichamo o struji.. tako sam ja bar to skapirao.. same definicije se ne secam..

pozdrav

ELEKTROIVO
11-12-2008, 08:20 PM
kolko sam ja skapirao to bi bila neka vrsta ispravljacha.. shto od nekog izoblichenog sine wave-a, pravi square na 50-60hz.. naravno, prichamo o struji.. tako sam ja bar to skapirao.. same definicije se ne secam..

pozdrav

puno sam razmi?ljao o toj temi..... ako ?eli? implementirati PFC (power factor correction) u sistem ( a kod onog aparata je navedeno da ga koristi), obavezno mora biti riječ o istosmjernoj struji, jer je PFC konverter zapravo jedan od dijelova sofisticiranijih SMPS-ova (Switch Mode Power Suply), a slu?i za smanjivanej jalove snage nekog sistema, odnosno za bolje iskori?tenje energije koja se crpi iz mre?e, i to nije toliko bitna stavka za "čistu struju" koja je nama cilj. bitna je stavka to da se struja ispravi u istosmjernu, jako dobro ifiltrira i ponovno vrati na 220V izmjenične..... to se mo?e dobiti DC/AC konverterom ko ji daje u jeftinijoj varijanti kockasti napon ili skupljoj da daje sinusni napon.... (za audio nebi trebalo biti razlike.....) problem mo?e biti jedino frekvencijina kojoj radi PFC..... obično to bude 100-tinjak kHz, iako moderni pretvarači rade i na frekvencijama reda GHz....
sve to zapravo nije toliko bitno za audio sustav, čak ni "balansirana struja".... bitno je samo to da nema "smeća" na sinusu........ a to se mo?e postići nekim malo ozbiljnijim UPS-om......
nije lo?e ugraditi odvojni transformator za audio sistem na 220V u cilju uklanjanja ground loopova, znači da svi audio aparati budu na istoj fazi ako se koristi trofazni sistem (to sam ugradio kod Rogine u studiju, zajedno sa stabilizatorom struje i RF filterom), ali isto tako bilo bi po?eljno studio spojiti na potpuno odvojeno uzemljenje od ostatka zgrade/kuće, i to izvedeno sa bakrenom pločom povr?ine minimalno 1 kvadratni metar, i to tako da ploča le?i u pepelu na dubini oko 1 metar (tako to navodno rade Ameri....) i naravno, najbitnije od svega, treba paziti kako i gdje se spaja masa sa multicore-a :-)

ELEKTROIVO
11-12-2008, 08:22 PM
JBG, malo sam zabrijao previ?e na PFC... a sorry, radim u firmi gdje mi je to naju?a specijalnost, iako sam se trudio ne ulaziti preduboko u temu, nije to ba? lako.... :-)