View Full Version : Buducnost muzike
Danny Lou
05-12-2008, 09:04 AM
vozim se juce na posao i razmisljam o slijedecem: rodjak me je zamolio da mu ubacim muzike na racunar u kaficu, inace to ne radim ali sam se za svaki slucaj obezbjedio razno raznom muzikom do kraja zivota :D elem, on bi ovako, on bi onako tj. najbolje bi bilo kada bi muzika svirala tacno onako kako se on osjeca, u zavisnosti od raspolozenja. RASPOLOZENJA. veoma bitna rijec koja mi je ostala u mozgu i od nje je krenulo dalje. moja pretpostavka je da ce u buducnosti (tj. vec jest) muzika za siru publiku klasifikovati ne samo prema zanrovima nego vec i prema raspolozenju slusaoca. publika je sve razmazenija i razmazenija a muzicka industrija nemilice stampa nove stvari i konacan ishod je mozda jedna od ovakvih stvari:
www.musicovery.com (http://rumski.com/forum/www.musicovery.com)
odmah sam se registrovao...
balthazaar
05-12-2008, 10:45 AM
Živa istina....ja već tako i radim ;):ups: .....a i na netu imaš gomile komplacija po raspoloženju (moods)...za mene je to super...
kejkz
05-12-2008, 11:21 AM
Ko jos danas slusa muziku?
Reinhardt
05-12-2008, 12:01 PM
tako je,
muzika se danas gleda
Inovative_kg
05-12-2008, 12:31 PM
Ne slazem se bash.. Mislim da veliki deo auditorijuma i dalje slusa muziku, bar je tako u mom okruzenju.. A sto se muzike podeljene prema raspolozenju slusaoca tice, i meni je to ok, kafana- Haris, vecerinkica sa devojkom- B. White, Kenny G itd...:D
alfom
05-12-2008, 01:08 PM
Kod mene na poziv tog linka izlazi ovo :
Not Found
The requested URL /forum/www.musicovery.com was not found on this server.
Bez obzira na to :
muzika prema raspolozenju nije nikakva novina vec decenijama.
Jedino sto nije bilo uzelo maha kao nacin izrade kompilacija na veliko.
Postojale su cak i tipicne terapeutske kompilacije.
Jedna je, koliko se sjecam, bila izdata u Zagrebu prije par decenija - tape medij.
I sam sam imao nekoliko izdanja na video trakama.
disco violence
05-12-2008, 01:53 PM
Kada ste poslednji put preslusali neki album od pocetka do kraja? MP3 je veliki krivac za to nabavis tonu muzike i svaka pesma ti je interesantna 20 sekundi i onda ides dalje. Sto se tice muzike,raspolozenja i kafica, primetio sam da ovde kod nas u varosi najbolje prolaze kafici u kojima svira muzika koja ljudima ne odvraca paznju neki lounge, pre neki mesec sam doziveo nesto neverovatno bas na ovu temu, otisao sam sa drgom na kafu u ''najpopularniji'' lokal u gradu, sedeli smo oko pola sata i nista mi ne bi bilo cudno nego se jedna pesma vrtela sve vreme, meni vec nije bilo dobro i ja reko drugu u kom su ovi fazonu stalno vrte jednu stvar, a on mi kaze ja sam bio danas ovde oko 12 sati i ova pesma se i tada stalno vrtela (a mi smo bili oko 18:00), pozovemo konobara i pitamo ga,: "Brate ko se toliko lozi na ovu pesmu ".
Ispostavilo se da je neko ostavio player na repeat, a da niko ni konobari ni gosti to nisu primetili ni posle 6 sati, gde ja to zivim?
HeatMan
05-12-2008, 01:55 PM
bash preko ovog chuda sam naleteo na sly & the family stone grupu, skinuo album i poslushao od pochetka do kraja..
poz
DaBear
05-12-2008, 02:20 PM
sve je otislo u k***c !
Pre, dok su bile kasete pa i CD neko vreme, kad se kopiralo i rezalo...od tih praznih kaeta i CD-a je isao jedan deo koji se delio medju izvodjacima..
Sad - 1TB hard diska - 100Evra! i snimio si sve muzike koje ti mogu zatrebati ikada..a da ne govoim sto ih nikad necemo ni preslusati...
skoro su na TV-u pitali neke klince sta slusaju na mp3 playerima - nisu imali pojma!! Kazu neko im ubacio muziku za DZabe..i ne znaju sta je...vazno je da nesto svira!!!??:cry:
koga to vise znima? a? ima,? koga..? eh?
alfom
05-12-2008, 03:19 PM
Ne znam kako je vani. Ali ovdje kod nas, kao da je sve zabetoniralo!
Postoji tačan razrez između muzike rađene do 1991 i one poslije 1995/6. Prema onom što sam u prilici čuti na mjestima gdje se radi live ili se vrti, a i kada poslušate midi svirače 8-), od čitave godišnje produkcije se 'zakači' možda par procentića. Ali, i to kratko traje, pa postaje veliki smor za tezgaroše. Međutim, publika (praktično nebitno kojeg je godišta - najčešće) prihvata skoro pa sve od prije prve godine koju sam naveo za evergrin i rado slušanu muziku. Ovo vrijedi za svu klasifikaciju koju mi nazivamo 'žanr'.
Prošlu Novu godinu sam radio u sportskoj dvorani. Ipak je to specifikum jer su svi dosli da se isprazne i izraduju, koliko god je to moguće, pa može proći da se baš tada nekom r&b dopadne i neka od pjesma van tog žanra. Atmosfera je bila potpuno na visini priredbe.
Ali, tek kada sam odlučio da se niže jedna po jedna exYu pjesma (naravno, pažljivo birana), nastala je prava razdraganost i sveopšte veselje. Prisutni : od 10 do 100 god. :ups:.
Jasna debela, debela crta postoji.
Od, recimo, 300 'skinutih' i izvođenih pjesama u zadnjih (neka bude) 3 godine, skoro pa da nijedna nije ušla u stalni, standardni repertoar - okosnicu.
One izabrane od prijašnjih vremena - sve!
disco violence
05-12-2008, 03:42 PM
Vrhunac je u muzici odavno dostignut to govori i cinjenica da se vec duze vreme nije pojavio ni jedan novi pravac, a u buducnosti ce najbolje proci onaj ko najbolje bude vladao melodijom (koliko toliko originalnom), zadnjih dana padaju optuzbe jednih na racun drugih ko je kome sta ukrao, poslednji u nizu su Satriani i Coldplay. Geri je ''izgubio'' svoj najveci hit still got the bluz, jebote al' je to zalosno, to je kao kad Maradona da Englezima gol rukom u finalu svetskog prvenstva i nikom nista.
Rhino
05-12-2008, 04:44 PM
Prvo, maradona nije dao gol u finalu-vec u polufinalu. Drugo, pravci se ne nisu 'stancovali' nikad vise.:)
Isto se ne slazem da je muzika ranije dozivjela svoj konacni vrhunac, jer je muzika apstraktan pojam, te je ne mozemo izmjeriti kilima, milimetrima ili slicnim mjernim jedinicama....
A da je upala u u krizu slazem se:wink:
balthazaar
05-12-2008, 04:52 PM
ma ljudi....ima mp3 era svojih loših i svojih dobrih strana...ne treba ništa gledati jednostrano...a, ne shvatam, da li je loše slušati muziku po raspoloženju?....ne znam...nekako prosto neću slušati isto nekog kišnog jesenjeg popodneva ili sunčanog proljećnjeg jutra....ako odem na svadbu, ispraćaj ili nešto tako - trulo bi mi bilo da tamo slušam deep purple ili pink floyd...daj tada nešto što se u tim sitiacijma sluša "po naški"...ne bih valjda ljudima na veselju pusto Koltrjena ili Dejvisa!!??...ko misli da to treba tako - taj se vara ...kao prvo - ćim je tu više ljudi - muzika radi kao podloga -izuzev sitacije kad je u pitanju neko "muzičko" društvo i želite nešto zajedno da čujete...sa druge strane - ko se nije napio , pa ga razvalio neki narodnjački sevdah - taj nikad neće do kraja razumjeti bluz...a, ko ne razumije ovo što sam sad reko za sevdah i bluz, taj ne razumije ni sevdah ni bluz :)
kriza, nije kriza....muzike će vazda biti..bivalo je i prije kriza,pa se nešto pojavljivalo...
Rhino
05-12-2008, 05:16 PM
Pa to i ja kazem.... Za nekih 50-tak ili 70ak godina nece biti ni jednoga jedinog pojedinca sa ovog foruma medju zivima. A albumi ce se snimati, slusati singlovi, ljudi zabavljati, slusati muziku.....
Coconut
05-12-2008, 05:26 PM
Kada ste poslednji put preslusali neki album od pocetka do kraja? MP3 je veliki krivac za to nabavis tonu muzike i svaka pesma ti je interesantna 20 sekundi i onda ides dalje. Sto se tice muzike,raspolozenja i kafica, primetio sam da ovde kod nas u varosi najbolje prolaze kafici u kojima svira muzika koja ljudima ne odvraca paznju neki lounge, pre neki mesec sam doziveo nesto neverovatno bas na ovu temu, otisao sam sa drgom na kafu u ''najpopularniji'' lokal u gradu, sedeli smo oko pola sata i nista mi ne bi bilo cudno nego se jedna pesma vrtela sve vreme, meni vec nije bilo dobro i ja reko drugu u kom su ovi fazonu stalno vrte jednu stvar, a on mi kaze ja sam bio danas ovde oko 12 sati i ova pesma se i tada stalno vrtela (a mi smo bili oko 18:00), pozovemo konobara i pitamo ga,: "Brate ko se toliko lozi na ovu pesmu ".
Ispostavilo se da je neko ostavio player na repeat, a da niko ni konobari ni gosti to nisu primetili ni posle 6 sati, gde ja to zivim?
:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:
Ovo je prava slika Srbije, "poznavaoca muzike"... bas sam se slatko nasmejao....
Sada krecem na moj vecernji dj nastup i razmisljam se, ako pustim nesto novo, gde ima dobre melodije i harmonije kako ce masa reagovati, verovatno sa onim praznim pogledom...muuuu......anywayz, treba puno,puno,puno edukacije sto se muzike tice.........
HeatMan
06-12-2008, 03:11 AM
muzika u buducnosti?
multimedijalna muzika.. npr za kompjuterske igre. to je muzika buducnosti, al to je dobro.. velike pare se vec ulazu u celu tu prichu, i uskoro oni shto jure novac ce zapaliti na tu stranu a nama ce ostati sama muzika..
iskreno, imam osecaj da smo na nekoj medji.. sve je utihnulo, i sve ochekujem bum.. nove i dobre muzike.. tako ja to osecam, iskreno..
awacs
06-12-2008, 04:10 PM
Prvo, maradona nije dao gol u finalu-vec u polufinalu. Drugo, pravci se ne nisu 'stancovali' nikad vise.:)
Treće, to polufinale je ustvari bilo četvrtfinale. Četvrto, ja te "pravce" koji se danas ?tancuju vidim kao "produkcijske podpravce", a ne kao zaista nove pristupe u stvaranju muzike.
Isto se ne slazem da je muzika ranije dozivjela svoj konacni vrhunac, jer je muzika apstraktan pojam, te je ne mozemo izmjeriti kilima, milimetrima ili slicnim mjernim jedinicama....
Sa ovim se sla?em u potpunosti. Muzika je nemerljiva kategorija i samim tim je svaki razgovor o "kvalitetu" muzike bespredmetan. Zapravo, svaka muzika koja se nekome dopada je kvalitetna jer je uspela da "preskoči rampu" između stvaraoca i slu?aoca.
A da je upala u u krizu slazem se:wink:
Muzika nije upala u krizu, identitet "zapadne civilizacije" (kojoj i mi pripadamo) pak jeste u krizi. Muzika samo oslikava tu krizu, i ni?ta vi?e. Ona je uvek najbolja moguća u postojećim okolnostima. ?ta je danas va?no (u zapadnoj civilizaciji)?
Najva?nije je da osoba ne?to ima. Takođe, va?no je da to ?to ima mo?e sva?ta. Činjenica da svoje imanje nikada neće iskoristiti u punom kapacitetu ne umanjuje sreću vlasnika termonuklearnog arsenala (ili UAD-a, svejedno). Razmetanje je glavna stvar.
Jedino ?to naru?ava vlasnikovu sreću je pojava nove tehnologije koja mo?e jo? vi?e. Naravno, vlasnik nikad nema vremena da ispituje mogućnosti onoga ?to već poseduje, po?to mora da zaradi novce za novu tehniku :banghead: U procesu zarađivanja nema se vremena ni za slu?anje, a kamoli za stvaranje...
Kada ka?em "zapadna civilizacija" naravno ne mislim na geografsku nego na kulturolo?ko - ideolo?ku podelu. Indija, Kina i Rusija (i ako su na "Istoku") takođe poseduju termonuklearne arsenale, UAD-e i Neumanne, ali na celoj planeti (pa i u Americi i Engleskoj, zemlji proleterskoj) jo? uvek postoje ljudi koji misle da je muzika "out there", tj da ne ?ivi samo u klubovima, na MySpace-u, YouTube-u, iPhon-u, iPod-u i SUV-u, i da ne mora da bude miksana kroz UAD, DigiDesign ili SSL.
Muzika nije u krizi - mi smo u krizi.
Pozdrav,
Vasa
Eeva_r&b
06-12-2008, 04:18 PM
Ovo je ono sto ja pokusavam da dokazem sve vreme nekim ljudima!!!!
:jupi:
Muzika je mrtva sve dokle vi to verujete!
U mojoj sobi ce bar uvek da zivi!
Muzika je nemerljiva kategorija i samim tim je svaki razgovor o "kvalitetu" muzike bespredmetan. Zapravo, svaka muzika koja se nekome dopada je kvalitetna jer je uspela da "preskoči rampu" između stvaraoca i slu?aoca.
Muzika nije upala u krizu, identitet "zapadne civilizacije" (kojoj i mi pripadamo) pak jeste u krizi. Muzika samo oslikava tu krizu, i ni?ta vi?e. Ona je uvek najbolja moguća u postojećim okolnostima. ?ta je danas va?no (u zapadnoj civilizaciji)?
Najva?nije je da osoba ne?to ima. Takođe, va?no je da to ?to ima mo?e sva?ta. Činjenica da svoje imanje nikada neće iskoristiti u punom kapacitetu ne umanjuje sreću vlasnika termonuklearnog arsenala (ili UAD-a, svejedno). Razmetanje je glavna stvar.
Jedino ?to naru?ava vlasnikovu sreću je pojava nove tehnologije koja mo?e jo? vi?e.
Rhino
06-12-2008, 04:21 PM
S obzirom da se muzika najcesce ne stvara sama vec je 'mi' stvaramo, ne bi li se to trebalo podrazumijevati?
HeatMan
06-12-2008, 04:36 PM
guns dont kill ppl, bullets do.
:?
awacs
06-12-2008, 04:38 PM
S obzirom da se muzika najcesce ne stvara sama vec je 'mi' stvaramo, ne bi li se to trebalo podrazumijevati?
Upravo tako. Ali, kako je "mi" stvaramo, tako je isti "mi" i slušamo. I svaki "ja" procenjuje da li mu nešto paše ili ne... i, kako reče Majakovski (valjda): "ne krivite ogledalo što ste ružni".
Muzika je ipak samo ogledalo koje nema svoju svest i savest (bar onakve kako ih mi definišemo), samim tim ne može biti u krizi. U krizi su samo stvaraoci i slušaoci.
disco violence
07-12-2008, 09:39 AM
U krizi su samo stvaraoci i slu?aoci.
Namece se pitanje, zasto su stvaraoci i slusaoci u krizi, mozda zato sto u muzici vise nema para kao nekada i tu se vracamo na onu staru, koliko para toliko muzike, ljudi se danas muzikom vise bave iz hobija, vise je stvaraju sami pojedinci nego grupa ljudi. Za velika dela covek mora biti predan i skoncentrisan 24 casa na ono sto radi, a ne ono sad sam stigo iz preduzeca ajde malo da komponujem. Kontam da ce u buducnosti muzicari raditi za platu, socijalno i zdravstveno.Sto je sigurno sigurno je.(Shala)
alfom
07-12-2008, 10:36 AM
Hmmmm. Pa ne mo?e se postaviti nijedan radio i TV kanal a da sve ne plju?ti od muzike! A za razliku od prija?njih vremena, sada su svi uređaji za reprodukciju (mislim slu?anje muzike :D) dostupni i najsiroma?nijima, pa slu?a ko ?ta 'oće. Oni koji ne znaju ?ta hoće, slu?aju ?ta mogu da maznu sa intera. U su?tini, uvijek je tako bilo : bila je muzika za raju i muzika za određeni krug ljudi koji su, u svojoj ta?tini, smatrali da je to ?to oni slu?aju muzika, a ne?to drugo nije.
Ako smatrate da je mjuza u krizi, u stvaralačkom smislu, varate se. Određena kriza je nastupila samo kada je sve i sva početo biti nazivano muzikom i plasirano skoro pa na silu da bi se zaradile pare.
Vrlo pomno se prati sociolo?ko stanje ciljnih grupacija i njihovo psiholo?ko određenje, pa se tako i plasira sve ?to danas zovu popularnom muzikom. Drugačije rečeno, ako je turbo cool, onda se veliki broj 'stvaralaca' preorjenti?e na taj pravac, pa izgleda kao da je ostalo zapostavljeno. Ali nije.
A ako bih počeo pisati o te?kim vudu - sotonističkim bitovima koji se ciljano ubacuju u 'muziku', ovo bi oti?lo predaleko.
I danas postoje umjetnici koji komponuju : od ozbiljne muzike pa nadalje.
Pravaca i načina izra?avanja kao nikada prije.
Pa bujrum : em ima? mogućnost slu?ati ?ta 'oće?, em ima? mogućnost stvarati ?ta 'oće?.
E, ako su ti pare jedini cilj, onda jesi u krizi ; milijarde se rode i umru prije nego li se iznjedri ne?to novo. Za novo treba i nova generacija i da se dogodi mno?tvo paradigmi.
(ovo rečeno u drugom licu se ne odnosi ni na koga konkretno :)).
balthazaar
07-12-2008, 12:45 PM
Oni koji ne znaju šta hoće, slušaju šta mogu da maznu sa intera. U suštini, uvijek je tako bilo : bila je muzika za raju i muzika za određeni krug ljudi koji su, u svojoj taštini, smatrali da je to što oni slušaju muzika, a nešto drugo nije.
Ako smatrate da je mjuza u krizi, u stvaralačkom smislu, varate se. Određena kriza je nastupila samo kada je sve i sva početo biti nazivano muzikom i plasirano skoro pa na silu da bi se zaradile pare.
Živa istina...tako da realnije dođe govoriti o krizi odnosa muzike se populacijom što je prouzrokovano masovnom hiper produkcijom i bezbrojem medija...Tako da i ako potoji nešto vrijedno - to biva ugušeno u moru svega i svačega...to se ne odnosi samo na muziku....jedini film , kako-tako, još uvijek može da pruži nešto stvarno vrijedno...da ne pominejmo tek krizu književnosti...u suštini...dobro je reko neko prije..mi govorimo o krizi duha ljudi danas...što se, jasno je, najdirektnije i najneposrednije očitava kroz muziku...duhovna kriza se , samim tim, odnosi i na stvaraoca i na primaoca pojedničano, kao i na njihov odnos...takođe , ta kriza se najviše odnosi na vrijednosti...upravo iz poremeđaja opšteg vrednovanja dolazi i do poremećaja umjetnosti...uvijek je uz određeni umjetnički pravac ili epohu potojao i određeni filozofski pravac...oni su se preplitali i nadopunjavali...sada filozofije gotovo i da nema u svom pravom smislu (filozofijom se najčešće smatraju besmislene rasprave nekih čudaka, dok ti čudaci smtaraju sebe "privilegovanom" sortom" Tako da je filozofija postala jedna mrtva stvar...smatram da tek sa dovoljno jakim obrtom u filozofiji može i umjetnost da krene dalje...tj. da daju potporu jedno - drugome....a za sada ostaje ono "sveto" Džonijevo - " Nemam ni s kim, ni protiv koga"
Evo primjera....govorimo u "vrhuncima muzike ovoga vijeka"...tj od 60-im i 70-im....to doba je propraćeno čuvenom "hipi" filozofijom..nije ta muzika nastala sama od sebe , već iz tog pokreta mladih ljudi koji je bio zahvatio pola svijeta...iz tog stava i doktrine...nažalost, kasnije se to pretvorilo u svoju suprotnost i u ono protiv čega je navodno bilo...
balthazaar
07-12-2008, 01:26 PM
Jedan pokušaj nekog novog pokreta je bila hip hop kulutra, a ona je brzo pukla i pretvorila se u totalni kapitalistički proizvod....a,druga su rejveri i njihov način života...oni mi dođu pomalo jezivi...kao neka verzija zombiranih, modernih hipika..sa parolom "opušteno"....ono kao "dovoljno su mi isprali mozak, a ja ću sad da ga dokrajčim"
kejkz
07-12-2008, 02:05 PM
uzeo si pogre?nu temu za diplomski
SHIVA
07-12-2008, 02:43 PM
Kada ste poslednji put preslusali neki album od pocetka do kraja?
Zanimljivo... u 80% slučajeva kad ne?to slu?am... to uglavnom i bude cjeli album. Albume koi nisu za poslu?at u cjelosti - gotovo i ne slu?am. :)
Mika Technika
07-12-2008, 02:45 PM
<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/e6bSRcRAhnc&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/e6bSRcRAhnc&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>
awacs
07-12-2008, 03:46 PM
Hehe, lik je baš demonstrirao koliko je teško svirati teremin :) Evo lika koji ga je izmislio i jedno vreme davao časove Lenjinu. Onda je zapalio za Ameriku, pa se posle ipak vratio u Rusiju. Lav Sergejevič Termen, ozbiljan lik.
<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/1An1iRfwpE0&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/1An1iRfwpE0&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>
Postoji i verzija instrumenta sa MIDI konvertorom.
SHIVA
07-12-2008, 10:38 PM
ova riba ubija... sačekajte "upright" dionicu:
http://www.youtube.com/watch?v=X-ywH1Vj8_U
A kad smo već kod toga... nie ni ova za bacit:
http://www.youtube.com/watch?v=X-ywH1Vj8_U
Auuuuu ha ha ha ha ha .... upright .... super :D
Prvi put ovo vidim u zivotu :)
Pozdrav
awacs
08-12-2008, 01:20 PM
Nevolja je ?to ovaj instrument zahteva zaista potpunu posvećenost da bi se dobili ikakvi smisleni rezultati, a kamoli da bi to zvučalo kao ova riba. Uau :shock: Da ne pominjem apsolutni sluh, bez koga sve zvuči kao kod onog tipa koga je poslao Mika Technika. Svaka njemu čast na trudu, ali ono njegovo zvuči kao duhovit poku?aj, kod ove ribe to zvuči kao muzika.
Back-On-Topic: muzička industrija je u krizi, ali dok postoje ovakvi likovi i likinje ja ne bih brinuo o budućnosti same muzike.
Pozdrav
SHIVA
08-12-2008, 02:01 PM
Auuuuu ha ha ha ha ha .... upright .... super :D
Prvi put ovo vidim u zivotu :)
Ja sam naprosto odljepio kad sam je prvi put čuo (mislim da je to bilo u dokumentarcu o Moog-u, ali se riba pojavi na svega par sekundi kako vje?ba bas dionice).
Ne znam jesi li pogledao drugi video... naime dotična Evelyn je potpuno gluha, ali glazbu čuje kroz vibracije... vrlo inspirirajuće.
Ako me ne?to izuje iz cipela to su ?ene pored kojih se osjećam tako malen, nezanimljiv i nebitan. Nekako mi poma?u da ostanem svjestan svog mjesta u kozmičkom poretku i činjenice da smo kao pripadnici "jačeg" spola zapravo "2nd hand humans" :D
Toj "kolekciji" svakako treba dodati i Bjork... pa ako nekoga zanima:
Bjork interview (http://video.google.com/videoplay?docid=7846717192313228775&ei=dyU9SZ2XC4Li2gLk-eWmCQ&q=bjork)
Bjork - Medulla Documentary - Part 1 (http://www.youtube.com/watch?v=ly5u41UkEmM)
(ostali djelovi s desne strane pod "related videos")
Bj?rk Minuscule Vespertine Documentary 1st Part (http://www.youtube.com/watch?v=If5d9XvlaQY)
(ostali djelovi s desne strane pod "related videos")
awacs
08-12-2008, 02:22 PM
Ne znam jesi li pogledao drugi video... naime dotična Evelyn je potpuno gluha, ali glazbu čuje kroz vibracije... vrlo inspirirajuće.
Greškom si u prvom postu o tereminu dva puta linkovao isti video...
SHIVA
08-12-2008, 02:45 PM
Back-On-Topic: muzička industrija je u krizi...
Mo?da i jest kriza u glazbenoj industriji, ali ne treba zaboraviti da glazba i glazbena industrija nisu isto. Glazba je postojala davno prije glazbene industrije, i sudbina glazbene industrije nema presudan utjecaj na budućnost same glazbe.
Zadnjih pola godine čitam nevjerojatnu knjigu koja se zove "razumijevanje medija", i definitivno je najzahtjevnije ?tivo koje mi je ikada do?lo u ruke. Bez da vas davim detaljima mogu reći samo da je budućnost glazbe pod okriljem "elektronskog ki?obrana" vrlo sigurna (po pitanju egzistencije), te da će taj isti "ki?obran" potpuno, ili gotovo u potpunosti uni?titi postojeću glazbenu industriju kakvu danas poznajemo. Pitanje nije hoće li, već isključivo kada će doći do toga.
Suprotno nekim mi?ljenjima, to nema nikakve veze sa kvalitetom glazbe postojeće glazbene industrije, već je uzrok tome novi elektronski medij. Kao ?to je industrijska (mehanička) revolucija pogodovala centralizaciji i fragmentiranju (čitaj stvaranju korporacija i pratećih specijaliziranih industrija), na jednak način elektronska revolucija uvjetuje decentralizaciju i defragmentaciju.
Riskirajući da vam idem na ?ivce... dat ću jednostavan primjer:
?eljeznica je proiza?la iz industrijske revolucije. Samom svojom pojavom ona je centralizirala moć na način da su "do jučer" nebitni gradovi odjednom do?li u centar pa?nje samo zato ?to su le?ali uz novu prugu. Postali su fokus svoje regije i mjesto gdje se regija spaja sa "vanjskim svijetom". Najveće tvrtke iz regije sele u gradove uz prugu, i na taj način pruga kao transportni medij centralizira kompletnu "moć" regije neovisno o tome ?to se doslovno prevozi u vagonima. Ista priča vrijedi i za autoceste, aerodrome, tvornice itd.
Elektronski medij je vrlo različit od mehaničkog. Elektroni putuju gotovo trenutno i svuda sti?u jednako brzo. Novine vi?e ne sti?u ranojutarnjim vlakom u grad, pa manjim kamionima u susjedna mjesta, i tek onda na lokalne kioske, već se pojavljuju na svakom monitoru istovremeno. Svako selo sa ADSL priključkom je "centar svijeta". Iako McLuhan nie do?ivio da vidi internet - on ga je uspje?no predvidio, i to upravo sljedeći prirodu elektronskog medija i utjecaj kojeg će taj medij imati na svijet u kojem ?ivimo.
Prelaskom u elektronsko doba počinje proces potpune decentralizacije, i sve industrije bazirane na centralizaciji postat će same sebi opterećenje, te će u konačnici ili pristati na decentralizaciju, ili će jednostavno nestati. Vremena kada je Hollywood dominirao svjetskim filmskim, a MTV glazbenim tr?i?tem je već pro?lo. Sad imamo Bollywood (indija) i Niwood (nigerija) koi su bazirani upravo na lako dostupnim tehnologijama, jeftinim produkcijama i ogromnom broju sudionika. Sličan, samo glazbeni fenomen se razvija u Brazilu. Dostupnost elektronske tehnologije znači kraj vladavine "centara moći" stvorenih na resirsima i medijima industrijske revolucije.
Te?ko je reći koliko brzo će se stvari mjenjati, ali zanimljivo je da je McLuhan predvidio 200 do 300 godina za razvoj "globalne elektronske mre?e". U stvarnosti... pro?lo je manje od 50. Stvari eksponencijalno ubrzavaju gurane "Morseovim zakonom" o godi?nje udvostručavanju računalnih kapaciteta, a taj zakon direktno gura proces decentralizacije.
I za kraj... samo jo? jedan zanimljiv redak iz knjige:
As technology advances, it reverses the characteristics of every situation again and again. The age of automation is going to be the age of 'do it yourself.'
Marshall McLuhan
SHIVA
08-12-2008, 02:49 PM
Greškom si u prvom postu o tereminu dva puta linkovao isti video...
moj grijeh... sorry
Evelyn (http://www.youtube.com/watch?v=IU3V6zNER4g) How to listen to music with your whole body
moj grijeh... sorry
Evelyn (http://www.youtube.com/watch?v=IU3V6zNER4g) How to listen to music with your whole body
Neverovatno dobro prica za gluvu osobu ..... zacudjujce .... ali super
Pozdrav
nESbo
08-12-2008, 03:29 PM
Muzika je postala dosadna zabava.. heheh
Drugačije na muziku gledaju oni koji uživaju u istoj bez obaveza i oni koji od toga žive. Kao što shiva reče, muzika i muzička industrija su dva različita pojma. Postalo je loše kada su provalili da sa par klikova mogu da postanu slavni ili da zarade ogromne pare.
Kad sam poslednji put pustio ceo album od početka do kraja? Svaki tako preslušam, jer slušam ono što volim, a ne ono što mi nameću. Tačno je da je velika većina krš, ali opet sve je to relativno.
Mišljenja sam da će muzika da odsvira svoje uskoro. Postojaće tamo gde mora, gde će da stvara neki ambijent i to je to. Film, igrica, neki klub ljubitelja muzike, muzej.. Ljudi ne nose mp3 plejere da bi slušali muziku već da bi se odvojili od buke, ubili dosadu, izolovali se od ostalih, isprobali kvalitet svog novog plejera koji su platili ovoliko ili onoliko evara i sl.. Objektivno gledano.
Ja imam neki svoj trip o muzici, ali ja sigurno neću promeniti svet koji propada sa muzikom ili bez.
awacs
08-12-2008, 04:37 PM
Možda i jest kriza u glazbenoj industriji, ali ne treba zaboraviti da glazba i glazbena industrija nisu isto. Glazba je postojala davno prije glazbene industrije, i sudbina glazbene industrije nema presudan utjecaj na budućnost same glazbe.
Hm, pa mogao si da citiraš celu rečenicu. Njen nastavak govori upravo o tome što si napisao :wink:
Evelyn Glennie je živi dokaz da zvuk i muzika ne stanuju ni u zvučnicima ni u ušima, nego u mozgu. Hvala za link.
Pozdrav,
Vasa
SHIVA
08-12-2008, 05:34 PM
Neverovatno dobro prica za gluvu osobu ..... zacudjujce .... ali super
Pozdrav
Kad samo pomisli? na silnu gomilu ljudi koi su "zdravi ko dren", ali mi?ljenja da ni?ta ne mogu promjeniti... očito je da to mi?ljenje imaju isključivo kao opravdanje za vlastitu ljenost, izostanak kriterija i kretanje linijom manjeg otpora.
Jer ako jedna gluha osoba mo?e isposlovati promjenu kriterija za upis na glazbenu akademiju, a očito mo?e, onda je jasno da tamo gdje ima volje - ima i načina.
Naravno da je njeno bavljenje glazbom i dalje limitirano, te ono ?to i nju sigurno smeta... ona pre često proizvodi efekt cirkuske atrakcije, ?to nema veze konkretno s njenom izvedbom. Nju će svi pamtiti kao gluhog glazbenika, i nisam siguran da je ona s time zadovoljna... no to je već drugi par opanaka.
SHIVA
08-12-2008, 05:45 PM
Hm, pa mogao si da citira? celu rečenicu. Njen nastavak govori upravo o tome ?to si napisao :wink:
Evelyn Glennie je ?ivi dokaz da zvuk i muzika ne stanuju ni u zvučnicima ni u u?ima, nego u mozgu. Hvala za link.
Pozdrav,
Vasa
Nisam svjesno citrao nikoga... dapače, često mi ljudi zamjeraju naviku da citiram i potpisujem izjave drugih autora, jer se ljudima učini da time poku?avam stvoriti veći "teret dokaza" ili da se pozivam na nečiji "autoritet"... ?to je daleko od istine.
Nevertheless... drago mi je da ti se svidio link, pogotovo ako je rezultirao porastom entuzijazma ili ako si (kao u mom slučaju) počeo malo vi?e cjeniti samu činjenicu da uopće čuje?, a malo manje pa?nje tome tko potpisuje, i kroz koje sprave je pro?lo ono ?to čuje?.
Nie da nema dobrih producenata i dobrih sprava... daleko od toga... ali "čarolija" glazbe uvijek dolazi iz predanosti pojedinca glazbi. Nikad iz sprave, nikad iz industrije i nikad iz diskografskih kuća.
awacs
08-12-2008, 07:08 PM
Nisam svjesno citrao nikoga...
:rotfl: E, ova ti je dobra:rotfl: A ja mislio da ono "Quote" u tvojoj poruci podrazumeva da si svesno aktivirao istoimeno dugme :ups:
SHIVA
08-12-2008, 07:36 PM
Drago mi je ?to te zabavljam, i ja ne ka?em da ti ne zna? o čemu priča?... ali ja nemam pojma o čemu ti priča? :)
Treger
08-12-2008, 07:38 PM
Ljudi da je zasicena muzika jeste i to je posledica vremena u kom zivimo a i same njene starosti,ja neverujem da su forme beskonacne,jesu ako uvrstis i najmanje varijacije al globalno gledano je tako.mozda je glupo poredjanje ali ni u automobilskoj industriji nema nista novo godinama sve se svodi na usavrsavanje novog i ponavljanje proverenih resenja.Jedino sto je bum to je elektronska industrija koja se po mom misljenju svesno koci radi vece zarade i profita...
balthazaar
08-12-2008, 07:40 PM
Pa de si Šiks..opet si se vratio.....da znaš da ima nekih kojim si nedostajao :) Moraću se malo prepirat sa tobom, ali sad nemam vremena, jer imam nekih drugih obaveza pa svratim samo ovlaš :wink: :) :) :D :D
Treger
08-12-2008, 07:47 PM
btw link sa pocetka treada nije los ali se potpuno ne slazem sa takvim biranjem muzike i to sigurno nije buducnost,nikada nebih nasao electronske dronove za koje sam mislio da se nalaze u donjem levom uglu :rolleyes:
gorjan
08-12-2008, 09:24 PM
cudi me da se spominje buducnost bilo cega a da se ne spominje ova globalna propast ekonomije, koja ce ,po mom misljenju, sigurno imati i te kakav uticaj na sve nas a ne samo na muziku. Posledice se jos ne osecaju u nekoj drasticnom meri, al da je pocelo-pocelo je! Mislim da dolaze teska vremena i mnooogo jeftine fensi studijske opreme
hehe8-)
SHIVA
10-12-2008, 01:03 AM
Pa de si ?iks..opet si se vratio.....da zna? da ima nekih kojim si nedostajao :) Moraću se malo prepirat sa tobom, ali sad nemam vremena, jer imam nekih drugih obaveza pa svratim samo ovla? :wink: :) :) :D :D
Ma ne sekiraj se... ja uvijek nađem nekoga tko ba? ne ?eli shvatiti da glazba stvara ekonomiju, a ne ekonomija glazbu... ako mi je već do prepirke :)
ps: a falilo je i meni ne?to... inače sad ne bi bio tu :D
debeljko
10-12-2008, 03:25 AM
Od, recimo, 300 'skinutih' i izvo?enih pjesama u zadnjih (neka bude) 3 godine, skoro pa da nijedna nije u?la u stalni, standardni repertoar - okosnicu.
One izabrane od prija?njih vremena - sve!
hmmmmm, sacekaj malo!!!! MORA DA PRODJE BAR 15 GODINA da bi pesma usla u "okosnicu"! Sta reci za zurke "vesele devedesete"! da mi je neko rekao 94te da ce 'kralj kokaina' biti evergreen....:rotfl:
branoy
10-12-2008, 06:23 AM
Muziku je sjebao 1. internet (naravno mislim na free u ogromnim kolicinama, a sve sto nisi platio nikada neces ceniti) 2. Mp3 (xxx) 3. Hard Disk... = PUNA GLAVA MUZIKE! eto to je sjebalo sve!
Danny Lou
10-12-2008, 07:32 AM
ili nista nije sjebano ili sve sjebano :D nemoj da gledas tako, gledaj na sav ovaj napredak i tehnologiju kao na novi korak u evoluciji covjeka, zar nije ekstra sto zivimo u najbrzim vremenima, to treba cijeniti! :grin:
lesha
10-12-2008, 09:27 AM
Muziku je sjebao 1. internet (naravno mislim na free u ogromnim kolicinama, a sve sto nisi platio nikada neces ceniti) 2. Mp3 (xxx) 3. Hard Disk... = PUNA GLAVA MUZIKE! eto to je sjebalo sve!
muziku je sjebala hiperprodukcija, tj. gomila tzv. muzicara.
DaBear
10-12-2008, 10:01 AM
ISPRAVKA! - muziku su sjebali sledeci faktori:
- jeftini kompjuteri (svako ima "studio")
- krakovani softweri i libraries (svako ima pristup)
- mp3 - sve se kopira u velikim kolicinama i distribuira vrlo lako - zbog toga
niko vise ne kupuje nista - i nema se para da se ulaze (kao pre) u nove
artiste
- izdavaci su jedno vreme bili zatrpani hiperprodukcijom, koju su debelo
platili a nije se prodalo...zato sad ne daju nista unapred (kao pre) i ne
potpisuju mnogo kao pre!
- SVAKO moze da izda svoje "pesme" online! Opet znaci - prenatrpanost..nista nemoze da izpliva...
- itd...itd..
redwater
10-12-2008, 11:44 AM
Ali to je demokratija ljudi....zashto samo ljudi sa jako mnogo para i opreme da prave muziku???zashto neko ko je "kvalifikovan" da ocenjuje dal neshto treba da se snimi ili ne??? i to je povecjanje kvaliteta zhivota....pre 100god je jako malo ljudi zaista zhivelo(imalo slobodno vreme,hobi) a sada skoro svako zhivi !!!
to je samo umiranje sistema koji je nekima bio drag i na koji su navikli...i u njemu se dobro snalazili...ali neko je lepo ovde napisao da je sad tranzicioni period ka nechem shto cjemo tek videti shta je,ali mozhda toliki strah i ogorchenost ipak nije opravdan....vreme cje pokazati:wink:
dexyco
10-12-2008, 12:08 PM
vecerinkica sa devojkom- B. White, Kenny G itd..
Hehe, moj ukus... :p
Kako je tehnologija napredovala, tako je ljudima ostavljen veci izbor, e sad, sto neko ne zna taj izbor lepo da iskoristi, to je definitivno njegov problem. Ja se danas cudim ko sve sebe moze da nazove DJ-em, svako ko zna da pusti muziku u Winampu?
SHIVA
10-12-2008, 12:26 PM
Muziku je sjebao internet (naravno mislim na free u ogromnim kolicinama, a sve sto nisi platio nikada neces ceniti)
Tom logikom (ne cjeni? ono ?to ne plaća?) vi?e vrijedi sex sa kurvetinom nego sa curom kojoj si se svidio, i nie joj palo na pamet da ti naplati sno?aj.
Također, tim rezonom vi?e cjeni? majstora koi ti izbije 200 ? za postavljanje pločica nego prijatelja koi ti pomogne da ih postavi? sam i u?tedi ti 200 ?.
Ili recimo ?eta? ?umom u doba ?umskih jagoda, i namjerno ih neće? jest samo zato jer ih nisi platio, pa ti njihov besplatan okus nie zanimljiv.
Iskreno se nadam da sada uviđa? kako tvoja konstatacija sadr?i jedan fascinantan besmisao maltene biblijskih proporcija! Činjenica da je ne?to badave samo "zasladi" do?ivljaj, a teorija o tome da je "free" glazba sjebala glazbu je suluda. Glazba postoi BAREM posljednjih 200 TISUĆA godina, a svega zadnjih 100 godina pojavio se koncept prodavanja glazbe. Bit će prije da je prodavanje sjebalo muziku, jer prvih 199.900 godina dok je glazba bila besplatna nije bilo ovakvih komplikacija ;)
Djelomično je to točno, ali ambiciozne budale se uvijek guraju tamo gdje mogu nečime okoristiti. Prilika čini lopova, pa tako prilika čini i hiperprodukciju. Ono ?to je privuklo tzv. muzičare u hiperprodukciju je bila mogućnost zarade ili 5 minuta slave. Da toga nie bilo - ne bi bilo ni hiper produkcije. Dakle čak i tvoj argument zapravo ide u istom smjeru... problem je u previ?e novca oko pre malo talenta i činjenici da je dugo vremena zarada bila jedini prioritet u glazbenoj industriji.
Jest... osim ?to na kompjuteru mo?e? radit muziku mo?e? na kompjuteru i pisat knjige, radit 3D animacije i jo? mnogo toga. No knji?evna scena i CGI industrija nekako nisu ispale pogođene jeftinoćom kompjutera... a po tebi to se trebalo desiti.
Jeftini kompjuteri su najbolje ?to se glazbi moglo desiti. Pogledaj interview sa Bjork pa čuj ?to ona o tome ka?e (internet, kompjuteri, mp3, milioni on line semplova).
Zanimljivo... ona se uopće ne osjeća ugro?ena ni jeftinim kompjuterima ni internetom. Njoj svaki album "ispliva" bez pol frke... misli? da je zavjera u pitanju, ili mo?da jeftini kompjuteri ugro?avaju samo jeftinu glazbu, dok dobra glazba i dalje radi dobar posao?
- mp3 - sve se kopira u velikim kolicinama i distribuira vrlo lako - zbog toga
niko vise ne kupuje nista - i nema se para da se ulaze (kao pre) u nove
artiste
Ako ima puno besplatne glazbe... to znači da glazba bukvalno cvjeta. Znači da puno ljudi to radi iz čiste ljubavi ili hobija, a kad puno ljudi ne?to radi samo zato ?to ih to veseli, i ono ?to naprave poklanju badave - to znači da se glazba vraća tamo gdje pripada. A pripada ljudima a ne korporacijama, tr?i?tima, studijima ili proizvođačima softvera.
izdavaci su jedno vreme bili zatrpani hiperprodukcijom, koju su debelo platili a nije se prodalo...zato sad ne daju nista unapred (kao pre) i ne potpisuju mnogo kao pre!
Izdavač ti je slično ?to i bankar. To su ti "prijatelji" koi ti posude ki?obran dok sunce sija, i tra?e te da im ga vrati? čim padnu prve kapi ki?e. Kad od tebe nema profita... jebe mu se ?to ti kisne?.
- SVAKO moze da izda svoje "pesme" online! Opet znaci - prenatrpanost..nista nemoze da izpliva...
Ima ljudi koima SVAKI album "ispliva", ?to znači da prenatrpanost pogađa selektivno, a to zapravo nie problem... to je vrsta "prirodne selekcije" u kojoj opstaju najjači, ili kad je u pitanju glazba - opstaju valda najmuzikalniji.
redwater
10-12-2008, 12:40 PM
bravo shiva !!! to je to :thumbsup:
lesha
10-12-2008, 01:45 PM
slazem se, i dalje postoji isti, ako ne i veci broj dobrih muzicara i dosta dobre muzike, ali je treba pronaci u dzungli mediokriteta i onih koji to rade zbog novca.
silicon science
10-12-2008, 02:02 PM
slazem se, i dalje postoji isti, ako ne i veci broj dobrih muzicara i dosta dobre muzike, ali je treba pronaci u dzungli mediokriteta i onih koji to rade zbog novca.
Uh koliko ih samo ima, chitavo more, samo treba percepcije za to... Poslusajte recimo Murcof-a, Shpongle tj. Younger Brother, Vladislav Delay-a tj Luomo, i naravno Cevin Key (Download, Skinny Puppy, Plateau...)
Muzika evoluira i menja se ali je u biti ista... Forma prilichno "stara" ili "ista" aranzmanski sto se recimo Shponglea tiche, ali sound dizajn iz buducnosti :) :wink: A Murcof je neoklasichar sa Nebule 8 :wink: :rotfl:
Pojavom rachunara je muzika dozivela post-modernu renesansu, alat za svakoga, i ne znachi uopste da ce on isplivati ili nekoga ugroziti.:confused: :confused: A ima i fenomenalnih primera tipa Manitoba, lik ne nagradjivani matematichar koji je u muzika usao tek pojavom rachunara i isplivao sa predivnom muzikom...
Svakako da se dobra muzika mora kopati, setite se nekada dok nije bilo interneta kako se trazilo... Danas samo moras selekciju da radish i to je to, sta ces bolje od toga..
awacs
10-12-2008, 02:27 PM
Ima ljudi koima SVAKI album "ispliva", što znači da prenatrpanost pogađa selektivno, a to zapravo nie problem... to je vrsta "prirodne selekcije" u kojoj opstaju najjači, ili kad je u pitanju glazba - opstaju valda najmuzikalniji.
U muzičkoj, kao i u svakoj drugoj industriji (a u ovoj temi se ipak sve vrti oko industrije) opstaju najambiciozniji Živi primer je Đule (Van Gogh). Ne kažem da nije muzikalan, ali njegova muzikalnost, sviračko umeće i sposobnost da napravi pesmu nisu veće od prosečnih. Opet, čovek je natprosečno ambiciozan, pa je nadživeo (ne mislim samo fizički) mnoge muzikalnije likove. Slučaj Gorana B. neću ni da pominjem.
Ovo što sam napisao ne znači da Đuleta i Gorana smatram nemuzikalnim, nego da njihove ambicije umnogome prevazilaze njihovu muzikalnost. Ne kažem da ima nečeg lošeg (ili dobrog) u tome, samo konstatujem.
Kažeš da ima ljudi kojima svaki album "ispliva". Pa, svaki Madonin album "ispliva", čak uspešnije nego bilo koji album od Bjork, pa šta? Da li to znači da je Madona muzikalnija od Bjork?
Što se tiče Interneta, jeftinih kompjutera i krekovanog softvera, u pravu su oni koji kažu da je to upropastilo muzičku industriju, a i oni koji misle da joj je to donelo novi kvalitet. Da li je taj kvalitet dobar ili loš je nevažno, važno je da je drugačiji od dosadašnjeg i da su svi manje-više zbunjeni. U to ime:
<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/B2Je1CEPkUM&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/B2Je1CEPkUM&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>
DaBear
10-12-2008, 04:54 PM
Shiva proradio ! he,he....
mozemo ovako do sutra...sve je tacno I NIJE!
nemozes da znas koliko je losih knjiga napisano na kompjuterima (jer nisi u tom poslu ili ne pratis) , ali mogu ti reci da i tu ima milion sranja i gluposti..
3D - isto! SVAKO ko zna da otvori neki program, "odma se bavi animacijom!!" takvih sam se (igrom slucaja) nagledao mnogo u zadnje vreme..
Bjork ili Madonna ..se ne uzbudjuju toliko zbog svega, jer im prodaja ploca NIJE glavni izvor prihoda. Bjork odradi po neku muziku za film, pozoriste..pa turneje...Madonna odglumi nesto, napise tuce knjiga za decu, odradi turneju (ovogodisnja tureneja - najveca po prihodima na svetu do sada!!) ttd..
Sta je briga sto ce neko da ikopira CD (od ionako prodatih nekoliko miliona) KAD JE OVDE JEDNA KARTA ZA KONCERT ?100 !!! PA TI VIDI...
samo..koliko ce od ovih novih mladih snaga, biti takvih koji ce istrajati dovoljno dugo da bi mogli da rade koncerte?? Ili koliko njih ce uopste nauciti da sviraju nesto???
Skoro je gitarit / pevac od nekog jakog (novog ) benda ovde rekao, da i pored toga sto su naj-emitovaniji band na radiju, morao da odradi posao kao maneken za neka odela (da malo reklamira) - jer mu treba para za zivot!!!
Svako ko se nalozio i bio srecan sto su mu je Beatport "izdao" pesmu, vrlo brzo je dobio "reality check" u vidu uplate od 24,90 Eura....jer je te nedelje konkurencija bila samo 14.000 istih takvih, novih pesama ..ne?
beatport uzima pare kako god se okrene...100.000 pesama - svaka se "proda u 20-30 komada / downloada, i njima ISTO kao da su prodali 3.000.000 od jednog dobrog artista!!
Ko gubi - artisti - JER IM SE NE POKLANJA PAZNJA KAO PRE!!! nemas coveka koji je zaduzen za tvoj projekat, da te vodi, gura, povezuje, uci sta i kako..ovako si preousten searc engine-u da izbaci tvoju muziku..!!??
A, ima i mega albuma uradjenim na smesnoj opremi, pricali smo o tome puno ovde...ali tu je talenat najvaznij, ne jeftina oprema. Normalno, NEKO ce da ubode....cista stvar verovatnoce..isto kao i LOTTO...neko ga nabode odmah..
gorjan
10-12-2008, 09:27 PM
i sta na kraju bi sa muzikom?
koliko sam shvatio, kao biznis je propala,...
a zahvaljujuci digitalnom komunizmu, svako ce praviti sam sebi muziku
svakome po potrebama i mogucnostima
bas depresivno...
balthazaar
11-12-2008, 10:54 AM
Ljudi...vi se uporno vraćate na samo neke od komponenti "krize"...da li je to ekonosmska situacija, hiper-produkcija ,masnovni mediji ili muzčki biznis....ja vam opet kažem - ovdje se radi o jednoj dubljoj krizi umjetnosti uopšte- krizi smilsa i vrijednosti, a to što vi pominjete, jesu određene (bitne) komponente te krize, al nije to sve što je tu uključeno...Šta se dešava? Postavi se jedno filozosko pitanje , poput " budućnost muzike?" i onda se odbija da se to pitanje i filozofski sagleda...muzika!? to su "samo" tonovi....a svaka priča o kvalitetu, budućnosti, sitaciji. krizi, itd. je filozofija, koliko iz oblasti estetike, toliko iz oblasti kritike kulture, pa čak, ako se najdublje zađe - do osnovih pitanja o životu i smislu!
Evo kako kaže poznati filozof, Karl Jaspers
Umjetnost je u prošlim vremenima obuhvatala totalitet čovjeka, tako da je on kroz nju postao samom sebi prisutan u svojoj transcedenciji. Danas je umjetnost ošinuta postojanjem kao bičem i kao predmet uživanja čak se približila sportu. Na drugoj strani, nauke danas pokazuju izvanredne rezultate, ali se njihova kriza ne sastoji u granicama njihovih mogućnosti, nego u svijesti o njihovom smislu. Krizu razjašnjava tek čovjek na koga se odnosi situacija nauke. Činjenica da se slobodno istraživanje pojedinca pretvara u pogon nauke ima za posledicu da svako za sebe smatra da je sposoban da sudjeluje ukoliko ima razuma i ukoliko je vrijedan. Postojanje mase na visokim školama ima tendenciju da uništi nauku kao takvu, jer masa želi prilagoditi nauku sebi i da ostvari neki jednostavni praktični cilj. Prava nauka je aristokratski posao onih koji su sami sebe odabrali za to. Kriza nauka je kriza ljudi oji su se nje latili ukoliko njihova nezuslovna želja za znanjem nije bila istinska. Zato se danas u svijetu izvrće smisao nauke.
Smisao filosofiranja je danas da se čovjek učvrsti u svojoj nezavisnoj vjeri na osnovu svog vlastitog razloga. Danas je filosofija jedina mogućnost onima koji su svjesno nezbrinuti. Da bi čovjek ostao čovjek, on mora da prođe kroz svjesnost. Svjesnost nam je u postojanju postala uslov pod kojim ono što je pravo izbija na vidjelo, ono što je bezuslovno može da se održi, a postaje moguće slobodno ulaženje u identitet sa vlastitom istoričnošću. Filosofiranje je postalo osnova za pravo čovjekovo bivstvo.
SHIVA
11-12-2008, 11:02 AM
Uh koliko ih samo ima, chitavo more, samo treba percepcije za to... Poslusajte recimo Murcof-a, Shpongle tj. Younger Brother, Vladislav Delay-a tj Luomo, i naravno Cevin Key (Download, Skinny Puppy, Plateau...)
Muzika evoluira i menja
Pa onda Amon Tobin, Carbon Based Lifeforms, Hallucinogen in Dub (Ott)... uvijek ima dobre muzike.
Sla?em se... ?ivimo u doba prve digitalizirane renesanse. Danas svatko mo?e biti i producent i filozof... barem ?to se tiče dostupnosti tehnologije i informacija. Ostaje samo pitanje koliko mi sami imamo htjenja i znanja da dostupnosti pretvorimo u konstruktivne rezultate.
balthazaar
11-12-2008, 11:07 AM
a što se toga tiče, tih imena što Silicon i Šiva nabrajaju....takava muzika mi je taman kao tubo folk...samo druga krajnost...dok bjelosvjetski turbo folk forsira opšte narodnu prihvaćenost i odvratnu sladunjavost, tako taj vid muzike, kao druga suprotnost - forisra neki "elitizam" i "isforsiranu avangardnost" bez nekog istinskog umjetničkog izraza , niti pečata...ista je to "medalja" za mene...samo glava i pismo....ono - " sad ću ja da radim dobru muziku i da budem avangardan i "neshvaćen"...nema tu prave umjetnosti
silicon science
11-12-2008, 11:11 AM
a što se toga tiče, tih imena što Silicon i Šiva nabrajaju....takava muzika mi je taman kao tubo folk...samo druga krajnost...dok bjelosvjetski turbo folk forsira opšte narodnu prihvaćenost i odvratnu sladunjavost, tako taj vid muzike, kao druga suprotnost - forisra neki "elitizam" i "isforsiranu avangardnost" bez nekog istinskog umjetničkog izraza , niti pečata...ista je to "medalja" za mene...samo glava i pismo
Daj chovech sta to prichash :confused:
"Forisra neki "elitizam" i "isforsiranu avangardnost" bez nekog istinskog umjetničkog izraza , niti pečata..."
Jesi li slusao nekog od pomenutih imena ili si ovo rekao tek onako ili stvarno u to verujesh... Nema tu ni a od avangardnosti a kamoli isforsirane...
balthazaar
11-12-2008, 11:13 AM
pa brate....baš smo komentarisali u kojoj eri živimo.....bem mu sunce...šta god pomeneš, pa iako nisam upoznat sa tim, mogu u par klikova da se upoznam i upoznam se ;)
balthazaar
11-12-2008, 11:17 AM
ovo nije isforsirana avangardnost?
http://www.youtube.com/watch?v=bAKFoe0Jm0Y
SHIVA
11-12-2008, 11:29 AM
Ka?e? da ima ljudi kojima svaki album "ispliva". Pa, svaki Madonin album "ispliva", čak uspe?nije nego bilo koji album od Bjork, pa ?ta? Da li to znači da je Madona muzikalnija od Bjork?
Pa ja sam očito u duhu jednostavnije komunikacije uzeo jedan specifičan primjer glazbenog umjetnika (spomenute Bjork) čija produkcija, tematika, tehnika i koncept predstavljaju gotovo arhetipski negativ Madone. Drugim riječima, Madona ispliva jer se njeni albumi rade po ultra provjerenim recepturama te imaju sretno pogođen omjer podila?enja publici uz minimum inovativnosti i maksimum statusno impozantnih suradnika. Na samim koncertima Madona skakuće oskudno odjevena na sceni koja vi?e sliči cirkuskoj nego glazbenoj, a svi efekti i sva scenografija slu?e kao nadomjestak za smisao radije nego da su "zrno soli" bez kojeg i najbolji gula? nije jestiv.
Ono ?to sam očito uspio previdjeti jest mogućnost da netko pri punoj i zdravoj svijesti poku?a usporediti te dvije suprotnosti koje pukom gre?kom slove za "kolegice". Uostalom, Madona nije autor glazbe koju pjeva, i ne bavi se tehničkim djelom vlastite produkcije. Madoni sve pripreme, a njeno je da pazi na kile, da se skine u gaće, da namiguje kamerama i da otpjeva to ?to su joj spremili.
?to se tiče Interneta, jeftinih kompjutera i krekovanog softvera, u pravu su oni koji ka?u da je to upropastilo muzičku industriju
Jesu... samo ja u tome vidim razlog za slavlje, a ne propast glazbe. Propadaju korporacije i prateće industrije, a pojedinac nakon dugo vremena ponovo ima pristup informacijama i alatima... takav evolucijski "prozor" otvara se mo?da jednom u 10.000 godina. ?ivimo u krajnje zanimljivom dobu :)
SHIVA
11-12-2008, 11:38 AM
a ?to se toga tiče, tih imena ?to Silicon i ?iva nabrajaju....takava muzika mi je taman kao tubo folk..
" sad ću ja da radim dobru muziku i da budem avangardan i "neshvaćen"...nema tu prave umjetnosti
Ajde... kad ulovi? vremena, objasni mi na ?to točno misli? kad ka?e? "prava umjetnost". Preciznije, zanima me kriterij po kojem diskriminira? ono ?to ne spada u "pravu umjetnost", te obzirom na taj kriterij, ?to je po tebi definicija "prave umjetnosti"?
Jer cjela tvoja izjava "visi" o sintagmi "prava umjetnost" za koju otvoreno sumljam da si je u stanju verbalizirati. Pa kad već spominje? filozofiju onda budi dosljedan i definiraj nam te "pravosti" i "krivosti"... ako ?eli? da te shvatim ozbiljno. :wink:
SHIVA
11-12-2008, 11:40 AM
Daj chovech sta to prichash :confused:
"Forisra neki "elitizam" i "isforsiranu avangardnost" bez nekog istinskog umjetničkog izraza , niti pečata..."
Jesi li slusao nekog od pomenutih imena ili si ovo rekao tek onako ili stvarno u to verujesh... Nema tu ni a od avangardnosti a kamoli isforsirane...
Ja mislim da on samo malo provocira u duhu zanimljivosti rasprave... dajmo mu priliku da nam objasni ?to je "prava" umjetnost... mo?da i nas dvoicu "ispravi" ako ima argumente iza svoih izjava ;)
balthazaar
11-12-2008, 11:46 AM
da...teško je...niti se može objasniti...niti definistati...mogu ti samo reći moj subjektivni osjećaj na jednom nivou shvatanja....a to je da je "prava umjetonst" po malo turbo-folk i po malo avangarda...tj. da je slojevita..da u njoj možeš naći nešto najpliće - što će zadovoljiti i naj površnije ukuse velikog broja ljudi, a da naravno može da zadovolji i ukus i uho znalaca koji u tome vide i čuju nešto više...dakle, ona je između one dvije krajnosti koje sam pomenuo...nije ni nešto što služi da se zadovolje naniži ukusi i porivi, a niti je, bogami, nešto što samo mogu da razumijju oni "koji se razumiju" u to ;)....e onda dalje...iako se taj "kriterijum" ispuni - nije svaka "prava umjetnost" podjednako vrijedna...evo npr. Ja sam shvatio da su (uh sad ćete da popizdite) neke pjesme od eeevoo npr. Šabana Šaulića - prava umjetnost...al nisu podjednako vrijdene ko neke druge...
nadam se da me kapirate..
tako da sam se pogrešno izrazio kad sam reko "nema tu prave umjetnosti"....nje vjerovatno ima...al nema neke prevelike vrijednosti...
balthazaar
11-12-2008, 12:05 PM
evo....ova pjesma je umjetnost...i po emociji...a i što se tiče aranžmana i svirke....hehehehe liše komične šabanove perike i komičnog "spota"....:D :D :D :D
http://www.youtube.com/watch?v=IE2W3aZn18Y
ali ipak, nije nikako na istom nivo kao i ovo
http://www.youtube.com/watch?v=vyqgjCKm9nQ
nadam se da me kapirate...u sličnom odnosu sa nekim vrhunskim djelima u muzci je i to što vi pominjete, kao i Šaban....
balthazaar
11-12-2008, 12:11 PM
uuh..."Pevo sam pesme, nado se boljem i bezbroj puta uz gitaru plako"
patetično
ali
koga ovo ne dotakne...neka slobodno slomi tu gitaru :P
SHIVA
11-12-2008, 12:12 PM
Umjetnost je u pro?lim vremenima obuhvatala totalitet čovjeka, tako da je on kroz nju postao samom sebi prisutan u svojoj transcedenciji.
Evo jedan ?kolski primjer zbilja lo?e zapadne filozofije. Ovakva preseravanja su mi pandan istočnjačkoj mistici koja na sajmu vjerskog fanatizma privuče daleko najvi?e posjetioca samo zato ?to ljude vi?e zanima mistika onoga ?to "kroz maglu" ne vide, nego očito lijep i sunčan dan bez mistike.
"sam sebi prisutan u svojoj transcedenciji" je filozofski ekvivalent hollywood-ske magle iz koje za potrebe filma po noći izlaze gubavci. Dakako, nemam ni?ta protiv da mi interpretira? tu rečenicu i time mi eventualno uka?e? da grije?im, i da takva rečenica ipak ima neko suvislo značenje. No koliko ja vidim, to je prozaično lamentiranje nekog akademskog filozofa čiji stupanj uključenosti u ono o čemu pi?e (umjetnost) je ravan nuli.
Umjetnost je impresija. Ona postoji samo "u oku promatrača". I najveće kiparsko remek djelo Michelangela prestane biti "umjetnost" onog trena kad čekićem razbije? kip na 247 manjih djelova. Iako su svi komadi prisutni - umjetnosti vi?e nema.
E pa kako onda "umjetnost" mo?e obuhvaćati BILO ?TO? Umjetnost je apstraktan, tipično ljudski koncept, dok je "obuhvaćanje" glagol tj. radnja koju apstraktan koncept nie u stanju vr?iti. Ispod povr?inske prozaičnosti ovaj tekst zapravo ne govori ni?ta. On odra?ava nekakvo mi?ljenje autora za koje nam nije dao ni argumente, ni analogiju njegovog mi?ljenja koju bismo mogli sljediti semiotičkom analizom teksta.
Sačekat ću prvo tvoj odgovor na pitanja o prirodi prave umjetnosti, jer ako pričamo o tome onda prvo moramo znati ?to mislimo kad ka?emo umjetnost. U protivnom će rezultati diskusije biti vi?e ili manje prozaično nabacivanje stručnih i manje stručnih izraza u koima apstrakcije vr?e radnje obuhvaćanja a ljudi bivaju sami sebi prisutni u nadila?enju sebe samih (transcendental = onaj koi se izdi?e iznad).
balthazaar
11-12-2008, 12:15 PM
joooj brate....nemoj mi pominajt istok....pa ja sam uduvijek u konflikut sa "zapanjacima" što se toga tiče.....ali si ,bogami, našo pogrešnog kome ćeš da prilijepiš etiketu "klasičnog zapadnjaka", a to je Jaspers...vjeruj mi...Šiva...već godinama živim fascinitran tao te kingom, bhagavad gitom, upanišadama i ostalim djelima istoka...al mislim da nije sad vrijeme ni mjesto da zalazimo baš toliko u neke filozofke priče....to možemo ja i ti na private....ja sam stavio Jasprsov dio teksta, jer sam mislo da će biti dovoljno razumljiv što se tiče ovo priče....i vodim priču na novou pitanja koje je postavljeno...na nivou današnjice i muzike...
balthazaar
11-12-2008, 12:26 PM
(transcendental = onaj koi se izdiže iznad).
englezi su tu tanki sa pojmovima...nisu transcendentalno i transcendento isto...
Eeva_r&b
11-12-2008, 12:26 PM
Mislim da ste poceli da se raspravljate na osnovu onoga sto vi licno smatrate dobrom muzikom..Slazem se za baltazarom da muzika mora biti na sredini,jer se muzikom komunicira.Isto kao sto bi bilo besmisleno napisati i izdati knjigu koju niko ne moze da procita,besmisleno je stvarati muziku ako se niko s njom nece poistovetiti...odnosno nije besmisleno,nego sebicno...a sebicno je,jer je svaki vid kreativnosti zapravo davanje...
A to sta je kome muzika,evo ja npr ono sto Bjork radi (kad ste je vec istakli kao predstavnicu dobre muzike) smatram cistim djubretom,moje usi to ne mogu da slusaju ni jedan minut.Ali nekome je to savrsenstvo i umetnost,i ja to postujem...Svako ima svoj ideal,i to je previse subjektivna stvar da bi se o tome moglo raspravljati,jer svi smo razliciti..
Svako u svojoj sobi moze da radi sta hoce, da se ponasa kako hoce i oblaci kako hoce,ali kad izadje napolje u svet,sigurno ce da napravi kompromis da bi se slozio sa ostalim ljudima,jer previse nas je da bi svako terao svoje.
Isto je tako u muzici.
Zato,bez obzira na svoje muzicko opredeljenje,smatram da je najbliza definiciji 'dobre' muzike klasicna muzika,jer je najuniverzalnija i najprihvacenija,cak i zivotinjama i biljkama je prijatna (naucno dokazano).
eto,i ja se ubacih...ne vredi o ovom da se raspravlja,svako ce da tera svoje na osnovu svog licnog utiska..
SHIVA
11-12-2008, 12:37 PM
da...te?ko je...niti se mo?e objasniti...niti definistati...
Itekako se mo?e i definirat i objasnit... samo većina o tome nikad nie razmi?ljala, ?to ih ne sprječava da koriste riječi čije značenje zapravo ni sami ne razumiju i nadaju se da takva komunikacija nekim čudom ipak mo?e uroditi razumijevanjem :)
Ako obeća? da će? platit pivo i ćevape kad dođe? u Rijeku... mogu ti reć ?to je umjetnost, čime je definirana, i kako se bilo kome mo?e jednostavno objasniti ?to je umjetnost i bez kompliciranih pojmova i "duboke filozofije" ;)
mogu ti samo reći moj subjektivni osjećaj na jednom nivou shvatanja...
Jasno, te?ko je razumijetu umjetnost u svijetu gdje umjetnike proizvode sveučili?ta i akademije, a "proizvodni pogon" se sastoji od individualnih profesora čija sposobnost da definiraju umjetnost u prosjeku nipočemu nije bolja od tvog poku?aja da je definira?... pa opet... ?kolovali su generacije i generacije akademskih umjetnika :banghead:
.a to je da je "prava umjetonst" po malo turbo-folk i po malo avangarda...tj. da je slojevita..da u njoj mo?e? naći ne?to najpliće - ?to će zadovoljiti i naj povr?nije ukuse velikog broja ljudi, a da naravno mo?e da zadovolji i ukus i uho znalaca koji u tome vide i čuju ne?to vi?e...
Umjetnost je specifična funkcija, a ne set estetskih ili drugih kriterija. Po ovome ?to ti govori? Picassov kubizam nikad ne bi slovio za umjetnost... a kubizam definitivno jest umjetnost.
...e onda dalje...iako se taj "kriterijum" ispuni - nije svaka "prava umjetnost" podjednako vrijedna...evo npr. Ja sam shvatio da su (uh sad ćete da popizdite) neke pjesme od eeevoo npr. ?abana ?aulića - prava umjetnost...al nisu podjednako vrijdene ko neke druge...
nadam se da me kapirate..
Ne... ne kapiram. Koliko točno vrijedi sposobnost tvog krvotoka da opskrbljuje tvoj organizam kisikom? Ili da pojednostavim...
koi od navedenih organa za tebe ima najveću va?nost / vrijednost:
a) pluća
b) srce
c) mozak
d) jetra
Momentalno ti je jasno da je pitanje čisti debilizam... vrijede ti svi jednako, i to isključivo kad ih sve ima? i kad svi rade ispravno. Jedno bez drugog nema NIKAKVU vrijednost. Umjetnost ima vrlo sličan odnos sa nekim drugim "organima" pa je svaki poku?aj rasprave o VRIJEDNOSTI bilo kojeg umjetničkog djela unaprijed proma?ena aktivnost. To ?to ljudi daju 15.000 ? za ne?to ?to će viseći na zidu vr?iti funkciju samoreklame vlastitih plate?nih sposobnosti nema APSOLUTNO NIKAKVE veze sa "vrijedno?ću" samog umjetničkog djela koje visi na zidu.
tako da sam se pogre?no izrazio kad sam reko "nema tu prave umjetnosti"....nje vjerovatno ima...al nema neke prevelike vrijednosti...
OK. Krivo si se izrazio... po?ten odgovor. Ali i ovaj drugi "vrijednosni izra?aj" ti je jednako prazan kao i onaj prvi. Ima? neki treći? :)
kejkz
11-12-2008, 12:38 PM
...i sta ono rekoste, cemu sve to vodi?
redwater
11-12-2008, 12:50 PM
mislim da bi trebalo predefinisati thread u neki od:
1.buducjnost muzichke industrije
2.buducjnost muzike kao umetnosti(definitivno ne mora muzika da bude umetnost)
3.buducjnost umetnika pogodjenih tranzicijom i nesnalazhenjem u novim pravilima
ILI NESHTO SLICHNO...pa bi znali malo blizhe topic....
SHIVA
11-12-2008, 12:51 PM
Zato,bez obzira na svoje muzicko opredeljenje,smatram da je najbliza definiciji 'dobre' muzike klasicna muzika,jer je najuniverzalnija i najprihvacenija,cak i zivotinjama i biljkama je prijatna (naucno dokazano).
Hvala ti ?to si podjelio svoje mi?ljenje s nama, iako sam bio dojma da nitko niti ne poku?ava definirati "dobru glazbu", a pogotovo ne na način da stvorimo generalizaciju na nivou "klasične glazbe" i time "slu?beno" zatvorimo diskusiju na temu "najkvalitetnije glazbe".
'oću reć da mislim da si oma?io ceo fudbal :D
eto,i ja se ubacih...ne vredi o ovom da se raspravlja,svako ce da tera svoje na osnovu svog licnog utiska.
Eto... mi ovdje ipak ne raspravljamo o osobnim utiscima, i postoi nekoliko osoba koje zapravo nalaze zadovoljstvo u ovakvom komuniciranju te suprotno tebi zapravo ?ele promjeniti svoje mi?ljenje, a time ujedno i sva buduća osobna iskustva učiniti bogatijima za nijanse i perspektive do koih smo do?li u raspravi koju ti smatra? "nevrijednom" raspravljanja.
Jo? jednom hvala ti ?to si podjelio svoje mi?ljenje s nama i imaj u vidu da ti nitko ne brani da ono bude različito od ostalih. Jednako imaj u vidu i to da nas tvoje mi?ljenje o glazbi zanima, za razliku od tvog mi?ljenja o "isplativosti" na?e diskusije. Ukoliko ti se ne "isplati" - nitko te ne tjera da čita?, pa mi nije jasno odakle ti potreba da sugerira? drugima vrijedi li raspravljati ili ne?
Jasno... pitanje je retoričko, jer je očito da te se vrijednost tuđih diskusija u najmanju ruku ne tiče :rolleyes:
SHIVA
11-12-2008, 12:55 PM
mislim da bi trebalo predefinisati thread u neki od:
1.buducjnost muzichke industrije
2.buducjnost muzike kao umetnosti(definitivno ne mora muzika da bude umetnost)
3.buducjnost umetnika pogodjenih tranzicijom i nesnalazhenjem u novim pravilima
ILI NESHTO SLICHNO...pa bi znali malo blizhe topic....
Mislim da je to krajnje nepotrebno, i da je to primjer kada kategorije (kategorizacije u naslovu teme) postanu same sebi smisao. Tema se već nalazi "pod razno", a ako svakoj "raznoj" temi definiramo kategoriju onda sama kategorija "raznosti" prestaje postojati :)
redwater
11-12-2008, 12:58 PM
uzhivajte !
silicon science
11-12-2008, 12:59 PM
Evo mali predah... Ovo je umetnost i "prava muzika"
http://www.youtube.com/watch?v=MuExY8pIiio
SHIVA
11-12-2008, 01:04 PM
Ne rekosmo ni?ta... Baltazar je poku?ao ne?to reći o vrijednosti umjetničke komponente glazbe, ali smo neočekivano zapeli na argumentaciji porijekla vrijednosti u umjetnosti, pri čemu ne govorimo o tr?i?noj vrijednosti proizvoda.
Ja poku?avam reći da je jedina vrijednost umjetnosti ta ?to je mo?e? do?ivjeti (slu?ati, gledati, osjetiti), te da dalje od toga nie moguće utvrditi niti jednu drugu vrstu "vrijednosti" same umjetnosti. Najvi?e ti vrijedi ono ?to je na tebe ostavilo najveći dojam, ali tu vrijednost nie moguće izraziti niti u eurima niti u broju prodanih primjeraka.
Drugim riječima potpuno si u pravu, samo jo? čekam da Baltazar shvati da njegov poku?aj utvrđivanja vrijednosti ne vodi nigdje :)
SHIVA
11-12-2008, 01:07 PM
Ajde ajde... budimo iskreni. Ovo je prava "narkomanska" muzika. A da je i ja volim - ?to jest, jest :D
silicon science
11-12-2008, 01:11 PM
Ajde ajde... budimo iskreni. Ovo je prava "narkomanska" muzika. A da je i ja volim - što jest, jest :D
Evo onda nesto sto mi je Baltazar poslao na pm. Momci imaju 20 godina :shock:
http://www.last.fm/music/Easily+Emba...tion?autostart
I posle uporedjuje ono sto mi volimo sa turbo folkom... A voli iste stvari :confused:
Eeva_r&b
11-12-2008, 01:11 PM
Nadovezala sam se na prethodne komentare o vrednostima muzike,pominjali ste nekoliko imena i komentarisali im muziku,tako da nije bas da sam promasila temu. Btw Iva je jos uvek zensko ime (koliko ja znam) ali hvala sto si mi dodao testise,sad se vise osecam kao deo foruma.:D
U svakom slucaju,ne znam zasto takav frustriran odgovor,nisam htela da vredjam temu (a koja tema bese uopste?zapoceto ih je barem pet na ovom threadu) niti da bilo cije misljenje omalovalazavam,vec htedoh reci da je ovo nesto gde se ne moze doci do konkretnog zakljucka...i da je tema o kojoj se moze pisati na milion strana.
A sto se tice toga da je ovo ''tudja diskusija'',podsecam te da je ovo javni forum,ako se zelis ograditi od drugih ucesnika mozes raspravu zapoceti i na drugi nacin (privatne poruke,telefon,msn),nema potrebe da mi neljubazno govoris da me se nesto ne tice.
Bzvz...
Poz
'oću reć da mislim da si oma?io ceo fudbal :D
Eto... mi ovdje ipak ne raspravljamo o osobnim utiscima, i postoi nekoliko osoba koje zapravo nalaze zadovoljstvo u ovakvom komuniciranju te suprotno tebi zapravo ?ele promjeniti svoje mi?ljenje,..
Jednako imaj u vidu i to da nas tvoje mi?ljenje o glazbi zanima, za razliku od tvog mi?ljenja o "isplativosti" na?e diskusije. Ukoliko ti se ne "isplati" - nitko te ne tjera da čita?, pa mi nije jasno odakle ti potreba da sugerira? drugima vrijedi li raspravljati ili ne?
Jasno... pitanje je retoričko, jer je očito da te se vrijednost tuđih diskusija u najmanju ruku ne tiče :rolleyes:
silicon science
11-12-2008, 01:12 PM
Nadovezala sam se na prethodne komentare o vrednostima muzike,pominjali ste nekoliko imena i komentarisali im muziku,tako da nije bas da sam promasila temu. Btw Iva je jos uvek zensko ime (koliko ja znam) ali hvala sto si mi dodao testise,sad se vise osecam kao deo foruma.:D
U svakom slucaju,ne znam zasto takav frustriran odgovor,nisam htela da vredjam temu (a koja tema bese uopste?zapoceto ih je barem pet na ovom threadu) niti da bilo cije misljenje omalovalazavam,vec htedoh reci da je ovo nesto gde se ne moze doci do konkretnog zakljucka...i da je tema o kojoj se moze pisati na milion strana.
A sto se tice toga da je ovo ''tudja diskusija'',podsecam te da je ovo javni forum,ako se zelis ograditi od drugih ucesnika mozes raspravu zapoceti i na drugi nacin (privatne poruke,telefon,msn),nema potrebe da mi neljubazno govoris da me se nesto ne tice.
Bzvz...
Poz
E nemoj, zakljuchace i ovu temu :rolleyes:
Danny Lou
11-12-2008, 01:13 PM
daleko je ovo od toga sto ti pricas....
real deal zauvijek....
http://www.youtube.com/watch?v=ENl4JK6LJ0Y
da ne idem dalje... :grin:
silicon science
11-12-2008, 01:16 PM
daleko je ovo od toga sto ti pricas....
real deal zauvijek....
http://www.youtube.com/watch?v=ENl4JK6LJ0Y
da ne idem dalje... :grin:
To nije muzika vec shpica za film 8-):rotfl: :rotfl:
Danny Lou
11-12-2008, 01:28 PM
:rotfl::rotfl::rotfl:
awacs
11-12-2008, 01:30 PM
Mislim da ste poceli da se raspravljate na osnovu onoga sto vi licno smatrate dobrom muzikom
(... )
A to sta je kome muzika,evo ja npr ono sto Bjork radi (kad ste je vec istakli kao predstavnicu dobre muzike) smatram cistim djubretom,moje usi to ne mogu da slusaju ni jedan minut. Ali nekome je to savrsenstvo i umetnost,i ja to postujem
(...)
Svako u svojoj sobi moze da radi sta hoce, da se ponasa kako hoce i oblaci kako hoce,ali kad izadje napolje u svet,sigurno ce da napravi kompromis da bi se slozio sa ostalim ljudima,jer previse nas je da bi svako terao svoje.
Jes' vala, ja kad čujem Bjork momentalno postajem u?asno uznemiren i nervozan, ali Shiva ba? to voli... Dodu?e, i Madona je daleko od toga da bude etalon za ono ?to volim da slu?am, ali bar me ne uznemirava... Meni je recimo Ioana Radu (neka pokojna Rumunka) do j..., ali mi je glupo da svoj muzički ukus promovi?em kao nekakav kvalitet ka kom treba te?iti.
Po ko zna koji put ću reći isto: muzika nije u krizi dogod ima ko da je slu?a (po?to ona i postoji jedino u u?ima slu?alaca), kom god ?anru pripadala. Bjork ima Shivu, Madona ima koga god hoće, Guru Josh ima Vrača i jo? par miliona manijaka sa YouTube-a, pokojna Ioana ima mene i nekog taksistu koji i dalje vozi Daciu 1200 iz '80 i zgranuo se kada sam mu rekao da znam ko je Ioana Radu, pa sam morao da mu pevam da bih ga ubedio :) . Super! ?to se bre sekirate, ljudi?
Jedini razlog za sekiraciju imaju oni koji ?ele da ?ive od muzike koju vole, ali uvek je bilo malo ljudi koji su to mogli. Ni Bah nije ?iveo od muzike koju je najvi?e voleo (tj. one koju je sam komponovao), nego od pravljenja orgulja i dirigovanja tuđih dela. E, jbg, tad nije bilo Internet foruma pa nije imao kome da se ?ali.
Eva, potpuno si u pravu kada "klasičnu" muziku pominje? kao ne?to ?to je najbli?e "dobroj" muzici, tj. onoj na koju najveći broj slu?alaca mo?e da prastane. Recimo, poznajem nekoliko ljudi koji provereno slu?aju najgrđe narodnjake (Ibarska magistrala fazon) a ringtone na mobilnom im je Mocartov "Turski mar?". ili Bahov "Bure"...
alfom
11-12-2008, 01:42 PM
Već pomalo zamara.
Dosta je ExYugi bio jedan Dražen Vrdoljak.
Ono što je sigurno : muzika nikada neće nestati kao sredstvo izražavanja, ma kako se ona stvarala i na koje se načine prezentovala onima koji će je slušati.
A šta je kvalitet, šta valja ili ne : upravo kao i mnoštvo svega ostalog što ljudski rod uporno pokušava postaviti kao etalon, a u suštini je najobičnija taština : moj dobar poznanik, rođen i odrastao na selu, visokoobrazovana i kvalitetna osoba, uživa u muzičkom narodnom stvaralaštvu tkzv. ojkača koje se pjevaju uz sviranje na narodne instrumente - šargiju i ćemane. Voli čuti i ostalo ; solidno je informisan - ali, za njega je ono prvo prava umjetnička muzika. Za mene nije ; za mene je nešto drugo. Ali, ja duboko cijenim njegovo pravo na određenje, kao i on moje.
Trenutno je suština muzike ugušena time što je kao način izražavanja postala sredstvo (lake) zarade. Ništa drugo.
Nekad, i to ne u dalekoj prošlosti, muzika je bila prelijepo sredstvo izražavanja i prenošenja poruka 'korištenjem' tog Božijeg dara.
Oduvijek je imala namjenu : nikada nije bila sama sebi svrha postojanja.
Danas se generacije odgajaju da bi na ono što se naziva muzika (pa i kaže se : produkcija = proizvodnja) bili trošeni novci kao na bilo koju robu potrošačkog društva.
Da li kupac kupuje kvalitet (mi smatramo da taj kvalitet određuje : 1,2,3,4 ... osobina) ili kineski bofl (smatramo da u to spada naš i bjelosvjetski TF) - ako bi se i našao odgovor, u njemu bi bilo skoro sve što opisuje pojam zvani : 'relativitet'.
Jednostavan primjer :
- u onoj jednoj od tema (mislim kod prod. softova) onaj dječko je postavio link za pjesmu : u slobodnom prijevodu "Ubij me nježnošću" - verzija, ne znam tamo neke grupe, u novom arr.
Po mojim shvatanjima verzija koju je pjevala Roberta je vrhunska u tom žanru, a ova za koju je okačen link = obično smeće.
Opet, za nekog mlađeg, iz ovog generacijskog doba, ova nova verzija je vrh, a ono originalno - tamo nešto staro, naivno, nikakvo.
- danas će neko smatrati muziku, npr. Pro Arti, ili početke Magazina, muzičkom naivom.
Međutim, ta muzika sigurno nije i onako depresivnu 'danas na djelu' generaciju tjerala u još veću depresiju, beznađe, gubitak identiteta, gubitak smisla postojanja, gubitak određenja 'šta je dobro a šta je zlo', i ko zna šta još.
Iako se ništa ne može generalizovati kada je ovo u pitanju, pogotovo zato što se danas muzikom naziva svašta (nije muzika sve što pušta ton), ona je već danas sigurno daleko od onoga što joj je osnovna namjena postojanja u odnosu na ljudski rod.
Kako stvari stoje, tok vremena će je još više udaljiti od te bitnosti.
kejkz
11-12-2008, 02:05 PM
dakle nista... muzika znaci ima samo sadasnjost i proslost, nema buducnost... sumirano!
prijatno, dovidjenja.
gorjan
11-12-2008, 02:37 PM
mogu ti reć ?to je umjetnost, čime je definirana, i kako se bilo kome mo?e jednostavno objasniti ?to je umjetnost i bez kompliciranih pojmova i "duboke filozofije" ;)
postujem tvoj nacin razmisljanja, ali ovo ti je veoma hrabra izjava
moze li ovde ukratko objasnjenje, veoma me zanima?
pozdrav
SumAnuT
11-12-2008, 02:47 PM
Opet ja.
Nemoj da shvatas ovo licno, nego uvek oko manje-vise iste teme se raspravljamo.
Dakle jedini kvalitet muzicke industrije je posedovanje alata?
Sad kada su alati sisli u mase, ispade da svi, manje-vise, mogu da naprave ono sto se pravilo u skupim studijima?
Zar nije dokaz kvaliteta, znanja i inventivnosti kada svi imamo isti alat, pa ti uradis nesto bolje od mene?
Vodi mnogo prirodnijem nacinu selekcije, gde svi imaju pristup svemu, pa oni koji zaista zele nesto da urade u zivotu, sada imaju i znanje i alate na dohvat ruke.
Vrlo me je razveselila ova tema posto covek nekako zaboravi sve prednosti koje ima naspravm ljudi koji su ziveli samo 20-30 godina pre nas. U ovoj temi je sve to sumirano i kada covek procita sve ovo, ne moze a da ga ne obuzme sreca :)
Prvo su nam postale dostpune informacije, potom alati, svi mogu da stvaraju sta zele i da gledaju i slusaju sta zele, gube se polako posrednici kojima je jedini cilj bio profit, decentralizacija svega i svacega ... milina :)
DaBear
11-12-2008, 02:59 PM
Opet ja.
Nemoj da shvatas ovo licno, nego uvek oko manje-vise iste teme se raspravljamo.
Dakle jedini kvalitet muzicke industrije je posedovanje alata?
Sad kada su alati sisli u mase, ispade da svi, manje-vise, mogu da naprave ono sto se pravilo u skupim studijima?
Zar nije dokaz kvaliteta, znanja i inventivnosti kada svi imamo isti alat, pa ti uradis nesto bolje od mene?
Vodi mnogo prirodnijem nacinu selekcije, gde svi imaju pristup svemu, pa oni koji zaista zele nesto da urade u zivotu, sada imaju i znanje i alate na dohvat ruke.
Vrlo me je razveselila ova tema posto covek nekako zaboravi sve prednosti koje ima naspravm ljudi koji su ziveli samo 20-30 godina pre nas. U ovoj temi je sve to sumirano i kada covek procita sve ovo, ne moze a da ga ne obuzme sreca :)
Prvo su nam postale dostpune informacije, potom alati, svi mogu da stvaraju sta zele i da gledaju i slusaju sta zele, gube se polako posrednici kojima je jedini cilj bio profit, decentralizacija svega i svacega ... milina :)
Nisi dobro shvatio - niko ne povezuje kvalitet sa jeftinocom tehnike iliti "alata" - to se nekad zvalo - instrument!!
trebalo je godine provesti da bi se neki instrument naucio i sve sto ide uz to..
Danas...zalepis 2-3 gotove fraze i loopiras neku bas liniju, nabacas 2-3 drum loopa i to nekome ko je "prosvirao" kupovinom jeftinog PC-a, zvuci "do jaja" - k'o ploca!!
Onda doticni pocne da smara izdavace, i oni normalno preplavljeni hiljadama takvih novopecenih kompozitora / artista / producenata, jednostavno zatvore vrata i ne slusaju nista od toga crapa.
Ko ima nesto dobro, sam ce da ga progura - pa ako izdavaci ocene da oni mogu to dignu na jos vislji nivo (citaj - uz njihovu promociju, prodaju jos vise! onda ce da potpisu doticno (ne) delo!!))
a dok se to ne desi, ima tona web labela koji prodaje sve i svasta jer ih ABSOLUTNO NE KOSTA NISTA!
ko zan i ima ideje, uspece da uradi nesto....samo sto je danas (zbog hiljada i hiljada producenata) mnogo duze i teze skrenuti paznju na sebe i svoj rad (ako se moze tako nazvati!)
Alat je manje visi isti...a ja cu UVEK da uradim bolje od tebe! :D
SumAnuT
11-12-2008, 03:05 PM
postujem tvoj nacin razmisljanja, ali ovo ti je veoma hrabra izjava
moze li ovde ukratko objasnjenje, veoma me zanima?
pozdrav
Odgovor je vec dao:
Ja pokušavam reći da je jedina vrijednost umjetnosti ta što je možeš doživjeti (slušati, gledati, osjetiti), te da dalje od toga nie moguće utvrditi niti jednu drugu vrstu "vrijednosti" same umjetnosti. Najviše ti vrijedi ono što je na tebe ostavilo najveći dojam, ali tu vrijednost nie moguće izraziti niti u eurima niti u broju prodanih primjeraka.
Bzvz...
Poz
Iva, ti nisi dosla na temu da raspravljas, vec da kazes da je rasprava bespotrebna i besciljna, tj. da se moze pisati na sto strana, a da se nista ne zakljuci, sto se pokazalo kao netacno.
Evo ga zakljucak, ponovo:
Ja pokušavam reći da je jedina vrijednost umjetnosti ta što je možeš doživjeti (slušati, gledati, osjetiti), te da dalje od toga nie moguće utvrditi niti jednu drugu vrstu "vrijednosti" same umjetnosti. Najviše ti vrijedi ono što je na tebe ostavilo najveći dojam, ali tu vrijednost nie moguće izraziti niti u eurima niti u broju prodanih primjeraka.
Osetio sam se duznim da glumim advokata, posto je Shiva rekao dosta stvari koje bih i sam ja rekao i to ih je rekao mnogo bolje i preciznije nego sto bih ja mogao, pa je ovo mali gest zahvalnosti za sve to :)
SHIVA
11-12-2008, 03:05 PM
Nadovezala sam se na prethodne komentare o vrednostima muzike,pominjali ste nekoliko imena i komentarisali im muziku,tako da nije bas da sam promasila temu. Btw Iva je jos uvek zensko ime (koliko ja znam) ali hvala sto si mi dodao testise,sad se vise osecam kao deo foruma.
Duboko se ispričavam ?to sam oma?io rod tvog nadimka, ali te uvjeravam da bi moj odgovor bio jednak neovisno o biolo?kom spolu organizma čije mi?ljenje sam komentirao :D
U svakom slucaju,ne znam zasto takav frustriran odgovor
Zar ti ja djelujem kao netko sa frustracijama? Naprotiv, "uzaludnost raspravljanja" koju spominje? JE tvoja frustracija proiza?la iz tvog dosada?njeg iskustva u sličnim raspravama. To ne znači da drugi nemaju drugačija iskustva, niti da će se i kod drugih ljudi nu?no pojaviti slične frustracije zbog konkretno ove rasprave.
nisam htela da vredjam temu (a koja tema bese uopste?zapoceto ih je barem pet na ovom threadu) niti da bilo cije misljenje omalovalazavam,vec htedoh reci da je ovo nesto gde se ne moze doci do konkretnog zakljucka...i da je tema o kojoj se moze pisati na milion strana.
Zar produkt svake diskusije mora biti konkretan zaključak u vidu generalizacije? Ne slu?i li forum prvenstveno da čujemo ?to drugi misle, i na neki način tematski grupiramo RAZLIČITA mi?ljenja. Konkretne definicije i odgovori se zapisuju u enciklopedije... rasprava nije enciklopedija.
S tog aspekta tvoja sugestija da izostanak konkretnog zaključka ujedno uklanja i svaku potrebu za diskusijom zapravo nema nikakvog temelja. Netko voli imati konkretan zaključak po kojem postupa, a netko voli o svemu diskutirati i mjenjati poziciju kad god naiđu nova razmi?ljanja i informacije u nekoj diskusiji.
Bzvz...
Naravno da je diskusija javna, ali javna diskusija u kojoj ne sudjeluje? JEST "tuđa diskusija", pri čemu riječ "tuđa" ne implicira vlasni?tvo nad diskusijom, već samo govori da oni kojima je do diskusije imaju pravo javno diskustirati i o onim temama za koje ti ne vidi? mogućnost da poluče konkretan zaključak.
Razlog moje neljubaznosti je upravo tvoja spremnost da na osnovu čiste predrasude proglasi? čitavu diskusiju nepotrebnom pri čemu prilično neljubazno i prepotentno zauzima? poziciju osobe koja je sposobna i kompetentna predvidjeti ishod rasprave, te donjeti odluku o tome ima li smisla da se "tuđa diskusija" nastavlja ili ne.
Sve da si i u pravu (a nisi) to te ne stavlja u poziciju da prosuđuje? koje diskusije imaju ili nemaju smisla, jer nitko se nie rodio "ispravan" pa je tako svako "ispravno mi?ljenje" rezultat razmi?ljanja i diskusije tokom koje smo neizbje?no morali "ne biti u pravu", te upravo kroz informiranje i diskusije postupno korigirati "krivo mi?ljenje" u "malo manje krivo mi?ljenje".
Eto.. utoliko diskusija drugima ima smisla čak i onda kad ti zna? "krajnju istinu", a ja iskreno ne vjerujem da se ovdje itko od nas mo?e pohvaliti time, pa tako ni ti. Da si umjesto osude postavila pitanje o svrhovitosti rasprave... ja bih ti sve ovo rado objasnio i bez arogancije. Neljubaznost mog odgovora je čista refleksija tvog pona?anja. Ja nastoim biti ljubazan i ugodan kad god je to moguće, a iznad svega nastoim po?tovati sugovornike zbog kojih i dolazim ovdje na prvom mjestu. Omakne se i meni... ali ovdje uvijek netko primjeti kad se nekome "omakne" pa sam tako eto i ja tebe primjetio :)
SumAnuT
11-12-2008, 03:14 PM
Nisi dobro shvatio - niko ne povezuje kvalitet sa jeftinocom tehnike iliti "alata" - to se nekad zvalo - instrument!!
trebalo je godine provesti da bi se neki instrument naucio i sve sto ide uz to..
Danas...zalepis 2-3 gotove fraze i loopiras neku bas liniju, nabacas 2-3 drum loopa i to nekome ko je "prosvirao" kupovinom jeftinog PC-a, zvuci "do jaja" - k'o ploca!!
Sta nas briga kako to njemu zvuci, ako je lose niko nece slusati, moze ih biti milijardu takvih, sto ih je vise to im je gore ...
Onda doticni pocne da smara izdavace, i oni normalno preplavljeni hiljadama takvih novopecenih kompozitora / artista / producenata, jednostavno zatvore vrata i ne slusaju nista od toga crapa.
Ko ima nesto dobro, sam ce da ga progura - pa ako izdavaci ocene da oni mogu to dignu na jos vislji nivo (citaj - uz njihovu promociju, prodaju jos vise! onda ce da potpisu doticno (ne) delo!!))
a dok se to ne desi, ima tona web labela koji prodaje sve i svasta jer ih ABSOLUTNO NE KOSTA NISTA!
ko zan i ima ideje, uspece da uradi nesto....samo sto je danas (zbog hiljada i hiljada producenata) mnogo duze i teze skrenuti paznju na sebe i svoj rad (ako se moze tako nazvati!)
Ali je svakako mnogo postenije nego da postoji 50 producenata koji su imali pare za alat, pa je mnogo teze skrenuti paznju na sebe, jer nemas isti alat kao i oni ...
Alat je manje visi isti...a ja cu UVEK da uradim bolje od tebe! :D
Hoces ako ti neko plati, ali ako budes morao da radis za dzaba iliti iz ljubavi, nesto sumnjam da ces ista napraviti :p
Salim se, svakako da svakome ko zna da radi ova situacija ide u prilog, mzoe biti ugrozena samo ona muzika koja je ista kao i gomila ostale, tako da ovo svima nama ide u prilog ...
Svi imaju instrumente, ja znam da nabodem par akorda na gitari i na klaviru, ali niko nece doci na kocert da me slusa, kao sto nece slusati ni te producente koji sklope dva loopa i naprave pesmu ...
gorjan
11-12-2008, 03:19 PM
@sumanut,
koliko ja vidim tu se govori o vrednosti umetnosti, a uzgred, za tezu da je "lepota u oku posmatraca", smo valjda svi vec culi
SumAnuT
11-12-2008, 03:38 PM
Mnogo cesce cujemo onu da je lepota u broju prodatih primeraka ...
mogu ti reć što je umjetnost, čime je definirana, i kako se bilo kome može jednostavno objasniti što je umjetnost i bez kompliciranih pojmova i "duboke filozofije"
Meni je iz onog njegovog odgovora jasno i sta je umetnost, samim tim mi je jasno i cime je definisana, kao i kako da bilo kome objasnim to bez komplikovanih pojmova i duboke filozofije ...
Sve se svodi na stvaranje osecanja u coveku, a ne u stvaranju eura ili dolara u medijskim kucama ...
alavuk
11-12-2008, 03:46 PM
@ dabar / mrmot
bolje bi bilo da malo zacutis , da ne podsecam ljude za onaj "rmx" sto si "uradio" ... VOICE OF ISTANBUL ... bolje malo sebe tj mi sebe da pogledamo kako radimo pristupamo muzikom pa tek onda da filozofiramo , ovo sto citam je sve sablonski ...
ko je pametan bolje mu je da radi muziku kakvu takvu , pogura sebe (u bilo kom smislu) nego da filozofira ovde , svi su neki elitizam/underground a zarko zele da odrade makar i jedan takt benasiju/tiest-u.britney/duffy/ceci ...
over & out
SHIVA
11-12-2008, 03:47 PM
Ja ipak mislim da ti ne razumije? mene, i da te uvijek ista stvar uporno odvede u krivi zaključak.
Ti priča? o tome da je poplava tehnologije i informacija smanjila mogućnost zarade ljudima čije umjeće produkcije daleko nadilazi produkciju proiza?lu iz računalnog copy/paste boom-a i krekiranog kjubejza.
Nitko ne osporava to ?to ti govori?, ali to nema veze s glazbom. To je tr?i?no-ekonomski problem specifičan za sva tr?i?ta gdje se ponuda naglo poveća, a povećanje ponude uvijek vuče i pad cijene, a kad cijene padaju počinje i pad kvalitete jer uz nisku "otkupnu cijenu" prioritet je proizvesti puno, a ne kvalitetno.
Ono ?to ti ja poku?avam reći je da tebe nisu sjebali kompjuteri nego si se "sjebao" sam. Zajeb je u toliko ?to nisi uspio predvidjeti copy/paste boom, ali najveći zajeb je to ?to si uspio ne uvidjeti da će bilo kakav boom na tr?i?tu rezultirati padom financijske vrijednosti tvog rada, i ?to nisi bio spreman na tu mogućnost.
Ja mislim da ja tebe dobro razumijem, i savr?eno mi je jasno da tebe (i cjelu profesiju) to stavlja u vrlo nezavidnu situaciju. No sad kad se to već desilo najgluplje je da okrivi? copy/paste revoluciju i sutra ponovi? istu gre?ku s nekim drugim poslom. Bilo bi puno bolje da shvati? kako tehnolo?ki razvoj jednostavno nosi svoje, a uzrok tvog problema je van tehnologije i same glazbe. Napravio si propust kao i milijarde drugih ljudi, jer malo tko razmi?lja o takvim stvarima prije nego se one dese. No kad ti se već desilo... nemoj kao većina drugih okriviti tehnologiju, susjeda ili internet. Shvati gdje je bio zajeb, i počni primjenjivati tehniku "disprerzije rizika" ili barem imaj nekakvu alternativu u vidu kada svoje prihode crpi? iz jednog izvora (djelatnosti).
Jasno... na tvome mjestu i ja bih bio ogorčen, ali za početak usmjeri ogorčenje tamo gdje treba. Osjeća? se izdano (pretpostavljam jer bih se i ja osjećao tako, ne analiziram te) jer klijenti s koima si radio danas slabo cjene tvoje sposobnosti otkako je tr?i?te bitno degradiralo vlastite kriterije. Njih zanima novac, i kad se copy/paste dobro prodaje njima se jebe i za tvoje sposobnosti, ulaganja u opremu i godine konstantnog učenja.
S druge strane ti njih jo? uvijek treba?, jer tvoj posao ne stvara direktnu dobit kao uzgoj mandarina ili maslina, pa ti je malo nezgodno ljutit se na izdavače koi su te tap?ali dok si im ne?to značio, a sad te ne jebu 5%.
Kao rezultat mislim da projecira? krivnju na one koi su najmanje krivi. To samo po sebi i nije neki grijeh jer tako lak?e radi? sa ljudima koi se te ostavili na cjedilu, ali problem je ako nikada ne ustanovi? u čemu je točno bio problem... jer kad se to desi ljudi ponavljaju pogre?ke koje su mogli izbjeći, ali zbog "prebacivanja krivnje" nisu vidjeli vlastite pogre?ke.
Sudeći po ponudi besplatne muzike... realno je očekivati da će se poslovi poput tvog tek naći u pravim problemima, jer dok hrani? obitelj od toga nemoguće je natjecati se s ljudima koi to rade iz zabave ili dosade, i ne tra?e ni?ta ili gotovo ni?ta za svoj rad.
Ne ?elim se postavljati s visoka, ali mislim da bi ljudi kao ti (koi hrane time obitelji) trebali ozbiljno početi raditi na alternativnom izvoru prihoda. Glazba je luksuz bez kojeg se mo?e, ljudi para imaju sve manje, a besplatne muzike ima sve vi?e. Realne ?anse da od toga do?ivi? penziju su iz dana u dan sve manje, neovisno o tvojoj sposobnosti, znanju i o tome ?to propaganda na TV-u laprda, te koga god ti krivio za situaciju.
Ovo ti najiskrenije govorim, i u maksimalno dobroj namjeri. Ja bih volio da se nisi na?ao u takvoj priči, ali već kad jesi onda pouzdano znam da prebacivanje krivice samo dodatno ote?ava rje?avanje problema.
Alat je manje visi isti...a ja cu UVEK da uradim bolje od tebe!
Naravno. Neovisno o razmi?ljanjima ja niti u jednom trenutku nisam pomislio da razlika u godinama, iskustvu, znanju, investicijama i upornosti ne stoji debelo na tvojoj strani vage. Strance nitko ne voli osim ako znaju ne?to dobro radit, tako da meni nikad nije padalo na pamet da otvorim studio u engleskoj, ?to je tebi ipak uspjelo. Ja ne samo ?to nemam znanja za to... ja se to ne bi usudio sve i da znam vi?e nego ?to znam, pa apsolutno nisam u poziciji uspoređivati se s tobom.
Ja samo ne volim ?to krivi? krive ljude, a time razvija? i animozitet prema samoj glazbi koja dolazi od tih ljudi, i tako počinje? mrziti ono ?to si jednom volio, i ?to te motiviralo da danas radi? to ?to radi?. Kad već nema dosta para... barem da ti glazba ostane vjeran drug ;)
SHIVA
11-12-2008, 04:14 PM
Osetio sam se duznim...
Eto... sad zna? i ?to je umjetnost, ali i ?to je to etika i ?to razlikuje etiku od morala.
Drago mi je da si ulovio koncept decentralizacije ponajprije zbog toga ?to je praktično imati to u vidu i biti u stanju predvidjeti smjer promjena. Malo je onih segmenata dru?tva koi time neće biti pogođeni. Filmska i glazbena industrija su zbog prirode medija među prvima osjetile promjene, no sve će vrlo brzo postati nepovratno podlo?no decentralizaciji.
U susretu fragmentirane i centralizirane moći sa novim elektronskim medijima stari centri moći nalazit će se u situaciji sličnoj onoj kada se nepismen plemenski čovjek susreo sa urbanom sredinom i tehnologijom pisma. Pisani medij i distribucija zapisa je odmah onemogućila dotada?nji plemenski poredak koji je bio baziran isključivo na usmenoj tradiciji.
Svaka hijerarhija unutar elektronskog medija osuđena je na propast, jer priroda elektronskih medija je omni-prezent, i kao takva krajnje nepogodna za odr?avanje sustava sa vertikalnom hijerarhijom. U otvorenim komunikacijskim sustavima posrednici ne egzistiraju, već se interakcije vr?e direktno, bez posrednika. Kad vidi? cjelu sliku... jasno je k'o dan. Recesija je samo drugo ime za početak izumiranja ;)
Eeva_r&b
11-12-2008, 04:16 PM
Zar ti ja djelujem kao netko sa frustracijama?
S obzirom na to da mi pises post od pola strane koji je arogantan,licilo mi je na frustraciju.Izvini na pogresnoj proceni. :)
Naprotiv, "uzaludnost raspravljanja" koju spominješ JE tvoja frustracija proizašla iz tvog dosadašnjeg iskustva u sličnim raspravama.
Pa ne bas moja ''frustracija'',pre bih rekla umor,od jedne te iste price,a nigde akcije.Do sada nije bilo nikakvih pozitivinih ishoda,vec su se ovakve rasprave uglavnom zavrsavale ratom necijih sujeta i nadbedjivanjem.Mada,u pravu si,gresim sto pokusavam da predvidim,mozda ce ova rasprava biti revolucionarna. :)
Razlog moje neljubaznosti je upravo tvoja spremnost da na osnovu čiste predrasude proglasiš čitavu diskusiju nepotrebnom pri čemu prilično neljubazno i prepotentno zauzimaš poziciju osobe koja je sposobna i kompetentna predvidjeti ishod rasprave, te donjeti odluku o tome ima li smisla da se "tuđa diskusija" nastavlja ili ne.
Ja nemam moc da bilo sta ''proglasavam'', samo sam rekla svoje misljenje i cini mi se da sam to dovoljno naglasila upotrebivsi izraze ''MISLIM'','' SMATRAM'' itd.Nikoga ne pokusavam da nateram da misli kao ja,stoga nema potrebe da mi neko zbog toga drzi lekcije i optuzuje me da sam prepotentna-ovakva-ili-onakva...Ako se ne slazes sa onim sto sam rekla ili me ne smatras dovoljno kompetentnom za diskusiju,na kraju krajeva,niko te ne bije po usima da mi se obratis i dalje se raspravljas sa mnom.Ne verujem da imam ''poziciju'' da te toliko ugrozim,kao ni ovaj thread.
A to sto kazes da mi se "omaklo" - to mi tek nije jasno.Ako sam nesto ruzno i uvredljivo rekla,izvinjavam se zaista.:confused:
U sv slucaju,sve kul...rasprava se moze nastaviti,ja je ne sprecavam..
Pozz
alavuk
11-12-2008, 04:17 PM
@ shiva
e crnjo sad si sve rekao kako treba i sa cim se slazem 100% ... elem topic bese buducnost muzike ... mi pricamo o sadasnjosti ...
balthazaar
11-12-2008, 04:24 PM
ko je pametan bolje mu je da radi muziku kakvu takvu , pogura sebe (u bilo kom smislu) nego da filozofira ovde , svi su neki elitizam/underground a zarko zele da odrade makar i jedan takt benasiju/tiest-u.britney/duffy/ceci ...
over & out
Sjebo si sad svog druga skroz :P Sad me tjeraš da biram između dvije ljubavi filozofije i muzike :cry: :cry: :cry: :cry: Ne čini mi toooo druže...Ramo, Ramo druže moj, da li čuješ jeeecaj moooooj ;)
E, Šiva ;) Platiću ti pivo i ćevapčiće i za pokušaj ;) iako mislim da nećeš moći tek tako da definišeš umjetnost ;) Umjetnosti će biti dok je budemo pokušavali definisati :) A, kad je definišemo tada će se "prevazići" :) Da skratim priču..i da pokušam da pojasnim šta sam pokušo da dočaram...Vidi, ja subjektivnost i objektivnost smatram krajnje realtivnim pojmovima , ali ću morati da se koristim tim pojmovima u klasičnom smislu da bih dočarao u najkraćem šta sam htio reći o vrijednostima...umjetinčko djelo je nešto što je , ipak na prvi pogled objektivno! Koliko god bile jake teorije o krajnjoj subjektivnosti dožovljaja - one vode ipak jednom negativnom relativizmu u kome bi se umjetnost kao pojam izgubila...upravo se to na neki način sada i dešava...ipak je nužan niz objektivnih kriterijuma vrednovanja umjetničkog djela, a ti objektivni kriterijumi su opet objektivizirani iz iskustva subjekta...Najveća umjetnička djela ipak imaju jednu objektivnu vrijednost koju je apsurdno negirati...znači...ja sad idem linijom traženja objektivnog u subjektivnom, a ne obrnuto...ako me razumiješ. Koliko god tumarali razno -raznim putevima tražeći objašnjenje umjetnosti, vjeruj mi, uvjek se moramo vratiti jednom vidu platonizma...Doduše, ja se u potpunosti slažem sa tobom da treba izbjegavati neke vidove "duboke filozofije" i ispraznih apstrakcija..u potpunosti! Ali neki pojmovi su ipak nužni za takav vid komunikacije...Krivo mi je što moram da te isprvljam, ali čini mi se da ti ne pravš razliku između transcendentalnog i transcendentnog ;) možda ti je i kažem, al samo ako ti posle piva i ćevapa povedeš na kolače :P
balthazaar
11-12-2008, 04:26 PM
Da...moram priznati da sam se vjerovatno istrčao davajući komentar na neka imena koje su ljudi ovdje iznjeli...za neka možda to i važi , za neka sigurno ne! Jas sam u svakom slučaju dao preoštro poredjenji i nije mi problem to da priznam ako nekad nisam u pravu...
SHIVA
11-12-2008, 04:27 PM
Gledaj... budućnost nečega apsolutno ovisi o sadašnjem stanju, jer je sadašnjost zapravo ishodište budućnosti. Da bi nešto smisleno rekli o budućnosti apsolutno je primarno da razjasnimo sadašnje stanje, jer dok ne znaš gdje se točno sada nalaziš... jako je teško, ako ne i nemoguće predvidjeti kuda bi te budućnost mogla odvesti :)
Bez toga o budućnosti možemo samo fantazirati. Za imati mišljenje o tome sadašnjost je više od polovice "posla".
alavuk
11-12-2008, 04:34 PM
a sta ako sutra padne nekoliko atomki ... :P
otkud znas sta donosi sutra i sta "muzicki masoni" spremaju nama "konzumentima"
zato gledam da se ne upustam u ovakve rasprave koliko god mogu , radi izdaj ako mozes ako ne osnujes sam lejbl (digitalni a moze i vinyl) pa guras pricu , to tako raste tvojom upornoscu .
@ balsazar
sinko ... imam do jaja jedan elektro haus za tebe da uvaljas onom drugaru dj producentu , sibam ti kad dodjem kuci :P
(ne zajebavam se , veri sirius )
elem svi vi zaboravljate jednu cinjenicu a to su alijasi nickname-ovi / off project-i islicni budalasti nazivi za izgovor .
SHIVA
11-12-2008, 04:41 PM
S obzirom na to da mi pises post od pola strane koji je arogantan,licilo mi je na frustraciju.Izvini na pogresnoj proceni. :)
Na forumu su pisanje i čitanje dva aspekta JEDINE aktivnosti koju je na forumu uopće moguće sprovoditi. Razbije? li sada svoj monitor na forumu se to neće vidjeti, osim ako nam ne napi?e? da si ga razbila, a i tada ti moramo vjerovati na riječ.
Obzirom na pismenu prirodu foruma minimalno me čudi tvoje čuđenje duljinom mog posta, a jo? vi?e me čudi pretpostavka da je onaj tko puno pi?e vjerojatno frustriran. Bilo kako bilo, ne vidim adekvatnijeg mjesta za pisanje dugih postova od foruma, a za kratke poruke i pozdrave ljudi obično koriste chat-ove.
U sv slucaju,sve kul...rasprava se moze nastaviti,ja je ne sprecavam..
Super... hvala na razumijevanju.
SHIVA
11-12-2008, 04:52 PM
iako mislim da nećeš moći tek tako da definišeš umjetnost
Demokracija je sustav u kojem imaš pravo na mišljenje čak i onda kada uopće ne razmišljaš :D
Šalim se, dakako... umjetnost je forma komunikacije. Komunikacija može stvoriti vrijednost, ali sama po sebi komunikacija je funkcija čija vrijednost ne ovisi o sadržaju kojeg prenosimo tom komunikacijom. Vrijednost sadržaja je subjektivna, ovisi o kontekstu, razumijevanju medija i same poruke, estetskim afinitetima pojedinca, ranijim osobnim iskustvima itd.
Ja sam ćevape predložio čisto kao izgovor da se pojedu ako se ikad zatekneš u blizini.
...Krivo mi je što moram da te isprvljam, ali čini mi se da ti ne pravš razliku između transcendentalnog i transcendentnog ;) možda ti je i kažem, al samo ako ti posle piva i ćevapa povedeš na kolače
Transcedentan je onaj koi omogućava / potiče / podržava / uzrokuje / simbolizira samu tranziciju. Transcendentalan je onaj koi se upravo sad nalazi u tranzitnom procesu.
A kolači nisu upitni... dapače.
ps: ja ponekad budem i pretjerano kritičan samo da vidim prodaje li netko spiku, ili doista stoi iza onoga što kaže. Tako sam ja shvatio i tvoj komentar, i u tome nema ništa lošeg... to su odlike kvalitetnog sugovornika, jer inače rasprave postanu prijateljsko tapšanje po leđima uz prikriveni podsmjeh. No sikiriki ;)
alfom
11-12-2008, 04:57 PM
Gledaj... budućnost nečega apsolutno ovisi o sada?njem stanju, jer je sada?njost zapravo ishodi?te budućnosti. Da bi ne?to smisleno rekli o budućnosti apsolutno je primarno da razjasnimo sada?nje stanje, jer dok ne zna? gdje se točno sada nalazi?... jako je te?ko, ako ne i nemoguće predvidjeti kuda bi te budućnost mogla odvesti :)
Bez toga o budućnosti mo?emo samo fantazirati. Za imati mi?ljenje o tome sada?njost je vi?e od polovice "posla".
:confused::confused::confused::confused::confused: :confused::confused::confused::confused:
Sinoć na posljednjim vijestima najavi?e da će danas biti ki?a, susnje?ica i studen.
Cijeli dan se smjenjuju Sunce sa malko oblačića. Toliko je toplo da nisam uključio ni grijanje u stanu.
Dakle :
sada?nje stanje => sunčano, sa malo oblaka uz dosta magle, uz to ki?ovito sa jakom susnje?icom, injem i tropskim vrućinama pri bonaci uz dva-tri cunamija, uraganskim lahorom pri max. 0,3456 m/s, pa ćemo zgrtati snijeg na + 43 oC :rolleyes:.
Eeva_r&b
11-12-2008, 05:05 PM
Nisi me razumeo. Nije akcenat bio na tome sto je post bio dugacak,vec,ako se nekom obracas neprijatnim tonom i smatras ga nedostojnim diskusije,a ipak mu poklonis vreme raspisujuci se u svom postu,ove dve stvari se malo potiru,pa te videh kao frustriranog (obicno budem u pravu u proceni).Al izvinjavam se sto ti odmah dodelih tu etiketu.I sama pisem duge postove i ne smatram da je to nesto lose,ali kada naletim na nekog ko mi ne deluje vredan trosenja mog vremena,trudim se da ni ne odgovaram...life's too short.
@ alavuk i baltazar - slazem se
Na forumu su pisanje i čitanje dva aspekta JEDINE aktivnosti koju je na forumu uopće moguće sprovoditi. Razbije? li sada svoj monitor na forumu se to neće vidjeti, osim ako nam ne napi?e? da si ga razbila, a i tada ti moramo vjerovati na riječ.
Obzirom na pismenu prirodu foruma minimalno me čudi tvoje čuđenje duljinom mog posta, a jo? vi?e me čudi pretpostavka da je onaj tko puno pi?e vjerojatno frustriran. Bilo kako bilo, ne vidim adekvatnijeg mjesta za pisanje dugih postova od foruma, a za kratke poruke i pozdrave ljudi obično koriste chat-ove.
Super... hvala na razumijevanju.
balthazaar
11-12-2008, 05:11 PM
Ja sam ćevape predložio čisto kao izgovor da se pojedu ako se ikad zatekneš u blizini.
Heheheheh...naravno da sam skapirao...eto ;) lijepo bi bilo i da bude prilike za to :)
Što se tiče tih pojmova...ja baratam drugačijim objašnjenjima...al da ne bi davili ljude sad sa tim..o tome možemo ja i ti na p.m. Javiću ti se
gorjan
11-12-2008, 05:50 PM
Svaka hijerarhija unutar elektronskog medija osuđena je na propast, jer priroda elektronskih medija je omni-prezent, i kao takva krajnje nepogodna za odr?avanje sustava sa vertikalnom hijerarhijom.
pa ti upravo nameces hijerarhiju u kojoj su glavni parametri tvoji stavovi do kojih si dosao na ovaj ili onaj nacin
izvini sto ti se ovako obracam, ali ne mogu da se otmem utisku totalnog apsurda, u smislu da ce toliko propagirana "digitalna revolucija" imati samo jednu, tako tipicnu ljudsku osobinu-nametanje iskljucivo svog misljenja od strane onih koji dobro barataju komunikacijom u mediju koji je trenutno aktuelan
i jos uvek cekam definiciju umetnosti, a ako je to ono sto si posredno napisao, malo sam razocaran:)
pozdrav
gorjan
11-12-2008, 05:56 PM
a da ,vidim gore, pricu o komunikaciji i umetnosti
opet nista novo, ali se i dalje divim tvom nacinu izrazavanja na forumima, svaka cast, uvek cenim dobar performans!
pozdrav
silicon science
11-12-2008, 06:13 PM
pa ti upravo nameces hijerarhiju u kojoj su glavni parametri tvoji stavovi do kojih si dosao na ovaj ili onaj nacin
izvini sto ti se ovako obracam, ali ne mogu da se otmem utisku totalnog apsurda, u smislu da ce toliko propagirana "digitalna revolucija" imati samo jednu, tako tipicnu ljudsku osobinu-nametanje iskljucivo svog misljenja od strane onih koji dobro barataju komunikacijom u mediju koji je trenutno aktuelan
i jos uvek cekam definiciju umetnosti, a ako je to ono sto si posredno napisao, malo sam razocaran:)
pozdrav
Meni je Shivina definicija umetnosti skroz prihvatljiva, sta vise skroz konkretna bez mnogo filozofije... :wink:
P.S. Stvarno Shiva, nedostajao si jako na forumu :wink:
HeatMan
11-12-2008, 06:29 PM
vidim spominjete bjork.. ja nju ne mogu da svarim.. osim jedne pesme, mada i nju ne mogu chesto da slusham.. ali svakako da to smatram umetnoshcu.. ali nekom.. ufff.. potpuno alternativnom.. skroz u fazonu, vidi shta ja mogu.. ja sam se toga setila.. ali jednostavno, ushi mi povracaju kad je chuju.. nije mi to to.. ako bih pisao recenziju albuma, trudio bih se da budem shto objektivniji..
i naravno da je teshko biti objektivan u svemu tome
elem hteli ste umetnost?
http://www.youtube.com/watch?v=He7Ge7Sogrk
dobili ste umetnost.
shala, naravno.. :)
elem, ZA MENE, ovo je umetnost koju vecina ljudi moze da shvati.. ljudi koji imaju mogucnosti da skapiraju, i imaju neshto vishe od dve vijuge u glavi..
http://www.youtube.com/watch?v=v6WOaOnjYMA
http://www.youtube.com/watch?v=69mq6vf5XM4
http://www.youtube.com/watch?v=9cadbYIzhqQ
http://www.youtube.com/watch?v=wE6VheU0F5c
elem, svaka muzika se radi za nekoga. cilja se neka grupa ljudi.
neki rade za ratare,
http://www.youtube.com/watch?v=a0shJyqmTSs&feature=related
neki rade za splavare,
http://www.youtube.com/watch?v=nvPR8j2he0Q
neki za klince i klinke :)
http://www.youtube.com/watch?v=f4mWHDlcqJ8
ovo tvrdim jer sam ja radio hahahah
neki rade za emotivne dushe,
http://www.youtube.com/watch?v=-1TUBAR6CQo
http://www.youtube.com/watch?v=kkYlNBgYo9U
neki za ljude sa vishkom besa,
http://www.youtube.com/watch?v=3lzqdamO510
http://www.youtube.com/watch?v=wDRFBfeDkgE
a neki rade za ljubitelje dobre muzike.
http://www.youtube.com/watch?v=-81Y1RepKSo
http://www.youtube.com/watch?v=VUXDBK1lZb0
http://www.youtube.com/watch?v=8-aEXdIajZQ
a neki pucaju na klubove
http://www.youtube.com/watch?v=vqNcyFNMfLM
http://www.youtube.com/watch?v=ABqh9N-Mw5E
neki prosto da se opustite, i uzivate u muzici.. i mozda chak i sklopite neku sliku od pesme
http://www.youtube.com/watch?v=LD7Ao2gHmzk
a neki jednostavno, rade iz dushe.. svi znamo prichu iza shine on, i tears in heaven..
btw, ovde ima stvari za koje sigurno znate, i one koje mozda i ne znate svi..
poz
SHIVA
11-12-2008, 06:30 PM
Učini si uslugu i ne pote?i me za jezik. Ako te nečije mi?ljenje pla?i ili iritira to nie razlog da osobu optu?i? za nametanje "hijerarhije stavova" i time sugerira? da se ja ovdje obraćam debilima čije stavove mogu uvjetovati pukim inzistiranjem i nametanjem.
Točno mo?e? pročitati kako sam do?ao do svog mi?ljenja, ?to sam uzeo u obzir, kako su zavr?ili ishodi sličnih povjesnih previranja itd.
Ako ima? kritiku na to... odlično. Ako ima? nekakav protu-argument... isto odlično. Ali ako nema? konkretnu primjedbu, nego osjeća? da ti netko ne?to nameće, sva je vjerojatnost da ti se ne sviđa zaključak, pa se osjeća? ugro?en tuđim razmi?ljanjem.
Ne obraća? se "meni" tako... obraća? se cjelom forumu ali sebi na ponos i diku. Ja ne zamjeram, ali znam bit neugodan kad me se potegne za jezik. Dugo me nije bilo na forumu pa nekako nisam od volje nadjebavat se. Radije bih diskutirao o temi s ljudima koje to eventualno zanima, i koi su dovoljno odrasli da podnesu razlike u mi?ljenjima bez da nu?no sugovornika optu?e za manipulacije, nametanja i sl.
Ako te?i? biti okru?en istomi?ljenicima preporučam da se okrene? nekoj od religija. Tamo je naime jasno definirano mi?ljenje koje vjernik mora prihvatiti u sklopu religijske dogme pa se uglavnom svi dobro sla?u osim kad se ne svađaju s pripadnicima druge vjere.
A te priče o "tipičnom manipuliranju onih koi dobro barataju komunikacijom" su bajke za veliku i malu djecu koja čitav ?ivot tra?e opravdanja za vlastite nesposobnosti. Ako netko umije sastaviti tri rečenice... čuvaj ga se... jer to nije normalno. Normalno da je čovjek koristi 200 riječi + 300 psovki uz ?to vi?e onomatopejskih glasanja i mahanja rukama. Sve preko toga je opasno :rolleyes:
Pa strpi se jo? malo... ili ostani razočaran i počni ne čitati moja hijerarhijsko nametljiva mi?ljenja do koih sam do?ao na ovaj ili onaj, tebi nepoznat način. Iskreno, ovo zadnje bi me priznajem i veselilo jer ne djeluje? kao osoba koju zanima i?ta dalje od obrane vlastitih iracionalnih uvjerenja i svoje pozicije u tim uvjerenjima, a koja su slučajno potresena moim mi?ljenjem o ovoj temi.
SHIVA
11-12-2008, 06:40 PM
Meni je Shivina definicija umetnosti skroz prihvatljiva, sta vise skroz konkretna bez mnogo filozofije... :wink:
P.S. Stvarno Shiva, nedostajao si jako na forumu :wink:
Hoće? reć da se vidi da sam malo i razmi?ljao o tome :)
Hvala u svakom slučaju, a falio je i forum meni... nećete me se samo tako rje?it.
gorjan
11-12-2008, 07:02 PM
nisam bio niti malo dvosmislen, niti cinican u onome sto sam ti napisao, i stojim pri tome sto sam rekao. MOJA LICNA PROCENA je da se u buducnosti nece desiti nista drugo osim zamene jedne ideologije sa drugom.To je sve.Ideja marksizma je donela totalitarizam. fr. revolucija je dovela do giljotine itd...
Ovo sto nazivamo "digitalnom revolucijom" ce imati svoju giljotinu, bilo da je to prenatrpanost, preinformisanost,itd. Ali se u SUSTINI nista nece promeniti.
I ne obracam se tebi, niti celom forumu u tako negativnom kontekstu, mani me toga,samo iznosim svoje misljenje i ne vidim sta je tu sporno...
I slobodno se oseti potegnutim za jezik, najvise cenim argumentovanu kritiku, ma sta ti mislio o meni...
SHIVA
11-12-2008, 07:39 PM
Ne vidim vezu između revolucija koje su ljudi sproveli i tehnoloških revolucija poput industrijske, informacijske i elektronske.
Ljudi vode revolucije vođeni idealima, i utoliko su revolucije samo ponavljanje istih grešaka. Tehnološke revolucije za razliku od ljudskih nisu vođene idealima, već su nezaobilazna posljedica tehnološkog napretka, te u ovom slučaju i samog elektronskog medija.
Ti svoje mišljenje o implikaciji tehnologije i medija baziraš na povijesti ljudskih revolucija, a ja naprosto ne mogu vjerovat da je to plod nečijeg ozbiljnog razmišljanja.
Jasno... ne smeta mene tvoje mišljenje, ali to što si napisao je ispod svake konstruktivne kritike... ako ne vidiš da te dvije "stvari" nemaju veze jedna s drugom... nema tog argumenta s koim te ja mogu prosvjetlit po tom pitanju :)
Eeva_r&b
11-12-2008, 07:41 PM
mnogo mi se svidja ono od davida lanza,pride tomoyasu,i ovaj theme from the conquest of the irrational...nijesam to cula :ups: skinucu...
ali ahahahha ekstra pi*kica...pala sam sa stolice hahahahahah
btw, ovde ima stvari za koje sigurno znate, i one koje mozda i ne znate svi..
poz
gorjan
11-12-2008, 08:22 PM
Ne vidim vezu između revolucija koje su ljudi sproveli i tehnoloških revolucija poput industrijske, informacijske i elektronske.
tehnoloske revolucije menjaju klimu i odnose u drustvu, te samim tim prave plodno tlo za socijalne promene.Industrijska revolucija je rezultirala pojavom burzoazije i cim je neko stekao sredstva, pokusava da napravi i odgovarajucu klimu za sebe, a u tom slucaju je fr. revolucija bila ishod promena.
Tehnoloski napredak koji se upravo desava ce opet imati svoje socijalne implikacije, novu strukturu drustva, prestrukturiranje globalne ekonomije.Ne mora revolucija biti samo ona sa motikom u ruci. Ali stvaraju se novi centri moci, sad to vise nisu oni koji su bili pre 50godina. Slazem se sa tezom defragmentacije i vec sam imao prilike da raspravljam sa nekim ljudima o tome.Ali i tu vlada podeljeno misljenje da li ce to dovesti do realnog intelektualnog komunizma ili samo do nove podele moci.Ja iskreno zelim da se desi nesto novo, ali ne verujem.U ljudskoj prirodi je potreba za dominacijom i ona ce se manifestovati u nekom svom obliku.
ako mudrujemo o umetnosti, kao necemu sto je U VEZI sa samim drustvenim promenama,mozda gresim, naravno, ali mislim da se nece desiti ono cemu se mnogi nadaju. Jedan od problema defragmenatacije je i sama pretrpanost, pojavice se more muzike(vec se desava), more informacija(vec se desava).Kvantitet mora imati odraz na kvalitet.Nemoj misliti da osecam bilo kakvu nelagodu zbog sebe i mog bavljenja muzikom, ja sam vec dugo u tome i mislim da znam gde je moje mesto u svemu ovom.
Mozda je moje razmisljanje naivno za tebe, ali sta da se radi.
Ja na to gledam kao na jednu jednacinu sa x nepoznatih(ukljucujuci i muziku i sve ono sto joj pripada), tako da nikada ne bi bio iskljuciv sto se tice samog resenja
pozdrav
SHIVA
11-12-2008, 10:41 PM
nije tvoje mišljenje naivno... ti si jednostavno skeptik. Takva pozicija ima svoje razloge i argumente, ali ja sam uzeo u obzir nešto veći broj faktora, a nemam baš ni nekih nepoznanica :)
No ne vrijedi nam ubjeđivati se... svako neka misli svojom glavom. Ne želim mjenjati tuđa mišljenja dalje od koliko to čine moi argumenti, a to smo već pokrili ;)
HeatMan
12-12-2008, 02:36 AM
eto, vas dvojca ste preuzeli temu.. mogli ste preko pp-a..
ja sam davno na ovoj temi rekao moje vidjenje buducnosti. multimedijalna muzika. muzika koja se menja u zavisnosti od raspolozenja ili deshavanja.. u kompjuterskim igrama je to trenutno veoma izrazeno, i to je ono shto ce uskoro biti najplacenije ako vec nije i postalo.
pozdrav
awacs
12-12-2008, 03:15 PM
ja sam davno na ovoj temi rekao moje vidjenje buducnosti. multimedijalna muzika. muzika koja se menja u zavisnosti od raspolozenja ili deshavanja.. u kompjuterskim igrama je to trenutno veoma izrazeno, i to je ono shto ce uskoro biti najplacenije ako vec nije i postalo.
+1
Danny Lou
12-12-2008, 06:29 PM
sta to bijese filmska muzika?
balthazaar
12-12-2008, 09:02 PM
Šta to bješe, šta to bjeeeše ljuuuubav ....:D
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.