PDA

View Full Version : Koncepcija i izgradnja studija

DeMa
05-12-2008, 12:43 AM
Hallo Drustvo.
Evo vam jedna link.
Pise na mjemacki ali ima dosta slika i moze se dosta vidjeti kako se moze doci do zanimlivog rezulata.

http://www.house-service.ch/uploads/flowerstone-records/Doc/Tonstudiobau.pdf

Pozz
Denis

P.S, Jednom Skroz drugcije:wink:
Relativan velik PDF ali se isplati skiniti!!

boggy
05-12-2008, 05:08 AM
.........

P.S, Jednom Skroz drugcije:wink:
Relativan velik PDF ali se isplati skiniti!!

Manje vise je ok dokument, hvala! :)

Samo NE BIH preporucio clanovima da stavljaju ovako besmisleno velike i asimetricne refleksione povrsine u vidu nekakvog radnog stola, ako vec OVOLIKI trud ulazu u nekakav akusticki tretman... i toliku analizu urade. Mislim na poglavlje 4.3.3. Tischplatte einpassen.

Mozda to lepo izgleda estetski... ali po mom iskustvu to, pogotovo u malim sobama, gde je monitoring JAKO blizu slusaoca, ima katastrofalan uticaj na detalje i zvucnu sliku... ali dobro... covek pravi za sebe (pretpostavljam) moze na samom kraju da postavi sve naglavacke (naopako)... njegovo je! :)

pozdrav

bogi

DeMa
05-12-2008, 01:06 PM
Manje vise je ok dokument, hvala! :)

Samo NE BIH preporucio clanovima da stavljaju ovako besmisleno velike i asimetricne refleksione povrsine u vidu nekakvog radnog stola, ako vec OVOLIKI trud ulazu u nekakav akusticki tretman... i toliku analizu urade. Mislim na poglavlje 4.3.3. Tischplatte einpassen.

Mozda to lepo izgleda estetski... ali po mom iskustvu to, pogotovo u malim sobama, gde je monitoring JAKO blizu slusaoca, ima katastrofalan uticaj na detalje i zvucnu sliku na monitoringu... ali dobro... covek pravi za sebe (pretpostavljam) moze na samom kraju da postavi sve naglavacke (naopako)... njegovo je! :)

pozdrav

bogi

Menis se Svidja narucito kako su unaprjed Reflekcije probali rjeziti,
Zapravo predviditi. I detalji kosto je Helmholtz, u zidu.
Isto tako cila geometrija sobe ima dobru osubinu trebalo bi biti dosta diffusan Reverb.

Pozz
Denis

NLP
05-12-2008, 03:51 PM
Ne znam sad kakve su dobili realne rezultate (osim jednog grafa, pa njemački...), sobu nisu mogli manju nači pa su i?li sa RFZ-jem, malo vi?i čovek mo?e glavu da razbije kad se ustane, radije bi i?li drugim dizajnom, nema difuzora (da razumem ideju ali ipak to je tako-tako... i RFZ dizajn upotrebljava leđne, zadnje stranske te zadnje stropne difuzore, u njihovom primjeru na leđima bi im mogao biti takav slični produkt veoma koristan, svakako predimenzioniran i vi?e vune kao kod ovog http://www.realtraps.com/diffusor.htm), dobro sme?ten absorber na leđima ali nepraktički, pa to su sve sitnice gledano na to ?ta Bogy ka?e.

Veoma su bili anga?ovani!, zakomplicirali si ?ivot do krajnosti zbog tog RFZja, a onda trečina povr?ine sobe reflektor/ radna povr?ina koji sve iz zvučnika udari u glavu i to prve refleksije!?

Veoma lepo ali...

boggy
05-12-2008, 04:07 PM
.....

....... a onda trečina površine sobe reflektor/ radna površina koji sve iz zvučnika udari u glavu i to prve refleksije!?

.....

.... i to jos ne isto za levo i desno uvo...

covek verovatno nikada u zivotu nije cuo "slomljenu" stereo sliku, gde su neke frekvencije (istog instrumenta) "panovane u levo" ... druge su "panovane u desno"... a neke su u sredini... (psihoakusticka pojava)

To se pogotovo cuje (percipira) u akusticki koliko-toliko sredjenim (malim) prostorima (mislim, tamo gde je barem do neke mere sredjen bass)

"Bolje" je u nesredjenim prostorijama... tamo se od divljanja bass-a slabo sta smisleno moze percipirati, pogotovo ne ovakva "sitnica".

pozdrav

bogi

NLP
05-12-2008, 04:12 PM
Da i to baš gledam i se čudim...
Šteta stvarno kao što si ti i ja rekao (nemate dvojinu:(:)), toliko truda a takve grube greške.

boggy
05-12-2008, 04:14 PM
Da i to baš gledam i se čudim...
Šteta stvarno kao što si ti i ja rekao (nemate dvojinu:(:)), toliko truda a takve grube greške.

na zalost, da... :(

pozdrav

bogi

DeMa
05-12-2008, 06:59 PM
Ne znam sad kakve su dobili realne rezultate (osim jednog grafa, pa njemački...), sobu nisu mogli manju nači pa su i?li sa RFZ-jem, malo vi?i čovek mo?e glavu da razbije kad se ustane, radije bi i?li drugim dizajnom, nema difuzora (da razumem ideju ali ipak to je tako-tako... i RFZ dizajn upotrebljava leđne, zadnje stranske te zadnje stropne difuzore, u njihovom primjeru na leđima bi im mogao biti takav slični produkt veoma koristan, svakako predimenzioniran i vi?e vune kao kod ovog http://www.realtraps.com/diffusor.htm), dobro sme?ten absorber na leđima ali nepraktički, pa to su sve sitnice gledano na to ?ta Bogy ka?e.

Veoma su bili anga?ovani!, zakomplicirali si ?ivot do krajnosti zbog tog RFZja, a onda trečina povr?ine sobe reflektor/ radna povr?ina koji sve iz zvučnika udari u glavu i to prve refleksije!?

Veoma lepo ali...

Halo

Sto se tice cisto geomerije Ce biti zvuk jako difuzan. Jer nema paralelni Zidova. A pise u slucaju da nebih bili zadovoljni ima za to resenje.
Jednostavno staviti Difuzzor.
Sto se tice tvoje ideje mislim Difuzor na zad, ja ga isto nebih stavio. Absorbe je u ovom slucaju radi cilog koncepta belje resenje nego Difuzor.(Pomom ukusu.)

Sto se tice Radne ploce ja sam video u mnogo studija da stoje zvucnici na stolu i opet rade.
Ali su napravili scenariju reflekcija. i sto je ja ko nakosen!!

Sam si rekao da je nisko ali je parola se peilagoditi situaciji.:wink: :wink:

Pozz
Denis

DeMa
05-12-2008, 07:04 PM
Hallo

Moji prijateli boggy i Nlp

To ocemu vi pricate je Haasov efekat, akoko ihn je virovati oni su ga izracunali i tu se nema sta cudit mislim ako je u toma sav grjeh ond svak ihn cast.
ja nisma bio tamo ali jos ovdje nisam video da se neko bakce sa geometrijom sobe na ovih nacin.

Jedini pravi pristum rjesiti reziju. ima sto detalja koji su strasno dobro rjesili.
i mislim da bih se o tome trebalo malo popricati.

Pozz
Denis

DeMa
05-12-2008, 07:12 PM
Hallo

Moji prijateli boggy i Nlp

Ajmo malo drugcije posto je moj jezik pun nedostataka, dali mozet calnovima foruma objasniti zasto na horicontalnoj osi netriba netriba pre puno brini za prve reflekcije.

A na slici 3.2.2 Reflexionsfrei Zone prevedeno zona bez refekcija se moze ubit ividjeti da je to sto su napravili u biti nije lose.
(za moj razum akustike)

Pozz
Denis

boggy
05-12-2008, 07:36 PM
.........
Ajmo malo drugcije posto je moj jezik pun nedostataka, dali mozet calnovima foruma objasniti zasto na horicontalnoj osi netriba netriba pre puno brini za prve reflekcije.
..........

Mislim da je najbolje, da to sto sam ispricao.... prakticno sam sebi razjasnis...
1. sredis bass u sobi
2. postavis zvucnike.... pronadjes najbolju poziciju (meris, slusas, meris, slusas,... )
3. onda uzmes bilo kakve stalke (stand), recimo stage postolje za klavijature, i na njega stavis plocu od mdf, iverice, osb, sta god imas.. tacno ispred zvucnika... da ti bude "radni sto"... probas slusanje sa tom plocom i bez te ploce... kad skupis utiske, i shvatis kakve su razlike... onda...
4. uzmi jos jedan stalak (za klavijaturu ili bilo kakve "noge").. i stavi drugu slicnu plocu (MDF, osb, iverica) na njega, da ti bude "drugi radni sto"... ali samo sa leve ili samo sa desne strane.. pa opet slusaj, pazljivo... sa tom bocnom plocom i bez te bocne ploce... kad uocis kakve su razlike... rezimiraj...

Ako gledamo studijsku akustiku, osnovno pravilo je simetrija... ono sto imas levo ... treba da imas i desno... makar bila i anomalija... kao u ovom slucaju... zasto?

Pa zato sto se najcesce u studiju miksa stereo ili surround miks, a mi imamo dva uva, levo i desno... da se miksa mono, na jednom zvucniku,... pa makar i imali dva uva, kao sto imamo, nije toliko strasno ...

Dok, kako sam vec rekao, za tacnu i istinitu stereo sliku osnovna je stvar imati simetriju u sobi... cak i ako su stolovi u pitanju... u stvari ... pogotovo ako su to stolovi bliski zvucnicima kao sto je slucaj u malim sobama... jer je comb filtering tada izuzetno izrazen, mnogo izrazeniji nego da su zvucnici dva ili pet metara iza stola...

Ovo sto pisem je prakticno iskustvo, zalba klijenta, koju smo resili upravo na ovakav nacin... srezali desnu stranu stola ( sto je bio slican kao sto su radili u ovom tekstu)... i ostavili minimalni sto... koliko da stanu najpotrebnije stvari.. i dva mala racka ... levo i desno...

Najnovije moje iskustvo je ... potpuno izbacivanje stola ispred bliskog monitoringa (po zahtevu coveka koji ce miksati u toj sobi, posto je cuo i jedan i drugi slucaj)... ali o tome kasnije... posto su radovi jos u toku... a i treba da se resi udobno postolje za tastaturu, i mali kontroler... ali ne ISPRED zvucnika.

Male sobe su vec u startu hendikepirane svojim dimenzijama i svim ostalim problemima... a jos su i neke standarnde studijske anomalije izrazenije nego u velikim prostorima... te se ne moze shablonski pristupati ni u kom slucaju... neke se cak navike moraju menjati... naravno, ako je cilj bolji i kvalitetniji monitoring... a ne navika i estetika.

pozdrav

bogi

NLP
05-12-2008, 07:44 PM
Pa da u tom specifičnom primeru je dobro rje?enje ovaj apsorber na leđima ali mislim da nisi pogledao princip tog akustičnog elementa difuzor/ absorber. Samo bi ovom absorberu dodali funkciju difuziranja iznad cca. 600Hz i pomoglo jo? uniformnije razbiti refleksije, od vi?ka glava ne boli i to je samo 100-200? extra (DIY varijanta).

RFZ mi nije simpatičan uop?te u ovako malim prostorijama.
Pa i nije praktičan, gledaj kako je čovjek skučen kao buba u kokunu.

Sve to ?to sam na brzaka napisao jo? stoji, pa hej to je moj pogled i vodi me teorija iz knjiga i praksa koju sam se učio godinama.

Pa dobro napavili su ?to su. Izgleda lepo i to je to.

Dema pa opet si kod Haasovog efekta, o tom smo več pričali, ?ta ne valja sad tu, nismo ni komentarisali to.

SumAnuT
05-12-2008, 07:45 PM
kao što si ti i ja rekao

kao sto smo rekli ;)

Poz :)

boggy
05-12-2008, 07:49 PM
kao sto smo rekli ;)

Poz :)

Oooo.... "Mr. Smith" :)

Razumemo se mi sasvim dobro, a i ako se bas i ne razumemo, ne smeta nam da pishemo! :da:

pozdrav

bogi

p.s. There is no spoon... ;)

SumAnuT
05-12-2008, 07:58 PM
a i ako se bas i ne razumemo, ne smeta nam da pishemo!

:rotfl:

Onda mogu i ja da pisem sa vama :grin:

p.s. There is no spoon... ;)

8-)

NLP
05-12-2008, 08:00 PM
Hvala, znam da me ionaku razumiju ali ipak sam odgojen prisojnosti pa se usput i ispričam ili požalim:D

Da tako što boggy kaže, potpuna simetrija u velikim a u malim prostorijama ultimativan zahtjev te stvarno minimalne radne površine, najbolje bi bilo da nema ništa dakako.
Kako imaju drugi svjetsko znani studii i ako imajo isto takva kilava rješenja njihova stvar. Principi fizike stoje (osim ako probijemo ovu prokletu matricu):).

A drugo kako su uradili i zašto, uradili su, te gotovo. Njihovo je da, kao što kaže boggy.
Svejedno bi mogli za mnogo manje para dostiči ugodniji radni prostor i normalne rezultate kod rada.

Možda če sami dokučiti?!

Crvena ili plava tableta?!

SumAnuT
05-12-2008, 08:07 PM
Hvala, znam da me ionaku razumiju ali ipak sam odgojen prisojnosti pa se usput i ispričam ili požalim:D

Ma razumemo te mi, tj. oni te mozda i ne razumeju, ali zato pisu, nego ja to radi tebe, kad vec pises nije zgorega i nauciti ponesto, pa makar to bio i srpski jezik :)

NLP
05-12-2008, 09:04 PM
I ne branim se naučiti ne?to novo, to je stvar koja je uvijek dobrodo?la.
Hvala.

OFF
05-12-2008, 10:32 PM
Najnovije moje iskustvo je ... potpuno izbacivanje stola ispred bliskog monitoringa (po zahtevu coveka koji ce miksati u toj sobi, posto je cuo i jedan i drugi slucaj)... ali o tome kasnije... posto su radovi jos u toku... a i treba da se resi udobno postolje za tastaturu, i mali kontroler... ali ne ISPRED zvucnika.

bogi

Ja bas trazim resenje za sto na kome ce biti samo mis tastatura i verovatno onaj novi TC level pilot (pot za atenuaciju). Cak sam razmisljao i o varijantama reshetkastog stola (da ne bude od punog materijala), vec od neke najredje moguce mreze koja ce samo drzati vece stvari na sebi

NLP
05-12-2008, 11:07 PM
... super na samoiniciativnosti!
Super kompromis!
Ta površina može i da bude koliko može absorpcijona ne samo "rešetkasta" ali nema neke upotrrebne svrhe.
Ukratko ne treba prejerivati ali ima neka razumska/ zdrava workflow površina, koja je kompromis funkcionalnošču i "pretjeranim" željama.

DeMa
05-12-2008, 11:41 PM
Dobra vecer Drustvo

Ja stvarno nekad ne kuzim. Mora da imam sasvim drugo razumjevanje za ovu thematiku.
Kakve veza imaju Horizontalne Reflekcije sa sa stolom. I sta je sa tin stolovima
I nije mi jasno da se toliko plitko raspljava.
Da se trazti simetrije mi je jasno.
Ali ovo je malo dublje nego sto se momentalno diskutuje.

NLP Na zadnjih zid se nisu stavili Difuzori jer u ovom slucaju radi Absorber bolji poso . ( Ponavljam )
I nije potrebnsto stavljati difuzor polako imam sumnju da ja i ti o istom RZF pricamo.
Stalno pricas o dizajnu, A li je to ubiti Sweetspot (mjesto slusanja) di nemas prve reflekcije.
To nije Dizajn nego norma zeljena.

Dali je iko zamjetio da u reziji nema paralelni zidova. Ja mislim da je to mnogo interesantnija thematika nego Stol.
Osobitno misljene!!

Boggy Oprosti ali mislim da to nije to sto sam pitao i mislim da tu imah bitni stavki nego to sto si naveo.

Pozz
Denis

P.S Nemoj te me krivo svatiti ali imam nekad dojam koda nezelite sve reci:confused:

DeMa
05-12-2008, 11:58 PM
Ja bas trazim resenje za sto na kome ce biti samo mis tastatura i verovatno onaj novi TC level pilot (pot za atenuaciju). Cak sam razmisljao i o varijantama reshetkastog stola (da ne bude od punog materijala), vec od neke najredje moguce mreze koja ce samo drzati vece stvari na sebi

Hallo off

Za tvoj projekat imam na ovom Pdf isto dosta zanimljuvi stvari.
Kolko se sjecam bas si bio pito kako provuc Kablove.
Na ovim slikama imas jedan ljep primjer.
Jer Sto ti je god duza cjev ima prednost da ti zvuk mora uzet duzi put.

Pozz
Denis

boggy
06-12-2008, 01:30 AM
..........
Dali je iko zamjetio da u reziji nema paralelni zidova. Ja mislim da je to mnogo interesantnija thematika nego Stol.
Osobitno misljene!!
.......

Pa vec sam rekao, na pocetku... sve je to super... svaka cast... stvarno... ne znam sta bi dalje o tome komentarisao... osim... opet se ponavljam, taj "neinteresantan sto" je ozbiljna greska.

pozdrav

bogi

NLP
06-12-2008, 08:59 AM
Da dema, rekao sam ti, ta ideja nije običan difuzor nego i apsorber!!! jednako dobar kao taj kod tog projekta! Samo treba da ga predimenzionira? ali nemoj da se kod difuzora zapinje?! to i nije neka jaka tema kod tog slučaja.
Bila je samo brza opazka.

RFZ dizajn je doradio i neke vrste smislio Peter dAntonio koji je napravio tvrtku RPG.
Tu nema neke jake debate ?to je to.
To je soba koja nema rektangularnu obliku nego takvu kakvu si pokazao, oprosti ni?ta novo.
Da! RFZ nema paralelnih zidova! To je to.
(...i btw. imaju i pokoji difuzor:D ).

Nemam se čemu čuditi, nego samo tom radnom povr?inom su pretjerali i sa kojom si prve refleksije pucaju direktno u glavu!
A nesimetrija je dodatna dimenzija priče, te alarmantna osobito za sweet spot!

Otkud ideja da imaju samo horizontalne refleksije, e pa onda imaju i vertikalne, zvučnici emitiraju tako kako si i sam prebrao pdf. dokument kad pričaju kako se frekvencije ?ire gledano na frekvenciju (ili i ovo http://www.realtraps.com/art_front-wall.htm). Iako su mo?da neke frekvencije vi?e horizontalne nego vertikalne nema nekog smisla, bilo kako bilo oni si bacaju prve refleksije direktno u glavu:)
... onda bi morali iči mo?da sa CID (controlled image dizajn) ili ESS (early sound scatering)... ti dizajni pomagaju kod upotrebe velikih mikseta (koje stvaraju prevelike prve refleksije)... ma potpuno nova priča...

Ne da "ne ?elimo sve reči", nego ne mo?emo jer je toga puno.
Treba znati ne?to i iz teorije ne samo iz prakse. Praksa je super ali bez teorije je to samo povr?insko znanje te opet obrnuto:D .

OFF
06-12-2008, 11:38 AM
Hallo off

Za tvoj projekat imam na ovom Pdf isto dosta zanimljuvi stvari.
Kolko se sjecam bas si bio pito kako provuc Kablove.
Na ovim slikama imas jedan ljep primjer.
Jer Sto ti je god duza cjev ima prednost da ti zvuk mora uzet duzi put.

Pozz
Denis

Odlicna varjanta, kad se ova cev prilicno ukosi.... jedino sto to povecava duzinu kablova, ali naci cu neki kompromis

DeMa
06-12-2008, 11:43 AM
Dobar Dan,

Ne da "ne ?elimo sve reči", nego ne mo?emo jer je toga puno.
Treba znati ne?to i iz teorije ne samo iz prakse. Praksa je super ali bez teorije je to samo povr?insko znanje te opet obrnuto .

Prijatelju stari kako bih bilo da probas, ili kako si napisao vi.
Praksa bez teorije neide, ali ti to znas!!! :wink:
jer kako vidim radis samo ozbiljne projekte.HM
Ali ovdje momci rade manje stvari.

Otkud ideja da imaju samo horizontalne refleksije, e pa onda imaju i vertikalne, zvučnici emitiraju tako kako si i sam prebrao pdf. dokument kad pričaju kako se frekvencije ?ire gledano na frekvenciju (ili i ovo http://www.realtraps.com/art_front-wall.htm). Iako su mo?da neke frekvencije vi?e horizontalne nego vertikalne nema nekog smisla, bilo kako bilo oni si bacaju prve refleksije direktno u glavu

Nije idea Nlp nego pokusaj da docarate ljudima. Znaci pokusaj da dadnes malo od tvog bogatog teoretskok!! znanja.:)
Kako sam Znas! imas reflekcije u zvim osama, ali su samo relevantni one koje se vracaju na poziciju slusnaj.
Da si procito moj cili Thread sa kojim sma uso u Forum video bih da san to vec bio naveo.

To je soba koja nema rektangularnu obliku nego takvu kakvu si pokazao, oprosti ni?ta novo.
Da! RFZ nema paralelnih zidova! To je to.

Vidis ovo je elementarno sto si naveo i jako konstruktivno. Do tocke, Da RFZ nemaju paraleni Zidova.

, oprosti ni?ta novo.

Oprosti za tebe i mene Nista novo!!!!!!!!!!!!

Pozz
Denis

boggy
06-12-2008, 02:37 PM
Zdravo Denise,

Ne znam nemacki, gledao sam opet slike sinoc, jos jednom... trazeci da vidim sta sam to konkretno "propustio"... :rolleyes: pa sad imam pitanje... :mrgreen:

Kako su dosli do sadasnje pozicije zvucnika?

1. da li su poziciju nasli u praznom prostoru, pa oko te pozicije pravili studio.

2. ili su ih samo ucrtali kako im je najbolje odgovaralo zbog rasporeda i velicine prostorija?

3. nesto trece?

pozdrav

bogi

boggy
06-12-2008, 04:04 PM
........ ili ESS (early sound scatering)... ti dizajni pomagaju kod upotrebe velikih mikseta (koje stvaraju prevelike prve refleksije)... ma potpuno nova priča...

..........
Po skorasnjim iskustvima... mislim da ESS ne "ponistava" refleksije od miksera (kako neko moze da pomisli), samo malko psihoakusticki skrece fokus slusaoca sa njih na izrazeno difuzno zvucno polje,... dok, realno... kad bi izbacili mikser potpuno iz ESS sobe... ocekujem da bi slusanje bi bilo JOS bolje ;)

U drugom smislu, ako refleksije izostanu potpuno (RFZ, samo reflektovano difuzno polje koje dolazi s ledja), onda ostanu samo refleksije od stola (miksera)... ocekujem da je onda problem izrazeniji sa bliskom velikom radnom povrsinom, jer samo te refleksije ostanu, te je fokus slusaoca je prakticno prikovan za tu anomaliju...
ALI... ako je monitoring, main monitoring... tri do cetiri metra iza radne povrsine, problemi refleksija od miksera, nisu vise toliko izrazeni, ma kakav koncept studijske akustike primenili... ali za to treba PROSTOR, tako da se vrtimo u krug...

pozdrav

bogi

DeMa
06-12-2008, 04:58 PM
Zdravo Denise,

Ne znam nemacki, gledao sam opet slike sinoc, jos jednom... trazeci da vidim sta sam to konkretno "propustio"... :rolleyes: pa sad imam pitanje... :mrgreen:

1. da li su poziciju nasli u praznom prostoru, pa oko te pozicije pravili studio.

2. ili su ih samo ucrtali kako im je najbolje odgovaralo zbog rasporeda i velicine prostorija?

3. nesto trece?

pozdrav

bogi

Hallo Boggy

Nisam bio prisutan.

Sto se tice pozicije monitora kolko mi je u glavi su trazili znaci bilo je postavljen kada je se mjerilo.
Tako sam ja to razumijo. ali mogu jos jednom pocitati. samo znam da su tu imali problema radi velicine zapravo visine sobe.

Pozz
Denis

DeMa
06-12-2008, 05:00 PM
Boggy

Znamo da je problem, ali sa, mislio ako vi koji imate neki status na Forumu budete malo detaljni, to bih ovdje sigurno nesto doprinilo.

Radi toga trazim neku konstruktivnu diskusiju.

Pozz
Denis

DeMa
06-12-2008, 05:10 PM
Zdravo Denise,

3. nesto trece?

pozdrav

bogi

hallo Boggy

oni su napravili theoretsku studiju reflekcija.

Znaci fizika i poceli crtat, Tako su dosli na njihovu geometriju sobe.
Prema tome misim da su znali di ce postaviti Zvucnike.

Jer su uzimali i ubzir naprimjer Sofu, ili 2 osobe koje ce pretezno biti prisutni.
zanci da su i neke anomalije uzeli u obzir. ovo se odnosi na recerbtime.

Pozz
Denis

boggy
06-12-2008, 06:20 PM
Boggy

Znamo da je problem, ali sa, mislio ako vi koji imate neki status na Forumu budete malo detaljni, to bih ovdje sigurno nesto doprinilo.

Radi toga trazim neku konstruktivnu diskusiju.

Pozz
Denis

Nisam ni ja za "diskusiju" o tome da stiropor, kartoni za jaja i sundjer sa "piramidicama", nisu studijski akusticki materijal, po ko zna koji put. :banghead:

Moj status na forumu je vise urednicki... niko, pa cak ni vlasnik foruma nije u obavezi da zapocinje "konstruktivnu diskusiju" umesto samih clanova, zato sto je SVAKOM CLANU na forumu DOZVOLJENO da zapocne takvu diskusiju. Moja obaveza na Rumskom je da pratim sta se sve pise u postovima, da se diskusija drzi sto je vise moguce zadate teme, da eventualno prekombinujem zalutale postove na bolji nacin, da sankcionisem nepostovanje pravilnika i da eventualno, kao i svi clanovi, doprinesem poboljsanju kvaliteta samog podforuma "Dizajn i konstrukcija studija". Pristup Forumu je besplatan i svaki dopirnos na poboljsanju sadrzaja foruma je na svakom pojedinacnom clanu, i na potpuno dobrovoljnoj bazi...

Vise volim licnu iskustvenu diskusiju, i uvek tako pisem, i kad imam i kad nemam sta da kazem... nego citiranje bilo koga drugog (makar to bila i knjiga), osim mozda da nekog uputim na izvor informacija... pa nek svako cita za sebe.

Proracune, podatke i formule ne smatram diskusijom ako pri tom nema i iskustvenog dela. Pronaci formulu, izracunati nesto, procitati o tome sve sto padne pod ruku, smatram "domacim zadatkom" (home work) za svakog ko ima jaku zelju da se bavi ovom problematikom...

ALI iskustva sa pojedinim konstrukcijama JESU (po mom licnom misljenju) za diskusiju na forumu, ali ne gledanjem slika i crteza, nego ... ako moze... snimanje i miksanje... jer je to krajnji cilj... ne merenja, bravurozni proracuni i konstrukcije, i fancy slike.

Knjige postoje, mogu se kupiti i procitati, informacije o materijalima takodje, mogu se naci ako covek zna sta da trazi... znaci ... dostupno je. Licno mislim da svima nedostaje kritickih licnih iskustava sa pojedinim resenjima i "resenjima", pa tako pokusavam da doprinesem, barem tako zelim, ne znam da li (uvek) uspevam.

Ne mogu da kazem da mi je iskustvo veliko, ali se trudim da svako od tih iskustava, iskoristim na najbolji moguci nacin, i pri tom saradjujem tesno sa krajnjim korisnikom (onoliko koliko mi dopusti), jer su njegovi bolji rezultati i MOJ cilj, i taj faktor stavljam IZNAD svake teorije do sada napisane i recene o studijskoj akustici i elektroakustici... jer... teorija nam moze (mozda!) pokazati pravi put, ali ne moze hodati (umesto nas) tim putem. To nije slucaj samo sa akustikom, nego sa svakom prirodnom i/ili tehnickom naukom.

Samo ti pisi ... ja cu da citam i kad imam nesto da napisem... napisacu... ma... napisacu i ako nemam nista da kazem. :p

pozdrav

bogi

boggy
06-12-2008, 06:56 PM

Stalak za klavijaturu, i sve slicno sto moze da se nadje...
Stalci i ostale drangulije za bubnjeve...

Znaci... nije bitno da bude nekakvih nogu, nogara... samo ne velika povrsina, i ako ima velika povrsina, da se moze maknuti po zelji

Upravo smo koristili stage stalak za klavijaturu kad smo testirali.... i neku preostalu "dasku" od OSB... probaj tako, improvizuj.. pa ces sam skapirati o cemu pricam.... stavi i komad azmafona na osb... pa opet slusaj... saberi utiske i pokusaj da ih opises.

Ako stavis resetku.. nista ne dobijas... ako dovuces veliki mikser ispred.

Sad trenutno razglabamo ideju kako da montiramo tastaturu, mis i manji kontroler levo i desno od slusaoca, u priblizno istom odnosu povrsina. Bili bi nekako "pod rukom"... kad su ruke na naslonu od stolice, za ruke, a ne ispred....

Mozda ce moci napred manja stolicica da se odmaraju noge... kad se udobno zavalis :p

Inace ce jedna klavijatura biti ispred, ali na montaznom postolju... moze se maknuti po zelji a stalak ostane gde jeste (proverili smo, da ponovim, stalak ne smeta)... klavijatura se stavi na drugi stalak u drugu sobu, kada se miksa.

pozdrav

bogi

boggy
06-12-2008, 07:33 PM
... super na samoiniciativnosti!
Super kompromis!
Ta površina može i da bude koliko može absorpcijona ne samo "rešetkasta" ali nema neke upotrrebne svrhe.
Ukratko ne treba prejerivati ali ima neka razumska/ zdrava workflow površina, koja je kompromis funkcionalnošču i "pretjeranim" željama.

NLP, jako mi je ostao u secanju utisak uticaja stola na coveka koji ce kasnije raditi u studiju. Sve testove smo do sada radili sa improvizovanim stocicem... tek da stane monitor i tastatura (velicine nocnog stocica pored kreveta sto stoji)... to traje mesecima tako... svi testovi i svi probni miksevi su radjeni tako, jer nicega nije ni bilo...

A onda je dosao na red da se proba sto, srecom te smo to testirali improvizovanim stolom pre kupovine ili izrade... posto je bila ideja da tu bude neki sto, i digitalni mikser/kontroler. Maketu/model smo resili stalkom za klavijaturu i plocom od osb-a, kako sam vec napisao OFF-u.

Covek, koji ce tu kasnije raditi, nije imao NIKAKAV problem da u roku od par milisekundi prelomi da sto u sobu nece uci nikad, ali tek posto sam ga (jedva :) ) ubedio da su zvucnici ispravni i da nisam nista u medjuvremenu pokvario :shock: , tako sto sam sklonio plocu od OSB, ostali samo stalci, i sve je prosviralo kao i ranije. ;) :mrgreen:

Eto, resavacemo ergonomiju i nacin rada drugacije, a ne onako kako smo (zajedno) pogresno predvideli (gledali slike, upoznavali navike u radu, praksu)... cim moze bolje... ajmo bolje... ako su kompromisi prihvatljivi, zasto da ne?! Mnogo je jaci uticaj utiska coveka koji ce raditi u studiju, kada mu se uticaj demonstrira, nego sati i sati price i teorije!

Male sobe su strasno hendikepirane, i svaki kompromis i izmena ustaljene prakse koja dovodi do ZNACAJNO boljih rezultata (potvrdjeno od krajnjih korisnika), je cini boljom....

pozdrav

bogi

OFF
06-12-2008, 08:27 PM
Stalak za klavijaturu, i sve slicno sto moze da se nadje...
Stalci i ostale drangulije za bubnjeve...

Znaci... nije bitno da bude nekakvih nogu, nogara... samo ne velika povrsina, i ako ima velika povrsina, da se moze maknuti po zelji

Upravo smo koristili stage stalak za klavijaturu kad smo testirali.... i neku preostalu "dasku" od OSB... probaj tako, improvizuj.. pa ces sam skapirati o cemu pricam.... stavi i komad azmafona na osb... pa opet slusaj... saberi utiske i pokusaj da ih opises.

Ako stavis resetku.. nista ne dobijas... ako dovuces veliki mikser ispred.

Sad trenutno razglabamo ideju kako da montiramo tastaturu, mis i manji kontroler levo i desno od slusaoca, u priblizno istom odnosu povrsina. Bili bi nekako "pod rukom"... kad su ruke na naslonu od stolice, za ruke, a ne ispred....

Mozda ce moci napred manja stolicica da se odmaraju noge... kad se udobno zavalis :p

Inace ce jedna klavijatura biti ispred, ali na montaznom postolju... moze se maknuti po zelji a stalak ostane gde jeste (proverili smo, da ponovim, stalak ne smeta)... klavijatura se stavi na drugi stalak u drugu sobu, kada se miksa.

pozdrav

bogi

Hehe.... do ideje sa pokretnom klavijaturom sam dosao paralelno sa tobom

A za tastaturu i misa necu bas preterivati.... napravicu mali neugledan stocic, samo za to, i 2 racka sa strane..... Jedini problem ce biti sholjica za kafu:D

boggy
06-12-2008, 08:33 PM
Hehe.... do ideje sa pokretnom klavijaturom sam dosao paralelno sa tobom

A za tastaturu i misa necu bas preterivati.... napravicu mali neugledan stocic, samo za to, i 2 racka sa strane..... Jedini problem ce biti sholjica za kafu:D

Nemoj ispred, bole vrat i ledja posle duzeg rada
idi na dva stocica/racka, levo i desno (ima mesta i za kafu i za pikslu)
napred klavijatura, tako cemo nekako i ovde da uradimo

Ideja je bila dosta starija kao opcija, i nije moja, jedino ju je ovo novo saznanje o uticaju ucinilo neminovnom a ne opcijom.

pozdrav

bogi

NLP
06-12-2008, 11:00 PM
Dobar Dan,

Prijatelju stari kako bih bilo da probas, ili kako si napisao vi.
Praksa bez teorije neide, ali ti to znas!!! :wink:
jer kako vidim radis samo ozbiljne projekte.HM
Ali ovdje momci rade manje stvari.

Nije idea Nlp nego pokusaj da docarate ljudima. Znaci pokusaj da dadnes malo od tvog bogatog teoretskok!! znanja.:)
Kako sam Znas! imas reflekcije u zvim osama, ali su samo relevantni one koje se vracaju na poziciju slusnaj.
Da si procito moj cili Thread sa kojim sma uso u Forum video bih da san to vec bio naveo.

Vidis ovo je elementarno sto si naveo i jako konstruktivno. Do tocke, Da RFZ nemaju paraleni Zidova.

Oprosti za tebe i mene Nista novo!!!!!!!!!!!!

Pozz
Denis

Možda, da.
Ne znam...
Da li sam stvarno toliko ukalupljen?
Jeste skoro uopšte ne zamišljam pretjerano o tome kako če drugi "manje poučeniji" sve razumjeti.
Mea Culpa!

...ali moj ego pomalo traži, da svejedno ako su u tom akustičkom z(an)osu, da prečitaju saminiciativno veči dio tog subforuma ako imajo te vrste probleme, a nemaju para za uradne stručnjake.

Ipak ti dajem da imaš pravo, pomalo zaboravim jer sam/ su več drugi ogromno napisali, a novi forumaš baš želi individualno savjetovanje pa si več malo sit toga.
Nema tajni ali zna biti mukotrpno... ista pitanja, ignoriranja,...

a jedni samo pitaju, te savjetuješ, pa nabace nekoliko slikica pa skoro finiš i onda ništa. Što, je li kraj, kakav smo rezultat dostignuli, jesli li zadovoljan, j li nešto pošlo po zlu, jesi li napravio konačne mjeritve, kakvi su zvučni mixovi,..............

............ i ništa, kao da nisi bio ni potreban.

Ni "Hvala ti!".

Naprotiv: šta ono što si mi napisao na par stranicama i nekolicina emailovo ili pm-ova, pa samo desetak podanih linkova te ručnih skica ili 3d renderinga, desetine sati mobitela...........
Finiš (ako uopšte odgovori): pa to sam mogao i sam, pa pojeo si čitavo znanje o studijima preko tih bezveznih informacija koje si mo davao,...

Ajd to je to.
ukratko:D

E to je žalostno.

NLP
06-12-2008, 11:15 PM
NLP, jako mi je ostao u secanju utisak uticaja stola na coveka koji ce kasnije raditi u studiju. Sve testove smo do sada radili sa improvizovanim stocicem... tek da stane monitor i tastatura (velicine nocnog stocica pored kreveta sto stoji)... to traje mesecima tako... svi testovi i svi probni miksevi su radjeni tako, jer nicega nije ni bilo...

A onda je dosao na red da se proba sto, srecom te smo to testirali improvizovanim stolom pre kupovine ili izrade... posto je bila ideja da tu bude neki sto, i digitalni mikser/kontroler. Maketu/model smo resili stalkom za klavijaturu i plocom od osb-a, kako sam vec napisao OFF-u.

Covek, koji ce tu kasnije raditi, nije imao NIKAKAV problem da u roku od par milisekundi prelomi da sto u sobu nece uci nikad, ali tek posto sam ga (jedva :) ) ubedio da su zvucnici ispravni i da nisam nista u medjuvremenu pokvario :shock: , tako sto sam sklonio plocu od OSB, ostali samo stalci, i sve je prosviralo kao i ranije. ;) :mrgreen:

Eto, resavacemo ergonomiju i nacin rada drugacije, a ne onako kako smo (zajedno) pogresno predvideli (gledali slike, upoznavali navike u radu, praksu)... cim moze bolje... ajmo bolje... ako su kompromisi prihvatljivi, zasto da ne?! Mnogo je jaci uticaj utiska coveka koji ce raditi u studiju, kada mu se uticaj demonstrira, nego sati i sati price i teorije!

Male sobe su strasno hendikepirane, i svaki kompromis i izmena ustaljene prakse koja dovodi do ZNACAJNO boljih rezultata (potvrdjeno od krajnjih korisnika), je cini boljom....

pozdrav

bogi

Jeste, potpuno razumijem!
Ali sranje je da negdje treba da bude radna povr?ina a nije prikladno zbog neprilika koje pouzročava (jeb**a bi pa neče k**ac da uđe:)).

Zato mi je simpatična "ideja" Bob Katza koji ima sve rackove ispod standardnih visina radne povr?ine (slike i tem je na ovom subforumu). Čovjek pravi mastering na kauču sa mobilnim niskim rackovima.

Ali da jest ?ao, mastering ne treba 64I/O kanala i vi?e... zato te por?ine koje su akustički ubibo?e pomozi.
Zato razlika izme?u tracking/ mix/postprdukcijom/ mastering prostorija.

Uvijek kompromisi, ali nemojmo pretjerati sa ?eljama kad nisu razumne.

NLP
06-12-2008, 11:23 PM
Po skorasnjim iskustvima... mislim da ESS ne "ponistava" refleksije od miksera (kako neko moze da pomisli), samo malko psihoakusticki skrece fokus slusaoca sa njih na izrazeno difuzno zvucno polje,... dok, realno... kad bi izbacili mikser potpuno iz ESS sobe... ocekujem da bi slusanje bi bilo JOS bolje ;)

U drugom smislu, ako refleksije izostanu potpuno (RFZ, samo reflektovano difuzno polje koje dolazi s ledja), onda ostanu samo refleksije od stola (miksera)... ocekujem da je onda problem izrazeniji sa bliskom velikom radnom povrsinom, jer samo te refleksije ostanu, te je fokus slusaoca je prakticno prikovan za tu anomaliju...
ALI... ako je monitoring, main monitoring... tri do cetiri metra iza radne povrsine, problemi refleksija od miksera, nisu vise toliko izrazeni, ma kakav koncept studijske akustike primenili... ali za to treba PROSTOR, tako da se vrtimo u krug...

pozdrav

bogi

ESS dizajn čini upravo to ?to opisuje? ali je namijenjen da kao ka?e? skrene pozornost da, poput iluzionista. Ne primijeti? i fasciniran si ali jesi li razumio to ?to si video?
BBCjev CID je premalo prezentiran te premalo izkustava pojedinaca, da bi se do?lo do nekog konkretnog zaključka te efikasnosti.

Ali taj RPGjev iRoom i tvoj sličan princip Hammera doista je u dosada?noj ?pici akustičkog dizajna! (usput iRoom jo? nije potpuno razotkriven... uzgled mu je "Massenburgova soba" u buđet smislu).
Mislim da je Hammer dosta ,odnosno bolje fleksibilan (kao drugi dizajni) i kod srednje velike miksete. Ako je prostorija veča, jo? bolje!

boggy
07-12-2008, 12:16 AM
Jeste, potpuno razumijem!
Ali sranje je da negdje treba da bude radna površina a nije prikladno zbog neprilika koje pouzročava .......

To je bar lako... odaberes prostoriju od 200m3+ sa plafonom od 4m (min.) pa stavi mikser! :p

pozdrav

bogi

NLP
07-12-2008, 12:22 AM
... da:(.

boggy
07-12-2008, 04:13 AM
... da:(.

Sto si tuzan? Pa nisu veliki studiji sa velikim mikserima imali velike rezije samo zato sto su vlasnici bili (pre)bogati, projekti dobro placeni i poslovi odlicno isli... pa su se mogli razbacivati parama... u smislu... eto... ima se... moze se... itd...

Mala soba ima svoje zakonitosti, nije bas najbolji izbor... ali ako se krenulo na takvu koncepciju... ajd da vidimo kako se moze iz male sobe izvuci maksimum... pod uslovom da ne dodjemo do zakljucka da se audio produkciojom ne treba uopste baviti... ;) i da u maloj sobi treba spavati :)

Za pocetak, mozemo se drzati samo masteringa, kao sto si dobro uocio... ali uz malo pogorsanje ergonomije moze se i miksati... naravno... kome nije cilj da cuje mnoge sicusne detalje i u maloj sobi.. neka radi kako hoce.

Sada radimo jedan projekat, gde je namerno izbaceno snimanje (tracking, recording) iz ciljne delatnosti, zbog skucenog budzeta. Takva odluka narucioca je skoro naletela na brutalno ismejavanje okoline, ali kada se sve stavi na papir, samo okvirno... ispada da je samo recording daleko skuplji kao profesionalna usluga, ako se zeli da ta usluga bude kvalitetna... treba i prostor, i visekanalni AD, puni rekovi preampova, kompresora, limitera, gomila preskupih mikrofona (pun plakar!), cak i nije toliko kritican veliki analogni desk.... ali sve ostalo je enormno skupo.

U Beogradu, gde je lokacija, ima nekoliko mesta gde se odlicno moze snimiti (sve sto sam nabrojao ti studiji imaju u dovoljnim kolicinama)... cak ima i mogucnosti da se kvalitetno snimi i filharmonija.. ako to zatreba... tako da je to bio razlog da se ne ulaze besmislen kapital u nesto sto ionako sporo donosi novac a vec postoji u dovoljnim kolicinama i moze se iznajmiti.... nego je ideja da se akcenat stavi na miksanje i mastering... ako vec neko zeli i voli u svojoj maloj sobi da radi ...

U tom smislu mozda treba razmisljati.... ne raditi po kalupu (shablonu)... i silom gurati neku dosadasnju koncepciju u malu sobu, gde joj NIJE mesto, realno... sta god mi zeleli i voleli. Takve stvari su u industriji poznate.... niko nece strug (lathe) nositi na sprat zgrade, ako ima dve tone i ako ce da "srusi zgradu" zbog vibracija... nego, ako vec hoce da radi blizu stana... stavice strug u podrum... na zemlju... moze da iskopa i rupu i izlije betonski blok.... To sto strug niko normalan ne stavlja u sobu nije cak ni kompromis... to je realnost! I nema plakanja zbog te realnosti...
pozdrav

bogi

NLP
07-12-2008, 09:19 AM
Da znam.
Trend uradi kod kuče (u bedroom studiu), fini?iraj u "pravom" najamljenom studjiu je postala praksa.
Nema neke jake budučnosti za mnogo novih velikih studija, ba? i zbog te recesije zadnjih desetak godina digitalizacije.

Ali nek bar razmisle, da u bedroomove itekako treba staviti adekvatan tretman, makar ga je dosta i zauzima poveču kubika?u i stane kao jedan/dva dobra preampa, kompresora,... ?ta več.... bar to.
Pa kao ?to ka?e? onda treba doktorirati da bi se doreklo za?to ogromna mikseta ili kontroler nema mjesta na par kvadratima sobice.
... i hoče da bi jo? nagurali dodatne sprave, jer jedino zvuk te makine je "dovoljno analogan"...

... ali i zato su tome namjenjeni takvi forumi, da se ljudi osveste i počnu razmi?ljati u tom smjeru!
To me te?i.:)

NLP
07-12-2008, 09:28 AM
Nije akustika uopšte toliko kompleksna nego kao ljudi sa tvrdim/ nestvarnim željama!
Te idu tako daleko, da idu sami sebi lagati i sebe varati.

DeMa
07-12-2008, 12:48 PM
Nlp

Zao mi je ako imas takav osjecaj. Ali nesmiju novi ispastati radi tvog Iskustva.
Ja sam se toga ogradio, jer ne ocekuje havla ali to je moje individualno rasmisljanje i nepase u ovaj pod forum.
A sa haas Cu morat inesto prokupiti, da to konacno jednom rejezimo.:wink:

Pozz
Denis

DeMa
07-12-2008, 12:59 PM
Moj status na forumu je vise urednicki... niko, pa cak ni vlasnik foruma nije u obavezi da zapocinje "konstruktivnu diskusiju" umesto samih clanova, zato sto je SVAKOM CLANU na forumu DOZVOLJENO da zapocne takvu diskusiju. Moja obaveza na Rumskom je da pratim sta se sve pise u postovima, da se diskusija drzi sto je vise moguce zadate teme, da eventualno prekombinujem zalutale postove na bolji nacin, da sankcionisem nepostovanje pravilnika i da eventualno, kao i svi clanovi, doprinesem poboljsanju kvaliteta samog podforuma "Dizajn i konstrukcija studija". Pristup Forumu je besplatan i svaki dopirnos na poboljsanju sadrzaja foruma je na svakom pojedinacnom clanu, i na potpuno dobrovoljnoj bazi...

Nije bilo od mene namjereno da ti mors pocet diskusiju, ali si u mogucnosti jednu Diskusiju odvuca na jednu stranu.
Kako si to ucinio sa Stolom, Naprimjer.
I ako vec pricamo o Dizajn i konstrukcija studija ond mi je tu naveden primjer malo slab.

Da ti nemoras to znam. niti te zelim, Zapravo nemogu, Teodvuci na sto ti nemozes ili nisi spreman. (nije negativno)
Kako si napisao ja cu dalje pisati pa cemo se najvjerovatnije jos dovlojno puta naci.
Pa cemo voditi jednu konstruktivnu diskusiju. kakve smo je vec imali.

Proracune, podatke i formule ne smatram diskusijom ako pri tom nema i iskustvenog dela. Pronaci formulu, izracunati nesto, procitati o tome sve sto padne pod ruku, smatram "domacim zadatkom" (home work) za svakog ko ima jaku zelju da se bavi ovom problematikom..

Ja mislim da su clanovi hendikepirani jezikom, Ovaj svejt je velik i na 1000000 forumima se pise svaki dan o ovim themama.
Ja mislim da se moraju dati neke osnove, da bih snali sta ce traziti.

Sto se neprica o reverbtime sobe tebe licno nikad nisam cuo da si to spomeno.
Mozda nekada, ali ne otkada sam ja tu.
A sam znas da je to mozda naj bitnija stavka u akustici.

Kako ce napraviti kucni rad kada nezna sta trazi?

Pozz
Denis

P.S. Boggy oprosti ako sam te napo na neki nacin, nije bila moja namjera.

boggy
07-12-2008, 02:24 PM
Nije bilo od mene namjereno da ti mors pocet diskusiju, ali si u mogucnosti jednu Diskusiju odvuca na jednu stranu.
Kako si to ucinio sa Stolom, Naprimjer.

Prvo treba da bude elemenata za diskusiju. Poceo si sa pdf-om gde mozemo da pogledamo slike... nemacki uglavnom ne razumemo.... ocekujes da komentarisemo RFZ dizajn... ako ne gresim.

Opis principa RFZ se moze googlanjem naci, ako nekoga zanima, princip je neko definisao i uveo, mogli bi da diskutujemo o tome da li je princip dobar ili ne, koje su dobre i lose strane. NLP je primetio nizak plafon! I o tome je diskutovano, kao sto si primetio). Dalje, ja sam primetio pogresno dizajniran sto, i raspored radne povrsine... sto JESTE cesta greska u home studijima, i to je veci problem nego da li ce dizajn akustickog tretmana biti RFZ ili bilo sta drugo... pa sam to napomenuo, potpuno svestan sta je, po mom misljenju, bitnije,... prica o RFZ ili pogresan sto.

I ako vec pricamo o Dizajn i konstrukcija studija ond mi je tu naveden primjer malo slab.

koji primer?

Da ti nemoras to znam. niti te zelim, Zapravo nemogu, Teodvuci na sto ti nemozes ili nisi spreman. (nije negativno)

Ako primetim gresku koju cesto vidjam i koja zadaje prilicne probleme u malim sobama, a rezultat su neiskustva, postovacu tamo gde sam gresku primetio, bez obzira koja je tema u pitanju. To radim oduvek tako na ovom forumu.

Kako si napisao ja cu dalje pisati pa cemo se najvjerovatnije jos dovlojno puta naci.

naravno ;)

Pa cemo voditi jednu konstruktivnu diskusiju. kakve smo je vec imali.

pocni...

Ja mislim da su clanovi hendikepirani jezikom, Ovaj svejt je velik i na 1000000 forumima se pise svaki dan o ovim themama.
Ja mislim da se moraju dati neke osnove, da bih snali sta ce traziti.

Znam... posecujem i ja takve forume povremeno, ali ono sto cesto vidjam tamo je da greske cesto ne komentarisu, niti kritikuju, valjda da ne bi "oterali" brojne posetioce sajta... licno ne smatram da je to dobra praksa, a licno smatram da to degradira autoritet foruma na duze staze. Forum na kome mozes "svasta" procitati, a da niko ne replicira iskustvenim saznanjem, jednostavno je pricaonica, a ne forum koji se bavi nekom temom.
Pogledaj "Mike Vale - od nule do finala (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25103)", konkretno link prema JS forumu, pa ce ti biti jasno o cemu pricam... NLP je to radio, procitaj "komentare" i pogledaj koliko je trebalo vremena da prodje dok se neko od "odgovornih" oglasio. Nemaju vremena? Pa niko nema vremena!
Ako neiskusan citalac svrati na tu temu (John Sayers), po karakteru diskusije ce zakljuciti da je NLP za*ebo Mike Vale-a, da mu je novac bacio, da "nema pojma", jer se "strucnjacima" to sto su oni prikazali na slikama, nije uklapalo u ono sto "znaju jako dobro".

Sto se neprica o reverbtime sobe tebe licno nikad nisam cuo da si to spomeno.

Pa nigde nije niko rekao da je to "tabu" tema, nisam ti thread zakljucavao, nisam zabranjivao korisnicima da ti odgovaraju, a jos manje tebi zabranjivao da o tome pokrenes temu.
Opet da napomenem, ja nisam DUZAN da pisem o nekoj temi, a tebi niko ne brani. :)

Mozda nekada, ali ne otkada sam ja tu.

U pravu si... nisam nikada :da:

A sam znas da je to mozda naj bitnija stavka u akustici.

Studijskoj? Bitna jeste, ali daleko je od "najbitnije".

Kako ce napraviti kucni rad kada nezna sta trazi?

Pokazace interesovanje i radoznalost, volju i zelju, osnovne pokretace u procesu ucenja, ako ga nesto stvarno zanima kako prica da ga zanima, naci ce nacin da dodje SAM do informacija bez potrebe da mu iko pomaze. Ako nije u stanju sam da iskopa informacije... onda mu nema pomoci.
Diskusija onda moze da pocne, kada se krene sa konkretnim pitanjima... gde se iz pitanja vidi da je covek ulozio SAM svoj trud i vreme i snagu, da barem dodje do konkretnog pitanja... na koje, da bi se odgovorilo, ne treba pisati elaborat i seminarski rad, da ne kazem nesto gore....
Dobar primer ti je SumAnut (Mr. Smith avatar) sa foruma... prati njegova pitanja u vezi akustike i bice ti jasnije.

.......
P.S. Boggy oprosti ako sam te napo na neki nacin, nije bila moja namjera.
Ma .... navikao sam! :D

pozdrav

bogi

NLP
07-12-2008, 03:33 PM
Pa da boggy umalo me pojeli :)

DeMa
07-12-2008, 09:42 PM
Halo

Ja imam drugu viziju, Imam drugi nacin pristupa. Svaki dan sam u poslu, I moje je nacin, naci rjesenje ako ima nekih proplem.
Nema puno mjesta za filozofiju.
I svaki dan sa drugin osobama, Drugib vizijama i iz toga se stvara nesto bolje.

Niko te nije pojo Nlp,

Boggy
sta bi ti napisao svasta tu ima.
Ali ostat cemo na onome bit ce jos mnogo dobrih diskuzija.

Pozz
Denis