View Full Version : ozvucavanje bubnjeva
sonny
03-12-2008, 07:41 PM
prvi put idem to radit pa nisam siguran kako, imam 4 shura SM58 i roduNT1a...e sad zanima me jel se moze s tim sta iskombinirat da zvuci pristojno? i za koji dio bubnja da rodu iskoristim?
Reinhardt
03-12-2008, 08:02 PM
ako ti je prostor i glazbenik dobar, sve se moze:)
kick-58
snare-58
overL-58
overR-58
ambient-roda (najvazniji placement, igraj se sa pozicijom)
sonny
03-12-2008, 08:25 PM
jel trebam na sta posebno pazit? idem snimat jedan band pa da znam sta me ceka...inace radim r''n'b i hip hop pa mi je ovo novo
Rasta
03-12-2008, 11:17 PM
Phu... Bubanj se moze snimati na sto nacina... Ovisno o vrsti glazbe, setu, bubnjaru, prostoru... Evo jedne varijante koja mozda moze funkcionirati: Jedna 58 oko metar od dobosa, negdje iznad prvog toma usmjerena u dobos. Druga oko metar od indijanera, malo ukoso pod kutem prema strani suprotno od dobosa, usmjerena prema dobosu. bitno je da su ta dva mikrofona balansirana, jednake glasnoce u snimci. Treca 58 u kick. Sa rodom se mozes igrati, mozes ga staviti na prednju kozu kicka (ako nije lupan prejako), ali u ovom setupu nije neki bitan mikrofon, moze se i bez njega.
Moras zapamtiti da je za zvuk bubnja najbitniji bubnjar, nakon toga sam instrument, odnosno set bubnja, pa stimanje, onda prostor i tek onda mikrofoni.
zvincic
04-12-2008, 01:01 AM
Moras zapamtiti da je za zvuk bubnja najbitniji bubnjar, nakon toga sam instrument, odnosno set bubnja, pa stimanje, onda prostor i tek onda mikrofoni.
ja bih rekao da sve zavisi sta zelis dobiti....nekad su mikrofoni daleko bitniji od prostora....no IMNSHO, nikad bitniji od bubnjara i dobro nastimanog bubnja!
naravno, pod uvjetom da pricamo o mikrofonima - ne zadnjem krshu koji se cesto prodaje pod mikrofone...
inace, da imam NT1 i bas ga zarko zelim koristiti na bubnju...hm...prvo bi napravio -20 dB pad...a onda bi vjerovatno zavrsio ili na prednjoj membrani/ispred kicka ili ispod dobosa...mozda kao room..ili na fusu ako bi htio dobit k?????? umjesto csssssss :banghead:
Arthur
04-12-2008, 02:32 AM
ako ti je prostor i glazbenik dobar, sve se moze:)
kick-58
snare-58
overL-58
overR-58
ambient-roda (najvazniji placement, igraj se sa pozicijom)
to je to, tako treba
to je to, tako treba
i mozda overe da probas staviti sto vislje kako bi kupili ceo bubanj.tu stereo
traku kasnije u mixu mozes duplirati,jednoj zvekni lowcut da izdvojis cinele a sa drugom neki band-pass eq i dobrana kompresija za room i caio bella....:wink:
nt-1 ili za dodatni room ako ima potrebe ili bih ga stavio na hihat.
Poz
HeatMan
04-12-2008, 12:37 PM
58mice na sve?
uhhh neshto mi tu ne shtima.. dodushe kapiram da sve zavisi od vrste muzike.. :?
poz
spidermusic
04-12-2008, 12:52 PM
58mice na sve?
uhhh neshto mi tu ne shtima.. dodushe kapiram da sve zavisi od vrste muzike.. :?
poz
Sta reci, to je coveku na rapolaganju. Da ima drugo, mozda bi drugo upotrebio.
sonny
04-12-2008, 01:46 PM
rock nista posebno, prostorija je dosta dobro izolirana imaju decki i miksetu i jos par mikrofona al ne znaju modele(u oba dva smisla). kada dodem budem vidio al imam osjecaj da ce to dobro ispast, dobro sviraju
rock nista posebno, prostorija je dosta dobro izolirana imaju decki i miksetu i jos par mikrofona al ne znaju modele(u oba dva smisla). kada dodem budem vidio al imam osjecaj da ce to dobro ispast, dobro sviraju
To c eti spasiti puno Zivaca
Pozz
Denis
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.