Log in

View Full Version : Izbor pragova za el. gitaru.

radsoul
03-12-2008, 11:00 AM
Imam gitaru Epiphone Les Pau model, pragovi dotrajali i doslo vreme za zamenu! E sad koji su vasi predlozi i iskustva sa razlicitim tipovima pragova(Jumbo, medium)?
Pozdrav!

zlobisha
03-12-2008, 12:32 PM
Na žalost, to je tema na koju ti niko ne može znatno pomoći, po mom mišljenju, jer sve zavisi od toga šta se tebi sviđa i kakav setup voliš.
Meni nekako najviše odgovara 6105.

radsoul
03-12-2008, 01:08 PM
Palo mi je na pamet da stavim jumbo pragove na pomenutu gitaru ali mi jedan iskusniji gitarista rece da ti pragovi nisu bas namenjeni za tu gitaru! E sad ne bih hteo da se zeznem, pa rekoh cisto da upitam da li je neko probao ovu kombinaciju!

boom.trass
03-12-2008, 08:21 PM
Predlozio bih ti da gitaru odneses kod coveka, kod kojeg mislis da menjas pragove, pa da se sa njim posavetujes(U Novom Sadu to rade Kiki, Rasa...). Mislim da Jumbo pragovi mogu bez problema tu da se postave. Koliko znam, princip je taj da uvek mogu isti ili veci pragovi da se postave, manji jedino pod uslovom da se menja i grif tabla. U ponudi imas Fender i Dunlop pragove. Fender je vrlo mekan, brzo se haba, ali za strat/tele, to je pravi izbor. Dunlop je dosta tvrdji, univerzalniji, za tvoju gitaru, to bi ujedno bila moja preporuka.

radsoul
04-12-2008, 12:57 AM
U planu sam imao Dunlop Jumbo pragove. Naravno da cu se posavetovati sa covekom koji mi bude radio gitaru, pa cemo videti... !