Log in

View Full Version : Ampeg V-2 problem

supersonic
26-11-2008, 10:52 PM
Ljudi pomagajte.Imam Apmegovo V-2 pojačalo.Staro k'o grčka.Radi kao švajcarski sat.Zapravo, skoro kao švajcarski sat :)
Mislim da ga zeza trafo.S ozbirom da je on na 110 v, s vremmena na vrijeme hoće da šušti-najčešće i da proizvede neki čudan užasan ton, gdje i pri prvoj i drugoj situaciji se sve rješava udarcem po pojačalu :)

Bio je na remontu-prije toga.Do tada je radio malo- i onda izgubi snagu skroz i sl.Poslije remonta je sve proradilo osim toga.Lampe su mu nove novcijate-mislim stare su one, ali su u kutiji bile zapakovane-nisu korištene.

Ja mislim da bih trebao taj trafo da izvadim iz pojačala (jer je on montiran u pojačalo) i da ga nosim van pojačala-da ne bude tako blizu-da ne šušti i sl.

Da li sam otprilike u pravu?Šta oni kojima je možda poznato ovo, savjetuju.

Ovo je pojačalo u pitanju
http://cache.lespac.com/1/grandephoto/69/8769169/7966955-0-1226419394.jpg

Unaprijed hvala, Eno-Herceg Novi.

allegrosteva
26-11-2008, 11:21 PM
Ja mislim da je krav neotklonljiv i ja se srdacno nudim da otkupim to pojacalo po razumnoj ceni :-)

FrankoPanko
27-11-2008, 10:01 AM
Probaj otici kod nekoga tko ima iskustva sa lampasima. Imao sam slican problem na svom starom FBT-u, ali su u pitanju bili mrezni elektroliti (kondenzatori) koji su od starosti jednostavno presusili. Ako izlazne lampe imaju jako plavicasto svijetlo moguce je da su propisali i poliester kondenzatori iza obrtaca faze koji dolaze na resetke izlaznih lampi. Mrezni elektroliti su mi znali napraviti takav dar-mar da se je u jednom momentu izlazni trafo poceo enormno pregrijavati, zato- ne oklijevaj mnogo i ne cekaj da ti zbog gluposti nastrada ovaj rasni dragulj! :wink: Pozdrav.

supersonic
27-11-2008, 10:19 PM
kondenzatori novi-lampe nove :)

hvala vam na savjetima

FrankoPanko
28-11-2008, 04:07 PM
Mozda je negdje "hladan spoj"? Kakvi su potenciometri? Prekidaci od eq filtera iznad potenciometara? Ako su losi, pospricaj ih kontakt sprejem. Pokusaj otvoriti kuciste, upaliti ga i lagano sa nekim plasticnim ili drvenim stapom (suhim! :D ) lupkati po komponentama i locirati kvar, mozda uspijes samo se cuvaj visokog napona! :shock: :shock: :wink:

supersonic
28-11-2008, 08:55 PM
Možda elektroliti ?ž

FrrankoPanko-probaću to.Potenciometri su ok.Nemam problema sa njima.Već mislim da je trafo-ne znam-to mi je u glavi non stop...
ipak je on po defaultu na 110 v