Log in

View Full Version : Terensko snimanje

STUDIOTON
24-11-2008, 06:40 PM
Treba da imam 16 kanalno snimanje novogodisnje emisije .. mixeta allen heat 16:2 .. svaki kanal direct out u ff800+octamic II a sve to vezano u lap top ..

Moje pitanje je za one koji su to radili .. da li lap top u kombinaciji sa ff800+octamic II moze da pogura i snimi bez nekih problema 16 kanala? U pitanju je veoma dobar lap top HP Compaq 6910p , ona biznis klasa ..

.. ili ipak mora da se nosi desktop racunar?

Bitch
24-11-2008, 06:53 PM
hmm... s obzirom da se radi o PC varijanti, prvo, preporucujem ti eksterni hard odma! nesto tipa mybook ili sl, i uradi daisy chain iz FF800 u hard, ne prvo hard pa FF ! zbog raznih konflikta i dropova. sve bi trebalo da radi. USB izbegavam kao varijantu za multitrack, nekom to radi, ali meni cesto ubaguje protok, FW400 mi radi ko sat, da ne pricamo FW800 ali to nemas na PC laptopu.... Znaci nadji eksterni hdd i sve ce biti OK. Ako bas MORA da bude interni, neka bude na 7200 rpm, ako je sporiji, jbg, snimaj na 16 bita umesto na 24.
Vidi, mozda i moze da pici full 16 kanala audia, al ja se ne bih zajebavao.
Isto tako, mani se nekih chieftec box+obican hard, idi na brendiran all-in-one hard disk, ala MyBook, Lacie.... jer na ovim varijantama sa kucistima se cesto jebu firmware-ovi na kontrolerima u kucistu sa OS-om, nebitno Win ili OSX, znaju da imaju konflikte sto je nightmare za program uzivo, mada ti radis snimanje, moze da se vrati ako nesto stane, ali svejedno.... jednostavno ti je sigurica da ides na brendiran hard.

eto.
pozz :)

STUDIOTON
24-11-2008, 06:59 PM
Hvala Buzge .. Najvise bi mi odgovaralo da sto manje toga nosim .. imam externi hard koji mi je extra .. sa odlicnim kucistem . mogu njega koristiti ali to sve ide preko USB ..

@Diviner ..
Ti znas koji je hard ,, secas se da si mi rekao da je bas brz itd itd .. jel pouzdano da njega nosim?

Inace interni hard u lap topu je FUJITSU MHW2120BJ G2

jel taj hard unutra moze da podnese ovo sto mi treba?

Bitch
24-11-2008, 07:18 PM
google kaze da je taj fujitsu na 7200 rpm, vidi Ivane teoretski to moze da odradi posao, naravno, kao i USB varijanta tog tvog diska. ja samo kazem sta je meni pravilo najmanje problema. kada sam snimao 16ch na interni u laptop, znao je nekad da stane (sto ti nije dobro), USB ext hdd - tu ne bi trebao da imas problema - uglavnom radi - dok fw400 varijanta meni nikada nije napravila ni jedan drop!
Kolegama da, ali su oni malo preterali pa su snimali oko 40 kanala direkt na mybook - pa je bilo digitalnih dropova i do dve sekunde, ipak je to veliki protok.

Moj predlog:
ako ides eksterno, OK, pici USB
ako ides interno, snimaj 44.1khz, 16 bita, ionako je za TV (zar ne?)

Arthur
24-11-2008, 07:21 PM
ja sam na mom hp6735 (5200rpm je hard), uspešno poterao 8 inputa sa FF, čak je hteo da 3 minuta (koliko sam ga testirao) snima i na 176khz samplerate. Tako da očekuj da će ti na 48 raditi skroz ok, i to tako što ćeš adatom ići u FF iz octamica, a pritom, na samom FFu namesti limit bandwith tako da ti tera samo ad konvertere i jedan adat input, jer tako manje smaraš fw port. Što se samog harda tiče, radiće. Jedino obrati pažnju da pobiješ sve žive aktivnosti koje lap inače radi (meni nije hteo da radi stabilno snimanje dok nisam pobio skype, msn, wifi, AVG i sve što držim na tom lapu jer mi je on prvenstveno internet mašina)

STUDIOTON
24-11-2008, 07:24 PM
hvala ti jos jednom na infou .. jebi ga ovo je ozbiljna stvar i nema mesta za greske .. tj. ne sme da se desi da nesto zakaze . za taj posao sam dobro placen i ne smem da pogresim odnosno da se zeznem sa opremom za snimanje .. razmislicu sta i kako .. ustvari .. verovatno cu u studiju prvo da probam i da pustim da snima jedno sat vremena i da pratim ..

Bitch
24-11-2008, 07:31 PM
ja sam na mom hp6735 (5200rpm je hard), uspešno poterao 8 inputa sa FF, čak je hteo da 3 minuta (koliko sam ga testirao) snima i na 176khz samplerate. Tako da očekuj da će ti na 48 raditi skroz ok, i to tako što ćeš adatom ići u FF iz octamica, a pritom, na samom FFu namesti limit bandwith tako da ti tera samo ad konvertere i jedan adat input, jer tako manje smaraš fw port. Što se samog harda tiče, radiće. Jedino obrati pažnju da pobiješ sve žive aktivnosti koje lap inače radi (meni nije hteo da radi stabilno snimanje dok nisam pobio skype, msn, wifi, AVG i sve što držim na tom lapu jer mi je on prvenstveno internet mašina)
Jedino obrati pažnju da pobiješ sve žive aktivnosti koje lap inače radi (meni nije hteo da radi stabilno snimanje dok nisam pobio skype, msn, wifi, AVG i sve što držim na tom lapu jer mi je on prvenstveno internet mašina)

true. to obavezno. Goli Win i Recoring App.

STUDIOTON
24-11-2008, 07:31 PM
da naravno . lap top je kupljen samo za to i pali se samo kada treba da se snima .. znaci suv windows .. sa cubase-om i ff-om ..

zvincic
24-11-2008, 07:37 PM
nedavno sam snimao 18 kanala (44.1 24bit) na eksterni usb2 hard bez frke...vise od 3 sata kontinuirano.

isto je u igri bio ff800 a sa njim behringer ada8000

moci ce i na laptop direktno (5400 rpm disk) ali OBAVEZNO mora da bude ukljucen write cache na disku (testirao sam snimanje 24 kanala preko 3 sata).

pisao sam nedavno u arthurovom threadu o visti upravo o ovoj situaciji.

zvincic
24-11-2008, 07:40 PM
kada sam snimao 16ch na interni u laptop, znao je nekad da stane (sto ti nije dobro),

kako je ovo mene, da prostis, izjebalo....pa sam provalio da mi intel matrix storage driver nije dao da ukljucim write cache na disku....kad sam makao govno i ukljucio WC, nema vise stajanja!

Moj predlog:
ako ides eksterno, OK, pici USB
ako ides interno, snimaj 44.1khz, 16 bita, ionako je za TV (zar ne?)

ako je za TV onda bi ja radije 48 kHz ali i dalje 24 bita :wink:

STUDIOTON
24-11-2008, 07:46 PM
nedavno sam snimao 18 kanala (44.1 24bit) na eksterni usb2 hard bez frke...vise od 3 sata kontinuirano.

isto je u igri bio ff800 a sa njim behringer ada8000

moci ce i na laptop direktno (5400 rpm disk) ali OBAVEZNO mora da bude ukljucen write cache na disku (testirao sam snimanje 24 kanala preko 3 sata).

pisao sam nedavno u arthurovom threadu o visti upravo o ovoj situaciji.

gde se ukljucuje taj write cache? cemu to sluzi pa mora da bude ukljuceno?

lesha
24-11-2008, 07:57 PM
gde se ukljucuje taj write cache? cemu to sluzi pa mora da bude ukljuceno?

u device manageru idi na properties za hd

STUDIOTON
24-11-2008, 08:03 PM
u device manageru idi na properties za hd

vec je ukljuceno .. stiklirano kao enabled

STUDIOTON
24-11-2008, 09:03 PM
malo sam testirao i u jednom trenutnku u stanju mirovanja .. nista nisam radio .. odjednom je pukla konekcija izmedju lap topa i ff-a .. iz cista mira ..

Posle sam snimao nesto, malo testirao i sve je radilo dobro ..

Uhh .. sve mi ovo nekako nesigurno .. i ona varijanta .. APP .. Ako Prodje,Prodje .. a ne svidja mi se ta vrsta kockanja:confused:

Bitch
24-11-2008, 09:30 PM
Matori, sve velike i vaznije gigove radi sa jednim ili dva bekapa. Npr ja imam uvek dva alesis hd24 riga, jedan master, drugi adat thru, a jedan PC ili mac sa nekom analog kartom direkt sa spliterra, ako oba alesisa puknu (sto se zna desiti, npr ako 220v postane 219v :) )
Bekap, bekap, bekap :-) nadji splitter, i splituj se u dve masine. Nek backup bude desktop sa jeftinom presonus kartom ili sl.
... Bolje imati prosecan quality snimak, nego high quality neusnimak :)

Pozz

STUDIOTON
24-11-2008, 09:39 PM
Matori, sve velike i vaznije gigove radi sa jednim ili dva bekapa. Npr ja imam uvek dva alesis hd24 riga, jedan master, drugi adat thru, a jedan PC ili mac sa nekom analog kartom direkt sa spliterra, ako oba alesisa puknu (sto se zna desiti, npr ako 220v postane 219v :) )
Bekap, bekap, bekap :-) nadji splitter, i splituj se u dve masine. Nek backup bude desktop sa jeftinom presonus kartom ili sl.
... Bolje imati prosecan quality snimak, nego high quality neusnimak :)

Pozz

Mrzi me da nosim rudaw , to bi 99% odradilo kako treba .. ali me toliko mrzi da sve to nosim da eto pravim alternativnu varijantu .. za spliter je super ideja kao i za backup .. videcu sta cu vec .. imam jos 7 dana ..

zvincic
24-11-2008, 10:24 PM
malo sam testirao i u jednom trenutnku u stanju mirovanja .. nista nisam radio .. odjednom je pukla konekcija izmedju lap topa i ff-a .. iz cista mira ..

Posle sam snimao nesto, malo testirao i sve je radilo dobro ..

Uhh .. sve mi ovo nekako nesigurno .. i ona varijanta .. APP .. Ako Prodje,Prodje .. a ne svidja mi se ta vrsta kockanja:confused:

kupi novi kvalitetan firewire kabel a ako i dalje puca veza posudi neki laptop koji pouzdano radi sa firefaceom...nema se smisla kockat jer ce murphy, po obicaju, spizdit stvar!

evo, mozes bit siguran da toshiba a200 radi ko ura...a ima i texas instruments firewire kontroler...

drugi neka dopisu ako imaju iskustva sa pojedinom kombinacijom...i ako im se da :)

e, da...sjetio sam se da sam jednom pokusavao snimat sa firefaceom na jednom polurasturenom acer laptopu i svako malo je pucala veza (crvena host lampica na ff)...

STUDIOTON
24-11-2008, 10:31 PM
kupi novi kvalitetan firewire kabel a ako i dalje puca veza posudi neki laptop koji pouzdano radi sa firefaceom...nema se smisla kockat jer ce murphy, po obicaju, spizdit stvar!

evo, mozes bit siguran da toshiba a200 radi ko ura...a ima i texas instruments firewire kontroler...

drugi neka dopisu ako imaju iskustva sa pojedinom kombinacijom...i ako im se da :)

e, da...sjetio sam se da sam jednom pokusavao snimat sa firefaceom na jednom polurasturenom acer laptopu i svako malo je pucala veza (crvena host lampica na ff)...

vidis meni se ta crvena lampica nije palila .. samo se cuo onaj prepoznatljiv zvuk kao kada izvadis neki usb uredjaj .. i izgubila se veza .. ali je sve vizuelno bilo kao da je sve u redu ..

zvincic
24-11-2008, 10:32 PM
nasao sam da taj tvoj laptop ima Ricoh fw kontroler ...to bi trebalo da radi...ali...:wink:

zvincic
24-11-2008, 10:33 PM
vidis meni se ta crvena lampica nije palila .. samo se cuo onaj prepoznatljiv zvuk kao kada izvadis neki usb uredjaj .. i izgubila se veza .. ali je sve vizuelno bilo kao da je sve u redu ..

probaj drugi kabel :wink:

STUDIOTON
24-11-2008, 10:37 PM
nasao sam da taj tvoj laptop ima Ricoh fw kontroler ...to bi trebalo da radi...ali...:wink:

videcu kada ga opet budem testirao ..

ma lap top je vrhunski ..

zvincic
24-11-2008, 10:42 PM
videcu kada ga opet budem testirao ..

ma lap top je vrhunski ..

vrhunski je svaki u kojeg se mozes pouzdat da ce ti zavrsit posao :wink:

STUDIOTON
24-11-2008, 11:24 PM
vrhunski je svaki u kojeg se mozes pouzdat da ce ti zavrsit posao :wink:

Apsolutno

OFF
25-11-2008, 01:59 AM
Meni FF800 na laptopu gurao do 10 kanala 44,1/24 bez ikakvih problema ikad.

@Zvincic

Jel' ogromna razlika u kanalima snimljenim sa ff800 i ada 8000?

@ostali

Externi Hd... ako je dobar, mogu li se sa njega vuci i neki VSTi ako nemam na internom mesta za data od VST-ija?

clusterchord
25-11-2008, 03:44 AM
ako oba alesisa puknu (sto se zna desiti, npr ako 220v postane 219v :) )

cao Bitch, hehe nastavak price o Alesisima ;) ...

nego cudim se, samo 1V razlike ga sj*be ?!?!?! nevjerojatno da su tako osjetljivi.. reci, zar se ne moze toj varijaciji napona doskociti nekako?

nemam pojma, samo pretpostavljam.. da se nosi sa sobom neki UPS, ili conditioned power supply, koji "uvijek" izbacuje stabilnih 220V. jedan laptop, 8 - 10 kanala preampa i dva alesisa HD, ukupno ne trose tako puno ampera, to nebi morao biti neki mega snazan ups, daklem ni skup.. ima li takvih sprava uopce?

Bitch
25-11-2008, 03:40 PM
cao Bitch, hehe nastavak price o Alesisima ;) ...

nego cudim se, samo 1V razlike ga sj*be ?!?!?! nevjerojatno da su tako osjetljivi.. reci, zar se ne moze toj varijaciji napona doskociti nekako?

nemam pojma, samo pretpostavljam.. da se nosi sa sobom neki UPS, ili conditioned power supply, koji "uvijek" izbacuje stabilnih 220V. jedan laptop, 8 - 10 kanala preampa i dva alesisa HD, ukupno ne trose tako puno ampera, to nebi morao biti neki mega snazan ups, daklem ni skup.. ima li takvih sprava uopce?

alesisi stara garda :D

pa da , ja tako i radim kako bi minimizirao mogucnost da se tako nesto desi, i imam rig koji je 99.5% stabilan :) dva alesisa, ups apc 1500v i furman pl2000. prvo u struju ide ups za battery powered supply - posle toga furman pegla neravnine i izoblicenja koja pravi ups i generise koliko toliko linearan napon. Taj setup mi je najstabilniji do sada i za sada sam imao samo 3 minute failure u inostranstvu, ali sam se snasao jer sam imao i 2ch backup :D pa sam malo crossfade-ovao :D niko nije skontao...

jako su pipavi jebiga, ali ova kombinacija kazem ti radi super. Prvo sam probao samo ups bez furmana i bilo je bolje, ali i dalje je bilo problema, ali ovaj sad setup razbija.
plus nije lose imati neki tepih sendvic od azme ili sl da se spreci drmanje od subwoofera, jer kad se otpanje a ti si na toreti, sve se trese, nego napravis antishock tretman i da vidis kako se okrece brojcanik na njima bez prestanka :D

no, uvek na lajvu, bekap bekap i bekap :)

pozzz

Tiki the Boyler
25-11-2008, 04:22 PM
A poslije cijele kompjuteraške priče ne zaboravi jednu jaaako bitnu stvar!
Obavezno provjeri kako je džamperisan Direct Out na Wizardu! (Da ti se ne desi kao meni da snimim total crap!) Fabrički je podešen na Post Insert + Post EQ, tako da ćeš dobiti neupotrebljiv snimak, posebno ako live tonac bude morao ekstremno koristiti EQ (a obično je tako).
Mali zaje& kod tih malih miksera je što moraju da se otvore i da se na svakom kanalu prebaci džamper na Post mod. Nije neki posao (završićeš za sat-dva) ali nemoj da dočekaš poslednji momenat!

Poz!

zvincic
25-11-2008, 04:26 PM
@Zvincic

Jel' ogromna razlika u kanalima snimljenim sa ff800 i ada 8000?

nije

STUDIOTON
25-11-2008, 07:10 PM
A poslije cijele kompjutera?ke priče ne zaboravi jednu jaaako bitnu stvar!
Obavezno provjeri kako je d?amperisan Direct Out na Wizardu! (Da ti se ne desi kao meni da snimim total crap!) Fabrički je pode?en na Post Insert + Post EQ, tako da će? dobiti neupotrebljiv snimak, posebno ako live tonac bude morao ekstremno koristiti EQ (a obično je tako).
Mali zaje& kod tih malih miksera je ?to moraju da se otvore i da se na svakom kanalu prebaci d?amper na Post mod. Nije neki posao (zavr?iće? za sat-dva) ali nemoj da dočeka? poslednji momenat!

Poz!

auuuhh .. :hm, hm:

STUDIOTON
25-11-2008, 10:58 PM
evo da kazem .. 4 sata sam koristio lap top sa ff800 a od toga 120 minuta sam snimao 16 kanalno ..

i sve je radilo bez ikakvih problema ..

Svaki dan cu ovako raditi kao proveru da vidim kako reaguje a kazem evo 4 sata odlicno radi ..

lesha
25-11-2008, 11:16 PM
kao sto rekose ljudi, opet nije zgoreg da imas neko backup resenje, naravno uz korekciju napona.

izvinite sto ponavljam vec receno.

spidermusic
26-11-2008, 02:24 PM
Radi bez greske kod tebe u studiju gde vlada smirena i opustena atmosfera. Na terenu je druga prica. Ja bih licno uposlio i jedan Alesis sa dobrim UPS-om, za svaki slucaj. Obavezno proveriti setovanje Direct Output-a na mikseru. Pozz i srercno!

STUDIOTON
03-12-2008, 04:49 PM
imao sam snimanje i samo da javim .. da je sve proslo bez ikakvih problema .. ff800 + octamic II u kombinaciji sa lap topom sa ricoh FW chipom je radilo citavih 7-8 sati .. od toga 3 sata snimljenog 16 kanalog materija.. bez i jednog jedinog resetovanja racunara zbog nekog problema .. jednostavno .. sve je radilo savrseno

jos jednom hvala svima

SumAnuT
03-12-2008, 07:17 PM
Izgleda da snimatelji sa radio beograda napokon mogu da uzmu u razmatranje neki drugo os za snimanje zvuka pored dos-a :)

Arthur
04-12-2008, 02:36 AM
jes ti preslušao kompletno taj materijal? Meni je moj HP dok me zajebavao, štucao onako podmuklo, da ne pukne, nego samo zguta delić sekunde.

Manley
04-12-2008, 08:05 AM
;-)

STUDIOTON
04-12-2008, 08:55 AM
jes ti preslu?ao kompletno taj materijal? Meni je moj HP dok me zajebavao, ?tucao onako podmuklo, da ne pukne, nego samo zguta delić sekunde.

Preslusao sve .. i sve je prva liga . odlicno snimljeno i bez tehnickih gresaka

:wink: