View Full Version : akusticka adaptacija do 500eu
Miha Blaze
23-11-2008, 01:03 PM
soba je dimenzija 6 x 5 x 2.3m, zid je beton...
budzet je 500 eu...
potrebno je da se prostorija dovede u red za neko usnimavanje (rezija) i mozda cak za miks...
ima li neko neki predlog?
pozdrav!
HeatMan
23-11-2008, 04:41 PM
stavi pare u banku ili ih potroshi na pedale.
poz
Krecenje, laminat, luster... :)
Braca
23-11-2008, 05:57 PM
Lako je vama kad ste vi svoju akustiku zavrsili- pa se zezate sa odgovorima, nego hajde dajte neki predlog, ja kad sam pitao meni su ovi sto znaju rekli da to ne valja sto ja hocu. Soba ti je oko 30 kvadrata ako dobro razumem, meni jeto ozbilna povrsina, zato mislim da moze da se odradi to, ali kako ne bih smeo da ti savetujem, jer nisam u tome, zato i ocekujem da se jave oni koji znaju pa da nam svima pomognu, ako uopste nama ima pomoci!
Pa ja se bas nisam salio... :)
Za taj novac ne moze da resi pitanje "akustike". Moze da napravi par nekih panela i da se moli da prostorija nije problematicna, a i za to su male sanse jer je uzasno nizak plafon.
Drugo nisam siguran da li se covek zabunio ili je stvarno mislio da je "rezija" prostorija za usnimavanje... jer rece "da se snima (rezija), a mozda i za mix..."
Pa sam svoj odgovor koncipirao sustinski onako kako jeste, ali u malo neobaveznijoj formi... :)
Ako cemo da svedemo, mogao bi da glasi : "Za te pare tesko mozes ista srediti".
boggy
23-11-2008, 06:57 PM
:)
stavljeno na sticky!
pozdrav
bogi
Braca
23-11-2008, 07:33 PM
Ja mislim da za 500 eura i malo truda, moze da napravi mnogo prijatniji zvuk od onog koji mu je sada, ako nista drugo smanjice neke osnovne probleme. Nema idealne akusticke obrade, prema tome kreni sa 500 eura, uradi sta mozes za te pare, a onda nastavi kad ispadne sledeca povoljna prilika.
Braca
23-11-2008, 07:41 PM
Preporucujem ti da pogledas DVD koje se zove Secrets of the pros, dao mi je da pogledam jedan prijatelj sa rumskog, na tom videu imas jako pristojno objanjenje akustike i problema koje mozes i sam da resis, videces i prostor cija je akusticka obrada kostala 800 dolara, a ciji je konacni rezultat jako dobar (kako kazu puno bolji od mnogih profi studija). Znaci moze se uz malo truda, nervira me mistifikacija tog problema u Srbiji!
boggy
23-11-2008, 09:12 PM
......Secrets of the pros.....
Naslov je stvarno ne-tendenciozan...
......videces i prostor cija je akusticka obrada kostala 800 dolara,
Cuo si mikseve iz tog studija?
a ciji je konacni rezultat jako dobar (kako kazu puno bolji od mnogih profi studija).
Mnogi "profi" studiji, na zalost, su pre izlozba vrhunskog outboarda (pokretna imovina!), nego akusticki dobro sredjeni prostori (nepokretna imovina!), zbog konkretne odluke vlasnika ciji je novac ulozen u to... tako da je uporedjenje relativno i nije problem naci prostor gde akusticki tretman ne vredi, realno, mnogo vise od toga sto si spomenuo.
Znaci moze se uz malo truda, nervira me mistifikacija tog problema u Srbiji!
Ako si sasvim siguran da to moze, onda probaj, svakako ces manje rizikovati od onih koji su u svoje studije ulozili 3000EUR a tek neki mnogo, mnogo vise.
800$ nije velika investicija ako je cilj, kako kazes, demistifikacija necega sto je po tvom misljenju mistifikovano bez preteranog razloga... neki od clanova sa ovog, konkretnog, foruma su ulozili daleko vise novca (ne racunajuci rad), da bi upravo demistifikovali neka pitanja i doveli ih na realniju poziciju... pri tom svoja iskustva dele sa drugima... ali primeti da sam rekao "svoja iskustva"...
Ako nista drugo ... ja vise sprzim para na cigarete godisnje... :banghead:
Kad zavrsis, smiksaj neku pesmu u tom prostoru pa objavi javno rezultat.... ako to bude bilo super.... svi ce krenuti tvojim stopama... a ti se seti da nisi mnogo rizikovao ;) a da si neku misteriju demistifikovao.
Cak i da ne uspes, to ce biti edukativno za ovaj forum i celu ovu virtuelnu zajednicu.
U suprotnom, ako samo nekriticki nesto pises, a nista ne proveravas u praksi (na svojoj kozi!), i tebi samom ce biti jasno da samo pomazes u sirenju, u najmanju ruku, neproverenih informacija. Nadam se da primecujes da net imamo svi...
pozdrav
bogi
LACKY
23-11-2008, 09:34 PM
Da nazalost net imamo svi!
Braca
23-11-2008, 10:25 PM
Ne znam sta je problem u naslovu! Covek stavio takav naslov sta cu ja sad. Mixeve iz te sobe nisam cuo, ali se radi o producentu koji je autoritet, to govore njegova dela, a kvalitet njegove sobu potvrdjuje jos jedan mnogo veci autoritet.
Ne znam sto si onoliko pisao, pa to se ne odnosi na tebe jer si ti profesionalac. Covek je lepo napisao i pitao sta moze da uradi za 500 eura u vezi akustike, i normalno je na forumu odgovoriti mu i eventualno pomoci-zato i sluzi forum. E sad odgovori, tipa to ne moze bez 300.000 eura, ili sta vec, nikome na forumu ne pomaze. Veoma je lako da se coveku ubije nada, teze mu je pomoci, a mistifikacija na taj nacin i tekako postoji, jer na nekim drugim forumima opet ozbilljni autoriteti ne mistifikuju stvari iako su profesionalci, vec ako im neko zatrazi profesionalnu uslugu onda prodaju to sto znaju, ali istovremeno vrlo rado odgovaraju na forumu, daju savete, pa cak stave i gotove projekte, sto moras da priznas da na rumskom nije slucaj-ili sam ja mozda prevideo nesto.
Sto se tice mixanja, ja to ne dozivljavam kao takmicenje i nemam potrebu da stavljam i merim onu stvar sa drugima, to nije sustina mog bavljenja muzikom (uzgred moja mixanja su na nekih 80 ploca do sada-sto ne znaci da umem da mixam :))
Mislim da nije nista lose da nekome preporucim da pogleda DVD, zasto bi to bilo nekriticko pisanje, samo zelim da pomognem, mozda taj DVD i ne valja, ja nemam takav utisak a ti mi otvori ochi ako gresim.
Mozda je pametnije i za mene i tebe da manje cigareta trosimo!
Pozz
idekius
23-11-2008, 10:43 PM
Cuo si mikseve iz tog studija?
Ne razumem... stvarno ne razumem. Ja sam čuo mixeve iz akustički ne obradjenih studija, koje su ljudi dobro odradili i zvuče dobro, a čuo sam i kršine od mixeve iz skupih studija, sa gomlom para u akustici.
Ne omalovažavam i ne dovodim u pitanje potrebu uredjenja akustike. Naravno da treba i naravno da je poželjno. Nisam lud... ali to što sam lep, ne znači da sam glup :)
Procena akustike na osnovu slušanja nečijeg mixa... ne mogu da verujem da tako nešto ikome ozbiljnom može da padne na pamet...
Šta? Ovaj nije umeo da podesi eq i kompresor, pa mu je kriva akustika? Ili neko vešt i zna šta radi, pa je dobra akustika zato što je mix, ili mastering dobar???
LACKY
23-11-2008, 10:46 PM
Oces reci: Slupaj pare u akustiku pa ce ti i mixevi biti bolji!
Ima logike, sa boljom akustikom ce ti i rezultat biti bolji. To stoji.
Ali ako su ti rezultati i bez akustike losi, sa njom ce biti samo malo manje losi.:da:
Sawonline koji sam zapazio u trailerju pokazuju na "Moulton room design" i kori?tenje "acoustic lens tech.". Takve zvučnike radi i bang and olofssen i nisu ne?to posebno...
Najverovatnije računaju na interakciju takvog zvučničkog sistema sa akustičkim tretiranim prostorom po principu dizajna gospodina Moultona (Moulton room), koji je i dizajnirao "acoustic lenses" dizajn zvučnika, usput...
Malo pogooglajte i naiči čete na Moultonovu stranicu te vi?e detaljnih informacija, koje je segmentirao na male djeliče u svakom svom whitepaperju, pa morate da prečitate sve ili one ta "glavne"(kvaka, jer ne zna? koji su "ta glavni":)) te pove?ete sve logički... stoga vreme i strpljenje te čitanje:)
To je tema za svojevrstnu razpravu stručnih akustika... i do sada jo? nije nekako raz?iren dizajn, a ideja nije ni tako nova...
Tema potpuno za sebe!!!
Ukratko: sa 500? je najbolje da nabavi? čim vi?e srednje guste mineralne vune i pametno rasporedi? po ključnim lokacijama u prostoru. Pomagaj si sa mjeritvama, gdje se koje frekvencije najradije nabiru...
Tome primjerno rasporedi izolaciju. Mnooogo toga ili dovoljno je več na tom forumu opisano, ali sa manje filozofije od prije opisanog.
Toliko za jedanput.
A sa 500? če? moči napraviti mnogo prijatniji prostor za rad, bolje nego novi preamp ili ?to več... ali neče biti abbey road studio:)
Stisni jo? nekoliko para,... Svakako mo?e i naknadno dopunjevanje/ dograđivanje!
Za?to ne.
boggy
23-11-2008, 11:03 PM
Ima logike, sa boljom akustikom ce ti i rezultat biti bolji.
Ali ako su ti rezultati i bez akustike losi, sa njom ce biti samo malo manje losi.:da:
Slazem se.
Ja, barem, vidim logiku u cinjenici ... ako neko ima bolje uslove da cuje, to sto mora da cuje.... onda ce bolje znati sta treba da radi,... pod uslovom da zna.
Pri tom i pored kvalitetnog monitoring lanca i akustickog sredjivanja prostora, znanje, licni senzibilitet i sluh nista ne moze zameniti.
pozdrav
bogi
Ja sam za slican nivac u svojoj staroj reziji odradio nekoliko paravana i jedan 'pomoziboze' difuzor.... radio u toj sobi 2 godine i ostao ziv kao i sve moje musterije
boggy
23-11-2008, 11:51 PM
..........
A sa 500€ češ moči napraviti mnogo prijatniji prostor za rad, bolje nego novi preamp ili što več... ali neče biti abbey road studio:)
Ajde da ja racunam kada niko nece....
Predpostavimo da se SAV novac ulaze u nekakav apsorpcioni materijal... i NISTA drugo
Njegov prostor je oko 81m2 povrsine na koju treba smontirati (nekako) apsorbere... samo plafon i zidovi, pod se ne tretira.
E sad, ako se kamena vuna moze kojim slucajem lepiti na zid, bez podkonstrukcije za montazu i bez (barem) platna kojim se to pokriva da ne leti prasina... sto nije prakticno moguce... ali ajde... recimo da se kamena vuna "moze" montirati kao Auralex i Primacoustics sundjeri...
Tada treba samo za osnovni trosak na materijal (to sto ocekujete da ce vam biti "mnogo" bolje).... odvojiti ukupno 547din x 81 = 44307 (oko 497EUR) bez otpadaka od krojenja.
Pricam o tablama tvrdo presovane kamene vune debljine 5cm... samo kao primer... azmafon debljine 8cm kosta isto toliko.
Znaci ne preostaje para za potkonstrukciju i prekrivanje platnom...
A sta se time uopste dobija?
Dobija se tzv. "mutav" prostor, kod koga bass ispod 100Hz i dalje nesmetano divlja (sto je najveci problem), a visokih vise skoro NEMA, osim kada ste u sweet spotu zvucnika (refleksija na visokim nema, upravo su ubijene!)...
Tranzijenati i reverberacija u produkciji tesko mogu realno da se percipiraju i doziraju u prostoriji koja nema prirodnih (sobnih) refleksija iznad 1kHz (jos je bolje ako je difuzno zvucno polje). Barem ako pricamo o produkciji muzike koja ce se slusati u obicnoj sobi u kojoj ljudi inace zive.
O produkciji bass-a u sobi u kojoj je haos na niskim frekvencijama nema ni govora... moze se nesto nabadati i povremeno nekad i nabosti...
Translacija miksa je skoro nikakva. Potrebne su godine i godine pokusavanja i prilagodjavanja (navikavanje!)... najcesce bez uspeha.
Smaranje onoga ko radi je poprilicno... nije uopste trivijalno isterivati da nesto zvuci onako kako "mora" za tu sobu da bi se dobio tehnicki ispravan mix, a pri tom se ne prepustiti svom senzibilitietu u vecoj meri.
Pri tom ne pisem o tome sta sam procitao na netu, video na nekakvom DVD, nego navodim moja licna iskustva sa terena... ako to nekome zvuci neverovatno... nadam se da mu nije veliki problem da obidje neke studije po sopstvenom izboru i uveri se sam svojim usima a ne ocima.
ali neče biti abbey road studio
....
ma kakav abbey road... :banghead:
Pocni od velicine prostora... i vec prevazilazimo vecinu studija i "studija" u ExYU... a gde je sve ostalo... pricam samo o golim zidovima...
Stisni još nekoliko para,... Svakako može i naknadno dopunjevanje/ dograđivanje!
....
... i dogurace polako do cifre o kojoj smo vec razglabali... teme na sticky i ostalo...
pozdrav
bogi
HeatMan
23-11-2008, 11:57 PM
Ima logike, sa boljom akustikom ce ti i rezultat biti bolji. To stoji.
ne mora da znachi. masa ljudi se zbuni kada predje u akustichki obradjen prostor.
i mixevi mogu da im budu daleko loshiji od onih iz obichnih sobichaka..
pogotovo ako su neiskusni.
poz
Ajde da ja racunam kada niko nece....
Predpostavimo da se SAV novac ulaze u nekakav apsorpcioni materijal... i NISTA drugo
njegov prostor je oko 81m2 povrsine na koju treba staviti apsorbere... plafon i zidovi, pod se ne tretira.
E sad, ako se kamena vuna moze kojim slucajem lepiti na zid, bez podkonstrukcije za montazu i bez platna kojim se to pokriva da ne leti prasina... sto nije prakticno moguce... ali ajde... recimo da se kamena vuna moze montirati kao Auralex i Primacoustics sundjeri...
Tada treba za samo osnovni trosak na materijal (to sto ocekujete da ce vam biti [mnogo] bolje).... odvojiti 547din x 81 = 44307 (oko 497EUR) bez otpadaka od krojenja. Pricam o tablama tvrdo presovane kamene vune debljine 5cm... samo kao primer... azmafon debljine 4cm kosta isto toliko.
Znaci nema para za potkonstrukciju i prekrivanje platnom...
A sta se time dobija?
Dobija se tzv. "umrtvljen" prostor, kod koga bass ispod 100Hz i dalje nesmetano divlja (sto je najveci problem), a visokih vise skoro NEMA, osim kada ste u sweet spotu zvucnika (refleksija na visokim nema, upravo su ubijene!)...
Tranzijenati i reverberacija u produkciji tesko mogu realno da se percipiraju i doziraju u prostoriji koja nema prirodnih refleksija iznad 1kHz (jos je bolje ako je difuzno zvucno polje). Barem ako pricamo o produkciji muzike koja ce se slusati u obicnoj sobi u kojoj ljudi inace zive.
O produkciji bass-a u sobi u kojoj je haos na niskim frekvencijama nema ni govora... moze se nesto nabadati i povremeno nekad i nabosti...
Translacija miksa je skoro nikakva. Potrebne su godine i godine pokusavanja i prilagodjavanja... najcesce bez uspeha.
Smaranje onoga ko radi je poprilicno...
Pri tom ne pricam o tome sta sam procitao na netu, video na nekakvom DVD, nego govorim realna iskustva sa terena... ako to nekome zvuci neverovatno... nadam se da mu nije veliki problem da obidje neke studije po sopstvenom izboru i uveri se sam svojim usima a ne ocima.
ma kakav abbey road... :banghead:
Pocni od velicine prostora... i vec prevazilazimo vecinu studija i "studija" u ExYU... a gde je sve ostalo... pricam samo o golim zidovima...
I dogurace polako do cifre o kojoj smo vec razglabali... teme na sticky i ostalo...
pozdrav
bogi
Da:da: !!!
Evo boggy, sveo sam se na totalan budget način akustičkog tretmana, jer sam na planetaudio, johnlsayers, GS itd., poznat da pretjerujem i previ?e pametujem:D
Zato sada veoma!!! omek?amo "izdanje" mojeg posta!:wink:
ne mora da znachi. masa ljudi se zbuni kada predje u akustichki obradjen prostor.
i mixevi mogu da im budu daleko loshiji od onih iz obichnih sobichaka..
pogotovo ako su neiskusni.
poz
Neka nauče kako se kvalitetno i pravilno radi!
Kruta istina.
Svaka druga filozofija je obračanje leđa istini.
boggy
24-11-2008, 12:41 AM
.....
Zato sada veoma!!! omekšamo "izdanje" mojeg posta!:wink:
Ne... ne treba to da radis... neces biti (i) ovde "antihrist" ... obecavam! ;)
Odgovornost je poprilicna u ovom poslu, ne samo u smislu trosenja para.. nego i u ispunjavanju klijentovih ili sopstvenih ocekivanja ... i tu (licno) nemam nekakve "milosti"... zasto? Pa klijenti su me tome naucili!!!
Ocekivanja su obicno na pocetku "minimalna" (toliko minimalna da se nekad zapitam sto nas uopste smaraju, kad "skoro da nema" problema), a kasnije, kad se sve "dogovori", ta ocekivanja znaju da mutiraju u nekakav "wanna be abbey road", koga najcesce nisu ni culi ni videli u prirodi.... ali dobro.. ljudi imaju pravo da zele sta god pozele!!!
pozdrav
bogi
Arthur
24-11-2008, 02:31 AM
ma, sve se može kad se oće
boggy
24-11-2008, 02:46 AM
ma, sve se mo?e kad se oće
Naravno! ;)
pozdrav
bogi
Hallo
joj kako vidim opet neke teske theme ovdje.
Ako pricamo da imamo 500€ za akustik module, i ako se to moze sam!! izvesti, onda se moze dosta materijala za 500€ kupiti!
Naj vjerovatnije je da se nece moci zavrsiti sve sa tin parama ali se moze pocet, i dosta toga zavrsiti. I svaki novi step koji se napravi dalje, ce biti doprinosan cilju.
Pozz
Denis
Hallo
Ako pricamo da imamo 500€ za akustik module, i ako se to moze sam!! izvesti, onda se moze dosta materijala za 500€ kupiti!
Naj vjerovatnije je da se nece moci zavrsiti sve sa tin parama ali se moze pocet, i dosta toga zavrsiti. I svaki novi step koji se napravi dalje, ce biti doprinosan cilju.
Pozz
Denis
eeeee ... di si ti nestao :)
Pozdrav
eeeee ... di si ti nestao :)
Pozdrav
imo sam neku manje nesrecu ali evo tu sam.
pozz
Denis
Hallo
Ako pricamo da imamo 500? za akustik module, i ako se to moze sam!! izvesti, onda se moze dosta materijala za 500? kupiti!
Pozz
Denis
Pa rekli smo več to ovdje /drugi deo posta: http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=226531&postcount=14
Denis, super da si se vratio!
Pa rekli smo več to ovdje /drugi deo posta: http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=226531&postcount=14
Denis, super da si se vratio!
aha ok
Hvala nlp jos nisam skoz u toku
Pozz
Denis
Evo da ja dam jednu sugestiju pa mozda nekom pomognem.
Posto nema nikakvi detaljni informacija mislim da je svejedno kako cu postaviti Absorbere.
I cisto cu definirati kolicinu i di montirati ,Da bih se mogo dobiti zeljeni efekat.
Ovo je jedan proracun koji bazira samo na porozne absorbere naprimje kamena vuna. Stim da bih trebali imati otpor stujanje zdraka negdje izmedju 10 i 20 kPa*s/m?.
Geometrija i svi drugi aspekti Akustike nisu uneseni na ovaj proracun. I jos nesto ovo bazira na cistoj racunici tako da je lako moguce da ce u realnosti doci drugcije. Naj bolje bih bilo mjerenje.
Trazimo da nam reverb sobe bude u toleranciji svjetski norma.
To neka nam bude cilj ove male racunice. I da nam bass ne divlja.
i dalje naj vjerovatnije ce biti pikova na spektru. Te pikove bih trebali naknadno za drugom vrstoma absorbera rjesiti.
I da se ogradim ovo nije optimalno ali je pocetak sa malo ulaganje para. sa pristojnim rezultatia.
Konacno:
Kako je Boggy napisao samo poloziti Mineralnu vunu po zidovima je glupost imate veliku povrsinu koji vam izpod 100Hz nece djelovati.
Pridpostavimo da cemo prjedne i zadnje zidove od posicije slusanja, za mene Znaci 5 x 2,3 obloziti sa mineralnom vunom. Onda moram imati na umu prve reklekcije koji naravno utjece nas spektar frekvencije. Posto je relativno mala soba( ima I manji) morat cemo vijeti kako neke stvari rjesiti.
Da bih donje frekvencije dobili u red ima samo jedan nacin i to je dubina Absorbera koja nam daje ubiti frekvencija.
Ja bih sada te sidove kompletno oblozio sa 60cm dubokin absorberima od mineralne vune. To bih bila pvrsina nedje od 23 m?
Ljevo i desno
od mjesta slisanja bih stavio protiv prvi reflekcija po 4m? 5 cm debelu vunu, Ako je nisak koificijan otpora zdraka, mozda i deset 10cm.
Nebo
bih isto radi prvi reflekcija stavio jedno 4m? 10cm debelu vunu.
Neznam vam kolko bih to bilo para, Ali mozda to neko od domaci moze izracunati.
Po nekoj racunici bih dobili Reverbtime Sobe u jedan pozitivan smjer, Mozda i malo vise.
Sto se tice problema ostat ce mozda nesto.
tu bih se u drugom naletu trebalo nesto napraviti dalje.
Nemoj te zaboraviti malo stofa ta to pokrijete i malo gradje.
Ima toga jos ali za prvo bih ovo bilo recimo ok.
Evo vam jedna mala skica. To vam je zeljeni reverbtime koji bih trebali traziti i sa ovom konfiguracijom koju koje je data bez prozora, vrata itd.
Eto Toliko
Pozz
Denis
P.S. ovo nije nista narucito planirani nego samo racaunato.
Attached Images
Arthur
03-12-2008, 03:21 AM
pritom meni samo ne ide u glavu kome je toliko bitno šta se u priručnoj sobi za snimanje dešava ispod 100hz, al ajd.. To u mic od noge neće ući, verujte. Od doboša, hajde i nekako, ali bogme nije veliki greh highpassovati doboš do 100hz. O ostalim elementima i da ne pričamo. Moj neki prohtev, ako bi već radio priručnu akustiku gluvaća bi bio od 100hZ (ume jako gadnih stvari da se nađe na 120,150hz), pa do 8k okvirno, čisto da se u overheadima bubnja ne krenu javljati ludila. Naravno pričam samo o snimanju klasičnog benda, ne i gudača i sličnih egzibicija.
boggy
03-12-2008, 06:29 AM
.........
Pridpostavimo da cemo prjedne i zadnje zidove ................
Ja bih sada te sidove kompletno oblozio sa 60cm dubokin absorberima od mineralne vune. To bih bila pvrsina nedje od 23 m?
Ok
Ljevo i desno
od mjesta slisanja bih stavio protiv prvi reflekcija po 4m? 5 cm debelu vunu, Ako je nisak koificijan otpora zdraka, mozda i deset 10cm.
Ostaju ti stojeci talasi nastali od bocnih zidova, koji su ispod 100Hz
Nebo
bih isto radi prvi reflekcija stavio jedno 4m? 10cm debelu vunu.
Ostaju ti izrazeni stojeci talasi nastali od plafona i poda... isto su ispod 100Hz
Neznam vam kolko bih to bilo para, Ali mozda to neko od domaci moze izracunati.......
1m2 tvrdo presovane kamene vune debljine 5cm je 6-7EUR (ovde, Vunizol T5, 120kg/m3).
1m3 drvene (chamove) gradje je oko 200EUR
pozdrav
bogi
pritom meni samo ne ide u glavu kome je toliko bitno ?ta se u priručnoj sobi za snimanje de?ava ispod 100hz, al ajd.. To u mic od noge neće ući, verujte. Od dobo?a, hajde i nekako, ali bogme nije veliki greh highpassovati dobo? do 100hz. O ostalim elementima i da ne pričamo. Moj neki prohtev, ako bi već radio priručnu akustiku gluvaća bi bio od 100hZ (ume jako gadnih stvari da se nađe na 120,150hz), pa do 8k okvirno, čisto da se u overheadima bubnja ne krenu javljati ludila. Naravno pričam samo o snimanju klasičnog benda, ne i gudača i sličnih egzibicija.
Halo
Moja je krivica da nisam vidijo da se tice sobe za snimaje.
Ali je u biti svejedno, Jer je pristup jednom i drugom slican.
Ako spominjes Overheads onda snimas bubanj naj vjerovatnije, tako da imas i nogu koje je isto prisutna u dubokin frekvencijama.
Isto tako bass.
Steta bi bilo ako neko ima mogucnost jedne relativo velike prostorije da se ne iskoristi i ona, zasto trazit neki room ako imas vec dobru sobu koju mozes iskoristi za snimaje.
Pozz
Denis
Ok
Ostaju ti stojeci talasi nastali od bocnih zidova, koji su ispod 100Hz
Ostaju ti izrazeni stojeci talasi nastali od plafona i poda... isto su ispod 100Hz
1m2 tvrdo presovane kamene vune debljine 5cm je 6-7EUR (ovde, Vunizol T5, 120kg/m3).
1m3 drvene (chamove) gradje je oko 200EUR
pozdrav
bogi
Hallo Boggy
Da ce ostat nedostatk akustike to sam vec napisao.
Ali ako imam ponavljanje frekverncija u axialnoj, tangencjalnoj i obliqu moda,Stojicki talas, onda je za moje razumjevanje, dovoljno ubiti jednu da bih oslibodio drugu Frekvenciju.
Dalje, imas samo na jednom odredom djelu probleme,koji se moze ponoviti. kolko se sjecam u ovoj prostoriji ima i jedan problem, negdje oko 80 Hz. Jedna od njih naravno
Ako bih taj problem osto Havala bogu su ljudi izmislili Helmholtzrezonato.
Ja tu nevidim problem da se Nebi mogo rjesiti ovaj prostor.
Pozz
Denis
P.S samo ti mene ispravi mozda te nisam dobro svatio.:wink:
boggy
03-12-2008, 07:22 PM
Evo ga prvi post u threadu:
soba je dimenzija 6 x 5 x 2.3m, zid je beton...
budzet je 500 eu...
potrebno je da se prostorija dovede u red za neko usnimavanje (rezija) i mozda cak za miks...
ima li neko neki predlog?
pozdrav!
Ja sam iz prilozenog shvatio da covek ne zeli "prirucnu sobu za snimanje"... mozda sam pogresno skapirao
Halo
Moja je krivica da nisam vidijo da se tice sobe za snimaje......
Mislim da nisi nista kriv. :)
pozdrav
bogi
boggy
03-12-2008, 08:22 PM
Hallo Boggy
Da ce ostat nedostatk akustike to sam vec napisao.
.........
Ok, procitao sam... ja razumem sta si napisao, ali... preciziram (dopunjavam) te "zaostale" probleme, konkretno, zbog ostalih clanova, koji su manje upuceni... odnosno.. navodim u cemu se sastoji konkretno taj "nedostatak akustike" koji navodis... jer si ga naveo prilicno relativno.... a ja ga licno smatram veoma ozbiljnim. Samo to. :)
pozdrav
bogi
Izgleda da smo upla?ili momka/ thread startera - Miha Blaze!:(
Neka ka?e osobna razmi?ljanja do sada...:da: , ako ga jo? interesira...
SumAnuT
03-12-2008, 10:11 PM
Ako sam ja sve ovo dobro razumeo, pravi put za resavanje svega ovoga (stojecih talasa ispod 100 hz koji nastaju od bocnih zidova i poda i plafona) su apsorberi za niske frekvencije na bocnim zidovima (da bi se ubili stojeci talasi), preko kojih bi bili postavljeni difuzori (da se ne uniste prve refleksije visih frekvencija)? Pitam cisto teoretski, ne ulazeci u to koliko materijala treba da bi se ubio stojeci talas ispod 100 Hz.
Mister Smith:)!
Teoretski; da!
EDIT (boggy):
Tema je zbog nastalih promena u maksimalnom budzetu i velicine sobe koja se adaptira od strane pokretaca teme, od ovog posta nastavljena u: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=227911#post227911
Ako sam ja sve ovo dobro razumeo, pravi put za resavanje svega ovoga (stojecih talasa ispod 100 hz koji nastaju od bocnih zidova i poda i plafona) su apsorberi za niske frekvencije na bocnim zidovima (da bi se ubili stojeci talasi), preko kojih bi bili postavljeni difuzori (da se ne uniste prve refleksije visih frekvencija)? Pitam cisto teoretski, ne ulazeci u to koliko materijala treba da bi se ubio stojeci talas ispod 100 Hz.
Hallo
Cilj Akustike nije frekventna Krivulja. Koja je naravno bitna a li sa kojom imamo manje problema.
u mojim ocima je bitnije dobiti Reverbtime sobe u red.
Naj veca greska se radi u tom da se stavljaj pre malo zapravo tanke absorbere. u tom slucaju imas subjektivno pobojcane. Samo isto to ubiti zelis, da ti je taj subjektivan osjecaj po cilom spektru.
i tu ima ovdje nedostatka da bih to uspiojo moras imat duboke absorbere.
Moguce je isto bez Difuzora dobiti dobar Zvuk ( u smislu akustijke ) A li je to ovisno o velicini sobe.
Pozz
Denis
Pa gospodin je pitao "cisto teoretski, ne ulazeci u to koliko materijala treba da bi se ubio stojeci talas ispod 100 Hz":)
Mala prostorija: poglavitan problem je umiriti frekvencije i umiriti ih na bar! 10-15dB kroz slu?ni spektar (5-10dB je več dobar uspeh).
Tu nema nekih jakih rje?enja oko ?ivosti sobe, male sobe su bolje ako su mrtve/ suve.
Srednje: e tu več mo?e? da dobi? ne?to ?ivosti i dođe? do cca. 10dB razlike.
Dakako ni?e frekvencije mo?e da imaju nekoliko veči decay i nekoliko manju absorpciju u ni?im frekvencijama ispod cca. 125Hz gore/ dole (nekad sam več pomenuo da smo jo? iz prahistorije naučili svoje mozgove na bivanje u ?piljama i drugim prostorijama, te je psihoakustika tome nekoliko prilagođena i istovremeno individualna... druga priča, da ne pome?amo sve).
To valja za človečiji glas... za instrumente je stvar okusa ali psihoakustički isto valja...
Vir: Alton F. Everest: Master Handbook of Acoustics stranica 154 i jo? koja stranica i druga knjiga:)
Velike prostorije (manje dvorane i tako dalje...): tu mo?e sva?ta...:D
boggy
04-12-2008, 12:24 PM
........
Mala prostorija:.......
.....
Po kojoj "definiciji" uzimas da je prostorija mala, srednja, velika (posto je hm... taj pojam "rastegljiv" u literaturi)
pozdrav
bogi
Da, oprosti odlutao sam malo:D ... pa nisam ništa rekao konkretno o "dimenzijama".
Po volumenu sobe, stvar jasno da nije zabetonirana ali otprilike od ruke i noge:
- "prosječne" male sobe oko 25m3 te nagore (svakako start je od 0m3:))
- srednje oko 80-120m3 i nagore
- velike oko 200m3 i nagore
Riječ je o studijskim prostorijama ne o filharmoničkim dvoranama:)
Svakako je sve odvisno i od dimenzija i surazmerja stranica (room ratios) te ne samo kubikaže.
Jeste dosta relativno. Ali za neku orijentaciju če biti nadam se.
boggy
04-12-2008, 01:57 PM
.....
Ma da... samo da budemo sigurni da se (mi) razumemo...
pozdrav
bogi
Pa gospodin je pitao "cisto teoretski, ne ulazeci u to koliko materijala treba da bi se ubio stojeci talas ispod 100 Hz":)
Mala prostorija: poglavitan problem je umiriti frekvencije i umiriti ih na bar! 10-15dB kroz slušni spektar (5-10dB je več dobar uspeh).
Tu nema nekih jakih rješenja oko živosti sobe, male sobe su bolje ako su mrtve/ suve.
Srednje: e tu več možeš da dobiš nešto živosti i dođeš do cca. 10dB razlike.
Dakako niže frekvencije može da imaju nekoliko veči decay i nekoliko manju absorpciju u nižim frekvencijama ispod cca. 125Hz gore/ dole (nekad sam več pomenuo da smo još iz prahistorije naučili svoje mozgove na bivanje u špiljama i drugim prostorijama, te je psihoakustika tome nekoliko prilagođena i istovremeno individualna... druga priča, da ne pomešamo sve).
To valja za človečiji glas... za instrumente je stvar okusa ali psihoakustički isto valja...
Vir: Alton F. Everest: Master Handbook of Acoustics stranica 154 i još koja stranica i druga knjiga:)
Velike prostorije (manje dvorane i tako dalje...): tu može svašta...:D
Hallo Nlp
ovoje vec konstruktivno.
Super :wink:
Pozz
Denis
Hvala, u stvari ni?ta osobito.
Druga stvar je koga to jo? zanima:D :cry:
Da, oprosti odlutao sam malo:D ... pa nisam ništa rekao konkretno o "dimenzijama".
Po volumenu sobe, stvar jasno da nije zabetonirana ali otprilike od ruke i noge:
- "prosječne" male sobe oko 25m3 te nagore (svakako start je od 0m3:))
- srednje oko 80-120m3 i nagore
- velike oko 200m3 i nagore
Riječ je o studijskim prostorijama ne o filharmoničkim dvoranama:)
Svakako je sve odvisno i od dimenzija i surazmerja stranica (room ratios) te ne samo kubikaže.
Nisam znao da ste u takin poslima. za take prostorije vec treba malo vise nego Kamena vuna!!!:)
pozz
Denis
Da...
Halo Nlp
Ja mislim da svko u ovom Forumu ko ima studio zeli imati Reziju koja ima 80?.
Stim da je to standart u Evropi koko s ja sjecam.
A u Americi su Rezije malo vece.
Ali je cinjenica da Mi ovdje koji smo u naj manjim slucajima, imamo mogucnost to izvesti.
I 80? nije mala Rezija vec je optimalna rezija u mojim ocima.
Ako pricamo Soba za mixanje.
Ovdje nema mjesta za Abby road, ili Soba od Massenburga, To ce ostati za mene i za naj vise nasi clanova san.
I radi toga je nekada suvisno pricati o vrhuncu, jer ga nemamo di izvoditi.
Vec je bitno docarati Clanovima osnove akustike. I objsniti sta se desava kada se stavka x ukaze.
Pozz
Denis
Evo malo listam po toj razvikanoj knjigi od Rod Gervaisa: Build it like a pros.
Pa da vidim kakva je.
On definira veličine sobe manje kritično:), tako:
- male sobe manje od (2000 cubic feet=) cca. 60m3
- srednje sobe između 60 i (5000 cf=) cca. 140m3
- velike sobe iznad 140m3 ali mora da bude strop poprečno 4m visine...
... i otprilike 10m duge i 7m široke (kaže za mjere tu negde gore/ dole oziroma kaže "+/-").
Jer kao što boggy kaže: "posto je hm... taj pojam "rastegljiv" u literaturi", evo još jedne orijentacije što je malo, srednje i veliko:)
quake
29-03-2009, 08:56 PM
Ehhem......Za 500e mogu da se naprave cetiri superchunka stranica 60cm,dijagonale oko osamdeset i nesto,visine 250cm od kamene vune tezine 120kg/m3.Od iste mogu da se naprave jos dva apsorbera dimenzija 100cm/60cm.Kupe se letvice,srafovi,strech jersey i ostane za par piva.Nije to bas tako lose za pocetak.
Tocno
To je dobar pocetak :)
Braca
30-03-2009, 11:10 PM
Ja bih da sve ljude ohrabrim da krenu da rade akustiku, bez obzira na standarde. Ja sam se 24 godine mucio, dok se nisam pozabavio akustikom (uz pomoc prijatelja), i prosto se ljutim na sebe sto to nisam uradio ranije. Vise vredi od sve opreme jer se ne mucim vise. Jedan paket kamene vune kosta 1550 dinara, uz malo truda, iverice, platna, puno toga se popravi u soundu. Preporucujem da pogledate DVD Mix it like pro, jedan deo se odnosi na akustiku, a to moze svako sam da napravi, ako je vec budzet mali. Ja licno sam angazovao konsultanta i jako puno sam mu zahvalan, jer mi se zvucna slika jako popravila, uskoro cu da okacim slike.
Jedan paket kamene vune kosta 1550 dinara
... samo da dodam da je to cena za paket u kojem ima 3,6m2 kamene vune debljine 5cm... cisto da znaju ljudi...
Pozz
Braca
31-03-2009, 11:16 AM
Pa ne bas ''7'', ovaj Knauf rockwool nosi oznaku L5 i u njemu ima 7,2metara kvadratnih, debljine je 5 cm, po svim eurostandardima je, propusna moc zraka je bas odgovarajuca za studio nesto oko 12 ili 14, i dobro radi posao, provereno, proizvodi se u Srbiji u Surdulici, imaju ga stovarista Kopaonik
quake
31-03-2009, 12:18 PM
Ja bih za superchunkove ipak uzeo t5.On kosta oko 630din po m2 i gustine je 120kgm3.
Pa ne bas ''7'', ovaj Knauf rockwool nosi oznaku L5 i u njemu ima 7,2metara kvadratnih, debljine je 5 cm, po svim eurostandardima je, propusna moc zraka je bas odgovarajuca za studio nesto oko 12 ili 14, i dobro radi posao, provereno, proizvodi se u Srbiji u Surdulici, imaju ga stovarista Kopaonik
:confused:... vidi, blizu zeleznika na stovaristu sam bio skoro i rekli su mi ovako: kamena vuna "petica" 5cm debljine,120kg/m3, dimenzije 100x60, paket ima 3,6m2 a cena je 590din/m2, sto znaci da paket kosta 2.124din... pa sam mislio da su kod tebe jeftiniji pogotovo sto je ovo stovariste na dobrom mestu pa su malo skuplji, ali ako je tako kao sto kazes onda ili ovi nisu normalni ili se nismo razumeli... jbm li ga... bas cu ponovo da proverim kad budem bio u prolazu...
Pozz
korenjak
01-04-2009, 09:30 PM
Ja bih da sve ljude ohrabrim da krenu da rade akustiku, bez obzira na standarde. Ja sam se 24 godine mucio, dok se nisam pozabavio akustikom (uz pomoc prijatelja), i prosto se ljutim na sebe sto to nisam uradio ranije. Vise vredi od sve opreme jer se ne mucim vise. Jedan paket kamene vune kosta 1550 dinara, uz malo truda, iverice, platna, puno toga se popravi u soundu. Preporucujem da pogledate DVD Mix it like pro, jedan deo se odnosi na akustiku, a to moze svako sam da napravi, ako je vec budzet mali. Ja licno sam angazovao konsultanta i jako puno sam mu zahvalan, jer mi se zvucna slika jako popravila, uskoro cu da okacim slike.
nisam cuo za taj dvd MIX IT LIKE PRO???
ima MIX IT LIKE A RECORD
Braca
01-04-2009, 10:51 PM
Moguce, ako je to to onda si me ispravio
korenjak
01-04-2009, 11:08 PM
pa to se i ja pitam dal je to to
da bi znao sta da trazim
aj leba ti proveri pa javi
pozz
zlobisha
02-04-2009, 01:16 AM
ima MIX IT LIKE A RECORD
Nisam siguran da tu govore o akustičkoj adaptaciji... Bar se ne sećam, dodu?e samo sam preleteo preko, jo? ga nisam odgledao kako treba...
da li je dobra kombinacija azmafon + azma ploce na goli zid?
koja je alternativa azmafonu?
i da li je neko upoznat sa akusticnom gumom i kakva su njegova iskustva sa njom?
pitam ovde posto je i moj budzet do 500e, s tim sto je moja prostorija 3m x 2,5m x 3m
da li je dobra kombinacija azmafon + azma ploce na goli zid?
koja je alternativa azmafonu?
i da li je neko upoznat sa akusticnom gumom i kakva su njegova iskustva sa njom?
pitam ovde posto je i moj budzet do 500e, s tim sto je moja prostorija 3m x 2,5m x 3m
sto se tice azmafona... http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=15864
Pozz
hvala, ali pre nego sto sam postovao pazljivo sam pretrazio forum da ne bih smorio sa istim pitanjem, i nisam ga nasao, mozda sam prevideo...znam da je azmafon jako kvalitetan materijal, mene konkretno najvise interesuje odgovor na prvo pitanje, dakle
Koliko je pametno stavljati jedan sloj azmafona direktno na zid i preko njega azma ploce?
Zaista ne zahtevam neku "profi gluvocu" jer sam i sam svestan da za 500e to ne mogu ni da postignem, zelim samo da eliminisem reverberaciju koliko je maksimalno moguce pod ovim uslovima (citaj: sa ovim budzetom) i da bih mogao nocu da snimam i radim u bilo koje doba dana, a da komsije ne dizu kuke i motike i ne zovu pandure. :D
A da, uglavnom se bavim repom i drum'n'bassom, tako da su mi jako vazne niske frekvencije.
hvala, ali pre nego sto sam postovao pazljivo sam pretrazio forum da ne bih smorio sa istim pitanjem, i nisam ga nasao, mozda sam prevideo...znam da je azmafon jako kvalitetan materijal, mene konkretno najvise interesuje odgovor na prvo pitanje, dakle
Koliko je pametno stavljati jedan sloj azmafona direktno na zid i preko njega azma ploce?
Zaista ne zahtevam neku "profi gluvocu" jer sam i sam svestan da za 500e to ne mogu ni da postignem, zelim samo da eliminisem reverberaciju koliko je maksimalno moguce pod ovim uslovima (citaj: sa ovim budzetom) i da bih mogao nocu da snimam i radim u bilo koje doba dana, a da komsije ne dizu kuke i motike i ne zovu pandure. :D
A da, uglavnom se bavim repom i drum'n'bassom, tako da su mi jako vazne niske frekvencije.
nisam siguran da uopste moze i jedno i drugo da se postavi na gole zidove, a cak i ako nadjes nacin bolje je da izmedju zida i azmafona kao i izmedju azmafona i ploca postoji vazdusni dzep zbog efikasnijeg otklanjanja reverbacije prostorije. Mozes da postavis jedan rostilj, u praznine do zida stavis azmafon a preko rostilja stavis azma ploce, to bi bilo nesto malo skuplje ali puno jednostavnije za postavljanje... medjutim azmafon i ploce ti nece nista uraditi po pitanju basova, za njih vec moras da pravis neku vrstu bas trapova a imas i o tome dosta thread-ova.
Mozes i umesto da tretiras celu prostoriju, posto je budzet ogranicen, da napravis panele (ima i o tome...) koje ces staviti na svaki zid i plafon + napravis bas trapove u uglovima prostorije...
a sto se tice komsija... tu moras da podviknes ili nema vajde:wink:8-):da:
Pozz
ma komsije su mi najmanji problem, to sam stavio tek onako, iskreno me i zabole za komsije :D
ovo mi je ipak primat da razmotrim opcije pa da izaberem najbolje resenje...Razmisljao sam i ja o ristilju, mada posto mi je prostorija ionako suvise mala, koliko ce se smanjiti tek kad nabacim rostilj + azmafon + azma ploce :S
znam da to nije neko drasticno gubljenje povrsine i prostora, ali u sobi koja je 2,5m siroka, 30 cm mnogo moze da znaci, ne bih da dobijem klaustrofobiju u sopstvenom "studiju" :D
ma komsije su mi najmanji problem, to sam stavio tek onako, iskreno me i zabole za komsije :D
ovo mi je ipak primat da razmotrim opcije pa da izaberem najbolje resenje...Razmisljao sam i ja o ristilju, mada posto mi je prostorija ionako suvise mala, koliko ce se smanjiti tek kad nabacim rostilj + azmafon + azma ploce :S
znam da to nije neko drasticno gubljenje povrsine i prostora, ali u sobi koja je 2,5m siroka, 30 cm mnogo moze da znaci, ne bih da dobijem klaustrofobiju u sopstvenom "studiju" :D
... ma nece toliko da ode ako pravis samo jedan rostilj... letve 5x3cm, znaci to ti je 5cm od zida i azma ploce su 1cm = 6cm ukupno, znaci za dva zida 12cm od ukupne sirine... cak i da ides onako kako je Ivan radio debljina na jednom zidu je oko 13cm, znaci 26cm po duzini prostorije i 26 po sirini... nije to tako puno, mada jeste problem sto je prostorija samo 2,5m... ne znam... razmisli, metar i novcanik u ruke pa odluci :wink:
Pozz
e opet ja, samo da pitam je l' pametna postavka zid, tanji azmafon, rostilj, deblji azmafon, azma ploce?
sad kad sam ocistio ovu prostoriju gde treba da bude studio imam mnogo vise prostora.
Chax South Side
11-11-2009, 03:41 AM
ako si iz srbije za te pare mozes mnoogo toga da uradis....
kupi piramidalne sundjere (ako te interesuje telefon firme, mogu ti dati preko maila) ima ih u srbiji, debljina 3 cm, velicine 30x60 cm i svaki je posebno hermetichki upakovan... cena jednog ovakvog parceta je 292 dinara + PDV (maloprodaja) ili 142 dinara + PDV ako uzimas preko firme (na veliko)... ja sam oblozio gluvu sa nekih 70 sundjera preko firme uzetih i iskostalo me ispod 15 000 dinara ( sto je mnogo manje od 500 evra ) a za ostale pare ulozis u enterijer :D
pozdrav i svako dobro!
Miha Blaze
11-11-2009, 04:17 AM
kad cujem piramidalni sundjeri... najezim se...
izvini, al bolje malo procesljaj sticky teme... te sundjere nikako...
Chax South Side
11-11-2009, 08:14 PM
te sundjere nikako??? ovako u svakom slucaju ti moras da ubijes reverberaciju necim...kartoni od jaja, stiropor, neki "dzakovi" (ko sto sam procitao od nekog lika ovde) i ostale dzidza midze ne daju nista veruj mi... ja sam u kombinaciji sendvic - sundjer, knauf, azmafon, stiropor, staklena vuna (vunizol), knauf, azmafon, stiropor, glet masa i na kraju piramidalni sundjeri sundjeri dobio izvrstan zvuk bez feedbacka, reverba, shuma, bez ikakvog prolaska zvuka... najiskrenije, kad ne cujem bubnjara sto udara unutra sve vam je jasno...drugo, ako od tog studija zaradjujete aktivno kao ja, ne biste voleli da vasa klijentela gleda kartone od jaja...vec profesionalne sundjere sa specifikacijama po gustini (i absorpciji)... uostalom sve je to stvar ukusa... ja sam ovako uradio i svi su zadivljeni...a ako ste iole dobri profesionalci (kao sto jeste) akustika se ne pravi samo enterijerom, vec se i podesava preko odredjenih kalibracijskih mikrofona i softvera... ne znam kakva si do sad iskustva imao sa njima, ali bi voleo da znam koje su im mane... hvala unapred...
SumAnuT
11-11-2009, 08:30 PM
Mana je ta sto reverberacija ne pocinje na 10 kHz pa da mogu sundjeri od 3 cm nesto da urade.
Sta njemu vredi da ubije reverb na 10 kHz a da mu sve ispod toga zvoni i da mu stojeci talasi divljaju, posto on nema pare za sencvič (sundjer, knauf, azmafon, stiropor, staklena vuna (vunizol), knauf, azmafon, stiropor, glet masa)?
Kao da si mu rekao, vidi ja sam stavio gume na porsea i to ide ubija, ti samo kupi gume i bice to ok :)
imaš stvarno komplikovanu sendvič konstrukciju, da li bi mogao da malo nacrtaš i daš specifikacije koliko čega i opis sloj po sloj?
Otkud ti takva ideja.
Je li to samo absorber ili več i konstrukcija stijene?
Inače možeš, da mnogo lakše prođeš i sa guščom mineralnom vunom...
Otvorenocelični sundjer nije tako efikasan kao mineralna vuna kod nizkih frekvencija, jer je dobavljiva do oko 20kg/m3 i je mnogo! preskupa za rezultate koje nudi.
Ako bi bila gušča te izravan konkurenat mineralnoj kod absorpcije nizkih onda bi bilo još dosta skuplja.
Izgleda da im je proizvodni proces preskup.
Chax South Side
12-11-2009, 01:33 AM
imas pravo.... pravo da vam kazem ja sam ovde nov na forumu, tako da jos nisam provalio kako se postuju slike jos se snalazim, za koji dan cu okaciti slike moje gluve sobe i nacrtacu presek tog sendvic zida (ako se snadjem XD ) ... dodajem da sam se oko toga potrudio bas dosta, jer sam hteo da ga napravim kako treba, da ne bi nista proslo iz kontrolne u gluvu... i uspeo sam!
e sad, sendvich zid je namenjen samo da se zvuk ne prenese, a akusticni tretman i ubijanje zvukova (reverba) u gluvoj je totalno druga stvar....mozes da koristis ove sundjere u kombinaciji sa nekim itisonom od ispod - "carpet" ( sto je jeftino a pomaze) zatim ubacis bass trapove u uglovima, i ugradis plafonske spustene trapove (takozvane "oblake") i na kraju mozes da napravis "protable vocal booth" (nadjite u google images kako izgleda) i isplati se....
a proces proizvodnje ovih sundjera je jako skup, a proizvode se u gustini od 15 kg/m3 pa sve do 76 kg/m3 !!! (www.auralex.com) za sve potrebe....tako da je njihova funkcija ne samo upijanje zvuka, vec i difuzija zbog oblika...
uostalom, pogledajte slike svih profesionalnih studia ljudi shirom sveta i videcete da od 100 slika razlicitih studia, 95 slika na sebi imaju te sundjere :D !!! ...a ostalih 5 koriste samo "carpet" po zidovima.... cak i kad svako kaze "gluva soba" - pomisli se na te sundjere....tako da u neku ruku to znaci da ga skoro svi koriste, sto je mene dovoljno ubedilo da i ja to uradim....
by the way, Sumanut hvala ti na savetu ;)
Ima mnogo proizvođača koji prave absorbere i slično od pjene, sve je isto :wc:.
Ne treba da navučeš forumaše da ih koriste, previše ih je več nasjelo:D
Izgleda da je 95% studija koje ti gledaš na i-netu pogrešno napravljenih:rolleyes:
Da li prodaješ njihove sundjere?
Chax South Side
12-11-2009, 03:41 PM
oke, u pravu si, mozda i ja greshim, jer ako neko stavi te sundjere na obican pregradni zid, to mu nishta nece pomoci... i posle ce sigurno taj neko reci "ljudi ovi sundjeri su sranje, ne pomazu mi nishta..." bla bla!!! naravno da ne pomazu kad se pregradni zid na napravi kako treba....ja samo hocu da kazem, ako ste vec ulozili u zid, i nista ne prolazi, onda ti sundjeri (bar po meni) daju lep finish, elegantan i funkcionalan, pogotovu ako se igrate sa bojama...
a sto se tice tretmana za 500 eura... dobra je i ova solucija:
na zid gluve sobe se stavi azmafon, i onda se na njega stave drzaci (spejseri) jedno 5-10 cm koji ce odvajati lesonit koji je probushen (ima simetricno rasporedjene rupice) na svakih 2-3 cm... te rupice omokucavaju da zvuk udje i unutrasnju supljinu i upije ga azmafon.... tako su uradili u cuvenom B92 Studiju....i u radiu Megasound... i na kraju jeftino izadje sve to...
tako su uradili u cuvenom B92 Studiju....
Cuvenom po cemu?
Po vestima ili vremenskoj prognozi? :)
Chax South Side
12-11-2009, 05:36 PM
hah...dobar humor... ;)
pa ne znam po cemu je cuven, ipak je to B92...
makar je cuven po tome shto je u njega ushao predsednik srbije....i davao intervjue....i brojni ministri i slavne lichnosti.... ako ima neko od forumasa da se (makar) time pohvali, nije mala stvar... :D i mislim da 99, 99 posto nas u zivotu nikad nece moci da kaze "u mom studiu je bio predsednik srbije" ... ipak bi se mi srbi time hvalili... :D
awacs
12-11-2009, 06:56 PM
i mislim da 99, 99 posto nas u zivotu nikad nece moci da kaze "u mom studiu je bio predsednik srbije" ... ipak bi se mi srbi time hvalili... :D
Mojom ulicom (Cara Du?ana, u Zemunu) je dvaput pro?ao Haile Selasije - kada je i?ao sa Aerodroma i na Aerodrom... Pa sad, ako je neko od foruma?a u rege fazonu mo?e da navrati da ufati impuls d?ade...
Pozdrav,
Vasa
:rotfl:
pa ja sam među ostalog bio tehničar, novinar i dopisnik za BBC i imao vlastit konstrukcijski dosta dobar studijo i imao u studiju ama skoro ba? sve čuvene politike, gospodarstvenike i raznorazne slavne ličnosti na?e dr?ave pa studijo uop?te, ni malo, ama ba? ni?ta nije bio čuven:D
Chax South Side
12-11-2009, 10:04 PM
:D :D :D
dobro bre ljudi, ja bilo shta da kazem svako od vas ima neku repliku da doda...shalim se naravno, nebitno, cuven - poznat.... mozda nije toliko cuven koliko je dobar... a sad ce se neko naci da kaze ne nije dobar.... e zato taj neko nije toliko poznat ko b92 :D ... btw cara dusana i jeste cuvena ulica...
Ja mislim da ti ne znas bas najbolje o cemu pricas, cim tako grubo mesas "babe i zabe". No, nije to tako strasno, sve dok ne pocnes da tako samoubedjeno delis savete. Nije strasno to sto ne znas, posto ovde ima dosta toga da naucis, samo ti treba malo vremena da procitas sta su tu napisali oko akustike ljudi koji ZAISTA ZNAJU. Zelim ti u ime administracije ugodan i koristan boravak na forumu ;)
Chax South Side
13-11-2009, 12:19 AM
e ovako...ja sam mislio da za razliku od ostalih foruma, ovaj sluzi da se neki "laik" poput mene snadje, podeli neki savet ili dobije neki za uzvrat, topao, a ne "hahah, bas si bedan, nista ne znas..." i koliko god ja zeleo da pricam sa vama "profesionalcima" svi ste bre nekako u raspolozenju "decko, ti si nov - stoga to znaci da nista ne znas..." ... a niko se ne seti da kaze " mozda gresis, sta mislis o ovome..." ( jer ipak ste vi svi samozvana gospoda, dzentlmeni, profesionalci, UMETNICI ) a niko se od vas ne ponasa tako... verovatno imate dosta rastrojen zivot.... pa lecite komplekse na nama "novima"... a da ste vi neki vrhunski producenti i muzicari kao sto tvrdite, i da imate neku najsavremeniju i najbolju opremu, ne bi ste provodili vreme na ovom forumu savetujuci nas "klince" vec bi ste to vreme provodili u vasim profesionalnim studijima... uostalom, napustam ovaj forum, jer sam mislio da su muzicari makar malo razumnija bica.... ali koliko vidim, cast izuzecima, ali skoro svaki je u fazonu "ja znam najbolje" ... i osecam da kad bi imao najbolji studio, kao iz snova, i da okacim slike... - vasa sujeta bi rekla "ovo nista ne valja, ja bi to ovako i ovako uradio"....a sto se tice mog studia, ubijanja zvuka, difuzija i to...HAH - ne moram da vam saljem slike i snimke...mogu samo da vam posaljem silne slike golih riba koje su "prosle" i slikane tako gole i oznojene od sexa u toj gluvoj sobi, XAXAX... verovatno znam nesto o ubijanju zvuka jer ih niko nije cuo iako su sve vrishtale unutra... E TO TI JE AKUSTICHNI TRETMAN... pozdrav svima sa pozitivnom energijom... i vama administratorima... ostalim kompleksasima veliki fuck off....
awacs
13-11-2009, 12:45 AM
jer sam mislio da su muzicari makar malo razumnija bica....
Razumni muzičar... to mu dođe ne?to kao po?teni političar?
jer ih niko nije cuo iako su sve vrishtale unutra... E TO TI JE AKUSTICHNI TRETMAN... pozdrav svima sa pozitivnom energijom... i vama administratorima... ostalim kompleksasima veliki fuck off....
Ni?ta te nisam čuo, mnogo ti dobra izolacija. Ali verujem da si rekao ne?to pametno.
Pozdrav,
Vasa
Ni?ta te nisam čuo, mnogo ti dobra izolacija. Ali verujem da si rekao ne?to pametno.
Hahahahahaa!!! :D
Vrh replika, ali nemoj biti grub prema decku Vaso, ima vremena da nauci. Sada se jos malo opire, ali kada se malo ohladi, shvatice da ima jos dosta toga sto ne zna, cim sebi moze da dozvoli da se tako ponasa... :)
Za sada samo blaga opomena za "momka sveznalicu", cisto da zna da se u buduce ponasa pristojno u ophodjenju sa ljudima, jer se takav recnik ovde ne tolerise, ali posto je nov, eto prilike da to sazna na najblazi moguci nacin :wink:
:rotfl:
samo se mi zajebavajmo doči če on pa nas pretuči, izgleda opako.
Čedomire mislim, da bi taj princip koji opisuje? mogao postati "Chax standard" merjenja buke u akustici.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.