View Full Version : Star Wars!!!
Hollywood
23-11-2008, 04:36 AM
Pogledajte video obavezno!
Ben Burtt covek koji je radio zvuk za Starwars i jos brdo drugih filmova.
Najsvezije sto je radio je WALL-E crtac.
http://www.collider.com/entertainment/interviews/article.asp/aid/9762/tcid/1
boggy
23-11-2008, 04:39 AM
Da, da... dugo vec smaram ljude, preporucujuci im da pogledaju doticni crtac... (wall-e)
pozdrav
bogi
DaBear
23-11-2008, 10:08 AM
mislis, covek koji je radio ZVUCNE EFEKTE za film...?
Sound design je najbolje zezanje!!
Hollywood
23-11-2008, 01:48 PM
mislis, covek koji je radio ZVUCNE EFEKTE za film...?
Sound design je najbolje zezanje!!
pa da ZVUK ili zvucni efekti je isto.
Ima Zvuk i Muzika.
DaBear
23-11-2008, 03:44 PM
pa da ZVUK ili zvucni efekti je isto.
Ima Zvuk i Muzika.
kod nas to moze da se shvati i kao miksanje!
Znas kad se kazed, na primer "ko radi zvuk na koncertu?", itd....
A ako hoces da koristis rec "zvuk" onad bolje "zvukove", jer ima vise od jednog zvucnog efekta u filmu!? a?:(
Danny Lou
23-11-2008, 09:00 PM
Zvuk je i muzika i zvucni efekti i vokali ma sve sto se cuje... a sound design je ludilo vrha, pogledajte na dvd-u spiderman 2 ima kako su radjeni efekti u filmu, bruka koliko je to siroko polje za eksperimentisanje :grin::grin::grin:
LACKY
23-11-2008, 09:08 PM
Pa nije bas. DaBear pokusava da skrene paznju, a niko ga necuje. Zvuk na filmu i muzika su potpuno dve razlicite stvari koje se susretnu tek na postprodukciji.
analog
23-11-2008, 10:29 PM
wooow HVALA odlicni su filmici, kako si ih iskopao?
ja sam gledao neke na youtube ranije, ali nije bilo ovih..
Inache takodje sve preporuke sto se tiche Wall-E.. Mislim da se josh uvek daje u bioskopu Roda.. (verovatno najbolji bioskop u BG sto se tice zvuka)
Danny Lou
24-11-2008, 09:40 AM
mislio sam na globalnu definiciju zvuka kao bilo koje treperenje vazduha... shvatam sta dabear hoce da kaze, na kraju se sklapaju vokali (off), zvucni efekti (sound effects/sound desing) i muzika u audio ili zvuk filma. u tom kontekstu zvuk na filmu je miks svega navedenog, odnosno onaj koji radi zvuk radi miks. jel tako?
DaBear
24-11-2008, 09:54 AM
mislio sam na globalnu definiciju zvuka kao bilo koje treperenje vazduha... shvatam sta dabear hoce da kaze, na kraju se sklapaju vokali (off), zvucni efekti (sound effects/sound desing) i muzika u audio ili zvuk filma. u tom kontekstu zvuk na filmu je miks svega navedenog, odnosno onaj koji radi zvuk radi miks. jel tako?
ovde su sve to izdelili na puno cinioca.
Imas sound designere, sound editore, pa supervizing editore, pre-mixere, mixere, dialog editore, adr editore / mixere, itd..svi oni pomalo doteruju sve elemente.
film miksa bar 3-5 ljudi u isto vreme!!
Arthur
24-11-2008, 12:23 PM
ja sam nešto kontao da finalni mix radi ipak samo jedan lik na kraju, od gotovih premixa. Tako bar piše u knjizi o dialogue editingu koju sam uzo sa Amazona.
mildan
24-11-2008, 03:51 PM
Evo ovako (sto se Amerike tice):
- jedan covek radi miks u produkcijama nizeg budzeta, sto je skoro standard u NY-u, odakle je autor pomenute knjige;
- dva coveka rade skoro sve 'normalne' produkcije u LA-u, jedan miksa dijalog i muziku (on je glavni), drugi mixa FX;
- tri coveka rade miks u najvecim studijima, na onim ogromnim konzolama, ne znam tacno kako dele posao u tom slucaju.
Ako je potpisano vise od tri coveka kao re-recording mixer, onda je sva sansa da su se menjali u toku miksa, a ne da je vise od trojice radilo u bilo kom trenutku.
Ako cemo da kazemo da je neko 'radio zvuk', to je onda supervising sound editor. On je keva i cale, a sound designer je montazer zvuka sa specijalnim zadatkom, obicno snimanja i pripreme originalnih zvuka na terenu, ili synth-generisanja i manipulisanja zvukom za neke 'kreativnije' momente u filmu.
Arthur
24-11-2008, 04:29 PM
hmm, oćeš reći da kad je više od jedan čovek za konzolom, oni rade istovremeno? Živo me zanima kako ovo izvode, kako se raspodele kad je play i kad je stop i sl :) btw postao sam novopečeni fan ADR-a :da:
awacs
24-11-2008, 04:45 PM
hmm, oće? reći da kad je vi?e od jedan čovek za konzolom, oni rade istovremeno? ?ivo me zanima kako ovo izvode, kako se raspodele kad je play i kad je stop i sl :) btw postao sam novopečeni fan ADR-a :da:
Ima nekoliko VR tura po Skywalker Soundu:
http://www.skysound.com/
A evo neke mini reporta?e o postprodukciji (i miksu) kratkometra?nog filma Gordo u tom postrojenju:
http://www.youtube.com/watch?v=OuGEyedeDQY
Zabavno je videti koliko ljudi je anga?ovano u sound departmentu jednog malog kratkog filma...
mildan
24-11-2008, 05:58 PM
hmm, oće? reći da kad je vi?e od jedan čovek za konzolom, oni rade istovremeno? ?ivo me zanima kako ovo izvode, kako se raspodele kad je play i kad je stop i sl :) btw postao sam novopečeni fan ADR-a :da:
Dok jedan sljaka, ostali sede i cute. Cak stavljaju padove u usi ako je neki glasan deo filma :)
DaBear
25-11-2008, 06:07 PM
uvek mi je super da se podsetim Skywalker kompleksa! Kakvo preterivanje!!
- 80 Pro Tools sistema!!
- 10 sound design / editing soba
- 36 sound editing soba
- folley stage
- 6 dubbing stages
- screening room sa 300 sedista!
- scoring stage sa mestom za orkestar od 13
- 4 mixing studija
- 12 Synclavier sistema !!
:shock: :shock: :shock: :shock:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.