Log in

View Full Version : Laptop i ?iva svirka

igorxp
22-11-2008, 08:49 PM
Pretražio sam i izgleda da nije bilo konkretne rasprave o ovoj temi. Mislim da je (ako pretpostavimo da je cena softvera približno jednaka nuli :D) ovo daleko povoljnija varijanta, ako se pogleda odnos cena-kakvoća zvuka. Da li neko od forumaša praktikuje (ili je praktikovao) sviranje preko midi klavijatura uživo? Ako nema upućenih onda je suludo da postavljam dalja pitanja - konfiguracija, softver, OS itd...

Inače, ono što me je malo podstaklo da ovu varijantu počnem da razmatram ozbiljnije je forumaški Q&A sa Flake Lorenzom, klavijaturistom Rammsteina. Pročitajte šta čovek kaže na ovu temu:

C Shaz: How many keyboards did you get through at the recent concerts andwere they really expensive ones?
Flake: I have one large master keyboard on stage.
Flake: I also use several small keyboards with MIDI connections.
Flake: This means that I only have to send the note values to the computer.
Flake: In the tune Los, I break a keyboard every gig.
Flake: This keyboard costs 70 euros.
Flake: I throw it into the audience.
Flake: There is also such a keyboard on the Segway.

TdK: is amerika solo made by keyboard?
Flake: I use a software synth called ES2 from Logic.

funf: About your keyboards again: Is the instrument you use during Reise Reise live a keyboard with customized looks or is like a real accordian?
Flake: Yes.
Flake: That's a MIDI accordian from Roland.
Flake: I use it for Reise Reise and Moskow.

funf: The "accordion" that you used during performing Reise Reise live, was it just a keyboard with customized looks or did you have to use it like a real accordion?
Flake: It was Roland MIDI accordion with a MIDI transmitter.
Flake: I can also control other sounds with this keyboard.
Flake: Sometimes it doesn't sound like an accordion.

alexm: Do you use computers exclusively now, or do you still have any hardware samplers for your sounds?
Flake: Now, we only use a Mac G4.
Flake: We always have a spare because our stage is so dangerous.
Flake: There are huge currents that flow when the explosions go off.
Flake: With us, many things can go wrong.
Flake: My job is to play keyboards and act as if everything is really OK ...

DaBear
22-11-2008, 09:07 PM
pa Herbie Hancock odavno koristi Apple laptop za zive svirke za soft synths
http://www.futurestyle.org/archives/h/hancock.htm

a i Sting / Police su terali 2 x Logic setup-a, (na Apple lap-topovima) u sync-u na turneju. Ako jedan crkne, drugi odma nastavlja

akordeonista
22-11-2008, 10:46 PM
Pretra?io sam i izgleda da nije bilo konkretne rasprave o ovoj temi. Mislim da je (ako pretpostavimo da je cena softvera pribli?no jednaka nuli :D) ovo daleko povoljnija varijanta, ako se pogleda odnos cena-kakvoća zvuka. Da li neko od foruma?a praktikuje (ili je praktikovao) sviranje preko midi klavijatura u?ivo? Ako nema upućenih onda je suludo da postavljam dalja pitanja - konfiguracija, softver, OS itd...

Inače, ono ?to me je malo podstaklo da ovu varijantu počnem da razmatram ozbiljnije je foruma?ki Q&A sa Flake Lorenzom, klavijaturistom Rammsteina. Pročitajte ?ta čovek ka?e na ovu temu:

Ovo je jako izvodljivo i sa nekim lap-topom, po mogucstvu malo jacim, koji ne nosi znak "Apple". Ovi su dosta jeftiniji. Naravno, Apple je ipak "the best"!

Inace, negde na forumu sam pisao vec o tome, postoji jedan jako dobar softwere za "live" sviranje VST instrumenata a on se zove "Brainspawn Forte". To je host program u koji redjas VST instrumente koje imas i zelis da sviras.
Kako to sve radi? E pa, ako bismo na trenutak zamislili da su u pitanju hardverski instrumenti, onda bi nam Forte bio jedan veliki rek u koji redjamo razne module, semplere, synthove itd. samo sto ovaj softverski rek ima i neke stvari koje nijedan hardverski nema. To su midi podesavanja svakog instrumenta i njihovo memorisanje u tzv. Scene. Naravno, ima jos dosta stvari koje mogu da se podese (midi kontrole,...).
Scene su kompletne postavke onoga sto izlazi iz Forte-a. Zamisli situaciju, imas na pr. poredjane jedan soft sempler tipa Emulator X2, pa onda Hemmond orgulje NI B4II, pa FM7 synth i recimo Hypersonic 2; slozio si na tim instrumentima boje koje hoces da sviraju istovremeno, podesio njihove jacine, midi kanale (mogu svi da sviraju na jednom kanalu), efekte itd. i to sve samo "uslikas" kao jednu Scenu! Njih Forte pamti po brojevima - 001, 002, 003 itd., dakle, svaka Scena jedan broj. E sad, na klavijaturi putem Program Change naredbi na samo jednom midi kanalu pozivas onaj broj na kom ti se nalazi ta Scena (recimo broj 001) i automatski se na ekranu javlja ta scena i "svira"!
Ima jos dosta stvari u Forteu koje mogu da se podese ali ako ga budes koristio to ces vec i sam skontati, nije problematicno!

InsaneEyes
22-11-2008, 10:59 PM
moze laptop ako je operativni sistem DOS ili ako si herbi ili sting pa si 'ebeno neunistiv :guitar:

e akad sam procitao da herbi koristi reason, odusevio sam se :ike: :hug::kissing: :mase:

silicon science
22-11-2008, 11:13 PM
Malo sam guglao i od tog fortea sam nasao samo ono sto firma koja ih pravi i prodaje zeli da ljudi vide. Ista stvar kao i sa Kore playerom od N.I. Jos uvek nema te mashine koja moze da pogura to sto ovi reklamiraju (mozda moze neki quad procesor sa osam giga rama i dual grafichkom od giga)...
Lap-top to jos uvek ne moze da iskalkulishe tu kolichinu podataka koju zahtevaju 2 ili chak 3 "ozbiljna soft sinta" i to je ultra porazavajuce.. Nedavno je Moritz instalirao na poslednjem modelu Apple MAcBookPro 17Inch wide ludilu taj njihov free kore player i ... Na vecini preseta koji su dobri (mozda i odlichni) procesor ode na 70 % zauzeca, u standalone modu...
Znachi, moze da posluzi lap top kao sint mashina iz koje furash tako nesto, i to je to... Ne bih se usudio da mi taj rachunar sluzi za ne daj boze neku matricu ispod pored toga(heh, pocheo sam i trodimenzionalno da se izrazavam) u real tajmu itd...
A lik iz Ramshtajna je kul, ES2 je super soft sint i pritom uzima 0.2 % procesora a zvuchi odlichno, pogotovo kada uzivo prodje kroz neki dobar mixer...

igorxp
22-11-2008, 11:23 PM
tnx, ss

Dakle, Forte otpada kao varijanta. Meni je Ableton kul varijanta: ne ?vaće previ?e procesora, mogu da se pale i gase kanali, ima i midi i audio efekte (jap, mogu da rokam i arpeđator na kvarno :D)... Latency mi je pristojan, nekih 5-6 ms sa ASIO4all driverima (M-Audio Delta 44 kartica). E sad ?to se stabilnosti tiče mislim da sam tu i ja kriv ?to ne odr?avam Windows kako treba.

silicon science
22-11-2008, 11:35 PM
Ableton ti mozda i jedina solucija (i najbolja) za to sto tebi treba (ako sam dobro razumeo). Zelish sint Lap top i mozda jos nesto uz to iz istog rachunara... Malo matrica malo on off kanali... Poigraj se malo s Abletonovim sintovima (koji su btw sjajni) i dobices to sto zelis, pogotovo u najnovijoj verziji u kojoj imas Analog, Electric, Tension i Operator... Sve sto choveku u zivotu treba (ako sviras soft sint) :rotfl: :rotfl: :wink: Znachi: Fm sinteza, subtractive sinteza i physical modeling... Pri tom Abletom ima pristojan summing i slobodno mogu da kazem da ga OBOZAVAM...:D :da: Da ga nisam dobio na poklon kao nagradu kupio bih ga sigurno:wink::da:
E da, nikada me nije izdao uzivo ni pod windowsom, ni pod Macom... Rachunar je kao zena, ne daj nikome da ga dira i redovno "servisiraj" :rotfl: :rotfl:

silicon science
22-11-2008, 11:55 PM
Ovo je jako izvodljivo i sa nekim lap-topom, po mogucstvu malo jacim, koji ne nosi znak "Apple". Ovi su dosta jeftiniji. Naravno, Apple je ipak "the best"!
!

Mozda nekada davno, danas NE... OS mozda i jeste najbolji (posle Linuxa:wink: :rotfl: 8-) ) ali hardver je sve grdji... A nekada su imali kontrolu kvaliteta za uzor drugima, dok nije bilo Kine. Krajnje je vreme da se mitovi preispitaju.// Nekada i sada se jaaako razlikuju sto se tice nekih firmi....

slowstar
23-11-2008, 12:33 AM
SS kaze:"A nekada su imali kontrolu kvaliteta za uzor drugima, dok nije bilo Kine".

Ne diskutujem vise na tu temu, ali samo zelim da napomenem da je moj G5
"Assembled in Ireland" a Mac Book "Made in USA" tako da i ta Kina dolazi pod znak pitanja, a osim toga Kinezi su u stanju da naprave ITEKAKO dobre sprave, pod uslovim da ne kostaju 100 dinara, nego neku normalnu cenu, vidi pod
ShanLing, M.Toft ATB 16, neke proizvode kao sto su CROWN, SONY, PANASONIC, i slicno, dakle bitna je KONTROLA KVALITETA, a ne zemlja proizvodjac - to su najobicnije predrasude. Uzmimo moj slucaj: Kada mi je idiot od majstora za centralno grejanje pustio 380 volti u suko preko koga mi ide napajanje za SVE sprave crklo mi je pre svega SVE sto je "made in USA" a prezivele u potpunosti samo sprave sa potpisom ROLAND, mozda je slucajno, ne znam, ali nema pravila...

slowstar
23-11-2008, 12:37 AM
Citiram (Da Bear):
"a i Sting / Police su terali 2 x Logic setup-a, (na Apple lap-topovima)"

Licno, nemam komentar, kazalo se samo...
Poz.

igorxp
23-11-2008, 01:05 AM
Kad je pro?le godine u Kontekst galeriji Robert Henke dr?ao prezentaciju svog midi kontrolera (monodeck) zakucao mu se G5 na samom početku. Neko od prisutnih je dobacio ,,I thought Mac computers don't crash.'', na ?ta je Henke odgovorio ,,They don't crash always, but they do crash often!'' :D

akordeonista
23-11-2008, 01:25 AM
Malo sam guglao i od tog fortea sam nasao samo ono sto firma koja ih pravi i prodaje zeli da ljudi vide. Ista stvar kao i sa Kore playerom od N.I. Jos uvek nema te mashine koja moze da pogura to sto ovi reklamiraju (mozda moze neki quad procesor sa osam giga rama i dual grafichkom od giga)...
Lap-top to jos uvek ne moze da iskalkulishe tu kolichinu podataka koju zahtevaju 2 ili chak 3 "ozbiljna soft sinta" i to je ultra porazavajuce.. Nedavno je Moritz instalirao na poslednjem modelu Apple MAcBookPro 17Inch wide ludilu taj njihov free kore player i ... Na vecini preseta koji su dobri (mozda i odlichni) procesor ode na 70 % zauzeca, u standalone modu...
Znachi, moze da posluzi lap top kao sint mashina iz koje furash tako nesto, i to je to... Ne bih se usudio da mi taj rachunar sluzi za ne daj boze neku matricu ispod pored toga(heh, pocheo sam i trodimenzionalno da se izrazavam) u real tajmu itd...
A lik iz Ramshtajna je kul, ES2 je super soft sint i pritom uzima 0.2 % procesora a zvuchi odlichno, pogotovo kada uzivo prodje kroz neki dobar mixer...

Ne znam sta si video u vezi Fortea ali govorim iz licnog iskustva, koristim ga u kombinaciji vise VST instrumenata.
Trenutno dizem 8 VST instrumenata i 3 simulatora gitarskih pojacala a planiram da ubacim i jos neke instrumente:
- Hypersonic 2 (2x)
- Ni B4II
- Real Guitar
- Real Strat (3x)
- Korg M1
- NI Guitar Rig 3 (2x)
- IK Ampli Tube Metal.

Pri svemu ovom, zauzece RAM-a je oko 860Mb a procesora 5 - 8%! Moja masina je RuDAW Pro sa Quad 9300 procesorom i 4Gb RAM memorije ali to ne menja stvar kada je Forte u pitanju i dilema da li on moze da radi na lap-topu!
Forte je upravo i namenjen zivoj svirci VST instrumenata! Postoje jos neke host aplikacije sacinjene za ovu namenu (na pr. Steinberg V-Stack i sl.) ali je Forte daleko ispred njih, pogotovo kada je midi ruting u pitanju sto je za ovu namenu jako bitno!

LACKY
23-11-2008, 01:57 AM
SS kaze:"A nekada su imali kontrolu kvaliteta za uzor drugima, dok nije bilo Kine".

"Assembled in Ireland"
Slovstare, koliko me moje skromno znanje engleskog jezika sluzi, cini mi se da ovo znaci "Sastavljeno u Irskoj"
I moja Pc-jevaca je "Assembled in Belgrade" tj. Ru DAW "Assembled in New Sad". Sto znaci da smo mi jedna vrlo razvijena hi-tech industrijska zemlja.

idekius
23-11-2008, 02:03 AM
"Assembled in New Sad"

Hoće? da ka?e?: "New Now" :D

LACKY
23-11-2008, 02:04 AM
Jasta brate.

silicon science
23-11-2008, 02:29 PM
Ne znam sta si video u vezi Fortea ali govorim iz licnog iskustva, koristim ga u kombinaciji vise VST instrumenata.
Trenutno dizem 8 VST instrumenata i 3 simulatora gitarskih pojacala a planiram da ubacim i jos neke instrumente:
- Hypersonic 2 (2x)
- Ni B4II
- Real Guitar
- Real Strat (3x)
- Korg M1
- NI Guitar Rig 3 (2x)
- IK Ampli Tube Metal.

Pri svemu ovom, zauzece RAM-a je oko 860Mb a procesora 5 - 8%! Moja masina je RuDAW Pro sa Quad 9300 procesorom i 4Gb RAM memorije ali to ne menja stvar kada je Forte u pitanju i dilema da li on moze da radi na lap-topu!
Forte je upravo i namenjen zivoj svirci VST instrumenata! Postoje jos neke host aplikacije sacinjene za ovu namenu (na pr. Steinberg V-Stack i sl.) ali je Forte daleko ispred njih, pogotovo kada je midi ruting u pitanju sto je za ovu namenu jako bitno!

Upravo je to i poenta priche-moze da ga pogura ruDaw i neki jachi MacPro... A da li su oni zgodni za nosenje za Live??? I naslov treda je Lap Top i ziva svirka...

silicon science
23-11-2008, 02:37 PM
Citiram (Da Bear):
"a i Sting / Police su terali 2 x Logic setup-a, (na Apple lap-topovima)"

Licno, nemam komentar, kazalo se samo...
Poz.

Zapucava se Mac i te kako, a to sto Police fura MAc uzivo ne dokazuje ama bas nista... A zasto recimo Chemical Brothers ne teraju 2 Maca uzivo? Zato sto su svesni da se SVAKI rachunar zakucava... Ljudi furaju pravi hardverski sekvencer i ne razmisljaju o zapucavanju i stabilnosti i latenciji:wink:
Nedavno sam radio DJ set iz N.I. Traktora na MacBook-u i sva muzika mi je bila na externom hardu... Kada sam to povezao neposredno pred pochetak Mac ni pod razno nije hteo da vidi hard disk, chak i posle 3 restarta:banghead: Sva sreca da je u blizini bio neki PC koji je sasvim ladno prepoznao hard i morao sam da kopiram na flesh pa u laptop... Tako da ta pricha o bezgresnosti Mac-a je samo mit i nista vishe... A da ne spominjemo celu seriju MacBookPro sa onim sjebanim Nvidia grafichkim kartama, po ko je kupio osedeo je u momentu kad je pocheo da se gasi ekran iz chista mira..
Lichno ni ja nemam komentar, sve se to samo kazalo:wink:

slowstar
23-11-2008, 03:05 PM
SS kaze:"Tako da ta pricha o bezgresnosti Mac-a je samo mit i nista vishe"...

Opet nemam komentar, mogu samo da izjavim pod materijalnom i krivicnom odgovornoscu da mi se NIKADA nije desilo ni "zaglavljivanje" ni neprepoznavanje harda, sta god sam prikljucio, sve je prepoznato, i to bez ikakvih drivera, bilo hard, bilo flash, bilo externi cd/dvd pisac, bilo audio interface (via Logic)
krace receno SVE. Svi moji problemi su bili vezani za Windows P.C., crkavanje napajanja, video karte, virusi, "odlazak" boot sectora na hard disku, iznenadno i potpuno neocekivano "nedetektovanje" hard diskova, pogresno narezivanje CD-a (NERO) i tako dalje i tako dalje. Priznajem, JEDNOM mi je crklo napajanje od G5-ice, i to kada je kreten od majstora za centralno pogresno povezao kablove i pustio mi 380 volti. Zamenio sam napajanje za novo, posle bezuspesnog pokusaja opravke, jesam nazalost platio 360 evrica za novo originalno, ali od tada je sve u redu (hvala vrhovnom koordinatoru odozgo)
Ne zelim da gnjavim, verujem da sam dosadan, zelim samo da napomenem da
nema pravila, kad' maler hoce, onda hoce bez obzira na "Brand"

slowstar
23-11-2008, 03:11 PM
Citat: "Ljudi furaju pravi hardverski sekvencer i ne razmisljaju o zapucavanju i stabilnosti i latenciji"
Slazem se, to je NAJBOLJE resenje, obozavam sve sto je hardware, to su "glupe sprave" koje znaju samo to i nista vise, ali zato to rade perfektno i pouzdano, i uvek preporucujem hardware seq. kada god moze da se bira, bilo Roland MC 50, bilo Alesis MMT 8, bilo onaj Kawai, zaboravih model, a UVEK AKAI MPC seriju,
Nisu ludi Hip-hoperi i RnB izvodjaci koji nista sem MPC ne priznaju, ni za zivo, ni za studio!

milos
23-11-2008, 03:53 PM
Verujem ja da se desi poneki crash ali meni recimo na Hackintoshu jos nijednom...
OT Danas sam probao Motu MX4 i Soundtoys plugove - ekstra sint i ekstra efekti...
Konacno jedan pravi retro delay i phaser:da:
I oni sto se dobijaju sa Logicom su bolji od vecine plugova "dostupnih" na PC-ju ali Soundtoys je ekstra.

idekius
23-11-2008, 03:54 PM
Svi moji problemi su bili vezani za Windows P.C., crkavanje napajanja, video karte, virusi, "odlazak" boot sectora na hard disku, iznenadno i potpuno neocekivano "nedetektovanje" hard diskova, pogresno narezivanje CD-a (NERO) i tako dalje i tako dalje.

Slobo, bez ljutnje, ali najverovatnje si za sve ovo sam kriv.

Crkavanje napajanja - Jedino ako je lo?e napajanje, a sami biramo napajanje. Ako se tu u?tedi i kupi jeftini Kinez, ugro?en je ceo računar i to je potencijalna munja u kući?tu. Ja svoje napajanje uvek platim..
Naravno, mo?e da bude uzrok i na?a elektrodistribucija, ali... nema imunog napajanja na to...

video karte - verovatno vezano opet sa lo?im napajanjem... tj. nestabilnom strujom.

virusi - Nikada ih nemam... poslednji sam zakačio 2000-te... bio je u pitanju win95cih. Od tada, do danas... NE! A AV program jedva i da koristim i AV monitor mi je aktivan samo kad postoji realan rizik. Na sajtu B92, RME... itd... i sl. sigurno neće? naleteti na virus. Od virusa se sam korsnik osnovnim znanjem bolje čuva nego ?to mo?e da ga čuva bilo koji AV program.

...itd... itd... itd... , a malo je skupa akcija ugradnja systama "Nata?a" iz Mig 29 (smireni ?enski glas koji u slučaju opasnosti pilotu priča ?ta da radi, nebi li sačuvao ?ivu glavu) u PC, da bi se korisnik i računar za?titili od najopasnijeg mogućeg virusa, koji se najče?će ne nalazi u računaru, već za tastaturom :)

Mene stalno cimaju prijatelji telefonom: "Kliknem ovo, neće, kliknem ono, neće...", a kad pitam ?ta se radilo pre toga pa "neeeećććeeee", odgovor je: "Niii???taaaa... majke mi... sve je radilo i onda je on sam..." :banghead::)
A najče?će nije tako. Računar nema gremline unutra koji čačkaju OS, komponente itd. dok mi spokojno spavamo, ne sluteći ni?ta. Najče?će je uzrok problema sam korisnik a sopstvene brljotine ne mo?emo pripisati PC-u...

idekius
23-11-2008, 04:01 PM
I oni sto se dobijaju sa Logicom su bolji od vecine plugova "dostupnih" na PC-ju ali Soundtoys je ekstra.

Ja bih rekao da alata danas ima koliko voliš... samo treba da se radi.
Ako nekome na valja Waves Api, Waves SSL, Sonnox Oxford, Flux... taj definitivno ima neki drugi problem... barem se meni tako čini... a da ne pričamo o DSP proširenjima tipa powercore, duende, uad... koji se rade za obe platforme...

Jel neko probao npr. Omnisphere VST? Jel ne valja ni on?

Nemojte ljudi da preterujemo... Ne kažem da je neko ovde loš majstor, naročito ne Sloba koji je svoje znanje više puta debelo dokazao, ali stvarno se ponekad treba setiti poslovice: -Lošem majstoru svaka dlaka smeta..

silicon science
23-11-2008, 04:03 PM
Opet odosmo u O.T.
Back on Topic-sto se tiche Lap-topa za zivu svirku uz mogucnost "lejerovanja" i sviranja vise sintova istovremeno, mogu toplo da preporuchim Omnisphere, ima sjajan Live mod, poredjas 8 preseta i vozis.. Nema potrebe za nekim drugim VST-om, iz razloga sto ima jaaako sirok spektar zvukova, sve sto ti zatreba i zvuchi FANTASTICHNO... Vredi razmisliti o toj opciji, mada i on prilichno zdere Cpu, a isprobali smo ga na RuDaw-u kod Mike Tehnike

Edit: hehe, Idekiuse prochitao si mi misli, u isto vreme si postavio pitanje i ja dao odgovor:) :da: 8-) :grin: :)

slowstar
23-11-2008, 04:48 PM
Deki kaze: "Slobo, bez ljutnje, ali najverovatnje si za sve ovo sam kriv".

Priznajem Deki odmah da sam kriv ali:
Za koje to napajanje mislis da nije Kinesko, i zasto kinezi za malo vecu lovu ne naprave napajanje koje ne crkava? Mislim da je moje (na apotekaru) neko "Thermal take" od valjda 500w, preporuci neko dobro, odoh od nedelje da ga pazarim.
Drugo, NIKADA nisam tvrdio da neki plug in ne valja, narocito na LOGICu, pored istoga, imam veoma malo drugih, pa i nemam na sta da se zalim, samo sto mi moja kreativna "lenjost" malo smeta u poslednje vreme, al' sam tu sto kazes "sam kriv", nista mi osim toga ne fali, osim malo boljih (citaj skupljih) monitora, a to ce se valjda resiti. Eventualno bih voleo da imam Oxford (Sonox?) inflator i ostale istoimene plagove, ali nemam nacina da ih "nabavim"

igorxp
23-11-2008, 05:47 PM
ss, te?ko ću ja doći do Omnisphere, 6 DVD-jeva koje zli autori bri?u s rs-a čim se pojavi :rolleyes:... A kakva su vam iskustva sa VSTi-ima koji koriste semplove? Meni recimo Halion na PC-u radi solidno, kontam da ne bi trebalo da pravi probleme na nekom solidnom laptopu.

idekius
23-11-2008, 05:49 PM
Rade sada dobra napajanja i Gigabyte i CoolerMaster... tu su Enermax, Tagan... itd... itd... tu se mišljenja razlikuju, ali, sve su to uglavnom "sigurna" napajanja. Pod navodnicima, jer apsolutna sigurnost stvarno ne može da postoji. Postoje i APC UPS SMART uredjaji, korektori napona itd... ko baš želi da se čuva. Lepo bi bilo da se i Diviner javi sa svojom preporukom za napajanje, pošto on redovno prati testove, a verujem i da gricka komponente kada ih bira, kao što su kauboji proveravali da li je dolar zaista od zlata :)

Zavisno od grada do grada, dela grada u kome se živi itd. stabilnost napona je stvarno diskutabilna. Kod mene je napon SUPER u odnosu na ljude koji žive na pojedinim delovima periferije Niša. Vidjao sam da ljudima sijalice u kući svetle bukvalno žuto. Znam i za mnogo slučajeva rikavanja računara (gotovo u kompletu) usled nestanka struje, ili oscilacije napona. Kada ne koristim svoj računar, uvek ga gasim na produžnom kablu... Ukoliko nije isključen na produžnom, ploča je i dalje pod naponom, ako se recimo desi da nestane struja, pa opet dodje... Boga mi, svašta može da se desi ukoliko računar nije van strujne mreže.

Što je najgore, tada se garancija za računar (opravdano) ne priznaje, a elektrodistribucija odbija da nadoknadi troškove. Nišlije sa foruma možda znaju Klemu... lik koji servisira Hi-Fi... koliko sam čuo, on je popizdeo i dao elektrodistribuciju na sud zbog toga... i dobio obeštećenje. Ali... džaba obeštćenje ako čovek ostane bez računara, ili (još gore!) bez podataka...

Zato... osnovna zaštita... brend napajanje i računar van električne mreže kada se ne koristi...

Pomenuti Thermaltake ne bi smeo da bude loš. Definitivno ne spada u "potencijalne ubice računara" poput onih JNC i sličnih čuda, kojih je (na sreću) sve manje... Opet ponavljam... nema tu garancije... sa EPS-om naročito :cry: ,a i sve se kvari. Desi se da padne i putnički avion, pa nije ništa čudno ni ako vrisne napajanje, pa bilo ono Tagan, Enermax, ili ne znam šta...

A što se tiče softwarea, nije baš mesto, jer bih onda morao da banujem sam sebe :) ,ali... imaš me na skype, pa ćemo popričati :wink: :andeo:

Stvarno odosmo debelo u off... nema smisla, a tema je odlična...
Sam sam prisustvovao koncertu grupe Kosheen, gde je klavijaturista koristio Roland XP 60 (iznajmljen od mog prijatelja) kao kontroler, a boje vukao iz Mac Book... Logic. A onaj njihohov DJ je uradio sličnu stvar... scratch panel i Ni-Traktor :)
Sećam se reakcije mog prijatelja kada ga je zvao organizator koncerta da bi iznajmili klavijaturu, pošto se XP-60 nalazo na listi zahteva grupe Kosheen. Ovaj je pao u sevdah :) "Eto!!! Jel JA pričam nešto???!!?? Pričam JA, samo nema ko da sluša!!! Jel vidiš šta ljudi traže??? EEeeeejjjj!!!! A ti ga tupiš sa nekakvim samplerima i trt-mrt!!! Jaaaaooo.. možda mi učita i neke ludilo boje...". Da bi se posle ispostavilo da je ovaj verovatno navikao na dirke XP-60, a ni jednu bojicu iz nje nije koristio, pa sam ja malkice likovao :-)

silicon science
23-11-2008, 05:59 PM
ss, teško ću ja doći do Omnisphere, 6 DVD-jeva koje zli autori brišu s rs-a čim se pojavi :rolleyes:... A kakva su vam iskustva sa VSTi-ima koji koriste semplove? Meni recimo Halion na PC-u radi solidno, kontam da ne bi trebalo da pravi probleme na nekom solidnom laptopu.

Halion je i vise od Okej... Jos ako imas neke od Akai diskova (koje Halion chita) :wink: Sve ti lepo bude mapirano, lako se splituje keyboard, idealno za uzivo..

LACKY
23-11-2008, 08:12 PM
SS kaze:
Priznajem, JEDNOM mi je crklo napajanje od G5-ice,
Ne zelim da gnjavim, verujem da sam dosadan, zelim samo da napomenem da
nema pravila, kad' maler hoce, onda hoce bez obzira na "Brand"
E Slowstare, sada sam tesko razocaran. Da moze nesto da crkne na Mac-u?
Pa zar je to moguce, nemogu da verujem:kesa:. Svi moji snovi(o Platonskoj ljubavi i vecnom kvalitetu Maca) su pali u vodu. Smrc, zbogom prijatelji, moj zivot je izgubio smisao.:nbv:

Maiv
23-11-2008, 10:09 PM
Sve ovisi o konceptu koji mislis koristiti. Forte je prvenstveno radjen za ljude koji zele koristiti soft synthove u live svrhe. Znaci ak imas projekt s bandom u kojem si ti npr. klavijaturist a zelis koristiti soft synthove onda je forte super. S druge strane ak zelis laptop kao jedini uredjaj za live onda je Ableton Live puno bolji izbor.

igorxp
24-11-2008, 03:03 AM
S bendom, Maiv... tnx

silicon science
24-11-2008, 12:35 PM
S bendom, Maiv... tnx

Instaliraj ti to pa vidi kako ti radi, i obavezno par proba pre svirke, sa bendom, u zagrejanoj prostoriji, nek se lap top malo podgreje pa onda vidi kako radi :wink:

Maiv
24-11-2008, 04:58 PM
Forte ima cak i live tester, pustis ga da simulira live nastup sa setupom koji koristis pa onda vidis koliko ima cpu dropova. A i scene u forteu su super stvar, mozes si stavit midi kontrolu na dvije tipke na klavijaturama koje ti onda mijenjaju scene.

akordeonista
24-11-2008, 09:25 PM
Ja sam naveo na svom primeru sa kojim instrumentima (VST) koliko zauzima resursa kada radi. Ako meni zauzima 4-5% procesora i ako uzmemo u obzir da imam dosta jaku masinu, onda je za ocekivati da na nekom lap-topu zauzima 3, 4,... pa mozda i 5 puta vise procesorske snage (u zavisnosti od same masine) sto u konkretnom slucaju znaci do 20-25% procesorske snage. Pri takvoj potrosnji resursa ne bi smelo da bude problema na svirci - zanci, izvodljivo je koristiti ga za "live" samo ako je masina samo po sebi izdrzljiva za duge svirke.
Naravno, treba gledati pa kupiti "jaci" lap-top kako bi se moglo podici vise instrumenata i semplova u slucaju da se koristi soft sempler.

Inace, sto se tice Scena u Forteu, mogu se menjati na dva dugmeta (tipa gore-dole, kao sto je naveo Maiv) ali se mogu programirati u samoj klavijaturi kao i svaka druga User postavka (Performance ili User Program) pa se pozivati preko klavijature potpuno isto kao i zvukovi iz nekog hardverskog Workstationa. Konkretno, ja koristim Technics WSA1 kao master klavijaturu u kombinaciji sa Forteom. Sve scene iz Fortea pozivam na samoj klavijaturi, dakle ne dodirujuci mis, tastaturu ili bilo sta u vezi sa kompom.
Na klavijaturi sam momorisao:
User Program 1 - M1 Piano
User Program 2 - Hammond Organ 1
User Program 3 - Lead Synth 1
itd. redom mozes da momorises onoliko Scena koliko ti treba za svirku! Kada hocu da sviram Hammond Organ 1 ja pritisnem dugme na kom mi se nalazi User Program 2, kada zelim da cujem M1 Piano pritisnem User Program 1...
Sve funkcionise kao sasvim normalna klavijatura samo sto imam mnogo vece mogucnosti. Naravno, da bi se one iskoristile, treba i dosta utrosenog vremena, znanja i podesavanja! Evo jednog primera, u kombinaciji sa Real Stratom koristim NI Guitar Rig 3 i na njemu sam na jednoj od Scena podesio da koristim Wach-Wach efekat. Na standardnim klavijaturama, koje medju hrpom efekata obicno imaju i Wach-Wach, on radi u Automatic modu, tj. programiran je na neku brzinu kojom "otvara" ili "zatvara" ton. Kod mene je situacija potpuno drugacija, u Forteu sam medju midi kontrolama podesio da moja Expression pedala, koju uglavnom koristim za Volume funkciju, kontrolise u Guitar Rig-u 3 njegov Wach-Wach pedal (ko je koristio ovaj efekat na G.Rig 3 znace o cemu govorim) i to se desava samo kada pozovem tu scenu! U vecini drugih slucajeva ona sluzi kao Volume pedala. Izmedju ostalog, medju midi kontrolama moglo se postaviti da funkciju pedale vrsi bilo koji potenciometar, knob, Pitch bender i sl. (koji podrzava midi komande). Uz dobar midi kontroler mogucnosti su ogromne! Gotovo svaku komandu na VST instrumentu ili efektu je moguce kontrolisati putem midi controlera!

akordeonista
24-11-2008, 09:50 PM
Jos jedna zanimljiva stvar u vezi Fortea je to da se moze koristiti u kombinaciji sa vise klavijatura koje ga kontrolisu!

U njemu postoji mogucnost da se odredjeni instrumenti "iskljuce" iz Scene protokola, sto znaci da oni ne reaguju na promenu Scene, tj. u njima se ne menja boja (program) promenom Scene vec se mora direktno pozvati iz samog instrumenta.

Dakle, bilo bi primenljivo da se prikljuce dve klavijature od kojih jedna koristi Scene protokol a druga ne. Ona koja menja Scene ce to raditi preko samo jednog midi kanala (vise joj nece biti ni potrebno posto se u Scenama da podesiti da svi instrumenti idu na jedan midi kanal) dok ce druga (na drugom midi portu) koristiti do 16 midi kanala gde ce na svakom kanalu biti po jedan VST instrument koji nije u Scene protokolu. Ukljucivanjem ili iskljucivanjem midi kanala ce se ukljucivati i VST instrumenti. Znaci, moguce su i kombinacije tih instrumenata kao i u Scene protokolu - ako na jednom Performace-u koji podesavamo u nasoj klavijaturi programiramo da nam rade midi kanali 1, 3, 7 i 14 imacemo zvuk spojen od 4 VST instrumenta koji se nalaze na tim midi kanalima. Naravno, moramo programirati i Program Change naredbe za pozivanje zeljenih boja u samim instrumentima (izrazeno brojevima za MSB, LSB, PCG). Kada takvu postavku "zapisemo" u klavijaturu, na svirci cemo pritiskanjem dugmeta na kom se nalazi taj "Performace" dobiti upravo tu postavku!

Ovo je primenljivo i u slucaju sa tri klavijature!

igorxp
24-11-2008, 10:23 PM
Uh akordeonista, hvala na op?irnim postovima, ovo ću morati jo? jednom da i?čitam. :) Jo? jedna stvar, kako povezuje? master klavijature, preko USB-a ili MIDI ulaza? Kontam da su laptopovi malo problematičniji po tom pitanju, s obzirom na mali broj ulaza, pa kako ti pove?e? tri klavijature na njih?
I da, sa kojom zvučnom karticom radi??

akordeonista
24-11-2008, 11:36 PM
Konkretno ja povezujem dve a ne tri klavijature, ono za tri sam naveo samo kao mogucnost. Koristim Emu 1212m muzicku kartu a pored navedenog Technics-a WSA1 imam i el. klavir Kawai MP4 koji je dosta dobar i kao master klavijatura. Prvu klavijaturu povezujem midi kablom posto ona nema USB prikljucak na sebi a klavir ide preko USB-a.

Sto mislis da bi to na lap-topu bilo problem, pa svaki noviji lap-top ima najmanje 2,3 USB-a a i novije klavijature ga imaju.

igorxp
24-11-2008, 11:47 PM
?ta znam, ja sam jo? uvek tvrdokorni PC user, a laptope sam samo kampanjski koristio. Imam jednu običnu usb klavijaturu (m-audio radium 61) koja ima lo?e dirke i na njoj bih mogao samo tepihe, i imam Korg M1, koji bi naravno morao preko midija, ?to znači da bih morao da stavim i zvučnu sa midi ulazom.

darkstar
25-11-2008, 01:12 AM
v-machines.

Baci oko

http://www.smproaudio.com/index.php?option=com_content&task=view&id=73

akordeonista
25-11-2008, 01:36 AM
Sta da ti kazem, ja sam uzeo RuDAW prvenstveno za svirku, mada u poslednje vreme gotovo da i ne sviram zbog drugih poslova. Ako imas bas stabilnu konfiguraciju, postoji mogucnost da se sve ovo oko Fortea postavi i koristi na svirci na PC-u a da nosis samo kuciste!
Forte postavku uneses u Start-Up i odmah po ukljucivanju kompjutera on se ukljucuje kao i kompletna postavka VST instrumenata u njemu.
Bukvalno ti kuciste dodje kao neki modul od klavijature! Naravno, za ovako nesto ti treba jako stabilna konfiguracija. Mada postoji i mogucnost prikljucivanja nekog manjeg Touch Screen-a kojim se moze imati kompletna kontrola nad kompjuterom u slucaju nuzde! O tome ti vise informacija moze dati Diviner.

Inace, kad se uzme u obzir sta se dobija u PC-u tipa RuDAW za oko 1000 eura (+ ili - 100, 200 eura u zavisnosti od varijante), uzevsi u obzir da su na nasem trzistu cene softvera priblizno jednake 0 eura i koji kvalitet instrumenata mozes da dobijes, mislim da je visestruka prednost u korist PC-a u odnosu na neku aktuelnu klavijaturu u tom cenovnom rangu. Izmedju ostalog, na kompjuteru se ne dobija samo "Syntisajzer" vec sprava na kojoj je moguce raditi sve, od muzike, snimanja, fotografije, stampe, multimedijlni uredjaj i stosta drugo da sad ne nabrajam...
Ponavljam: naravno, da bi ga iskoristio kako treba, moraces da budes spreman da provedes dosta vremena podesavajuci, istrazujuci i namestajuci svoju postavku instrumenata. Nije to bas samo ukljuci i sviraj. Ovo je nesto relativno novo u svetu muzike a kod nas je gotovo sasvim nepoznato (cast izuzetcima koji su se drznuli krenuti ovim putem)! Ovde je jedan od glavnih problema sto za ovakve stvari jos uvek nemas da kupis gotovu postavku na disku, dodjes kuci, ucitas disk i sve radi kao kod Pere ili Mike sto je slucaj sa gotovo svim hardverskim klavijaturama! Ali i ovde ce jednog dana krenuti velika najezda kada neko od "poznatih" imena sa estrade pocne da radi na ovaj nacin i napravi BUM! Onda ce svi da krenu k`o muve na... med!:rolleyes:
Recimo, neki ljudi ne znaju da Korg M1 postoji i u soft varijanti samo sto u softveru dobijes i sve moguce kartice koje su ikada izasle za M1, sto retko ko ima kada je hardver u pitanju. I u hostu mozes da ga otvoris koliko zelis puta, pa fakticki mozes da imas vise M1! Usput, ovaj softver opste ne zaostaje za hardverskom spravom po pitanju zvuka!

Da ne zaboravim, treba spomenuti da ovaj bolji zvuk nije tako ni jeftin u odnosu na hardver workstatione ako se uzme u obzir koja je cena legalnih softwera. Kad saberes samo par VST instrumenta brzo dodjes do cifre od 1000 eura. Naravno, na nasem trzistu je u toku "veliki popust" kad su cene softvera u pitanju!
Mada ima i nama dostupnih softvera, pocev od pominjanog Fortea koji ne kosta previse a svakako ce biti stabilniji i sigurniji od "narodnog".

igorxp
25-11-2008, 01:47 AM
@darkstar
500 eura na nemačkom e-bayu, mislim da za te pare može solidan laptop da se uzme.

igorxp
25-11-2008, 01:54 AM
Pa u pode?avanju je posebna dra?, a po?to ne sviram ne znam kako komplikovane deonice manje-vi?e čitav posao mi se svodi da dobijem ?to bolji zvuk (i da se ?to manje petljam sa menjanjem parametara usred pesme...). A to nemam na izvolte ni na Korgu M1. :)

darkstar
25-11-2008, 05:57 PM
@Igor : pa igore,ja ne mislim da za 500 eura moze da se uzme laptop pouzdan dovoljno za svirke.A kamoli da se uzme laptop + zvucna za te pare.

igorxp
25-11-2008, 09:26 PM
Zvučnu imam.

akordeonista
27-11-2008, 09:45 AM
@Igor : pa igore,ja ne mislim da za 500 eura moze da se uzme laptop pouzdan dovoljno za svirke.A kamoli da se uzme laptop + zvucna za te pare.

Ali za 700-800 eura verovatno moze a to je opet daleko jeftinije od neke bolje klavijature!

on Lord
09-07-2009, 12:27 PM
hteo bih da zamolim da se prodiskutuje i moj slucaj :D
znaci: vukljam 2 klavijature i sto kila pratece opreme i maltretiram se sa bojama, gubim vreme sredjujuci ih, i sl, takodje me zamara velika kolicina opreme, a posto je svirka mtv/house/sve sto vole mladi jako puno vst-ova ima jako slicne boje onim koje mi trebaju, pa sam mislio master, zvucna, laptop
e sada:
-imam laptop kod kuce, nije neki, nije nikakav (asus, intel core 2 duo 1,5Ghz, 1Gb ddr2 (za sada), moze li da mi zavrsi ikakav posao, ili da ni ne pokusavam? svakako bih onda skupljao za nov
-zvucna nije problem, bilo je vec na forumu dosta price oko toga
-softver, pominjali ste razne, ali ono sto meni treba jeste nesto sto moze da tera par vst-ova, koje bih mogao da splitujem duz klavijature, kao i da pustim poneki arpedjator, sekvencu, sempl, i kontrolere na masteru da pripisem nekom parametrima nekih vst-ova, koliko sam ja razumeo Ableton bi trebao da moze sve to???
-master, mozda neki roland a serije, posto su jeftini, ili ako nadjem neki cme povoljan, ali mi svakako treba vise od 5 oktava zbog splitovanja

lesha
09-07-2009, 12:31 PM
preporuka takodje za ableton, ekstremno jednostavno midi mapiranje, ugradjeni arpeggiator, rad po scenama / klipovima, itd..

DiskoPrle
09-07-2009, 01:35 PM
A ko bas nema poverenja u PC varijantu i njenu pouzdanost,a npr. vec poseduje neku zvucnu koja radi i na PC-u i na Mac-u(tipa m audio i sl), moze da nabaci nekog mini mac-a,uzme i neki mali displej da bude zgodan za nosenje, i dje ces kompaktniju stvar za vukljanje po svirkama.Pri tom cene tih mini mac-ova su skroz ok, za nekih 400 e uzmes sasvim ok masinu, koja jos ima mogucnost upgrade-ovanja, a mozes je sasvim ozbiljno koristiti i u studijskoj varijanti....A kad oss na svirku,sve ti stane u mali ranac, i idemoooo.....

Zeroo
13-03-2010, 05:39 AM
Da li sve ovo o cemu ste govorili a posebno Akordeonista u vezi Brainspawn Forte vazi i za aranzere.Da li ga je moguce koristiti i za takvu vrstu live svirke.Imam Dell Vostro 1015 laptop i Emu 0404usb zvucnu kartu.Da li je to dovoljno.

silicon science
13-03-2010, 07:28 PM
Da li sve ovo o cemu ste govorili a posebno Akordeonista u vezi Brainspawn Forte vazi i za aranzere.Da li ga je moguce koristiti i za takvu vrstu live svirke.Imam Dell Vostro 1015 laptop i Emu 0404usb zvucnu kartu.Da li je to dovoljno.

Pa probaj brate mili :wink: Prikljuchi pa vidi :shock::shock:

Player1
14-03-2010, 01:50 PM
Poz. Treba mi preporuka za zvucnu. Lap je HP 550 Intel Core 2 Duo 1.8 Ghz, 2GB DDR2 rama (za sada dosta dobro sljaka, ali cu ipak da nadogradim jos 2). E sad, trebala bi mi kartica sa MIDI In i USB konekcijama, al' neka jeftinija varijanta, bitno da radi pos'o. Naisao sam na M-Audio Fast Track Pro, deluje mi pristojno. Cuo sam od nekih ljudi, mada nesto sumnjam, da postoji "MIDI->USB" kabl, ali nisam licno naisao ni na sta slicno pa me zanima da li i to stvarno postoji, kol'ko valja i kol'ko para?

Maiv
15-03-2010, 08:26 PM
Pa imas midi-in na toj kartici!

Player1
15-03-2010, 11:06 PM
Pa imas midi-in na toj kartici!

Da, znam, samo dugo nisam pratio marke/modele, pa ne znam kakvog je M-Audio kvaliteta, tj. isplati li se. :confused:

stanasko
28-03-2010, 03:35 AM
Bilo kako bilo, nedavno sam MacBook Pro! Birao sam se i birao izmedju Motif XS-a i Korg M3, a onda sam potpuno slucajno saznao za Software imena MainStage2, pozvao drugara Mekovca i otisao do njega... Ljudi, pravljenje farbi je postao potpuni uzitak!!! heheheh... Jasno vam je o cemu govorim, nema drndanja po menijima raznim... Uh... Moram priznati da sam jako srecan!

Inace softwer sam po sebi je User Friendly u potpunosti, s' obzirom da sam kupio racunar, dao ga drugaru da mi sve instalira, pokupio i sa sve upoznavanjem novog sistema spremio farbe za citav koncert za manje od 3 sata!!! Pa ti sad weedy!!!:))) :rotfl: I potom ga odneo na svirku i to bez dodatne karte... izasao sam direktno iz njegove karte i, ljudi moji, bio sam van sebe! Tako jednostavno, a tako divni zvuci da izlaze!!!

Eto... sad sam i ja podelio svoje misljenje... ako sam nekome pomogao u odabiru, drago mi je!!!

Pozdrav...:)))