PDA

View Full Version : BH eurosong 2009, prava

eterno
20-11-2008, 07:26 PM
Nedavno je otvoren konkurs za BH Eurosong 2009
http://www.bhrt.ba/lat/default.wbsp?p=342

Imam pitanje oko pravila.

"Autori prenose ekskluzivna prava izabrane kompozicije na Radioteleviziju Bosne i Hercegovine.
Autorima muzike i teksta pjesme predstavnice BiH na Takmičenju za Pjesmu Eurovizije 2009. pripada jedinstvena novčana naknada u ukupnom iznosu od 3.000,00 KM, koju će isplatiti BHRT." (clan 8 i 9)

Da li to znaci da autor nema pravo na izplatu od autorskih prava kada se pjesma npr. izvodi/vrti na Tv, Radio i koncertima???

PRAVA I OBAVEZE AUTORA/IZVOĐAČA
Član 8.

Autori prenose ekskluzivna prava izabrane kompozicije na Radioteleviziju Bosne i Hercegovine.

Odabrani autor izvođač (ili grupa) izabrane pjesme predstavnice se obavezuju ugovorom prenijeti na BHRT slijedeća prava, a naročito:
1. pravo direktnog prijenosa i snimanja kompozicije u vlastitoj proizvodnji ili koprodukciji s trećim licima, sada?njim i budućim elektronskim ili filmskim postupcima, na video, DVD -u i filmskim trakama, neograničeno emitovanje snimke pjesme ili programa koji sadr?avaju pjesmu u svim svojim TV i radio- programima, direktno ili s odgodom, putem zemaljske, satelitske ili kablovske televizije, interneta i mobitela (ring-tonovi, real-tonovi i polifone melodije) uz uslov po?tovanja moralnih prava autora predviđenih Zakonom o autorskim i srodnim pravima u Bosni i Hercegovini;
2. pravo izrade i izdavanja nosača slike i zvuka, odnosno nosača zvuka u vlastitoj proizvodnji ili koprodukciji s drugim izdavačem;
3. pravo prodaje snimke koja sadr?i odabranu kompoziciju TV i radio -organizacijama ili trećim licima u zemlji i inozemstvu;
4. isključivo i neograničeno pravo snimanja i emitiranja te komercijalnog kori?tenja kompozicije u sponzoriranim emisijama u okviru projekta BH EUROSONG 2009;
5. pravo snimanja i neograničeno pravo kori?tenja TV spota sa snimkom pjesme, odnosno neograničeno pravo kori?tenja snimke finalnog TV show -a BH Eurosong 2009. i dorade tog snimka za potrebe EBU;
6. pravo kori?tenja pjesme za ring tonove, real tonove i polifone melodije mobilnih telefona
7. sva druga druga prava koja su regulisana Pravilima EBU-a.

Član 9.
Odabrani autor izvođač (ili grupa) izabrane pjesme predstavnice BiH na takmičenju Eurosong 2009. će zaključiti posebne ugovore sa BHRT o međusobnim pravima i obavezama u projektu BH Eurosong 2009.
Autorima muzike i teksta pjesme predstavnice BiH na Takmičenju za Pjesmu Eurovizije 2009. pripada jedinstvena novčana naknada u ukupnom iznosu od 3.000,00 KM, koju će isplatiti BHRT.

Član 10.
Odabrani autori izvođač (ili grupa) izabrane pjesme predstavnice du?ni su se odazvati na snimanja ili direktne prijenose RTV emisija u okviru projekta BiH Eurosonga 2009., i isti su također obavezni sudjelovati u svim drugim aktivnostima u vezi produkcije, postprodukcije i promocije vezanih za projekat BH Eurosong 2009. a u skladu s terminskim i Media -planom BH Eurosong 2009. koju izrađuje BHRT.
Član 11.
Autori i izvođači (ili grupa) ne mogu do zavr?etka finalne večeri BH Eurosong 2009., izabranu pjesmu javno izvoditi, bilo u audio -video -obliku na drugim radio-televizijski stanicama bilo u radio-televizijskim programima u zemlji i inozemstvu, kao niti putem interneta ili bilo kojeg drugog medijskog oblika.
Član 12.
Odabrani autori izvođač (ili grupa) izabrane pjesme predstavnice će ugovorom prenijeti na BHRT, odnosno EBU sva prava raspolaganja pjesmom u skladu s Pravilima EBU-a, a prvenstveno pravo na objavljivanje pjesme u obliku diskografske kompilacije, koju realizira EBU ili od nje ovla?tena treća strana.
Član 13.
Autor teksta daje dozvolu BHRT za prijevod teksta pjesme na engleski, francuski i / ili druge jezike za potrebe BHRT, EBU, uključujući zemlju domaćina Takmičenja i drugih sudionica, za promotivne bro?ure i propratne publikacije uz bilo koji oblik CD ili DVD - izdanja.
Član 14.
Odabrani autori izvođač ( ili grupa ) izabrane pjesme predstavnice prenose na BHRT dozvolu na kori?tenje, reprodukciju, ?tampanje i objavljivanje njihovog imena, lika, glasa, fotografija i biografija u vezi s promocijom, emitiranjem i / ili komercijalnom eksploatacijom BH EUROSONGA i Takmičenja za Pjesmu Eurovizije u svim medijima i svim komunikacijskim sredstvima, sada?njim i budućim, na neograničenoj teritoriji i na neograničeno vrijeme.

HeatMan
20-11-2008, 08:19 PM
kako volim ove ovakve ugovore.

jedan ugovor sam do sada potpisao i vec su me zajebali, ne verujem.

btw, tako ispada ovo napisano. njihova je pesma. bar ja to tako razumem

Braca
20-11-2008, 10:40 PM
Ne nije njihova pesma, pesma je autora i on na pesmi uvek ima moralna prava, kad je u pitanju BHRT i EBU a i svi ostali. Ovo je jako zajeban ugovor jer je uz naknadu, znaci oni su ti vec unapred platitli autorska prava za pesmu. Po mom skromnom tumacenju ova prava vaze samo za BHRT i EBU, a to znaci da ostale radio i tv stanice prilikom emitovanja bi morale da placaju naknadu po njihovim pravilima (razni SOKOJI). Inace to rade skoro svi festivali, nekad u blazoj formi a nekada i u ovakvoj formi jer smatraju da publicitet koji oni nude prevazilazi vrednost autorskih prava. Autoru preostaje jedina mogucnost da naplati ziva gostovanja nakon odrzanog festivala, naravno ako mu pesma postane hit. Kao i nasa Grand parada, imaju trosak, slikaju se i sticu popularnost, a onda brate tezgaaaa nam je zivot i novce dala po belom svetu.

DaBear
20-11-2008, 11:18 PM
Ja sam svojevremeno dobio celih 100 DEM od PGP RTB za kompoziciju Brazil, koja nas je zastupala na evroviziji !! Isti takav ugovor..
Posle je jos stigla neka sitnina...max 1000 Eura u razmaku od ekoliko godina od nekog emitovanja i kompilacija...
sitnina!!
sve je to gubljenje vremena...

Braca
20-11-2008, 11:23 PM
Pa za neafirmisane i zeljne popularnosti i nije gubljenje vremena. Cek malo da se pojaca kriza pa cu te pitati jel malo 1000 eurica! To je jedan pristojan mikrofon recimo.

HeatMan
20-11-2008, 11:47 PM
Ja sam svojevremeno dobio celih 100 DEM od PGP RTB za kompoziciju Brazil, koja nas je zastupala na evroviziji !! Isti takav ugovor..
Posle je jos stigla neka sitnina...max 1000 Eura u razmaku od ekoliko godina od nekog emitovanja i kompilacija...
sitnina!!
sve je to gubljenje vremena...

respekt za pesmu u sv sl.

iako nishta necesh dobiti od tap on the back-a..

poz

Color
21-11-2008, 07:35 AM
Ne nije njihova pesma, pesma je autora i on na pesmi uvek ima moralna prava, kad je u pitanju BHRT i EBU a i svi ostali.

To je tacno....pesma uvek ostaje autorova, samo je pitanje sta ce dobiti od nadoknada :wink:

Po mom skromnom tumacenju ova prava vaze samo za BHRT i EBU, a to znaci da ostale radio i tv stanice prilikom emitovanja bi morale da placaju naknadu po njihovim pravilima (razni SOKOJI).

Nije bitno gde se emituje... BHRT i EBU ce da kupe kajmak makar se emitovalo u africi... Sokoji i drugi takvi su povezani u neki sistem. Traje duze razracunavanje i slanje para tj. prikupljneih naknada u inostranstvo ali se zna kome pripadaju. Naravno, svaka kuca za zastitu autorskih prava ima pristup i moze da vidi koji autor je registrovan kod koje organizacije za zastitu autorskih prava...

Ali, zasto se ugovor tretira kao nesto sto se ne moze menjati!? Ok, predpostavljam da ove boli K, samo da se navacare, vodjeni hoces neces - ne moras logikom... u principu svi kad ti nude svoj ugovor gledaju kako sebe sto manje da izloze nekim obavezama i odgovornostima a tebi da uzmu sve sto moze legalno da se uzme. U principu bi i ti mogao da odneses ugovor i kazes, ok ljudi evo ako hocete da ja budem u ovoj corbi, ovo su moji uslovi :D Ili ovaj postojeci lepo da kazes, ne svidja mi se tacka ta, ta, ta i ta, menjajte pa podpisujem!

Oggy
21-11-2008, 12:01 PM
Ovaj ugovor dobijamo i mi ovde u Srbiji, sa tom rtazlikom sto nam niko ne daje tih fixnih 1500 eura, vec se radi "za slavu"...
Nadam se da ce nasi dopisati i tu stavku, ali su sanse male... :)

Max
21-11-2008, 12:29 PM
Ovaj ugovor dobijamo i mi ovde u Srbiji, sa tom rtazlikom sto nam niko ne daje tih fixnih 1500 eura, vec se radi "za slavu"...
Nadam se da ce nasi dopisati i tu stavku, ali su sanse male... :)

Kako bre za slavu .... ja sam dobijao pare ....

Doduse pre par godina .... oko 1ooo e za sve

Pozdrav

Oggy
21-11-2008, 12:32 PM
Za BVZ nisi u poslednje 2 godine sigurno :wink:

eterno
23-11-2008, 08:42 PM
Ne nije njihova pesma, pesma je autora i on na pesmi uvek ima moralna prava, kad je u pitanju BHRT i EBU a i svi ostali. Ovo je jako zajeban ugovor jer je uz naknadu, znaci oni su ti vec unapred platitli autorska prava za pesmu. Po mom skromnom tumacenju ova prava vaze samo za BHRT i EBU, a to znaci da ostale radio i tv stanice prilikom emitovanja bi morale da placaju naknadu po njihovim pravilima (razni SOKOJI). Inace to rade skoro svi festivali, nekad u blazoj formi a nekada i u ovakvoj formi jer smatraju da publicitet koji oni nude prevazilazi vrednost autorskih prava. Autoru preostaje jedina mogucnost da naplati ziva gostovanja nakon odrzanog festivala, naravno ako mu pesma postane hit. Kao i nasa Grand parada, imaju trosak, slikaju se i sticu popularnost, a onda brate tezgaaaa nam je zivot i novce dala po belom svetu.

Znaci autor/publisher imaju pravo da primaju naknadu od javnog izvodjena/emitovanja!? ili ne?

Meni ovo mirise kao da BHRT hoce da odkupi sva prava a pogotovo "100% publishing deal" sa 1500 Eura i onda oni primaju svu naknadu od javnog izvodjenja/emitovanja. Mozda grijesim!?

Mnogi mozda misle da je ovo nista/ne vazno, ali ipak je bolji "orao na grani" nego "vrabac u ruci" kad je ESC u pitanju. Mozda pjesma super prodje, engleska verzija se pocne vrtiti na zapadu itd. a autorska naknada na zapadu je ipak puno bolja/veca nego na Balkanu.

eterno
23-11-2008, 09:17 PM
To je tacno....pesma uvek ostaje autorova, samo je pitanje sta ce dobiti od nadoknada :wink:

Ali, zasto se ugovor tretira kao nesto sto se ne moze menjati!? Ok, predpostavljam da ove boli K, samo da se navacare, vodjeni hoces neces - ne moras logikom... u principu svi kad ti nude svoj ugovor gledaju kako sebe sto manje da izloze nekim obavezama i odgovornostima a tebi da uzmu sve sto moze legalno da se uzme. U principu bi i ti mogao da odneses ugovor i kazes, ok ljudi evo ako hocete da ja budem u ovoj corbi, ovo su moji uslovi :D Ili ovaj postojeci lepo da kazes, ne svidja mi se tacka ta, ta, ta i ta, menjajte pa podpisujem!

Svaki ugovor je za pregovanje, nema hoces, neces. 99% od ugovora koji se nude prvi put mogu komotno u kantu za smece (bez citanja).
Npr. ovaj ugovor sto BHRT nudi je katastrofa, najgori koji postoji.
SVE bukvalno SVE su uvalili pod 1 ugovor (Clan 8) a za sve tacke treba najmanje 5-10 ugovora. Covjece sve hoce/uzimaju za 1500 Eura.

Ovo moze samo idiot koji ne zna napisati "prava" da podpise, bez pregovaranja. Ja znam da nebi podpisao nista bez da imam advokata uz sebe. Sigurno nebi ni bilo nista od ugovora kad bi se pojavio sa advokatom, hehe, ali dokle ce je.at muzicare/producente/kompozitore itd.... ustvari dokle ce/mo pustati da ih/nas yebu?!

Da li uopste ima advokata/pravnika u Ex-Yu sto su specijalizirani za muzicku industriju? Jeste da je industrija K.... ali eto. Na zapadu niko ozbiljan ne radi bez advokata.

Mozda glupa pitanja (ustvari postoje samo glupi odgovori) ali ne zivim dole a interesuje me.