View Full Version : Studio u kuci
Evo konacno:)
Dosao red da se i ja skucim sa radnim prostorom. Posle vise peripetija oko kredita, ispala prodavaca........
Prostor se nalazi u prizemlju porodicne kuce (na spratu zena i deca, za sad samo zena i dete:D ), u jako mirnom kraju, bez saobracaja i buke.
za pocetak, evo trenutnog stanja prizemlja
Studio nema preveliki budzet, naravno, i moracu na zalost da radim sve sam, uzmalu pomoc majstora, tamo gde je to neophodno.
Ono sto ce se snimati ovde je uglavnom gitarska muzika (ziv bubanj, gitare sa pojacala, manji tamburaski bendovi, manje vokalne grupe - 4, 5 ljudi i klasicne varijante - snimanje vokala i nasnimavanja solo instrumenata.
Sve je zidano 25cm blokovima, iznutra je malterisano. Na izolaciju maltene necu ubracati paznju previse, jer mogu da radim npr 17-22h eventualna glasnija snimanja i nemam racun da ulazem silne novce zbog toga sto kraj komsiluk to dozvoljavaju.
Nastavak u sledecem postu
Posto za par dana krecu grubi radovi, zeleo bih da sa vama podelim neki svoj trenutni plan prostora i njegovog iskoriscenja.
Prvo sam mislio da mi rezija bude u ovoj visoj prostoriji (garaza) ali je ona prilicno uska, a i neophodno mi je da prolazim kroz nju do ostave 2 jer ce tamo biti kotao za grejanje (plin).
Zato sam trenutno najblizi da prostoriju 'SOBA' pretvorim u reziju (3,8x7x2,6) tako sto cu porusiti Ostavu i kuhinjicu.
Drugo, hodnik bi postao vocal booth koji ce od postojece garaze biti odvojen paravanima. Tako dobijam da soba za snimanje moze biti prilicno velika s' obzirom na uslove(5,7x5,4x2.9) po potrebi kada se sklone paravani.
Takodje, posto rusim deo zida (ne mogu ceo da porusim zbog razvodne table sa strujom) izmenju hodnika i rezije cu dodati zid oz cigle koji necu malterisati
Evo slike iz 3 ugla
Zid od cigle ce biti pod 90' i napravicu sa njim jedan mali predprostor a i povecacu separaciju izmedju studija i rezije znacajno.
Ono sto se ne vidi na slikama je mali hodnik pre ulaznih vrata (glavni ulaz je direktno u manju sobu za snimanje) sto znaci da se u pravcu iza zvucnika fakticki nalazi jos jedna prostorija (hodnik sa stepenistem) koji deli reziju i manju sobu za snimanje od dvorista:)
Slika rezije je trenutno samo orijentacije radi. Znaci tretmanom cu se pozabaviti nesto kasnije. Za sad mi je najbitnija orijentacija zvucnika i simetrija
STUDIOTON
20-11-2008, 03:12 PM
Ohooo ... konacno . bravo offe .. bice super .. ako nesto treba slobodno se javi
Najveca dilema koju imam, i voleo bih da to prodiskutujemo.....
Da li ima logike ovo spajanje 2 sobe za snimanje u vecu sa jednim otvorom otprilike 2x2.
Gubim na povrsini hodnika (ne bih morao da zidam ove cigle itd.... ) ali sama soba za snimanje od 10m2 mi ne znaci previse. Vokal mogu da radim u 7m2 kao i u 10 m2.... valjda.
Edit/
hvala Ivek :-)
Najveca dilema koju imam, i voleo bih da to prodiskutujemo.....
Da li ima logike ovo spajanje 2 sobe za snimanje u vecu sa jednim otvorom otprilike 2x2.
Gubim na povrsini hodnika (ne bih morao da zidam ove cigle itd.... ) ali sama soba za snimanje od 10m2 mi ne znaci previse. Vokal mogu da radim u 7m2 kao i u 10 m2.... valjda.
Edit/
hvala Ivek :-)
Sve ono ?to si prilijepio i napisao je dobro.
Svakako sru?i zid koliko ide, uvijek je veča prostorija bolja, iako je nesimterična, jer kod sobe za snimanje nije to ni va?no (simetrija je va?na u re?iji!).
Paravani oziroma gobo paneli (mobilni/ pomični absorberi (ili pomični difuzori...)) su dobra ideja za separaciju među instrumentima.
Meni se sviđa, jedino makni onaj difuzor iz prednje stijene re?ije i daj ga na leđnu stijenu:D
Sve ono što si prilijepio i napisao je dobro.
Svakako sruši zid koliko ide, uvijek je veča prostorija bolja, iako je nesimterična, jer kod sobe za snimanje nije to ni važno (simetrija je važna u režiji!).
Paravani oziroma gobo paneli (mobilni/ pomični absorberi (ili pomični difuzori...)) su dobra ideja za separaciju među instrumentima.
Meni se sviđa, jedino makni onaj difuzor iz prednje stijene režije i daj ga na leđnu stijenu:D
Hvala Nenade:)
Difuzor je tu zalutao:banghead: .... dizajn rezije dolazi tek naknadno. Bice na zadnjem, sad dali skyline ili ova varijanta http://82.95.237.142/mhsoft/diffusor.asp#calcul , videcemo naknadno :wink:
Sto se paravana tice, najverovatnije cu raditi varijantu gde ce napred biti deblji azmafon (4 ili 6 cm) a sa zadnje strane reflektujuca drvena povrsina... pa da okrecem po potrebi. Bice teski koliko god mogu da pomerim:wink:
Jedno pitanje - zid od cigala, koliko je dovoljno odmaci ga od postojeceg zida (rezija - hodnik). Da li ga ostaviti praznog (airgap) ili ubaciti npr min vunu 5cm?
da, znam da si rekao da če? dizajn napraviti poslije, samo sam se po?alio:)
Koji tip difuzora: pa pravi skyline se sastoji iz cca. 157 sekvenca http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=24607 , kad je prime number mali recimo 7 (ovaj link koji "izračuna" "BBCjev" 2D difuzor http://82.95.237.142/mhsoft/DiffusorCalculator.html (http://82.95.237.142/mhsoft/DiffusorCalculator.html) ) onda ne pokrivaj prevelikih pov?ine jer im difuzija postaje previ?e uniformna sa svakim dodatnim... Zato se poslu?uju kod pravljenja efikasnih difuzora večih prime numbera i sa tim sekvenca.
I ne?to tako http://www.rpginc.com/products/diffractal/index.htm nije ni malo slabije rje?enje jedino da difuzira samo u jednoj dimenziji:) ali to i nije bitno za leđni difuzor.
Taj ima vi?e "stupnjeva"; difuzor u difuzoru difuzor, ko babu?ke:D ima tri stupnja ima i različica sa 2 nivoja.
Mo?e?, da napravi? i difuzor sa recimo prime number 19, i bit če? zadovoljan.
Za paravane koristi bar 10-15cm te?ke vune 80 ili vi?e kg/m3 ako hoče? bolju zvučnu absorbciju sa strane snimanja. Ako teba? jo? veču separaciju onda dodaj drvenu povr?inu.
... Mo?e da bude ta drvena povr?ina sa druge strane i difuzor http://www.skysound.com/qtvr/qtvr_tour_scoring.html. Za?to ne?!
Oprosti ali ne razumijem; ?ta če? sa dodatnim zidom i gdje, molim nekako označi sa kakvom crvenom ?traftom.
Na drugoj grupi slika, vidi se zid od cigala izmedju hodnika i rezije.
On sad ne postoji, a zeleo bih njime da poboljsam separaciju i po potrebi 'ozivim' prostoriju za snimanje
A onda bi postavio drugi zid (imao bi duplog?) uzduž režije dokle je stijena (za sada) hodnika?
Zar je tako slab zid koji dijeli i režija?
"i po potrebi 'ozivim' prostoriju za snimanje"
kakve ima to veze sa dodatnim zidom molim objasni.
Pardon, nisam zajedljiv, možda če tako komu zvučati, samo ne razumijem pa pitam.
Daleko od toga, svako pitanje je dragoceno, a odgovor tek:)
Posto rusim zid izmedju garaze i hodnika, u situaciji kad svira bubanj dele nas samo vrata. Ovako pravljenjem zida na 90' dobijam dupli zid uz reziju, sto je jos bitnije dupla vrata na prilicnom odstojanju. Drugo postojeci zid kojim je rezija odvojena od hodnika je od blokova koji nisu bas najbolji izolatori (shupljikavi sa shupljinama izmedju maltera i bloka)
Oziveti sobu - ako uradim sobu za snimanje sa lamperijom i paravanima, mislim da moze da bude 'mrtvo'..... mislim da bi zid od cigala popravio stvari.. mozda gresim. Naravno, ne bi ni on ostao go, nego bi neki panel apsorber dosao po potrebi
Dobro, dodatan zid bi svakako pobolj?ao takvu situaciju i mislim da bi morao bit dovoljan. Ako hoče? pretirivati, mo?e? da između zidova ("airgap") nasipa? fini kvarcni pijesak. E to je onda taj finito:D , u tvom individualnom slučaju mo?da i "overkill" gledano finansijski.
Mo?e? i da napravi? podkonstrukciju (knauf, regips,...) i upotrijebiti njihove "vakuum pakum" rje?enja, koje obečavajo i do 60dB pa i navi?e transmission lossa.
http://www.knauf.rs/sistemskamapa/PDF/pregradni_zidovi/W11.pdf
ide i do 70dB.
Modificirana i "trotl ziher" varijanta je ovdje: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25103 (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25103)
Mo?e da napravi? kopiju toga sa drvenim profilima!
Nabavi predračune i usporedi. Svaka spomenuta varijanta če odraditi posao odlično.
ALI:
Mo?e? i naknadno da to rije?i? kad počne? raditi u novom studiju i ugotovi? tokom rada, da mo?da i ne treba? dodatan zid/ podkonstrukciju, nego kad snima?, slu?a? na manjoj/ prilagođenoj glasnosti danoj situaciji!
To če ti olak?ati proračun te preusmjeri? vi?ak u akustiku re?irke i prostora za snimanje!:wink:
Takvu snimaču sobu koju češ proširiti možeš da tretiraš sa broadband apsorberima u kutovima (12 kutova), dobri difuzori na refleksionim površinama bi u takvom prostoru doprinele do vrlo lijepog izraza!, pa strop bi morao manje/ više napraviti apsorbcijskim, jer nije baš visok...
Kakva stijena može i da bude iz lepog kamena te da čim više bude kameni zid nepravilan,... i do 10-20cm u dubinu razlike veličine kamena, kao neki naključan difuzor.
Imaš u snimačoj prostoriji i takve apsobcijske/ difuzijske "paravane" (jedna/ druga strana panela) i aktivno kontrolišeš akustiku, potrebama posameznog snimačkog projekta.
boggy
21-11-2008, 12:03 AM
Sasha, ako ce studio biti koriscen u smislu ponude profesionalne usluge snimanja/miksanja drugima, a ne za licne projekte, onda je neophodna soba za goste, odmor, razgovor, pijenje kafe i piva, takozvana "blejaonica" ili "blejana".... takodje i malena kuhinja i wc (mozda cak i tush kabina!!)
Po mom misljenju, prostorija koja se na prilozenoj slici naziva "hodnik" moze sluziti delom za te neke od tih namena.
Takodje ostava nije beskorisna, jedino ima smisla da bude manja. Ako nema ostave, onda mora nekakav ormar... a to opet komplikuje... uvek ima sta od studijske imovine da se stavi u ostavu, ukljucujuci i bucne semplere i efekt procesore.
Postojeca "kuhinjica" je na pogresnom mestu, ali je takodje korisna (kad bi, recimo, bila u onom bezimenom "kariranom" prostoru)
Da ponovim, ove opaske imaju smisla samo pod uslovom ako studio nije namenjen za licni atelje... i ako nemas nikakav problem da mu klijenti stoje nad glavom dok radis....
U tom smislu, prostorije ciji si nacrt dao, su takve kakve jesu, i svesti to na samo sobu za snimanje i reziju,... bez obzira na to sto bi se dobio "veci" prostor, smanjices upotrebljivost, kvalitet usluge i efikasnost u radu.
Bez obzira na to sta se snima u njoj, prostorija treba da bude sto veca, nebitno da li je vokal ili bubanj... a ako je budzet tanak onda je besmisleno praviti i vocal both i sobu za snimanje bubnja... bolje jedno ali pristojno.
Po mom misljenju, tek kada se ove "nebitne" prostorije rasporede a da budu maksimalno male i upotrebljive ... moze se videti sta preostaje za studio i reziju.
Naravno, ako za ove prostorije imas neko drugo resenje, onda je to druga prica.
pozdrav
bogi
Pa sigurno ima još prostora na dvorištu za zastakljeni zimski vrt, pa neka tamo pušiju i piju kafu, pa jedan kavomat...:)
Nije ona bezimena soba baš wc/ kupatilo? Nekako me taj karo/ šahovnica asocirala na to.
Bogi, hvala na opravdanim sugestijama:)
Bezimena karirana prostorija je zapravo kupatilo sa tus kabinom, tako da smo to resili:wink:. Postojeca kuhinjica i ostava - ne mogu nikako da uklopim reziju, simetriju i kontinuitet zadnjeg zida sa postojanjem te 2 prostorije, tako da mislim da je bolje da se odreknem toga i da imam aparat za kafu i rucni frizider u velikoj reziji.
Opet, studio nije samo za licne projekte, ali klijentela koja dolazi kod mene nije previse razmazena, a ni previse platezna:(, da bih mogao da im udovoljim oko svega.
Zbog svega toga sam i krenuo sa idejom, veloka rezija i spojene sobe (veca soba za snimanje)...... takodje, izmedju malog zida od cigala i kupatila, postoji neka 4m2 prostoija, koja moze da bude bas taj predprostor, i blejana:D
BTW
Genelarno, planiram da u ovoj diskusiji iznesem ceo tok pripreme i radova. Za sada je najvaznija vaza planiranja grubih radova (rusenje, zidanje)..... a sve bi trebalo da traje neka 2 meseca:cry:
Evo da nastavim.....
Prvo, hvala starim akustickim vukovima:wink: na ukljucenju u raspravu
Zid od cigle - opet da se vratim na njega. Finansijski mi je jeftiniji od kakve rigips varijante, jer ne zahteva nikakvu zavrsnu obradu. Necu ga malterisati, gletovati ni kreciti, znaci, izgledace onako kafanski, sa vidljivim debljim fugnama. 1m2 sa sve radom ne bi trebalo da bude skuplji od 10e, a povrsina tog zida nije velika, ukupno.
Dalje..... voleo bih u ovoj fazi da cujem misljenja ljudi koji nisu akusticari po vokaciji (isam ni ja:banghead:), vezana za prostor za snimanje.
Moja predrasuda, sa kojom sam krenuo u pricu - samo prirodni materijali - drvo (lamperija na zidovima), azmafon (ili min funa) i pecena glina - zid od cigala (na mestima gde nece biti prekriven apsorberima. Izgradio sam je na osnovu godina i godina sviranja i ozvucavanja (i nesto manje snimanja) po razlicitim mestima i razlicitim uslovima rada...... licno, mozda gresim, nikad nisam voleo rigips varijante.
Konkretno bi mi znacila iskustva snimatelja i muzicara u kojim se prostorijama (kako tretiranim i geometrijski izglednim) dobro osecaju dok sviraju/snimaju i imaju dobre rezultate.
Ima li logike, dakle, odraditi bar dva zida sa lamperijom ispod koje je vuna, plafon sa Azma AD plocama i iza azmafonom, ostaviti deo zida od cigle 'golog'.......
Hvala svima:)
boggy
22-11-2008, 10:36 PM
..........
Moja predrasuda, sa kojom sam krenuo u pricu - samo prirodni materijali - drvo (lamperija na zidovima), azmafon (ili min funa) i pecena glina - zid od cigala (na mestima gde nece biti prekriven apsorberima. Izgradio sam je na osnovu godina i godina sviranja i ozvucavanja (i nesto manje snimanja) po razlicitim mestima i razlicitim uslovima rada...... licno, mozda gresim, nikad nisam voleo rigips varijante.
Nije "predrasuda", odgovor, chvrst stav i zakljucak na pitanje "a... sta se, u stvari, meni svidja?", koji je baziran na licnom iskustvu,... i samim tim je takvo iskustvo dovoljno za odluku (moje licno misljenje)
Konkretno bi mi znacila iskustva snimatelja i muzicara u kojim se prostorijama (kako tretiranim i geometrijski izglednim) dobro osecaju dok sviraju/snimaju i imaju dobre rezultate.
Ima li logike, dakle, odraditi bar dva zida sa lamperijom ispod koje je vuna, plafon sa Azma AD plocama i iza azmafonom, ostaviti deo zida od cigle 'golog'.......
Moze, ali za plafon predlazem takodje lamperiju, a umesto azma AD ploca (izbegavaj ih, ako vec nisi kupio) predlazem vazduho-propusni tekstil. Takodje predlazem OSB kao reflektivnu povrsinu, ako nemas dovoljno lamperije. Do zakljucka mozes doci i eksperimentom, s obzirom da imas prilicno jasan stav o tome sta u stvari zelis da cujes. Za eksperiment ti moze biti dovoljan kick ... setaj ga po sobi i trazi poziciju.
pozdrav
bogi
Moze, ali za plafon predlazem takodje lamperiju, a umesto azma AD ploca (izbegavaj ih, ako vec nisi kupio) predlazem vazduho-propusni tekstil. Takodje predlazem OSB kao reflektivnu povrsinu, ako nemas dovoljno lamperije. Do zakljucka mozes doci i eksperimentom, s obzirom da imas prilicno jasan stav o tome sta u stvari zelis da cujes. Za eksperiment ti moze biti dovoljan kick ... setaj ga po sobi i trazi poziciju.
pozdrav
bogi
Lamperije ima prilicno, naravno ne za sve zidove i plafone, sto ne bih ni radio i da je ima:).
Ako sam dobro skontao - na plafon lamperija i ispod nje (iznad ustvari:)) npr min vuna.
AD ploce sam mislio staviti jedino na plafon, umesto spustenog plafona.... ali posto ih nisam kupio lako cu odustat od istih:wink:, a za sve druge apsorbere/paravane i sl, bi isao tekstil (mozda cak i mebl shtof)
Hvala
boggy
23-11-2008, 12:43 AM
..........
Ako sam dobro skontao - na plafon lamperija i ispod nje (iznad ustvari:)) npr min vuna.
Da nemas lamperiju vec, savetovao bi ti osb.
moze min vuna, moze azmafon...
AD ploce sam mislio staviti jedino na plafon, umesto spustenog plafona.... ali posto ih nisam kupio lako cu odustat od istih:wink:, a za sve druge apsorbere/paravane i sl, bi isao tekstil (mozda cak i mebl shtof)
Hvala
Hm... koristi onaj jeftin materijal za stare zuto-braon dzakove za krompir...
Ofarbaj onim bojama iz kesice... pazi da ga sunce ne dohvati.. posto te boje znaju da pozute...
Izbegavaj gusto tkani mebl stof, posto slabije propusta vazduh, te zna da vibrira kada se razapne... kao koza od bubnja
pozdrav
bogi
Hallo Off
Ovo ti sve dobro izgleda samo naprjed imaces puno posla ali ces i imati Studio do ja..!!
Pozz
Denis
Hvala Dema:)
Za koji dan cu postaviti sliku samo studija (bez rezije) sa mojim predlozima za sredivanjem, pa da zajedno komentarisemo.
Hocu prvo da se sam oznojim, akumuliram dosadasnja skromna znanja, pokusam da to primenim.... a ako napravim negde gresku u koracima, tu ste vi da mi otvorite oci:wink:
dekicosic
28-11-2008, 01:11 AM
dovoljan ti je prostor od 7-10 kvadrata za snimanje vocala.
Pa, imacu toliki prostor, ako stvaim paravane izmedju ove 2 prostorije. Ako se to pokaze kao ok, verovatno cu tu i raditi vokale, ako nista zbog grejanja i hladjenja, necu koristiti i vecu prostoriju.
cini mi se da je prednost ovog koncepta, bar tako bih zeleo da bude, prilagodljivost akustike, pa i geometrije prostora, koja moze prilicno da se promeni sa paravanima
Hvala Dema:)
Za koji dan cu postaviti sliku samo studija (bez rezije) sa mojim predlozima za sredivanjem, pa da zajedno komentarisemo.
Hocu prvo da se sam oznojim, akumuliram dosadasnja skromna znanja, pokusam da to primenim.... a ako napravim negde gresku u koracima, tu ste vi da mi otvorite oci:wink:
Samo ti to postavi. bez straha odkad si na ovom forumu, mislim da imas vise znanja nego sto mozda hoces da kazes. Pridpostavljam da ce biti malo gresaka.:grin::grin::grin:
Pozz
Denis
Samo ti to postavi. bez straha odkad si na ovom forumu, mislim da imas vise znanja nego sto mozda hoces da kazes. Pridpostavljam da ce biti malo gresaka.:grin::grin::grin:
Pozz
Denis
Sve je to lepo, knjige, forumi, saveti.... ali covek dok ne upropasti bar 5 cd-a ne moze nauciti da mixa (producira).... slicno je i sa gradnjom studija:(
Halo Off
tocno je to ali opet mislim da imas dovoljno iskustva i sluha. I stim automatcki i znas sta trazis. Tako mozes naj vise gresaka izbjeci.
I nemislim da moras napraviti 5 studija da dobijes dobru reziju.
Moj je savjet da radis steo by step. Stim da sebi napravis uvjet da mozes mjeriti sta radis. I sa sledecim korakom da utjeces na to sto izmjeris.
Tako mozes naj vise problema izbjeci.
Pozz
Denis
boggy
01-12-2008, 02:58 PM
....
I nemislim da moras napraviti 5 studija da dobijes dobru reziju......
S obzirom na finansijske troskove u ovom slucaju, retko ko (uopste) sebi moze priustiti takav luksuz (samo radi "vezbanja" i "ucenja")
pozdrav
bogi
S obzirom na finansijske troskove u ovom slucaju, retko ko (uopste) sebi moze priustiti takav luksuz (samo radi "vezbanja" i "ucenja")
pozdrav
bogi
Nadamo se boggy:wink::wink:
stvarno je skupo:( ali mislim da je svaki poso koji se uzalud radi skup poso.
Zato step by step,tako se naj manje moze pokavariti. Bolje receno odmah vidis nedostatke posla.
Pozdrav
Denis
Evo da nastavim.
Odvojio sam samo studio (bez rezije i ostalih prostorija). Ponovo sam premerio, i nasao par gresaka u prethodnim merenjima (brzopletost), tako da su dimenzije nesto manje. ]
Elem, ono sto je izvesno, je postojanje paravana (vec ucrtani) na velikoj prostoriji, jer oni moraju da zatvore velika garazna vrata koja ne smem da zazidam. Takodje, postojace paravani (nisam ucrtao zbog preglednosti) izmedju vece i manje sobe.
Paravan - 10 ili 12 cm guste min vude u drvenom ramu sa ledjima od OSB ili nekog tezeg materiala (ako budem mogao da pomeram), ukupna debljina oko 22cm
Plafon- u velikoj prostoriji bi mogao da bude lamperija (koju imam). U manjoj je ne bih stavljao, jer mi treba malo mrtviji prostor. Verovatno bi u manjoj prostoriji isao 4cm azmafon za konstrukciju, i prekriven platnom.
Pod - velika prostorija, samo neki bolji tepih (znam da nije dobro resenje, ali mora tako:()
- mala - dascani pod, mozda i parket
kada sve to zavrsim, ostace mi nekoliko m2 lamperije (ne znam precizno, koliko ce moci da se iskoristi za plafon i koliki ce otpad biti), i neka korektna 4 postojeca paravana koji se mogu kaciti na zid (azmafon, ploca, azmafon) ukupne povrsine oko 8m2
Voleo bih da cujem neke komentare, kritike, sugestije, na ovu fazu. Sta je to sto jos moram da uradim u startu (bas trapovi?) . Generalno, planiram da shtimujem prostoriju 'na uvo' .... dovedem bubanj, pa udri, pa dodavanje ili oduzimanje paravana i sl. Nije neki volumen prostora spektakularan, ali bolji nemam
Edit/
crvena soba je medju prostor, izmedju rezije i male sobe za snimanje. Malo sam je povecao na ustrb male sobe, tu planiram staviti mali shank i 2 barske stolice....nek se nadje
Hallo Off
Oprosi sta ti je paravan??
Pozz
Denis
boggy
02-12-2008, 07:06 PM
Hallo Off
Oprosi sta ti je paravan??
Pozz
Denis
Nisam OFF! :shock: :da: :D :trchi:
Paravan je pokretni zaklon... u ovom slucaju akusticki tretman/konstrukcija, koja se moze po zelji pomerati (uslovno receno, paravan bi bio veci od pokretnog panela)
pozdrav
bogi
ChoME
02-12-2008, 09:25 PM
Nisam OFF! :shock: :da: :D :trchi:
pozdrav
bogi
ja ovo ne bi trpeo
:wink:
Jedan je OFF:D
Nego, kakvi su komentari na ove planove:confused::wink:
Hallo Off
(Jedini):wink:
Moro sam na prije malo procitati postove (ali nisma sve)
Naj prije bih te pito sta zelis snimati u to ili tin prostorijama.
Dali zelis vocal odvojeno snimati. Pridpostavljam da ces i Bubnjve snimati.( Ti popravi)
Naj lakse bih bilo da definiras sta trazis.
Vrlo jednostavno u biti (posto neznam nas izras koristicu engleski) koji reverbtime sobe trazis dali zelis vise suhu sobu ili sobu koja ima neki prirodni hall (reverb).
jer na osnuvu toga mozes dalje definirati sto trazis. I lakse se moze doc do nekog pametnog komentara.
Jer se u biti sobi za snimanje prelazi ko reziji.
Ti paravani su ti dobra ideja jer si flexibilan ako ostavis jedni stranu sa daskom mogo bih i okrenuti i tako utjecati na reverbtime sobe.
Pridpostavljam da bih stavio taj paravan ispred vrata radi buke. E tu neznam dali ces zadovoljiti zelju dali mora iznutra ostati otvorena da se mozes doci do njih.
Nemoras zidjat ali bih mogo napraviti neku konstkciju koja je efikasija za ublaziti zvuk prama vani.
eto toliko.
Pozz
Denis
Studio nema preveliki budzet, naravno, i moracu na zalost da radim sve sam, uzmalu pomoc majstora, tamo gde je to neophodno.
Ono sto ce se snimati ovde je uglavnom gitarska muzika (ziv bubanj, gitare sa pojacala, manji tamburaski bendovi, manje vokalne grupe - 4, 5 ljudi i klasicne varijante - snimanje vokala i nasnimavanja solo instrumenata.
Sve je zidano 25cm blokovima, iznutra je malterisano. Na izolaciju maltene necu ubracati paznju previse, jer mogu da radim npr 17-22h eventualna glasnija snimanja i nemam racun da ulazem silne novce zbog toga sto kraj komsiluk to dozvoljavaju.
pozzz
Hallo
E zada neznam koje bih ti mogo jos dati sugestije.:grin:
Pozz
Denis
Ok
Ako nema niko nista protiv, za koji dan krecu radovi:)
Bice i fotografija.
Nasao sam i ciglu, a definitivno cu medjuprostor popuniti peskom jer je to investicija od 10e, bukvalno (1/2 m3 peska).
Za sada imam dilemu oko obrade (bojenje ili presvlacenje tkaninom) OSB ploca...
Takodje, ako neko ima preporuku, koliko spustati lamperiju za plafon i koju debljinu vune (azmafona?) staviti iza...
Hvala:wink:
Za sada imam dilemu oko obrade (bojenje ili presvlacenje tkaninom) OSB ploca...
Javice se vec Boggy ili neko drugi... ali mislim da ne treba da ide tkanina (pretpostavljam mikrofiber) preko osb-a posto ce ubiti neke frekvencije koje treba da se odbiju od osb-a...
Pozz
zvincic
04-12-2008, 01:02 AM
Nasao sam i ciglu, a definitivno cu medjuprostor popuniti peskom jer je to investicija od 10e, bukvalno (1/2 m3 peska).
pazi da ga DOBRO osusis...da nebi kasnije bilo :banghead:
boggy
04-12-2008, 05:18 AM
Javice se vec Boggy ili neko drugi... ali mislim da ne treba da ide tkanina (pretpostavljam mikrofiber) preko osb-a posto ce ubiti neke frekvencije koje treba da se odbiju od osb-a...
Pozz
To je stvar izbora finansijera i/ili vlasnika... odnosno da li mu je bitniji "izgled"...
Svejedno, hvala sto si se ukljucio. :)
pazi da ga DOBRO osusis...da nebi kasnije bilo :banghead:
da... da.. i treba paziti da se kasnije ne shtemuje rupa kroz taj zid za multicore... ili sta vec...
pozdrav
bogi
da... da.. i treba paziti da se kasnije ne shtemuje rupa kroz taj zid za multicore... ili sta vec...
pozdrav
bogi
Da i o tome sam razmisljao......
Mozda je resenje da sad provucem multicore, i da ga zazidam?
Ja sam odlupetao svoje:D
Ali daj posle stavi akustičke meritve kontrolke i live rooma pa da vidimo ?ta si uspio!
To nikome nekako ne ide... neče...
Svu sreču!
boggy
04-12-2008, 11:04 AM
Da i o tome sam razmisljao......
Mozda je resenje da sad provucem multicore, i da ga zazidam?
Hm... pa ne... kako ces menjati multicore kad ti rikne i poslednja "rezervna" parica? Kako ces dodati jos koji kabl... zaboravio si ... recimo.. video komunikaciju... sta god... uvek se nesto zaboravi...
U tom smislu ovo mi pade na pamet:
Kazi majstoru da ti ostavi rupu od "pola cigle" u oba zida, na istom pravcu, blizu poda, ili gde vec treba, pri dnu... ozida se recimo pola metra visine i pusti da se osusi... sutradan se provuce ?50 kanalizaciona cev (ili veca, ako treba vise kablova) i supljina oko nje u oba zida se zadihtuje poliuretanskom penom... posle, kad se i to osusi... odsece se suvisna pur pena... (i unutra, posto je zid plitak, moze se dohvatiti) zatim... moze da se napuni ozidani deo zida peskom... i odmah nastavi zidanje i punjenje do kraja...
Na ovaj nacin se obezbedjuje da tokom susenja zida i vibracija, dihtovanje oko cevi ostane postojano... tu cev i ono sto izadje iz nje pokrivas akustickim tretmanom... prostor oko multicore-a u cevi moras zadihtovati takodje azmafonom, recimo, ili cim god... moze i sundjer... da bi kasnije mogao da izvuces multicore ako treba da ga promenis.... ali ne sme da "curi" kroz tu cev
Zidaj te zidove u malim koracima, inace... posavetuj se sa majstorom... ne moze se klasicnim brzim zidanjem i punjenjem peskom obezbediti da se to kasnije mozda sve urusi (u nekom srednje strasnom scenariju moze da se pojavi trbuh)... zbog tezine peska... nije isto kao onaj shvapski blok... koji ima u sebi rupe za pesak, pa sam blok drzi taj pesak a ne svez malter i dve odvojene naspramne cigle (u okviru veceg zida od tih cigala).
Zato... najbolje se konsultuj sa zidarom, nadam se da je ikada to radio... a jos vise se nadam da je bar iskusan i oprezan.
pozdrav
bogi
Ja sam odlupetao svoje:D
Ali daj posle stavi akustičke meritve kontrolke i live rooma pa da vidimo ?ta si uspio!
To nikome nekako ne ide... neče...
Svu sreču!
Obavezno.
odradicu i merenja, a i fotografije ce pratiti ceo tok radova
boggy
04-12-2008, 11:53 AM
Obavezno.
......... a i fotografije ce pratiti ceo tok radova
Fotografije kao fotografije su odlicna informacija za one koji se mozda prvi put susrecu sa nekim tehnickim stvarima u izgradnji studija... ali...
Ne bi bilo lose, ako ti to ne predstavlja preveliki problem... da vodis neku evidenciju o utrosenim covek-satima ili covek-danima ( broj ljudi puta sat ili dan rada) na izgradnji studija ... iz faze u fazu (nije lose da to imas za ubuduce) ... a clanovima ovde bacis neke okvirne informacije o tome... kad budes spustao slike... (pa svako neka racuna prema ceni dnevnica u svom kraju)
Pri tom, racunaj i vreme i trud koji su ulozili tvoji ukucani, zajedno sa tobom... iako svi to "zanemaruju"... ta aktivnost postoji i mora se uracunati...
Grubi utrosak i cene materijala su takodje zanimljivi po mom misljenju .... nabavljaces ga, imaces poznat utrosak, i cene....
Jasno mi je da od tebe licno mozda trazim previse... ali mi se prichinjava da neiskusniji clanovi foruma imaju preterano optimisticku ad-hoc "viziju" o ceni izgradnje studija, ili barem ateljea.... tako da, uz prilozene fotografije, moze biti jos veoma korisnih informacija...
Da budem jasan, ne zanimaju mene licno te informacije... ;)
Ako imas teskobu da iznosis te informacije javno.... razumecu. Studio je tvoj, radis/projektujes/skiciras sam za sebe, pa ti je lakse da o tome odlucujes u svoje ime. :)
pozdrav
bogi
Ne, apsolutno mi nece biti tesko da stavim sve na papir i okacim ovde.
Stavljacu i po etapama, a na kraju cu izvesti i total zbir. Takodje, navescu i usluge koje cu dobiti besplatno (ruke) a pored toga njihovu okvirnu cenu kad se placaju
boggy
05-12-2008, 07:01 AM
Ne, apsolutno mi nece biti tesko da stavim sve na papir i okacim ovde.
Stavljacu i po etapama, a na kraju cu izvesti i total zbir. Takodje, navescu i usluge koje cu dobiti besplatno (ruke) a pored toga njihovu okvirnu cenu kad se placaju
hvala :)
pozdrav
bogi
To je najmanje cime mogu da uzvratim na gomili superkorisnih saveta i informacija
Pocelo rusenje :banghead: :D
trebaju mi 2 saveta, veoma bitna za ovu fazu (rusenje i nabavka materijala)
Tamo gde je bila kuhinjica (zadnji zid rezije) osalo je malo plocica na zadnjem bocnom zidu (metar) i na pola zadnjeg zida (mozda do 1,4m visine). Da li smem to da ostavim i da preko toga radim akusticki tretman (negde osb i azmafon, negde difuzori, a u uglu superchunk) ili moram da rusim pa da malterisem pa tek onda tretman
pod 2:)
@Bogi, pomenuo si dzakove za krompir (tkaninu koja moze da bude ok za oblaganje paravana i azmafona). Nasao sam jako veliku kolicinu dzakova za kafu (mislim da se rade od konoplje). S' obzirom da ih dobijam za dz.... smem li to da iskoristim i kako mogu da ih obojim najlakse i najzdravije
Hvala puno
boggy
07-12-2008, 06:56 PM
trebaju mi 2 saveta, veoma bitna za ovu fazu (rusenje i nabavka materijala)
Tamo gde je bila kuhinjica (zadnji zid rezije) osalo je malo plocica na zadnjem bocnom zidu (metar) i na pola zadnjeg zida (mozda do 1,4m visine). Da li smem to da ostavim i da preko toga radim akusticki tretman (negde osb i azmafon, negde difuzori, a u uglu superchunk) ili moram da rusim pa da malterisem pa tek onda tretman
Ako ti je smor, nemoj rusiti plocice.
pod 2:)
@Bogi, pomenuo si dzakove za krompir (tkaninu koja moze da bude ok za oblaganje paravana i azmafona). Nasao sam jako veliku kolicinu dzakova za kafu (mislim da se rade od konoplje). S' obzirom da ih dobijam za dz.... smem li to da iskoristim i kako mogu da ih obojim najlakse i najzdravije
Hvala puno
Kafu, znaci... neces morati da pijes :p
Moze taj materijal... za boju, probaj obicnu boju za tekstil (u kesici), na jednom dzaku, pa proveri kako se ponasa... mislim da je to bilo nekada na pijaci da se kupi... posavetuj se sa zenskim ukucanima.
pozdrav
bogi
davidov
07-12-2008, 07:26 PM
Nasao sam jako veliku kolicinu dzakova za kafu (mislim da se rade od konoplje). S' obzirom da ih dobijam za dz.... smem li to da iskoristim i kako mogu da ih obojim najlakse i najzdravije
Hvala puno
Super!
U farbarama ima boja za tekstil. Prah upakovan u kesice sa uputstvom za upotrebu ... :)
Mozes dobiti i neponovljive/specificne sare svojih panela, ako pomocu konopca pravis cvorove na dzaku pre farbanja (potapanja u boju) :grin: :shock:
za boju, probaj obicnu boju za tekstil (u kesici), na jednom dzaku, pa proveri kako se ponasa... mislim da je to bilo nekada na pijaci da se kupi... posavetuj se sa zenskim ukucanima.
pozdrav
bogi
Da, stvarno proverite kako uteče farba na vazdu?nu propusnot ofarbane tkanine!
Da ne bi do?lo do nekih ne?elenih odboja zvuka u vi?im frekvencijama!
I pazi: da li je to obična vreča za krumpir iz mislim da konopljinih (ili druge biljke:)) vlakana? Onda vjerovatno da je premalo efikasna za zaustavljanje "airborne" čestica vune u prostoriju.
OFF:
Kao ?to sam več napomenuo, ima vi?e vrsta ove tkanine u Slo. znana pod imenom "?aklovina", jedne su finije varijante ali ne znam kakvu dobavljivost ima? u "tvojim krajevima". Mo?e da izgleda dosta dobro ili kao đak za krompir:)
Pa ako če? pokriti pločice sa akustičkim tretmanom, ne treba da se muči?, inače bi "morao" da ih otkloni?. Ako če? ponegdje imati pločice izpostavljene bez tretmana onda je odvisno koliko kvadrata i procenata refleksija to nanosi u prostoriju i da li su refleksije L/R simetrične (onda bar uspostavi simetriju sa akustičkim elementima).
boggy
07-12-2008, 09:38 PM
.........
OFF:
Kao što sam več napomenuo, ima više vrsta ove tkanine u Slo. znana pod imenom "žaklovina", jedne su finije varijante ali ne znam kakvu dobavljivost imaš u "tvojim krajevima". Može da izgleda dosta dobro ili kao đak za krompir:)
.....
Slike tih dzakova iz blizine bi pomogle. Isto tako i slike kesica sa farbom
pozdrav
bogi
Dodatak: pa kao što verovatno znate imali smo ih u stari jugi kao tapete braun boje u predsobama i slično, ali bile su veoma porozne...
Ali ima na sveskom tržištu finije/ deblje i gušče varijante.
Osobno upotrebljavam mikrotkaninu, kojoj je cijena padla za par sto postotaka!
Predlažem; ako ima OFF "previše" te "đak tkanine" onda neka se isprsi i presvuče vunu sa više slojeva, neče škoditi ako nije naknadno ofarbana u "neakustičkoj boju":), možda 3-4 slojeva stvarno porozne...
boggy
07-12-2008, 09:51 PM
..........
Predla?em; ako ima OFF "previ?e" te "đak tkanine" onda neka se isprsi i presvuče vunu sa vi?e slojeva, neče ?koditi ako nije naknadno ofarbana u "neakustičkoj boju":), mo?da 3-4 slojeva stvarno porozne...
Moze i tako, jedino mislim da je boja koju ce naci, ok, ako bude ona kojom smo mi farbali platno... zato slika moze da pomogne. Ne menja se mehanicki platno kada se njom ofarba. Prirodna je boja... pigmenti. Barem ta na koju mislim.
pozdrav
bogi
E, ljudi, hvala vam na ekspresnim i detaljnim odgovorima
Mislim da cu sutra dobiti dzakove, pa cu slikati i okaciti. S' obzirom na cenu dzakova :D, nece biti problem da ih stavim i 4ostruko.
Ok, plocice ostaju...... da se ne izlazem bespotrebnom malterisanju i gletovanju..... sve ce biti prekrivene cvrstim ili cvrstim i poroznim materijalom
Moze i tako, jedino mislim da je boja koju ce naci, ok, ako bude ona kojom smo mi farbali platno... zato slika moze da pomogne. Ne menja se mehanicki platno kada se njom ofarba. Prirodna je boja... pigmenti. Barem ta na koju mislim.
pozdrav
bogi
Pa evo super rje?enje:da: !
Doneo mi je drugar par dzakova kao uzorke. To je nesto poput ovoga
http://plasticshoppingbagfree.org.nz/assets/2007/10/10/01.01.230_plain_odd_handles.jpg
trenutno ne mogu da uslikam ove komade ali su to dzakovi od 'jute'... (konoplja?)... prilicno retkog tkanja u odnosu na jersej ili ne daj boze mebl shtof. Problem je sto na svima nesto vec pise:banghead:...... valjda moze boja preko boje
Da to je to.
U inozemstvu imaju finije varijante, ali nisam upoznat.
Takva tkanina/ gustoča mo?da neče u potpunosti moči zaustavljati sve airborne čestice.
Mo?e dupli/ trupli layer. Ali ih treba međusobno blago "priheftati" sa lepilom u spreju.
boggy
09-12-2008, 11:40 PM
....Ali ih treba međusobno blago "priheftati" sa lepilom u spreju.
Hm... tad ce se promeniti mehanicke karakteristike... slicno kao da ih farba neadekvatnom bojom...
bolje ne.
pozdrav
bogi
Ok...... videcu, da li ce moci da se oboji. Super ce mi biti sama tekstura u studiju, imace malo vise vintage izgled (uz golu ciglu i malo drveta, lepo ce da izgleda)
U reziji cu ionako vise raditi sa azmafonom, ali verovatno cu uzeti neki drugi materijal, estetski prihvatljiviji.
Nego..... pade mi na pamet jedna glupost - izvedba za broadband apsorber.
Naime, sta bi se desilo kada bih duz celog zadnjeg zida podigao zid visine oko 1m, odmaknut nekih 20cm od zadnjeg zida. Taj zid bi bio zidan shupljikavom ciglom, i to tako da supljine gledaju prema zvucnicima (tj zidao bi se na najuzu stanu)... a iza se stavi 15cm min. vune.
Takodje, taj zid od 1m visine bi bio idealan oslonac za teske drvene difuzore
Nadam se da se necete smejati dok budete citali:ups:
boggy
09-12-2008, 11:44 PM
....
Nadam se da se necete smejati dok budete citali:ups:
Necemo, samo ti to skiciraj u sketchupu, ofarbaj u plavo da skapiramo sta si hteo da kazes (za pocetak)
pozdrav
bogi
Hocu, sutra kacim sliku (tj danas vec):)
Evo grube slike
Rupe - samo fiktivno nacrtane, bitna je njihova orijentacija..... sama cigla je suplja i ima oko 10-15 otvora po komadu.
Generalno bi dobili jedan ogroman supalj zidic, iza koga je vuna, a na kome se naslanjaju difuzori (nisam crtao)
Ovo je veoma mala investicija (finansijski), bar u konkretnom slucaju, jer mi stedi na drugim stvarima (zatvaranje plocica, deo poda koji fali......)
Takodje, ako upste ima smisla..... ne mora ceo zid.... ne mora cak ni isto odstojanje celom duzinom...... Takodje, malo se popravlja i izolacija
boggy
10-12-2008, 12:06 AM
....
Generalno bi dobili jedan ogroman supalj zidic, iza koga je vuna, a na kome se naslanjaju difuzori (nisam crtao)
.....
Kako bi fiksirao difuzor za "zidic"?
pozdrav
bogi
Mislio sam da se samo naslanja...... inace bih ba tiplovao za zadnji zid (mada pitanje je da li bi mu se tad dubina prividno smanjila zbog donjeg zida)
boggy
10-12-2008, 12:13 AM
Mislio sam da se samo naslanja...... inace bih ba tiplovao za zadnji zid (mada pitanje je da li bi mu se tad dubina prividno smanjila zbog donjeg zida)
koliko bi bila duboka mrcina od difuzora?
Ako je tanak i lagan kao prozor slicne povrsine, onda bi moglo... bas slicno kako se prozori uglavljuju... morao bi da ga spojis elasticno sa tim zidom... poliuretanskom penom. Prvo postavis distancere u za debljinu pene, pa ih posle iscupas...
pozdrav
bogi
Sta znam.... ono sto smem da pravim je neki BBc ili skyline.... ili eventualno onaj (kako se bese zove, radili ste ga za Z. Vasica) sa pr. n11 ili 13:banghead:.
Ma i ja izmisljam, bez veze sa tim zadnjim zidom:(
boggy
10-12-2008, 12:19 AM
Sta znam.... ono sto smem da pravim je neki BBc ili skyline.... ili eventualno onaj (kako se bese zove, radili ste ga za Z. Vasica) sa pr. n11 ili 13:banghead:.
Ma i ja izmisljam, bez veze sa tim zadnjim zidom:(
Ja na mesto tog tvog zida uvek stavljam drvenu pod-konstrukciju.
pozdrav
bogi
Hm... tad ce se promeniti mehanicke karakteristike... slicno kao da ih farba neadekvatnom bojom...
bolje ne.
pozdrav
bogi
Pa zato se samo malo prihefta svake toliko ili samo brzo povuče? mlaz spreja iz neke distance, malo prakse:D
Jo? uvijek je preko glave tkanina vazdu?nopropusna.
Tako isto se rade realtrapsovi absorberi!
boggy
10-12-2008, 11:58 AM
Pa zato se samo malo prihefta svake toliko ili samo brzo povučeš mlaz spreja iz neke distance, malo prakse:D
Još uvijek je preko glave tkanina vazdušnopropusna.
Tako isto se rade realtrapsovi absorberi!
Kako ti se zove taj lepak? Da zna sta da trazi.
pozdrav
bogi
Evo pogledajte kako prave realtrapse:
http://www.realtraps.com/video_madeinct.htm
Ima u videu ponešto balasta i dosta reklame, smiješna muzika iz 80tih ali svejedno je poučno!!!
davno što sam gledao... ali negdje u zadnjoj trečini videa možete vidjeti taj princip sa lepilom, uglavnom tamo kad sastavljaju sve dijelove skupa i prekrivaju tkaninom, malo je priheftaju.
Ljepilo upotrebljavaju i na broadband dufuzorima sa tankom plastičnom membranom I na apsorberima za prve reflesivne površine koje nemaju membrane!, da mogu da absorbiraju i visoke frekvencije naravno. Tako da to ljepilo ne utječe na apsorbcijske osobine.
Više puta ga pitaju kakvo ljepilo upotrebljava. Odgovara da je to obično ljepilo u piksni koje se kupi u svakoj povečoj građevinskoj trgovini.
Osobno ne upotrebljavam ljepila, dao sam samo ideju.
Moj navedak od prije "Ali ih treba međusobno blago "priheftati" sa lepilom u spreju", ne treba razumjeti doslovno.:)
I mnoge mikrotkanine koje su vazdušno propustne sastoje se i iz dva slojeva koji su međusobno zalijepljene ali svejedno su propustne.
Naletio sam več na mikrofibru i desi se, da ima tu i tamo kakva greška te se slojevi hoče razdvojiti.
U svakom slučaju ako nečeš da istraživaš previše, možeš truplirati tu tkaninu i ne treba lijepiti, znam da se neče čuti efekat membrane!
E ako ste pogledali cijeli video, znate zašto realtraps produkti znaju toliko koštati.
boggy
10-12-2008, 12:59 PM
....
Osobno ne upotrebljavam ljepila, dao sam samo ideju.
Moj navedak od prije "Ali ih treba međusobno blago "priheftati" sa lepilom u spreju", ne treba razumjeti doslovno.:).....
Pricam zbog toga sto NEKA od tih lepila u spreju znaju ostavljati svetle fleke na tkanini.
I ja isto ne koristim takve lepkove, samo neoprenska (kontaktna), polivinil-acetatna (lepak za drvo) i cijanakrilna (super-lepak).
pozdrav
bogi
E to sam več opazio, moram da se vi?e poglubim u ta lepila, mo?da zatreba, pa da malo istra?im u na?im bauhausima, baumaxovima, obi-jima, merkurima i slično.
Ali te lepkove koje si napomenio upotrebljava? generalno za lepljenje, ne za tkaninu i da bi bila jo? propustna ako dobro razumem, je li?
boggy
10-12-2008, 01:12 PM
E to sam več opazio, moram da se više poglubim u ta lepila, možda zatreba, pa da malo istražim u našim bauhausima, baumaxovima, obi-jima, merkurima i slično.
Cuo sam da ima neki "nevidljivi" u spreju za tkaninu koga proizvodi 3M... mozda ti pomogne kao kljucna rec.
Ali te lepkove koje si napomenio upotrebljavaš generalno za lepljenje, ne za tkaninu i da bi bila još propustna ako dobro razumem, je li?
Ne, ako lepim tkaninu, onda je to lepljenje na drveni ram... a tu ram (drvo) nije propusno, pa je svejedno :D ... zbog fleka, mora da se stavi ukrasna lajsna preko lepljenog dela! Ili se lepi iza!
Filmove o pravljenju rama za slikarsko platno sam davno stavio kod nas na forum, tema se zove: "pravljenje rama za platno - korisno za panele (http://www.bozoel.com/component/option,com_fireboard/Itemid,61/func,view/id,797/catid,23/lang,en/)"
pozdrav
bogi
Evo, kao sto sam obecao.
Za rusenje ostave, kuhinjice i probijanje zida izmedju garaze i hodnika.... odnosno, za sve grube radove izuzev zida od cigle koji ce doci tokom nedelje utroseno je oko 2 dana (2 pa 3 coveka).
ukupan trosak svega 12 eura:D - placeno samo odvlacenje otpada... ne racunam pivo i klopu za nas trojicu, kao ni relax masazu za mene posle toga:grin:
Moj savet - samo rusite, jako se isplati. Jako se dobija na prostoru
Bice malo troskova oko pravljenja podvlacne grede, posto se radi o delu noseceg zida...
pisacu redovno
Slikaj .... bre :)
1 slika ... 10000 reci .....
Pozdrav
... pa napomeniu sam, da ru?enje nije ne?to posebno a dodaje na koristnom večem prostoru.
Ru?enje je skoro besplatno kad ima? dva tri manijaka:D
Super da si se tako odlučio!
nastavljamo sa dnevnikom:)
Za sada je kupljeno 17 paketa (oko 82m2) min vune Knauf rock p5cm (75kg/m3) - ukupno oko 300e i Azmafona oko 35 tabli (2cm) oko 100e
Vune bi trebalo da bude dovoljno, a azmafona ce sigurno trebati bar jos 2 puta toliko..... zavisi od vrste tretmana koje budem radio.
A sada, jedna dilema, vezana za nabavku ostatka....
Lamperija mi se estetski ne uklapa za plafon u reziji.... takodje, hteo bih da pokusam sa onim perforiranim visecim plocama na mestima prvih refleksija (ploca, a iznad nje npr 6cm azmafon ili 10 cm vune ili kako vec predlozite)
Smeju li te ploce da budu od oplemenjene iverice?
Smem li uposte taj materijal da koristim u reziji (izrada stola, rackova)....
Najlaksi je za obradu, jeftin, tezak prilicno, a estetski mogu da ga odradim najlakse ubedljivo
HVALA!!!
boggy
16-12-2008, 09:02 PM
...........
Smeju li te ploce da budu od oplemenjene iverice?
Ma smeju, samo imaj u vidu da je "oplemenjenost" plasticna (vestacka materija) i to se ne uklapa u tvoje polazne kriterijume (s kojima se apsolutno slazem, ako to nesto znaci). Prakticno, ako zelis refleksije od plastike, ok.. nema problema...
Smem li uposte taj materijal da koristim u reziji (izrada stola, rackova)....
smes naravno, samo ja to ne bi koristio nikad ni u reziji niti u sobi za snimanje
Najlaksi je za obradu, jeftin, tezak prilicno, a estetski mogu da ga odradim najlakse ubedljivo
Ne brini, znaju to sve domacice, ponosne vlasnice kuhinja, koje izgledaju kao da su furnirane... ili kako god pozelis da izgledaju... i to tako dobro mogu da izgledaju da ne mozes lako da provalis da je prevara.
Na stovaristu mozes kantovati, samo das dimenzije, oni poseku odrade sve, i za tili cas ti obavljas posao... SVE mi je to poznato i jasno odavno.
Cak bi pre koristio gipsane ploce nego univer, iveral, "oplemenjenu" ivericu ili sta god drugo slicno tome.
Sirova iverica nije losa... ona sto nema nista, jeftinija je... s obzirom da ima dosta lepka u sebi... rado bi je lakirao necim... pre ugradnje... ne lici ni na sta... to mi je jasno... kad se bajcuje izgleda jos gore...
OSB... samo bezbojni lak... sve ostalo... vrlo rizicno... bajcovanje itd...
i gips... ako nista drugo ne odgovara... ako je zbog estetike.. i ako zelis takav kompromis... onda bolje gips ploce i konstrukcija za "armstrong" plafon (viseca).... nego iveral, univer i ostala... da ne kazem sta.
Gips se moze farbati bojama za zid...
pozdrav
bogi
Eh..... nazalost, ono sto je najlakse, obicno i otpadne u startu.
Nista, sve razumem, i odbacujem ideju sa univerom na pocetku
i, nemam alternativu koja bi pomirila sve kriterijume.... karakter refleksija, cena, obradivost, estetika......
mozda osb1, pa preko njega platno:confused:
boggy
16-12-2008, 10:09 PM
.......
i, nemam alternativu koja bi pomirila sve kriterijume.... karakter refleksija, cena, obradivost, estetika......
I to mi je poznato ... :banghead: :rolleyes:
mozda osb1, pa preko njega platno:confused:
Ako ces preko staviti platno, onda ti je OSB nepotreban (skuplji), bolje koristi sirovu ivericu.
pozdrav
bogi
p.s. samo nemoj, dok se budes bavio estetikom, da zaboravis sta ti, u stvari, pravis...
spidermusic
17-12-2008, 08:31 AM
U mom studiju sam kao spusteni plafon, po preporuci, koristio Armstrong plafon, model Dune. Vise o tom modelu na linku: http://www.armstrong.com/commceilingsna/ceiling_family_detail.jsp?item_id=16
(http://www.armstrong.com/commceilingsna/ceiling_family_detail.jsp?item_id=16)
Prednost ovih plafona je sto se lako montiraju, maskiraju raznorazne instalacije, kablaze i neravnine, ostavljaju mogucnost za dopunsko dodavanje apsorbera (mineralne vune, azmafona, sa kojim sam ja radio, i sl.), a nisu mnogo skuplji od drugih materijala. Ukoliko si zainteresovan, mogu napraviti neke fotografije i pronaci u dokumentaciji koliko je kostala nabavka ovog plafona po kvm, naravno, bez montaze, koju mozes, s obzirom na jednostavnost, obaviti i sam.
Pozz Vlada Spider
i interasntno je sto djeluju pozitvino na akustiku.
Pozz
Denis
... a iznad njih je moguče popuniti air gap/ spu?teni strop (sa tim armstrongom) sa manje gustom kamenom i sličnom vunom (80, 50kg/m3), te dodobra pridobiti na apsobciji ni?ih frekvencija!
Ako ne drugo, buđet varijanta je i 30kg/m3 i jo? znatno prodobiti na ni?im frekvencijama.
@Spider
Znas li ko zastupa ovo u Srbiji?
Ako ovo iz nekog razloga otpadne (cena, nabavka.....)..... verovatno cu se vratiti staroj dobroj lamperiji i iznad nje staviti azmafon (ne smem puno da spustam jer je vec nisko)
Hvala na informacijama:)
spidermusic
18-12-2008, 10:03 AM
Armstrong plafone u Srbiji zastupaju sledece firme:
http://www.armstrong.com/commclgeu/eu1/sr/rs/locate_distributor_result.asp?locatorGeographyId=7 00.0
Ja sam saradjivao sa firmom Opreming sa Crvenog krsta i bili su jako ljubazni i operativni, ali nije ni moglo biti nekih problema, jer sam im robu uplatio preko racuna, a istu preuzeo licno u Beogradu na Vilinim vodama iz njihovog magacinu.
Napomena: Metalnu nosecu podkostrukciju kupujes na metar i tako je i placas, a ispune (Dune ploce) kupujes na paket. U paketu ima 16 ploca dimencija 0,6x0,6 m, sto ce reci da paket pokriva 5,76 kvm. Pokusavam se sada prisetiti, ali mi se cini da me je Armstrong Dune spusteni plafon kostao negde izmedju 16 i 18 eura po kvm, ali tacne podatke mogu izneti tek kada odem u studio i iskopam racune.
Off-e, ako si zainteresovan za detalje, mozes me kontaktirati privatnom porukom ili postaviti pitanja ovde na forumu. Verujem da ce svoje komentare dati i strucnjaci za akustiku sa naseg Foruma. Pozz i srecno!
spidermusic
18-12-2008, 10:15 AM
Ukoliko imas 15 cm za spusten plafon to bice dovoljno za ovakvu varijantu. Ja sam u studiju citav plafon prekrio ovim plafonom, a u reziji vise od 2/3, covek koji mi je davao savete preporucio je da najmanje 2/3 plafona bude pod ovom konstrukcijom.
Ukoliko ti budzet ne dozvoljava da pokrijes odjednom citav plafon, to mozes uraditi i iz etapa (prvo u reziji ili studiji, ili pak delimicno i u reziji i u studiju, kao sto sam ja to radio), jer Armstrong konstrukcija to dozvoljava.
boggy
18-12-2008, 11:08 AM
.........Pokusavam se sada prisetiti, ali mi se cini da me je Armstrong Dune spusteni plafon kostao negde izmedju 16 i 18 eura po kvm, ali tacne podatke mogu izneti tek kada odem u studio i iskopam racune.
.......
Ajd, ako ti nije smor, pogledaj koje su cene bile, po m2, pa ih stavi u "cene materijala (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25509)"
Ne znam da li si stavio azmafon preko tih ploca prema plafonu, kako sam ti savetovao onomad... i ako jesi, da li ti je bilo bolje tako ili bez icega na tim plocama?
pozdrav
bogi
spidermusic
18-12-2008, 11:30 AM
Postavio sam 4cm azmafona i situacija je bolja, ali mislim da ne bi bilo na odmet da postavim jos koji sloj. :) Hvala Boggy
Postavio sam i letvice na zadnji zid, ali ih nisam jos fiksirao. Tumbam ih i trazim najbolju poziciju. Smiricu se valjda jednog dana.:)
Hvala Boggy!
Sorry na off-topic-u
boggy
18-12-2008, 12:02 PM
Postavio sam 4cm azmafona i situacija je bolja, ali mislim da ne bi bilo na odmet da postavim jos koji sloj. :) Hvala Boggy
Nema na cemu. :)
Poenta je u tome sto samo cena po m2 za armstrong plafon nije sav trosak, jer se mora uracunati i (obavezan) azmafon... tako da po m2 izadje na kraju skuplje sa azmafonom, posto u studiju armstrong plafon ne koristite (samo) zbog estetike.
Sloj azmafona 2cm debljine je oko 3EUR po kvadratu...
Postavio sam i letvice na zadnji zid, ali ih nisam jos fiksirao. Tumbam ih i trazim najbolju poziciju. Smiricu se valjda jednog dana.:)
......
:)
pozdrav
bogi
spidermusic
18-12-2008, 01:36 PM
Sta god da se montira na plafon (lamperija, OSB ploce, gips, Armstrong...) ispod toga ce morati da se postavi azmafon, mineralna vuna ili ma koji drugi apsorpcioni materijal. Moja racunica se i odnosi samo na Armstrong plafon, a ne i na apsorpcioni materijal i rad.
Dakle, sa azmafonom, kvadratni metar ovog plafona, bez rada, bi dosao oko 20 eura.
Da ne budem pogresno shvacen, ne insistiram na ovom resenju, vec samo predlazem, kao jednu od mogucnosti. Verujem da ima i boljih i jeftinijih, ali ja sam sa ovim poprilicno zadovoljan. Uzgred, iako to nije presudna stvar, estetski momenat je odlican, jer ovakav plafon ne zahteva nikakvu posebnu, naknadnu, obradu i doradu.
boggy
18-12-2008, 01:43 PM
Naravno, samo mislim da je bolje da se kaze eksplicitno, sta cini "komplet" jednog m2 plafonskog tretmana... ne znaju svi...
....
Da ne budem pogresno shvacen, ne insistiram na ovom resenju, ....
Niko ne insistira ni na cemu ;)
OFF-u esteCki lamperija "ne radi" kako ocekuje, pa je krenuo da pretresa ostala resenja... sta nam drugo preostaje, nego da ih pretresemo... :mrgreen:
pozdrav
bogi
Ljudi, nije sto sam ja pokrenuo ovaj thread, ali cini mi se da se odavno ovako konkretno nismo raspisali:):wink:
Hvala za predlogu za armstrong.... ali plafon mi je prenizak, i ne smem dalje da ga spustam. Tako da se definitivno vracam staroj, dobroj, besplatnoj lamperiji (sa azmafonom iznad, naravno)
Estetski - natural, lakirana (zuckasta).... takav ce biti i pod i zanji difuzori, ima sve smisla jedno sa drugim.... a neke kompromise sto se tice WoW efekta kad se udje u studio sam vec napravio - nece tu biti veliki mixer da plasi klince, ni sto sa 1000 polica i lampica...
E sad, po obicaju (dok veceras ne okacim slike) koje pitanje -
Smem li lamperiju (i ima li smisla) da iskosim simetricno duz ose slusanja. I ako smem - kako... da li da mi bude nize blize zidu ili na centru?
Steta, izgubilo se par strana vrlo fine diskusije.
ponovicu neke slike, i dodati jos novih
Evo.... nastavljaju se radovi za koji dan, konacno. Spao sneg, pa mogu da lagerujem sve sto je potrebno.
Ideja za obrabu rezije je sledeca:
radi se prva faza, pa se onda meri.... a prva faza obuhvata sledece -
pod - (brodski pod), tacnije nastavak dela koji fali, bivsa kuhinjica,
Plafon - drvena lamperija, sa mineralnom vunom iznad, ali tako da je po sredini sobe lamperija niza nego na krajevima, nekako na V... to spustanje cu izracunati, ali je bitno da postignem bar 6-7 stepeni nagiba, da bi sprecio stojece talase pod-plafon..... naravno, sve potpuno simetricno
Uglovi - napred superchunks 100x60 i pozadi 60x60....
Kad se to zavrsi, uradicu merenja, okaciti ih ovde, pa cu videti dalje koliko mi apsorbera i kakvih treba... ova prva faza je neki osnovni, minimalni bass tretman, i nadam se da ce merenja pokazati da se nesto malo radilo:)
a evo i slika, da se podsetimo, posto je bilo davno
http://rumski.com/forum/showpost.php?p=226042&postcount=2
A evo i projekcije stanja nakon 1. faze
Inace, dimenzije rezije su 380x710x240
Imam bar 2 nedoumice - da li je ideja sa lomljenjem plafona po sredini ok?
- posto superchunk na prednjem zidu dosta veliki, postoji opasnost da dopru bas u podrucije iza zvucnika.... mogu li da se jave kakvi problemi tada (kontam da ne bi trebalo, ali se sve vreme bojim da mi superchunk ne zasvira sam od sebe, tj da pocne da se ponasa ko membrana
BTW...
nasao sam odlican materijal (bar tako ja mislim:)) za izradu stola, rackova (stranica) i eventualno nekih visecih apsorbera, ako bude potrebe - PANEL ploce!
Puno drvo, letvice, lepljene, pa furnirane, lepo izgleda kad se sredi, a nije univer (oplemenjena iverica i sl).... cena oko 9eura/m2 ploce
ovaj zadnji deo tavanice mi nije do kraja jasan...jel si ti to predvideo nekakav pad? na kojoj visini se onda zaustavljaš na zadnjem zidu?
tavanicu, koliko sam shvatio, izvodiš lamperijom. jel imaš ideju kolika je njena površinska masa?
šta mu dodju te panel ploče? zanimljivo zvuči, cena nije loša, a i lepo je malo se odmoriti od iverice. jel paleta furnira u kojoj se rade raznovrsna kao za ivericu? jel možeš da saznaš kolika je površinska masa tog materijala?
ovaj zadnji deo tavanice mi nije do kraja jasan...jel si ti to predvideo nekakav pad? na kojoj visini se onda zaustavlja? na zadnjem zidu?
tavanicu, koliko sam shvatio, izvodi? lamperijom. jel ima? ideju kolika je njena povr?inska masa?
?ta mu dodju te panel ploče? zanimljivo zvuči, cena nije lo?a, a i lepo je malo se odmoriti od iverice. jel paleta furnira u kojoj se rade raznovrsna kao za ivericu? jel mo?e? da sazna? kolika je povr?inska masa tog materijala?
Pad - moze i ne mora.... mozda ne bi bilo lose da se spusti, jer gore moze da se nagura bar 15cm vune, da se malo bass umiri, dodatno.....
Mada i ne mora, to je onako, cisto da se nesto desi na zadnjem zidu u plafonskom delu, a i da se ustedi na obradi zadnjeg zida:D
Za lamperiju ne znam koja je povrsinska masa, ali ne verujem da je na tu debljinu vise od 10tak kg.... lupam, ali mogu da izmerim, prosto:), radi se o chamovini, lamperija, oko 20mm debela...
Panel ploce - letvice od bukovine slozene jedna do druge i zalepljene, a sve to u sendvicu od ne furnira (pogresio sam) nego mislim sperploce ili neceg slicnog (ne poznajem bas materiju)..... debljina mislim 18mm, tako da i njihova povrsinska masa bi bila nevelika (pogledacu neku tabelu za gustinu bukovine)
dvuckovic
11-03-2009, 11:25 PM
BTW...
nasao sam odlican materijal (bar tako ja mislim:)) za izradu stola, rackova (stranica) i eventualno nekih visecih apsorbera, ako bude potrebe - PANEL ploce!
Puno drvo, letvice, lepljene, pa furnirane, lepo izgleda kad se sredi, a nije univer (oplemenjena iverica i sl).... cena oko 9eura/m2 ploce
Imas li neki link za te panel ploce?
http://www.javor-trgovina.hr/proizvodi/plocasti-proizvodi/panel-ploce/
http://www.sizekupres.hr/panel_furnirane.asp
ovo su neke furnirane, koje su verovatno skuplje, ove koje sam ja nasao su potpuno natural i samo bi ih doobro prelakirao
Cena ploce od 3m2 jo oko 2700din (manje od 30e)
meni ovo deluje kao super resenje za mnoge zahvate - jeftinije mnoogo od mediapana, a maalo skuplje od univera, estetski prilagodljivo, lako obradivo a prirodno drvo od prirodne ruke
dvuckovic
12-03-2009, 12:01 AM
Ima li u Srbiji po toj cijeni?
Ima u Uzicu na stovaristu:), ove nefurnirane.... od jedne table se svasta napravi
meni ovo deluje kao super resenje za mnoge zahvate - jeftinije mnoogo od mediapana, a maalo skuplje od univera, estetski prilagodljivo, lako obradivo a prirodno drvo od prirodne ruke
Ne znam gde si gledao cene ali... u Eurohrastu na vidikovcu, cena medijapana 19mm je 800din/m2, a univer 18mm je 820-1020din/m2 (beli pa u zavisnosti da li je tekstura i sl.) tako da i nisam siguran da su te panelne ploce najbolje resenje s obzirom na cenu...
Pozz
Pad - moze i ne mora.... mozda ne bi bilo lose da se spusti, jer gore moze da se nagura bar 15cm vune, da se malo bass umiri, dodatno.....
Mada i ne mora, to je onako, cisto da se nesto desi na zadnjem zidu u plafonskom delu, a i da se ustedi na obradi zadnjeg zida:D...
... taj "pad", če ti pouzročiti refleksije od te povr?ine nazad tamo gdje slu?a?, a mo?e? da nakrivi? obratno, tako da nastane zub i unutra ugura? dodatnu izolaciju.
Ali zadnji zid če svejedno zahtjevati akustičku obradu, pad če biti tek nekolika pomoč.
Ne znam gde si gledao cene ali... u Eurohrastu na vidikovcu, cena medijapana 19mm je 800din/m2, a univer 18mm je 820-1020din/m2 (beli pa u zavisnosti da li je tekstura i sl.) tako da i nisam siguran da su te panelne ploce najbolje resenje s obzirom na cenu...
Pozz
Da, ali to je sirovi mediapan, koji izgleda odvratno, a njegova obrada (farbanje) je bar 20e/m2, a univer sam odbacio kao materijal, iako je verovatno najjeftiniji i najprakticniji.... mislim da je Bogi lepo objasnio zasto univer nije dobar u studiju
Panel ploce su puno drvo i tu nema promasaja, sto se materijala i zavrsne obrade tice
@NLP, u pravu si, necu nista spustati zadnji deo plafona.....
Sta mislite da ide ovako do kraja - upusteno na sredini duz ose simetrije za nekih 10tak cm?
jedino da kosina počne od početka od prednjeg zida pa do zadnjeg zida i da je kosina obratna od ove nacrtane.
Pa da bi bio kut barem nekih 7 stupnjeva, onda bi rije?io flutter echo među podom i stropom.
Na zalost, izgubio bi dosta na visini jer je prostorija nedovoljno visoka
A po simetrali, uzduznoj smem da secem, kao na slici sa prethodne strane?
ne razumijem najbolje kako misliš ali več sam nešto oko toga odgovorio u postu 113.
... i nužno da održiš simetriju u smjeri slušanja.
off samo pripazi ako vec hoces nakositi deku, sto nije ludo, da to je materijal dovoljno tezka!!!!
pozz
Denis
... možda si mislio to: ako bi nakosiu zadnju "polovinu" stropa, onda možeš da budu ploče/površine stropa ukosene u obliki "V" i još odatna nakosina te površine, kao što sam napisao prije; "napraviti da nakriviš obratno, tako da nastane zub i unutra uguraš dodatnu izolaciju".
Tako bi dakako umirio flutter echo u zadnjem dijelu prostorije i dodao "absorpcijsku pomoč" u prostoru.
Ali ipak če biti potreban akustički tretman u zadnjem dijelu, nastaloj situaciji primjeran.
Pa mogao bi biti interesantan primjer:)
... mo?da si mislio to: ako bi nakosiu zadnju "polovinu" stropa, onda mo?e? da budu ploče/povr?ine stropa ukosene u obliki "V" i jo? odatna nakosina te povr?ine, kao ?to sam napisao prije; "napraviti da nakrivi? obratno, tako da nastane zub i unutra ugura? dodatnu izolaciju".
Tako bi dakako umirio flutter echo u zadnjem dijelu prostorije i dodao "absorpcijsku pomoč" u prostoru.
Ali ipak če biti potreban akustički tretman u zadnjem dijelu, nastaloj situaciji primjeran.
Pa mogao bi biti interesantan primjer:)
Nismo se razumeli:)
Odustajem od spustanja zadnjeg dela plafona, jer je malo i komplikovano izvesti, a neizvestan je rezultat...... spustio bih samo po uzduznoj (po osi slusanja) nekih 12cm duz cele sobe....na V
tretman zadnjeg zida se podrazumeva... pored 2 superchunka sigurno ce doci 3 ili 4 Skyline i jos nesto:confused:
... ma ne kompliciraj, nije ba? neka brilijantna ideja.
... ma ne kompliciraj, nije ba? neka brilijantna ideja.
Ok... sta predlazes - da ostavim paralelan pod i plafon?
I jedan i drugi su drvo (brodski pod i lamperija)
Da bolje je i financijski i da si ne stvori? nek nepredvidljiv akustički problem, pa da se mora? i sa tim teretiti.
na kojoj visini ti se pojavljuje lamperija iznad mesta slu?anja ukoliko odradi? lomljenje na V?
na kojoj visini ti se pojavljuje lamperija iznad mesta slušanja ukoliko odradiš lomljenje na V?
Ukupna visina je 240cm..... znaci ako spustim za 12cm na sredini dolazi na oko 110cm od ose slusanja
pre nego sto stignu slike iz enterijera, evo jedna iz dvorista :)
... ?teta, nema prasenca:)
Ali smo pekli krompire u pesku:D
Ovako....... Uradjen plafon u reziji i podovi (vocal booth i sobica za odmor)
Samo do sada potroseno vise od 40m2 azmafona 20mm i 10m2 od 10mm....
okacicu i slike
korenjak
14-04-2009, 09:45 PM
da se nadamo tim slikama? :confused:
apsoutno:)
Problem je sto samo 2, 3 dana mesecno imam ADSL, ostalo vreme sam na dial-upu i to groznom:ups:
Evo nekoliko slika
Plafon - lamperija, ispod (tacnije iznad) je azmafon 2cm, a ponegde i 3cm:).
Pod - brodski pod, ceka da bude postavljen... ispod njega opet azmafon. U rezije na jednom delu gde je falio pod 2 cm stirodur+ 2cm azmafon.
U vocal boothu 4cm azmafona ispod
I jedan pogled iz vece u manju sobu za snimanje.
Pored svih mojih protivljenja nazivu 'gluva soba', ipak ce se tako zvati, jer je majstor koji je zidao cigle skoro potpuno gluv:(
korenjak
14-04-2009, 10:57 PM
jesi grunuo pesak u zidove vokal kabine?
Jesam. Izmedju rezije i voc. bootha, skoro tona peska je stala. Vrata kojih nema na slici sam takodje ugradio (izmedju VB i sobice za odmor). Stavio sam superteska sigurnosna vrata, koja nisu najsrecnija akusticki, ali cu ih malo zakloniti necim (vrata su tamo gde su merdevine na slici)
korenjak
14-04-2009, 11:22 PM
kad vec pomenusmo taj pesak kao medjusloj
dobro je kad se zida dupli zid u koji se sipa pesak da se na svakih 50 cm visine ostavi po koja cigla koja premoscuje od zida do zida, dakle okrene se ka suprotnom zidu da delom zadje i u jedan i u drugi
tako se obezbedjujes od bilo kakvog razdvajanja ili razmicanja zidovapod pritiskom tezine peska
ne zaboravite da je pesak jednako tezak kao kamen jer je u sastavu kamen
mada cenim da ce to ok da drzi....
ovo vise pisem ako neko ubuduce bude primenio isti tretman da se osigura
pozz
quake
14-04-2009, 11:27 PM
Meni nije bas najjasnije cemu lamperije preko azmafona?Nameravas posle da radis unutrasnju akustiku ili...?
Ja sam to 'ankerisao', sa podebelom armaturom. Ne znam tacno kojim razmacima, ali znam da su zidovi vezani tako
Meni nije bas najjasnije cemu lamperije preko azmafona?Nameravas posle da radis unutrasnju akustiku ili...?
Lamperiju sam imao, nisam je kupovao naknadno. Imam dobra iskustva sa njom od ranije, a nisam hteo da ostavim samo vazduh izmedju lamperije i plafona, pa zato azmafon (zbog jos po neceg). Bilo je dosta polemike (pogledaj temu od pocetka) i ovo je neko resenje na kraju.
Ideje je sledeca - Prvo radim pod, plafon, zadnji zid i uglove. Onda merenja sa golim zidovima (bocni i prednji ce biti goli u toj fazi), pa onda proracun koliko treba apsorpsije.
Ako bude potrebe, na plafonu ce doci nesto na mestima prvih refleksija, ispod lamperije, naravno
quake
14-04-2009, 11:47 PM
Ahaaa...trebace neki apsorber na plafon sigurno,barem zbog rt60,valjda nece biti mnogo nisko ali....ako apsorberima i difuzorima pokrijes lamperije,pitanje je cemu ono onda tu sluzi a oduzelo je barem 10cm dragocenog prostora...cek bas da procitam ceo thread pa cu skapirati,verujem da su ucestvovali NLP i Boggy....
Jos nemam predstavu a ni predrasude:)
Sta bude moralo da se stavi, ce da stavimo.
Jesu, ucestvovali su i Boggy i NLP i jos mnogi, ali su takodje znacajnije ucestvovale okolnosti (materijalne + zatecen prostor:()
Verovatno ce zbog RT60 morati malo da se negde prigusi, jer ce imati doooosta drvenih povrsina
korenjak
14-04-2009, 11:58 PM
off
super ako si ankerisao
to je jos jedannacin, svakako takodje dobar
jedno pitanje
cime ces meriti sobu - koji mic , koji zvucnici , koji softver
pozz
grada27
14-04-2009, 11:58 PM
Dobro pitanje i ja sam sebi postavljam isto,samo sto sam ja kamenom vunom prekrio sve zidove i prekrio je osb-e plocama tako da mi sada cela soba odjekuje kao kupatilo,pa ne znam cemu mi sluzi sada ta ista kamena vuna,kada bi isti efekat bio i bez nje,ali cu valjda naci neko resenje :banghead: koliko vidim ista je stvar i u ovom slucaju samo sto nije kamena vuna vec azmafon i lamperija.
Veliki pozz!
off
super ako si ankerisao
to je jos jedannacin, svakako takodje dobar
jedno pitanje
cime ces meriti sobu - koji mic , koji zvucnici , koji softver
pozz
Merim sa onim sto imam - Behringer merni mic:banghead:, Dynaudio bm15 i room EQ soft:)
@Grada -
Ja nemam za sad taj problem, pod i plafon su u drvetu, zidovi potpuno goli, cak jos imam i plocice (koje cu zatvoriti), ali nije gadno. Ima jeke, ali ne nesto drasticno i neobicno. Mene malo vadi povrsina (skoro 30m2), i pravilna simetrija sobe. Malo mi proporcije nisu perfektne, ali ok
korenjak
15-04-2009, 12:15 AM
pogledaj ovde topic::wink: merenje akustickih osobina sobe
pa se ukljuci ako imas nesto da dodash
ili da procitas
pozz
p.s.
ima nekih mojih merenja obicne sobe sa istim softverom
ali sa adam a7 i rode nt2a
korenjak
15-04-2009, 12:20 AM
grado cesto postupas po svojoj logici i suprotno od onoga sto te neko posavetuje....
postoje neka pravila....a ti si vecinu zaobisao...
po mom misljenju da bi mar malo povratio od te absorbcije koju si izgubio potpunim oklapanjem osb-om, potrebno je da perforiras osb ploce rupicama
ako gresim neka me isprave
ali tako ces dobiti delimicnu refleksiju i delimicnu absorbciju sto ce dati prijatniji ton tvojoj sobi
pozz
quake
15-04-2009, 12:36 AM
Uhhhh,koliki threeeeead:) ali sam sve procitao i skroz je zanimljivo.Drzim palceve da sve bude super.Ja sam plafon resavao ipak apsorberima a doci ce i difuzori nazad i nije bilo nesto posebno skupo.http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=24716&page=7 pozdrav.
quake
15-04-2009, 12:42 AM
grado cesto postupas po svojoj logici i suprotno od onoga sto te neko posavetuje....
postoje neka pravila....a ti si vecinu zaobisao...
po mom misljenju da bi mar malo povratio od te absorbcije koju si izgubio potpunim oklapanjem osb-om, potrebno je da perforiras osb ploce rupicama
ako gresim neka me isprave
ali tako ces dobiti delimicnu refleksiju i delimicnu absorbciju sto ce dati prijatniji ton tvojoj sobi
pozz
Bice mu sigurno prijatniji zvuk nego sada ali....ja to ne bih radio.Ima frekventna karakteristika sobe da mu bude ko raspored casova.To mu je sad izolacija od spoljasnjih zvukova a unutrasnju neka odradi ponovo,barem su refleksione povrsine o.k....
to mu je sad izolacija od spoljasnjih zvukova a unutrasnju neka odradi ponovo,barem su refleksione povrsine o.k....
+1
korenjak
15-04-2009, 08:17 AM
Bice mu sigurno prijatniji zvuk nego sada ali....ja to ne bih radio.Ima frekventna karakteristika sobe da mu bude ko raspored casova.To mu je sad izolacija od spoljasnjih zvukova a unutrasnju neka odradi ponovo,barem su refleksione povrsine o.k....
idi malo u gradin topic koji se zove sam svoj majstor
on je spoljasnju izolaciju od zvukova vec radio ono je trebalo da bude onutrasnji tretman
a sto se perforacija tice mozda ipak ne jer je iza gola kamena vuna(nema platno)
pozz
A evo i jedne poslastice:)
OT: pa imaš stvarno dobar oldtimer!
... samo malo šminke i bio bi super 8-).
Na zalost, nije moj, nego od stolara koji je radio difuzore. '61 god u prilicno dobrom stanju
quake
16-04-2009, 05:31 PM
:jupi::jupi::jupi: cekamo slike okacenih difuzora veceras i da nam opises iskustva sa "kacenjem"....
Na zalost necu ih kaciti jos par dana, jer moram prvo da resim kompletnu struju i rasvetu, jer kad se okace difuzori nema shtemanja i provlacenja kablova. Btw, teshki su oko 80kg/kom
to je legendarno ta slika
pozalji to Ferrariu.
hhahaha
da li je stolar kada je vozio ovaj skyline opazio kakvu razliku u zvuku u merđotu:D
da li je stolar kada je vozio ovaj skyline opazio kakvu razliku u zvuku u merđotu:D
LOL ... mogao bi i neka merenja da odradi u kabini... e ali bez zezanja, masina je vrhunska...8-)
@Off - od kojeg si drveta pravio ovaj skyline... i cime ste ga "prskali"... i da li ces mu raditi neki "finish" ili ce ostati ovakav... da ne trazim sad po thread-u...
Pozz
Ima malo vise u temi skyline dif., samogradnja
Radio sam od chamovine, ali se malo potkralo i belog bora.... Lakiran je nitro lakom, u 3 ruke, ostavicu ga takvog, ali pokusacu da odradim jedno estetsko iznenadjenje:)
Inace, za izradu 3 kom skyline mi je trebalo oko 4 cela radna dana... nadam se da vredi:)
quake
16-04-2009, 11:34 PM
Ma super izgledaju difuzori,ne bi ja tu nista diro, nego....jel bi prihvatio taj tvoj stolar jednu serisku proizvodnjicu toga?Skupi se nas desetak sa foruma i uradi nam pedesetak komada.Meni se neda to sada da pravim a trebaju mi a verujem da bi bilo dosta zainteresovanih.On zna o cemu se radi,kaze cifru za 50 komada,uplatimo mu kako se dogovorimo i svima lepo.
Uh..... iskreno ne verujem. Posao je toliko zeznut i pipav, da ne mislim da bi se neko 2 put nasankao. A i problem je naci tu kolicinu suve gradje. Sa druge strane, covek ima blizu 80 godina:(
Meni je cak zafalilo gradje, a sekao sam 75duznih metara, racunajuci da ce biti dovoljno... pa sam skupljao po komsiluku
Mada, mogu da se raspitam po okolini, da se nesto organizuje, kod nekog drugog, mladeg, ili da nadjemo neki CNC, gde bi to islo brze. Kod mene je dobro jer su mi shumoviti Zlatibor, TAra, Zlatar... svi na maltene pola sata.
Takodje, veliki problem je naci obradjeno 5x5, ja sam isao na 7x7 svestan da spustam gornju granicu difuzije.
Opet, cekam da mi chicha ispostavi racun, znam da sam samo za gradju, lak, lakiranje, lepak, podnozje (iverica 18mm) i sl. potrosio oko 250e, mozda i vise kad se uracuna dodatna gradja...... I setih se onog roginatorovog majstora, koji mi je prvo delovao skup, a sad:(
quake
16-04-2009, 11:56 PM
Pa 5 cm puta 5cm obradjenog drveta,mislim da nije camovina vec jela, se ovde u n.s. u Merkuru prodaje za oko 350din. dva metra.Ako majstor ima oko 80 godina...hm...sto kazes tesko da ce da se nasanka dva puta:D.Neko sa CNC masinom bi to lako odradio.Kada bi isli na dubinu 20cm ne bi to smelo da bude nesto specijalno skupo.Mozemo u krajnjem slucaju da se udruzimo i platimo samo secenje nekome sa cnc a posle neka svako lepi svoje.....sve nam je bolje nego da nosimo svako posebno kod majstora a njima to pipav i sitan posao pa nas oderu.
2m - 3,5 eura.... pa to se ne isplati..... uzmi da je kubik gradje oko 260e (mozda je sad malo skuplji), pa vidi
To je bar tri puta skuplje (ja sam radio 7x7, sto je skoro duplo veca zapremina drveta u totalu)
quake
17-04-2009, 12:24 AM
Pa jeste skupo ali to je u Merkuru,znaci svuda mora biti jeftinije,nisam jos prolunjao,pogledacu.Dodje mi da popizdim od gradjevinskih radova,nije da se stedi na parama vec covek nemoze da nadje normalnog majstora pa mi je onda lakse da uradim neke stvari sam.O majstorskim cenama i da ne pricam,oni bre ko da su hirurzi.....
boggy
21-04-2009, 09:42 AM
Stavljeno na sticky
pozdrav
bogi
Evo jos koja slika....... oteglo se ovo:(:banghead:
Danas sam okacio i 2 difuzora, kad stavim i treci, bice slika....... uglavnom, napravljena je podkonstrikcija za njih (2cm debela) pa zalepljen azmafon na zid (koji dolazi iza dif.). Na ledja difuzora se kace metalne plocice kroz koje se bushe tiplovi u konstrukciju... stoji jako chvrsto i stabilno..
Takodje se na slikama mogu videti glavne letve za roshtilj (azma i platno) kao i kose letve za superch.
I jos jedna slicica - paravan izmedju male i velike sobe - 20cm daske, ledja OSB, unutra min. vuna i azmafon preko svega... i doci ce platno na kraju
Danas gotov plafon u maloj sobi za snimanje (da ne kazem gluva soba:()
Posto ce se nekad stanovati iznad, stavio sam varijantu spustenog plafona od OSb ploca iznad koga se nalazi 15cm prostora... a u tom prostoru prvo 10cm min vune polutvrde pa 2cm azmafona zalepljenog na plafon... da se nadje... na spratu iznad te sobe cu odraditi i neki plivajuci pod, kad za to dodje vreme....
Difuzore sam okacio odavno, ali ne slikah zato sto sam ih odmah prekrio najlonom dok traju radovi... jer prasinu sa toga je nemoguce ocistiti:)
evo jos koja slika iz neke ranije faze, a nesto i od danas (stavljanje platna preko azmafona).
Naravno, vocal booth je samo ozidan i odradjeni plafon i pod, apsorpcija po zidu tek sledi.
Takodje, nista nije ocisceno, sve je slikano u radnoj atmosferi
i hronoloski, nesto sto je pre odradjeno
boggy
28-06-2009, 01:50 PM
evo jos koja slika iz neke ranije faze,... http://www.rumski.com/forum/attachment.php?attachmentid=5747&stc=1&d=1246126543
Spijunka sluzi za vizuelnu komunikaciju??? :confused: :p :p :p
http://www.rumski.com/forum/attachment.php?attachmentid=5748&stc=1&d=1246126765
Cime si tonirao OSB?
pozdrav
bogi
cool Off
ovo je sve super.
pozz
Denis
Cime si tonirao OSB?
pozdrav
bogi
Ma ne.... spijunka je tu dok ta vrata ne resim - nekako ih tapaciram. To su sigurnosna vrata koja su dobra jer su 'sigurnosna' i prilicno masivna.
Vizuelna komunikacija ce biti kamericama
Osb sam mazao obicnim sandolinom kao i grede.... prvo bezbojnim sa voskom, a kasnije boja borovine osb i tikovine za grede. Najverovatnije cu raditi sa nekim tube traps, sto vise po visini, jer nemam previse prostora u sobici
edit/ ne videh smajlice u prvom pitanju:rotfl::):banghead:
boggy
28-06-2009, 05:15 PM
.......
edit/ ne videh smajlice u prvom pitanju:rotfl::):banghead:
http://www.bozoel.com/components/com_fireboard/template/default/images/english/emoticons/phkdef26.gif
http://www.bozoel.com/components/com_fireboard/template/default/images/english/emoticons/tt2.gif
pozdrav
bogi
bogi
:rotfl:
Lako se vama smejati.... ja jadan svaki dan ginem sa majstorima...ne znam gde mi je glava, a kamo li smajlici :banghead: :)
Po?teno!
To ti stvarno vjerujem!
Ali zato budi pedantan i dobiče? dugotrajne vrlo pozitivne rezultate!!!
... ama to več i sam zna?, samo treba? da nahrani? svoj ego:D
boggy
28-06-2009, 10:27 PM
NAPREEED OFF!!! NE PREDAJ SE!!! :)
Mi se saosecamo sa tvojim mukama... :da:
pozdrav
bogi
p.s. http://www.bozoel.com/components/com_fireboard/template/default/images/english/emoticons/secret.gif mozda malo nacelne moralne podrske pomogne... http://www.bozoel.com/components/com_fireboard/template/default/images/english/emoticons/rude012.gif
Hvala momci.... ostavicu vam broj tekuceg racuna za ne-moralnu podrsku:D
Salu na stranu, za sve sto bude dobro u studiju, sto se tice akustike, je najzasluzniji ovaj podforum i njegovi moderatori:wink:...
Za sada mi na uvo sve deluje ok, jedino sto se javlja mali flutter izmedju poda i plafona, koji su jos uvek potpuno goli... i vise bode oci, zato sto su zidovi smireni pa samo vertikalne refleksije trchkaraju.......
Koliko ce se one izgubiti bez odatnog tretmana, a unosenjem stvari u reziju (sto, rackovi, trosed..... bar 50%povrsine ce biti pokriveno necim)?d
boggy
29-06-2009, 09:35 AM
......
Za sada mi na uvo sve deluje ok, jedino sto se javlja mali flutter izmedju poda i plafona, koji su jos uvek potpuno goli... i vise bode oci, zato sto su zidovi smireni pa samo vertikalne refleksije trchkaraju.......
Koliko ce se one izgubiti bez odatnog tretmana, a unosenjem stvari u reziju (sto, rackovi, trosed..... bar 50%povrsine ce biti pokriveno necim)?d
razmisljaj da taj flutter resis sada.
pozdrav
bogi
Ok..... probacu prvo sa par improvizovanih plafonskih apsorbera, da vidim sta se desava... moram eksperimentisati svakako
Okacio sam samo jedan plafonski apsorber, i situacija neuporedivo bolja, doci ce jos jedan sigurno (oko 2m2)..... poceo sam i prva slusanja, ali cu vise dojmova imati sutra kada se zavrse stalci za BM15, (okacicu i slike), i kad se ubaci namestaj (rackovi, sto i sl.)
quake
12-07-2009, 09:21 PM
Pesak u stalke obavezno:)
napunio sam, naravno:wink:
Prvi utisci slusanja su jako dobri, ima dosta novih informacija na koje se treba navici. Samo da mi budu gotovi stalci za TFT, pa cu okaciti i koju sliku... iznenadicete se 'ergonomijom' radnog prostora:D
SandRob
19-07-2009, 10:23 AM
meni ovo super izgleda :da:
samo naprid, off! 8-)
Konacno, evo par slika iz 90% gotove rezije.. ima jos par kozmetickih izmena (novi tepih:banghead:) i mozda jos koji apsorbercic u zadnjem delu rezije.....
Odgovoricu rado na sva pitanja, posebno na napade koje ocekujem zbog rasporeda zvucnika, monitora, ergonomije i sl:D
i jos....... los mi je aparat, a slike moram da smanjim zbog dial-:(upa
kixns
03-09-2009, 01:14 AM
SVAKA ChAST :D
moram reci da jako lepo izgleda,
i nadam se da josh lepshe zvuchi :da:
iako mi raspored zvuchnika stvarno nije jasan....
al' kontam da postoji razlog.
keep the good work! :wink:
Studiokoka013
03-09-2009, 07:16 AM
Pozdrav lepo si to spakovao. Interesuje me kako si zadovoljan sa TC level pilot
posto bih i ja to stavio izmedju BM-15A i zvucne karte?
Hvala. Zadovoljan, veoma, prvo sam uzeo jedan, a onda skontao da mi je najeftinija varijanta i ubedljivo najkraci tok sigala, ako uzmem jos jedan i nemem nikakav switch/monitor kontroler..... a i zbog simetrije u reziji:D
awacs
03-09-2009, 10:21 AM
Odgovoricu rado na sva pitanja, posebno na napade koje ocekujem zbog rasporeda zvucnika, monitora, ergonomije i sl:D
Pa dobro, ergonomija... oni rackovi su pokretni, naći ćeš im već najzgodniji položaj... Ali onu foru sa zvučnicima stvarno ne razumem:confused: Čak i BM15 mi izgledaju postavljeni tako da ti gađaju u frizuru (možda je to do objektiva fotoaparata), a o UAMANAMA da ne govorim.
Kapiram da imaš problem sa dubinom osnove za stalke (BM15), pa stalci za Yamahe nemaju gde da se ture, ali smisli neku drugačiju osnovu za njih, nešto što neće biti "stopa", nego neke nogare koje mogu da idu oko osnove BM15 stalaka... I spusti ih ispod BM15, pa ih uglom usmeri ka ušima. Kako god, makar ti stativi malo "pevali" (mada Yamahe ionako nećeš šrafiti previše), samo da je simetrično.
Pozdrav,
Vasa
Ovako....... krenuo sam prvo sa postavkom Dynaudija... i nasao neku ok varijantu, visokotonci su mi u ravni usiju (ne izgleda tako na slici), a sve je simetricno i zajedno, moja glava i 2 bm15 cinimo jednakostranicni trougao stranice mislim 170cm. Yamahe ...... prvo su bile pored BM15, da kazem normalno postavljene, ali su bile jako usko, da sam morao da pomeram glavu napred i do pola metra da bi dosao do sweet spota.... brobao sam sve i svasta..... ovako za sad stoje, i to mi je najbolje od svih pokusaja.... jesu malo visoko, ali to mi diktira visina ekrana.....
Rackovi ce mislim ostati gde jesu, jer nemam previse prhkanja po njima, lakse mi je da se odvezem na stolici do racka i cacnem nesto nego da slusam neke nove refleksije...
Yamahe ipak imaju neku mikro simetriju.... to se takodje ne vidi, ali ugaoni superchunk ih nekako deli kako treba..... a s' obzirom na njihovu namenu, bar kod mene, za sad funkcionisu ok.
Edit/
jos nesto.... osnova za stalke nije problem, svasta bi se dalo izmisliti, ali kako god uradio yamahe dodju preusko.... jos jedan razlog za (pored mnogo protiv, naravno)... ona yamaha iznad ekrana je i centralnoizvucnik u 5.1 postavci
boggy
03-09-2009, 12:14 PM
U malim sobama se ne moze naci vise od jedne odlicne pozicije za zvucnike.
Ne preostaje nista drugo osim da se rad bazira na jednom paru.. eventualno jedan pomocni par (ne racunam onaj "par" na racku)... montiran preblizu jedan drugom ili ovako "vrljavo" kao kod OFF-a
da.... ostaje jos jedna mogucnost... montirati yamahe iza ledja .... pa se okretati
pozdrav
bogi
awacs
03-09-2009, 12:14 PM
Yamahe ipak imaju neku mikro simetriju.... to se takodje ne vidi, ali ugaoni superchunk ih nekako deli kako treba..... a s' obzirom na njihovu namenu, bar kod mene, za sad funkcionisu ok.
Jasno. Ja ne smem ni da ispričam kako meni stoje zvučnici, a kamoli da po?aljem slike :ups: Ali čovek se navikne na sva?ta (Steve Lipson).
Pozdrav,
Vasa
U malim sobama se ne moze naci vise od jedne odlicne pozicije za zvucnike.
Ne preostaje nista drugo osim da se rad bazira na jednom paru.. eventualno jedan pomocni par (ne racunam onaj "par" na racku)... montiran preblizu jedan drugom ili ovako "vrljavo" kao kod OFF-a
da.... ostaje jos jedna mogucnost... montirati yamahe iza ledja .... pa se okretati
pozdrav
bogi
Bash tako, uverio sam se u praksi...... iza ledja ce doci nesto sto ce biti prvenstveno za 5.1, ali ce moci i na njima da se proverava.... nisam smeo ns10 iz bezbednosnih razloga:)... naravno 5.1 samo u svrhu uzivanja u koncertima:wink:
DaBear
03-09-2009, 02:26 PM
pa retko gde sam video MS10 da su razmaknute mnogo...
pa retko gde sam video MS10 da su razmaknute mnogo...
I ja sam krenuo od te pretpostavke.... prvo sam gledao kako ih ozbiljni likovi drze, pa sam crtao po mojim konkretnim dimenzijama sve u razmeri i lepo uklopio.... pa onda postavio kako bi trebalo, ali mi nikako nije radilo kako zelim..... jedino nisam probao vertikalno da ih stavim, nemam adekvatne stalke, ali probacu i to
boggy
03-09-2009, 11:21 PM
....ali mi nikako nije radilo kako zelim..... ....
Ne radi ni njima, ali im nije ni bitno...
pozdrav
bogi
Evo posle par godina :)))
Za pocetak kacim slike freq odziva levog zvucnika pre i posle pozicioniranja.....
iako ni sam nisam slepi pobornik 'gledanja' frekvencija i totalnog verovanja u rezultate i freq karakteristike, zanimljivo je da je prva slika upravo potvrdila ono sto sam rekao drugaru koji je dosao da meri.... nedostatak bassa i rupa na donjim srednjim..... do sam cuo kao manu slusanja (kad pricam o frekvencijama).... posle pozicioniranja smo dobili bass kakav nikad nisam imao, koji mi posle par dana i dalje deluje realan (i ako na grafiku izgleda malo divlje).... barem na snimcima ozbiljnih studija nema nus pojava, sve cvrsto, jasno utegnuto, a zanimljivo je i da je stereo slika jos bolja (bilo mi je i pre ok)......
Generalno, zvuk mi je bolji bar 20-30%, jedino ostaje da prodje neko vreme i iznesem par snimaka napolje, da vidim translatornost......
Prva slika je stara, a druga - nova pozicija
Ima li kakvog komentara, bez obzira sto svi znamo da su merenja polumrtva slova na papiru....?
Mo?e li kakav 1/48 smoothing?
Dobro bi do?lo ETC graf.
Vazi, mada ja pitah Bogija pre kacenja...... trazicu od drugara da mi to izvuche, kod njega je na kompu
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.