Log in

View Full Version : Pro tools pitanje

Kal-el
19-11-2008, 09:20 AM
Konacno sam sastavio pro tools sistem. Poceo sam da radim na prvom projektu, ali ne mogu da provalim kako da zumiram celu radnu povrsinu po visini :banghead:. Kao opcija u cubase-u, u donjem desnom uglu-gore (ili kada drzis klik na misu pa ides gore-dole). Mnogo se patim oko edit-ovanja kada zumiram po sirini. Mora da postoji ta opcija, u SOS-u svaki put kada imaju intervju sa nekim mix inzinjerom postave sliku iz pro tools-a gde se vide svi kanali samo smanjeni (odzumirani)...
Uputstvo sam procitao vise puta i zoom se pominje samo po sirini...
Btw, guram TDM 6.4.1 Pro tools.
Hvala

dvuckovic
19-11-2008, 09:37 AM
http://akmedia.digidesign.com/support/docs/Windows_Shortcuts_v73_32965.pdf

To je za 7.3, ali 95% je isto

analog
19-11-2008, 02:44 PM
po visini: drzis alt i kliknes na onaj 'lenjir' kojim inace podesavas visinu pojedinacnog kanala

po sirini: command '[' i command ']'

pozz

Color
19-11-2008, 03:05 PM
po visini: drzis alt i kliknes na onaj 'lenjir' kojim inace podesavas visinu pojedinacnog kanala

po sirini: command '[' i command ']'

pozz

Ili samo R T ;-)

Color
19-11-2008, 03:08 PM
Konacno sam sastavio pro tools sistem. Poceo sam da radim na prvom projektu, ali ne mogu da provalim kako da zumiram celu radnu povrsinu po visini :banghead:. Kao opcija u cubase-u, u donjem desnom uglu-gore (ili kada drzis klik na misu pa ides gore-dole). Mnogo se patim oko edit-ovanja kada zumiram po sirini. Mora da postoji ta opcija, u SOS-u svaki put kada imaju intervju sa nekim mix inzinjerom postave sliku iz pro tools-a gde se vide svi kanali samo smanjeni (odzumirani)...
Uputstvo sam procitao vise puta i zoom se pominje samo po sirini...
Btw, guram TDM 6.4.1 Pro tools.
Hvala

Koristan je shortcut kojim ti se zoomira region i po sirini i po visini, te ga mozes lepo editovati... Oznaci region (da zacrni) i pritisni E :wink:

Da izadjes iz ovog moda, opet pritisnes E i to je to...

pozdrav

Kal-el
19-11-2008, 07:17 PM
http://akmedia.digidesign.com/support/docs/Windows_Shortcuts_v73_32965.pdf

To je za 7.3, ali 95% je isto

zaboravio sam da napomenem da koristim Mac-a... Ali prebacio sam se na shortcut-e za mac-a, tako da sam ok, samo jos da isprobam. Hvala!

Kal-el
19-11-2008, 07:22 PM
Color i Analog,
Hvala na shortcut-ima, jedva cekam da isprobam:jupi:, pa cu da javim da li radi.

dvuckovic
20-11-2008, 01:25 AM
Nece ti radit dok ne upalis command control focus, ikonica koja izgleda kao a...z sa gornje lijeve strane

Kal-el
21-11-2008, 11:22 PM
Nisam siguran da li sam dobro objasnio. R i T je shortcut za zumiranje po sirini. Meni treba alatka koju i dalje ne mogu da nadjem, a to je da zumiram CEO projekat po visini. Znaci sve kanale. Tako da mogu da ih odzumiram i da vidim celu sliku svih kanala i projekata!
Kao sto ima opcija na svakom kanalu da se waveform (track) postavi kao mini, small, medium, large itd... Kako mogu sve odjednom da ih smanjujem i povecavam kao u Logic-u, Cubase-u, Vegas-u itd.

DaBear
21-11-2008, 11:39 PM
drzis CTRL i odaberes small / medium / large / itd..i svi se povecaju.
Mislim da je to dugme..ja i ne gledam kad radim, a imam PT keyboard pa ne znam jel su isti dugmici...mislim da je to.

samo nece ti stati sve stati na ekran:D

ista fora za kad hoces da mutiras / soliras sve..itd...

Dexxy
22-11-2008, 12:14 AM
Ja nikako da se snadjem sa lokatorima...Znam da ih postavim, ali neznam da ih pozivam po brojevima osim misem...

DaBear
22-11-2008, 08:46 AM
Ja nikako da se snadjem sa lokatorima...Znam da ih postavim, ali neznam da ih pozivam po brojevima osim misem...

mislim da je; tacka pa memory location broj ili tacka, m loc broj pa opet tacka...zavisno od mode-a u kom si..

Kal-el
22-11-2008, 10:15 AM
drzis CTRL i odaberes small / medium / large / itd..i svi se povecaju.
Mislim da je to dugme..ja i ne gledam kad radim, a imam PT keyboard pa ne znam jel su isti dugmici...mislim da je to.

samo nece ti stati sve stati na ekran:D

ista fora za kad hoces da mutiras / soliras sve..itd...

Ne mogu da verujem da ne postoji neki skrol (kao u svim programima) kojim mozes da kontrolises koliko hoces da zumiras ili odzumiras... Mnogo glupo,
da li su to resili u HD Pro tools-u?

dvuckovic
22-11-2008, 01:37 PM
Pa postoji. ctrl+alt+strelica gore ili dolje

kVu
23-11-2008, 01:49 AM
Ne mogu da verujem da ne postoji neki skrol (kao u svim programima) kojim mozes da kontrolises koliko hoces da zumiras ili odzumiras... Mnogo glupo,
ne znam "po pixelima" kako da po vertikali sredis zoom.. al kad drzis alt onda zumiras sve kanale.. isto je i za solo/mute itd... shift+alt je kad hoces da zumiras samo kanale koje si obelezio (nisam siguran 100%, stao mi mozak sad :) )... lokacije pozivas sa tacka-broj markera-tacka... markere dodeljujes sa enter na numerickoj tastaturi... po sirini zoom ti je apple znak+[ ili ]... ili ako si u a....z modu - r i t slova...

i tako dalje i dalje i dalje... :)

Kal-el
23-11-2008, 08:28 AM
Pa postoji. ctrl+alt+strelica gore ili dolje

Hvala! To sam trazio.

peca
16-12-2008, 11:48 AM
zaboravio sam da napomenem da koristim Mac-a... Ali prebacio sam se na shortcut-e za mac-a, tako da sam ok, samo jos da isprobam. Hvala!
Ja koristim mac-a i radim sa protools-om
kliknes na traku i pritisnes E ali ako ti to ne radi onda pritisnes N da bi ukljucio tu opciju pa onda E

peca
16-12-2008, 11:54 AM
Ma mozes koliko hoces da zumiras i vertikalno i horizontalno
Ja imam hd protools i to kod mene nije problem.Probaj sa misem izmedju trake levo gde pises nazive trake na pr izmedju audio 1 i audio 2

InsaneEyes
24-03-2009, 01:48 PM
da li neko zna postoji li jump komanda u PT 7?

znaci pritisnem play od 0:00, timeline ide recimo do 2:00 gde je ta neka jump komanda a kursor skoci odmah na recimo 3:00.

znaci obican GOTO, jel postoji?

kravadinka
24-03-2009, 03:39 PM
Pa imas lokatore, ili kako se vec zovu... Stavis kursor na mesto koje zelis da obelezis i klinkes Enter, ali ono desno na NumPad, izbacice ti opciju za pamcenje lokacija...

InsaneEyes
24-03-2009, 07:32 PM
A nema da on automatski skochi na neki od lokatora, during playback, bez da ja pozivam skok na marker, bez da pipam tastaturu ili misa?????

Nesto kao jump/GOTO komanda koja je postojala pre u tracker programima

kravadinka
24-03-2009, 09:41 PM
Ne znam kako zamisljas da on skoci, a da mu ne kazes gde i da pritom ne diras misa i tastaturu... :confused:

InsaneEyes
24-03-2009, 10:22 PM
pa jednostavno mi treba mogucnost da se preskoci recimo 8 barova, ne zelim da ih katujem iz razloga jer ce mi trebati, a ne zelim da komplikujem projekat, da katujem sve kanale i ostavljam negde sa strane

zar je moguce da PT nema neki timeline related EVENT editor???? :confused:

http://img207.imageshack.us/img207/3907/ptuzivancija.jpg

kravadinka
24-03-2009, 10:34 PM
To moze u Logic Studio 8, oznacis deo koji neces da svira i on ga preskace, a da li moze u PT, nisam bas siguran, a nije mi nikad ni trebalo...

Arthur
24-03-2009, 11:31 PM
pa jednostavno mi treba mogucnost da se preskoci recimo 8 barova, ne zelim da ih katujem iz razloga jer ce mi trebati, a ne zelim da komplikujem projekat, da katujem sve kanale i ostavljam negde sa strane

http://img207.imageshack.us/img207/3907/ptuzivancija.jpg
duboko genijalan um!!! :D:D:D:D

Rasta
27-03-2009, 10:17 PM

Malo obrni logiku. Upotrijebi playliste pa razlicite verzije stavi jedne ispod druge...