PDA

View Full Version : Blago overdrajvovane ritam gitare

HeatMan
12-11-2008, 07:14 PM
mislim na blues/funk rifove i ritam gitare.. shto imaju onako prljav i jak tranzijent i blago overdrajvovan ton..

kako postici taj zvuk sa plugovima? i sa kojim?

u poslednje vreme samo jcm900 (el tako beshe?) :) koristim od plugova na gitari.. tu i tamo waves pedale.. i to je to.. al mi nishta ne radi kako treba..

probao sam sve.. transient shapere svuda.. al jednostavno nikako da budem oduvan zvukom..

uzori: ceo album "funk this" chake khan..

poz

Max
12-11-2008, 07:19 PM
mislim na blues/funk rifove i ritam gitare.. shto imaju onako prljav i jak tranzijent i blago overdrajvovan ton..

u poslednje vreme samo jcm900 (el tako beshe?) :) koristim od plugova na gitari.. tu i tamo waves pedale.. i to je to.. al mi nishta ne radi kako treba..

probao sam sve.. transient shapere svuda.. al jednostavno nikako da budem oduvan zvukom..

uzori: ceo album "funk this" chake khan..

poz

Probaj Gibson Les paul , preko pojacala ( i onako ih imas dosta ) i nemoj mnogo da komplikujes .... eto resenja ......

ne bi skodilo da to sve snimis sa dobrim mic om i da naguras u neki dobar pre :)

...... e da ..... i dobar gitarista .... tu je pola zvuka

Pozdrav

HeatMan
12-11-2008, 07:35 PM
hahhaahahahahhaha... crush kill n destroy. izostavio si dobre kablove.

les paula cu da uzmem. pa cu da ga bocnem u komp. ako ne lezi, uzecu mesu od istog ortaka, re20 i vozi..

al ja i dalje ne mogu da verujem..

npr, postoji antares mic neshto.. koji menja zvuk mica koji imash u zvuk nekog drugog.. i necesh mi verovati.. snimao sam neku pesmu.. tj dosnimavao lead na polu odradjen projekat u nekom studiju. radili su na ntk. ja sam snimao na akg c3000b.. iskoristio to antaresovo chudo.. i nije se razlika ni primetila.

btw, neverovatna je razlika izmedju direct in bass-a u ampeg. i mog govnjivog pojachala od 8 hiljada dinara i re 20ice.. i to u korist mog govnjivog pojachala. koje ima samo gain i tone. :?

poz

Arthur
12-11-2008, 07:36 PM
da, pravi jcm900 i dobra desna ruka bi ti to definitivno

HeatMan
12-11-2008, 07:41 PM
ma nije tolko losha desna ruka, ljudi shta vam je? a ako i omashi desnica, tu je warp u cubeseu.. :)

poz

Max
12-11-2008, 07:48 PM
ma nije tolko losha desna ruka, ljudi shta vam je? a ako i omashi desnica, tu je warp u cubeseu.. :)

poz

Nema to veze sa warp om ...... nekako je desnica povezana sa mudijima :D

Najbolje bi bilo da u presetima za groove kvantizaciju ima preset " Nigga "

Al' bi onda bilo funk a u Srbiji .... :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Pozdrav

HeatMan
12-11-2008, 07:52 PM
nisi me video dok repujem. posle mi desnica "mirishe" na muda.

uvek su povezani. :)

poz

OFF
12-11-2008, 10:48 PM
A telecaster u jazz chorus za njanje (ili neki fender twin za nesto otvorenije npr) sa eventualno tube screamer pedalom za blage drajvove (a sve to na Line6:D)

HeatMan
12-11-2008, 11:41 PM
mislish?

cu probam line6

alfom
13-11-2008, 09:13 AM
Chaka Khan - Angel
Chaka Khan - Classikhan - 07 - Stormy Weather
Chaka_Khan-Clouds
Clouds_Classic_Trax_Version
Chaka_Khan-fate(tangoterje edit)
Chaka_Khan-tellmesomethinggood

KOJA?

Max
13-11-2008, 02:23 PM
Funk this ...... proslogodisnja

Pozdrav

Bitch
13-11-2008, 03:28 PM
a varijanta B ti je single coil strat, i neki matori Fender twin reverb ili princeton glava. funk mi uvek bolje radi na single coil nego na humbucker (subjektivan sam) - ali to je ta retro funk mast.

pozz

HeatMan
13-11-2008, 04:11 PM
pa taj fazon.. provalim ja shta mi najbolje lezi za shta.. al oni stavljaju neshto na gitare siguran sam..

jbg, mono su, a zvuche kao da su zauzele ceo levi i desni kanal (a tishe su od svega, tako da nije do mastera).. kompresor je zajeban..

probacu stvarno sa gibsonom i stratom na mesi, pa vam javljam shta se desilo..

Max
13-11-2008, 04:18 PM
moz' i tako 8-)

Pozdrav

Reinhardt
13-11-2008, 05:18 PM
probacu stvarno sa gibsonom i stratom na mesi, pa vam javljam shta se desilo..

..pazi da se ne desi heavy metal funk:) ..

heat, rece ti neko iznad..
1. single coil-prije svega za funky picking!
2.zaboravi mesu za soft sound,
poznato je da joj je clean slabija karika (imam dual rect.)
3.i sa solidnim di-boxom+vst ces dobiti vrhunske rezultate za ono sto ti trebas,
jer stilski gledano, sto se vise vracas u proslost to vise snimak ovisi o glazbeniku, manje o opremi (zlobnici bi rekli "in tha good ol' days")..

Reinhardt
13-11-2008, 05:26 PM
..btw, nedavno sam nabavio pod xt pro (bez obzira sto nisam ljubitelj modelinga)
i mogu ti rec da je stvar VRLO,VRLO korisna (u vrijeme kad je vrijeme novac vise nego ikad:( )

Arthur
13-11-2008, 08:08 PM
ovaj, nije svaki mesa dual rectifier ;) imaju oni i smirenijih modela, mislim da je ovaj kod heatmana upravo takav :)

Reinhardt
13-11-2008, 08:19 PM
ovaj, nije svaki mesa dual rectifier ;)

a nije?
u..bemti miša..

arth, tata ih je probao (posjedovao) vishe modela, pa zakljucujem empirijski,
a ne forumashki

Boki_R
13-11-2008, 08:24 PM
ako se dobro secam tih gitara, malo "ostrija" zvucna slika sa dignutim srednjim oko 2-3 kila (onako da prshti)
uz sve to diskretna upotreba wah pedale i blagi korus na izlazu sa razdvojenim L-R kanalima
za kraj, pakovanje u fini reverb, bas kao sto se radi i sa glasom.

ako mene pitas, moguce da over i distorzija na klasican nacin nisu ni korisceni, vec ulogu overa radi wah

naravno, pored desne treba ti i ubitacna levica. ako ti svirka zazvuci kako treba na akustari ne bi trebalo da imas vecih problema kad se ubodes.

Reinhardt
13-11-2008, 08:33 PM
.. ako ti svirka zazvuci kako treba na akustari ne bi trebalo da imas vecih problema kad se ubodes.

apsolutno istina!
novi klinci ne vole previshe akustare (nema d?,d?..:) )
a to je najveci hendikep kad je u pitanju kvaliteta izvedbe (preciznost, ritmicnost, dinamika..)

zvincic
13-11-2008, 10:50 PM

and now, something completely...different...nazalost :cry:

nikako, zaboravi na pluginove jer im je svima to apsolutno najslabija tocka...kad treba clean ok...kad treba brutalni drive ok...al jos nijednog nisam cuo ni svirao a da zvuci kao pravo kvalitetno LAMPASKO pojacalo u sweet spotu (obicno...(pre)glasnom...)

ono sto je meni nevjerovatno jest da je nakon X odgovora u temi...ovo moje rantanje prvo koje preporuca the real thing...

oslo sve na kvasinu...

edit: ipak ima nade....vidim da i max jos uvik ima ono mrvu razuma...a ja ne citam pazljivo

zvincic
13-11-2008, 10:53 PM
ako se dobro secam tih gitara, malo "ostrija" zvucna slika sa dignutim srednjim oko 2-3 kila (onako da prshti)

oces rec....da potece krv iz usiju?

uz sve to diskretna upotreba wah pedale

cim nagazis na wah...tu rijec "diskretno" nema sta vise da trazi!

i blagi korus na izlazu sa razdvojenim L-R kanalima
za kraj, pakovanje u fini reverb, bas kao sto se radi i sa glasom.

covjek rece blues/funk...ne the police!

naravno, pored desne treba ti i ubitacna levica. ako ti svirka zazvuci kako treba na akustari ne bi trebalo da imas vecih problema kad se ubodes.

naravno...ako nisi tommy emanuel nema sanse da snimis jebacki funk groove...NOT!

HeatMan
13-11-2008, 11:05 PM
apsolutno istina!
novi klinci ne vole previshe akustare (nema dž,dž..:) )
a to je najveci hendikep kad je u pitanju kvaliteta izvedbe (preciznost, ritmicnost, dinamika..)

heh.. akustaru samo i sviram.. :)

poz

@zvincic: hvala na pomoci.. sa poslednjim postom si ispao glas razuma hahah.. :)

inache, sad cu okachim neke stvari koje sam radio sa plugovima pa da vi kazete shta mislite.. uglavnom su samo skice za matrice.. poshto treba josh da se domixa, i da se reampuje preko nekog pravog pojachala.. chisto iz kurtoazije.. :)

poz

Caksi
13-11-2008, 11:34 PM
tommy emanuel, fu*k, najbolji gitarista na svetu, tacka

zvincic
13-11-2008, 11:40 PM
tommy emanuel, fu*k, najbolji gitarista na svetu, tacka

jel hladno gore?

HeatMan
14-11-2008, 12:39 AM
ne znam da li je dobro uploadovano..

http://rapidshare.com/files/163547031/za_rumski.mp3.html

poz

Miha Blaze
14-11-2008, 01:49 AM
kada bi ljudi slusali vise druge i sebe (kako sviraju), mozda bi i bili na boljem putu sviranja gitare :)

a plugovi... to je za igranje i dosadu... ruka, gitara, pojacalo, mozda i neka pedalica izmedju, majk i teraj... to je zvuk...

HeatMan
14-11-2008, 03:34 AM
ne znam.. jednostavno, svi plugovi mi nekako zvuche kao da nisu dovoljno prezentni.. uvek mi tako zvuche.. ne mogu nikako lepo da ih smixam.. te mi treba glasnije, te tishe.. pa se bacim na eq. pa na warmere, menjam boje.. pa dodajem josh..chak sam i paralelnu kompresiju probao..

kratki i uski mono>stereo reverb da se bar malo proshiri zvuk gitare..

ja stvarno ne znam shta josh da uradim.. sa chijom god gitarom snimao, i ko god bio svirach.. jednostavno, uvek mi fali neshto..

dok sa pravim pojachalima nikada nisam imao problema.. i moja gitara na dobrom pojachalu zvuchi "ko prava"..

al znam da neki ljudi (max npr) mogu da izvuku vishe iz plugova.. pa zato pitam..

jednostavno, neverovatno mi je da na heavy overdriveu i na cleanu zvuchi ok, a da je kara na nekoj sredini..

btw, daj recite mi dal radi link da znam dal da kachim opet.. neshto mi je prebrzo okachio fajl..

poz

alfom
14-11-2008, 08:58 AM
al znam da neki ljudi (Max npr.) mogu da izvuku vishe iz plugova.. pa zato pitam..
poz
Da ne tražiš malkice previše od VST(i)? Pa i Max te savjetovao da bocneš pravu gitarelu.
Nego, ovo što si okačio : jel' to samo demonstracija farbi, demosi ili šta ... ?

Inovative_kg
14-11-2008, 11:43 AM
Radi linak :)

HeatMan
14-11-2008, 03:49 PM
@alfom: ma da.. par razlichitih pesama.. sa razlichitim dzitrama i plugovima.. ono.. maximumi koje sam izvukao..

@inovative: tnx

awacs
14-11-2008, 04:01 PM
ne znam.. jednostavno, svi plugovi mi nekako zvuche kao da nisu dovoljno prezentni.. uvek mi tako zvuche.. ne mogu nikako lepo da ih smixam.. te mi treba glasnije, te tishe.. pa se bacim na eq. pa na warmere, menjam boje.. pa dodajem josh..chak sam i paralelnu kompresiju probao..

kratki i uski mono>stereo reverb da se bar malo proshiri zvuk gitare..

ja stvarno ne znam shta josh da uradim.. sa chijom god gitarom snimao, i ko god bio svirach.. jednostavno, uvek mi fali neshto..

dok sa pravim pojachalima nikada nisam imao problema.. i moja gitara na dobrom pojachalu zvuchi "ko prava"..

Čuo sam ovo što si okačio i iskreno najmanje mi je smetalo to što su u pitanju pluginovi, a ne "prava stvar". Uostalom, i "duvačke sekcije" koje si tamo postavio su VST, pa šta?

Kod ritam gitare (bila ona funk, reggae, ska, rock, štagod) najvažnije je da je zglob desne ruke (ako si dešnjak) sve vreme radi u nekakvom "quantize clocku" (trenutno ne mogu da nađem bolji izraz). Dakle, ako se radi o šesnaestinama, desna ruka mora stalno da "svira" te šesnaestine (npr. neparne osmine naniže, a parne naviše), makar "u prazno". Ako je shuffle, onda desna stalno svira shuffle... Leva je tu da odredi konkretne note i njihovo trajanje (takođe važna stvar).

Kada slušam tvoj demo, čujem da ti desna ruka radi "samo kad je nužno", a da su note predugačke (leva ruka). Zato mi više od same boje gitare smeta to što su događaji van groova, pošto sviraš "partituru", a ne groove, i što trajanja nisu definisana. Jer, trajanje note određuje groove isto koliko i njen početak...

Sam zvuk je relativna stvar, poslušaj Stevieja Wondera - Superstition. Hohner Clavinet, nema velocity, nema expression, ali onaj stalni shuffle i trajanja nota po sebi donose sve što je potrebno. Mislim da bi Stevie mogao da postigne taj groove i na čembalu u SKC-u i na koliko-toliko naštimovanom pijaninu u nekoj muzičkoj školi. Ne bi bio taj zvuk, ali groove je ono što se računa...

Pozdrav,

Vasa

P.S. Da ne bi bilo da sam u off-topicu: samo da naznačim da hteo da kažem da se funk zvuk pun tranzijenata postiže uglavnom putem prstiju leve i desne ruke.

zvincic
14-11-2008, 04:22 PM
Sam zvuk je relativna stvar, poslu?aj Stevieja Wondera - Superstition. Hohner Clavinet, nema velocity, nema expression, ali onaj stalni shuffle i trajanja nota po sebi donose sve ?to je potrebno.

bas sam nedavno skinuo ovu pismu u aranzmanu za gitaru bas i bubanj....zamisli samo koliko je zajebano taj njegov clavinet shuffle svirat na gitari a da to zvuci zanimljivo :banghead::banghead::banghead:

alfom
14-11-2008, 04:25 PM
@alfom: ma da.. par razlichitih pesama.. sa razlichitim dzitrama i plugovima.. ono.. maximumi koje sam izvukao..

@inovative: tnx
Ma ?ta fali tim gitarelama? Pa VST(i) su! To nisu zavr?ni miksevi. Sjedne to lijepo uz druge instrumente. Sigurno! E, sada, ?ta si ti zamislio i kako treba biti, to je druga stvar. I ne vjerujem da je to maximum. Odmakni se od toga par dana.
Da li uvijek kao 'okidač' koristi? neku VSTi gitaru pa je farba?, ili ?ta?

HeatMan
14-11-2008, 04:48 PM
@vasa: sviram ja 16ine, necesh mi verovati.. samo izgleda da je ipak falio malo bolji mix da bi se chulo.. mada mrzi me da neshto mixam ako nije dovrsheno.. a inache, mogu ja da skratim te note koje su predugachke, al mi jednostavno.. uhh.. nije to to.. ne volim kad je perfektna svirka.. volim tu i tamo da bude neshto "out of tune" i da onako malko ispadne.. chisto da malo promeni groove..

@alfom: ma gitara je prava.. al su pojachala i pedale vst..

poz svima

awacs
14-11-2008, 05:00 PM
bas sam nedavno skinuo ovu pismu u aranzmanu za gitaru bas i bubanj....zamisli samo koliko je zajebano taj njegov clavinet shuffle svirat na gitari a da to zvuci zanimljivo :banghead::banghead::banghead:

Ako ima? shuffle "u ruci" uop?te nije zajebano. Samo da objasni? rukama gde je shuffle, tj. da natera? desnu ruku da stalno radi u shufflu, a levu da zaustavlja tonove na pravim mestima... u shufflu :) .

HeatMan
14-11-2008, 05:03 PM
zashto to zovete shuffle.. to ne kapiram.. :) triole? kontre? mislim, tolko lepih srpskih rechi, a vi me zbunjujete sa shuffleom..

poz :)

awacs
14-11-2008, 06:37 PM
zashto to zovete shuffle.. to ne kapiram.. :) triole? kontre? mislim, tolko lepih srpskih rechi, a vi me zbunjujete sa shuffleom..

poz :)

Pa dobro, srpski izraz bi bio "zavlačenje". Ono kad svira? osmine/?esnaestine, a "misli? na triolu". Nekada se to zvalo swing, neki to jo? uvek zovu tako.

U stara vremena (kada jo? nije bilo groove kvantizacije, pre Cubase-a, u vreme Steinberga PRO 24 i ATARI ma?ina) programirao sam shuffle kao triole u kojima su svi off-beatovi bili znatno ti?i (grupa U ?kripcu, pesma Ma nemoj). Mo?e i tako da se tumači, ali nije va?no kako se ?ta zove, nego kako zvuči...

Pozdrav

alfom
14-11-2008, 08:01 PM
@alfom: ma gitara je prava.. al su pojachala i pedale vst..

:) ja mislio da ti je sve VST(i) :grin:
Onda si u pravu!
Svaki daljnji komentar je suvi?an :D:D

HeatMan
14-11-2008, 08:54 PM
Pa dobro, srpski izraz bi bio "zavlačenje". Ono kad sviraš osmine/šesnaestine, a "misliš na triolu". Nekada se to zvalo swing, neki to još uvek zovu tako.

U stara vremena (kada još nije bilo groove kvantizacije, pre Cubase-a, u vreme Steinberga PRO 24 i ATARI mašina) programirao sam shuffle kao triole u kojima su svi off-beatovi bili znatno tiši (grupa U škripcu, pesma Ma nemoj). Može i tako da se tumači, ali nije važno kako se šta zove, nego kako zvuči...

Pozdrav

pa dobro.. i ja to zovem swing.. :)

:) ja mislio da ti je sve VST(i) :grin:
Onda si u pravu!
Svaki daljnji komentar je suvišan :D:D

a shta sam beshe rekao? hahahahha...

poz

alfom
14-11-2008, 09:08 PM
?afl = 'zatezanje' određenih doba u taktu. Npr. dvije osmine svira? kao osmina s' tačkom + ?esnaestina. Uključi Steinberg virtual acc. gitarist i igraj se s' tim dugmetom. Isto na Groove agent. Swing je ne?to sasvim drugo.
Postoji 'rumunska dvojka' gdje je ovo izra?eno. :)
Sad ti ovo sve ode u O.T. :grin:

HeatMan
14-11-2008, 09:12 PM
ma ionako nema nikad nikoga na gitarskom delu.. :) elem, ne znam.. meni je shuffle, nasumichno preskakanje.. :) mislim, kao shuffle na plejerima i to.. :)

ima josh neko da da neki konstruktivni komentar? ili je vec sve recheno? :)

alfom
14-11-2008, 09:19 PM
Još da okačiš frazu samo sa clean gitarom, sa tonom kako ulaziš u VST trak, prije dodavanja efekata ; bez ikakve obrade, pojačavanja, limitera, compr. i sl. - čisto na inputu. Da pokušamo!

HeatMan
14-11-2008, 09:31 PM
a to tek za koji dan.. kad budem imao vremena u studiju.. :?

Max
15-11-2008, 02:13 PM
Šafl = 'zatezanje' određenih doba u taktu. Npr. dvije osmine sviraš kao osmina s' tačkom + šesnaestina. Uključi Steinberg virtual acc. gitarist i igraj se s' tim dugmetom. Isto na Groove agent. Swing je nešto sasvim drugo.
Postoji 'rumunska dvojka' gdje je ovo izraženo. :)
Sad ti ovo sve ode u O.T. :grin:

Samo napomena .... shuffle i swing .... ili triolska podela .... jedno te isto ....

Samo sto u programima mozes da shaflujes u raznim vremenima od cetvrtine do triole .... zato se i zove 70 % shuffle , 80 % shuffle .... kad dodjes do 100 % u trioli si :)

Pozdrav

Boki_R
24-11-2008, 06:24 PM
oces rec....da potece krv iz usiju?

cim nagazis na wah...tu rijec "diskretno" nema sta vise da trazi!

covjek rece blues/funk...ne the police!

naravno...ako nisi tommy emanuel nema sanse da snimis jebacki funk groove...NOT!

Ovi komentari mi zvuce bas nedoraslo. Pogotovo deo o nespojivosti wah-a i diskretne upotrebe istog.
Ako pravljenje zvuka zasnivas na ekstremnim vrednostima (bilo da je u pitanju analogija ili najnoviji plugovi) postojace ti uvek samo dve verzije gitarskog zvuka: suvi klin i dz-dzzzzz(nalik probijanju mase)dzzzzz.
Nista strasno u tome, cak i takav zvuk ima svoje poklonike.

HeatMan
24-11-2008, 06:40 PM
nije vah ono shto sam trazio.

problem je reshen, za koji sat kachim razreshenje. :)

pozdrav

Boki_R
24-11-2008, 06:49 PM
drago mi je sto si se izborio.

HeatMan
24-11-2008, 11:54 PM
i evo reshenja

http://rumski.com/forum/showthread.php?t=25285

:) nije skupo pojachalo.. a super radi.. clean je prljav.. bash onako kako mi je trebao... jednostavno sam morao da ga kupim...