PDA

View Full Version : Mike Vale - od nule do finala

NLP
12-11-2008, 06:57 PM
Evo ako koga zanima, moj prijatelj gradi studio od nule u svome skladi?tu a susjednja hala je tiskara!!!...
Ja mu poma?em (ne fizički:D ).
Ba? sve ideje nisu dosegljive zbog proračuna ali ipak če se sagraditi profesionalna prostorija.

Ako koga zanima vi?e informacija, molim da pogleda na:
http://www.johnlsayers.com/phpBB2/viewtopic.php?t=11217&postdays=0&postorder=asc&start=0
i:
http://www.gearslutz.com/board/photo-diaries-recording-studio-construction-projects/328745-new-studio-scratch-photo-thread-help-needed.html

Nadam se, da če vam pomoči oko vlastitih rje?enja.

OT: boggy, pokazao sam i "tvoj" hammer studio, kao primerjavu u kom bi sličnom smjeru i?ao ako bi budget bio primjeran, nadam se da se ne ljuti?.

Max
12-11-2008, 07:14 PM
Odlican thread ....... hvala !

Jedna stvar mi nije jasna .... ako je vec gradio prostor , sto je radio pravougaonik ????

Zasto nije uradio nesto sa NE paralelnim zidovima ????

Pozdrav

DaBear
12-11-2008, 08:11 PM
Odlican thread ....... hvala !

Jedna stvar mi nije jasna .... ako je vec gradio prostor , sto je radio pravougaonik ????

Zasto nije uradio nesto sa NE paralelnim zidovima ????

Pozdrav

pa ja sam video kad zidaju, urade ciglu u pravougaonik, ali unutra sa letvicama i gipsaim plocama naprave ne-paralelne zidove..

Ali bice i to ok!

NLP
12-11-2008, 09:48 PM
To je jedan princip, a drugi je da je napravljena podkonstrukcija (roštilj) i ta podkonstrukcija ima sličnu sendvič konstrukciju kao tu, ali sa još više mineralne vune oko zvučnika i u prednjim "RFZ stijenama"...
To bi i pridoneslo veče troškove za konstrukciju.

RFZ dizajn mi nije ni simpatičan, nekoliko je sličan LEDE principu ali! još jedno veoma važno zašto; kad "iskriviš" površine u prostoru taj dobijeni geometrijski lik ima nepredvidljive posljedice... i gdje se "nabiru" niže frekvencije.
Onda mi je bolji LEDE... i pitanje proračuna...
RFZ dizajn uključuje i soffit monitore (u prednju stijenu ugrađeni) a to isto mi nije simpatično. Bolji su dobri stalci.
Išli smo "trotl ziher" varijantom.:D

Jedino nisam zadovoljan što sam se uopšte upleo u razgovor, forumaši johlsayers fouma su zaista čudni, nekonstruktivni, "vrlo pametni" a sagradili svoj studio i to je to... sad znaju sve.
Nikako da daju prijedloge, rješenja, ideje... samo pametovanje i provokacija.
A uopšte ne prečitaju čitavu temu.
E pa sad; mi smo Balkanci?!:D

DaBear
13-11-2008, 09:59 AM
[

Jedino nisam zadovoljan ?to sam se uop?te upleo u razgovor, foruma?i johlsayers fouma su zaista čudni, nekonstruktivni, "vrlo pametni" a sagradili svoj studio i to je to... sad znaju sve.
Nikako da daju prijedloge, rje?enja, ideje... samo pametovanje i provokacija.
A uop?te ne prečitaju čitavu temu.
E pa sad; mi smo Balkanci?!:D

[/QUOTE]

najbolje je da se ne uzbudjujes uposte! Ima tu puno onoga "o lisici i kiselom grozdju!!" he,he..

a najveci broj tih koji pljuju imaju studio koji sa sve opremom vredi manje od izolacije koju je ovaj lik stavio u njegov studio!!:D

NLP
13-11-2008, 11:43 AM
DaBear znam, vidim, hvala.
Ovi su stvarno ludi, optu?e te i da si pametniji od njhovih "world renowned acoustician"... ja samo opisujem pto, kako, za?to a oni ponavljaju ista pitanja, imaju neku čudnu drogu:confused:

boggy
13-11-2008, 12:56 PM
.....

OT: boggy, pokazao sam i "tvoj" hammer studio, kao primerjavu u kom bi sličnom smjeru išao ako bi budget bio primjeran, nadam se da se ne ljutiš.

Ne, ne ljutim se. :)

A sto se tice "doceka" koji si dobio na John Sayers forumu, nista me ne cudi... :rolleyes:

Slican "docek" bi dobio svako, kad bi pojedini ustanovili da koristi metode koje nisu sasvim "by the book", nisu shabloni... to sam vec primetio ranije...

odnosno, nisu ti metodi ono sto su neki naucili "kao pesmicu" pa samo ponavljaju... takvi nisu nikada ni imali hrabrosti ni dovoljno vizije da probaju nesto drugo... u sustini slicno, ali malo drugacije... jasno je da bez toga napretka nema... bez makar malo eksperimenata...

Mislim da ponekad (pojedini) clanovi samo "cekaju" nesto sto im (njima!) nije "po knjizi" da bi izazvali kilometarsku debatu.... iako nemaju dovoljno iskustva (osim sto su ponekad SAMO citali knjigu, ako i to... nekad se "zadovolje" i samo pracenjem ovakvih i slicnih foruma), da bi takvu debatu zapocinjali... ali... to je forum i niko im to ne moze zabraniti ;)

Kompromisi su obicno tema za koju se pojedini zakace... a licno znam koliku agoniju izaziva svaki kompromis (barem kod mene).... do trenutka kada "presecem"... uopste mi nije zdravo da se ponovo vracam na to.... a tada... svako ko je ikada prosao ozbiljno kroz takvu pricu... nece cimati nekog da mu nanovo objasnjava sta, zasto, kako... kada je taj vec odlucio... besmisleno je... ne-dobronamerno pre svega... pogotovo oko stvari gde nema preterano velikih razlika da bi bile vredne tolikog cimanja.

Sad kad si se vec "upetljao"... nastavi... smirenih zivaca... budi svestan da uvek postoje clanovi foruma sa vishkom slobodnog vremena i adrenalina, a manjkom vece hrabrosti od one potrebne za (cesto anonimno) piskaranje po forumima... ;)

pozdrav

bogi

Theory
13-11-2008, 02:11 PM
U cemu je razlika izmedju "rostilja" od drva ili od lima kao sta je stavio tvoj prijatelj? mislim ovaj od lima je sigurno jeftiniji, ali zasto onda vecina njih stavlja od drva? jer ako nema neke velike akusticne razlike cu i ja stavit od lima i ustedit preko 100 m letvica:wink:

NLP
13-11-2008, 05:14 PM
boggy hvala, da neču da se uznemiravam ali nekad pukne:( , hvala.
Točno to ?to si rekao ali i ime mora? da ima?, nije dovoljno, da neki balkanski seronja nekomu ka?e kako se ne?to napravi.
A ironija, Ethan i drugi akustici se međusobno grize i jedu:banghead: a po drugi strani se hvale u drugim temama i drugim forumima...

Theory:
svakako mi je prijatniji drveni ro?tilj ali predračun je bio mnogo vi?i nego knauf podkonstrukcija. Ja sam je malo predimenzionirao (prva ideja je bila skoro duplo vi?e materijala...) i slučajno ima veoma sličnu konstrukciju Eduardo Apolonia http://www.gearslutz.com/board/photo-diaries-recording-studio-construction-projects/94784-i-started-building-small-studio.html kome je projekt nacrtao i dao mu upute Pilchner Schoustal Int.:
http://www.pilchner-schoustal.com/
da malo napasite oči:)
... ali on je i?ao drvenom...
Zato smo kod knaufa sve sticajne točke i povr?ine oblo?ili sa armaflexom (guma/ pjena) a oni seru je li to izračunato i kakve su specifikacije materijala, pa zar sam im ja prodavač... neka malo samo pogooglaju a ?to ima da se računa pa nije to abbey road studijo... va?no da radi svoj posao uz min. para, a onda nakladaju kako je armaflex preskup, a u stvarnosti ba? i nije... nema logike.

Pa onda preko ta sendvič konstrukcija 12.5mm gips/ 22.5 iverica/ 15mm gips između ta "green glue" varijanta koja ima vjerske prista?e na akustičnim forumima i nije nadomjestnog produkta u toj galaksiji (najverovatnije i u cjelom svemiru!!!).

Ukratko moj prijatelj Mike Vale je sa tim principom uspjeo da zaustavi zvuk iz susjedne hale gdje su ozbiljni tiskarski strojevi!!!
To niko od njih ne prečita i pita kako smo se uop?te usudili i da super da je uspjelo, zakačimo se za sitnice koje su jako daleko od konačnog rezultata.

Ne znaju ni prepoznati plivajuči pod jer nije ba? takvog tipa koje oni znaju i ako im okači? specifikacije nitko ne čita...

Evo izduvao sam se, hvala.

Ako ima jo? pitanja slobodno.

boggy
13-11-2008, 05:47 PM
boggy hvala, da neču da se uznemiravam ali nekad pukne:( , hvala.

Nema na cemu...
Samo polako i stalozeno... ;)

Točno to što si rekao ali i ime moraš da imaš, nije dovoljno, da neki balkanski seronja nekomu kaže kako se nešto napravi.

Pokusao je Dan Lavry na PSW da natera korisnike da navedu svoje puno ime... ali s obzirom da je internet po prirodi stvari anoniman svima osim provajderima usluga i sluzbama bezbednosti (ako postoji potreba), tesko je na bilo kakvom forumu obezbediti ne-anonimnost, osim ako to neko izricito sebi ne "obezbedi"...
Samim tim... forum je nekakvo prirucno sredstvo informisanja i komuniciranja, i potencijalno nekakav prvi korak za ozbiljniju krajnju "face2face" komunikaciju... sve preko toga je preterano ocekivati... mnogi su na forumu u stanju da napisu nesto, sto ni pod prisilom ne bi REKLI iako je pisana rec "teza".

A ironija, Ethan i drugi akustici se međusobno grize i jedu:banghead: a po drugi strani se hvale u drugim temama i drugim forumima...

Ma... pusti.... "srpska" posla! :rotfl:

Theory:
svakako mi je prijatniji drveni roštilj ali predračun je bio mnogo viši nego knauf podkonstrukcija.

Knauf podkonstrukcija je izuzetno lagan nacin za montazu, i majstore, vrlo efikasne, brze i veste u baratanju limenim elementima, je lakse naci, nego dobru drvenu gradju koja ima dobre tolerancije dimenzija, prava je i ispravna (nije vlazna, nije secena u pogresno vreme, nije trula itd..)...

Mada, ako se pet puta zakomplikuje izrada... i krene se sa drvenom gradjom... na kraju (po meni) ispadne lepse... ali je skuplje.. ne toliko zbog cene gradje (uvek nam drvena gradja ispadne smesno jeftina u odnosu na sve ostalo! Maksimalno 5%!)... vec zbog vremena i kvalifikovanosti radne snage... zato izadje skuplje... barem ja imam takva iskustva.

...........
..........neka malo samo pogooglaju a što ima da se računa pa nije to abbey road studijo... važno da radi svoj posao uz min. para, a onda nakladaju kako je armaflex preskup, a u stvarnosti baš i nije... nema logike.

DA, nekim clanovima je lakse da zapitkuju nego da provere sami.... procitaju/pronadju specifikaciju, kontaktiraju proizvodjaca ili sta god....

Pa onda preko ta sendvič konstrukcija 12.5mm gips/ 22.5 iverica/ 15mm gips između ta "green glue" varijanta koja ima vjerske pristaše na akustičnim forumima i nije nadomjestnog produkta u toj galaksiji (najverovatnije i u cjelom svemiru!!!).

Hehm.. poznata mi je pojava izuzetno!
Kad si ti krenuo o green glue da pises... rekoh prvo sebi... "oooo evo ga jos jedan!"... ali sam se suzdrzao... :D
Mnogo su dosadni sa green glue!!!! :gaah:

Ukratko moj prijatelj Mike Vale je sa tim principom uspjeo da zaustavi zvuk iz susjedne hale gdje su ozbiljni tiskarski strojevi!!!
To niko od njih ne prečita i pita kako smo se uopšte usudili i da super da je uspjelo, zakačimo se za sitnice koje su jako daleko od konačnog rezultata.

:banghead::banghead::banghead:
Zasto bi pojedinac uopste obracao paznju na chinjenice koje su i na slikama vidljive... ne mora da chita... ALI on ZNA (posto je "expert") odmah gde si POGRESIO...

Ne znaju ni prepoznati plivajuči pod jer nije baš takvog tipa koje oni znaju i ako im okačiš specifikacije nitko ne čita...

he he.... jooooj.... kako mi je ovo poznato :trchi: :dance:

Evo izduvao sam se, hvala.

Nema na cemu... dodji opet pa se izduvaj.... mahacu peskirom da se o'ladis... :mrgreen:

Ako ima još pitanja slobodno.

pitanja!? .... ah da.. paaaa... nemam pitanja!!! :p

pozdrav

bogi

Theory
13-11-2008, 06:04 PM
imam ja uvijek pitanja:wink:

sto se tice rostilja , razmislit cu jos, ali najvjerojatnije da ce bit drvo, gredice od 5x8cm ili bolje 5x5? rockwool bi bio 5cm preko 80kg/m3 i na to 1 ili 2sloja gipsanih ploca.
Pod mi je mali problem jer bi stavio laminat ali zelio bi se rijesit njegovog šupljeg zvuka, znaci kad kucam po njemu cuje se praznina od ispod makar stavio 2 sloja izolacije neke(neznam tocno ime, zelene boje je).
Makar da se to nekako zaljepi kao parketi...
a sto se tice ovog :
http://www.gearslutz.com/board/photo-diaries-recording-studio-construction-projects/94784-i-started-building-small-studio.html
najbolji tread u gearslut-u, lik je napravio predivan studio, a sta sve ima u rackove :)

redwater
13-11-2008, 06:04 PM
svaka chast !!!!! samo da vas pohvalim "keep on rockin' " i ne zaboravi da poshaljesh krajnje fotose !!!!:grin:

NLP
13-11-2008, 06:07 PM
Hvala boggy!
Da lud je taj svijet.
Ne, da se mi prvi put desilo, nikako, ali ti su bili najzajedljivi i fanatični do sada.
Neču ni da zamislim koliko puta se slično to i tebi dešavalo sa obzirom da si izkusniji i stariji.

NLP
13-11-2008, 06:09 PM
svaka chast !!!!! samo da vas pohvalim "keep on rockin' " i ne zaboravi da poshaljesh krajnje fotose !!!!:grin:

Svakako.
Sa tim prijateljem razmi?ljamo da im nečemo ni?ta vi?e kazati, nego samo zadnju finalnu fazu; konačne mjeritve i analize.

NLP
14-11-2008, 01:30 PM
imam ja uvijek pitanja:wink:

sto se tice rostilja , razmislit cu jos, ali najvjerojatnije da ce bit drvo, gredice od 5x8cm ili bolje 5x5? rockwool bi bio 5cm preko 80kg/m3 i na to 1 ili 2sloja gipsanih ploca.
Pod mi je mali problem jer bi stavio laminat ali zelio bi se rijesit njegovog ?upljeg zvuka, znaci kad kucam po njemu cuje se praznina od ispod makar stavio 2 sloja izolacije neke(neznam tocno ime, zelene boje je).
Makar da se to nekako zaljepi kao parketi...
a sto se tice ovog :
http://www.gearslutz.com/board/photo-diaries-recording-studio-construction-projects/94784-i-started-building-small-studio.html
najbolji tread u gearslut-u, lik je napravio predivan studio, a sta sve ima u rackove :)

... izgleda da smo skoro istvremeno pisali pa nisam video...
Kao ?to pričamo, ni?ta nije nepravilno, va?no da je napravljeno kako mora.
Ali ?to če ti ro?tilj, nije ti dovoljno da upotrebi? modularne akustičke elementne ako Gik ili Realtraps te slične?
Ja bih predlo?io, da nastavljamo debatu o tvojem studiju ovdje:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=21691:D

NLP
20-11-2008, 09:33 PM
Jučer su sve zagipsali i stične točke finalnih povr?ina "zasealali" sa običnim bijelim silikonom:) (bez grafova i specifikacija, nepotrebno).
Kroz mjesec dana dolaze po narud?bi "protiv vatrena vrata" (TL 45dB, te?a oko 90kg).
Pa upravo sad dostavljaju hrastov parket...

E onda polako dolazi "indoor" akustički tretman; mjerenja, analize, postavljanje akustičkih elemenata, dodavanje i popravke te finale sa finim tjuningom...

boggy
20-11-2008, 09:42 PM
NLP, ako nije problem, stavljaj slike i ovde, ima onih koji ne prate ovaj thread od pocetka, bice clanovima razumljivije o cemu, u stvari, pises. :)
Hvala.

pozdrav

bogi

NLP
20-11-2008, 10:10 PM
Znam.
Moram da nagovorim jo? avtora tih fotografija i vlastnika budučeg studija.
Nadam se da če pozitivno reagirati:)

boggy
20-11-2008, 10:34 PM
Znam.
Moram da nagovorim jo? avtora tih fotografija i vlastnika budučeg studija.
Nadam se da če pozitivno reagirati:)

Super! Evo, za pocetak, pristojno se ponasamo :da: :D (barem za sad :rolleyes: :shock: :banghead:)

pozdrav

bogi

NLP
20-11-2008, 10:38 PM
:grin:

Braca
20-11-2008, 11:21 PM
Bogami gadna rasprava na John Sayers forumu, ali neka bude dobar rezultat, pa nek se raspravlja. I na ovom forumu ima takvih rasprava ako ne i gorih. Meni ova gradnja izgleda fenomenalno i uopste ne sumnjam da ce rezultat biti dobar, mada se i ja slazem da ovo nije low a ni middle budget varijanta. Najbolje ce biti da im zalepis rezultate merenja nakon izgradnje, to je jedini cilj ove hi budget varijante. Iskreno dobio sam zelju da od temelja uradim studio, samo jos da neadjem plac i pareeeeeeeee.

idekius
20-11-2008, 11:52 PM
samo jos da neadjem plac i pareeeeeeeee.

Ne mo?e bilo koji plac! ?ta ti misli?? Da to ide tek tako????

NLP
21-11-2008, 09:04 AM
Ma u stvari sad kad pogledam i nije tako gadna rasprava nego je stvarno glupa i nepotrebna.
Ništa revolucionarno nije napravljeno, ništa nelogično, jedino ljudima koji nemaju pojma i sam John neče da kara svoje aktivne forumaše koji mu pune forum:D
Zato sa moje strane nema više razprave.

Studio nije low budget jer se je sve na novo zidalo a ne adaptirao več neki postoječi prostor. I podkonstrukcija je bila pravljena sa podizvajačima, pa ručni rad košta...(zamislite da si kupite takav prostor sagrađen, koštalo bi još min. trostruko više...)
Inače kad bi si to par prijatelja pravilo sami, to bi bio DIY low budget.
Kamene vune nije financijski mnogo, cigl košta koliko košta, knauf sistem nije baš skup i to je to... eee savetovanje, to košta...:D

DeMa
27-11-2008, 11:44 AM
Dobro izgleda nema sta!!!
i?m Back sta se desava ovdje????

Treger
27-11-2008, 10:33 PM
imam ja pitanje:confused:

zar nije malo overkill za reziju stavljanje cele knauf konstrukcije i kamene vune na cele zidove ili je to uradjeno zbog smanjenja spoljasnje buke?

ili ja nesto nisam shvatio...

NLP
27-11-2008, 11:03 PM
Pa jest overkill za sudije/ režije u ruralnim lokacijama.
Mike Vale ima svoju režirku lokalicirani u skladištu, a prostorija pored (alu ploče i betonska mreža stvaraju pregradnu stijenu...) ima dva bučna i vibracijski sumljive tiskarske strojeve/ mašine...

Zato masivna konstrukcija od cigli, punjenja i završne knauf podkonstrukcije, nekoliko prilagođene te plivajuči pod.

Naslednji korak je "unutrašnja akustika" koja če pomognuti ka koliko može frekvencijskom lineranom slikom i zdravim "decayem".

Vale
08-12-2008, 01:04 AM
Ciao dečki.

Vidim da več pridno pi?ete :) Hvala na suportu :wink: Hrvatsko mi ne ide ba? najbolje ali je:rolleyes: ga =)

Neču sve od početka tumačiti, mogu samo reči... napravit čemo najbolje ?to moguče za ovaj budget (previ?e budget ako mene pitate :uhoh:)

Da ne čekirate fotografija na stranim forumima, mogu jo? ovdje napravit photo thread :wink:

Lp

MV

Vale
08-12-2008, 01:07 AM
Od početka...

boggy
08-12-2008, 01:07 AM
Ciao dečki.

Vidim da več pridno pi?ete :) Hvala na suportu :wink: Hrvatsko mi ne ide ba? najbolje ali je:rolleyes: ga =)

Neču sve od početka tumačiti, mogu samo reči... napravit čemo najbolje ?to moguče za ovaj budget (previ?e budget ako mene pitate :uhoh:)

Da ne čekirate fotografija na stranim forumima, mogu jo? ovdje napravit photo thread :wink:

Lp

MV

Hvala Vale, dobrodosao na Rumski! :)

pozdrav

bogi

Vale
08-12-2008, 01:12 AM
...

Vale
08-12-2008, 01:13 AM
Hvala Vale, dobrodosao na Rumski! :)

pozdrav

bogi

Hvala Boggy, drago mi je :wink:

Vale
08-12-2008, 01:17 AM
"zunanje?" pune PVC vrate instalirane...

Vale
08-12-2008, 01:25 AM
Materijal je stigao...

Vale
08-12-2008, 01:29 AM
Plavajoči pod...

Vale
08-12-2008, 01:34 AM
Zatvaranje zunanje/vanjske? strane studia sa gips platami...

Vale
08-12-2008, 01:40 AM
Čigumi test tesnila/silikona :mrgreen:, leplenje svih profila i kontakta sa peno...

Vale
08-12-2008, 01:44 AM
Elektrika...

Vale
08-12-2008, 01:49 AM
Do?la kamena vuna - Tervol :drunk:

Vale
08-12-2008, 02:02 AM
Kad smo savr?ili sa prvim layerom 12,5mm gips... počeli smo sa drugim - 22mm iverka, sve plate so namazane sa tesnilno maso...

Vale
08-12-2008, 02:08 AM
Počeli i zavr?ili sa zadnim layerom 15mm gips (opet tesnilna masa)...

Vale
08-12-2008, 02:13 AM
Anybody said mass? :scared: :mrgreen:

Vale
08-12-2008, 02:16 AM
Strop... isti princip: 12,5mm gips, 22mm iverka, 15mm gips, sve lepleno sa tesnilno maso

NLP
08-12-2008, 09:52 AM
Vale super.

Vale
08-12-2008, 10:52 AM
Na zadnji sliki... HDMI ready za projektor i PS3 lol

Vale
08-12-2008, 10:54 AM
...

Vale
09-12-2008, 01:07 PM
dolazio parket, klima instalirana,...

gregor z
09-12-2008, 04:09 PM
Bravo Vale!!!!

Super zgleda....!!!! Pridem na obisk, ko bo končano...:D

LP G

Vale
09-12-2008, 09:19 PM
Bravo Vale!!!!

Super zgleda....!!!! Pridem na obisk, ko bo končano...:D

LP G

Obvezno! heheh :wink:

Vale
09-12-2008, 09:46 PM
Sutra mi in?talirajo unutra?nja vrata, i kad zavr?ijo startam sa polaganjem parketa... jo? malo pa inner acoustic :guitar::drunk:

Vale
11-12-2008, 03:59 PM
update...

NLP
11-12-2008, 09:12 PM
Danas sam posjetio kako izgleda u živo.
Nastala je stvarno zgodna prostorija za doista normalno kontrolnu sobu!
Iako je susjedna hala tiskarski obrat, isplatila su se neka prilagođavanja kod konstrukcije (i tome i više para), malo smo predimenzionirali knauf podkonstrukciju dakako ali zato su rezultati tome primjerni.

Kad Vale završi još tla, onda idemo dalje sa "unutrašnjom" akustikom.

Vale
14-12-2008, 10:38 PM
:wc:

Theory
16-12-2008, 11:41 AM
da kazem jedan savijet u vezi klime,
izgleda mi da si stavio klimu, zid-zid, znaci na istom zidu sa jedne strane je unutrasnja jedinica a sa druge je vanjska.
Ako nisi onda je ok, a ako jesi onda moze bit mali problem.
To vrijedi za sve one koje stavljaju klimu zid-zid.
Znaci
Problem je stro pri takvoj montazi potrosi se jako malo cijevi(ovisno o debljini zida) problem kod toga je da su klime napravljene i testirane na duzim cijevima, pa ako je cijev prekratka onada kompressor pati, pa nakon 2-3 god moze "prdnut" pa treba zamijenit klimu.
Tako da najkrace bi trebalo bit 1,5-2 metra cijevi sa postojecim cijevima od unutrasnje.
To se lako rijesi, ako je zid pretanak, samo se napravit kolut sa cijevima iza vanjske pa se dobije na duzini, i 2 m cijevi nije skupo, pa bolje potrosit na to nego kupit novu klimu :)
to kazem iz vlastitog iskustva jer nam se desilo 3-4 slucaja bas zbog toga.

DeMa
16-12-2008, 11:53 AM
izgleda mi da si stavio klimu, zid-zid, znaci na istom zidu sa jedne strane je unutrasnja jedinica a sa druge je vanjska.
Znaci
Problem je stro pri takvoj montazi potrosi se jako malo cijevi(ovisno o debljini zida) problem kod toga je da su klime napravljene i testirane na duzim cijevima, pa ako je cijev prekratka onada kompressor pati, pa nakon 2-3 god moze "prdnut" pa treba zamijenit klimu.
Tako da najkrace bi trebalo bit 1,5-2 metra cijevi sa postojecim cijevima od unutrasnje.
To se lako rijesi, ako je zid pretanak, samo se napravit kolut sa cijevima iza vanjske pa se dobije na duzini, i 2 m cijevi nije skupo, pa bolje potrosit na to nego kupit novu klimu :)

Hvala za informaciju.

pozz
Denis

NLP
16-12-2008, 12:04 PM
Interesantno.
Pa on nema tog problema ima vi?e metara udaljenu vanjsku jedinicu.

Vale
16-12-2008, 10:42 PM
Sve smo to sredili ali dobro da si to napisao... ima ludi ko neznaju, hvala :wink:

Znaci

quake
19-12-2008, 12:17 AM
Pozdrav Mike,sve cestitke.Imam i jedno pitanjce.Kakva je ventilacija planirana?Ta klima ili nesto drugo?Znacio bi mi odgovor jer bas o tome mozgam ovih dana i ne znam sta da stavim kod sebe.

NLP
19-12-2008, 12:25 AM
Pa ventilacija je u potpuni suštini ta klima uređaj... ili da otvori i vrata izvana:)

quake
19-12-2008, 12:33 AM
:) ...Ja sam se bojao da ce kroz cevi klime da mi probija buka unutra.

Vale
07-01-2009, 06:05 PM
Pozdrav Mike,sve cestitke.Imam i jedno pitanjce.Kakva je ventilacija planirana?Ta klima ili nesto drugo?Znacio bi mi odgovor jer bas o tome mozgam ovih dana i ne znam sta da stavim kod sebe.

Hello.

Planirana je bila ova klima od Panasonica. Baje najbolja i najti?ja (samo 20db) klima u svom ranku. Ja nemam nikakvih problema, sve radi super, i ni?ta ne probija unutra...

Vale
08-01-2009, 01:01 AM
Tako... mali update.

Sa prijateljom sam polo?io parket, jo? uvijek nema akustike, I nema para...

... hmm imam neke probleme sa uploadanjem fotografija

LACKY
08-01-2009, 01:54 AM
Pa ventilacija je u potpuni suštini ta klima uređaj... ili da otvori i vrata izvana:)
A kako split klima moze biti ventilacija? Zar mislis da ce koroz one cevcice za freon i ubacivati svez vazduh, bojim se da ce te drzati otvorena vrata za ubacivanje svezeg vazduha!

NLP
08-01-2009, 10:05 AM
http://www.biro.si/si/klima-panasonic-cs-cu-e9gkew-delux-inverter-max-hlajenje-3-0-kw-max-gretje-5-0-kw-a-razred-z-e-ionskim-sistemom-za-ciscenje-zraka-primerno-za-klimatiziranje-prostora-do-cca-60-m2-i1376.shtml

toliko o klima uređaju:)

Pa ako če hteti i ta tehnikalija neče biti dovoljno mo?e se poslu?iti i vratima da proluftira.
Za pravi studijski HVAC sistem, mislim da bi se zadu?io bar za naslednje 3 godine...

Vale
08-01-2009, 07:34 PM
za?to nemogu uploadat fotografija?

LACKY
09-01-2009, 01:38 AM
Kakve bre tehnikalije! Split klima moze da hladi ili greje, ali nemoze da menja vazduh, tj. nije to ventilacija. Napravili ste super izolovani magacin.
Neka sedi neko u tom prostoru par dana za redom!
To je bre nehumano, nema dnevnog svetla, nepostoji akustika(prostor je samo izolovan od spoljnjeg sveta) i iritirajuca boja. Od toga moze da se poludi.

boggy
09-01-2009, 05:25 AM
Kakve bre tehnikalije! Split klima moze da hladi ili greje, ali nemoze da menja vazduh, tj. nije to ventilacija.

O tome je vec bilo reci, klimatizacioni sistem koji ima integrisanu i ventilaciju u sebi kosta preko 50000EUR... tako da se to ljudima nije uklopilo u budzet... kompromis im je da otvaraju vrata da bi izluftirali... s obzirom da je to atelje samo za vlasnika/investitora... njegovo je pravo da bude skroman kod trosenja novca tamo gde ustanovi da mu to nije problem (inace, o tome je vec bilo pisano u ovoj temi).

Napravili ste super izolovani magacin.

Da, za magacin ne treba zvucna izolacija (plivajuci pod, pogotovo ne treba), ali opet treba neka ventilacija.

Neka sedi neko u tom prostoru par dana za redom!

A zasto bi? Vise od osam sati rada, dnevno, u bilo kakvom studiju nije dobra praksa (blago receno).

To je bre nehumano, nema dnevnog svetla,

To je svestan kompromis, ako neko nesto pravi pa nema dovljno novca.. ili mogucnosti... onda se mora praviti kompromis.. negde.

nepostoji akustika(prostor je samo izolovan od spoljnjeg sveta)

I o tome je vec pisano ranije u ovoj temi.

i iritirajuca boja. Od toga moze da se poludi.
Stvar ukusa, po mom misljenju. Inace, ovde se ne bavimo sredjivanjem enterijera nego dizajnom studija

pozdrav

bogi

boggy
09-01-2009, 05:28 AM

Vale, forum je imao hardversku havariju, jos uvek ga Administratori sredjuju... tako da se nadam da ce uskoro moci da se uploaduju fotografije... samo malo strpljenja. ;)

pozdrav

bogi

NLP
09-01-2009, 09:11 AM
Kao ?to je rekao Boggy, hvala!!!

Nije, da nismo razmi?ljali o tome, nego pitanje je kakav ti je proračun, mogli bi da napravimo sve i sva?ta a kad nema para...

Svejedno mislim da je bilo sve to napravljeno optimalno.

Unutra?nja modularna akustika če se postavljati kroz nekoliko dana.

Vale je mnogo potro?io do te faze, morao je da napravi zvučno separiranu prostoriju u industrijskoj hali, boje je sam izabrao kakve voli, jer sam mu rekao da boja neče utjecati na fizikalnu akustiku ( na psihoakustiku mo?da hoče...:), počekat ču pa kad počne raditi u tom studiju, pratit ču promjene njegovog pona?anja i ustvarjanja glasbe te raportirat:)).
Među nama: nadam se da neče postati serijski ubojica ili čak turbo folk producent:shock: !!!

boggy
09-01-2009, 12:25 PM

Mislim da sada moze.

pozdrav

bogi

Vale
09-01-2009, 02:40 PM
?to je i Boggy rekao... kompromisi. I zato sam se odlučio za ovu klimu. Moj fresh air so vrata, koja otvaram tu i tam. Ja se u studiu osječam super, pa sam ovdje svaki dan vi?e ili manje od 8 sati. Boja mi je super, i ne zaboravite da gledam u prednju stenu koja je bele boje. ?to vse nije humano :drunk:hehe... ali u zavr?noj fazi, svi napravimo kako se nam sviđa :wink:

NLP... to ti nisi pričao samnom :grin: "jer sam mu rekao da boja neče utjecati na fizikalnu akustiku ( na psihoakustiku mo?da hoče...:))"

Ako smo pričali o tome smo razgovarali kako utjeca boja na ludi kao ludi i bez kake akustike itd. Zato sam se ja odlučio za crveno boju jer...

Citiram:
Crvena boja
Crvena potiče kreativnost i komunikativnost, dinamičnost, strast i radost. Ako se bavite kreativnim poslom, se također u sobu gdje se radi takve boje dobrodo?le.

http://www.karmaplus.net/content/view/115/2/

Vale
09-01-2009, 02:49 PM
Evo frend i ja zavr?ili sa parketom... i več sam donio nekoliko stvari iz starih prostora... kaos!

Vale
09-01-2009, 02:53 PM
Treba mi jo? nova tablica (miza) sa racki,...

Vale
09-01-2009, 02:57 PM
Mo?da jedan put dokupim jo? jedan sub za takvi stub lol...

SHIVA
09-01-2009, 06:52 PM
Citiram:
Crvena boja
Crvena potiče kreativnost i komunikativnost, dinamičnost, strast i radost. Ako se bavite kreativnim poslom, se također u sobu gdje se radi takve boje dobrodošle.

Pa taj isti članak te lijepo upozorava da crvena boja izaziva blago stanje stresa, i mobilizira obrambeni mehanizam organizma podižući tlak i otpuštajući adrenalin u sustav.

Ukoliko se tebi ta boja sviđa... doista nema potrebe da se ikome pravdaš. Ukoliko će osim tebe tamo sjediti i klijenti i/ili suradnici, obrati pažnju na nivo tenzije prilikom rada, jer crveni interijer bi lako mogao agitirati ljude kako na kreativan, tako i na agresivan način. Primjetiš li nervozu i sklonost svađanju - mjenjaj boju.

ps: ništa bez logitech volana ;)

NLP
09-01-2009, 07:17 PM
A i dosta povr?ine če biti prekrito sa absorberima i difuzorima, tako da če crvena biti vi?e manje ambijentalan dodatak.
Nije tako lo?e, meni se isto sviđa.

LACKY
09-01-2009, 10:22 PM
O tome je vec bilo reci, klimatizacioni sistem koji ima integrisanu i ventilaciju u sebi kosta preko 50000EUR... tako da se to ljudima nije uklopilo u budzet... kompromis im je da otvaraju vrata da bi izluftirali... s obzirom da je to atelje samo za vlasnika/investitora... njegovo je pravo da bude skroman kod trosenja novca tamo gde ustanovi da mu to nije problem (inace, o tome je vec bilo pisano u ovoj temi).

Da, za magacin ne treba zvucna izolacija (plivajuci pod, pogotovo ne treba), ali opet treba neka ventilacija.

A zasto bi? Vise od osam sati rada, dnevno, u bilo kakvom studiju nije dobra praksa (blago receno).

To je svestan kompromis, ako neko nesto pravi pa nema dovljno novca.. ili mogucnosti... onda se mora praviti kompromis.. negde.

I o tome je vec pisano ranije u ovoj temi.

Stvar ukusa, po mom misljenju. Inace, ovde se ne bavimo sredjivanjem enterijera nego dizajnom studija

pozdrav

bogi
U pravu si za 8 sat rada, neki provedu po vise godina na robiji, pa ostanu zivi. Prezivece se i ovde 8 sati.

Nije potanje dali je kompromis ili ne vec da je covek split klimu nazvao ventilacijom i rekao da ona ubacuje svez vazduh.
I izvini sto nisam primetio da si o tome pisao.

Sve je stvar ukusa, moze se ofarbati i farbom za tunele, pa sedeti sa suncanim naocalama (kao u seriji Mucke), i usput stedeti struja.
Ali o ukusima netreba raspravljati.

NLP
09-01-2009, 11:16 PM
Nije potanje dali je kompromis ili ne vec da je covek split klimu nazvao ventilacijom i rekao da ona ubacuje svez vazduh.
I izvini sto nisam primetio da si o tome pisao.

Pa rekao sam: "Pa ako če hteti i ta tehnikalija neče biti dovoljno može se poslužiti i vratima da proluftira." (post http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=230561&postcount=63).

Prije toga te razgnjevio moj post: http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=230373&postcount=58 ;
"Pa ventilacija je u potpuni suštini ta klima uređaj... ili da otvori i vrata izvana:)"
Stavi tu riječ "ventilacija" pod "" - "Pa "ventilacija" je u potpuni suštini ta klima uređaj... ili da otvori i vrata izvana:)"

<!-- / message --><!-- sig --> i tvoj odgovor http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=230537&postcount=62

Je li sad u redu?!

LACKY
10-01-2009, 12:23 AM
Video sam ja sta si ti napisao.
Napisao si da je ventilacija u sustini taj klima uredjaj(tako razumeh, pa rekoh da klima nije ventilacija)?
Ili te nisam bas razumeo (ne baratam bas najbolje sa slovenackim).
Nego nisam video Boggy-ev post gde to spominje pa je doslo do zabune.

Oggy
10-01-2009, 03:57 AM
Imam ja split klimu koja ima osvezavanje vazduha... Dakle, moze :wink:

LACKY
10-01-2009, 05:08 PM
Osvezavanje vazduha je jedno a zamena vazduha svezim drugo, nemoze ti to napraviti kiseonik.

NLP
10-01-2009, 06:18 PM
Video sam ja sta si ti napisao.
Napisao si da je ventilacija u sustini taj klima uredjaj(tako razumeh, pa rekoh da klima nije ventilacija)?
Ili te nisam bas razumeo (ne baratam bas najbolje sa slovenackim).
Nego nisam video Boggy-ev post gde to spominje pa je doslo do zabune.

Pa da, pa rekao sam da stavi riječ ventilacija pod " " - to znači da je to bilo neprecizno odgovoreno, izvinjavam se.

"Osvezavanje vazduha je jedno a zamena vazduha svezim drugo, nemoze ti to napraviti kiseonik."

Ne znam da li omogučava ta tehnikalija to ali mislim da ne.
Neka Vale proveri kako je sa tim.

Oggy
10-01-2009, 06:23 PM
Pa ja sad ne znam na sta tacno mislis kad kazes "pravi kiseonik", ali ova koju ja imam ima osim same klime kao klime, jos jedan poseban ventilator i 6 cevi koje ubacuju svez vazduh od napolje unutra. Sad, sa terminologijama sam slab u ovoj oblasti, ali je ekvivalentno tome da otvoris prozor, samo sto ovde ventilator ubacuje vazduh "iz dvorista" u sobu :)

NLP
10-01-2009, 06:26 PM
Koju spravu tačno ima?, čuje se zanimljivo!

Oggy
10-01-2009, 06:41 PM
Pa to je neka Midea klima. Kupljena je pre 4 godine. Znam da mi je bio uslov da "ubacuje svez vazduh od napolje" jer mi je prostor mali (25 kvadrata), a provodim u proseku barem 10 sati dnevno radeci, pa to zna da bude malo naporno kada se desava nocu, pa ne smem da drzim prozor otvoren zbog ostatka ulice... :)
Evo slikao sam telefonom kako to izgleda...

Na daljinskom ima dugmence "ventilation" i kada se ono stisne, pali se jos jedan ventilator koji ubacuje vazduh...

NLP
10-01-2009, 06:52 PM
Nije lo?a.

Oggy
10-01-2009, 06:55 PM
Pa meni je najbitnije to sto radi :)
Realno je to neka "sklj" firma, ali u to vreme kada sam je kupovao, normalne split klime su kostale 250-300 eura, a ova je kostala 500.
Sve je to low budget varijanta, ali je vrlo korisna. Evo, cak i po ovakvim temperaturama ona radi bez problema vec koju godinu za redom, a kad dodje leto jedva da se i gasi... Pri tom, nije ni mnogo bucna, tako da bi se moglo reci da mi je to jedna od korisnijih "investicija"... :)

Vale
25-01-2009, 09:20 PM
Čau.

Evo absorberi so gotovi tako da sad radim na akustiki i več počeo prekrivat prve refleksije. Treba mi još bass trape i vremena da napravim difuzore :)

Ako tko treba info oko absorbera pišite NLP ili meni na PM.

Lp

Vale
25-01-2009, 09:50 PM
jo? jedna...

clusterchord
25-01-2009, 09:59 PM
?to je i Boggy rekao... kompromisi. I zato sam se odlučio za ovu klimu. Moj fresh air so vrata, koja otvaram tu i tam. Ja se u studiu osječam super, pa sam ovdje svaki dan vi?e ili manje od 8 sati. Boja mi je super, i ne zaboravite da gledam u prednju stenu koja je bele boje. ?to vse nije humano :drunk:hehe... ali u zavr?noj fazi, svi napravimo kako se nam sviđa :wink:

NLP... to ti nisi pričao samnom :grin: "jer sam mu rekao da boja neče utjecati na fizikalnu akustiku ( na psihoakustiku mo?da hoče...:))"

Ako smo pričali o tome smo razgovarali kako utjeca boja na ludi kao ludi i bez kake akustike itd. Zato sam se ja odlučio za crveno boju jer...

Citiram:
Crvena boja
Crvena potiče kreativnost i komunikativnost, dinamičnost, strast i radost. Ako se bavite kreativnim poslom, se također u sobu gdje se radi takve boje dobrodo?le.

nevjerojatno evo tek sad sam vidio ovaj thread, a izabrao sam istu boju, mozda nijansu svijetliju u svom novom studiju, i isto mi je zid u koji gledam ostao bijeli 8-), s time da sam ostavio i zadnji zid i strop bijeli. to se dogadjalo oko nove godine. koja koincidencija ahahah.

snimio sma jedan studio od prijatljea u americi koji je imao tu crvenu, a ja sam ju nekad davno imao u prvoj inkarnaciji svog starog studija... i nema tu nikakve agresive i nervoze, bas me uvijek ta boja poticala na kreativnost. u mejduvremenu sam imao pastelno plavu i od nje mi se vjecno spavalo. :rolleyes:

ja nisam toliko ulozio u vanjsku izolaciju, nalazim se na vrhu male 2katne vile.. penthouse. i nista se ne cuje izvana. vidicemo eventualno plivajuci pod kasnije .. sad je tesko rec, jer nitko ne zivi ispod.

inace, odlican posao, bravo Vale i NLP. ajde bacite mi malo info o ovim absoreberima i bass trapovima , jel to radjeno ili kupljeno... izgledaju ovi crni prilicno fancy, kao da su commercially made..

NLP
25-01-2009, 10:35 PM
To su absorberi sa težkom kamenom vunom presvučeni sa crnom mikrotkaninom.
Mišljeni su bistveno za prve refleksije, "bas trapi" (koji če iči u sve moguče kutove:)) če biti nekoliko modificirani "superchunksi".

Svakako mogu da se ti 10cm debeli (120cm X 60cm) absorberi mogu upotrijebiti u svim kutovima prostora i služe kao broadband absorberi sa ekstenzijom u nižim-bas frekvencijama...

Okviri su perforirani oko 40 i nekoliko više %.
Prašno lakirano na crno.
Dosta bolji iskoristak prisutnog absorpcijskog materijala...

Da to je prva komercijalna serija prvog tipa absorbera...

Zato ako itko hoče više informacija, neka me kontaktira preko PM.

Nisam sponzor ovog portala, pa zato nečem da se ispostavljam sa mogučnom zlouspotrebljenom besplatnom reklamom, promoviranju ili slično.

quake
25-01-2009, 10:49 PM
Na ovoj poslednjoj slici mi se cini kao da su absorberi pripijeni uza zid.Ili se varam?

NLP
25-01-2009, 10:52 PM
... da optička varka, zapazio sam, imaju 10 centimetarski air gap.

quake
25-01-2009, 11:04 PM
Pa onda ljudi kazu "veruj svojim ocima":).Muci me vec danima problemcic kako da okacim svoje apsorbere.Jel kod Valea na zidu stoje neke kuke ili slicno na sta se kace?

NLP
25-01-2009, 11:51 PM
Imamo vi?e principa...
...ovaj je najednostavniji; absorber ima na leđima dve nosive letve L profil.
U stijenu se privijače 10cm dugi (i jo? kuka) vijac, na to ide plastifikacija i natakne se na rupe na nosive letve absorbera.

Realtraps i Gik acoustics varijanta "hanginga" mi se osobno čini smije?nima i neprofesionalnima.

Imamo u skoroj proizvodnji i zahtijevneje i fleksibilnje principe vje?anja...

Vale
26-01-2009, 12:33 AM
Evo... bolje? :)

boggy
26-01-2009, 12:53 AM
Evo... bolje? :)

:)
Hvala Vale!

pozdrav

bogi

p.s. Licno nemam problem da shvatim kako ste ih zakacili, ali clanovi, ocigledno... imaju ;)

quake
26-01-2009, 08:55 AM
Sada je sve jasnije,hvala vam.Ja sam isao na varijantu da absorberi budu duplo visi sto znaci da ce stajati na zemlji a pomocu kuka se samo oslanjati na zid.Pretpostavljam da ste isli sa gustinom 120kg/m3?

NLP
26-01-2009, 09:01 AM
130kg/m3 i akustički modifikovan.
Vlakna nisu polomljena kao kod običajnih rockwoola i kompresija je drugačija...
Ali to baš i nije toliko bistveno.

quake
26-01-2009, 12:09 PM
Svaka cast majstoru koji je izbusio sve ove silne rupe:).Super izgleda.

NLP
26-01-2009, 12:13 PM
Taj majstor je stroj koji sa pneumatičkim cilindrom izpre?a rupe.:D
Laser, plazma, voda te slično je preskupo pa i rubovi su onda preustri.

Vale
27-01-2009, 12:48 AM
Evo flutter echo polako počinje izginjati :kesa:

Ad Fines
27-01-2009, 02:06 PM
Svaka cast!!! Trud na prvom mjestu!!!!

Miha Blaze
31-01-2009, 03:21 AM
ovo super izgleda, nadam se da i lepo zvuci ;)

od cega su ramovi? i zbog cega su perforirani? nisam znao da ima uticaj sama perforacija rama na akusticke performanse... :shock:

NLP
31-01-2009, 08:31 AM
Okviri su iz pločevine, prašno lakirano na crno.
Perforacija je skoro 40%.
To znači, da istu količinu uloženog materijala još više iskoristiš za absorpciju.
Još više bi iskoristio bez okvira, ali onda imaš problema sa vješanjem a i kamena vuna ne bi bila zaštitena od morebitnog oštečenja na rubovima i tako dalje...

Vale
08-02-2009, 10:33 PM
Yellow.

Evo, tata mi je pomogao sa cloudom, nije bilo lako :nosepick: Ima malo više prostora između absorbera zbog svjetla a jebi ga, izpalo je super.

Vale
08-02-2009, 10:39 PM
I prednji zid... zavr?io danas.

Ima i novi stolac... hvala 100x Gregor Z.! :D

DeMa
12-02-2009, 03:43 PM
Strasno ljepo

izgleda jako pospremljeno.
Kolko se akustici elemnata stavili?
i kako namjeravate rejsavati donji dio frekvencija???

pozz
Denis

NLP
12-02-2009, 04:11 PM
Sada je pokrio prve reflesivne povr?ine i iza zvučnika (SBIR, LBIR).
Malo je predimenzionirao ?to sam mu savjetovao ali dobro od vi?ka glava ne boli.
Mike ima uvijek vrlo uredno, i kao kad nema, jo? uvijek ima uzorno:)
Donje frekvencije če se rje?avati sa modificiranim superchunks principom.

NLP
12-02-2009, 04:13 PM
... sad ima trenutačno 19 absorbera 120x60cm.

sRce
13-02-2009, 02:52 PM
Momci svaka cast... prelepo izgleda... dobijem zelju kad ovo gledam da pocnem da sredjujem neki prostor...

pozz

zeleni
22-02-2009, 08:31 PM
Mene samo zanima na koliku visinu treba postaviti ove apsorbere??? Pozdrav

NLP
22-02-2009, 09:28 PM
Sa tim principom i gabaritima prostorije i veličine absropcijskih elemenata (60x120cm) se pozicije montiranja orijentiraju na poprečnu poziciju i visinu slušateljeve glave jer su po visini i tweeterji zvučnika na toj visini.
Ali to su samo prve refleksione površine i apsorberi iza zvučnika...
... pokriti je još treba kutove...

gregor z
22-02-2009, 09:47 PM
I prednji zid... zavr?io danas.

Ima i novi stolac... hvala 100x Gregor Z.! :D

no frx.....welcome to the club!

Dobro izgleda.......pridem kej miksat......:wink:

LP G

Miha Blaze
21-03-2009, 01:53 PM
jel ste radili merenja, i da li imate proracune za te apsorbere?

pozdrav!

SumAnuT
21-03-2009, 06:42 PM
Ocemo merenja pre i posle tretmana niskih! :ups:

Dajte malo matematike i akustike, slike smo videli, lepe su :grin:

NLP
21-03-2009, 07:33 PM
Da, potpuno "before" situaciju nismo izmjerili ali izmjerili smo sadašnju situaciju (još bez kutnih absorbera, kojih če biti nekoliko...), Vale ima grafe na svojem kompjuteru i objesit čemo ih kad budu pokriveni prvi četiri vertikalni čoškovi i svakako napravit još te usputne meritve.

boggy
17-04-2009, 08:52 AM
stavljeno na sticky.

pozdrav

bogi

NLP
20-04-2009, 01:35 PM
Hvala.
Evo updejta (za sada samo riječi ali Vale če kroz nekoliko dana dodati i fotografije); sada ima glavne vertikalne čoškove pokrite sa kutnim absorberima.
Sad kreče pokrivati i prednje L/ R čoškove strop/ zid, malenih problema če biti sa instalacijom, jedan absorber ima više od 30kg...
U zadnjoj polovini ovog LEDE dizajna na stropu če doči i 6 skylinea, koji su mu isporučeni jučer.
Onda dolaze nakon toga i akustička mjerjenja...

... pa još je dodao još jedan sub...

Zadnja stijena če malo još pričekati, gdje če predvidoma biti 2 1D QRD difuzora sa prime numberom od 23...

Geronimo
20-04-2009, 02:59 PM
koliko kosta ovakva gradnja??

Hvala.
Evo updejta (za sada samo riječi ali Vale če kroz nekoliko dana dodati i fotografije); sada ima glavne vertikalne čo?kove pokrite sa kutnim absorberima.
Sad kreče pokrivati i prednje L/ R čo?kove strop/ zid, malenih problema če biti sa instalacijom, jedan absorber ima vi?e od 30kg...
U zadnjoj polovini ovog LEDE dizajna na stropu če doči i 6 skylinea, koji su mu isporučeni jučer.
Onda dolaze nakon toga i akustička mjerjenja...

... pa jo? je dodao jo? jedan sub...

Zadnja stijena če malo jo? pričekati, gdje če predvidoma biti 2 1D QRD difuzora sa prime numberom od 23...

NLP
20-04-2009, 05:29 PM
Na to če ti moči odgovoriti Vale (ali mislim da jo? nije potegnuo crtu i napravio konačnu kalkulaciju), samu gradnju prostorije je pravio tim koje je direktno sam naručio, ja sam savjetovao kako, a on nadzirao (i zbog financija i zbog mojih tada?njih operacija...)... pa elektrika, pa klima, pa vrata...
Za samu unutru?nju akustiku, če doči otprilike max.! 7000-8000? sa pdv-om.

boggy
20-04-2009, 05:42 PM
....
Za samu unutrušnju akustiku, če doči otprilike max.! 7000-8000€ sa pdv-om.

Da li je u cenu unitrasnje akustike uracunat projekat (proracuni, skice, crtezi,...), kao i montaza, nadzor i merenja?

pozdrav

bogi

NLP
20-04-2009, 05:47 PM
Izvinjavam se Boggy, dakako da ne.
Montira Vale sam pomoču prijatelja i oca, mi mu pripravimo princip kačenja/ montaže, savjetovanje i pozicioniranje elemenata je na prijateljskoj razini, tako če biti i sa akustičkim mjerenjima.
Nadzirao sam koliko sam mogao na svakih par dana (zbog zdravstvenih razloga) i davao i usputne savjete kad nešto nije štimalo ili je trebalo da je drukčije pa da se popravi... ali Vale je bio nonstop tamo i držao se savjeta, te i usput entuzijastično prečitao knjigu od Rod Gervaisa Build It Like the Pros, da je dobio orijentaciju o čemu se radi.

Vale
21-04-2009, 12:26 AM
pa pročitao sam i The master handbook of acoustics od F. Alton Everesta i 1000 threadova :D tako da znam kako stvari stoje i da NLP mi je u veliko pomoč :wink:

Geronimo mo?da napravim neku kalkulaciju kad zavr?im... ko?ta toliko da sam uvijek bez novca jer ide sve za rupo :uhoh:

danas sam jo? uspio zmontirat difuzore na strop :nosepick:fotke sutra

lp

v

NLP
21-04-2009, 01:53 AM
... no evo to vam je entuzijazam i ljubav prema akusistici!

Geronimo
21-04-2009, 02:20 AM
Super, bas ti hvala. Praticu radove jer me interesuje ovako nesto da napravim. Svidja mi se crvena boja prostora i kako sve to izgleda za sada ;) prva liga :D

pa pročitao sam i The master handbook of acoustics od F. Alton Everesta i 1000 threadova :D tako da znam kako stvari stoje i da NLP mi je u veliko pomoč :wink:

Geronimo mo?da napravim neku kalkulaciju kad zavr?im... ko?ta toliko da sam uvijek bez novca jer ide sve za rupo :uhoh:

danas sam jo? uspio zmontirat difuzore na strop :nosepick:fotke sutra

lp

v

Vale
21-04-2009, 04:42 PM
heheh tnx :wink:

sad imam pokrite sve 4 glavne kutove, kad bude novac (totalno broke) dolaze jo? gornji kutovi... jučer zmontirao difuzore...

zvuči uvijek bolje :trchi:

lp

v

boggy
21-04-2009, 04:49 PM
....
zvuči uvijek bolje :trchi:
......

Ovaj "fenomen" mi je poznat odnekud. :da: Svaka cast! :)

pozdrav

bogi

Ad Fines
21-04-2009, 08:40 PM
Izgleda odlicno...svaka cast!!!

NLP
28-04-2009, 09:06 PM
Pa dobro evo preliminarna mjerenja sweet spota (objavio sam zbog želja iz ovog threada http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=24461&page=7 i ovog http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=27278&page=2, pa i oba je treba prečitati od prvog posta!) kod Valeta.

To su mjerenja kao što rekoh napravljena posle kačenja absorbera na prvim refleksionim površinama (L/R, strop i absorberi na čelnom zidu...).

Sad pokriva čoškove i dodao je dio difuzora... i još se dešava situacija:)
Tako da je omijenjena i mjerena "prva faza" cca. (ajde od oka...) 40-50% posto unutrašnje akustike, koja je predviđena....

Prvi graf je potpuno unsmooth, drugi "rezolucijom" smoothingom 1/12!
Analizirajte sami.

P.S.: ... da nemam mjerenja golog prostora... ali inače da je građeno dosta dovoljno dostojno da svakojakvi i-net kalkulatori "room mode"-ova mogu izračunati modove dosta relevantno i učinak tretmana i izmjerenog slučaja "prve faze"... rezultat mislim da je za tu fazu dosta dobar.
... i slušni doživljaj je več bio dostojan.

Edit: mjerenje - 23sec. dug sweep - od 20hz do 200Hz!... gdje je i najviše problema!

boggy
28-04-2009, 09:16 PM
Pa dobro evo preliminarna mjerenja sweet spota.....

Ne znam kolika ti je duzina prostora, ali ... LEDE koji ste izabrali vam mora vratiti minimalno jedan dip na mestu slusanja, na mernim rezultatima (uzrok: neapsorbujuci zadnji zid, osnova LEDE principa), bez obzira na polozaj monitora i polozaj slusaoca.... to, koliko znam, je odluceno na samom pocetku, i tako ste hteli. Ostale brljotine cete srediti dodatnom apsorpcijom, ako niste do sada sve pokacili.

pozrav

bogi

NLP
28-04-2009, 09:30 PM
Vale ima izmjere prostora, golog - "akustički" zidovi od ciglaka napunjeni nekakvim finim betonom...: 646cm x 496cm x 334cm.
Bez "knauf" prilagođene podkonstrukcije dakako.

boggy
28-04-2009, 09:40 PM
Vale ima izmjere prostora, golog - "akustički" zidovi od ciglaka napunjeni nekakvim finim betonom...: 646cm x 496cm x 334cm.
Bez "knauf" prilagođene podkonstrukcije dakako.

Hm.... da... do tog dipa jos niste stigli.... dugacka vam je soba.

pozdrav

bogi

NLP
28-04-2009, 09:49 PM
Znam.
Očekujem ga.
Sreča je, da je soba "dosta" velika, da se uredi dostojna akustika.
Taj LEDE dizajn je izabran zbog proračuna.
To je to.:)
... "massenburgov room" ili asocijacija u skromnijem iRoom duzajnu ili odličan primjer hammer studio! dizajn... ali ne znam da li ču doči nekad na susret priliki i proračunu:(.

boggy
28-04-2009, 09:54 PM
Znam.
Očekujem ga.
Sreča je, da je soba "dosta" velika, da se uredi dostojna akustika.
Taj LEDE dizajn je izabran zbog proračuna.
To je to.:)

da, da... merenja inace izgledaju odlicno. Poradite na slusnim testovima, uradite neki brzi miks... pa vidite koje su greske

... "massenburgov room" ili asocijacija u skromnijem iRoom duzajnu ili odličan primjer hammer studio! dizajn... ali ne znam da li ču doči nekad na susret priliki i proračunu:(.
Hm... pa jeste tesko dostizno ako se ne napravi kompromis u smislu estetike... cisto da znas... pravimo jos jedan slican... ali u BG... dosta jeftiniji, ali ne manje kvalitetniji...

pozdrav

bogi

NLP
28-04-2009, 10:25 PM
Razumem da.

"pravimo jos jedan slican... ali u BG... dosta jeftiniji, ali ne manje kvalitetniji..."
... zvuči veoma interesantno!

Miha Blaze
04-05-2009, 03:35 AM
Ne znam kolika ti je duzina prostora, ali ... LEDE koji ste izabrali vam mora vratiti minimalno jedan dip na mestu slusanja, na mernim rezultatima (uzrok: neapsorbujuci zadnji zid, osnova LEDE principa), bez obzira na polozaj monitora i polozaj slusaoca.... to, koliko znam, je odluceno na samom pocetku, i tako ste hteli. Ostale brljotine cete srediti dodatnom apsorpcijom, ako niste do sada sve pokacili.

pozrav

bogi

a sta bi se dobilo kada bi i zadnji zid pokrili istim apsorberima??? (to vise naravno ne bi bio LEDE)

da li dodavanjem bas trapova (na uglove, bocni zid sa plafonom) moze da se rese ti dipovi?

da li mozda resenje lezi u helmholcima koji su proracunati za tih par frekvencija? mada kapiram da bi to unelo pevanja istih u prostoriji...

pozdraV!

NLP
04-05-2009, 09:22 PM
... oko priče sa Helmohltzovim aktivnim resonatorima se ne bih upuštao, kako sam više puta rekao.

Da svakako da je dip očekivan i kada se obradi zadnji dio prostora.

Ovdje je planiran difuzni dio sa kutnim absorberima.
Jeste absorberi direktno na zadnjem zidu bi omekšali situaciju ali...
... ako bi bili absorberi u uglovima zadnjog dijela... to nije najdominancijska modalna frekvencija ali ipak ja prisutna...

Odvisno od kubikaže i proporcija prostora - "a sta bi se dobilo kada bi i zadnji zid pokrili istim apsorberima?".
Ubili bi prostor (pre)više nego verovatno željeli:(
... ali ako bi to bilo korisno na osječaj neutralnosti prostora (opet relativno, igrat čemo se sa Boggyevim testovima) onda zašto ne...

Dosta puta se koristi kombinacija absorbcije i difuzije na zadnjem zidu.
... i ako se uopče ne dovrši akustička adaptacija u zadnjem dijelu prostorije namijenjeni režiji (mišljeno na LEDE dizajn svakako), ne samo da ima više nizkotonskih distorzija nego i flutter echo koji zahtjeva i/ ili! difuziju, absorpciju.... odvisno od kubikaže kao rekoh. A to vrlo dosta smeta pri kritičkom slušanju.
Slično če biti ovdje ali malo čemo svakako ekspeimentirati, imamo i nekoliko veči prostor pa je to bar malo olakšujuča okolnost.

boggy
04-05-2009, 09:51 PM
....."a sta bi se dobilo kada bi i zadnji zid pokrili istim apsorberima?".
Ubili bi prostor (pre)više nego verovatno željeli:(

Hm.... jesi li probao? Ili pricas sta ostali pricaju... ;)

... ali ako bi to bilo korisno na osječaj neutralnosti prostora (opet relativno, igrat čemo se sa Boggyevim testovima) onda zašto ne...

Ako imate viska apsorbera... za probu... probajte i jedno i drugo i neka Vale proceni sta mu je bolje...

Dosta puta se koristi kombinacija absorbcije i difuzije na zadnjem zidu.

Neko zanatsko pravilo je da se difuzor ne stavlja BEZ IKAKVE apsorpcije iza njega (odnosno na izuzetno reflektivnu povrsinu). S obzirom da kod tebe povrsine "zidova" nisu od betona, nego su apsorptivne, i da imas vec sada RT60 koji je bolji nego da je soba sva od SAMO betona.... onda nije problem (po mom licnom misljenju) ici direktno sa difuzorom na tu povrsinu (gips plus teska kamena vuna je PRE tvrdog zida!).

... i ako se uopče ne dovrši akustička adaptacija u zadnjem dijelu prostorije namijenjeni režiji (mišljeno na LEDE dizajn svakako), ne samo da ima više nizkotonskih distorzija nego i flutter echo koji zahtjeva i/ ili! difuziju, absorpciju.... odvisno od kubikaže kao rekoh. A to vrlo dosta smeta pri kritičkom slušanju.

ne treba smetnuti sa uma.... da... flutter echo mnogo vise smeta nego "visak" apsorpcije u sobi...
Isto tako, ne treba smetnuti sa uma da niske frekvencije lako penetriraju kroz plocaste drvene materijale, tako da ubijenost sobe se moze dosta popraviti samo plocama od OSB na tim apsorpcionim panelima... a da pri to m ne smetaju puno apsorpciji onoga sto zelimo apsorbovati.

Slično če biti ovdje ali malo čemo svakako ekspeimentirati, imamo i nekoliko veči prostor pa je to bar malo olakšujuča okolnost.

Jeste...

pozdrav

bogi

boggy
04-05-2009, 09:57 PM
a sta bi se dobilo kada bi i zadnji zid pokrili istim apsorberima??? (to vise naravno ne bi bio LEDE)

da li dodavanjem bas trapova (na uglove, bocni zid sa plafonom) moze da se rese ti dipovi?

da li mozda resenje lezi u helmholcima koji su proracunati za tih par frekvencija? mada kapiram da bi to unelo pevanja istih u prostoriji...

pozdraV!

Dodavanjem apsorpcije na zadnji zid se stanje sa niskim frekvencijama samo popravlja,... dipovi postoje, ali manji... sto se blizi nekom neutralnijem zvucanju sobe.. barem za bassove...

Ostaje samo problem KAKO vratiti refleksije visokih i gornjih srednjih u sobu... bez kvarenja apsorpcije niskih... to Nenada plasi. :)

-----
EDIT:
E da, to onda vise nije uopste LEDE dizajn... da se razumemo... ;)
-----

pozdrav

bogi

NLP
04-05-2009, 10:10 PM
Jeste da! ... i post prije i zadnji.
Nači čemo optimalan kompromis u toj specifičkoj situaciji, nadam se:)
Ionako čemo to i objaviti a za osobni/ lični doživljaj prostora kada bude gotov, mislim da če Vale vrlo rado ugostiti zainteresirane.

boggy
04-05-2009, 10:15 PM
Jeste da! ... i post prije i zadnji.
Nači čemo optimalan kompromis u toj specifičkoj situaciji, nadam se:)
....

Svakako, akustika nije religija, barem ne bi trebala da bude,
odnosno... "LEDE" ili "ne-sasvim-LEDE"?
Pitanje nije mnogo bitno, ako se to na kraju zove "BOLJE" za Valeta!

pozdrav

bogi

NLP
04-05-2009, 10:26 PM
Tome se uvijek nadam i dr?i ?to be?e?.
Imam pozitivan stav da če biti sasvim dobro, jer je več sada vrlo ugodan prostor... ali nikako da je jo? gotov da.
Buđet več "malo" trpi... pa i to je real life situacija koja mo?e da ?to oduzme ili mo?da čak da kreatvno čim bolje rije?imo...

boggy
04-05-2009, 10:29 PM
....
Buđet več "malo" trpi... pa i to je real life situacija koja može da što oduzme ili možda čak da kreatvno čim bolje riješimo...
Budzet nikada nije dovoljan... tako da je to sasvim normalna pojava...
Svaki trenutak treba iskoristiti za neku novu ideju ili eksperiment, jer je posao takav... nema se prilike za eksperimente... pogotovo velike... ali ako se ide malo po malo... onda se uce neke druge, nove stvari, kojih nema u knjigama (tesko da ce ih ikada biti!)

pozdrav

bogi

NLP
04-05-2009, 10:51 PM
Da!...
Mislim da če "sada?nja" ideja biti dosta dobra, upo?tevajuč situaciju (financijsku dakako kao prvu varijablu...).
Bit če posve dostojna.
... ako se sa vremenom poka?e da je odlična i omogučuje dostojne "translatable" zvučne proizvode, bit ču veoma zadovoljan:).

boggy
04-05-2009, 10:55 PM
Da!...
Mislim da če "sada?nja" ideja biti dosta dobra, upo?tevajuč situaciju (financijsku dakako kao prvu varijablu...).
Bit če posve dostojna.

Svakako!

... ako se sa vremenom poka?e da je odlična i omogučuje dostojne "translatable" zvučne proizvode, bit ču veoma zadovoljan:).
Neces biti samo ti zadovoljan ;)

pozdrav

bogi

quake
05-05-2009, 05:04 PM
Ehhh.....skroz ste me zbunili sa ovim "dipom" od zadnjeg zida pa vec par dana razmisljam dali ipak da idem sa absorberima nazad ili da ostanem na prvobitnom qrd resenju.Moja soba je drugacijeg oblika i dimenzije su malo vece od 4m/4m,zamalo kvadrat,visina 2,65m....plasim se da ce tu biti dosta dipova i to izrazenih ako bude difuzor nazad:cry:.Nova ideja je pokriti ceo zid sa 60cm kamenom vunom,120kg/m3 ali.....ne bih vise nista pre nego me posavetujete.Dakle,sta da radim,nisam u situaciji da experimentisem?Moze odgovor i na mojoj temi http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=24716

NLP
05-05-2009, 05:42 PM
klik: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=244931#post244931

Miha Blaze
06-05-2009, 02:22 AM
Dodavanjem apsorpcije na zadnji zid se stanje sa niskim frekvencijama samo popravlja,... dipovi postoje, ali manji... sto se blizi nekom neutralnijem zvucanju sobe.. barem za bassove...

Ostaje samo problem KAKO vratiti refleksije visokih i gornjih srednjih u sobu... bez kvarenja apsorpcije niskih... to Nenada plasi. :)

-----
EDIT:
E da, to onda vise nije uopste LEDE dizajn... da se razumemo... ;)
-----

pozdrav

bogi

mozda mogu da modifikuju one apsorbere koje su kacili na bocne zidove i plafon (tj. naprave nove modifikovane apsorbere za zadnji zid)... tako sto ce da na prvu refleksionu povrsinu (ona koja gleda ka prostoriji) da umetnu plocu osb-a dimenzija samog apsorbera, i to mogu takodje da pokriju mikrofiberom kojim su prekrili i ostale apsorbere, tako se izgled ne bi narusio a ipak bi se dosta visokih i srednjih vratilo nazad u prostor... da li je to glupo???

pozdrav!

quake
06-05-2009, 02:18 PM
Mislim da bi ti apsorberi bili pretanki za zadnji zid i opseg u kojem "rade" pokriven osb-om bi bio skoro neutralisan,tako mi se cini.....

Miha Blaze
06-05-2009, 03:48 PM
Mislim da bi ti apsorberi bili pretanki za zadnji zid i opseg u kojem "rade" pokriven osb-om bi bio skoro neutralisan,tako mi se cini.....

mozda me nisi dobro razumeo (tj. se ja dobro nisam izrazio) na one apsorbere 10cm debele od kamene vune se doda na prednju stranu tabla osb-a... to bi bio apsorber od oko 12-ak cm i jos na 10-ak od zida...

quake
06-05-2009, 03:56 PM
Tako sam te i razumeo.Mislim da bi im osb samo rapidno smanjio koef. apsorbcije pa je pitanje onda zasto osb nije stavljen na zid bez tog apsorbera.Sigurno je bolja varijanta staviti 60cm debele apsorbere na ceo zid i onda preko njih stavljati osb dok rt60 ne bude zadovoljavajuci,mislim da je Boggy na takvu varijantu mislio.

boggy
06-05-2009, 04:03 PM

Ne bi bio neutralisan rad apsorbera ako je (apsorber) namenjen za niske i donje srednje frekvencije.

Ako se bojis, uzmi tanji osb, ne mora bas 18mm...

@All
Ne preterujte sa iluzijama o mogucnostima "zaustavljanja" zvuka nekakvim drvenim i gipsanim plocama... mislim... moze.. ali ne na niskim i niskim srednjim frekvencijama... za te frekvencije su doticne ploce u velikoj meri akusticki transparentne.

pozdrav

bogi

NLP
06-05-2009, 04:36 PM
... da za niske i srednje niske frekvencije su takve ploče membrane koje dodatno mogu da pomognu kod absorbcije...

boggy
06-05-2009, 04:43 PM
... da za niske i srednje niske frekvencije su takve ploče membrane koje dodatno mogu da pomognu kod absorbcije...

to pogotovo, ali im se rezonancije moraju kontrolisati.

pozdrav

bogi

NLP
06-05-2009, 05:11 PM
... jeste damfovati kamenom i slično.

quake
06-05-2009, 05:38 PM
Koliko duboko apsorbuje kamena vuna 10cm,tezine 100kg/m3,10cm odmaknuta od zida?...i koliko osb ploca debljine 18cm ide duboko sto se refleksije tice?

NLP
06-05-2009, 09:03 PM
imaš ovdje več mnogo puta spomenutu stranicu sa dobrodošlim kalkulatorima: http://www.mh-audio.nl/Helmholtzabsorber.asp#PanelAbsorber

moraš da znaš kolika je težina ploče/ membrane na m2, dodaš airgap i dobiješ tangiranu frekvenciju... ali... to valja za samo sealed kutije koje resonuju "baš na toj frekvenciji"...

predviditi membranu koja vibrira, absorbira i refleksuje pojedine frekvencije... nije predvidljivo ima dosta parametara.
imaš i jedne interesantne kalkulatore koji upotebljavaju dokučene modele... ma radije pogledajte i prečitajte pojedinosti: http://www.whealy.com/acoustics/index.html

opet je to teorija, ima "nekoliko" rupa (dosta je kontradiktorna i akustičari se međusobno svađaju... a opet je interesantno, istina je negdje u sredini po mom skromnom mišljenju i iskustvima)... u praksi je dodano mnogo više parametara i nema nekakvih modela za predviđivanje:(...

... ali opet se ovdje ne govori o membranama u ko zna kakvim sve situacijama u kojim bi bile upotrebljivane...

koliko absorbira 100kg/m3 težka vuna (i sa airgapom od 10cm...) bi bilo dobro da izmjeri sam proizvođač vune ili proizviđači modularnih absorbera (mjerenja u laboratoriju sa certifikatom nije uopšte priuštljivo, pa i mjerenja izpod 100, 125hz nisu više mjerodavna tako da...) je težko reči ali izkustveno- tervol 130kg/m3 10cm debeo, airgap 10cm, je dosta efektivan do (stvarno nije mjerodavno neka bude samo orijentacijsko!) 70Hz, kada dodavaš sve više i više jednakih absorbera (na proučenim pozicijama) u prostor te mjeriš, uvijek dublje idu pomoču suradnje ukupno svih absorbera, kod Valeta možemo vidjeti efikasnost kad smo pokrili tek prve refleksione površine i prednju stijenu http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=244284&postcount=129 ...

Nadam se da ti če biti informacije od neke koristi.

quake
07-05-2009, 11:04 AM
Hoce naravno,hvala puno.Uglavnom apsorberi od 10cm sa 10cm airgapa od 120kg/m3,koliki su kod mene, idu dosta dublje nego sto sam mislio sto je naravno....SUPER.Jedva cekam merenje u sobi ali jos nemam uslove za to jer mi nije gotov prozor izmedju cr i rr pa za sada samo racunam kako bi to trebalo na kraju da zvuci.

Vale
23-08-2009, 06:37 PM
:skacu2:

ima neki mali update =) nisam još zadovoljan sa akustiko ali ipak, več studio super zvuči i to se vrlo dobro odraža na mojim projektima... treba mi još absorbcije, basstrapovi u prednjem i stražnjom gornem kutu, difuzije na stražnjom zidu... također novac :grin:

Vale
15-10-2009, 06:04 PM
Evo malo bolje fotke...

Thanks to Gregor Zemljic... ima i nove Euphonixe... Mc Control & Mc Mix :drunk:

Bitch
15-10-2009, 09:23 PM
Vale super su fotke :) :)

...e sad nije mi jasno, jel to Gregorov bivsi monitor kontroler (posto on ima Avocet), ili Gregor ima i jedan i drugi? :)

gregor z
16-10-2009, 08:35 AM
Vale je jedan od sretnika koji je imao mogučnost kupiti ESE monitor controller....on ima poslednjeg koji je bio napravljen sa najboljim alps potenciometrom.......moj je prodat prijatelju u Ljubljani.....

A Avocet sam uzeo zbog DA konvertora......

Miha Blaze
17-10-2009, 02:33 AM
svaka cast! da miksas i da ti bude milina oko srca! :)

ali stvarno predobro izgledaju absorberi!!!

boggy
17-03-2010, 08:32 PM
Anybody said mass? :scared: :mrgreen:
http://www.rumski.com/forum/attachment.php?attachmentid=4401&stc=1&d=1228702264

Nenade, da li ste mozda izmerili frekventnu raspodelu akusticke izolacije za ovu konstrukciju?

pozdrav

bogi

NLP
17-03-2010, 10:27 PM
Ne znam da li dobro razumijem izraz "frekventna raspodela akusticke izolacije"?

boggy
17-03-2010, 10:31 PM
Ne znam da li dobro razumijem izraz "frekventna raspodela akusticke izolacije"?

Acoustic insulation frequency response/characteristic...
druga slika u ovom dokumentu http://www.agc-flatglass.eu/glassday/EN/PDFs/geluidsisolerend_EN.pdf

pozdrav

bogi

NLP
17-03-2010, 10:51 PM
Nisam izmjerio na žalost.
Onda bih morao da akustički izmjerim prije nego kad su postavljeni zidovi (zidovi/stijene su bili odabir Valeta i građevinarske firme...), kad su postavljeni zidovi i kad je postavljena podkonstrukcija, a tada sam bio prikovan na postelju, bio sam na bolovanju...
Cela konstrukcija je narasla u par tjedana kad su zaštartali.
Bio sam veoma malo prisutan tokom tog procesa:(
Bilo je i nekoliko kompromisa.

Imam mjeritve koje sam objavio (http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=244284&postcount=129 - pokrivene prve refleksije ...) i novije sad kad se polako završava, "fale" još 2 kutna absorbera.
Rezultati si do sada dosta dobri, kod unutrašnje akustike su korišteni samo porozni absorberi bez ikakvih membrana.

boggy
17-03-2010, 11:05 PM
Nisam izmjerio na žalost..........
Ma ok... vazno je da si se oporavio :)

To se moze i sada izmeriti i mislim da ni ne moras meriti pre podizanja zidova.

Apsolutni SPL na nekoj razdaljini mozes izmeriti i u samoj prostoriji (sada).
Ako smontiras mikrofon van prostorije (a zvucni izvor ti ostane u sobi, sa nepromenjenim SPL)... mozes izmeriti koliko realno prolazi zvuka napolje (MLS bi tu mozda bio bolji od sweep). Ostaje samo da korigujes uticaj udaljivanja mikrofona od izvora zvuka u slucaju spoljneg merenja i smanjis izmerenu izolaciju za smanjenje nivoa usled (samo) udaljenja. Nije najbolji metod ali moze dati bolju informaciju od nikakve.

pozdrav

bogi

p.s. pogodnim izborom pozicije mikrofona moze se pojednostaviti korekcija usled udaljenja.

NLP
17-03-2010, 11:21 PM
ma k vragu sam se oporavio jo? uvijek sam... pardon...:)

Zanimivo rje?enje.
Obratna metoda.

Ali kako da koregujem udaljenje, da bi bilo koliko toliko objektivno?
Ako smo sad mjerili u sweet spotu... da bude jednako udaljen mikrofon u prostoru i mikrofon izvan "cigli"?
I onda A/B usporedba?

Usput: koji program upotrebljava? za mjerenje?

SumAnuT
17-03-2010, 11:29 PM
Me bogi te pita kolika je izolaciona moc te pregrade, u zavinosti od frekvencije ...

Ako sam dobro shvatio stavis mikrofon sa unutrasnje strane zida pa izmeris nivo i uzmes frekvencijsku karatkeristiku, pa onda izneses mic napolje i snimis isto to ... uracunas za koliko si udaljio mikrofon da ne bi i to ulazilo u racunicu za pregradu i to je to.

Dakle onoliko koliko si udaljio mikrofon od izvora (vise nego u prvom slucaju jer si sada morao da ga izneses napolje), toliko db dodas, da ne racunas te db sto otpadaju na slabljenje zvuka u vazduhu ...

boggy
17-03-2010, 11:31 PM
ma k vragu sam se oporavio još uvijek sam... pardon...:)

:(

Zanimivo rješenje.
Obratna metoda.

Ali kako da koregujem udaljenje, da bi bilo koliko toliko objektivno?
Ako smo sad mjerili u sweet spotu... da bude jednako udaljen mikrofon u prostoru i mikrofon izvan "cigli"?
I onda A/B usporedba?

Usput: koji program upotrebljavaš za mjerenje?

Mozes da koristis program Prof. Dr. Ivo Mateljana sa Splitskog Univerziteta http://www.fesb.hr/~mateljan/ ... zove se ARTA... verovatno si vec cuo za njega.

Sto se tice korekcije SPL, moze da se koristi teoretska metoda, odnosno 1/r zakon. Kalkulator imas ovde http://www.sengpielaudio.com/calculator-distancelaw.htm

Napominjem da je metoda prilicno gruba... ali s obzirom da je izolacija navedenih zidova veoma ozbiljna... ne ocekujem toliku gresku koja bi cinila merenja neupotrebljivim... i +/-5dB tacnost je sasvim zadovoljavajuca (s obzirom da nema nikakvih dostupnih informacija)...

A sto se tice neravnina usled modova sobe... pa dobro... znamo gde su modovi sobe pa cemo ih ignorisati :da:... ne mora bas da bude sve jednostavno i ocigledno ;) (citanje rezultata merenja zvucnika je prava vestina... i ko to krene da radi ... sve ostalo mu dodje "lako")

pozdrav

bogi

NLP
17-03-2010, 11:34 PM
da slično razmišljam ali hočem da bude čim više mjerodavno... da za neku orijentaciju če biti u redu.

boggy
17-03-2010, 11:36 PM
....

Ako sam dobro shvatio....

jesi

da ne racunas te db sto otpadaju na slabljenje zvuka u vazduhu ...
Tacno

pozdrav

bogi

boggy
17-03-2010, 11:38 PM
da slično razmišljam ali hočem da bude čim više mjerodavno... da za neku orijentaciju če biti u redu.

EDIT:
Informacija da postojeci zid daje prosecnu izolaciju od ... recimo 50dB je za mene odlicna orijentacija! Makar realno bilo i 40dB ili 60dB ... svejedno je... sve je to dobro, vazno je da nije realno 20dB

Nigde mi ne zurimo... ako u medjuvremenu nadjem na netu ova merenja a da budu iole smislena i upotrebljiva.. javicu ovde da se ne mucis :D :mrgreen: :p

pozdrav

bogi

NLP
17-03-2010, 11:42 PM
E super.
Da imam ga slučajno među zaznamcima i nisam ga još koristio, hvala!
Nadam se da je stabilan (room EQ i ETF nista baš stabilna:()
Živi bili i videli!

Trebam još samo da se izvrši samo mjerenje... Vale ima dosta posla pa da se ga pričeka da nađe vremena.
Izgleda da se mu isplatila akustika:)

boggy
17-03-2010, 11:47 PM
E super.
Da imam ga slučajno među zaznamcima i nisam ga još koristio, hvala!
Nadam se da je stabilan (room EQ i ETF nista baš stabilna:()
Živi bili i videli!

Zna da izazove BSOD na Lynx Studio L22... ali to je (samo) Lynx :D i to uradi odmah na pocetku ako promenis samplerate u medjuvremenu a startujes merenje... kad nista ne cackas po pitanju sample rate i broja bita (meni) radi stabilno.
Postoji veoma kvalitetno uputstvo za svaki od tri programa u paketu... preporucujem da se procita pre upotrebe...

pozdrav

bogi

boggy
17-03-2010, 11:53 PM
....

Trebam jo? samo da se izvr?i samo mjerenje... Vale ima dosta posla pa da se ga pričeka da nađe vremena.

rekoh vec... nema zurbe... cuvaj zdravlje... ali kad ugrabis priliku i smognes snage...

Izgleda da se mu isplatila akustika:)
SJAJNO!!! :jupi::trchi::dance:

pozdrav

bogi

NLP
17-03-2010, 11:54 PM
da uvijek ne?to:(
... uh imao lynx nemam ga vi?e:(
tc katastrofa, rme bio veoma stabilan, novi driverji katastrofa... roll off novi driverji i stari nazad opet ne radi... iako je room eq ili etf...
Snači ču se nekako:)

boggy
17-03-2010, 11:56 PM
da uvijek nešto:(
... uh imao lynx nemam ga više:(
tc katastrofa, rme bio veoma stabilan, novi driverji katastrofa... roll off novi driverji i stari nazad opet ne radi... iako je room eq ili etf...
Snači ču se nekako:)

EMU?

(NE 0404)

pozdrav

bogi

p.s. Da, ARTA prilicno stabilno radi na starom Digigramu (PCMCIA)

NLP
17-03-2010, 11:58 PM
rekoh vec... nema zurbe... cuvaj zdravlje... ali kad ugrabis priliku i smognes snage...

SJAJNO!!! :jupi::trchi::dance:

pozdrav

bogi

... ma zdravlje ko....

A ne, sad iz inata hoču kad si več načeo:)

Ali nisam posve razumeo:
... ako u medjuvremenu nadjem na netu ova merenja a da budu iole smislena i upotrebljiva.. javicu ovde da se ne mucis :D :mrgreen: :p

boggy
18-03-2010, 12:03 AM
....
... ako u medjuvremenu nadjem na netu ova merenja a da budu iole smislena i upotrebljiva.. javicu ovde da se ne mucis :D :mrgreen: :p

Pokusao sam da se nashalim
Slicnih rezultata merenja nema ( a da im verujem) ...
a ako (slucajno) nadjem neka dobra javicu ovde da ne moras da meris.

pozdrav

bogi

NLP
18-03-2010, 12:18 AM

DzoniPFC
30-04-2010, 07:50 PM
samo pametovanje i provokacija.

toga ima i ovde.:banghead:

NLP
01-05-2010, 12:28 AM
... to je DaBear mene citirao a za?to misli? tako?

Vale
31-05-2010, 02:16 PM
Zdravo!

Mislim, da je čas, da malo updateam ta thread po dalj?i odsotnosti :)

Nardil sem si novo mizo, zmontiral 4 nove bass trape v zadnjem delu studia, difuzorje, končal cloud,... zmontirat ?e morem 2 bass trapa na sprednjo steno, potem malo fine tuninga in bi moglo bit to to...

Vale
31-05-2010, 02:17 PM
...

Vale
31-05-2010, 02:33 PM
Meritve še bom delal, ko bo vse končano,... kaže nam dobro, studio je še vedno dokaj live (RT60 = 0,371s) :)

Smooth 1/24

Lp,

Vale

analog
31-05-2010, 05:42 PM
Previ?e su mali screenshotovi, ne vidie se brojke.
Jel druga fotka ceo watherfall dok ne padne nivo za 60dB?
Jel treća fotka RT60 vs freq? Jel ima? izmereno i od 20Hz?

Hvala
Pozdrav

Vale
31-05-2010, 05:51 PM
aha sorry... meritev je od 20hz do 20.000hz

http://www.planetaudio.si/portal/index.php?act=attach&type=post&id=1964

http://www.planetaudio.si/portal/index.php?act=attach&type=post&id=1965

http://www.planetaudio.si/portal/index.php?act=attach&type=post&id=1966

SumAnuT
31-05-2010, 09:59 PM
Jbt koliko posla i kako sve super izgleda i opet je f karakteristika +/- 10 dB, akustika je stvarno maceha :banghead:

boggy
31-05-2010, 10:03 PM
Jbt koliko posla i kako sve super izgleda i opet je f karakteristika +/- 10 dB, akustika je stvarno maceha :banghead:

Pre bih rekao da je oko +/-6dB... onaj lagani slope prema visokim frekvencijama je najverovatnije zbog polozaja mikrofona.
A da je akustika maceha... hm... dobro zapazanje... :)

pozdrav

bogi

boggy
31-05-2010, 10:10 PM
Zdravo!

Mislim, da je čas, da malo updateam ta thread po dalj?i odsotnosti :)
....

Hvala Vale!

pozdrav

bogi

NLP
31-05-2010, 10:53 PM
Da oko 15dB devijacija je odnosno cca. +/- 7,5dB (ne gledam celotnu skalu do 20.000Hz nego do recimo 200, 300Hz ostalo je priča za sebe, više frekvencije od toga nisu problematične i te devijacije stvaraju druge stvari u sobi i slično... ima mnogo parametara...).

Sa ovim finim tjuningom odnosno prestavljanjem pozicije slušanja i pozicije zvučnika sva sa Valetom došla i do negdje +/- 6, 5dB ali je bila pozicija zvučnika i sweet spot na veoma nepraktičnim pozicijama pa je trebalo napraviti kompromis i doreči to je dosta okej u tim okolnostima.

Vale je i sa promjenom manje radne površine doprineo boljem rezultatu, pa još dodatni akustički elementi... a još ima nešto rezerve kako još poboljšati (kauč, klubske mizice od pozadi, još absorbera...) ali nešto je treba žrtvovati ako se želi neki komfort...

Da se donese neki praktičan zaključak, sada je dovoljno dobro da se napravi odličan zvučni proizvod.
Oko toga ima i sam u zadnje vrijeme dovoljno pohvala sa strane stručnih ljudi:)

SumAnuT
31-05-2010, 11:04 PM
Ma svakako, nadam se da ne mislis da sam rekao da je ovo lose, cak naprotiv. Nego smo od pocetka uz ovu temu i taj studio i sada smo dobili i merenja, i prvi put ustvari zaista shvatam shvatam koliko posla (citaj para), to iziskuje.

Mom laickom oku da je neko pokazao ovakav studio (kada se setim samo debljine zidova sa predjasnjih strana i svega ostaloga) i rekao sta mislis kolika je devijacija ja bih rekao +/-1 db! :)

Stvarno je ogroman posao srediti akustiku ...

Onda neko dodje pa polepi sundjere na zidove :banghead::rotfl::rotfl::rotfl:

Eto, sad ko god bude pitao sta se od akustike moze srediti za 200 evra, posaljite ga na ovu temu i sve ce mu biti jasno :)

boggy
31-05-2010, 11:10 PM
Hm... rezultati su odlicni .... +/-6-7dB je neki maksimum koji se moze postici u nekom manjem prostoru...

Takodje, control room akustika se mora na kraju zavrsiti prilicno reflektivno ako zelimo dobru translaciju miksa... a gde imamo refleksije izrazene, nece biti izmerena ravna frekventna karakteristika iznad 1kHz... upravo zbog refleksija.

Srecom mi studijsku akustiku pravimo i za neciji sluh i usi... ne samo za mikrofon i merenja.

pozdrav

bogi

boggy
31-05-2010, 11:16 PM
.............
Mom laickom oku da je neko pokazao ovakav studio (kada se setim samo debljine zidova sa predjasnjih strana i svega ostaloga) i rekao sta mislis kolika je devijacija ja bih rekao +/-1 db! :)............

:) retki su zvucnici koji imaju frekventni odziv bolji od +/-1dB u anechoic room....

pozdrav

bogi

SumAnuT
31-05-2010, 11:23 PM
Ma znam, karikiram :)

Zna li se koji studio ima najravniju karakteristiku?
Moze li se to uopste postici a da se ne napravi gluva soba?

NLP
31-05-2010, 11:23 PM
Aha, da na ?alost tako je kod akustike, linearno novčano ulaganje ne pokazuje i linearne akustičke rezultate na ?alost:(
Ali odnosno na to da se ovdje primenjivala modularna akustika i ne ugrađena rezultat je vi?e nego odličan.
Ugrađena akustika bi doprinesla nekoliko bolje rezultate ali bi zahtjevala i vi?e para i ostalih komplikacija.
... a sad i ostali parametri od mjerenja su dosta relativni... i linearnost zvučni?kog sistema kao ?to ka?e Boggy... ima toga puno to je samo početak svih mogučih parametara a svaki mo?e pridodati i oduzeti nekoliko dB...

NLP
31-05-2010, 11:41 PM
Ma znam, karikiram :)

Zna li se koji studio ima najravniju karakteristiku?

Ne znam više gdje ali sam zaznao jednom negdje (mislim da na GS forumu), pročitao da ova stvarno stručna akustička firma dođe do takvih rezultata: http://www.pilchner-schoustal.com/ ili http://www.2psii.com/ dođe sa rezultatima na +/-1.5dB ili tu negdje.

Svaka čast ali mi je to nekoliko veoma sumljivo "definitivno" i "determinacijsko".
Inače akustički rezultati se veoma nerado pokazuju široj i nestručnoj javnosti jer i ne znaju što gledaju odnosno kako da si razlažu rezultate, te i ne mogu da naprave dosta lepu linearnost (marketinško gledano) a da je ubačena velika radna površina/mikseta te slične zahtjeve sa strane naručnika...

... pa i na kraju krajeva, svaka kvaliteta i nekvaliteta akustike se ne može izmjeriti i prikazati grafom...

boggy
31-05-2010, 11:55 PM
.....

NE...

rekoh vec... ako imamo refleksije (a moramo ih ostaviti u nekoj meri) i ako je RT60 izmedju 0.1 i 0.3s.... NEMOGUCE je dobiti (ravan) frekventni odziv zvucnika u granicama +/-1dB.

Ako zelis takav odziv sa zvucnicima koji su u najboljem slucaju isto +/-1dB (veoma retko)... moras napraviti potpuno gluvu sobu.. anechoic... reflection free! Meni je to logicno... ako sam izmerio zvucnik u gluvoj sobi i on je bio +/-1dB... kako mogu da ocekujem da control room akustika obezbedi uslove za isto to, ako nije "potpuno gluva"?

Zahtev ti je kontradiktoran... refleksija se u merenjima frekventnog odziva prikazuje kao comb filter... a covek je cuje kao refleksiju ne kao filter... mozak to MOZE da desifruje ne kao seriju "rupa" nego kao reverb... refleksiju... sta god... mozak je sofisticiraniji analyzer od FFT...

zato i neces naci rezultate merenja studija po svetu... mozda grupno u nekom naucnom radu... gde su se bavili merenjima... i to mogu da kazem da je cesto KATASTROFA!!! S obzirom da je i taj odziv cesto rezultat kompromisa (klijent hoce kauc... hteo bi da pomeri mikser napred... ne svidja mu se osa slusanja kako preporucuje akusticar nego poprecno.... itd)... onda ga niko ni ne objavljuje jer ce napraviti los poslovni "image".... zato se objavljuju fotografije.... pricaju price... mislim.... PRICA se kako je odziv "ravan".... ALI niko merenja ne objavljuje :shock: :D :rolleyes:

pozdrav

bogi

dvuckovic
01-06-2010, 03:55 AM
Uostalom, ako oces da steknes neku predstavu o tome kakav je monitoring u nekom studiju, nadji nekoliko izdanja smiksanjih u njemu, pa sam procijeni...

Npr, miksevi iz Strongrooma i SARM su uglavnom besprekorni...

boggy
01-06-2010, 07:55 AM
Ne znam vi?e gdje ali sam zaznao jednom negdje (mislim da na GS forumu), pročitao da ova stvarno stručna akustička firma dođe do takvih rezultata: http://www.pilchner-schoustal.com/ ili http://www.2psii.com/ dođe sa rezultatima na +/-1.5dB ili tu negdje.

Svaka čast ali mi je to nekoliko veoma sumljivo "definitivno" i "determinacijsko".
Inače akustički rezultati se veoma nerado pokazuju ?iroj i nestručnoj javnosti jer i ne znaju ?to gledaju odnosno kako da si razla?u rezultate, te i ne mogu da naprave dosta lepu linearnost (marketin?ko gledano) a da je ubačena velika radna povr?ina/mikseta te slične zahtjeve sa strane naručnika...

... pa i na kraju krajeva, svaka kvaliteta i nekvaliteta akustike se ne mo?e izmjeriti i prikazati grafom...

Sasvim je dovoljno da se pridrzavamo EBU dokumenta koga sam prilozio u http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33486. Procitaj koji su uslovi neophodni....

Ukratko.. kada uradis smoothing 1/3 oktave, treba da upadnes u njihov "gabarit" od +/-3dB... i to ne po celom opsegu... ima nacrtan graficki kriterijum. Mi smo zadovoljili kriterijum sa ranije navedenim merenjima... i poslednja dva studija koja smo projektovali/merili takodje uspesno zadovoljavaju taj kriterijum...

Naravno... ovo sto ste prilozili i sto stalno insistiras da bi trebalo prilagati (najmanje 1/24 smooth, 1/48smooth) nijedna ozbiljna organizacija ne zahteva.... jer verovatno zna sta to moze da implicira.

Drugim recima ne treba preterivati... sasvim je dovoljno zadovoljiti EBU kriterijume... ako cemo o merenjima... mnogo je vaznije da se napravi studio u koga covek dodje, sedne da radi i bez problema uradi ako radi prema onome kako cuje... sto manje navikavanja tim bolje.

pozdrav

bogi

boggy
01-06-2010, 08:12 AM
Uostalom, ako oces da steknes neku predstavu o tome kakav je monitoring u nekom studiju, nadji nekoliko izdanja smiksanjih u njemu, pa sam procijeni...
........

Da... ovo je prakticno jedina smislena metoda... svako drugo "procenjivanje" je gubljenje vremena.

pozdrav

bogi

TheBraco
01-06-2010, 08:33 AM
Pozdrav,
kakvi su ovo stalci za monitore ( drveni ili metalni )??
LP

analog
01-06-2010, 05:24 PM
........

Da... ovo je prakticno jedina smislena metoda... svako drugo "procenjivanje" je gubljenje vremena.

Hoćete da kažete da rezultat zavisi samo od sobe i monitora, a ne i od veštine mix inženjera, benda, opreme.. ?

NLP
01-06-2010, 11:05 PM
analog: rezultati su odvisni od svih faktora dakako.

TheBraco: Vale ima midfielde na wooferima a prije je imao betonske stalke.

Odlična/najbolja metoda je dakako da se uspje?no radi u prostoru i da se naprave odlični zvučni produkti.
Ali treba zagotoviti preduvjete za to...
Akustička merenja su zato, da ne mjerim samo sa uvom jer iskreno rečeno nisam sposoban da analiziram spektrum i da vidim gdje ?to fali ili je vi?ak iako je to vi?e nego +/- 5, 6, 7...dB.

Ako smo več pravili ne?to neka se izmjeri (mo?e se i ?to popraviti ako se ba? ne?to gadno ističe), sa moje strane je ipak odu?evljenje ako je subjektivan do?ivljaj prostorije dobar te i da vidim ?ta smo napravili i to izmerili jer neko ko mi ka?e ta soba odlično zvuči to je to... i prostorija je na drugim koordinatama Zemlje onda barem da vidim neki graf a ne subjektivan utisak i to subjektivan do?ivljaj specifičkog individuuma...

... kratka anekdota:
Vi?e nego 4 godina sam radio u potpuno mrtvoj sobi (do negdje 60, 70dB, moj prvi studio) i premnogi su rekli da ne mogu tako da rade, da im nije dobro, da im rado pozli i slično a meni nije bilo ni?ta posebno, ni?ta negativno, ba? se mi nekako sviđala a rezultati su bili slični kao iz mnogo skupljih i ozbiljnijih studia ali morao sam da se priviknem svakako!

Moj najbolji prijatelj isto je radio u toj prostoriji ali svaka dlaka mu smetala, bilo mu je klavstrofobično itd. i rezultati su bili tome primjerni...

Zato je svaka prostorija subjektivan do?ivljaj, proizvodi koji izlaze iz te prostorije opet odličan "dokaz", neko peti individuum opet ne bi napravio ni?ta dobro ni u "Massenburgovoj" prostoriji...
... dosta dobri rezultati merenja su samo ?lag na torti, kad se več pravi akustički tretman.
...pa i ako smo obečali da čemo dati i te meritve, eto tu su i to je to.

I svakako je logično kao ?to sam rekao"... pa i na kraju krajeva, svaka kvaliteta i nekvaliteta akustike se ne mo?e izmjeriti i prikazati grafom..."

eto analogije na to:
ba? sam ne dugo nazad pročitao jedan citat... ne znam da li znate slovenačkog proizvođača hi-end gramofona Kuzmu koji je rekao:"
"Zrezku" lahko z meritvami določimo skoraj vse, ne moremo pa niti pribli?no izmeriti "okusa" !!! !!!"
odnosno:
" "Odrezku" mo?emo sa mjeritvama da odredimo skoro sve a ne mo?emo ni pribli?no da izmjerimo "okus" !!! !!!"
(http://www.kuzma.si/AmplioCMS2/public/EnterPublic.cms2?langId=60&request_locale=en_US)

Ja bih jo? dodao: Nije svakome isti odrezak jednako dobar... a ako je i vegetarijanac...

Zato tu mo?emo da filozofi?emo do beskonačnosti i natrag.

Malo se upu?tam i u uspuredbu različitih tipova dizajna akustičkih tretmana, dosta sam na početku, tek je pro?lo cca. 15 godina, nikako nisam slu?ao sve moguče tipove dizajna... usporedba je veoma!!! relativna i odvisna od "kakav ima? dan"... treba mnogo raditi u jednoj pa drugoj pa tako dalje... ali i kad razgovaram sa freelancerima i čitam različite izjave po svjetskim forumima i kad dođe do konkretnih dizajnova i usporedbi, do?ivljaji su veoma relativni, nekome je ono bolje, drugome ono, neke prostorije u teoriji ni "ne bi smele" biti ne?to posebno a opet druge bi morale biti superlativne...

I to je neverending story a kad rade različiti ljudi u istoj prostoriji opet svaki ima svoje individualno psihoakustičko doimanje zvuka i opet je to subjektivno od čovjeka do čovjeka, zato sam naporan sa tim mjeritvama, jedino one mogu da daju neku relativno objektivno i ponovljivu početnu tačku ?to i kako... iako nikako potpuno informaciju!!!

Nadam se da razumjete ?to sam htio reči.

analog
01-06-2010, 11:37 PM
NLP da li mo?e? da ka?e? ne?to o "strategiji" pozicioniranja apsorpcionih panela i difuzora? Kako si se odlučio za te pozicije? Za?to su absorberi u zoni prvih refleksija a ne difuzori?

Da li ima? neka merenja RT60 sa detaljnijim prikazom opsega od 20-2000Hz?

hvala

NLP
01-06-2010, 11:54 PM
Ako si čitao thread od početka onda mo?e? vidjeti da se zbog budgeta primjenio klasičan LEDE dizajn (ajde malo je modificiran na zadnjem zidu, pročitaj ceo thread...), prostorija je izgrađena od zidova dalje u jednoj hali i zato tome primjeran bud?et.

Oko RT60 ima? objavljena mjerenja, mjereno je sa RoomEQWizard i sa Bogijem sma osobno preko emaila razmi?ljala da REW program zna lagati i nije ba? siguran oko toga...
To mi je bilo svakako razvidno kad napravi? barem 30, 40 merenja i uspoređava? merenja... ali mislim da je RT60 tu negdje jer se taj uzorak skoro stalno ponavljao (cca. 90% je skoro jednak rezultat).

A mo?e? i da dođe? naokolo i sam poslu?a? prostoriju, mislim da Vale ne bi imao ni?ta protiv.

analog
01-06-2010, 11:58 PM
Hvala na pozivu i odgovoru :)

chitao sam ceo thread, ali davno, pa sam zaboravio :(

boggy
02-06-2010, 01:02 AM
................

I to je neverending story a kad rade različiti ljudi u istoj prostoriji opet svaki ima svoje individualno psihoakustičko doimanje zvuka i opet je to subjektivno od čovjeka do čovjeka, zato sam naporan sa tim mjeritvama, jedino one mogu da daju neku relativno objektivno i ponovljivu početnu tačku što i kako... iako nikako potpuno informaciju!!!..............

Ne slazem se da SMEMO toliko da se oslanjamo na merenja, pogotovo ako ne znamo kako su napravljena! Razumem sta zelis da postignes... ali na zalost, oslanjanje samo na merenja moze da te navede da napravis greske... isuvise je "klizavo"...

Evo, imam primer za "kontra-indikaciju"!

Bio sam aktivni ucesnik u jednom threadu na gearslutz-u gde se covek obratio za pomoc jer ne moze da smiksa nista u sobi a da to posle valja... pogotovo bass. Ne znam tacno sad gde je taj thread, ako ga nadjem prilozicu link.

Secam se da je prilozio i "merenja".

Kada se njegova merenja pogledaju... dobija se utisak da je soba sasvim OK. :confused:

Na kraju je bilo da je odziv sobe merio preko ukljucenog KRK ERGO-a. :shock:

Vec taj primer (mi) je dovoljan da shvatim da se merenjima prostorije ne moze sasvim verovati... mnogo je sigurniji pokazatelj rezultat koji neko napravi u toj sobi... tu nema "prevare". To je i dalje sasvim upotrebljiva informacija cak i kada je klijent na drugom kraju sveta... posalje wav fajl... jedino ti treba iskusan mixing inzenjer i producent da ti to poslusa i kaze gde se covek mucio.

Taj primer mi je i jos jedan pokazatelj da sobnu equalizaciju treba zaobici u sirokom luku... te sprave/softveri prave samo "dobra akusticka merenja sobe"... i nista drugo.

Takodje, ovom "mojom" predlozenom metodom (miksanje, ne merenje) na kraju mozemo ustanoviti da ne treba nista uraditi u necijoj sobi jer covek u njoj pravi dobre rezultate... i ja mogu da zivim sa tim! Makar to nemalo nikakve veze sa nasom ustaljenom praksom.. a ni sa ljudskom prirodom.... ali tada sam siguran da nisam napravio gresku... jer je cilj akustike control rooma.... upravo to... dobri rezultati onog ko radi u njoj!

@analog

Za ocekivati je da neko ko miksa, u sobi koja se testira, prvo zna da radi... sto se sprava tice... takodje imaju uticaj... ali mi se cini da iskusan producent/mixing inzenjer/mastering inzenjer, koji to kasnije slusa, moze sa relativnom lakocom iz miksa da izvuce sta potice od (ne)umeca... sta potice od sprava... sta potice od sobe... jer su greske sistematske i sebi specificne... skoro da niko nije neosetljiv na njih...

Konfuzija u mozgu zbog stojecih talasa na bassu definise svoj potpis u rezultatima ... sasvim drugaciji od karaktera/razlika koji unosi recimo high-end analogni lanac sprava.. u odnosu na pluginove...

Konfuzija te sprecava da doneseses PRAVU odluku... jer ne cujes tacno, makar i znao sta treba da uradis i imas vrhunske sprave za to.

Monitoring sistem... njegova sposobnost "motivacije"... takodje igra ulogu..... ali na drugi nacin... i mislim da se sve to moze cuti u miksu, odvojeno jedno od drugog.

Zbog lose sobne "akustike" najcesce ljudi "petljaju" ekvilajzerom na frekvencijama koje uopste ne treba dirati... iskusan mixing inzenjer/producent/mastering inzenjer... tako nesto moze da cuje... ja ne mogu. :ups:

pozdrav

bogi

dvuckovic
02-06-2010, 02:40 AM
Hoćete da ka?ete da rezultat zavisi samo od sobe i monitora, a ne i od ve?tine mix in?enjera, benda, opreme.. ?

Ocu da kazem da se na odredjenom nivou neke stvari podrazumijevaju.

Miha Blaze
03-06-2010, 01:01 AM
mislim da basevi sami po sebi prave ogromne probleme mix inzenjerima da ih izmiksaju kako treba... i mislim da je istima "vid" jako zamucen, tj kao da rone u mutnoj vodi gde je vidljivost jaako mala... i mislim da je to problem i velikih studija, al opet, iskusni se privikavaju na takve uslove i tako rade i postizu dobre rezultate... deluje mi kao da mnogima nije jasno sta se tamo dole dogadja...

Bitch
03-06-2010, 11:30 AM
...u losim velikim studijima, da

u dobrim, ne :)

DaBear
03-06-2010, 12:56 PM
mislim da basevi sami po sebi prave ogromne probleme mix inzenjerima da ih izmiksaju kako treba... i mislim da je istima "vid" jako zamucen, tj kao da rone u mutnoj vodi gde je vidljivost jaako mala... i mislim da je to problem i velikih studija, al opet, iskusni se privikavaju na takve uslove i tako rade i postizu dobre rezultate... deluje mi kao da mnogima nije jasno sta se tamo dole dogadja...

kakva izjava...???:shock::confused:

Bitch
03-06-2010, 01:56 PM
kakva izjava...???:shock::confused:

ozbiljna :D

Vale
06-06-2010, 09:53 PM
evo... tako zvučim :) http://www.tenovis.si/mikevale/mike_vale_-_global_oriental_clip.mp3

:harmonikas:

Vale
09-06-2010, 01:38 PM
I jo? jedan remix ene slovenske grupe...

http://soundcloud.com/mikevale/tabu-42-mike-vale-remix

phil.milmax
05-07-2010, 09:43 AM
Da li neko zna gde se u Beogradu mogu kupiti ovakvi crni profili?

http://www.rumski.com/forum/attachment.php?attachmentid=5220&stc=1&d=1240230901

NLP
05-07-2010, 11:11 AM
Pa te?ko če? dobiti takav perforiran trak sa punim rubovima.
To se inače radi custom po potrebi.
Tome primerna je i cjena. Ili ako ima? kolegu sa perforacijskim strojem i primernim alatom...

A mo?e? da kupi? skroz perforisanu pločevinu (cele ploča je perforisana, ima? različite tipove perforacija...http://www.metalnet.si/perforirana/?prikaz=perforacije&odprtost...) ali kad odre?e? trak koji ti treba onda ima? na rubovima gdje si odrezao o?tre rubove jer si presekao rupe...

Upotrjebit mo?e? recimo dekapiranu pločevinu ili pocinkanu bez perforacije (rade se absorberi i sa punom pločevinom, tada nije obod absorpcijskog materijala upotrjebljen...) pa je elektrostatički pra?no oboji?, jer druge metode bojenja se ne obnesu tako dobro, cena nije ba? sitnica:)

phil.milmax
06-07-2010, 12:28 AM
A da li ima negde da se uzme ovako nesto?

http://www.radford.edu/shelm/acoustics/images/DSC03230.jpg

NLP
06-07-2010, 01:36 AM
Da mo?e ali nije tako profesionalno napravljeno ali da mo?e.
U teoriji je najbolje posve bez okvira:)

Eomsy
06-07-2010, 09:40 PM
A da li ima negde da se uzme ovako nesto?

http://www.radford.edu/shelm/acoustics/images/DSC03230.jpg
Meni se ovo čini kao aluminijski kutni profili za gips ploče ... e, kako su spajane? Vjerojatno sa var aparatom za aluminij .. prepostavljam :grin:!

NLP
07-07-2010, 08:56 PM
Pa jeste neki klasični profili - corner bead je tu recimo:
http://www.radford.edu/shelm/acoustics/bass-traps.html

Vale
12-07-2010, 11:45 PM
:bend:

http://www.youtube.com/watch?v=R0qkl68bqvQ&hd=1

Vale
03-02-2011, 04:24 PM
Ciao momci.

Malo sam zaboravio na ovaj forum... too much work :D

Evo studio konstrukcija ide prema kraju. Sound i vibe u studiu je sjajan i ja sam vrlo zadovoljan sa rezultatima.

Lp,
Vale

Vale
03-02-2011, 04:27 PM
I evo još jedan nov track, da čujete kako zvuči moja produkcija :wc:

http://photos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/hs036.snc6/166690_10150091293279626_31992574625_5801453_52575 6_a.jpg

http://soundcloud.com/sixteenofive/mike-vale-rising-up-original-mix

Eomsy
03-02-2011, 08:33 PM
Ma, jajos ala playos :D ... Ovo izgleda do panja ... fakat jebenica posao zavr?en. Svaka čast !

bornaa
19-02-2011, 07:19 PM
ujeemti svaka cast na sjajnom poslu. jel se smije znat, kolko je to sve skup para izaslo?

DaBear
20-02-2011, 08:47 PM
meni malo naporne sve ove kutije sto vise na sve strane.....to se obicno sve sakrije iza nekog platna...kao neke kutje od razglasa okacene na sve strane.
Jel nije moglo nekako da se to sve ugradi u zid i lepo pokrije?

Valjda je i vizuelan efekat bitan za dobar rad u studiju?
Crveno / crno / belo..meni izgleda malo naporno za ochi.
Sound predpostavljam da je ok, ali meni mora i da izgleda lepo...

NLP
20-02-2011, 09:09 PM
Pa njemu i jo? mnogokome, koji si je kad je video ovaj studio za?elio i sam... se dopada pa sad, sto ludi sto čudi, sto ?ena dvesto sisa:)

Eto recimo jednog primjerka kad smo tretman sakrili sa platnom, naknadno če doči jo? difuzori (oni neče biti pokriveni dakako!): http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=294005&postcount=2

Samo izrazi ?elju ?to ?eli?:)

DaBear
20-02-2011, 09:32 PM
Pa njemu i jo? mnogokome, koji si je kad je video ovaj studio za?elio i sam... se dopada pa sad, sto ludi sto čudi, sto ?ena dvesto sisa:)

Eto recimo jednog primjerka kad smo tretman sakrili sa platnom, naknadno če doči jo? difuzori (oni neče biti pokriveni dakako!): http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=294005&postcount=2

Samo izrazi ?elju ?to ?eli?:)

pa naravno...ovo izgleda mnogo mnogo bolje !! Ne zamara...

Surfer
20-02-2011, 10:40 PM
Iako nisam stručnjak za akustiku, moram priznati da mi se ovdje čini da nešto nije u redu sa početnim dizajnom ako je potrebna tolika količina absorbera i difuzora.
Koliko vidim sve je sagrađeno iz početka i to sa zidovima koji već sadrže absorbciju pa na razumijem zašto se odmah nije mislilo na akustiku (paralelni zidovi npr. ili ravan strop)

Ovakvo enormno vješanje treatmenta po zidovima izgleda vrlo amaterski i ukazuje na pokušaj naknadnog riješavanja problema nastalog u fazi gradje.
Ako su već uočeni problemi onda su se po meni trebali riješiti velikim koracima a ne absorber po absorber.

Ako je problem sa refleksijama onda se tretira cijeli zid a ne vješa se 18 absorbera i difuzora.
Zašto recimo strop nije napravljen kao jedan veliki absorber i spušten pod kutom.
Što rade difuzori na plafonu?!?! WTF?!?!

A siguran sam i da se ovakvim pretjerivanjem ubio zvuk kompletno da bi se dobilo na nakakvoj kontroli..

NLP
21-02-2011, 02:24 AM
Surfer oprosti ali doista se uopče ne razume? u akustiku:(

Ajde barem da prečita? od početka. ?koljka studija (vanjske zidane stene i knauf podkonstrukcija) slu?i prvenstveno soundproofingu, studio se nalazi u industrijskoj zoni u tiskarskom skladi?tu. Ti zidovi djeluju kao membranski absorberi kao po drugoj funkciji (veoma nizko... probano je da je upotrebljen čim vi?e pasivan odnosno porozan način tretmana a ne kao John Sayers i Wes Lachot stara klasična re?enja...) a po prvoj funkciji prvenstveno za soundproofing!

Absorber po absorber - modularni tip! dizajna zbog ?elje vlasnika a dizajn je primjer klasičnog LEDE principa!

E kad to razumije? uočit če? za?to tako!

Ima? izmeren frekvencijski odaziv koji je odličan te RT60 koji ka?e da mo?e jo? mrtvlje gledano na specifički volumen, a ba? pre par dana je dodano jo? nekoliko elemenata (skuplja pare mic po mic, nije u Americi:rolleyes:) tako da se pribli?ava optimalnoj reverberaciji (po AES, EBU, ITU...).

Ajde koliko misli? da je u drugim referentnim kontrolnim sobama volumensko/ procentuelno gledano akustičkog tretmana?!

Ajde malo pogledaj to:
http://www.gearslutz.com/board/photo-diaries-recording-studio-construction-projects/304215-amsterdam-mastering-construction-thread.html
... ima toga jo?, to je prvi koji mi je pao na pamet.

Da ne komentari?em klasičan N-E od Tom Hidleya... e onda je to tek početna količina ulo?ene izolacije:rolleyes:

Surfer
21-02-2011, 05:36 PM
Surfer oprosti ali doista se uopče ne razumeš u akustiku:(

Ajde barem da prečitaš od početka. Školjka studija (vanjske zidane stene i knauf podkonstrukcija) služi prvenstveno soundproofingu, studio se nalazi u industrijskoj zoni u tiskarskom skladištu. Ti zidovi djeluju kao membranski absorberi kao po drugoj funkciji (veoma nizko... probano je da je upotrebljen čim više pasivan odnosno porozan način tretmana a ne kao John Sayers i Wes Lachot stara klasična rešenja...) a po prvoj funkciji prvenstveno za soundproofing!

Absorber po absorber - modularni tip! dizajna zbog želje vlasnika a dizajn je primjer klasičnog LEDE principa!

E kad to razumiješ uočit češ zašto tako!

Imaš izmeren frekvencijski odaziv koji je odličan te RT60 koji kaže da može još mrtvlje gledano na specifički volumen, a baš pre par dana je dodano još nekoliko elemenata (skuplja pare mic po mic, nije u Americi:rolleyes:) tako da se približava optimalnoj reverberaciji (po AES, EBU, ITU...).

Ajde koliko misliš da je u drugim referentnim kontrolnim sobama volumensko/ procentuelno gledano akustičkog tretmana?!

Ajde malo pogledaj to:
http://www.gearslutz.com/board/photo-diaries-recording-studio-construction-projects/304215-amsterdam-mastering-construction-thread.html
... ima toga još, to je prvi koji mi je pao na pamet.

Da ne komentarišem klasičan N-E od Tom Hidleya... e onda je to tek početna količina uložene izolacije:rolleyes:

Ja kao čovjek koji se ne razumije u akustiku znam samo da se nikad ne grade paralelni zidovi i stropovi.
Znam i ja da je konstrukcija prvenstveno namijenjena soundproofingu.
Ali dok se izrađuje konstrukcija se vodi račun i o akustici a ne zidaju se paralelni zidovi i stropovi pa se onda razmišlja o standing waveovima, absorbciji i difuziji:rolleyes:

Kao da ja snimim vokal na 16bita/32 khz i onda miksam na 24bita/96 khz da dobijem bolji zvuk.

U ovom prostoru je praktički koliko vidim 90% svih površina osim poda pokriveno ili absorberima ili difuzorima.
Zašto to nije rješeno odmah u startu prilikom gradnje?
Dakle, tretirano u zidovima ispod akustičke tkanine a tek onda dolazi room tuning modularnim sistemima.
Absorber po absorber pa tako sve do 50 absorbera nije modularni pristup nego tapkanje u mraku.
Ovdje mi se čini da je samo pitanje dana kad će se absorberi početi stavljati i po podu.

Dakle , ja ne govorim da je ovdje previše tretmana, ja govorim o tome da je toliki tretman odavno trebao biti inkorporiran a ne naknadno vješan po zidovima.

Isto tako ne vidim nikakav razlog za vješanje nekakvih difuzora do kojih zvuk uopće ne može doprijeti jer je pod jedina refleksivna površina.
Radio sam u dosta studija u Europi osobno, od home studija do multi-million facilities a i vidio puno slika i još nisam nikad u životu vidio difuzore na stropu osim eventualno u cloudu i to u 1% svih dizajna, a naročito ne difuzore koji nešto glume na stropu ispred zadnjeg zida jer tamo zasigurno nemaju nikakvu funkciju.

Zašto nije kompletan zadnji zid pokriven difuzorom?
Kakav je to LEDE dizajn ako je zadnji zid pokriven sa više absorbera nego difuzora?

Mislim, meni je svejedno ako je zvuk dobar na kraju ali mi se čini kao loš dizajn u startu.
NHF

P.S. Mike , sviđa mi se tvoja muzika. A muzika je najbitnija:wink:

NLP
21-02-2011, 07:23 PM
Surfer nije dovoljno samo iči po studijima i graditi ih.
To je modularni princip kojeg preferiraju realtraps, gikacoustics, readytraps...
Na takav način si mo?e svatko napraviti neku dosta "trotl ziher" akustiku u postoječem prostoru a elemente naručiti po po?ti a svakog trenutka ako zatreba da skine sve elemente i upotrebi ih drugdje ako treba.
Jedan primjer: http://www.gikacoustics.com/room_setup.php
To je modularni LEDE a na leđnoj strani su dva absorbera iz razloga jer nisu bile kod izgradnje po?tovane sve zamisli... kompromisi:(
Bilo je vi?e kompromisa (recimo knauf podkonstrukcija) ali ispalo je dosta dobro.

Veoma preporučeno je da je prostor pravokutnih prereza jer se nizke frekvencije nabiraju veoma predvidljivo:
http://www.hunecke.de/en/calculators/room-eigenmodes.html

Sa pravougaonim prostorom se je najvi?e i?lo jer su bili vanjski gabariti za zidane stijene ograničeni a i prevelika ?elja vlasnika da ima čim vi?e prostora.
U takvim srednje velikim prostorima nije priporučljvi RFZ dizajn (kose povr?ine za redirekciju visokih i ponekih srednjih...), moraju da budu onda dosta veliki prostori, da je dizajn uspje?an.

I proračun ne bi trpio sve ove zahtjeve oko "lomljene" prostorije.

Ovdje ima? dosta osnova, da vidi? ?to i kako:
http://www.rumski.com/index.php?categoryid=48&p2001_articleid=7

Ove difuzore ?to vidi? na plafonu i sa zadnje strane... pa to je LEDE dizajn. Da se naprave pogoji za Initial Time Delay Gap treba da je čim vi?e difuziran zadnji dio (slično kao kod RFZ dizajna, mo?e? i pogledati u akustičkim knjigama psihoakustičku filozofiju oko toga). Ako ukloni? difuzore na stropu i sa strane ima? flutter echo, e onda bi morale biti kose povr?ine i jo? ?to...

Zvuk je dobar imam i predloze da se stvari jo? "dorade" da če stereo slika biti ?ira i slično... ali vlasnik je veoma zadovoljan tako da... eto.

Uvijek ti je neki dizajn studija sveden na proračun i specifičke ?elje vlasnika.
I ja preferiram drugačiji princip ako mo?e.

Surfer
21-02-2011, 07:55 PM
Surfer nije dovoljno samo iči po studijima i graditi ih.
To je modularni princip kojeg preferiraju realtraps, gikacoustics, readytraps...
Na takav način si mo?e svatko napraviti neku dosta "trotl ziher" akustiku u postoječem prostoru a elemente naručiti po po?ti a svakog trenutka ako zatreba da skine sve elemente i upotrebi ih drugdje ako treba.
Jedan primjer: http://www.gikacoustics.com/room_setup.php
To je modularni LEDE a na leđnoj strani su dva absorbera iz razloga jer nisu bile kod izgradnje po?tovane sve zamisli... kompromisi:(
Bilo je vi?e kompromisa (recimo knauf podkonstrukcija) ali ispalo je dosta dobro.

Veoma preporučeno je da je prostor pravokutnih prereza jer se nizke frekvencije nabiraju veoma predvidljivo:
http://www.hunecke.de/en/calculators/room-eigenmodes.html

Sa pravougaonim prostorom se je najvi?e i?lo jer su bili vanjski gabariti za zidane stijene ograničeni a i prevelika ?elja vlasnika da ima čim vi?e prostora.
U takvim srednje velikim prostorima nije priporučljvi RFZ dizajn (kose povr?ine za redirekciju visokih i ponekih srednjih...), moraju da budu onda dosta veliki prostori, da je dizajn uspje?an.

I proračun ne bi trpio sve ove zahtjeve oko "lomljene" prostorije.

Ovdje ima? dosta osnova, da vidi? ?to i kako:
http://www.rumski.com/index.php?categoryid=48&p2001_articleid=7

Ove difuzore ?to vidi? na plafonu i sa zadnje strane... pa to je LEDE dizajn. Da se naprave pogoji za Initial Time Delay Gap treba da je čim vi?e difuziran zadnji dio (slično kao kod RFZ dizajna, mo?e? i pogledati u akustičkim knjigama psihoakustičku filozofiju oko toga). Ako ukloni? difuzore na stropu i sa strane ima? flutter echo, e onda bi morale biti kose povr?ine i jo? ?to...

Zvuk je dobar imam i predloze da se stvari jo? "dorade" da če stereo slika biti ?ira i slično... ali vlasnik je veoma zadovoljan tako da... eto.

Uvijek ti je neki dizajn studija sveden na proračun i specifičke ?elje vlasnika.
I ja preferiram drugačiji princip ako mo?e.

Ma sve OK, samo mi je malo čudno bilo sve to ali naravno uvijek postoje neki subjektivni razlozi ili kompromisi za koje ja ne mogu znati dok samo gledam ovako fotografije.

U svakom slučaju na kraju je bitno samo to da zvuči dobro i da je klijent zadovoljan
:thumbsup:

boggy
23-02-2011, 01:27 AM
Ja kao čovjek koji se ne razumije u akustiku znam samo da se nikad ne grade paralelni zidovi i stropovi.
Znam i ja da je konstrukcija prvenstveno namijenjena soundproofingu.
Ali dok se izrađuje konstrukcija se vodi račun i o akustici a ne zidaju se paralelni zidovi i stropovi pa se onda razmišlja o standing waveovima, absorbciji i difuziji
..........

U osnovi se prostorije koje se spremaju za studio prave sa paralelnim zidovima, sto se 100% moze videti i na danasnjim "gearslutz photo threadovima" koje mozes pratiti ako te zanima. Ono sto ti vidis kao "povrsine" ili "zid" nije pravi zid nego akusticki element sa odredjenom namenom, nekad je to samo "tapacirung", nekad panel apsorber, nekad membranski apsorber, a nekad sve pomalo. U svakom slucaju ta povrsina je "meksa" od cigle i nije zid u bukvalnom smislu te reci.

Kao sto je NLP vec rekao, predvidivost sobnih modova je od velikog znacaja u akustici, da bi znali sa cime cemo se susretati u toku dizajna, a tako nesto moze dati samo soba koja je u startu u obliku geometrijskog tela koje se kod nas zove "kvadar (http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9A%D0%B2%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%80)". Pri tom se zapreminski prostor priprema da bude i do duplo veci nego sto ce se kasnije koristiti, jer akusticni tretman trosi pozamasnu zapreminu prostorije. Ako se o necemu brine prilikom izrade novog studija, to su odnosi duzina stranica, da bi sobne rezonancije bile sto ravnomernije rasporedjene i time lakse potisnute, vise o tome na threadu "room ratios (http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:6PYKkWR3TvEJ:forum.studiotips.com/viewtopic.php%3Ft%3D3148+room+ratios+site:studioti ps.com&cd=1&hl=en&ct=clnk&source=www.google.com)" (koristim google cache, jer izgleda da forum na kome je o temi diskutovano (trenutno?) ne radi).

Znaci, to sto vidis na povrsini je samo "scenografija" ili skin... koza... najvazniji deo je ispod :) i studio se ne "zida" tako od pocetka. Osnova je uvek ravna... posle se stranice "krive".

.............
Ove difuzore što vidiš na plafonu i sa zadnje strane... pa to je LEDE dizajn. Da se naprave pogoji za Initial Time Delay Gap treba da je čim više difuziran zadnji dio (slično kao kod RFZ dizajna, možeš i pogledati u akustičkim knjigama psihoakustičku filozofiju oko toga). Ako ukloniš difuzore na stropu i sa strane imaš flutter echo, e onda bi morale biti kose površine i još što...
........

Boldovano/podvuceno u citatu, je zapravo je odgovor na neka od pitanja u threadu. LEDE design je BRUTALNA apsorpcija samo napred, na prednjoj strani... a zadnja je reflektivna, pardon, difuzna... :D (uproscena definicija)

S obzirom da niko do sada zvanicno nije poslao LEDE u "penziju", a definisan je u vreme kada su korisceni magnetofoni i vinil (nema Bog zna sta mnogo ispod 100Hz) studiji se i dalje rade po tom principu jer do skoro nije (IMHO) data adekvatna i prihvatljiva zamena (RFZ, RRZ, N-E, sve smo ih vec pretresli, svaki ima svoje kompromise).... pogotovo za male i srednje prostorije gde su zidovi relativno bliski, ako mislimo na Haas Effect.

Za one koji su pitali... brutalna akusticka apsorpcija u modularnom dizajnu mora izgledati kako vidite da izgleda, jer je... pa... modularna! :) Niko ne planira da skriva modularne akusticke elemente ispod tapacirunga. E sad, sto ih ima vise nego na slikama koje ste navikli da gledate po netu... e pa toliko ih minimalno treba da se smire (ove danasnje, "digitalne") niske frekvencije :D koje idu koliko god zelite zelite ispod 100Hz.

Takodje u par studija koje smo "krpili" po Srbiji, i u kojima je divljao bass, tako da se nije moglo raditi, ukupno, po sobi, nisu imali apsorpcionog materijala za tri NLP-ova panela koje vidite na slikama... neki od tih dizajna su (kao) licili na "LEDE". Dodavanjem JOS 3-5 kubika poroznog materijala u tim studijima je resavalo (neke) probleme.

Flutter echo u zadnjem delu prostorije je skoro po pravilu karakteristika LEDE designa koji je, za neupucene, jako malo realno i detaljno dokumentovan, i uglavnom "idi mi, dodji mi" prica, cak i u naucnim radovima, gde ne bi trebalo biti nedorecenosti. Zakosavanje tog dela je jedino moguce resenje ako striktno zelimo da postujemo LEDE princip i ne stavljamo apsorber na plafon (Live End!)... difuzor je drugi i bolji nacin... izabran je bolji.

Znaci, ako nekom smeta kako ovo vizuelno izgleda sada, moze slobodno u svom studiju da stavi i tri do pet puta manje panela (kao na reklamnim slikama), ali onda ne treba nikom da se zali za to sta ga je "snaslo"... :shock: ne spekulisem, nego pricam iz iskustva. :)

Takodje neko ne mora da stavi difuzore na plafon zadnjeg dela ali ce dobiti flutter echo... pa ako mu je tako bolje...nemam problem sa tim.

Tako da je NLP ovo dizajnirao posteno, i kako "Bog zapoveda", a ne po sarenim, "pick me", slikama sa interneta, dok izmerene karakteristike, slusanje, i zadovoljstvo klijenta to i dokazuju, bez obzira sto je sam princip modularnosti i "reusing-a" u osnovi previse kompromisan, pogotovo za poduhvate sa ovako ozbiljnim ambicijama... (IMHO)

Fiksna instalacija sa drvenim ramovima (rostiljem), soba u sobi, je daleko siri i manje kompromisan princip, ali je to onda fiksna investicija koja se tesko moze vise iskoristiti na drugom mestu. S obzirom na "posrtanja" u muzickom poslu, ljudi danas lakse izdvajaju novce za modularne apsorbere nego za shtafne, daske, srafove, medijapan, ploce i sta sve ne...

pozdrav

bogi

TheLightrider
16-11-2014, 09:55 PM
Kada bi ovakav studio gradili u mirnoj, rezidencijalnoj okolini, koliko bi olaksali slojeve izolacije ?

NLP
16-11-2014, 10:07 PM
Mnogo finacijski lak?e.

TheLightrider
16-11-2014, 10:17 PM
Veoma lepo. Recimo da se gradi jedna bas takva prostorija. Da li bi dovoljno bilo 2 cm vazduh, 8 cm min vuna, 12,5mm drywall, 20mm drywall ?

NLP
16-11-2014, 10:21 PM
Potrebno bi imati sve podatke specifičke prostorije i onda neko optimalno rešenje, nema univerzalnog odgovora.
+ svoj otvoren thread.