PDA

View Full Version : S ritam mashine na sequencer?

tomo
11-11-2008, 09:45 AM
Pozdrav!

Imam ritam mashinu Roland R-5 i u nju mogu memorirati 6 pjesama, a posto cu ju koristiti za nastupe potrebna mi je veca memorija, za vise pjesama.
Rekli su mi da je najjednostavnije prebaciti pjesme na kompjuter i sprziti mp3 ali ja bih radije neki fizicki uredaj na koji cu prebaciti pjesme svaki put kada napravim nesto.
Roland R-5 ima MIDI ulaze, izlaze i thru.
Da li postoji i koji su modeli fizickih (hardware) sequencera ili nekih drugih uredaja koji su namijenjeni pohrani, gdje ih ima za kupiti i kako se vrte cijene?

Hvala!

silicon science
11-11-2008, 10:35 AM
PC i zvuchna kartica

tomo
11-11-2008, 11:14 AM
razumijem da je najjednostavnije prebaciti na PC ali ja bih radije ako postoji kakav uredaj da spojim sa ritam mashinom pa da ako treba i oba dvoje nosim sa sobom na pozornicu nego laptop. Da li ima nekakav sequencer box,midi box, nekakva "kutija" za pohranjivanje?

silicon science
11-11-2008, 11:21 AM
Pogledaj ovo...

http://www.future-retro.com/mobiusoverview.html

tomo
11-11-2008, 02:35 PM
E, tako nesto. Hvala!
Ako jos netko nadje nesto slicno molio bih da stavi link jer sam ja dosta trazio i slabo nasao. :)

DaBear
11-11-2008, 03:28 PM
[mislim da je vreme da se prebacis na neki MPC !

to ce ti povrsiti sve poslove...

alavuk
11-11-2008, 03:39 PM
Dabear + koristan savet = cuda se desavaju ipak !

slowstar
11-11-2008, 03:46 PM
Iako sam veliki poklonik firme Roland, cije sam ritam masine posedovao, a i dan danas imam jednu (R70), moj je savet kupovina neke novije Roland ili Alesis ritam masine, koje imaju jako dobre saundove, i ogromnu memoriju u poredjenju sa R5. Cak i "stariji brat" Roland R8 ima veoma veliku memoriju, a da ne pominjem neku iz "DR" serije. Znaci www.alesis.com i potrazi SR17, ili Roland sa DR660 ili DR880. Mislim da cak moze da se nadje u Beogradu DR880 nova.
Pozdrav, srecan lov!!

clusterchord
11-11-2008, 11:42 PM
MPC neki manji kao recimo 1000 ili 500 je super prijedlog. pogotovo za klasicne songove .. ono od pocetka do kraja.. preporucam 1000 jer za njega postoji tzv. JJ OS, koji ispravlja mnoga akijevih sr*nja i bugova u standardnom modelu. sam OS upgrade nije skup.

ili ako volis improvizaciju uzivo, mjenjanje patterna..trajanja songa i ostalo.. uzmi rabljeni Yamaha RS7000. ja sam isao tim putem nakon podosta razmatranja mpc-a i ostalih. za sad nisam jos imao koncert da mogu rec nesto iz prve ruke.. ali smatra se jednom od najboljih sprava za takav live.. ima favorite pattern selekciju, looping, individualni track mute, realtime audio time stretch funkcije i sl.. sampler i midi sekvencer sa tzv. XoX proigrammingom za bubanj (ala 909/808) . to bi bio nesto kao Yamahin "MPC", ali bolje poslozen za live elektroniku, pogotovo improvizacionu, gdje trebas brzo mjenjati za build-up, tranzicije i slicno, ovisno kako ti raja reagira..

ghostarbeiter
12-11-2008, 12:07 AM
pozdrav
RS7000 i dalje stoji na yamaha sajtu ... je l' ga moguće kupiti novog?
gledao sam u lyra style (valjda zvaničan yamaha distr. u beogradu) i na njihovom sajtu ni?ta.

slowstar
12-11-2008, 10:38 AM
RS 7000 ne moze (vise) da se kupi nov, a ZVANICNI ZASTUPNIK firme Yamaha (musical instruments) je MITROS MUSIC.
Pozdrav

clusterchord
12-11-2008, 09:34 PM
apsurdno bi bilo kupiti novi kad rabljeni moze da se dobije za 400 - 500, a model sa opcijom sa dodatnim izalzima (8 analog, ADAT i SPDIF) za 600 - 700 eura.

i Don Solaris i ja uzesmo po jedan, sa dodatnim ramom na max i to sve..

mekonin
12-11-2008, 11:33 PM
za taj novac se rs 7000 moze jedino naci na ebay-u, jedini polovan koji sam nasao u srbiji se nudi za 800 eura

ghostarbeiter
12-11-2008, 11:57 PM
hvala na informacijama.

je l' znate kako stoji stvar s RM1X?

clusterchord
14-11-2008, 02:10 AM
RM1X je malo zaje..an za programiranje.. samo sam citao o tome.. da ima nekih losih rjesenja kad oces slusati individualni sound dok programiras beat u XOX stilu. sad se ne sjecam tocno sto je to bilo. RS7000 je sve to sto je on trebao biti, al na steroidima.

zadnja dva oglasa u zagrebu su bili za RS7000, 3500kn (490e) i 3800kn.. neznam kako je u srbiji. ali i za 800 eura, ako radis takav tip mjuze on vrijedi parem, jer jednostavno ne postoji MPC koji to ima tako rjeseno. kruske i jabuke, pa sad sto ti vise pase.

ja znam da ce jednog dana da padne jedan MPC3000, pa nek ide sve u mat***inu. sve se vise palim na to da se vratim na harverski sekvencing. bar za neke tipove produkcija, i naravno live nastupe.

mekonin
14-11-2008, 11:18 AM
nisam imao prilike da licno isprobam RS7000, ali mnogi koje znam da ga koriste se kunu u njega... takodje je istina da nema skoro nikakvih dodirnih tacaka sa MPC-ovima.
zaista bi mi koristio jedan, to bi resilo moj problem sekvenciranja jer maksimalno zelim da izbegnem koriscenje kompjutera u muzici (osim mozda za snimanje), a s obzirom da sam student, tesko da cu moci da izdvojim 800 eur za njega :)

ghostarbeiter
15-11-2008, 03:15 AM
tja, 800 nije mala lova. 500, pa i 600 bi moglo da prođe, ako ma?ina stvarno radi posao. za mene je sekvencer ipak centar setupa, ostalo dolazi i odlazi ...

mene zanima da li će ikada naleteti neki roland mc80? kao da niko nijedan nije kupio u ovim krajevima (ili su svi toliko zadovoljni da nemaju nameru da ih prodaju). meni bi i ovaj bio zanimljiv ... ipak sam hardcore korisnik mc50.